Jump to content
Bernard

Vesti iz Slovenije

Оцени ову тему

Recommended Posts

Kako so duhovniki ubranili slovenski narod

                                                 ALJAŽEV STOLP

Kaj povezuje Slovence, Slovake, Irce, Flamce in francosko govoreče prebivalce kanadske province Quebec?

Med drugim tudi to, da so pri vseh omenjenih narodih katoliški duhovniki in Cerkev igrali veliko vlogo v času njihovega narodnega ozaveščanja in oblikovanja narodnih gibanj.

Slabotno plemstvo in meščanstvo

Slovenci smo bili v 19. stoletju narod, ki ni imel močnega plemstva in meščanstva. Večina plemičev je bilo nemško čutečih in se v času narodnih gibanj ni pridružilo slovenski strani. Tudi meščanstvo je bilo večino 19. stoletja šibko, v številnih mestih, zlasti na Štajerskem in Koroškem, je bilo tudi precej ponemčeno. Stanje se je izboljševalo šele proti koncu stoletja.

Res je, da so najbolj opazni narodni buditelji (Jernej Kopitar, Lovro Toman, oče naroda Janez Bleiweis, France Prešeren) večinoma pripadali meščanskemu sloju (ali po rojstvu ali so se tja povzdignili s pomočjo izobrazbe), a množičnega narodnega gibanja ne bi bilo brez slovenskih duhovnikov.

https://si.aleteia.org/2017/11/27/kako-so-duhovniki-ubranili-slovenski-narod/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Dan, ko se je na Kredarici gnetlo 5.000 ljudi. Zakaj?

                KREDARICA

 

Na mali šmaren osvetljujemo najvišje ležeče svetišče v Sloveniji ‒ kapelo Marije Snežne na Kredarici

Če se vsaj še nekaj tednov ne boste mogli fotografirati pred Aljaževim stolpom, pa boste gotovo lahko kaj zmolili in posneli spominsko fotografijo ob kapeli na Kredarici ali v njej.

Ta z 2.515 oziroma po drugih podatkih 2.511 metri nadmorske višine uživa sloves najvišjega svetišča na Slovenskem. Blagoslovljena je bila leta 1992, ko je na Kredarico poromalo kar 5.000 vernikov, somaševanje pa je vodil nadškof Alojzij Šuštar. Levji del zaslug zanjo ima tedanji dovški župnik France Urbanija.

Prvo kapelo, nedaleč stran od zdajšnje, je leta 1896 postavil njegov predhodnik Jakob Aljaž. Posvečena je bila Lurški Materi Božji. A so jo spomladi leta 1953 planinci našli porušeno.

 

Žegnanje na Kredarici je 5. avgusta, na praznik Marije Snežne. Najdragocenejši inventar nove kapele je baročna slika Fortunata Berganta z motivom Device Marije iz 18. stoletja. Oltar je okrašen s slikami Lojzeta Čemažarja. Kapela ima tudi tri bronaste zvonove.

Ob kapeli na Kredarici so v našem gorskem svetu Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, na Krvavcu in v Gozdu -Martuljku. Marija Snežna je pri nas zavetnica tudi v treh župnijskih cerkvah: v Slovenskih goricah, Solčavi ter v Trnovem nad Gorico, varuje pa še nekaj podružničnih cerkva.

Največja cerkev Marije Snežne, ki je tudi največja Marijina cerkev na svetu, stoji v Rimu. Spoznajte jo v videu.

https://si.aleteia.org/2018/09/08/dan-ko-se-je-na-kredarici-gnetlo-5-000-ljudi-zakaj/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Bodo Švedi zahtevali vrnitev Rusije?

7787b167f269af7e3009.jpeg

Sodobni Rusi so slovansko ljudstvo, toda prvotni Rusi niso bili Slovani, ampak Švedi, ki so v zgodnjem srednjem veku osvojili ozemlje današnje Rusije in zavladali nad slovanskimi ljudstvi.

Rusija je zaradi krimske krize in kopičenja svoje vojske na meji s sosednjo Ukrajino spet na očeh svetovne javnosti. Morebitna ruska ekspanzija proti zahodu je prestrašila ruske sosede in poenotila Američane in Evropejce.

Veliko Rusov se še ni sprijaznilo z obstojem samostojne Ukrajine Kje so bo ustavil ruski predsednik Vladimir Putin? Bo priključitvi Krima sledila tudi zasedba celotne Ukrajine? Številni Rusi se namreč niso nikoli sprijaznili s samostojno ukrajinsko državo, zanikajo tudi obstoj ukrajinskega naroda.

Tudi Putin je septembra lani na srečanju strokovnjakov za Rusijo z vsega sveta dejal, da so Rusi in Ukrajinci en narod in da Rusi ne bodo nikoli pozabili, da ima zdajšnja ruska državnost svoje korenine v Kijevu.

Putinov pogled ni daleč od odnosa, ki ga je imela do Ukrajine in Ukrajincev carska Rusija: za rusko caristično oblast je bila Ukrajina le Mala Rusija, Ukrajinci pa Malorusi. Rusi so se imeli za Velikoruse, svojo deželo pa za Veliko Rusijo. V času carske Rusije je bila ukrajinščina prepovedana, najprej v cerkvah in nato v šolah.

Rusija se je včasih imenovala Moskovija Ukrajinci se seveda niso imeli za Maloruse, prav tako svojih severovzhodnih sosedov niso imeli za Velikoruse. Za Ukrajince (ki so včasih sami sebe imenovali Rusini oziroma latinizirano Rutenci) so bili Rusi vedno le Moskali, Moskovčani.

Velika vojvodina oziroma Velika kneževina Moskva, jedro današnje Rusije, se je namreč šele v 16. stoletju oklicala za Rusijo oziroma Rusko carstvo. Še dolga časa je bilo Rusko carstvo na Zahodu znano kot Moskovija (lat. Moscovia), prebivalci dežele pa kot Moskoviti.

Toda niti zdajšnji Ukrajinci niti zdajšnji Rusi niso prvotni Rusi. Izvirni Rusi so bili namreč Švedi, večinoma z obalnega območja severno od današnjega Stockholma, ki se imenuje Roslagen. Finci in Estonci Švede še zdaj imenujejo Ruotsi ali Rootsi.

Skandinavci osvojijo Deželo gradov Švedi so se na območje na severu današnje Rusije začeli priseljevati že v 8. stoletju (v istem obdobju so njihovi skandinavski sosedi Norvežani in Danci pod imenom Vikingi začeli ropati in osvajati dežele na zahodu stare celine, pozneje so naselili Islandijo in Grenlandijo ter odkrili Ameriko).

Švedski Vikingi, ki so bili poleg imena Rusi znani tudi pod imenom Varjagi, pa so zagospodarili vzhodnoslovanskim in ugrofinskim ljudstvom na ozemlju današnje severne Rusije.

To ozemlje so sami imenovali Gardariki, Dežela gradov. Verjetno pa se tudi imena Velika Švedska in Hladna Švedska, ki jih zasledimo v nekaterih starih skandinavskih sagah, nanašajo na ozemlje današnje Rusije.

Švedski Viking Rurik ustanovi rusko državo Kot piše Nestorjeva kronika, ki je bila dokončana v 12. stoletju, za utemeljitelja zgodnjesrednjeveške ruske države velja Rurik(skandinavsko Rørik, kar pomeni Slavni vladar), ki je leta 862 s svojimi vojščaki zagospodaril Slovanom in Ugrofincem na severu današnje Rusije.

Prestolnica Rurikove države je bil Novgorod (skandinavsko Holmgard). Skandinavski Rusi so potem svojo oblast širili tudi proti jugu. Rurikov svak Helgi (poslovanjeno Oleg), ki je bil varuh Rurikovega sina Ingvarja (poslovanjeno Igor), je po kroniki leta 882 zasedel Kijev in tja prestavil prestolnico države.

V Kijevu sta prej nad tamkajšnjimi Slovani vladala Rurikova vojvoda Askold in Dir(Haskuldr in Dyri v stari skandinavščini). Olegovo državo so zgodovinarji v 19. stoletju po njeni prestolnici poimenovali Kijevska Rusija.

Rusi se postopoma zlijejo s Slovani Skandinavski Rusi so se v 10. stoletju pokristjanili (sprejeli so krščanstvo iz Bizanca, zato so postali ortodoksni oziroma pravoslavni kristjani) in se postopoma zlili z vzhodnoslovanskimi staroselci. Na delno skandinavske korenine današnjih vzhodnoslovanskih narodov nas še vedno opozarjajo imena, kot so Igor (Ingvar), Oleg (Helgi) ali Olga (Helga).

Kijevska Rusija je nato dejansko postala ohlapna zveza več majhnih kneževin, v katerih so vladali Rurikovi potomci. Eden izmed njih, knez Andrej Bogoljubski, vladar kneževine Vladimir-Suzdal, predhodnice Velike kneževine Moskve, je tako leta 1169 oplenil mesto Kijev, pobil meščane in se nazaj na sever vrnil z naropanimi cerkvenimi umetninami.

Kijevsko državo uničijo Mongoli V 13. stoletju so Kijevsko Rusijo dokončno uničili Mongoli in njihovi zavezniki Tatari. To so izkoristili tedaj še poganski Litovci, ki so zasedli ozemlje današnje Belorusije in večino ozemlja današnje Ukrajine. Velika vojvodina Litva se je nato v 16. stoletju združila s Kraljevino Poljsko.

Ozemlje današnje severne in osrednje Rusije pa je prišlo pod nadoblast Mongolov oziroma Tatarov. Velika kneževina Moskva je bila vazal tatarsko-mongolske države Zlata horda vse do leta 1480.

Moskovski veliki knez Ivan III. se je leta 1503 oklical za carja in se razglasil za vladarja vseh Rusov, njegov sin Ivan IV., bolj znan kot Ivan Grozni, pa je leta 1547 razglasil Veliko kneževino Moskvo za Rusko carstvo. S tem je utemeljil današnjo Rusijo.

Sprememba pomena etnične oznake Rus skozi zgodovino Ime Rusi oziroma Rusija je torej skozi zgodovino spreminjalo svojo vsebino. Najprej so bili Rusi le skandinavski vojščaki, ki so zagospodarili Vzhodnim Slovanom. Ime Rusi se je potem razširilo na vsa pravoslavna vzhodnoslovanska ljudstva, ki so živela v okviru srednjeveške Kijevske države, od 16. stoletja naprej pa se ime Rusi navezuje le na današnje Ruse, nekdanje Moskovite.

https://siol.net/novice/svet/bodo-svedi-zahtevali-vrnitev-rusije-380708

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Kot otrok je bila zlorabljena, danes pa ima sporočilo za papeža Frančiška

                                                    DAWN EDEN

Pisateljica, spreobrnjenka in žrtev spolne zlorabe govori o tem, kaj pričakuje od papeža Frančiška in zakaj ostaja v Cerkvi

Če ste bili v otroštvu spolno zlorabljeni, vam Dawn Eden Goldstein sporoča, da niste sami, da niste pozabljeni in da imate v nebesih več prijateljev, kot si mislite.

Dawn Eden Goldstein, docentka in vodja dodiplomskega spletnega študija teologije, o tem piše v svoji knjigi My Peace I Give You: Healing Sexual Wounds with the Help of the Saints (naslov bi se v slovenščini lahko glasil Svoj mir vam dajem: Zdravljenje ran, povezanih s spolnostjo, s pomočjo svetnikov).

Goldsteinova, ki je bila kot otrok zlorabljena in se je spreobrnila v katoliško vero, v intervjuju govori o sedanji krizi v Cerkvi in o vprašanjih, ki jo zanimajo. Objavljeni so odlomki daljšega dopisovanja prek elektronske pošte.

Le kako vam je uspelo priti v Katoliško cerkev, ko pa je trenutno v njej toliko spolnih škandalov?
Odraščala sem v reformirani judovski družini, a sem v poznih najstniških letih zapadla v agnosticizem. V New Yorku sem se ukvarjala z zgodovino rock glasbe. Leta 1999 sem se srečala z Jezusovo ljubeznijo in postala sem protestantka.

Čeprav sem si želela najti skupnost znotraj Cerkve, nikakor nisem želela postati katoličanka. Na moje dojemanje Katoliške cerkve so vplivali kristjani, ki so mi bili blizu; povedali so, da je mnogo naukov, še posebej tistih, povezanih z evharistijo in češčenjem svetnikov, v nasprotju s Svetim pismom.

Škandali, ki so izbruhnili leta 2002, so me sprva potrdili v mojem odnosu do Cerkve. Takrat se še nisem imela za žrtev spolne zlorabe, čeprav sem to bila. Vedela sem, da so me kot otroka spolno nadlegovali, a sem, tako kot mnoge druge žrtve, imela občutek krivde. Verjela sem, da sem za to kriva sama. Zaradi svojih bolečih spominov sem bila še posebej občutljiva na zgodbe o spolnih zlorabah otrok, katerih storilci so bili duhovniki, ki so prihajale na dan.

 

Spomnim se trenutka, ko sem začela spreminjati svoje mnenje o katolištvu. Bila sem na nekem srečanju v New Yorku. V pogovoru, ki se je dotaknil škandalov v Cerkvi, sem porogljivo pripomnila, da katoliki ne verjamejo poročilom o zlorabah, ki so jih bili polni vsi mediji.

Na moje presenečenje so navzoči katoliki odgovorili, da so jezni zaradi zlorab, jezni zaradi odvratnih in kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili njihovi duhovniki, v njihovi Cerkvi. Nikakor niso hoteli, da bi prikrivali resnico o zlorabah, kot sem domnevala. Nasprotno, želeli so, da bi resnica prišla na dan in da bi duhovniki, osumljeni zlorab, odgovarjali pred sodiščem, Cerkev pa bi se očistila.

Takrat, ko sem videla jezo običajnih katolikov nad spolnimi zlorabami duhovnikov, sem začela resno razmišljati o tem, da je Katoliška cerkev res prava. Cerkveni skupnosti sem se v polnosti pridružila leta 2006 in nikoli se nisem ozirala nazaj.

Zakaj pa Cerkve ne zapustite zdaj?
Ne morem zapustiti Katoliške cerkve, ker preveč vem. Zdaj vem, da je Jezus Cerkvi podaril evharistijo. Da, tudi protestanti jo imajo, a zgolj zato, ker so ohranili apostolsko nasledstvo, ki pravzaprav pripada Katoliški cerkvi, to pa vodi Petrov naslednik.

Zdaj vem, da so mi moji grehi resnično odpuščeni, ko mi Jezus prek katoliškega duhovnika da odvezo. Predvsem pa vem, da me Jezus prek Cerkve neprestano ozdravlja.

Že dolgo ste navdušeni nad papežem Frančiškom. Kaj si od njega želite slišati in videti?
Želim si, da bi papež Frančišek komentiral obtožbe nadškofa Viganὸja, potem ko bodo novinarji opravili svoje delo, kot jih je prosil. K preiskavi bi pripomoglo tudi to, da bi dovolil kardinalu Marcu Ouelettu, prefektu Kongregacije za škofe, da poda svoje mnenje.

Ne nazadnje, upam, da bo Frančišek pomagal Ameriški škofovski konferenci pri prenovi struktur, da bi tako preprečili zlorabe in prikrivanje resnice; ustrahovanim ali zlorabljenim bogoslovcem pa bi nudili pomoč, ki jo potrebujejo. Škofje so pokazali, da sami sebe ne zmorejo nadzorovati. Potrebujemo precej več notranjega nadzora v sistemu, da bi bili lahko semeniščniki in verniki v splošnem varni.

Ali lahko katoliki, ki niso kardinali ali škofje, kaj storijo za žrtve spolnih zlorab duhovnikov?
Da. Lahko prisluhnejo žrtvam, se zavzamejo zanje, vztrajajo pri tem, da je potrebno njihove storilce odstraniti iz župnij in jih kazensko preganjati. Lahko tudi molijo za žrtve in jim pomagajo dobiti potrebno pomoč za ozdravljenje. V svoji knjigi pišem, da bi morale biti žrtve spolnih zlorab deležne tako duhovne kot psihološke pomoči, podrobneje pa opišem naravo njihovih duhovnih potreb.

Pišete o svetnikih in zdravljenju po spolni zlorabi. Kako naj bo to koristno – dobiti pomoč od ljudi, ki so večinoma živeli pred več stoletji in so že umrli?
Govorim lahko le iz lastne izkušnje. Moje ozdravljenje je delno prišlo, ko sem ugotovila, da obstajajo ljudje, ki jih je Cerkev razglasila za svete, in so imeli podobne rane, kot so moje. Med njimi je na primer blažena Laura Vicuña, ki je bila žrtev materinega nasilnega ljubimca. Izkušnje zlorabljenih svetnikov  žrtvam, kot sem jaz, sporočajo, da nismo sami krivi za zlorabo, zaradi našega trpljenja pa v Božjih očeh ne veljamo nič manj. Nasprotno, Jezus Kristus se poistoveti z zatiranimi malimi otroki, kot poudarja sveti Janez Pavel II.

Ljudje so jezni in ogorčeni. Izgubili so potrpljenje, kar je razumljivo. Kako lahko to uporabimo za  dobro?
Katoliki morajo svetu pokazati, da jih jezi vsakršna oblika zlorabe otrok, še posebej če jo povzročajo predstavniki Cerkve. Pričevati moramo s pravično jezo, ki jo usmerimo v očiščenje in spremembo.

Kdo bi bil lahko zavetnik za današnji čas?
Potrebujemo molitve vseh svetnikov, a mislim, da sta sveti Poncijan in Hipolit, papež in antipapež, najprimernejša za ta čas.

V zgodnjem tretjem stoletju je reformam naklonjeni duhovnik Hipolit zahteval čistost Cerkve, a jo je skušal doseči na napačen način – z napadom na papeževo avtoriteto. Kristjane je vodil v razkol proti papežu Poncijanu. Na srečo je našel odrešitev v poznejši spravi s Cerkvijo in svoji sveti smrti skupaj s Poncijanom. Upam in molim, da bi vsi tisti, ki imajo skušnjavo, da bi zapustili Cerkev v teh zahtevnih časih, sledili Hipolitovemu zgledu – on je namreč ugotovil, da je odrešenje mogoče le na Petrovi barki.

 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaje Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

https://si.aleteia.org/2018/09/22/kot-otrok-je-bila-zlorabljena-danes-pa-ima-sporocilo-za-papeza-franciska/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Škotska premierka sesula dogovor o brexitu: Uničujoč za investicije in delovna mesta na Škotskem

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes izrazila nasprotovanje osnutku dogovora o brexitu, ki sta ga dosegla London in Bruselj. Severna Irska naj bi namreč dejansko ostala del evropskega enotnega trga, Škotska pa ne, kar bi bilo za slednjo uničujoče.

Sturgeonova je povedala, da bo dogovor Severni Irski omogočil "nepravično prednost", saj bo dejansko ostala del enotnega trga EU. Celinska Velika Britanija, vključno s Škotsko, pa jo bo morala zapustiti. "To bo uničujoče za investicije in delovna mesta na Škotskem," saj bo morala Škotska tekmovati s Severno Irsko, je vodja Škotske nacionalistične stranke (SNP) povedala v videu, objavljenem na njenem Twitterju.

https://reporter.si/clanek/svet/skotska-premierka-sesula-dogovor-o-brexitu-unicujoc-za-investicije-in-delovna-mesta-na-skotskem-670611

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ujeti na video: odvetniki, ki migrantom pomagajo do azila v EU, jih učijo lagati in se pretvarjati, da so kristjani (video)

Član ekipe ustvarjalcev dokumentarnega filma Borderles, ki odkriva realnost migrantske krize, se je na otroku Lezbosu infiltriral med člane nevladnih organizacij, ki migrantom pomagajo priti v Evropo.

Tam je ekipa pod vodstvom Lauren Southern, kanadske aktivistke in novinarke, med drugim odkrila, kako skupina Odvetniki na tujem (Advocates abroad) migrante sistematično usposablja za intervjuje z vladnimi službami in jih pri tem uči pretvarjanja in laganja, s katerim bi pridobili azil.

 

https://www.domovina.je/ujeti-na-video-odvetniki-ki-migrantom-pomagajo-do-azila-v-eu-jih-ucijo-lagati-in-se-pretvarjati-da-so-kristjani-video/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

VIKEND TRŽIŠKIH KOLESARSKIH POTI

 

Zadnji vikend v septembru (29. in 30. september 2018) se bo v Tržiču odvijal Vikend tržiški poti / Tržič Trail Days. Rekreativno gorsko-kolesarsko druženje pripravljajo v tesnem sodelovanju z Bled Bike Festivalom, najodmevnejšim gorsko-kolesarskim festivalom pri nas.

Tržič v svojem goratem zaledju ponuja razkošje poti, ki preprosto vabi gorske kolesarje, da ga doživijo. V zadnjih letih se je Tržič razvil v destinacijo, ki tovrstne goste dobro razume in jim ponuja vse več tega, kar potrebujejo in pričakujejo.

Vikend druženja v hribih nad Tržičem bo poskrbel za nepozabno doživetje. V središču ne bo tekmovanje, temveč uživanje na kolesu v prijetni družbi v čudovitem gorskem okolju.

vikend-trziskih-poti.1.jpg

vikend-trziskih-poti.12.jpg

vikend-trziskih-poti.7.jpg

https://polet.delo.si/na-kisiku/vikend-trziskih-kolesarskih-poti

 

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

George Soros, Barack Obama in Hillary Clinton izsiljevali zamenjavo papeža Benedikta XVI., da bi nastavili papeža Frančiška?!

Na mizi sedanjega ameriškega predsednika Trumpa naj bi bila že več kot leto dni zahteva skupine katoliških vodij in raziskovalcev, ki od njega zahteva uvedbo posebne preiskave, ki naj bi odgovorila na naslednja vprašanja –  navajam najpomembnejša:

 • S kakšnim ciljem je ameriška Agencija za nacionalno varnost spremljala konklave, na katerih je bil za papeža izbran Frančišek?
 • Kakšne tajne aktivnosti so bile izvedene s strani vlade ZDA, ki se nanašajo na odstop Benedikta XVI. ali konklave, na katerih je bil izvoljen Frančišek?
 • Mednarodne finančne transakcije z Vatikanom so bile nekaj dni pred najavo odstopa Benedikta XVI. prekinjene, je bila v to vmešana katera od ameriških agencij?
 • Zakaj so bile mednarodne finančne transakcije z Vatikanom ponovno vzpostavljene le dan po odstopu Benedikta XVI., je to slučajnost?
 • Kakšen je bil namen in narava sestanka med podpredsednikom ZDA Bidnom in papežem Benediktom XVI. v Vatikanu 13. 06. 2011?
 • Kakšne vloge so pri tem igrali George Soros in drugi mednarodni finančniki, ki trenutno bivajo v ZDA?

Ne glede na to, koliko je resnice v omenjenem pisanju, pa je nekaj povsem jasno. Sveti papež Janez Pavel II., je ob boku zadnjega voditelja Sovjetske zveze Mihaela Gorbačova, takratnega ameriškega predsednika Ronalda Regana in nemškega kanclerja Helmuta Kohla hudo pozitivno spreminjal ne le Evropo, ampak tudi svet. Njegov naslednik Benedikt XVI. je bil vrhunski intelektualec. Oba pa sta bila konservativna papeža. Nobeden od njiju nikoli ne bi imel takih stališč do migracij in nekaterih drugih družbenih vprašanj, kot jih ima papež Frančišek.

Pa ne le to, tudi z vidika nekaterih drugih družbenih vprašanj, je sedanji papež Frančišek, več ali manj prvi “predstavnik za stike z javnostmi svetovne levice”, kot trdi avtor omenjenega prispevka. Podobnost njegovih pogledov in stališč s stališči političnih levičarjev tipa George Soros, Barack Obama ali Hillary Clinton pa je več kot očitna.

dr. Vinko Gorenak

http://nova24tv.si/kolumna/george-soros-barack-obama-in-hillary-clinton-izsiljevali-zamenjavo-papeza-benedikta-xvi-da-bi-nastavili-papeza-franciska/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Število ateistov v Turčiji se je potrojilo, kaže nova raziskava

Oblasti naj bi izkoriščale islam
 

Je razlog teokratska politika Erdogana?

Po mnenju opazovalcev bi bilo porast ateizma v Turčiji mogoče pripisati vse bolj teokratski politiki predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je na premierskem oziroma predsedniškem položaju že 16 let.

Turške oblasti pod njegovo vladavino islam vse bolj izkoriščajo za upravičevanje svojih politik. Ljudje pa po mnenju teologa Kilica ne želijo takšne religije in takšne uradne oblike pobožnosti.

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/stevilo-ateistov-v-turciji-se-je-potrojilo-kaze-nova-raziskava/476926

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

J. Turinek: Gejevski lobi, ki svoje peruti razteza skozi vse pore slovenske elitne družbe, ima trenutno težave le v Katoliški cerkvi

Udba je vzpostavila omrežje med duhovščino, ki je imela težave s istospolnostjo, oz. tisti, ki so imeli pedofilska nagnjenja, so postali njeni redni sodelavci.

Nekako do leta 1975 so bili Udbi poslušni večinoma le tisti duhovniki, ki so tako ali drugače obšli celibat s konkubinatom ali pa so imeli kakšno potomstvo. Po tem času pa je Udba vzpostavila omrežje med duhovščino, ki je imela težave s istospolnostjo, oz. tisti, ki so imeli pedofilska nagnjenja, so postali njeni redni sodelavci. Duhovnik iz največje pedofilske afere na Slovenskem, Karel Jošt, ki je pred letom 2006 služboval v Artičah, je evidentiran kot redni sodelavec Udbe.

https://reporter.si/clanek/slovenija/j-turinek-gejevski-lobi-ki-svoje-peruti-razteza-skozi-vse-pore-slovenske-elitne-druzbe-ima-trenutno-tezave-le-v-katoliski-cerkvi-704560

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Boštjan M. Turk: Sigmund Freud je eden največjih psihičnih bolnikov sodobnosti, Slavoj Žižek pa ena največjih zablod (KOLUMNA)

BoÅ¡tjan M. Turk: Sigmund Freud je eden najveÄjih psihiÄnih bolnikov sodobnosti, Slavoj Žižek pa ena najveÄjih zablod (KOLUMNA)

Psihoanaliza je sicer korelativna marksizmu, predvsem pa ga podpira v eni sami točki: marksizem je učil, da se mora človek odreči osebne identitete, da se lahko stopi v brezrazredno skupnost – in tako na oltar oblasti položi največ, kar ima, svojo individualnost in svobodo, je freudizem ponudil »psihoanalitični« temelj tega. Freud je učil, da človek ni svoboden, niti ne premore individualnosti.

https://reporter.si/clanek/slovenija/bostjan-m-turk-libido-in-laz-freud-najvecja-prevara-sodobnosti-kolumna-716337

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Freud je bil po poreklu Jud: a ko so ga nacisti prišli iskat leta 1938., jim je napisal vdanostno formulacijo, ki jo je zgodovina pač ohranila: »Gestapo lahko samo priporočim« (»Ich kann die Gestapo jedermann auf das beste empfehlen)«. Imel je možnost, da na listo, ki mu je omogočala odhod v Združeno kraljestvo, uvrsti šestnajst imen. Tega ni storil. Ta opustitev je kot neposredno posledico prinesla smrt štirih od njegovih petih sestra: Regine, Mici, Adolfine in Pavle. Umrle so v koncentracijskih taboriščih med letoma 1942 in 1945.

https://reporter.si/clanek/slovenija/bostjan-m-turk-libido-in-laz-freud-najvecja-prevara-sodobnosti-kolumna-716337

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од JESSY,
   Lažne vesti u poslednje vreme „teku“ baš kao i ona „metanska“ voda. Taj metan u vodi, manijak sa bejzbolkom u centru, drugi manijak na Košutnjaku koji uskače u automobile kao junak akcionih filmova i neuspešno davi, i još ko zna koja urbana legenda i zabrinuti građanski SMS prilično su zamutili ionako zastrašenu istinu. Možda je problem kada se zbog nepoverenja i straha čovek dezorijentiše.
    
   Ako nijednu od čudnih, neverovatnih ili makar neuobičajenih vesti objavljivanih prethodnih dana (dobro, nedelja, možda i decenija) niste proveravali, bar na internetu, ili na relevantnim medijima koji se do sada nisu bavili teorijama iz filmova „12 majmuna“ i „Houston, We Have a Problem“ već su prenosili reči pravih – ali pravih – stručnjaka, onda ste se našli u zamućenoj vodi zvanoj „lažne“ ili „fake“ vesti, i u „mythbustersima“ ili mitologiji sigurno izgubili.
   Lažne vesti u poslednje vreme „teku“ baš kao i ona „metanska“ voda. Taj metan u vodi, manijak sa bejzbolkom u centru, drugi manijakna Košutnjaku koji uskače u automobile kao junak akcionih filmova i neuspešno davi, i još ko zna koja urbana legenda i zabrinuti građanski SMS prilično su zamutili ionako zastrašenu istinu. Možda je to problem kada se zbog nepoverenja i straha čovek dezorijentiše, i počne da se pita šta je laž a šta istina.
   Šta je laž a šta istina danas, ako čak i američki predsednik izađe i kaže da ga je baš briga za istinu (ili je i ova informacija neproverena)? Da li je problem što je ponekad istina teško izbijala na površinu redovnim putem, pa je prva potreba da se poveruje u alternativu, ma kako sumanuta bila?
  • Од obi-wan,
   Na Novom Zelandu prekjuce vrlo jak zemljotres, sa pratecim cunami talasima.
   ...
   http://mondo.rs/a956407/Info/Svet/Novi-Zeland-zemljotres-evakuacija.html
   ...
   Spasilačke službe Novog Zelanda i vojno osoblje evakuisalo je danas stotine turista i lokalnih stanovnika iz malog grada Kaikoura na Južnom ostrvu.

   Oni su bili blokirani u području pogođenom zemljotresom jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, u kojem su dve osobe poginule i pričinjena velika šteta.
   Pošto su naknadni potresi nastavili da potresaju region, spasilačke službe su zabranile prilaz u nekoliko ulica u novozelandskoj prestonici Velingtonu i evakuisali ljude iz nekoliko zgrada za koje se strahuje da bi mogle da se uruše.
   Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Oklenda i stigao u Kaikouru, region Južnog ostrva, kako bi evakuisao 500 turista, prenosi Hina.
   Jaki odroni koje je izazvao potres presekli su putne pravce i pruge do grada Kaikoura, gde su se sklonile stotine unesrećenih. Tu se zateklo između 600 i 1000 turista, uglavnom stranaca koji su došli da posmatraju kitove.
   U evakuacijama učestvuje i četiri vojna helikoptera, avion "Herkules C-103" koji će iz vazduha ispuštati pomoć gradu, kao i pedesetak civilnih helikoptera.
  • Guest
   Од Guest,
   Рибари – У недељу, 25. новембра, Његово Преосвештенство Епископ шабачки Лаврентије служио је свету архијерејску Литургију у Рибарима, уз саслужење архијерјеског намесника Мирка Вилотић, архијерејског намесника мачванско-поцерског Мирослава Јаковљевић, старешине рибарске цркве Небојше Богдановића, старешине бадовиначке цркве Драгише Миловановића, старешине лешничке цркве Радована Лукића, оца Нифонта из манастира Радовашнице, оца Зорана Петровић из Лознице и оца Бранка Василић из Шапца. Овом приликом вероучитељ из Рибара Петар Цвејић рукоположен је у чин ђакона. На крају богослужења Епископ је поздравио присутни верни народ, захвалио је старешини рибарске цркве на досадашњем пастирском раду и одликовао га чином протојереја-ставрофора. После свете Литургије Владика се упознао са радовима на изградњи нове цркве у Прњавору.
   Извор:Епархија шабачка
   СПЦ
  • Guest
   Од Guest,
   Хоће ли овог децембра у Хелсинкију коначно бити одржана дуго најављивана Регионална конференција о претварању Блиског Истока у зону без нуклеарног оружја. После управо завршене Генералне конференције Међународне атомске агенције са седиштем у Бечу, изгледи за скуп у Финској све су несигурнији: што је термин ближи, успех је све даљи.   Учесницима петодневног састанка у Бечу понуђене су две резолуције које су се бавиле нуклеарном тематиком на Блиском истоку, руска и египатска. Руси су своју на крају повукли, док је египатска усвојена већином гласова, али као и да није, с обзиром да њена вредност остаје церемонијалног карактера.   Документ руске делегације био је кратак и уопштен, са свега три тачке - подршка доласку, чак не ни директан позив, свих држава из региона у Хелсинки, апел учесницима да се међусобно третирају с поштовањем, без политизације тако озбиљне теме и, на крају, похвала финским домаћинима за досадашње организационе напоре.   Како ни такав дипломатски "испеглани" документ није могао да рачуна на усвајање консензусом - поред Израела, успротивиле су се још и САД, Канада, а од Европљана Велика Британија и Француска - Руси су га повукли.   Египатски предлог резолуције био је већ конкретнији и садржавао формулацију која се овдашним дипломатским језиком назива "упирање прстом": реч је о позиву „свим државама блискоисточног региона" да постану чланице НПТ-ја, темељног документа Међународне атомске агенције којим се забрањује производња нуклеарног оружја.   Како на Блиском Истоку постоји само једна држава која није потписница НПТ-ја, Израел, јасно је на кога се мисли, па је свађа по дужности, која почиње после таквих захтева програмирана. Израелска делегација назива ту врсту резолуције, коју иначе Египћани традиционално подносе на Генералној конференцији Атомске агенције, "малим годишњим ритуалом".   Иран је у пленарној дискусији навео да је "израелски режим одговоран је за хиљаде побијених палестинских цивила, за сајбер-тероризам, за убиства туђих нуклеарних физичара", а све то може радити "зато што зна да увек може рачунати на војну помоћ оних земаља које с Израелом имају јаку емотивну везу", мислећи пре свега на САД и ЕУ.   Делегација Јордана је са друге стране саопштила да је за безусловне преговоре с Израелом који се тичу нуклеарне безбедности Региона, али и "да не признаје израелске границе онакве какве су успостављене после јунског рата 1967. године".   У име Арапске групе земаља при Атомској агенцији огласио се Тунис, чији су представници оптужили Израел да поседује огромни арсенал нуклеарног оружја, који је "је непоуздан, а његово стављање у употребу имало би катастрофалне последице."   Представници Израела су са друге стране нагласили да им је жао што се скреће пажња са Сирије и Ирана и њиховог угрожавања нуклеарне безбедности.   "Иран је тај који представља највећу опасност по мир у региону, не Израел. Али, ситуација је јасна. Ионако се сви уједине у локалној игри лупања по Израелу" рекао је шеф израелске мисије при Уједињеним нацијама у Бечу.   Сиријци су одбацили тврдње да они и Иран поседују нуклеарно оружје и израелске оптужбе назвали јефтином политичком пропагандом.   Решавање квадратуре круга   Изјаве глобалних актера блискоисточне драме такође показују да се дипломатија налази пред проблемом решавања квадратуре круга.   Америчка делегација није подржала египатску резолуцију (гласала је са „неодлучан") зато што сматра да се састанци Атомске агенције не могу користити као изговор за прибијање Израела на стуб срама. Улазак Израела у НПТ сам по себи не решава блискоисточни мировни процес.   Руси су одлучили да дискусију о Блискоисточној конференцији виде с позитивне стране: арапске земље су прво најавиле посебну резолуцију у којој се директно говори о нуклеарним капацитетима Израела, али су је онда повукле у последњем часу као гест добре воље према Израелу. То су као "потез за сваку похвалу" похвалили из руске делегације.   Кина је у дискусији о Конференцији у Хелсинкију драматично ћутала - ни речи о Блиском Истоку од њеног представника.   Многи се питају чему је водила расправа на Блискоисточној конференцији, када две кључне земље, Иран и Израел не долазе у Хелсинки.   Египатски представници тврде да регионалне консултације нису прекинуте ни у најтежим тренуцима и да Хелсинки још може бити успех, јер ни Иран ни Израел нису рекли не. Нису рекли ни да, али то у дипломатији не значи превише.   Аргументи Израела су да је НПТ креиран за мирољубива времена и мирољубиве суседе, те да тај уговор не узима у обзир "мрачну реалност" Блиског Истока. Осим тога, чак су четири регионалне потписнице тог уговора - Сирија, Иран, Ирак и Либија - ухваћене у његовом кршењу. Према томе, прво треба уловити оне који су "унутра" а варају, него се бавити онима који, будуци да су "напољу" не могу ни да варају.   Група арапских земаља покушава, до сада безуспесно, да прогура резолуцију под насловом "Израелски нуклеарни капацитети" већ четврту годину за редом.   Генерална конференција је највисе политичко тело Међународне атомске агенције и састаје се једном годишње, обично у септембру. Чине је све земље чланице потписнице НПТ-а, тренутно 155, плус и оне које то нису, као што Пакистан, Индија и Израел, што значи - практично све земље света осим Северне Кореје.   Извор:
   РТС

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...