Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Милан Ракић

Драган Коларевић: "33 одговора: Национално непоуздани" - документарно играни серијал о српским масонима током Другог рата [ВИДЕО]

Оцени ову тему

Recommended Posts

Масони су 1942. године морали да одгоре на 33 питања која им је поставио Недићев министар полиције Танасије Динић по концепту нацистичких стручњака за антимасонерију и под надзором Гестапоа. Од одговора је зависило да ли ће слободне зидаре послати у логор, избацити из службе, одузети пензије, стрељати као таоце...

maxresdefault.jpg

Око двеста масона из Београда и Србије је одговорило на та питања. На основу одговора др Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића, који се чувају у Архиву Југославије, написан је сценарио за серију од седам полусатних епизода "33 одговора". Они су одабрани зато што су рођени у различитим крајевима бивше краљевине Југославије, различитих су националности и религија, 1942. су живели у Београду и Србији и били се на удару нациста и колаборациониста. Њихови одговори су били веома храбри, нису одступили ни од једног принципа слободног зидарства. Избегавање одговора такође је могло имати трагичне последице. У серији играју глумци Младен Андрејевић, Тома Курузовић, Радомир Миљанић, Милан-Цаци Михаиловић, Владислав Михаиловић, Микица Петронијевић, Тома Трифуновић. Њихове одговоре, кључне појмове и догађаје коментаришу Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгомир Анђелковић и Бранко Радун.

Сценарио су на основу аутентичних докумената написали Драган Коларевић и Милан Јовановић. Уредник серије Драган Коларевић, редитељ Милан Јовановић.

После хапшења масона у ноћи између 4. и 5. новембра 1941. године, када су одведени у логор на Бањици, где су држани као таоци до средине јануара 1942, масони су морали да одговоре на 33 питања која им је упутио Танасије Динић, тад већ министар полиције у Недићевој влади. Масоне су, истовремено, у Загребу оптуживали да су створили Југославију, у Београду да су је растурили. Били су национално непоуздани и једнима и другима. Нацистичко-недићевска пропаганда оптуживала је масоне да су искључиви кривици за слом краљевине Југославије уз Јевреје и комунисте. Одабрани су одговори др Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића. У првој епизоди масони саопштавају податке из биографије и непознате чињенице које су актуелне и данас. Хасан Ребац објашњава зашто је Србин а не Турчин, зашто је био четник пре Балканских ратова. Ребац је био потпредседник Народне одбране чији члан је био и Виктор Новак, животни циљ му је био превазилажење разлика и предрасуда између Срба православне и мухамеданске вере. Био је у истој ложи са др Виктором Новаком у Београду, а са Јованом Алексићем у скопској ложи "Косово" од 1930. Нажалост његови животни циљеви нису остварени.

Уредник Драган Коларевић, сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановић, редитељ Милан Јовановић.

Глуме: Младен Андрејевић, Тома Курузовић, Радомир Миљанић, Милан-Цаци Михаиловић, Владислав Михаиловић, Тома Трифуновић, Микица Петронијевић.

apple_01.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

После хапшења масона у ноћи између 4. и 5. новембра 1941. године, када су одведени у логор на Бањици, где су држани као таоци до средине јануара 1942, масони су морали да одговоре на 33 питања која им је упутио Танасије Динић, бивши комесар за персонална питања, тад већ министар полиције у Недићевој влади. Масоне су, истовремено, у Загребу оптуживали да су створили Југославију, у Београду да су је растурили. Били су национално непоуздани и једнима и другима. Нацистичко-недићевска пропаганда оптуживала је масоне да су највећи кривици за слом краљевине Југославије уз Јевреје и комунисте. Одабрани су одговори др Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића. У првој епизоди масони саопштавају податке из биографије и непознате чињенице које су актуелне и данас. Хасан Ребац објашњава зашто је Србин а не Турчин, зашто је био четник пре Балканских ратова. Ребац је био потпредседник Народне одбране чији члан је био и Виктор Новак, животни циљ му је био превазилажење разлика и предрасуда између Срба православне и мухамеданске вере. Био је у истој ложи са др Виктором Новаком у Београду, а са Јованом Алексићем у скопској ложи "Косово" од 1930. Нажалост његови животни циљеви нису остварени.

Глуме: Младен Андрејевић, Тома Курузовић, Микица Петронијевић, Радомир Миљанић, Милан-Цаци Михаиловић, Владислав Михаиловић, Тома Трифуновић.

Мање познате слободнозидарске и историјске појмове тумаче Зоран Д. Ненези, Немања Девић, Драгомир Анђелковић и Бранко Радун.

Уредник Драган Коларевић, сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановић, редитељ Милан Јовановић.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Један од митова који прати слободно зидарство јесу "тајни знаци" преко којих су се слободни зидари наводно споразумевали.

Та тема је била врло важна и за Танасија Динића као и за апарат који је стајао иза њега. Масони су одговарли не обазирући се на жеље и намре комесара за персонална питања и нацистичких експерата за питања српске масонерије. Масони су хапшени у ноћи између четвртог и петог новембра 1941. године. Хапшењу је претходила Атнимасонска изложба која је отворена у Београду 22. октобра, дан после стељања ђака у Крагујевцу и седам дана после стрељања шест хиљада Краљевчна. Масони су били таоци у логору на Бањици. У таквој атмосфери, после пуштња на условну слободу, и даље су били таоци, морали су да пишу одговоре на тему Протокола Сионских мудраца, о односима масона и Јевреја, о ложама Бене Берит, о односу слободних зидара према држави, религији, нацији. Мада су живели под трајном претњом стрељања они су храбро одговарали често супротно нацистичкој идеологији.

Ликове Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића, Петра Шрепловића тумаче: Милан-Цаци Михаиловић, Микица Петронијевић, Радован Миљанић, Тома Курузовић, Тома Трифуновић. Танасија Динића глуми Младен Андрејевић, нартор је Владислав Михаиловић.

Уредник серије Драган Коларевић, сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановић, редитељ Милан Јовановић.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Танасија Динића је посбено интересовлао какве су расправе вођене у појединим ложама Велике ложе "Југославија".

Посебно га је интересовало какав су став имали масони и шестојануарској диктатури коју је 1929. године завео њихов брат краљ Александар Карађођевић. Сходно томе наметнула се и тема "југословенства". Виктор Новак је аутор "Антологије југословенске мисли и народног јединства" за коју је предговор написао југословески краљ Александар Карађорђевић. Такође су Танасија Динића и власт чији је он био министар полиције интересловало какав су однос масони имали према конкордату и српско-хрватском споразуму. Виктор Новак је подробно говорио о својим предавњима о значају музике и музичког живота.

Улоге Виктора Новака, Хасана Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића тумаче Милан-Цаци Михаиловић, Микица Петронијевић, Радован Миљанић, Тома Курузовић, Тома Трифуновић. Танасија Динића тумачи Младен Андрејевић а наратор је Владислав Михиловић.

Мање познате масонске и историјске појмове и догађаје тумаче Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгаомир Анђелковић и Бранко Радун.

Уредник серије Драган Коларевић, сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановић, редитељ Милан Јовановић.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слободни зидари су морали да одвоворе Танасију Динићу какав су став имали о коминизму и комунистима, да ли се у ложи расправљало о њима. То је било посебно сложено питање јер су поред масона и Јевреја нацисти и комунисте оптуживали да су кривци за сва зла на овом свету.

Друго важно питање односило се на фашизам, то јест, да ли су масони у својим ложама расправљали на ту тему и какав став су заузимали.

Подсећамо, од одговора на свако од 33 питања зависила је судбина појединца: да ли ће бити послан у логор као талац, да ли ће бити отпуштен из службе као национално непоуздан, да ли ће изгубити пензију...
У четвртој епизоди серије "33 одговора" на основу аутентичних одговора који су написани у зиму и пролеће 1942. детаљније се обрађује масонски конгрес у Београду 1926, шта је била Велика ложа Либертас, однос масона према Малој антанти, о односу са иностраним ложама.
Посебно су занимљиви одговори Јована Алексића о школовању у Цариграду и Београду, о верским и међунационалним односима у Јужној Србији. Историчари објашњавају шта подразумевају термини Јужна Србија и Стара Србија.

Улоге Виктора Новака, Хасан Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића тумаче Милан-Цаци Михаиловић, Микица Петронијевић, Радован Миљанић, Тома Курузовић, Тома Трифуновић. Танасија Динића тумачи Младен Андрејевић а наратор је Владислав Михиловић.

Мање познате масонске и историјске појмове и догађаје тумаче Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгаомир Анђелковић и Бранко Радун.

Сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановића
уредник серије Драган Коларевић
редитељ Милан Јовановић

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колико је основан мит о масонској свемоћи? Да ли припадност Савезу слободних зидара омогућава напредовање у државној служби, везе и протекцију.

Колико су слободни зидари имали прихода, ван службе, из државних организација, чланства у управним одборима, хуманитарним, патриотским и културним друштвима? 
Лабел анд цопyригхт: Радио телевизија Србије
Каквог су материјалног стања били пре ступања у ложу, а шта су имали од имовине у пролеће 1942? Шта су од богатства имали чланови њихових породица? Одговори на та као и на друга питања изненадиће многе појединце.

Улоге Виктора Новака, Хасан Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића тумаче Милан-Цаци Михаиловић, Микица Петронијевић, Радован Миљанић, Тома Курузовић, Тома Трифуновић. Танасија Динића тумачи Младен Андрејевић а наратор је Владислав Михиловић.

Мање познате масонске и историјске појмове и догађаје тумаче Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгомир Анђелковић и Бранко Радун.

Сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановића
Уредник серије Драган Коларевић
Редитељ Милан Јовановић 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

У шестој емисији серије "33 одговора", чији је наслов "Масонски неспоразуми", Хасан Ребац говори о разлозима због којих је прешао из Београда у Скоље, о сукобу који је имао са Србима масонима у ложи "Косово". О томе је Хасан Ребац писао у листу "Наш дом".

Танасија Динића, и његове налогодавце, занимало је да ли поседују масонску документацију или било какав слободнозидарски акт.
Виктор Новак је темељно одговорио на питање да ли постоји светски центар масонерије. Такође је говорио о словеначком политичару Антону Корошцу као највећем противнику југословенског слободног зидарства.

Сви су одгаралаи на питање: дал ли је масонерија исупунила ваша очекивања?

Улоге Виктора Новака, Хасан Репца, Јована Алексића, Јована Вељића и Петра Шрепловића тумаче Милан-Цаци Михаиловић, Микица Петронијевић, Радован Миљанић, Тома Курузовић, Тома Трифуновић. Танасија Динића тумачи Младен Андрејевић а наратор је Владислав Михиловић.

Мање познате масонске и историјске појмове и догађаје тумаче Зоран Д. Ненезић, Немања Девић, Драгаомир Анђелковић и Бранко Радун.

Сценарио Драган Коларевић и Милан Јовановића
Уредник серије Драган Коларевић
Редитељ Милан Јовановић 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Чтец Божо Кнежевић, студент медицине говорио је за слушаоце радија Светигоре о везама старца Емилијана са митрополитом Амфилохијем и српским народом.
   Звучни запис разговора
    
   Извор: Радио Светигора
  • Од Логос,
   Замолили смо оца Драгана да управо и говори о значају дела Светога Саве, нашем данашњем односу не само према том бесцен наслеђу, већ и према лику овог великог сина нашег рода, чије немерљиво дело неки перфидно покушавају да унизе и сведу на ниво традиционалне прославе и фолкора. "Не можемо бити као Свети Сава, али треба увек да следимо његов пример" напомиње о. Драган који подвлачи да је светитељ у ствари "само спроводио Божије идеје".

   Your browser does not support the HTML5 audio tag.

   Извор: Радио Слово љубве
  • Од Логос,
   Његова Светост Патријарх српски служио је 3. априла 2019. године Литургију пређеосвећених дарова у храму Светог Василија Острошког на Бањици. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драгослав Стикић, протонамесник Бранислав Борота, јереји Игор Лукић и Борјан Антић, протођакони Стеван Рапајић и ђакон Славко Аничић. Свештенике и ђаконе архијерејског намесништва београдског другог исповедали су протојереји-ставрофори Милован Глоговац и Милосав Радојевић. Уследио је братски састанак у Парохијском дому храма Светог Василја на Бањици.

   Извор: Српска Православна Црква
  • Од Логос,
   У суботу, 23.03.2019. године, у оквиру васкршњег цилуса предавања, која се одржавају благословом Његовог Вископреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија, у току свете и велике Четрдесетнице у просторијама Црквене Општине у Загребу, одржано је друго предавање. Предавање је одржао господин Јован Лазаревић, професор Богословије Светог Саве у Београду, предавањем на тему: "Новозаветна порука савременом човеку - осврт на новозаветна читања током поста". У свом предавању професор Лазаревић је говорио о томе да порука коју Црква упућује својим верницима јесте порука самог Господа Исуса Христа, а коју налазимо управо у Његовим речима и беседама које је изговорио. Христос проналази приступ који је био разумљив Његовим савременицима. Исто то ради и Црква данас упућујући речи разумљиве савременом човеку о чијем спасењу она води рачуна.
    

   Извор: Митрополија загребачко-љубљанска
  • Од Милан Ракић,
   Тренутна атмосфера у Србији је таква да би евентуални избори могли да доведу до инцидената и насиља и то сам пренео америчким саговорницима, рекао је у интервјуу за Глас Америке један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас који је у дводневној посети Вашингтону.

   Ђилас се састао са директором Савета за националну безбедност за Европу и Русију Џоном Ератом, директором за европске послове Вилијамом Берклијем, као и са Метјуом Палмером замеником помоћника државног секретара, и представницима у Конгресу, а теме разговора су биле стање демократије у Србији, протести и Косово. Ђилас је за Глас Америке: рекао да је саговорнике упознао са основном ситуацијом у Србији, да у Србији нема дијалога, могућности другачијег говора, да је друштво подељено на два пола, да је мржња међу људима огромна.
   "Наравно, она је производ начина на који се председник државе обраћа људима који другачије мисле и медија које уређује сваки дан. Оно што је суштина, на чему сам инсистирао, јесте потреба дијалога и да реченице које председник државе изговара да неће да прича са опозицијом, да не прихвата ниједан захтев, јесу јасан доказ да у Србији нема више демократије и да смо се вратили у време од пре 30 година", казао је.
   Упитан да ли амерички званичници са којима је разговарао могу да утичу на то да се питање о стању демократије у Србији постави и власти у Београду, он је рекао да је све што се дешава у Србији заиста "на нама, на људима који живе у Србији".
   "Међународну заједницу треба да обавештавамо о томе, не да би нам они помагали на било који начин, него да буду информисани због стабилности не само Србије, него читавог региона. Односи са бившим југословенским републикама су нам најнижи у протеклих неколико деценија. Рецимо, када сам имао званични састанак са премијером Северне Македоније, око тога су се оглашавали наши званичници, добијали смо текстове како је у питању завера, како је премијер Заев „шиптарски плаћеник“. То су ствари које угрожавају стабилност региона у којем живимо, Србија није острво, ми смо део целе приче и неопходно је да се промени тај начин комуникације, јер ми улазимо у све већи степен агресије и питање је како ће то да се заврши на крају", додао је.
   Јасно је, казао је Ђилас, да су Вучић и "цела та екипа" добили подршку 2012. уз обећање да ће довести до независности Косова, да ће испунити неке захтеве које у оно време Борис Тадић и неки људи на власти нису прихватили. Део је урађен кроз Бриселски споразум, додаје, али и даље не постоји решење.
   "Највећи проблем је што су људи који живе на Косову и Метохији, посебно Срби на северу, предмет малтретирања криминалних власти које су повезане са властима у Београду. Истовремено, постоји страх код људи у јужном делу да би у случају таквог решења њихов опстанак био немогућ. Као што су ми рекли неки људи са којима сам причао доле, не можете тражити решење на несрећи једног дела народа", каже он.
   Међународна заједница, наравно, додаје Ђилас, може да настави да инсистира на свом приступу, али ја не видим да он даје решење и не видим како ће то довести до смиривања тензија и стабилности региона.
   Захтев опозиције и грађана је да добијемо фер и слободне изборе
   Ђилас је рекао да је било доста састанака у Савету за националну безбедност, и у Стејт департменту, и у Конгресу и није било превише приче на тему рада српског парламента и опозиционог бојкота скупштине.
   "Знам да је многима у међународној заједници неразумљиво зашто неко бојкотује изборе када су они начин да се дође на власт, али једноставно не можете учествовати у нечему што нису избори. Захтев целе опозиције у Србији и грађана је да добијемо фер и слободне изборе: то значи слободни медији, бирачки спискови, да престане притисак на људе да морају да гласају да би сачували посао или им неко прети", казао је.
   Према његовим речима, све то мора прво да се регулише да би имали могућност да дођемо до избора, то значи прелазни период од шест до девет месеци да држава почне да функционише, па да се иде на изборе.
   "Ја сам рекао својим саговорницима: замислите данас изборе у Србији, у оваквој атмосфери и тензијама. На тим изборима би било хиљаде инцидената, вероватно и жртава, јер су људи у таквој атмосфери у којој мрзите оног ко гласа за другу опцију. То није клима ни атмосфера у којој можете да дођете до било каквих избора у Србији", истакао је.
   Опозиција намерава власт да промени кроз даље облике притиска, грађанске непослушности.
   "На крају крајева увек им наведем исти пример. Зоран Заев и његова странка су бојкотовали изборе у Македонији, па се после годину дана дошло до решења. Избора на којима се власт променила. Нисам, наравно, од људи који мисле да власт може да се мења на улици и нисам ни за какве упаде у институције. На крају крајева, ово није исто време као 5. октобра када је опозиција победила, па неко није хтео да јој призна то. Или 1996. када се исто десило. Ми сада тек треба да дођемо до слободних избора на којима, пре свега, имамо шасну да се чујемо. Шта нудимо и на који начин разговарамо", казао је.
   Он је истакао и да је споразум са народом који су представници опозиције потписали у оквиру ових протеста велика ствар.
   "Јединство свих оних грађана који живе у Србији, а сматрају да Србија иде у погрешном смеру. А верујте ми да иде. Ми смо преговоре са ЕУ почели као слободна земља. Данас смо делимично слободна – односно неслободна. 2011. године је 13.000 људи отишло из Србије – прошле године скоро 100.000. То јасно показује какав је квалитет живота у Србији и да људи из Србије једноставно беже", рекао је он.
   Ђилас каже и да председник Србије "уопште није адреса за разговоре".
   "То што он стално излази из својих уставних овлашћења и преузима ствари за које није надлежан – не значи да треба да му дамо легитимитет за то место. За разговоре није Председништво Србије – постоје други органи у држави Србији чија то јесте функција", додаје.
   Ђилас је рекао и да се не може учествовати у парламенту у коме нема дискусије, који служи за "малтретирање опозиције и усвајање закона о којима не можете да кажете ни реч".
   Немојте ми рећи да неко мисли да се РТС понаша као јавни сервис
   "Али, ако је Србија земља која макар формално иде ка ЕУ, иако ја мислим да у стварности мислим да идемо на другу страну, очекујем да људи који се баве Србијом посредују да дође до неких разговора. Не до разговора Вучића, Јеремића, Обрадовића и мене, него између владе и институција, и оних људи који данас протестују укљућујући и опозиционе политичаре", казао је.
   Имао је, како је рекао, састанке са представницима међународних организација из иностранства, који су се претходно видели са Вучићем, који им је изговорио да је РТС потпуно под контролом опозиције, да он нема никакав утицај тамо.
   "То можете да кажете некоме ко не зна разлику између Србије и Сибира, али било коме ко се бави Србијом то не можете да кажете. На крају крајева, да имамо било какав утицај не бисмо ушли у РТС са грађанима на начин на који смо ушли оно вече, па се све мирно завршило и изашли смо, него би имали могућност да ово што причам ја сад са вама чује и неко у Србији на телевизијама са националном фреквенцијом, пре свих на РТС-у".
   Упитан хоће ли поново бити упада у РТС и какви су даљи планови за демонстрације, Ђилас је рекао да је то што се десило било спонтано те вечери и последица чињенице да РТС неколико месеци не одговара на бенигне захтеве – да представници протеста, не опозиције, дођу и кажу зашто људи у више од 100 градова у Србији протестују.

   "Грађани Србије имају више информација о томе шта се дешава у Паризу на протестима него у Србији. То је био захтев на који месецима није одговорено и онда се десио један спонтани излив неке енергије, можете да кажете и беса народа, али опет никаквог насиља на крају унутра није било. И ваш колега Зоран Станојевић је рекао да се нису осећали угрожено, да су људи тражили могућност да кажу нешто и на тој својој телевизији", додао је.
   То није метод који ће се примењивати убудуће, казао је Ђилас.
   "Трудићемо се да сви облици борбе буду мирни, јер не мислим да ми треба да испровоцирамо неке сукобе. Али имамо човека који спрема контрамитинге у Новом Саду, када је иначе заказана шетња сваког петка, заказује их у Београду после нашег протеста, то смо све видели са Слободаном Милошевићем. И да кажем још нешто – овде нас је возио возач Убера из Етиоптије. Кад је чуо одакле смо рекао је: знам, вас су бомбардовали, а Милошевић је био глуп. И он је схватио, човек из Етиопије, да је Милошевић такорећи био глуп, да ништа није разумео. Има нас који смо то схватили пре 30 година, али има и неких који су на власти данас који нису схватили ни тада, а богами ни сада", закључио је Ђилас у интервјуу за Глас Америке,..

   via

×
×
 • Create New...