Nastup Momčila Bajagića Bajage je naprasno otkazan na Danima piva u Karlovcu zbog želja branitelja. Čitam ovu rečenicu, provjeravam i ne vjerujem. Sparina svašta učini čovjeku pa tako i ono da vidi ono što ne postoji i da ne vjeruje u ono što se doista dogodilo.

Možda su ljetne omorine učinile svoje i karlovačkoj dogradonačelnici Andreji Navijalić, članici Povjerenstva za organizaciju Dana piva u Karlovcu. Par tjedana prije početka manifestacije otkazan je koncert Bajage i Instruktora koji je trebao biti u sklopu tog događaja, i to zbog nekih braniteljskih udruga koje svoje zahtjeve nisu čak potrudili ni napisati, nego, eto, priča se po gradu, a braniteljima treba udovoljiti.

 

Pod uvjetom da sve gore navedeno nije neka dobra PR sprdačina za dizanje posjećenosti Dana piva, nešto ovako se u mom selu naziva – sramota. Koncerti se mogu otkazati u zadnji čas, no za to treba neki jaaaako dobar razlog koji treba biti jasno naveden. Naprasno otkazivanje bez nekakvog pismenog traga, pravdanje nekim imaginarnim konceptima nije dovoljno dobar razlog. O konceptu i osluškivanju želja publike se ne raspravlja par tjedana prije razglašenog koncerta i programa. To se ne radi. U poslovnom svijetu povjerenje se teško stiče, brzo se gubi, nadam se da je toga svjesna i gospođa Navijalić.

A da stvar bude komičnija, Bajaga ima novi album “U sali lom”, kojeg za određena tržišta u različitim državama izdaje – hrvatska firma, Croatia Records. Bajaga bi na koncertu predstavio novi album i nove pjesme (koje su vrlo solidne), vjerojatno bi ga netko kupio. Možda bi neka pjesma imala priliku postati hit, pa bi se još malo novca okrenulo na radost hrvatske firme.

Otkazivanje dogovorenog koncerta podsjeća na jednu tužnu obljetnicu. Ove godine, 24.9.2018. bit će točno deset godina od smrti Vice Vukova, velikog pjevača i hrvatskog rodoljuba, čovjeka koji je u socijalističkom režimu u tadašnjoj Jugoslaviji ušutkan bez ikakvog pismenog traga. Samo je nestao s radio stanica. Odjednom, nigdje nije mogao dogovoriti koncert bez pisanog traga, kakva je sad situacija kod Bajage u Karlovcu. Isto je bilo sa snimanjima albuma. Bez pisanog traga, samo se nepoznat netko javio, rekao da mu smeta i to se po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji bezrezervno uvažilo. Onakvom glasu netko je oduzeo petnaest najplodnijih umjetničkih godina. I kad smo kod Vice Vukova, taj čovjek je mogao, a nije, do kraja života govoriti kako su mu komunisti/socijalisti/UDBA/Orjuna uništili karijeru. Imao bi puno pravo na to. Mogao je zahajati na val trijumfalizma devedesetih, rugati se okorjelim komunjarama u lice, a nije. Taj čovjek je imao potpuno pravo biti javno ogorčen na tadašnji politički režim i potpuno pravo do kraja života javno pljuvati po njemu i dovijeka se predstavljati kao žrtva, što je i bio – nitko mu to ne bi zamjerio. Vice Vukov to nije radio, ali brojni profesionalni domoljubi to jesu radili i radit će i dalje. Vice Vukov je imao talent i dignitet, a profesionalni domoljubi nemaju.

Doduše, umjesto Bajage je trebalo nastupiti Hladno pivo, no oni su to u međuvremenu odbili. Moram reći da je ovo još manje razumljivo. Ipak je u Karlovcu na vlasti HDZ. Treba li ratom i privatizacijom uništenoj Karlovačkoj županiji umjetnik koji će pjevati “Bog, domovina, nacija, svi na pod ovo je privatizacija”? Naravno, treba, i te kako da treba. Bajaga je fin čovjek, takve pjesme tranzicijske tematike nisu okosnica njegovog repertoara, ali pjesme Mileta i ekipe jesu.

Priča postaje još zanimljivija objavom Bajaginog managementa koji kaže da nije bilo nikakvog dogovora. Ipak, na Bajaginom webu je bio prisutan  datum i mjesto koncerta u Karlovcu u sklopu manifestacije kao što i pokazuje screenshot snimljen 10.8.2018. u 21:52.

Bajaga otkazan koncert Karlovac

Možda su se organizatori i Bajagina ekipa uspjeli dogovoriti, možda je to nekako riješeno na obostrano zadovoljstvo, no ostaje gorak okus zbog otkazivanja nastupa s razlogom koji je beskrajno maglovit. Nadajmo se da se opet ne spušta gusta magla…