Jump to content

Пријави

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Bernard,
   Arhivi o Piju XII. končno odprti
   Gre za dva milijona dokumentov in pontifikat Pija XII. razumejo kot ključen za razumevanje zgodovine 20. stoletja. Materiala je 323 metrov, kar da kaže, kako živahna in razvejena je bila diplomatska dejavnost Svetega sedeža v tem času.

   Očitek, ki se je prijel Pija XII., je bil, da je pasivno sodeloval z nacizmom. Kritiki so namreč menili,­ da bi se med judovskim holokavstom v drugi svetovni vojni moral oglasiti in ga obsoditi ter se ne zaviti v molk, kar je dejansko storil. Nikoli namreč ni javno obsodil pregona in genocida nad Judi niti nad drugimi preganjanimi ljudmi ali skupinami ljudi.

   Prefekt vatikanskega apostolskega arhiva msgr. Sergio Pagano je za Radio Vatikan povedal, da priprave na to potekajo že kakih petnajst let. Gre za veliko dokumentov in v tem obdobju so jih digitalizirali. Znanstveniki, raziskovalci in zgodovinarji bodo poslej imeli veliko nadrobnega dela.

   Pagano ni skrival mnenja, da bodo dokumenti pokazali na dober in dobrodelen značaj Pija XII. in bodo na neki način spremenili zgodovinsko predsodbo, ki je nastala spontano. Da bi dan odprtja arhivov pospremili z ustrezno strokovno argumentacijo, je v Vatikanu 21. februarja potekal študijski dan. Tam so predstavili katalog dokumentov, ki so ga izdelovali zadnjih dvanajst do petnajst let.

   Za dostop do arhivov je uspešno zaprosilo 85 raziskovalcev, je poročal francoski LaCroix. Guardian je poročal o 150. Dovoljenje se nanaša na raziskovanje obdobja med letoma 1939 in 1958. To je tudi približen okvir papeževanja Pija XII., ki je trajalo skoraj 20 let. Raziskovalci prihajajo iz najmanj dvanajstih držav, deset, je poročal LaCroix, iz ZDA, vključno z dvema, ki prihajata iz washingtonskega muzeja holokavsta (Holocaust Memorial Museum). Sedem preučevalcev bo prišlo iz Izraela, štirinajst iz Nemčije, šestnajst iz Italije, dvajset iz vzhodne Evrope in Rusije, ostali iz Francije, Španije in Latinske Amerike.

   Osrednje vprašanje projekta »odpiranja arhivov« o papežu Piju XII. je v resnici njegov medvojni molk. Sergio Pagano, ki je preučeval te dokumente, že ko jih je katalogiziral, je izrazil prepričanje, da ni mogoče govoriti o pravem papeževem molku. Govoril je, kolikor je lahko, ni pa molčal, bi se lahko razumelo Paganove besede.

   Sploh bi lahko »molk« Pija XII. razdelili na tri dele. Britanski Observer je citiral ameriškega poznavalca razmerja med Katoliško cerkvijo in fašizmom Davida Ketzerja – ta bo že ta teden začel preiskovati dokumente –, ki je na vatikanski strani zaznal nervozo zaradi tega, kaj bi dokumenti lahko pokazali. Prvi del enigme je v dokazanem dejstvu, da se papež nikoli ni javno oglasil ali obsodil nacističnega zločina. Drugi del je v interpretaciji, da je s tem molkom »kupoval« možnost, da je v Rimu pod fašističnimi političnimi okoliščinami po tiho rešil več kot 1000 Judov.

   Razkrivanje arhivov bi lahko pokazalo, kakšni pogovori so potekali vzporedno, nad in pod mizo, kakšne so bile resnične okoliščine ter kakšni premisleki in strategija papeževega razmišljanja oziroma ukrepanja v tistem času. Tretji del bi utegnil pokazati na dodatne okoliščine dogajanja okrog komunistične internacionale in Pijevega antikomunizma, kamor bi lahko umestili tudi vzroke za politično ravnanje političnega katolicizma in slovenske Katoliške cerkve med letoma 1941 in 1945.

   Načela proti odtenkom dogajanja

   Okoliščine, ki so pogojevale ravnanje papeža Pija XII., najbrž vseeno ne odtehtajo generalnega dejstva, da je molčal, ko pravi mož ne sme molčati, in holokavst je gotovo dogodek, ob katerem se ne molči. Toda, je zapisal Observer, profesorica moderne evropske zgodovine na univerzi Sheffield Mary Vincent pravi, da kritika Pija XII. nikoli ni upoštevala »odtenkov« dogajanja.

   Njegova teza je, da je bil Pij XII. previden, asketski in precej nepriljubljen človek, ki je poskusil krmariti Cerkev tako rekoč skozi nemogoče okoliščine. Imel je jasno predstavo o nevarnosti in nesprejemljivosti sovjetskega komunizma, precej manj kritičen pa je bil do italijanskega fašizma. Toda te odločitve ga še ne postavljajo v črno-beli svet ali ga delajo le dobrega ali slabega, je povedala Mary Vincent.

   Pod njegovim prednikom Pijem XI. je bil državni sekretar in se je v Nemčiji kot papeški nuncij (oziroma odposlanec) leta 1933 pogajal o konkordatu med Svetim sedežem in Vatikanom. Pol leta pred izbruhom druge svetovne vojne je bil izvoljen za novega papeža, ohranjal je diplomatske stike s tretjim rajhom in ni obsodil nemškega napada na Poljsko 1. septembra 1939. Leta 1942 je brez dvoma vedel za nemško iztrebljanje Judov, to so mu poročali številni duhovniki. Njegova formula – o tej je leta 1943 pisal berlinskemu škofu, je poročal Observer – je bila, da Cerkev javno ne sme obsoditi holokavsta, da ne bi povzročila »še večjega zla«.

   Z drugimi besedami povedano, je šlo v njegovem razmisleku za znano tezo o manjšem zlu. V tistem času so tudi v Sloveniji pod njegovim vplivom potekale natanko takšne debate o OF, NOB, komunistični revoluciji, obrambi vere in »dovoljeni kolaboraciji« z nacizmom v imenu manjšega zla proti večjemu, ki pa da je komunizem in ta se je polastil NOB. Posledice so poznane.

   Tarča nacizma ali taktika ohranitve moči

   Msgr. Sergio Pagano je prepričan, da bo odprtje arhiva pripomoglo k rehabilitaciji imena papeža Pija XII. Če imamo po poročanju Observerja na eni strani britanskega avtorja Johna Cornwella, ki je leta 1999 napisal knjigo Hitlerjev papež, imamo te dni na drugi Pagana, ki je zatrdil, da je Pij XII. nedolžen in svetniški. Cornwell (in mnogi z njim) je zatrdil, da je šlo za narcisistično težnjo zavarovati prednosti in moč papeštva, za idealnega papeža za Hitlerjeve načrte, Pagan je na drugi strani zatrdil, da je bil papež pojem karitativnosti, da je od njega k revežem »odtekla« reka denarja, da nikomur ni odrekel karitativne pomoči in da je reševal tudi Jude.

   Zanimanje za dokument tistega časa je izjemno. STA je citirala kardinala Joséja Tolentina Calaça de Mendonça, cerkvenega arhivarja in knjižničarja v Vatikanu. Rekel je: »Odpiranje arhivov je odločilno za sodobno zgodovino cerkve in sveta«, kajti z odprtjem arhivov bodo raziskovalci lahko raziskovali najrazličnejše teme – »od verske do politične zgodovine, od cerkvene oblasti do odnosov Svetega sedeža z državami in mednarodno skupnostjo«.

   Včeraj se je po napovedih »odprtje« arhiva tudi zgodilo. Raziskovalcem so zdaj dostopni tudi dokumenti zgodovinskega arhiva oddelka za odnose z državami vatikanskega državnega tajništva. Podrobnosti je v intervjuju za Radio Vatikan pojasnil nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami.

   Gre za dva milijona dokumentov in pontifikat Pija XII. razumejo kot ključen za razumevanje zgodovine 20. stoletja. Materiala je 323 metrov, kar da kaže, kako živahna in razvejena je bila diplomatska dejavnost Svetega sedeža v tem času. Na voljo bodo tudi dokumenti službe, ki je bila v Vatikanu zadolžena za poslušanje tujih radijskih postaj. To so počele posebej izurjene redovnice.

   Tudi Gallagher je osvetlil lik papeža Pija XII. med drugo svetovno vojno. Označil ga je za »branilca človeštva, pristnega Pastirja in pogumnega diplomata«. Označil ga je tarča nacizma, kajti ta je jasno izrazil sovraštvo do »katoliške Cerkve in samega papeža«. Arhivi so odprti, verjetno bo zanimivo počakati na izsledke interpretacij necerkvenih zgodovinarskih ekspertov za topiko tega obdobja.
   https://www.delo.si/novice/svet/arhivi-o-piju-xii-koncno-odprti-284492.html
  • Од Bernard,
   “Let’s not open that can of worms!” These are the words in which an Episcopal member of a local dialogue committee greeted a proposal to discuss the issue of abortion. The can was never opened. The Catholic ecumenist who relates this incident had been an official observer at the national convention of the Episcopal Church. In one session a bishop suggested that his denomination should discuss abortion in dialogue with Catholics. Immediately another bishop rejected the proposal with the same words: “can of worms.” No more was said on that subject.
   Discussion of basic issues which divide the non-Catholic Eastern Churches from the Catholic Church seems wormy to some of This Rock‘s readers, to judge from the tone and content of their correspondence. They applaud and commend Pope John Paul’s letter on the Eastern Churches (Orientale Lumen), in which he explicitly avoids mentioning any divisive issues. They deplore and condemn This Rock‘s efforts to delineate some of those issues. They thereby rule out any possibility of genuine dialogue, and-perhaps unwittingly-choose disunity.
   Dialogue between separated Christian churches serves several purposes, as the Holy Father tells us in his encyclical on ecumenism, Ut Unum Sint, issued in May 7, 1995. It “serves as an examination of conscience,” requiring that “the consciences and actions of Christians” as brethren divided from one another, should be inspired by and submissive to Christ’s prayer for unity.” Dialogue also serves the essential function of leading participants to see clearly “real and genuine disagreements in matters of faith.”
   In examining these disagreements, there are “two essential points of reference: Sacred Scripture and the great Tradition of the Church.” Furthermore, “Catholics have the help of the Church’s living Magisterium.” Although the Holy Father does not say it, Catholics and Easterners can and do agree on two of those points of reference, Scripture and Tradition. How we should use the reference points constitutes a (even the) basic issue which divides Easterners from the Catholic Church.
   In any dialogue between Catholic and non-Catholic ecumenists, the issue of authority comes to focus in the papacy. This phase of a Catholic apologetic addressed to Easterners will examine Eastern views on the scriptural material bearing on the role of Peter in the Church. Catholics and members of Eastern Churches can readily agree on the prominence of Peter among the apostles in the Gospels. He is called “first,” he consistently acts as spokesman for and leader of the apostolic band. At issue are the promises to Peter (Matt. 16:16-19 and 18:18).
   One’s interpretation of those promises will determine one’s understanding of Jesus’ command to Peter to strengthen the brethren (Luke 22:31-32) and feed the sheep (John 21:5-17); Peter’s role in the Council of Jerusalem in A.D. 50 (Acts 10, 11, 15 and 1 Cor. 8); the relationship between Peter and Paul sketched in Galatians 1 and 2, the question of Peter’s successors, if any.
   In a previous issue (“How the East Sees the Church,” October 1995) we discussed a split in modern Eastern thinking about the Church. From early days Easterners, like Catholics and later Protestants in general, have emphasized the universal Church as well as the local church. (For Easterners as for Catholics “local church” designates an individual diocese, not a local congregation.)
   In this century there has emerged among Eastern theologians another school of thought advocating what they call “Eucharistic ecclesiology.” They focus on the local church as being fully and completely the Body of Christ, simply because it is a Eucharistic community. They minimize or even deny what they call “universal ecclesiology.”
   They insist that the Pauline doctrine of the Body of Christ refers exclusively to the local church, not to an abstraction called “universal Church.” The idea that Matthew 16:17-19 refers to “universal Church” was totally unknown, they say, until the time of Cyprian in the third century.[ Nicolas Afanassief, “The Church Which Presides in Love,” in John Meyendorff, et al., The Primacy of Peter in the Orthodox Church (London: The Faith Press, 1963), 83.]
   An advocate of Eucharistic ecclesiology (John Meyendorff) declares that in our time “there is a remarkable agreement” among Eastern theologians in support of this approach. Indeed, says Meyendorff, it is “the basis, the nucleus of Orthodox ecclesiology itself” (italics his).[ John Meyendorff, Catholicity and the Church(Crestwood, NY: St. Vladimir’s Seminary Press, 1983), 135.] This appraisal requires qualification.
   It is a fact that ecclesiology which begins from the Eucharistic nature of the Church to explicate the meaning of the Church as Body of Christ has a long history in the Catholic Church. It enjoys wide vogue among Catholic as well as Eastern theologians. Vatican II’s Lumen Gentium reflects this perspective. But all Catholic theologians reject Afanassief’s exclusive focus on the local church which minimizes or even practically denies the reality of the universal Church. A document issued by the Congregation for the Doctrine of the Faith in 1992 made the same point.
   Quite a number of modern Eastern theologians also decry exclusive focus on the local church. “No one doubts the value of this [Afanassief’s Eucharistic] theology,” writes Ion Bria, a Rumanian. “However, it seems that it does not take into consideration the factual universality, organised and realised, of the Church.” Bishop John D. Zizioulas has made the same criticism of Afanassief. Georges Florovsky, perhaps the preeminent Eastern scholar of this century, also emphasizes the universal Church in his writings. [Aidan Nichols, O.P., Theology in the Russian D.aspora: Church, Fathers, Eucharist in Nikolai Afanas’ev (1893-1966) (Cambridge: Cambridge University Press, 1989), 184, 162.]
   Proponents of Eucharistic ecclesiology admit that “universal ecclesiology” has dominated Eastern thinking since the third century. But the latter ecclesiology is not the original and correct understanding of the nature of the Church. It has in their eyes most unfortunate implications. Afanassief and Alexander Schmemann, for example, contend that if Easterners continue to hold universal ecclesiology, they must concede the truth of Roman Catholic claims about the papacy. And this, of course, is unthinkable. By itself it constitutes one of their chief arguments against universal ecclesiology.
   Now to the Scriptures and Peter. To understand the role of Peter, says Afanassief, “we must begin with the presuppositions that were accepted in the Apostolic Age, and set aside all modern assumptions [which emphasize universal as well as local church].” [Afanassief, op. cit., 86.] This is no small task for Catholics and the Easterners who disagree with Afanassief. Remarkable indeed is the person who can truly set aside all modern assumptions on an important and controversial issue. Audacious indeed is that person if the proscribed assumptions have been universally held among Christians for seventeen (or twenty) centuries.
   How do we arrive at correct understanding of the scriptural account of Peter’s role, according to Afanassief and his followers? We start with the apostolic presuppositions Afanassief has recovered for us. Then quite apart from what Scripture says about Peter and the Church, we must decide whether the scriptural doctrine of the Church allows or excludes Petrine primacy. In other words, before we can decide whether Jesus granted Peter jurisdiction over a universal Church (which is what Petrine primacy means), there is another preliminary question we must answer. Was there, in Jesus’ mind, such a thing as a universal Church over which Peter could have jurisdiction?
   But at that point, who needs exegesis? We have our exegesis done even before we begin. Afanassief’s apostolic presuppositions tell us that in Matthew 16:18 Jesus referred to a local church (probably the church in Jerusalem) for which Peter would be the foundation. So before we look at Matthew 16:18 we know there was no universal Church and there could be no universal primacy even for Peter.
   Except for some Baptist traditions which also deny the reality of the universal Church, Afanassief and his followers stand completely alone in the Christian world in their denial. Everyone else-Protestant, Catholic, Eastern-recognizes that while the Greek word ekklesia does sometimes denote a local congregation, here in Matthew 16:18 the context is clearly Messianic. The substance of Peter’s confession is Messianic. In Jewish thought, Messiah could never be detached from the messianic community, the whole body of his people. So here, when Jesus uses the term he is referring to all his people: the Universal Church.[ This interpretation is also held by the Protestant scholar whose classic work on Peter was the original stimulus to Afanassief’s thinking about the papacy: Oscar Cullmann, Peter: Disciple, Apostle, Martyr [New York: Living Age Books, 1958].]
   Eastern apologists generally, like Protestants, contend that when Jesus referred to the rock on which he would build his Church, he was referring to the confession of faith Peter had made, and not to the person of Peter himself. [This is the claim of Abbé Guettée, The Papacy: Its Historic Origins and Primitive Relations with the Eastern Churches (New York: Minos Publishing Co., no date), 36-38).]A number of the early Church Fathers also wrote that in this verse “rock” refers to Peter’s faith. But those same Fathers in fact accepted the primacy of Peter. They were not using their interpretation to deny that primacy, as Protestants and Easterners do.
   Peter himself or Peter’s faith: which is “rock”? Perhaps the clearest and one of the most detailed arguments that “rock” refers to Peter himself, not to his faith, has been made by the eminent Protestant scholar mentioned above. The theory that “rock” refers to Peter’s faith, says Cullmann, falls to pieces when one puts the word “rock” in its context. In Matthew’s account “there is little concern with the faith of Peter, which here is anything but exemplary.” Moreover, the text itself does not support the equation of “rock” with Peter’s confession of faith. Here we have two statements: “you are rock” and “upon this rock I will build.” The parallelism shows plainly that the second must refer to the same as the first.
   It is true, Cullmann notes, that elsewhere (as in Matt. 21:42) Christ himself is designated as rock. “But that is not what is said here; this passage says that Jesus’ role as rock is transferred to a disciple.” Another and telling argument of Cullmann is that if Jesus was designating Peter’s faith as the “rock,” there would simply be no point in Jesus’ giving Peter himself the name of “rock.”
   Cullmann concludes that Jesus was saying that he would build his Church on the person whom he had designated “rock.” [Ibid., 206-207.] It should be noted, however, that Cullmann does not accept Petrine primacy. He agrees with Catholic teaching about the meaning of Matthew 16:18, but says it was to apply to Peter himself, not to any successors.
   Cullmann argues that Jesus entrusted to Peter extraordinary authority in order to get the Church started. Once it was under way, he claims, there was no longer any need for Petrine authority. A Catholic would want to ask, if that authority was essential for the first generation of Christians, why is not essential for all succeeding generations?
   Abstractly, a Catholic can argue that it is impossible to build an institution on the foundation of a principle. Institutions do have basic principles, but they cannot exist unless there are persons by whom and structures through which those principles can be embodied.
   Put the issue into the Christian context. The statement that Jesus is Messiah, Son of God, in itself has no power to unify those who say they accept it. It cannot interpret itself in the face of divergent (even contradictory) understandings. Peter’s confession of faith in Jesus cannot itself be the foundation of Christ’s Church. Peter can. Peter is.
   But, say Easterners and Protestants, Scripture teaches that Jesus is the one and only Rock. How can Peter be “rock”? In response to this challenge, a Catholic would add that according to 1 Peter 2:45, every true believer is a rock, a living stone. These three dimensions of “rock” harmonize unless one interprets each in an exclusive sense which distorts its meaning.
   It is Christ’s union with mankind that provides the foundation of the Church and the Christian life. Only he is “rock” in this ultimate sense. Why did Jesus establish his Church? What is its purpose? The answer is clearly stated by Pope John Paul II in his first encyclical, Redemptor Hominis (13). He recalls the teaching of Vatican II (Gaudium et Spes, 22) that by his incarnation the Son of God has united himself with each person. Then he adds, “The Church therefore sees its fundamental task in enabling that union to be brought about and renewed continually.”
   In other words, the Church is the context in which, the means whereby, Jesus actualizes in individual lives the union he effected with each person by his incarnation. The Church is the meeting place, so to speak, of God and man. Without the institutional Church, none of us would or could respond to God’s outreach to us, God’s embrace of each of us, in the incarnation.
   In Jesus’ only recorded words about the establishment of his Church, he names Peter as foundation. As rock. Peter is the unifying basis of the institution. Individual believers become living stones (1 Pet. 2:4-5) by being united with Christ the Rock in the community Christ founded and established on Peter.
   Further light is shed on the role of Peter as rock, as foundation of Christ’s Church, by the book of Daniel. Vladimir Soloviev, a member of the Russian Church but an apologist for the papacy, calls attention to two series of verses, Daniel 7:13, 18, 27 and Daniel 2:34-35, 45.
   Daniel 7:13 is the key passage for the title “son of man” which our Lord applied to himself (see especially Matt. 16:13). The verses from Daniel 2 tell of a fifth kingdom which comes like a gigantic stone to destroy and supplant the four pagan empires. [Vladimir Soloviev, Russia and the Universal Church (London: Geoffrey Bles, 1948), 114.]
   Although the New Testament does refer to Christ as Rock, he never applied the image to himself Instead, he consistently used the language of Daniel 7:13, “son of man.” If the stone of Daniel 2 represented Christ, this would mean that Christ himself would become the great mountain which filled the earth and replaced the pagan empires. Christ himself, in other words, would be the institutional Church. But this interpretation would only confuse and distort the imagery used by the sacred writer.
   It comes to this. Daniel 7:18 and 27 state unequivocally that the fifth kingdom is that of “the saints of the Most High.” Obviously (says Soloviev) the fifth kingdom is the universal Church which Christ established. Now both Daniel and Matthew give us the titles “son of man” and “rock” of the Church. There can be no doubt that “son of man” in both Daniel and Matthew denotes the same person, the Messiah. By analogy, “rock” must bear in the same sense in both passages. In Matthew, Peter is rock. Therefore the rock (stone) in Daniel must “equally foreshadow the original trustee of monarchical authority in the Universal Church,” that is to say, Peter.
   In the fullness of time, Soloviev concludes, the stone of Daniel 7 turns out to be Peter, “the rock which was taken and hurled not by human hands [Dan. 2:34, 45] but by the Son of the living God and by the heavenly Father himself revealing to the supreme ruler of the Church that divine-human truth [Matt. 16:17] which was the source of his authority.” [Ibid., 115. ]
   Note further that Jesus did not simply give Simon a surname. He gave him a title. Just as “Jesus Christ” means “Jesus, the Christ [Messiah],” so “Simon Peter” means “Simon, the Rock.” Three times in Scripture-and always at great turning points-God gave a man a new name. In his covenantal encounter with Abram (Gen. 17), God changed his name to “Abraham” (“father of a multitude”), father of all believers.
   God chose Jacob as progenitor of the line of descent in which God’s Son would be born, and called him “Israel.” When God in Christ established the Church, he called Simon to be earthly head, center and source of unity, and called him “Peter” (the “rock” foundation).
   Jesus further specified Peter’s role by giving him two distinct offices (Matt. 16:18-19). He gave him custody of “the keys of the kingdom of heaven,” and the power of “binding and loosing.” On the basis of his presuppositions, Afanassief simply dismisses the power of the keys. Reject the whole idea of universal Church, he says, and you “shall not find the promised ‘power of the keys’ in our logion.” He does not tell us what we will find in Jesus’ words about the keys.
   Other Eastern apologists interpret the two offices as being two ways of saying the same thing, and they lump them under the general heading of “binding and loosing.” Then they note that in Matthew 18:18 Jesus gave the power of binding and loosing to all the apostles. Therefore, they say, it follows that Jesus also gave the power of keys to the other apostles. Then they drop the subject of the keys.
   Countering this argument, Soloviev points out that the language of binding and loosing is not appropriate for the use of keys. “A room, a house or a city may be shut and opened, but only particular beings or objects situated within the room or house or city can be bound and unbound.” [Ibid, 103.] If the second commission (bind and loose) was only an explanation of the first (power of the keys), then Jesus should have spoken of opening and shutting as he does in Revelation 3:7.
   Jesus’ words in Matthew 16:19 about binding and loosing seem to apply to objects and things (“whatever you bind”). On the other hand, the context of Matthew 18:18 (Jesus authorizes the apostles to bind and loose) makes it clear that this special power applies to individual cases. “Only personal problems of conscience and the direction of individual souls falls under the authority to bind and loose which was given to the other Apostles after Peter.” [Ibid., 104.] The symbol of the keys must represent a wider, more inclusive authority than the symbol of binding and loosing.
   What is the authority connoted by the imagery of the keys? Eastern scholars ignore the scriptural background of the phrase “keys of the kingdom.” Not so with Protestant scholars, who along with their Catholic counterparts have devoted a good bit of attention to this subject.
   Standing clearly in the background of Matthew 16:19 is Isaiah 22:20-23, which relates the installation of Eliakim as custodian of “‘the key of the house of David.'” In the exercise of that authority “‘he shall be a father to the inhabitants of Jerusalem and to the house of Judah.'” This responsibility being placed on Eliakim, as all commentaries on Isaiah tell us, was that of the master of the palace. In the ancient Near East the office was widely established. Joseph was master of the palace of Pharaoh in Egypt (Gen. 41).
   The master of the palace was second in command to the king (or in Joseph’s case, the pharaoh) himself. He had immediate access to the royal throne. All officials reported to him, all important documents required his seal, all matters of state came under his scrutiny. He governed in the name of the king, and acted for him when the king was absent. There are numerous Old Testament references to the work of the master of the palace in ancient Israel.
   Our risen Lord identifies himself to the church in Philadelphia (Rev. 3:7) as “the holy one, the true one, who has the key of David, who opens and no one shall shut, who shuts and no one opens.” To the visionary (John) he identified himself in these words: “I am the first and the last, and the living one, I died, and behold I am alive forevermore, and I have the keys of Death and Hades.” (Rev. 1:17f.)
   Jesus is the master of the house (the Church) which he established on earth. He has the keys to the kingdom of heaven. Cullmann sees a clear parallel between Isaiah 22:20-23 and Matthew 16:19. “Just as in Isaiah 22:22 the Lord lays the keys of the house of David on the shoulders of his servant Eliakim, so Jesus commits to Peter the keys of his house, the Kingdom of Heaven, and thereby installs him as administrator of the house.” [Cullmann, op. cit., 203.]
   The Catholic Church’s catechism (section 553) says this. “The ‘power of the keys’ designates authority to govern the house of God, which is the Church;. Jesus, the Good Shepherd, confirmed this mandate after his Resurrection: ‘Feed my sheep.'” The Church makes it plain that Peter was “the only one to whom he [Jesus] specifically entrusted the keys of the kingdom.”
   This latter conclusion is also the position of Cullmann and a number of other Protestant scholars. Like Cullmann, however, those scholars argue that the authority granted to Peter by Jesus died with Peter.
   We have noted that Easterners attempt to dissolve the power of the keys into a generalized commission to “bind and loose.” What they really seek to do is “bind and lose” those keys. This attempt reminds one of a folk song entitled “The Cat Came Back.” The song tells the story of a pesky cat and its owner who went to astonishing lengths to rid himself of the cat. The cat was indestructible. He always came back. The keys Jesus gave to Peter are like that. The gifts Christ gave his Church are not disposable. For centuries non-Catholics have tried to lose those keys, but you can’t get rid of them. Especially if you don’t have them to begin with.
   Easterners, then, subsume the power of the keys under the power of binding and loosing. “Binding and loosing is a reference to the teaching, sacramental, and administrative powers of the Apostles which were transmitted to the bishops of the Church.” [The Orthodox Study Bible (Nashville: Thomas Nelson, 1993), footnote, p. 47.] The Catholic Church in her Catechism (section 553) explains our Lord’s words: “The power to ‘bind and loose’ connotes the authority to absolve sins, to pronounce doctrinal judgments, and to make disciplinary decisions in the Church.”
   Vatican II (Lumen Gentium, 22) points out that “the office of binding and loosing which was given to Peter was also assigned to the college of the apostles united to its head.” Easterners and Catholics can readily agree on that statement, down to the last four words: “united to its head.” In early centuries we agreed on those words also, as we shall see in later articles. Now, however, the words formulate the basic issue which divides Easterners from Catholics.
    
   https://www.catholic.com/magazine/print-edition/seeing-peter-through-eastern-eyes
  • Од Bernard,
   The Following is a response to an Orthodox interlocutor. He had read my blogpost entitled “Papal Office is internal to the Episcopate , Some Notes On The Mutual Dependency of Bishops to the Pope, Citations from the Church Fathers“, and offered some objections. His real name will go unmentioned. He will be referred to as Max. His comments are in the large bold  lettering, my answers are in the small text.
   WHERE IS EVIDENCE OF THIS AT THE FALSE REUNIFICATION COUNCILS OF LYONS (1274) AND FLORENCE (1439) WHICH WERE REJECTED BY THE EASTERN CHURCHES ONLY HAD THE SUPPORT OF THE BISHOP OF ROME WITHIN HIS OWN (WESTERN) PATRIARCHATE?
   The author of this statement has overridden the natural constitution of the Church’s government in preference of Patriarchal governance. It is fact that Patriarchal governance was not instituted by Jesus Christ, nor the Apostles, nor the early bishops for several centuries. What did Christ establish? He established the 12 Apostles who formed both an administrative college and missionary society. What did Christ establish through the Apostles? He established the successors to the Apostles, bishops, which is formed, like the Apostles, in a governing college and commissioned society. Within this College, there is a distinction between Head and members, Pope and bishops. Later metropolia and patriarchal organization were Church-created organizations for the better managing of the churches. The latter cannot be used to size up any into one grouping. There are churches with their bishops. The church of Rome has the successor of Peter. Thus, the church of Rome as the central head of the worldwide episcopate and the bishops/churches surrounding him in one compact visible administrative unity. Thus, when Max here makes a measurement of the universal church in Patriarchal divisions, leaving the bishops and Pope who agreed with the decrees of Lyons and Florence, he is disregarding fundamental and divine institutions and even mistakes them for the Patriarchal boundaries.
   One more thing – I wonder where Max gets the idea that the Patriarchate of Rome was automatically everything Western. At the council of Nicaea, canon 6 alluded to the comparable quasi-Patriarchal rights over Italia suburbicaria, which didn’t quite encompass Gaul, Spain, England, what would become Frankish lands, Africa, etc,etc. So what is it between the Council of Nicaea and the big Councils such as Ephesus 431 and Chalcedon 451 that automatically makes all these Western sees part of the Roman Patriarchate? Sure Rome was a missionary mother to these churches, but that doesn’t entail what has been assumed. The original mother was the city church of Jerusalem, and yet the world is not one big Jerusalem Patriarchate.
   Many more questions could be brought up
    
    ERICK YBARRA WRITES: “BUT, WE CAN ASK, CAN THE POPE GO AGAINST THE ENTIRE EPISCOPATE?”
   —> THIS IS EXACTLY WHAT HAPPENED WHEN ROME WENT INTO SCHISM AND BROKE AWAY FROM THE ANCIENT PATRIARCHATES OF JERUSALEM, ANTIOCH, ALEXANDRIA, CONSTANTINOPLE AND PRETTY MUCH EVERY ECCLESIASTICAL COMMUNITY MENTIONED IN THE NEW TESTAMENT!
   Again, another Patriarchal sizing of the divine ekklesia, and coming to the wrong conclusion thereby.  Also, this added part “pretty much every ecclesiastical community mentioned in the New Testament!”, only has enough power to turn around and hit as a target the original shooter. During the 4th century, many Eastern churches went into an Arian disarray and corrupted the pure doctrine of Jesus Christ. Many of these churches were part of the grouping that Max provides. Does this have any significance? Enough to turn his argument into a poor inconsistency?  I think so. But it only gets worse. The condemnation of St. John Chrysostom, eventually shared by the “Patriarchates” of Cple, Alex, and Antioch. Were these churches of the Ecclesiastical new testament community ? If so, what entailments follow? And, if Max’s purported import were proven true, wouldn’t it backfire? But then, it was, in fact, only the Roman See, which had alone taken initiative with Emperor Honorius/Arcadius to hold a synod to examine the case of Chrysostom, and the western sees which had retained Chrysostom’s name in the diptych of the mysteries. I wonder, just what significance Max would glean from a situation where the Eastern patriarchs broke away from one of the foremost heroes of Eastern Orthodoxy, the golden tongue himself? But then, when, once again, the three major “Patriarchal Sees” went into heretical monophysiticism, and the Roman See (together with the Western sees & some Eastern believers underground, including monks) was alone continually standing firm on Chalcedon, does he see any effectual significance of Rome standing alone again, atop of the heretical world as the “pure home of orthodox dogma” (As St. Sophronius of Jerusalem would call her) ? But God forbid the Roman See would ever break “from the ancient Patriarchates of Jerusalem, Antioch, Alexandria, Constantinople and pretty much every Ecclesiastical community mentioned in the New Testament”.
   ERICK YBARRA WRITES: “CHRIST ALWAYS SUSTAINS A REMNANT, IF NOT ALL, IN THE DIVINE VOCATION OF THE EPISCOPATE THAT WILL ALWAYS BE ON THE RIGHT-BELIEVING SIDE OF THINGS. THUS, BY WAY OF ACCIDENT [FROM OUR PERSPECTIVE], AND NOT BY ABSOLUTE NECESSITY, THE POPE WILL NEVER BE ALONE IN HIS OWN PAPAL MAGISTERIUM FOR THIS REASON.”
   —-> ERICK SEEMS TO FORGET THAT BOTH POPE HONORIUS AND POPE VIGILIUS WERE CONDEMNED BY ECUMENICAL COUNCILS FOR HERESY!
   It seems that when Max can find a reason to undermine Papal claims, he is willing to even do so when it means doing so in the most abnormal and extra-contextual manner possible. But then, when it suits Orthodoxy, he can expect his interlocutors to understand extenuating circumstances (see his comments above on Lyons/Florence) Pope Honorius I likely didn’t even teach monotheletism. But even if he did, where was he to confirm himself in the error? He was in the grave, and his soul hopefully in heaven or purgatory if not. Be that as it may,  the Council felt free to condemn Honorius as well as many other deceased persons. Doesn’t this mean that the Council has a higher authority than the Pope? I’m sure many thought this. After all, didn’t many think Councils weren’t even more authoritative than the pontifications of their favorite theologians (see the Nestorians/Coptic churches) ?? Anyhow, Catholics have always had a response to this situation. Firstly, the promise of infallibility, which Pope St. Agatho readily asserts for the Roman See in his letter to the Eastern Council, only pertains to a specific mode of teaching. And it isn’t as mechanical as some would like to envision it. It is a mode from where the Pope speaks as the supreme pastor of the church, making a solemn judgement concerning faith &/or morals with the fullness of his God-given authority.  In fact, Pope Agatho explains that Pope Honorius did not appeal to Papal authority and the tradition of Rome when he wrote his letter to Sergius of Cple. One might have thought that it would be entirely anarchronistic to think of someone noting the distinction in modes of Papal teaching. But there it is in the 7th century, by no less than a Greek Pope. Pope Leo, who ratified the decrees , agrees to the condemnation of Honorius, even if it were only that he was negligent. A good case can be made, however, that the words of the condemnation are still much stronger than that. What does this prove? That a Council, working together with a valid Pope, examines and condemns a former Pope for heresy. There is room for that on my bus. In fact, many of us are praying this occurs under the present Pontificate, if in the case of formal heresy. Of course, prayers first go to the wellbeing of all, including the Pope himself.
   For Vigilius – How often do you read anti-Papalists go through the whole story of Vigilius? It is rare that I hear it mentioned that the whole Three chapters controversy was an attempt on the part of the Emperor to resolve the church’s theological disputes. This, right off the bat, should signal an abnormality which the Popes themselves had previously warned against (See Gelasius’ letters to the Emperor). This tendency began with the Emperor Constantine, and could obviously serve the Church very well. But it obviously does not serve the Church very well when the secular rulers circumvent the government of the Church and imposes upon the Church its own rules and mandates. Under the power of Justinian, we see this immediately with his 3 chapters plan. He sends an edict to the eastern patriarchs, requiring them to sign. These Eastern patriarchs, knowing that such matters are to be handled only by collaboration with the prelate of the Roman See, signed conditionally. That condition was whether Pope Vigilius, the head of the universal church, would sign. Justinian knew what he was doing, and he knew he would take any measure necessary to acquire the assent of Rome. We know this because when delegates from Justinian arrived in Rome and met with an unwilling Vigilius, they already knew what plan B was. Take Vigilius into custody. *Right there*, the Byzantine Ceasar was imposing himself upon the freedom of the Church to settle her own affairs. He had already done so with the Eastern patriarchs. From here on forward, all Papal actions are rendered suspicious , since the Pope is under duress. I’d only hope that Max would afford the same understanding he expects us to have when he explains the Greeks embraced Florence. But I only hope.
   When in Constantinople, Vigilius gives way to Justinian and assents. Then, when he realizes his actions afford him great controversy to many churches in the West, he retracts. But Justinian holds on to that. Then the 2nd edict of the three chapters is made by the Emperor, and the eastern patriarchs are made to sign. Vigilius excommunicates all the eastern patriarchs. The very same thing that Max would say was in the power of the Council against himself [Vigilius]. And yet, no one complains. Rather, they visit the Pope and make it clear that they submit to Chalcedon “for it was ratified by the Apostolic See”, insinuating the essential role of the Pope in the determination of doctrine for the universal church. Push comes to shove w/ the Emperor, a slight reconciliation is made, and plans for a council are agreed upon. However, Justinian didn’t comply with Vigilius, the head of the Church, in allowing the West to play a major role in the dispute. Its obvious, Justinian knew it was a waste of time since the West was not going to budge on Chalcedon, even if stupidly not realizing the Nestorianism in Theodore/Theodoret/Ibas. *Right there again* – The Emperor taking the driver position in the church bus. A big no no. But Vigilius has little to choose from, right? I mean, he is being held prisoner, let’s not forget. The Council convenes and Vigilius isn’t very cooperative, but then says he’ll give a statement on his view within a certain time. The Council doesn’t like the result, and they strike his name from the diptychs, and move on with the condemnation of the three chapters. Council is closed. Vigilius is left an outsider. Now, from here, Max believes his Eastern Orthodox position has gained him another leg in the debate with Catholicism. The problem here is that he has sacrificed the Church’s stance on what an Ecumenical Council *is* in order to obtain this idea that Constantinople 553 held jurisdiction over the Pope and the universal church. First of all, the West was absent. So, at the point in time that the Council closed, we aren’t talking about a Universal Council, though Max would attribute it as such. Now, this is even more curious given that Max, unless I’m mistaken, holds to a similar view of Khamiokov on the gradual acceptance of a council as ecumenical, where the full achievement of ecumenical, supreme, and infallible authority is contingent upon the *whole church receiving it*. If that is the case, then I can’t imagine how Max would say that Justinian and the Eastern bishops comprised an ecumenical action against Vigilius which had the authority to do so. Just a few years after this event, Pope St. Gregory I would say ‘without the authority and the consent of the Apstolic See, none of the matters transacted have any binding force’. Now unfortunately, the removal of the Pope’s name from the diptych of the Eastern liturgies had already become a common thing in the East by then, so I’m sure it wasn’t too strange an idea, but what I’m having a difficult time getting is its validity. When Acacius of Cple removed Pope Felix from the diptychs, it is not as if committed Catholics have to then overturn their belief in the supremacy of the Pope. So this is my response. I will add that Cple 553 began abnormally and would thus end abnormally. Vigilius wrote in with repentance to the patriarch of cple saying he was wrong and that the council was right. I don’t know if he ratified the council then or not. His successor Pelagius I would take the task for sure, and he had quite a battle on his hands since the Western churches were not invited to the convocation, and plus, they saw it as a threat to conscience, i.e. their revoking of Chalcedon. A mess created a bigger mess. But what I hope to communicate here, in concluding, is that it is extremely revealing that Orthodox such as Max  would depend so heavily on the actions of Justinian and the eastern bishops against Vigilius, given the rare and abnormal circumstances.
   THE FOLLOWING CITATIONS ARE FROM A WORK BY THE FRENCH HISTORIAN CLAIRE SOTINEL. IN IT, THE AUTHOR DISCUSSES THE PERIMETERS OF CHURCH AUTHORITY DURING THE TIME OF JUSTINIAN AND SEEKS TO DEFINE THE RELATIONSHIP BETWEEN CHURCH AND IMPERIAL AUTHORITY IN THE PERIOD LEADING UP TO AND FOLLOWING THE FIFTH ECUMENICAL COUNCIL. WHEN DISCUSSING THE RELEVANCE OF VIGILIUS’ EXCOMMUNICATION TO HER TOPIC, SHE QUOTES JUSTINIAN’S LETTER IN WHICH VIGILIUS IS CLEARLY SINGLED OUT. REMEMBER THAT AT THIS STAGE, VIGILIUS HAD RETRACTED HIS CONDEMNATION OF THE THREE CHAPTERS:
   “THE MOST RELIGIOUS POPE OF OLD ROME [HAS MADE HIMSELF] A STRANGER TO THE CATHOLIC CHURCH IN DEFENDING THE IMPIETY OF THE CHAPTERS AND, MOREOVER, IN SEPARATING HIMSELF FROM YOUR COMMUNION BY HIS OWN INITIATIVE […]. THUS, SINCE HE HAS MADE HIMSELF A STRANGER TO CHRISTIANS, WE HAVE JUDGED THAT HIS NAME WILL NOT BE RECITED IN THE HOLY DIPTYCHS LEST, BY THIS MEANS, WE FIND OURSELVES IN COMMUNION WITH THE IMPIETIES OF NESTORIUS AND THEODORE […]. ONE THING IS CERTAIN: WE SERVE UNITY WITH THE APOSTOLIC SEE, AND YOU MAINTAIN IT. VIGILIUS’ TRANSFORMATION, OR ANYONE ELSE’S, CANNOT, IN FACT, HARM THE PEACE OF THE CHURCHES”.
   TO WHICH THE COUNCIL RESPONDS:
   “THE PLANS OF THE MOST PIOUS EMPEROR ARE IN CONFORMITY WITH HIS ACTIONS UNDERTAKEN FOR THE UNITY OF THE HOLY CHURCHES. LET US THEREFORE SERVE UNITY WITH THE APOSTOLIC SEE OF THE ALL-HOLY CHURCH OF OLD ROME BY FULFILLING EVERYTHING ACCORDING TO THE TERMS OF THE IMPERIAL DECREE WHICH HAS JUST BEEN READ”
   The relation of ecclesial authority to Imperial authority, I believe, had been answered correctly by Pope Gelasius. Also see above comments.
    
   ERICK YBARRA WRITES:”DURING THE PONTIFICATE OF POPE SYMMACHUS, GREEKS APPEALED TO HIM ON BEHALF OF THE EASTERN CHRISTIANS WHO WERE SUFFERING FROM THE MONO-PHYSITE FALL OUT: “YOU WHO ARE TAUGHT DAILY BY YOUR SACRED TEACHER, PETER, TO FEED THE SHEEP OF CHRIST ENTRUSTED TO YOU THROUGHOUT THE WHOLE HABITABLE WORLD” (MANSI, 8.221)”
   —-> ERICK FORGETS TO MENTION THE SYMMACHEAN FORGERIES. SEE BELOW:
   THE SYMMACHEAN FORGERIES ARE A SHEAF OF FORGED DOCUMENTS PRODUCED IN THE PAPAL CURIA OF POPE SYMMACHUS (498—514) IN THE BEGINNING OF THE SIXTH CENTURY, IN THE SAME CYCLE THAT PRODUCED THE LIBER PONTIFICALIS.
   IN THE CONTEXT OF THE CONFLICT BETWEEN PARTISANS OF SYMMACHUS AND ANTIPOPE LAURENTIUS THE PURPOSE OF THESE LIBELLI WAS TO FURTHER PAPAL PRETENSIONS OF THE INDEPENDENCE OF THE BISHOPS OF ROME FROM CRITICISMS AND JUDGMENT OF ANY ECCLESIASTICAL TRIBUNAL, PUTTING THEM ABOVE LAW CLERICAL AND SECULAR BY SUPPLYING SPURIOUS DOCUMENTS SUPPOSEDLY OF AN EARLIER AGE.
   “DURING THE DISPUTE BETWEEN POPE ST. SYMMACHUS AND THE ANTI-POPE LAURENTIUS,” THE CATHOLIC ENCYCLOPEDIA REPORTS, “THE ADHERENTS OF SYMMACHUS DREW UP FOUR APOCRYPHAL WRITINGS CALLED THE ‘SYMMACHIAN FORGERIES’. …
   THE OBJECT OF THESE FORGERIES WAS TO PRODUCE ALLEGED INSTANCES FROM EARLIER TIMES TO SUPPORT THE WHOLE PROCEDURE OF THE ADHERENTS OF SYMMACHUS, AND, IN PARTICULAR, THE POSITION THAT THE ROMAN BISHOP COULD NOT BE JUDGED BY ANY COURT COMPOSED OF OTHER BISHOPS.” – CATHOLIC ENCYCLOPEDIA XIV, 378.
    
   This is an extremely uninformed response. First, what does the letter from the Greeks appealing to the Pope have to do with the Symmachean forgeries? Absolutely nothing. I am shocked that this was his response. Allow me to give you the context here. Macedonius (495) was elected in the place of Euphemius of Constantinople, and he was confronted with a demand from the Emperor Anastasius I to issue an official repudiation of the Council of Chalcedon. He responded that without the consent of the Roman see, no repudiation was possible from him. (Caspar, op. cit., vol ii, p. 121). He was immediately deposed. One year later (512) Constantinople, Alexandria, and Antioch were in the hands of Monophysitism. From these states of affairs, we have a letter from some Greeks in the East who were victims of Caesaropapistic tyranny during this Acacian schism. Dr. Trevor Jalland describes this letter: “Reminding the Pope that he enjoys the power to loose as well as to bind his [Greek] petitioners please: ‘Of a truth you are possessed of the Spirit of Christ, who are daily instructed by your holy teacher Peter how to tend the flock of Christ, which has been entrusted to you over all the earth and obys you not by constraint but willingly…All of us, both those in communion with them (sc. Monophysites) and those who decline it, await next to God the light of your visitation and admission to favour. Wherefore hasten to help the East, whence the redeemer Himself sent forth two great luminaries Peter and Paul to give light to the whole world’. What answer, if any, Symmachus returned to this pathetic appeal is unknown. All that remains of his eastern correspondence is a letter to the Illyrian episcopate urging them to take warning from the fate of the eastern churches: ‘For those, who believed they could disregard the admonition of the Apostolic See, have deservedly suffered what is bound to befall those who forsake their duty’” (Church and Papacy, page 335-6).
   Max cannot find you a scholar who is contesting these records. Thus, his response to this in terms of the Symmachean forgeries should inform anyone of his readers that he is not closely looking after the things that he writes. That can change, and hopefully it will.
   But this may be an opportunity to bring up something of interest here since the topic of forgeries came up. The following sources *are not from the forgery collection*. Symmachus had a rival to the episcopate of Rome, a man named Laurence. When Symmachus won the election, the party of Laurence sought at first change to accuse Symmachus of wrongdoing. Sure enough, when Symmachus had established the date of Easter to March 25th, the pre-Victorian Paschal cycle, in defiance of the Alexandrine date of April 22, the part of Laurence sought to procure his summons to a court in Ravenna to be indicted. They added other charges as well. During this plan, a synod was held in Italy at the church of St. Maria in Trastevere, at which Symmachus appeared in person, though Laurnence was presiding. After two sessions accomplishing nothing, the synod sought Theodoric the Arian King in order to condemn Symmachus by civil power. But this plan didn’t fall through since Symmachus didn’t show up for trial, and neither did Theodoric seek to intervene. The Italian synod ended with an acquittal on Symmachus. Seems like an unimportant event, but it comes with some interesting details. It just so happens that two Western bishops, Ennodius of Milan & Avitus of Vienne, both venerated Saints in the Orthodox churches, both of whom were strong supporters of the authority of the Roman see. These both wrote in response to Symmachus’ enemies during the above context. In the first place, we have a statement coming from some bishops of Italy who wrote to King Theodoric concerning the attempt of the supporters of Laurence to condemn Symmachus : “…the person [Symmachus] who was attacked ought himself to have called the Council, knowing that to his See in the first place the rank or chiefship of the Apostle Peter, and then the authority of venerable councils following out the Lord’s command, had committed a power without its like in the churches; nor would a precedent be easily found to show, that in a similar matter the prelate of the aforementioned See had been subject to the judgment of his inferiors” (Mansi, viii, 248). St. Avitus of Vienne wrote a letter to the Roman senators, which reads: “We were in a state of anxiety and alarm about the cause of the Roman church, inasmuch as we felt that our order [the episcopate of Gaul] was endangered by an attack upon its head…What license for accusation against the headship of the universal church ought to be allowed?…As a Roman senator and a Christian bishop, I conjure you that the state of the Church be not less precious to you than that of the commonwealth. If you judge the matter with your profound consideration, not merely is that cause which was examined at Rome to be contemplated, but as, if in the case of other Bishops any danger be incurred, it can be repaired, so if the Pope of the city be put into question, not a single bishop, but the episcopate itself, will appear to be in danger. He who rules the Lord’s fold will render an account how he administers the care of the lambs he entrusted to him; but it belongs not to the flock to alarm its own shepherd , but to the judge [God]. Wherefore restore to us, if it be not yet restored, concord in our chief” (Mansi, viii. 293). St. Ennodius wrote , “God perchance has willed to terminate the causes of other men by means of men; but the prelate of that See He has reserved, without question, to His own judgment. It is His will that the successors of the blessed Apostle Peter should owe their innocence to Heaven alone, and should manifest a pure conscience to the inquisition of the most severe Judge [God]. Do you answer; such will be the condition of all souls in that scrutiny? I retort, that to one was said, ‘Thou art Peter, and upon this Rock I will build my Church’, and again, that by the voice of holy pontiffs, the dignity of his See has been made venerable in the whole world, since all the faithful everywhere are submitted to it, and it is marked out as the head of the whole body” (Mansi, viii. 284). Some pretty interesting words from these two saints venerated to this day in the Orient.
   Dr. Trevor Jalland corroborates on this in addition to the Symmachean forgeries :
   “Yet in spite of the Pope’s pathetic situation, enthusiastic champions of the Roman see made a timely appearance in the persons of Ennodius of Milan and Avitus of Vienne. The latter may well have expressed the view of the Italian episcopate as well as that of Gaul when he wrote: ‘If the position of the chief (princeps) is shaken by accusation, we feel the position of everyone of us to be weakened’. The work of Ennodius on the other hand, as a reply to the Pope’s enemies, though characterized by clever evasions, violent abuse and a marked dependence on irrelevant quotations of Holy Scripture, bas a special interest as the product of a church which at one time seemed to overshadow even Rome itself as the primatial see of Italy. In him we find the earliest explicit assertion that a distinction is to be drawn between the Pope as an individual and the Pope as the holder of the Papacy. As an individual he will receive just judgment on the Last Day; as Pope he cannot be guilty of anything demanding judicial punishment. It is not difficult to imagine that such a view would have been highly acceptable to one such as Gregory VII, under whose inspiration the Ennodian principle was embodied in the Dictatus Papae.
   Not less remarkable was the abundance of pseudonymous and apochryphal literature which may rightly be regarded as a by-product of this anomalous situation. The chief object of these writings was to make good some of the very obvious defects in the papal structure which recent events had laid bare. They included, besides other suppositious conciliar Acts such as the Gesta Liberii, the Gesta Xysti and Gesta Polychronii, the proceedings of an apocryphal ‘synod of Sineuessa’ at which the unhappy Marcellinus was supposed to have been arraigned. Encouraged to judge himself, the Pope was represented as having declared himself guilty, whereupon Militades, apparently elected and consecrated on the spot, is said to have remarked, ‘Rightly has he been condemned out of his own mouth, for no one has ever judged the Pope, since the first see can be judged by no man’. A similar principle emerges in the contemporary supplement to the Silvestrian saga depicting another imaginary Roman synod, which besides condemning the author of the Paschal cycle, rejected by Symmachus, some hundred years or so before his birth, passed a series of canons of which the last significantly read: ‘No man shall judge the first see’. It is evident from these strange essays in imaginative history that the ideas of Gelasius were already showing themselves prolific, but it would be unjust to Symmachus to attribute to him direct responsibility for the offspring” (Church and Papacy, page 333-4).
   According to Dr. Klaus Schatz, the forgeries were only to get the principle “the First see is judged by none” into canon law. The drafters of the forgery already knew the valid existence of the principle under the pontificate of Pope Gelasius. Schatz writes:
   “The principle that prima sedes a nemine iudicatur, ‘the principal see is judged by no one’ (which effectively means ‘can be judged by no one’) became in the course of the centuries a succinct way of saying that there can be no court above the pope that can condemn him, depose him, or set aside his decisions. In this sense the principle has developed an enormous influence, especially since the eleventh century. But it was known and effective long before that…..In this succinct phrasing [first see is judge by none] the principle can be traced back to the Symmachian forgeries, written in about 500. Their setting was the period of Ostrogoth domination. Pope Symmachus, politically a supporter of the Arian Ostrogoth king Theodoric, faced strong ecclesiastical opposition within the Roman clergy, whose orientation was to Byzantium, and he was about to be deposed by a synod. The forgers hoped that this principle could be used to prevent his deposition; they referred to supposed cases around the year 300 when the deposition of a pope was averted because of this principle. Of course it was only this bold formulation that was new, not the content. It appears very clearly in two letters of Pope Gelasius I from 493 and 495 in the context of the Acacian schism. According to the canons, every can appeal to the pope, but there is no appeal beyond him, ‘and thus he judges the whole church and himself stands before no tribunal, and no judgment can be passed on his judgment, nor can his decision be abrogated’. But it was through the Symmachian forgeries that the principle entered the legal canon; it was this formulation, and not that of Gleasius, that made history, but only slowly and by roundabout ways. It was apparently not until the ninth century that the principle became a fixed element in the legal traditions of Rome, possibly under Frankish influence.” (Papal Primacy: From its Origins to Present, page 73)
    
   ERICK YBARRA WRITES: “SO WE HAVE, THEN, A RECOGNITION BY THE CHURCH FATHERS THIS IDEA THAT THE PETRINE PRIMACY OF THE ROMAN SEE IS NOT AN EXTERNAL REALITY, AS THOUGH IT WAS ADDED UNTO THE EPISCOPAL CONSTITUTION. RATHER, IT IS ONE WITH THE EPISCOPAL CONSTITUTION. SECONDLY, THAT THIS ESSENTIAL ELEMENT OF THE EPISCOPAL CONSTITUTION IS NOT SOMETHING WHICH CAN PERTAIN TO ANY AND ALL SEES, BUT ONLY THAT OF THE ROMAN SEE (WE CAN EXPLAIN CONCERNING MORE ABOUT GREGORY’S LETTER WHEREIN HE SPEAKS OF 3 LOCATIONS OF PETER’S SEE IF IT IS BROUGHT UP IN REBUTTAL) SINCE IT ALONE RECEIVES THE SUCCESSION TO PETER’S PRIMACY.”
   —> ERICK DOES NOT BOTHER OFFERING A REBUTTAL OF POPE GREGORY’S VIEW ON 3 LOCATIONS OF PETER’S SEE. BUT LET US SEE WHAT ST JOHN CHRYSOSTOM AND ST. THEODORET HAVE TO SAY:
   ST. JOHN CHRYSOSTOM:
   “IN SPEAKING OF ST. PETER, THE RECOLLECTION OF ANOTHER PETER [FLAVIAN, BISHOP OF ANTIOCH, AT THE TIME THE DISCOURSE WAS WRITTEN,] HAS COME TO ME, THE COMMON FATHER AND TEACHER, WHO HAS INHERITED HIS PROWESS, AND ALSO OBTAINED HIS CHAIR. FOR THIS IS THE ONE GREAT PRIVILEGE OF OUR CITY, ANTIOCH, THAT IT RECEIVED THE LEADER OF THE APOSTLES AS ITS TEACHER IN THE BEGINNING. FOR IT WAS RIGHT THAT SHE WHO WAS FIRST ADORNED WITH THE NAME OF CHRISTIANS, BEFORE THE WHOLE WORLD, SHOULD RECEIVE THE FIRST OF THE APOSTLES AS HER PASTOR. BUT THOUGH WE RECEIVED HIM AS TEACHER, WE DID NOT RETAIN HIM TO THE END, BUT GAVE HIM UP TO ROYAL ROME. OR RATHER WE DID RETAIN HIM TO THE END, FOR THOUGH WE DO NOT RETAIN THE BODY OF PETER, WE DO RETAIN THE FAITH OF PETER, AND RETAINING THE FAITH OF PETER WE HAVE PETER” (ST. JOHN CHRYSOSTOM, “ON THE INSCRIPTION OF THE ACTS”, II; CITED BY E. GILES, DOCUMENTS ILLUSTRATING PAPAL AUTHORITY (LONDON: SPCK, 1952), P. 168. CF. CHAPMAN, STUDIES ON THE EARLY PAPACY, P. 96).
   [NOTE: NOTE THAT ST. FLAVIAN, ARCHBISHOP OF ANTIOCH IS A PETER AND HAS OBTAINED THE CHAIR OF PETER, AND THAT AS LONG AS HE KEEPS THE FAITH OF PETER’S CONFESSION, ANTIOCH HAS A ST. PETER.]
   ST. THEODORET MAKES A SIMILAR STATEMENT ABOUT THE SEE OF ANTIOCH WHEN HE STATES THAT ANTIOCH POSSESSES THE THRONE OF PETER:
   “DIOSCURUS, HOWEVER, REFUSES TO ABIDE BY THESE DECISIONS; HE IS TURNING THE SEE OF THE BLESSED MARK UPSIDE DOWN; AND THESE THINGS HE DOES THOUGH HE PERFECTLY WELL KNOWS THAT THE ANTIOCHEAN METROPOLIS POSSESSES THE THRONE OF THE GREAT PETER, WHO WAS THE TEACHER OF THE BLESSED MARK, AND FIRST AND CORYPHAEUS OF THE APOSTLES.” (PHILIP SCHAFF, NICENE AND POST-NICENE FATHERS (GRAND RAPIDS: EERDMANS, 1956), VOLUME III, THEODORET, EPISTLE 86, TO FLAVIANUS, BISHOP OF CONSTANTINOPLE, P. 281).
   That the Orthodox continue to bring out Gregory’s letter to the Patriarch of Alexandria is quite shocking. This attempt to equate the Roman see with that of the Alexandrian or Antiochene See is clearly refuted by the following statements of Pope Gregory:
   “As regards the Church of Constantinople, who can doubt that it is subject to the Apostolic See? Why, both our most religious Lord the Emperor and our brother the Bishop of Constantinople continually acknowledge it” (Epistles 9:26).
   “the Apostolic See, which is the head of all other churches” (13:1)
   In a letter to Bishop John of Syracuse, Gregory says : “as to his saying that he is subject to the Apostolic See, if any fault is found in bishops, I know not what bishop is not subject to it. But when no fault requires it to be otherwise, all according to the principle of humility are equal”.
   Anglican Patristic scholar, J.N.D. Kelly wrote that Gregory I
   “was indefatigable…in upholding the Roman primacy, and successfully maintained Rome’s appellate jurisdiction in the east….Gregory argued that St. Peter’s commission [e.g. in Matthew 16:18f] made all churches, Constantinople included, subject to Rome” (The Oxford Dictionary of Popes, page 67).
   Jaroslav Pelikan writes concerning the tri-partite See of Peter Max mentioned:
   “To be sure, Peter had also been in Alexandria and in Antioch, and Gregory sometimes put forth the idea that these two patriarchs shared with him the primacy given to Peter: Rome was the see where Peter had died, Alexandria the see to which he had sent Mark, and Antioch the see which he himself had occupied for seven years. There was one see of Peter in three places. But this touch of whimsy about the apostle did not have any far-reaching implications for Gregory’s concrete doctrine of primacy in the church. Everybody knew that the see of Peter was Rome. When the legates at Chalcedon in 451 responded to the reading of Leo’s Tome with the exclamation, ‘Peter has spoken through the mouth of Leo!’ they were simply giving voice to this general assumption. For the early church, primacy had belonged in a special way to Jerusalem, the mother city of all believers. But it had moved from the capital city of the old Israel to the capital city of the world, which became the capital city of the new Israel….The churches of the Greek East, too, owed a special allegiance to Rome. As far as the Church of Constantinople was concerned, ‘who would doubt that it has been made subject to the apostolic see’, that is, of course, to Rome? By hailing the authority of Leo, the fathers at Chalcedon gave witness to the orthodoxy of Rome. One see after another had capitulated in this or that controversy with heresy. Constantinople had given rise to several heretics during the fourth and fifth centuries, notably Nestorius and Macedonius, and the other sees had also been known to stray from the true faith occasionally. But Rome had a special position. The bishop of Rome had the right by his own authority to annul the acts of a synod. In fact, when there was talk of a council to settle controversies, Gregory asserted the principle that ‘without the authority and the consent of the Apstolic See, none of the matters transacted have any binding force’.   (The Christian Tradition, Vol 1, pages 353-4)
   ERICK YBARRA WRITES: “PAPAL FAILURES DO NOT DIMINISH THE ONTOLOGICAL ROLE OF THE PAPACY, NOR DOES IT PROVE IT IS OF MAN-MADE ORIGIN OR THAT IT IS AN EXTERNAL MACHINERY CREATED FOR THE SAKE OF GOOD ORDER, BUT IT CONTINUES TO BE OF THE ESSENTIAL CONSTITUTION.”
   —> AGAIN, ERICK SEEMS TO FORGET THAT BOTH POPE HONORIUS AND POPE VIGILIUS WERE CONDEMNED BY ECUMENICAL COUNCILS FOR HERESY!
   IF AN ECUMENICAL COUNCIL CAN JUDGE A POPE AS HERETICAL (AS THE SIXTH ECUMENICAL COUNCIL DID WITH REGARDS TO POPE HONORIUS), IT SEEMS CLEAR TO ME THAT THE ECUMENICAL COUNCIL IS THE HIGHEST AUTHORITY IN THE CHURCH.
   ANCIENT POPES WERE REQUIRED TO YIELD TO THE HIGHER AUTHORITY OF AN ECUMENICAL COUNCIL AND ALL DECISIONS EFFECTING THE ENTIRE CHURCH IN MATTERS OF DOCTRINE AND ADMINISTRATION WERE MADE THROUGH CONSENSUS AT ECUMENICAL COUNCILS, THEY WERE NEVER MADE BY PAPAL DECREE ALONE.
   See comments I made about Vigilius and Honorius. As for Max’s insistence that an Ecumenical Council has more binding authority than the Pope. For starters, an authentic Ecumenical Council requires the Pope’s participation, and thus for Catholics, one cannot divorce Pope and Council in the way Max does. It is as St. Gregeory the Great said, without the authority of the Holy See, no Council can have this sort of authority. Secondly, there are plenty of historical evidences which demonstrate that the court of the Roman See exceeded the authority of a Council supposedly claiming to hold jurisdiction over the universal church. I can give you the following examples. When they were condemned by the Council of Ephesus 449, Eusebius of Dorylaeum, St. Flavianos of Constantionple, and Theodoret of Cyrus all appealed to Pope Leo for the overturning of the decrees at Ephesus, which was finalized under the “authority” of Pope of Alexandria, Dioscorus, and Emperor Theodosius II. From all appearances, this was a Council. And for students such as Max, who love to shout the universal power of Justinian at the 5th Council, there isn’t any reason why he should think Ephesus 449 is not ecumenical, at least in preparation and matter. Moreover, Pope Leo unilaterally annulled the 28th canon of the Council of Chalcedon. Even after the bishops at the Council ratified it together with the Patriarch of Constantinople and Emperor Marcian, the Patriarch of Constantinople finally, after two years, admitted to Pope Leo that all the canons were suspended for his approval or disapproval, and he dropped the whole case – at least, he said he would. Following this, you have the fall out in the East to monophysiticism. It was the Roman See which had continued to herald the decrees of Chalcedon. And the only way the East was brought back into the unity of the Church was through a formula drawn up by Pope Hormisdas and officially signed by a great many in the East under the prodding of Justinian I. There is a rumor going around, made popular by a 19thcentury Anglican anti-Catholic writer, Fr. Puller, that the East had made all sorts of modifications and demands of their own before coming into union with the Holy See. Such is nonsense. If space allowed, we could go on to the historical context of the Pelagian controversy in North Africa, the Iconoclastic controversy, and the dispute caused by Photius.
   https://erickybarra.org/2017/01/28/catholic-primacy-answering-some-objections-from-an-eastern-orthodox-researcher/
×
×
 • Креирај ново...