Jump to content
 1. Аристарх

  Аристарх

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг инфо,
   Црквена друштвена мрежа Crkva.net побудила је доста пажње домаћих медија, пре свега из разлога што се црква у савременом друштву доживљава као једна конзервативна институција која не мења своју древну форму изражавања и комуникације.
   Међутим, религија је присутна у сајбер простору од самог настанка интернета. Та чињеница заправо није никаква новина. Руски патријарх Кирил има свој Фејсбук профил. Папа римски је присутан на Твитеру. Па и поједини свештеници и високи клирици СПЦ су такође већ годинама уназад присутни на друштвеним мрежама.

   Уредништво мреже Crkva.net делом чине свештеници, лаици и теолози који већ девет година воде један од најинтерактивнијих верских сајтова – Pouke.org. За њих, присуство и рад на друштвеним мрежама, није нешто ново, нити непознато.
   Оснивач ове друштвене мреже је свештеник Иван Цветковић, који је уједно и члан Мисионарског одељења СПЦ, са чијим благословом се реализују овакви и слични пројекти верског садржаја на интернету.
   Детаљније о пројекту Crkva.net разговарали смо са Миланом Ракићем и Владимиром Јовановићем, администраторима на овој црквеној друштвеној мрежи.
   РТВ: Зашто је медијима у Србији толико занимљива појава ваше друштвене мреже на интернету?
   Милан Ракић: Медији су увек у потрази за ексклузивом. Чак мислим да је и само помињање Цркве.нет у медијима увек бивало са неким, истина блажим подругљивим тоном. Хришћанство и хришћани су у данашњем свету некако егзотични, црква и верници су увек добра тема. Владимир Јовановић: Зато што постоји предрасуда да црква није отворена за нове технологије. РТВ: Да ли је истина да је забрањено ширење "јереси" на Crkva.net мрежи?
   Владимир Јовановић: Наравно да је забрањено. Могу да се воде дискусије и да се размењују мишљења али не може да се вређа црква или чланови сајта. Милан Ракић: Дијалог је слободан, наравно ако су чланови на то спремни, али разноразни скарадни садржаји у том смислу не могу да прођу. РТВ: Колико чланова тренутно има ваша друштвена мрежа и какав је темпо учлањивања нових?
   Владимир Јовановић: Тренутно смо близу броја од 8000. Гледамо да увек убацимо неке новине и самим тим придобијемо још више корисника. Повратне информације корисника су добро дошле. Ми ћемо гледати да испунимо њихова очекивања у складу са нашим могућностима. Милан Ракић: Темпо учлањивања нових корисника је некако у сразмери са медијским извештајима о нашем сајту. РТВ: Да ли су сви корисници Crkva.net верници? Да ли има атеиста, агностика или верника неких других религија сем православне цркве?
   Милан Ракић: Crkva.net је произашла практично са форума Поуке портала Живе Речи Утехе, који постоји већ девет година. Тај највећи верски портал на српском језику, а нарочито тај форумски део је од почетка неговао комуникацију и са инославнима те атеистима, на основама нормалне културе дијалога. Ту и тамо, као и у свакој дискусији, баш попут исте и у реалном животу, неминовно дође до несугласица па и сукоба. На нашим просторима обремењеним ратним сукобима је то негде и нормално. Но ипак, само ако се погледа у архиву сајта, може се видети на десетине и стотине тема, првенствено у комуникацији са атеистима, римокатолицима и муслиманима, а нешто мање са протестантима и осталима. Сам Форум има неколико сталних и морам да нагласим врло коректних чланова атеиста и римокатолика са којима се често комуницира првенствено о религијским темама. За сада такво нешто немамо на Crkva.net. РТВ: У чему је разлика између Crkva.net и Фејсбука, или других друштвених мрежа, сем што је сајт верски оријентисан?
   Владимир Јовановић: Нема велике разлике што се тиче изгледа и коришћења, једино је садржај другачији. На Фејсбуку се промовише све и свашта, а код нас је 99 одсто верски садржај. РТВ: Да ли је Crkva.net слободнија од Фејсбука? Знамо да Фејсбук има ограничења на кључне речи које сматра да нису коректне, колика је слобода говора на вашем сајту??
   Милан Ракић: Слобода говора је свакако велика, а санкционише се сваки садржај који је и генерално непримерен. РТВ: Да ли су подаци на Crkva.net заштићени од злоупотребе?
   Владимир Јовановић: Јесу. Наши програми су увек ажурирани, имамо SSL сертификат за заштиту интернет протокола, а сами подаци корисника су шифровани тако да ни ми сами не можемо да видимо њихову приватност. РТВ: Колико је овај црквени сајт поуздан као средство информисања о верским темама??
   Милан Ракић: С обзиром да је неколико црквених гласила однедавно повезано на једну платформу где се садржај ажурира неколико пута дневно, управо тај садржај неко од уредника дели и по Crkva.net тако да ту нема шта да буде непоуздано. РТВ: У случају спора у дискусијама на вашем сајту између верника различитих конфесија, уколико немате санкционисање по кључним речима, како ћете одлучивати ко је у праву?
   Милан Ракић: Пошто је сајт да кажем верски, тако су и теме тог карактера а међу уредницима имамо и теолога и лаика изузетно теолошки поткованих. Тако да, као што и на Форуму није било проблема, неће их бити ни овде. РТВ: У којој мери ће корисници ваше друштвене мреже, уколико нису верници, бити заштићени од верске индоктринације и да ли ће бити уопште?
   Милан Ракић: Немају шта да брину, нико их ни на шта не тера. Ипак за крај, онако генерално, све је то још увек у повоју и ипак мислим да је све то слабо. Тј. да се слабо користе потенцијали, чак и овако мали (с обзиром какви би могли бити). Радио Телевизија Војводине,
    http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/crkva.net-slobodnija-od-fejsbuka-kulturnija-od-tvitera_905495.html

   View full Странице
    
  • Од Поуке.орг инфо,
   Међутим, религија је присутна у сајбер простору од самог настанка интернета. Та чињеница заправо није никаква новина. Руски патријарх Кирил има свој Фејсбук профил. Папа римски је присутан на Твитеру. Па и поједини свештеници и високи клирици СПЦ су такође већ годинама уназад присутни на друштвеним мрежама.
    

   Лого Уредништво мреже Crkva.net делом чине свештеници, лаици и теолози који већ девет година воде један од најинтерактивнијих верских сајтова – Pouke.org. За њих, присуство и рад на друштвеним мрежама, није нешто ново, нити непознато.
   Оснивач ове друштвене мреже је свештеник Иван Цветковић, који је уједно и члан Мисионарског одељења СПЦ, са чијим благословом се реализују овакви и слични пројекти верског садржаја на интернету.
   Детаљније о пројекту Crkva.net разговарали смо са Миланом Ракићем и Владимиром Јовановићем, администраторима на овој црквеној друштвеној мрежи.
   РТВ: Зашто је медијима у Србији толико занимљива појава ваше друштвене мреже на интернету?
   Милан Ракић: Медији су увек у потрази за ексклузивом. Чак мислим да је и само помињање Цркве.нет у медијима увек бивало са неким, истина блажим подругљивим тоном. Хришћанство и хришћани су у данашњем свету некако егзотични, црква и верници су увек добра тема.
   Владимир Јовановић: Зато што постоји предрасуда да црква није отворена за нове технологије.
   РТВ: Да ли је истина да је забрањено ширење "јереси" на Crkva.net мрежи?
   Владимир Јовановић: Наравно да је забрањено. Могу да се воде дискусије и да се размењују мишљења али не може да се вређа црква или чланови сајта.
   Милан Ракић: Дијалог је слободан, наравно ако су чланови на то спремни, али разноразни скарадни садржаји у том смислу не могу да прођу.
   РТВ: Колико чланова тренутно има ваша друштвена мрежа и какав је темпо учлањивања нових?
   Владимир Јовановић: Тренутно смо близу броја од 8000. Гледамо да увек убацимо неке новине и самим тим придобијемо још више корисника. Повратне информације корисника су добро дошле. Ми ћемо гледати да испунимо њихова очекивања у складу са нашим могућностима.
   Милан Ракић: Темпо учлањивања нових корисника је некако у сразмери са медијским извештајима о нашем сајту.
   РТВ: Да ли су сви корисници Crkva.net верници? Да ли има атеиста, агностика или верника неких других религија сем православне цркве?
   Милан Ракић: Crkva.net је произашла практично са форума Поуке портала Живе Речи Утехе, који постоји већ девет година. Тај највећи верски портал на српском језику, а нарочито тај форумски део је од почетка неговао комуникацију и са инославнима те атеистима, на основама нормалне културе дијалога. Ту и тамо, као и у свакој дискусији, баш попут исте и у реалном животу, неминовно дође до несугласица па и сукоба. На нашим просторима обремењеним ратним сукобима је то негде и нормално. Но ипак, само ако се погледа у архиву сајта, може се видети на десетине и стотине тема, првенствено у комуникацији са атеистима, римокатолицима и муслиманима, а нешто мање са протестантима и осталима. Сам Форум има неколико сталних и морам да нагласим врло коректних чланова атеиста и римокатолика са којима се често комуницира првенствено о религијским темама. За сада такво нешто немамо на Crkva.net.
   РТВ: У чему је разлика између Crkva.net и Фејсбука, или других друштвених мрежа, сем што је сајт верски оријентисан?
   Владимир Јовановић: Нема велике разлике што се тиче изгледа и коришћења, једино је садржај другачији. На Фејсбуку се промовише све и свашта, а код нас је 99 одсто верски садржај.
   РТВ: Да ли је Crkva.net слободнија од Фејсбука? Знамо да Фејсбук има ограничења на кључне речи које сматра да нису коректне, колика је слобода говора на вашем сајту??
   Милан Ракић: Слобода говора је свакако велика, а санкционише се сваки садржај који је и генерално непримерен.
   РТВ: Да ли су подаци на Crkva.net заштићени од злоупотребе?
   Владимир Јовановић: Јесу. Наши програми су увек ажурирани, имамо SSL сертификат за заштиту интернет протокола, а сами подаци корисника су шифровани тако да ни ми сами не можемо да видимо њихову приватност.
   РТВ: Колико је овај црквени сајт поуздан као средство информисања о верским темама??
   Милан Ракић: С обзиром да је неколико црквених гласила однедавно повезано на једну платформу где се садржај ажурира неколико пута дневно, управо тај садржај неко од уредника дели и по Crkva.net тако да ту нема шта да буде непоуздано.
   РТВ: У случају спора у дискусијама на вашем сајту између верника различитих конфесија, уколико немате санкционисање по кључним речима, како ћете одлучивати ко је у праву?
   Милан Ракић: Пошто је сајт да кажем верски, тако су и теме тог карактера а међу уредницима имамо и теолога и лаика изузетно теолошки поткованих. Тако да, као што и на Форуму није било проблема, неће их бити ни овде.
   РТВ: У којој мери ће корисници ваше друштвене мреже, уколико нису верници, бити заштићени од верске индоктринације и да ли ће бити уопште?
   Милан Ракић: Немају шта да брину, нико их ни на шта не тера. Ипак за крај, онако генерално, све је то још увек у повоју и ипак мислим да је све то слабо. Тј. да се слабо користе потенцијали, чак и овако мали (с обзиром какви би могли бити).
    
   Радио Телевизија Војводине http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/crkva.net-slobodnija-od-fejsbuka-kulturnija-od-tvitera_905495.html
  • Од Драгана Милошевић,
   "POMAŽE BOG, DOBRO JUTRO" Srpska pravoslavna crkva napravila PANDAN FEJSBUKU, a ovo su najpopularniji HEŠTEGOVI
   “Pomaže Bog, dobro jutro!”, prvo je što na svom ekranu vidi korisnik društvene mreže crkva.net, platforme stvorene ne bi li se poruka Srpske pravoslavne crkve brže i lakše proširila u eri interneta.
     Oni koji vode mrežu kažu da je cilj da se ljudi vrate na bogosluženja i u crkvi vide svoju kuću, a ne samo servis za usluge.
     Foto: G. Srdanov / RAS SrbijaHram Svetog Save Srpska pravoslavna crkva tako je postala prva crkva u regionu koja je svoju misiju i učenje prenela na internet. Sveštenici SPC pre dve godine došli su na ideju da naprave crkvenu društvenu mrežu. Prema rečima administratora, broj korisnika raste iz dana u dan, a crkva.net trenutno broji više od 7.000 članova, dok je korisnicima od nedavno na raspolaganju i android aplikacija.
   Jedan od administratora ove društvene mreže Vladimir Jovanović kaže za “Blic” da od početka ima podršku SPC.
   - Osnivač protojerej Ivan Cvetković je član Misionarskog odeljenja SPC i projekat je izložen na sastancima odeljenja. Potvrdu da imamo podršku crkve možete naći i na zvaničnim profilima mnogih eparhija, episkopa, manastira i parohija - kaže Jovanović.
   Pored profila na kojima misli dele poznati duhovnici i na kojima se vernici SPC mogu upoznati sa radom svojih eparhija, korisnici mreže na njoj dele i mudre misli, duhovne poruke, angedote vezane za svece, te najavljuju i čestitaju jedni drugima verske praznike.
   I dok su na društvenoj mreži Tviter trenutno popularni haštagovi “NBAAllstar” i “Winter olympics”, na crkva.net to su “zadušnice”, “pravoslavlje”, “Siropusna nedelja”...
   Jovanović kaže da je cilj postojanja mreže da se “sve ono što je dobro u crkvi sabere na jednom mestu”.
   - Mi pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našoj mreži, kako bi upoznali Pravoslavlje, da bi upoznali život i ljude u Crkvi. Naravno, veoma je važno i bitno da poštuju naše gostoprimstvo i da ga ne zloupotrebljavaju - dodaje Jovanović.
   On kaže i da mreža ne okuplja samo pravoslavce, već da su svi dobronamerni ljudi dobro došli.
   - Imamo dosta sveštenika koji, nažalost, nisu previše aktivni, a članstvo čine ljudi različitih profesija, godina i interesovanja - dodaje Jovanović i kaže da je cilj dalji razvoj platforme:
   - Ubacujemo nove opcije, novi dizajn, gledamo da bude jedinstveno, ali jednostavno.
   Na ruskoj mreži i patrijarh
   Ruska pravoslavna crkva prva je koja je napravila ozbiljnije korake ka popularnosti na internet nebu. Mreža Elitsa osnovana je još 2013. godine, a kako se navodi na naslovnoj strani, osnovana je uz blagoslov patrijarha ruskog Kirila, a takođe su dobrodošli ljudi drugih veroispovesti.
   blic
  • Од Paradoksologija,
   Портал Balkan Insight пише о нашем сајту Crkva.net, интервјуишући нашег администратора, Владимира Јовановића.

   вести 13 феб 18
   Српска Православна Црква преноси своју поруку и на интернет
   Водећа верска заједница у Србији трага за новом публиком на интернету уз помоћ сајта у чијем опису стоји да представља знак да је Црква спремна да пригрли модерну технологију.
   Маја Живановић, БИРН, Београд
   Они који желе више да сазнају о Српској Православној Цркви, далеко највећој цркви у земљи, више се не морају запутити ка себи најближој парохији. Сада могу да сазнају нешто о вери на сајту Crkva.net, првој Православној црквеној друштвеној мрежи, која већ броји 6.000 чланова и жели још да расте.
   Један од администратора сајта, Владимир Јовановић, рекао је за БИРН да је сајт Crkva.net покренула у априлу 2016 група свештеника, вероучитеља и теолога при Мисионарском одељењу Српске Православне Цркве.
   “Сајт је направљен због потребе да се све што ваља у Цркви сакупи на једно место на коме сами творци садржаја једноставно могу да га стварају и мењају на једноставан начин”, рекао је.
   Crkva.net умногоме подсећа на Facebook, али има другачији изглед и хришћанску причу.
   “Добар дан и помаже Бог” је порука коју сваки корисник добије када се улогује. Једно од питања која се добијају при креирању налога је “Која вам је слава?”
   Међу постојећим корисницима су епархије, СПЦ на Малти, групе које деле савете о веронауци и хришћанском васпитању и породици, као и многи други.
   Косово – које Србија сматра за део своје територије упркос проглашавању независности пре једне деценије – има засебну групу у којој људи деле српске патриотске новости. Пре шеснаест дана, Crkva.net је такође лансирала сопствену апликацију за Android. 

   Јовановић је за БИРН објаснио да је Crkva.net сајт православне хришћанске заједнице на који се свако може пријавити, “без обзира да ли је православац, католик, припадник неке друге хришћанске заједнице, или атеиста.”

   Они који се региструју, како Јовановић објашњава, сигурно ће упознати занимљиве људе из разних заједница.

   “Могу сазнати више о православном хришћанству, могу видети која су збивања заказана у њиховој локалној цркви, или могу организовати ходочашће на Свету Гору или Јерусалим, на пример”, рекао је.

   Као на свакој друштвеној мрежи, постоје нека правила коришћења.
   Јовановић каже да корисници не смеју да вређају друге чланове или цркве, да шире мржњу било које врсте, нити да хуле на хришћанство. Уколико модератори виде нешто увредљиво, тај садржај ће бити уклоњен без упозорења.  

   Упитан да ли неко од познатих користи ову друштвену мрежу, одговара – још увек не. 

   “Могуће је, додуше, да ће у будућности познате личности попут народне певачице Секе Алексић направити профил на нашем сајту. Никад се не зна”, рекао је Јовановић, додајући да то не би било изненађујуће, с обзиром на то да је певачица велики донатор Цркве.
   Подвлачећи да међу садашњим корисницима има епископа, званичних страница епархија, као и парохијских цркава, рекао је: “Надамо се да ће се број нових корисника повећати”.
   Crkva.net, како каже, још један је доказ да се Српска Православна Црква отвара ка новим технологијама и изналажењу нових начина да се млади приближе вери.
   “Позивамо све, ко год да су, да се региструју на наш сајт и сами виде како изгледа православно хришћанство. Сви су добродошли”, закључује Јовановић.  
   Извор: http://www.balkaninsight.com/en/article/serbian-orthodox-church-goes-online-02-07-2018
   Превод: Поуке
    
   View full Странице
    
  • Од Paradoksologija,
   вести 13 феб 18
   Српска Православна Црква преноси своју поруку и на интернет
   Водећа верска заједница у Србији трага за новом публиком на интернету уз помоћ сајта у чијем опису стоји да представља знак да је Црква спремна да пригрли модерну технологију.
   Маја Живановић, БИРН, Београд
   Они који желе више да сазнају о Српској Православној Цркви, далеко највећој цркви у земљи, више се не морају запутити ка себи најближој парохији. Сада могу да сазнају нешто о вери на сајту Crkva.net, првој Православној црквеној друштвеној мрежи, која већ броји 6.000 чланова и жели још да расте.
   Један од администратора сајта, Владимир Јовановић, рекао је за БИРН да је сајт  Crkva.net покренула у априлу 2016 група свештеника, вероучитеља и теолога при Мисионарском одељењу Српске Православне Цркве.
   “Сајт је направљен због потребе да се све што ваља у Цркви сакупи на једно место на коме сами творци садржаја једноставно могу да га стварају и мењају на једноставан начин”, рекао је.
   Crkva.net умногоме подсећа на Facebook, али има другачији изглед и хришћанску причу.
   “Добар дан и помаже Бог” је порука коју сваки корисник добије када се улогује. Једно од питања која се добијају при креирању налога је is “Која вам је слава?”
   Међу постојећим корисницима су епархије, СПЦ у Малти, групе које деле савете о веронауци и хришћанском васпитању и породици, као и многи други.
   Косово – које Србија сматра за део своје територије упркос проглашавању независности пре једне деценије – има засебну групу у којој људи деле српске патриотске новости. Пре шеснаест дана, Crkva.net је такође лансирала сопствену апликацију за Android. 

   Јовановић је за БИРН објаснио да је Crkva.net сајт православне хришћанске заједнице на који се свако може пријавити, “без обзира да ли је православац, католик, припадник неке друге хришћанске заједнице, или атеиста.”

   Они који се региструју, како Јовановић објашњава, сигурно ће упознати занимљиве људе из разних заједница.

   “Могу сазнати више о православном хришћанству, могу видети која су збивања заказана у њиховој локалној цркви, или могу организовати ходочашће на Свету Гору или Јерусалим, на пример”, рекао је.

   Као на свакој друштвеној мрежи, постоје нека правила коришћења.
   Јовановић каже да корисници не смеју да вређају друге чланове или цркве, да шире мржњу било које врсте, нити да хуле на хришћанство. Уколико модератори виде нешто увредљиво, тај садржај ће бити уклоњен без упозорења.  

   Упитан да ли неко од познатих користи ову друштвену мрежу, одговара – још увек не. 

   “Могуће је, додуше, да ће у будућности познате личности попут народне певачице Секе Алексић направити профил на нашем сајту. Никад се не зна”, рекао је Јовановић, додајући да то не би било изненађујуће, с обзиром на то да је певачица велики донатор Цркве.
   Подвлачећи да међу садашњим корисницима има епископа, званичних страница епархија, као и парохијских цркава, рекао је: “Надамо се да ће се број нових корисника повећати”.
   Crkva.net, како каже, још један је доказ да се Српска Православна Црква отвара ка новим технологијама и изналажењу нових начина да се млади приближе вери.
   “Позивамо све, ко год да су, да се региструју на наш сајт и сами виде како изгледа православно хришћанство. Сви су добродошли”, закључује Јовановић.  
   Извор: http://www.balkaninsight.com/en/article/serbian-orthodox-church-goes-online-02-07-2018
   Превод: Поуке
×
×
 • Креирај ново...