ПАТРИЈАРХ српски ускоро ће столовати на новој адреси на Врачару. Недалеко од Храма Светог Саве биће изграђена нова зграда Патријаршије у коју ће, се поред резиденције поглавара СПЦ, сместити и чланови и службеници Светог архијерејског синода. Овим подухватом биће испуњена давнашња жеља врха СПЦ о новом објекту и растерећењу постојећег Патријаршијског двора на Варош капији.

 

 

Ново црквено седиште биће изграђено на Врачарском платоу, омеђено Храмом, Парохијским домом и Народном библиотеком Србије. У плану је реконструкција овог простора у оквиру које ће бити спроведен пројекат изградње нове зграде Патријаршије.

 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић наглашава да ће централно место визуре Врачарског платоа и убудуће заузимати Храм, до кога ће водити све околне стазе и прилази.

- У договору са патријархом Иринејом ангажовали смо тим архитеката који ће почети да ради на архитектонском уређењу платоа испред Храма - каже Весић.

- У оквиру комплетне реконструкције платоа радиће се и пројекат нове зграде, где ће бити седиште Његове светости и Светог синода, тако да ће све то чинити јединствену целину. Природно је да седиште патријарха буде поред Храма Светог Саве и да ово место постане саборно место наше цркве и народа.

У престоничкој скупштини указују и на то да је завршетак радова на Храму изузетно битан за Београд, јер је ова светиња, уз Калемегдан и Скадарлију, међу три најпосећенија места у Београду.

План из 2003. године

04-crkv.jpg

У врху СПЦ не скривају задовољство због најаве градских власти о изградњи новог седишта патријарха:

- Недовољно је познато да је постојећа зграда Патријаршије, подигнута 1935. године, одавно неусловна и недовољна за обављање чак и основних мисија наше цркве. У њој су, поред кабинета, сале за саборске седнице, репрезентативног салона за састанке и соба епископа, смештени и Музеј СПЦ и део црквене архиве. У овој палати раде патријаршијска и администрација Архиепископије београдско-карловачке, црквена издавачка кућа и штампарија - наводе у седишту СПЦ.

У СПЦ кажу да је план да по пресељењу Његове светости и синодског апарата на Врачар стара зграда постане административно седиште Архиепископије и место где ће се одржавати сабори СПЦ.

СТАРИ ПРОЈЕКАТ

КОНАЧНО формирање светосавског платоа на Врачару дугогодишња је тема разговора између црквеног врха и београдских власти. Изградња нове зграде Патријаршије у продужетку Парохијског дома била је предвиђена и пројектом првог великог уређења овог простора 2003. године, чији су аутори били архитекте Ђорђе Бобић и Милош Мацура. По њиховим идејама, околина Храма добила је тада данашњи изглед, а простор је обогаћем скулптуром Светог Саве.

 

Извор: Новости