Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Сличан садржај

  • Од ризница богословља,
   У среду 28. новембра почиње Божићни пост о чијем пореклу, суштини и значају за радио „Источник“ говори протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник ваљевски други и парох при Храму Васкрсења Христовог. Отац Саша подвлачи да је циљ поста сусрет и сједињење са Господом и да треба постити цео пост, а не само прву и последњу седмицу како чини већина верника. „На Бадњи дан се пости на води“, каже наш гост, а што се тиче исповести, треба се исповедити пре причешћа, односно пре Свете Литургије. „Није у реду исповедати се у току Свете Литургије јер су то две свете тајне, а због велике гужве исповест се обави брзо како би сви стигли на ред“, каже отац Саша који у наставку појашњава: „То вам је као кад вас лекар на брзину прегледа. Ако вас тако прегледа неће вас добро лечити“, каже отац Саша који саветује вернике да се клоне рђавих мисли и дела и да опросте једни другима.
  • Од Поуке.орг инфо,
   Слатко је ћутати.
   Чини ми се да сам њива што под снегом снива,
   да сам у земљи скривено зрно жита.
   Не тиче ме се шта се у свету збива,
   ни ко за чим у животу хита.

   Не знам пролазе ли векови или минути.
   Нити ми се шта пита, нити саопштава.
   Добро ми је као стени што у мраку ћути,
   као коме ко под травом спава.

   Сада ми сасвим друкчије изгледа
   све што је међу људима било,
   и нечије речи и нечија рука бледа,
   и сто за којим се смејало и пило.

   Самилосно сад гледам, као из раја,
   кроз ћелијска мутна стакла,
   људске жудње и грехе без краја
   и све чега сам се некад срцем такла.

   И ништа више немам да кажем коме,
   и што бих чути могла, за мене није.
   Чини ми се да сам шкољка над којом се таласи ломе,
   да сам њива изнад које ветар вије.
  • Од ризница богословља,
   Поводом освештавања новообновљене цркве Светог Стефана Штиљановића у Ђенашима, самог празника Светих Стефана и Јелене Штиљановића – славе Кола српских сестара и Дјечијег хора који носе име „Света Јелена Штиљановић“, 19. октобра је у згради Академије знања у Будви одржано предавање на тему “Васпитни значај савремене жене – хришћански аспекти”. Предавање су, у организацији Парохије паштровско-тудоровићке, одржале монахиња Текла из манастира Рустово и протиница Оливера Балабан, новинар Радија „Светигора“.
    
     Парох паштровски протојереј Драгослав Ракић је отворио предавање и рекао да је оно конципиран тако да тема буде обрађена из перспективе монашког и породичног начина живота.. Монахиња Текла се у свом излагању о монашком начину живота, полазећи од Пресвете Богородице, дотакла примјера многих светитељки, које су  својим трудом и стремљењима задобиле вјечност. Оливера Блабан теми је приступила из перспективе породице, медицине, психологије и друштвеног живота. Предавању су присуствовали вјерници са простора Светог Стефана и Будве.  
     Извор: Митрополија црногорско-приморска
   View full Странице
×