Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Eniz

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Recommended Posts

Ko želi da postavlja pitanja o islamu, iz bilo koje oblasti islama(dogmi, prava, morala, islamske historije itd) ovdje to može učiniti.

Cilj mi je objasniti onoliko koliko budem mogao i umio ono što se traži od mene.

Na pitanja odgovara Eniz kozlić (teolog islamske vjere)

Unaprijed zahvaljujem!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kakvi su vasi znaci kraja sveta?????

Mali predznaci Sudnjeg dana (pojava lažnih poslanika,mnoštvo prostitucije,mnoštvo pijenje alkohola i njegovo odobravanje,pojava širka-nevjerstva,pomlađivanje staraca,mnoštvo ubistava,pojava škrtosti,nestanak pobožnih ljudi,istinitost snova,mnoštvo zemljotresa,poplava,nestanak povjerenja,borba s nevjernicima,pojava hidžaske vatre,ogromnost mjeseca,mnoštvo žena i manjak muškaraca,povratak zelenila na arabijska područja)

Share this post


Link to post
Share on other sites

kad smo kod toga, zasto je on simbol islama????

Grad Byzantium (Konstantinopolj, današnji Istanbul) bio je posvijećen Diani, božanstvu lova, a polumjesec je bio njegov simbol. Konstantin je grad 330. g.n.e posvetio Djevici Mariji, čiji je simbol zvijezde dodat na već postojeći polumjesec. Kada su Turci preuzeli Konstantinopolj, našli su puno zastava sa zvijezdom i polumjesecom koje su prihvatili kao simbol dobrog predskazanja. Filip Makedonski (otac Aleksandra Velikog) je 339. g.p.n.e bio spriječen u zauzimanju grada Byzantiuma jer je njegova vojska bila otkrivena svjetlošću sjajnog polumjeseca.

"Zvijezda i polumjesec" su prvi put podignuti ispred muslimana od strane Mehmeda II nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. g.n.e. Prije toga ovaj simbol se obično nalazio na oružju vitezova i pripadnika nižeg plemstva. Zvijezda unutar polumjeseca je bila značka Richarda I, 250 godina prije nego će Konstantinopolj pasti. Oni su prestali da upotrebljavaju ovaj simbol kada se našao na bajraku muslimana. On je bio upotrebljavan sve više i više dok nije postao oznaka muslimanskog identiteta. Sultan Osman, osnivač Osmanske imperije, je sanjao polumjesec koji je postajao sve veći i veći dok nije dostigao i istok i zapad.

Poslanikova zastava

Ako se zapitamo šta je naš Poslanik koristio kao zastavu, pronaći ćemo interesantnu informaciju. Prenosi se da je prvi Poslanikov (a.s.) bajrak bila crna zastava da bi se razlikovala od bijele zastave Kurejšija, na kojoj je takođe bio i crni orao. Najranija takva oznaka koju je koristio Poslanik (a.s.) je bila crna zavesa iz sobe njegove žene Ajše (r.a.). U sredini je Poslanik okačio bijelo sukno od turbana (that he captured from the city of Boreide). Na njemu je bilo ispisano Nasrun min Allah, što znači "Pomoć je od Allaha." Najzgodnije! Može se vidjeti kako je moćan simbol to bio da se može koristiti kao bajrak ili zastava.

Mladi mjesec:

Simbol Islama je mladi mjesec i simbolizira promjenu.

Mladi mjesec se pretapa u puni, ponovo smanjuje i ponovo raste. Ova vjecita forma promjene simbolizira rast i obnovu. Zajedno sa zvijezdom simbolizira mladi mjesec suverenitet, vladavinu i moc Allaha. Krakovi na zvijezdi trabali bi simbolizirati 5 stubova koji predstavljaju islam.

I mene je takodje zanimalo ovo pitanje, pa sam se raspitivao kod nekih alima, na sto sam dobio zanimljiv odgovor. Zasto polumesec? Naime, polumesec se na arapskom kaze Hilal, posto slova arapskog alfabeta imaju brojcanu vrednost, muslimani su izbegavali da na zastavi pisu Allahovo ime ili sehadet, posto se desavalo da kafiri zarobe muslimansku zastavu u borbi, da se nebi desavalo skrnavljenje zastave, odnosno Allahovog imena.

E sad, Allah i hilal imaju istu brojcanu vrednost, pa su se dogovorili da umesto Allahovog imena bude Hilal, odnosno polumesec.

Ovo je po meni prihvatljivo misljenje, a Allah, dz.s., najbolje zna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ogromnost mjeseca.

0110_hahaha

verovatno polumeseca

kad smo kod toga, zasto je on simbol islama????

Nije polumjesec simbol Islama, nego grb Osmanlija, pa se od njih to preuzelo, kao treba imati neki simbol, pa neka bude polumjesec, ovo iznad su neka proizvoljna tumačenja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ogromnost mjeseca.

0110_hahaha

Kad se kaže "ogromnost mjeseca" najvjerovatnije se misli na dešavanje nekih promjena u kosmosu (recimo smanjenje rastojanja između Zemlje i Mjeseca, zbog toga bi Mjesec bio "ogromniji" ), i iz toga proizilazi da je to ukazivanje na približavanje kraja svijeta kakvog poznajemo, jer će dolaziti do promjena u kosmičkim zakonitostima, a Allah swt najbolje zna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ima još kakvih pitanja rado čemo odgovoriti.

Ако се не варам, у објави Кур`ана часног постоји и теза о свету и раси џина, који такође могу да приме ислам? Да ли је тачно да ислам не признаје да постоје пали анђели ("мелеки" ако се не варам?) и да су џини заправо оно што ми хришћани називамо демонима?

Ово би било уводно питање, а онда би, брате Енизе, било корисно да чујемо Ваш став о тзв. "записима" који неки хоџе израђују и на захтев хришћана (често у замену за добровољне прилоге) - колико је таква пракса конзистентна аутентичном учењу ислама? Коначно, пошто претпостављам да ћете се осврнути на тај однос "палих имама" и њихову злоупотребу џина, можете ли нам рећи нешто о сурама или ајетима које осуђују делатност "шихирбаза" (ако сам ово тачно формулисао - молим Вас, исправите ме тамо где грешим)?

Благодарим на труду и желим Вам све најбоље од Господа...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selam i pozdrav svima.Drago mi je da je otvorena tema koja budi interesovanje kod čitalaca.

Zahvaljujem bratu Agi na iskazanoj podršci povodom otvaranja ove teme.Zamolio bih uvažene učesnike ove teme da neidemo sistemom prewpucavanja i klizečih startova.Ono što mi je zamisao povodom ovoga jeste da ovdje bude pitanje odgovor uz međusobno uvažavanje.Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

×