Jump to content

Унутар групе за проучавање Библије у Белој кући

Оцени ову тему


Препоручена порука

Бетси Девос, Ралф Дролингер, Мајк ПенсImage copyrightGETTY IMAGES
Натпис на слициЧланови Трамповог кабинета проучају Библију током радног времена

Први пут после најмање стотину година, амерички председнички кабинет има своју групу за библијске студије. Шта у њој уче? Шта она значи за Доналда Трампа? И зашто женама није дозвољено да подучавају?

Сваке среде, неки од најмоћнијих људи на свету састају се у једној од сала за конференције у Вашингтону како би сазнали нешто о Богу.

Локација не сме да се зна - Тајна служба то не дозвољава - али зато знамо ко су чланови те групе.

Пoтпредседник Мајк Пенс. Државни секретар Мајк Помпео. Министарка за образовање Бетси Девос. Министар енергетике Рик Пери. Државни правобранилац Џеф Сешнс. Списак се ту не завршава.

Укупно десет чланова кабинета су „спонзори" групе. Не посећује свако баш сваки састанак - заузети су то људи - али одлазе тамо кад год могу.

Састанци трају између 60 и 90 минута, а чланови могу слободно да контактирају са предавачем у било које друго време. Ко је, стога, човек који води најутицајнију групу за библијске студије у Сједињеним Америчким Државама?

Упознајте Ралфа Дролингера, професионалног кошаркаша од два метра који је постао пастор. Или, како то тај шездесеттрогодишњак воли да каже: „Само ентузијаста са проблематичним коленима".

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Дролингер је одрастао у Ла Меси, предграђу Сан Дијега у Калифорнији. Као дете је ретко одлазио у цркву - „Можда пет-шест пута", тврди он - и није много проучавао Библију.

„Стално сам себи говорио да ћу је прочитати", каже он. „Али кад год бих покушао, није имала баш много смисла."

Током последње године средње школе, после једне кошаркашке утакмице, неке навијачице су га позвале у њихову групу за библијске студије. Отишао је и то му је потпуно променило свет.

„Тад сам први пут истински чуо јеванђеље", каже он. „Вратио сам се кући, прочитао цело Јеванђеље по Матеју те ноћи и позвао Исуса у своје срце."

Године 1972. Дролингер је добио кошаркашку стипендију и отишао на Универзитет у Калифорнији, у Лос Анђелесу. Тамо је ишао у цркву у којој се проучавала Библија и током наредне четири године се „заљубио у Свето писмо".

После колеџа је могао да постане професионални кошаркаш - на НБА драфту је биран три пута - али сваки пут је одбио понуду.

„Осетио сам толику страст према богослужењу да је све друго избледело у поређењу с тим", тврди он.

Уместо тога, постао је члан хришћанског тима Спортисти у акцији. Они су играли кошарку широм света - у 35 земаља, по његовим речима - и проповедали Свето писмо у полувремену.

„То је било савршено за мене", каже. „Јер заправо нисам волео кошарку, али сам волео да проповедам."

Дролингер на крају јесте постао професионални играч и потписао је 1980. за Маверике из Даласа, али то је урадио само зато што је желео да тамо упише верску школу. Одиграо је шест утакмица у НБА и отишао после једне сезоне.

Пошто се повукао из света кошарке, радио је у спортским верским службама, пре него што је 1996. почео да се бави политиком. Први корак ка Белој кући били су посрнули Хришћани из Калифорније.

Денијел и Ралф ДролингерImage copyrightCAPITOL MINISTRIES
Натпис на слициДенијел Дролингер ради као администратор у организацији свог мужа

Године 1996. Дролингерова жена, Данијел, радила је као извршни директор политичког комитета у Калифорнији који је покушавао да смени либерале са позиција у државним законодавним службама и на њих постави хришћане.

„Али била је фрустрирана", тврди он. „Они би послали типове на Калифорнијски капитол - а она је веома успешно доприносила томе да буду изабрани - међутим, ти људи би убрзо изгубили своју хришћанску суштину."

Стога су Дролингерови преузели постојећу верску службу у Сакраменту, променили јој име и понудили недељне библијске студије, подршку, молитве и појединачно богослужење.

То се показало „изузетно успешним", те су се стога проширили. Капитол службе се сада налазе у 43 америчка државна капитола и у више од 20 дипломатских мисија у иностранству.

Сваку групу води локални пастор, али ниједну не води жена. Зашто је то тако?

Не постоји [библијска] забрана да жене воде главну реч у трговини, као ни забрана да воде главну реч у држави, а не постоји ни забрана да буду ауторитет у подизању деце", тврди Дролингер.

„Али постоји забрана да жене воде главну реч у браку и у цркви. Свето писмо је у том погледу јасно... То не значи, у смислу једнакости, да је жена мање важна. Већ само то да оне имају неке друге улоге."

Година 2010, Капитол службе стигле су и у Вашингтон. Ту је већ постојала служба по имену Заједница (Fellowship), која организује Национални молитвени доручак, али Дролингер је осетио да је она „у погледу Библије, изгубила компас".

Била је то, по његовим речима, шећерна вуна од хришћанства - велика, слатка, суштински празна. Он је, за разлику од тога, желео да понуди „високопротеинску дијету", да учи друге Библији књигу по књигу, реч по реч. На Дролингеровим студијама проучавање једне књиге може потрајати годину дана.

„Ако немате духовног учитеља који вас истински води кроз Реч Божју - ка светости, а не ка вашој грешној, латентној природи, и вашој лошој страни - онда се нећете уздићи ка Исусовој милости", тврди он.

Заједница, каже он, верује да државни службеници могу да уче библију између себе.

„Ја на то кажем не, то је технички фаул. 'Како ће чути, ако нема проповедника?', Посланица Римљанима, 10:15."

Доналд Трамп, Мајк Пенс са супругама Меланијом и Керен у Националној катедрали у јануару 2017.Image copyrightGETTY IMAGES
Натпис на слициДоналд Трамп, Мајк Пенс са супругама Меланијом и Керен у Националној катедрали у јануару 2017.

Капитол служба је почела библијске студије за Представнички дом 2010. године, и та група данас има готово 50 чланова.

Када су четири члана те групе одабрана за Сенат, тражили су да се оформи група у Сенату, што се десило 2015. године. Прошлог марта - два месеца пошто је Доналд Трамп преузео власт - истим тим процесом оформљена је група за кабинет.

„Трамп је почео да поставља у свој кабинет људе који су били у нашим представничким и сенатским библијским групама", тврди Дролингер и заслугу за тај тренд приписује потпредседнику Мајку Пенсу, који је „знао ко си били ти прави верници".

„За разлику од наших секуларних медија", каже Дролингер, он и остали су увидели да ти људи имају нешто заједничко - били су „јаки у Христу".

„Дакле, Џеф Сешнс, Том Прајс [бивши министар здравља] и остали су рекли: 'Хајде да почнемо са служењем, хајде да оснујемо групу за библијске студије унутар кабинета'".

Капитол службе верују да је то прва група за библијске студије на нивоу председничког кабинета „у последњих најмање стотину година". Постојала је један група током мандата Џорџа В. Буша, али у њу су ишли ниже рангирани чланови особља.

Председник Трамп није члан Дролингерове групе - али он јесте хришћанин и готово сваке недеље добија Дролингерову студију на осам откуцаних страница.

„Он ми узвраћа својим белешкама о мојим библијским студијама", каже Дролингер.

„Има тај мрљави Шарпијев маркер којим исписује све великим словима. 'Свака част, Ралфе, баш ми се допада ова студија, само тако настави'. Такве ствари."

Short presentational grey line

Дролингерове недељне библијске студије нису приватне нити тајне. Свако може да их прочита онлајн.

Ево шта он пише на тему истополних бракова: „Хомосексуалност и истополне церемоније нису дозвољене у Божјим очима. Његова реч о томе се понавља, јасна је и трезвена."

О капитализму, он пише следеће: „Право на лично власништво, познато и као слободно предузетништво или капитализам, представља економски систем владања који подржава Свето писмо. Свето писмо не подржава комунизам."

А о дуговању, он пише ово: „Појединац, породица или држава нису добро организовани и напросто су будаласти ако позајмљују како би покрили трошкове који умногоме премашују њихову зараду!"

Стога, ако политичари треба да уче из Библије, да ли онда - рецимо - припаднике геј заједнице треба осудити на смрт? Не, тврди Дролингер - неке цивилне законе из Старог завета не треба примењивати.

„Мислим да је то важило за [древни] Израел, али не важи за цркву", каже он и додаје да он не призива „комплетан пакет закона из Старог завета" као што би то учинио неки „трапави теоном".

Дролингер воли себе да пореди са конобаром у ресторану. Те лекције нису његове - он само послужује Реч Божју, онако како је објављена у Библији, онима који себе називају хришћанима.

„Ако је Бог главни кувар, ја сам само слуга и надам се да се члановима групе допада јело", каже он. „Али на путу из кухиње ја нећу изменити оно што се налази на тањиру. Мој посао је само да служим."

А ако се људима не допадне порука - или, да се послужимо његовом аналогијом, јело?

„Мораћете да се обратите главном кувару [Богу]. Осим ако ја нисам изменио оно што је на тањиру, а надам се да у свом позиву то не чиним."

Секретарка за образовање Бетси ДевосImage copyrightREUTERS
Натпис на слициСекретарка за образовање Бетси Девос активна је чланица библијске групе за учење

Дролингер верује да Библија заговара одвајање цркве од државе.

„Морамо се разликовати", тврди он. „И нажалост, многи наши евангелистички бранитељи верских права нису направити ту разлику."

У јануару, када је колумна у Њујорк тајмсу описала Дролингера и остале као „хришћанске националисте", он је написао писмо од 1400 речи у ком се жалио. Које су биле његове примедбе?

„У екстремном тумачењу, текст наговештава тиранију", тврди он.

„Он сугерише да се ја са члановима кабинета састајем у потаји како бисмо сменили владу - у облику у којем је тренутно имамо - и поставили теократију. Мислим, кад се све сабере, то је оптужба и ја морам чврсто да јој се успротивим."

Али зар група за библијске студије за чланове председничког кабинета, са политичким темама, није управо спајање цркве и државе?

„Верујем у раздвајање институција, али не и у раздвајање утицаја", каже он.

„Без обзира на то о којој се институцији ради - породици, трговини, образовању - потребно јој је заштитничко окриље Божје Речи како би функционисала како треба...

„Али оног тренутка када институционално почнем да спајам цркву са државом, е тад ступам на поље теократије."

Дролингер не говори својим члановима како да гласају или коју политику да подржавају. Али се нада да то постаје очигледно кроз проучавање Библије.

„Поставићу нацрт на машиновођино седиште у возу", каже он, „и та шема ће вам показати колосек који води ка станици".

„Али нећу вам рећи којим колосеком да пођете. Међутим, морали бисте да будете прилично глупави да не пратите нацрт, кад је већ пред вама."

Разочарају ли га икад његови ученици?

„О да, често се разочарам када видим незрелост", каже он. „Баш сам причао са једним чланом... његова жена га мрзи. Претерано је трошио свој брачни кредит тако што се по 14 сати дневно бавио политиком.

„То ме разочарава, јер ако се разведе, какав онда дугорочни кредибилитет може да има у Дому [представничком] у доношењу моралних одлука?"

А шта је с њиховом политиком?

„Када човек засигурно зна да библијске ствари имају учинка, али онда гласа за нешто за шта зна да није у складу са Библијом."

Једна чланица Демократске странке, осетивши да има проблем с тим што њена странка подржава истополне бракове, обратила се Дролингеру за савет. Он јој је, из свој угла, објаснио како о томе подучава Библија.

„На следећем састанку библијске групе, рекла је 'то је било баш добро'. Она можда не може јавно да подржи оно чему сам је подучио, али то лежи у њеном срцу."

Он тврди да јој неће рећи како да гласа о том питању - противљење браку могло би је стајати положаја.

„Али истовремено ће морати да се пита која је разлика између тога и проституције? Проститутка продаје своју душу како би остварила профит. Да ли ти, као хришћански законодавац, који расте у Христу, продајеш своја убеђења како би остварила профит или утицај?

„Никад ниједном члану то нећу тако пластично објаснити. Али јасно вам је на шта мислим."

Presentational grey line

Дролингер себе описује као „Републиканца, конзервативца - мислим да у томе нема никакве мистерије."

Он протестује против „суманутих активиста за заштиту животне средине" (мада жели добар однос према околини), сматра да држава благостања почиње у породици, а онда у цркви (мада не искључује и утицај државе) и подржавао је Доналда Трампа још у време када је овај био неизгледан кандидат на примарним изборима.

„Трамп спроводи у дело све библијске студије на тему политике које сам написао."

Дролингер не сматра да Трамп „ради по мом нацрту".

„Али обојица имамо исте ставове када је реч о библијском разумевању проблема."

Дролингер живи у Калифорнији и лети у Вашингтон на своје часове, који се обично одржавају од понедељка од среде. Капитол службе су непрофитна организација која се финансира из донација. Он и Данијел примају плату, али кажу да не узимају цео њен износ.

Па како, онда, изгледа та среда ујутро, када треба неке од најмоћнијих људи на свету подучавати о Библији?

„Једно од осећања је следеће: 'Ко сам ја да будем овде?'", каже он. „Знате, као Мојсије. 'Господе, не могу ни да говорим...'

„Ја сам само ентузијаста са лошим коленима, и ево ме овде. Само си ти [Боже] могао да уредиш то. Зашто баш ја? Такве мисли ме често опседају и сматрам да је то добро.

„Али постоји још једна позиција - она кад осетим да већ 21 годину ширим Реч Божју, посебно како бих је применио на живот запослених у државном апарату.

„У том смислу, осећам да сам најквалификованији човек на свету."

 

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-43756377?ocid=socialflow_facebook

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Da, bio je tamo i papež František na toj njihovoj Bible reading group pa su svi oni udarili u plač kad im je objasnio kako su svi veliki grješnici i kako su pred Bogom prestrašni ti njihovi grijesi.

Only a day after he was crying in front of the Pope, John Boehner announces he's going to be resigning as Speaker of the House. is there a connection?

 

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Nije im se toliko ni čudit, ovaj jadan simultani translator i prevodioc se morao suzdržavati od plača tokom cijelog prevodjenja ovog govora papeže Františka u EU Parlamentu u Strazburu:

The video is an English translation of the Holy Father's speech delivered on Tuesday 24 November 2014 at the plenary session (hemicycle) in the European Parliament in Strasbourg. At times, the translator can be clearly heard to have been deeply touched and moved by the Holy Father's Pope Francis' speech. I bet it's a first for the brave translator. MOST audible moments of the translator's emotions and trembling voice: .

Ispod videa su označena u komentaru ta mjesta u govoru gdje samo što nije u plač udario. Dobro je to psihički i izdržao svih tih 40 minuta, trebali su tamo dati nekog psihički odolnijeg sportskog komentatora sa utakmica hokej ili fudbalskih liga i takmičenja a ne ovako psihički narušenog i labilnog čovjeka.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 3 минута, Vladan ::: рече

Фасцинантно... као да сам прочитао неки протестантски холивудски филм...

Sa sve unionistima koji Boga uvatiše tamo di treba...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 8 минута, Vladan ::: рече

А који су ти свемирци?

To ti je neki valer protestantske crkve; u najkraćem, "uvatili" Boga; smatraju da su kao podržavaoci pokojnog Ejbija Linkolna Bogom dani dupravljaju SAD; neke od njihovih ideja na Forumu ŽRU prononsirali Međed Adams i Auror. Suštinski i generalno, nema problema nikakvih i "to je to", ako se izuzme nedostatak empatije (kao osnova našeg poimanja kršćanstva) u pojedinim "problemima".... Osnova za učenje jedan oblik baptizma...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 8 минута, Милан Ракић рече

To ti je neki valer protestantske crkve; u najkraćem, "uvatili" Boga; smatraju da su kao podržavaoci pokojnog Ejbija Linkolna Bogom dani dupravljaju SAD; neke od njihovih ideja na Forumu ŽRU prononsirali Međed Adams i Auror. Suštinski i generalno, nema problema nikakvih i "to je to", ako se izuzme nedostatak empatije (kao osnova našeg poimanja kršćanstva) u pojedinim "problemima".... Osnova za učenje jedan oblik baptizma...

Значи биће конкуренција једни другима... а ту онда иде и висока теологија, апологетика, јереси... биће можда и неки њихов Свети Сједињеноамерички Сабор да то разреши :) 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

И може се поставити питање за Трампољубе (који иначе у мом координатном суставу стоје као неки русољубни идиоти - на истим разинама)

Дакле, када причамо о Пенсу, Помпеу и осталима.. Где је Рејнс Прибус?

Мсм., лако је са Пенсом "таберити" Библију, ону, "католичку"?

А ђе ти је, "наранџасти" братe презвитеријански сарадник Прибус православни, да толмачите Писмо на ортодоксан начин?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 2 минута, Vladan ::: рече

Значи биће конкуренција једни другима... а ту онда иде и висока теологија, апологетика, јереси... биће можда и неки њихов Свети Сједињеноамерички Сабор да то разреши :) 

То одавно постоји...

"Између редова", легендарна ХБО серија... 

boardwalk-empire.jpg

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Милан Ракић рече

То одавно постоји...

"Између редова", легендарна ХБО серија... 

Никад чуо... а претпостављам да сам у праву ако кажем: благо мени :) 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Управо сада, Vladan ::: рече

Никад чуо... а претпостављам да сам у праву ако кажем: благо мени :) 

Ту и тамо препоручавам, истина и већином неке филмове који се баве авијацијом, али ово заиста препоручам да се погледа... Мало чињеница, мало епске приче (и слободе за сценаристу), у коначном - одлична серија.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 минута, Милан Ракић рече

Ту и тамо препоручавам, истина и већином неке филмове који се баве авијацијом, али ово заиста препоручам да се погледа... Мало чињеница, мало епске приче (и слободе за сценаристу), у коначном - одлична серија.

Онда ОК, чим изађем из фазе цртаних филмова joooj

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг инфо,
   Бесомучна медијска кампања коју интересне групе у политици, култури, информисању и цивилном сектору последњих месеци воде против СПЦ и посебно против Епархије Бачке и представљају насртај не само на институцију цркве као темељ српске државности, већ и отворено непријатељство према свему што је српско.
   Под изговором заштите културних вредности или бар оног што однарођене елите држе за културу, открива се намера да се Српској Православној Цркви ускрати право да одлучује и управља својом имовином, а значају који ужива у народу нанесе штета.
   Културни рат који су отворено повеле поједине јавне личности, више него јасно имају за циљ потирање православног духа народа и обнову хабзбуршких културних вредноси, обележених и запамћених по бројним стратиштима Срба.
   Одсутво реакције, значило би капитуалцију и мирење са окупацијом, коју агресивна квазикултурна и самозвана елита покушава гласно да наметне.
   Институт за политичко умрежавање позива на одлучан одговор који ће јасно ставити до знања да у српском народу постоје вредности и институције, чије угрожавање неће бити толерисано нити проћи без одговора.
   Име и презиме:
   1)Проф. др Борис Стојковски, историчар
   2)Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине
   3)Проф. др Стаменко Шушак, кардиохирург Директор Клинике за кардиоваскуларну хирургију ИКВБВ Ср. Каменица, Редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду
   4)Ивица Дачић, министар иностраних послова и председник СПС
   5)Муфтија војвођански Мухамед еф. Зиљкић
   6)проф. др Срђан Шљукић, социолог и потпредседник Матице српске
   7)Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма
   8)Ксенија Вучић, новинар
   9)Селимир Радуловић, песник и управник Библиотеке Матице српске
   10)др Александар Раковић, историчар
   11)мр Мирослав Шпановић, посланик и Председник покрајинског одбора ПУПС-а
   12)Проф.др Срђан Перишић, политиколог
   13)Јован Вучуревић, посланик у Скупштини Црне Горе и функционер Демократског фронта
   14)Марина Рајевић Савић, новинар
   15)Душан Савић, бивши фудбалер
   16)Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге
   17)Александар Протић, продуцент и члан Београдског синдиката
   18)проф др Иван Стратимировић, потомак Вожда Ђорђа Стратимировића
   19)Душан Илић, истраживач Институт за европске студије
   20)Владимир Ђукановић, народни посланик и члан председништва СНС
   21)Стеван Бакић, градоначелник Суботице
   22)Иван Стоилковић, посланик у Собрању Македоније и председник Демократске партије Срба у Македонији
   23)Марко Танасковић, писац
   24)Драгослав Бокан, писац и редитељ
   25)Миленко Митровић, потпредседник Скупштине Града Бијељина
   26)Јеромонах Виталије Милошевић, манастир Студеница
   27)Марко Ковачевић, посланик у Скупштини Црне Горе и функционер Демократског фронта
   28)Марко Пекић, адвокат
   29)Ђорђе Ђоковић, саветник министра и члан Главног одбора СПС
   30)Мишо Вујовић, национална ревија Србија
   31)Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине
   32)Владимир Добросављевић, историчар
   33)Свештеник Бобан Миловановић
   34)Синиша Милић, одборник у Граду Сомбору
   35)Василије Паповић, главни и одговорни уредник новина АЛО
   36)Ладислав Лазић, магистар историјских наука
   37)Слободан Ерић, главни и одговорни уредник Геополитике
   38)Бранко Радун, политички аналитичар
   39)Стојков Д. Стефан, адвокат
   40)Драган Вујичић, новинар Новости
   41)Александра Јанковић, психолог
   42)Оливера Милетовић, новинар
   43)Владан Глишић, народни посланик
   44)Филип Родић, новинар Печата
   45)Милан Лађевић, главни уредник Српског телеграфа
   46)Бојан Билбија, новинар
   47)Саша Адамовић, историчар
   48)Милијана Балетић, новинар
   49)Ирена Петровић, дипл. технолог Мр. из нафтне индустрије
   50)Др. Коста Петровић, дипл. физикохемичар
   51)Др. Љиљана Петровић, мастер клиничке фармације
   52)Тијана Марковић, драмски уметник
   53)Гордана Ђурђевић – Димић, драмска уметница, СНП
   54)Доситеј Томашевић, дипл. филмски и ТВ редитељ
   55)Драгана Томашевић геометар
   56)Душан Одобашић, предузетник
   57)Сара Томашевић, психолог
   58)Татјана Думић, економиста
   59)Проф. др Срђан Перишић, политиколог
   60)Радиша Томашевић – приватни предузетник
   61)Горан Миленковић, архитекта
   62)Тома Фила, адвокат из Београда
   63)Душан Новаковић, грађ. инжињер, Нови Сад
   64)Миле Новаковић, пензионисани пуковник полиције
   65)Дано Јукић, војно лице у пензији
   66)Данијел Кулачин, историчар
   67)др сци. мед. Гордана Шошић генетичар КЦ Крагујевац
   68)Александра Драганић дипл. економиста
   69)Софија Лолић, дипломирани правник
   70)Марко Филипендин историчар
   71)Ласло Парацки новинар
   72)Катарина Лолић, Студент Медицинског факултета у Београду
   73)Иван Мркић, бивши министар иностраних послова Р. Србије
   74)Радмила Мишев, уредник Светосавског звонца
   75)Сунчица Марковић, академски сликар
   76)Сања Стојановић, Геометар
   77)Пуниша Зељковић – Billy King, уметник
   78)Игор Ивановић, писац
   79)Дане Чанковић, председник организације ИЗБОР ЈЕ НАШ из Бања Луке
   80)Доц др Драгослава Живков Шапоња, кардиолог Институт за кардиваскуларне болести Војводине
   81)Дарко Миличић, српски кошаркаш у НБА и произвођач воћа у Срему
   82)Проф. др Игор Стаменковић, професор Природно’математичког факултета Универзитета у Новом Саду
   83)Андреј Протић, комуниколог
   84)Драган Ћирјанић, редитељ
   ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧКО УМРЕЖАВАЊЕ
   IPU.RS  

   View full Странице
  • Од Поуке.орг инфо,
   Бесомучна медијска кампања коју интересне групе у политици, култури, информисању и цивилном сектору последњих месеци воде против СПЦ и посебно против Епархије Бачке и представљају насртај не само на институцију цркве као темељ српске државности, већ и отворено непријатељство према свему што је српско.
   Под изговором заштите културних вредности или бар оног што однарођене елите држе за културу, открива се намера да се Српској Православној Цркви ускрати право да одлучује и управља својом имовином, а значају који ужива у народу нанесе штета.
   Културни рат који су отворено повеле поједине јавне личности, више него јасно имају за циљ потирање православног духа народа и обнову хабзбуршких културних вредноси, обележених и запамћених по бројним стратиштима Срба.
   Одсутво реакције, значило би капитуалцију и мирење са окупацијом, коју агресивна квазикултурна и самозвана елита покушава гласно да наметне.
   Институт за политичко умрежавање позива на одлучан одговор који ће јасно ставити до знања да у српском народу постоје вредности и институције, чије угрожавање неће бити толерисано нити проћи без одговора.
   Име и презиме:
   1)Проф. др Борис Стојковски, историчар
   2)Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине
   3)Проф. др Стаменко Шушак, кардиохирург Директор Клинике за кардиоваскуларну хирургију ИКВБВ Ср. Каменица, Редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду
   4)Ивица Дачић, министар иностраних послова и председник СПС
   5)Муфтија војвођански Мухамед еф. Зиљкић
   6)проф. др Срђан Шљукић, социолог и потпредседник Матице српске
   7)Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма
   8)Ксенија Вучић, новинар
   9)Селимир Радуловић, песник и управник Библиотеке Матице српске
   10)др Александар Раковић, историчар
   11)мр Мирослав Шпановић, посланик и Председник покрајинског одбора ПУПС-а
   12)Проф.др Срђан Перишић, политиколог
   13)Јован Вучуревић, посланик у Скупштини Црне Горе и функционер Демократског фронта
   14)Марина Рајевић Савић, новинар
   15)Душан Савић, бивши фудбалер
   16)Александар Ђурђев, посланик и председник Српске лиге
   17)Александар Протић, продуцент и члан Београдског синдиката
   18)проф др Иван Стратимировић, потомак Вожда Ђорђа Стратимировића
   19)Душан Илић, истраживач Институт за европске студије
   20)Владимир Ђукановић, народни посланик и члан председништва СНС
   21)Стеван Бакић, градоначелник Суботице
   22)Иван Стоилковић, посланик у Собрању Македоније и председник Демократске партије Срба у Македонији
   23)Марко Танасковић, писац
   24)Драгослав Бокан, писац и редитељ
   25)Миленко Митровић, потпредседник Скупштине Града Бијељина
   26)Јеромонах Виталије Милошевић, манастир Студеница
   27)Марко Ковачевић, посланик у Скупштини Црне Горе и функционер Демократског фронта
   28)Марко Пекић, адвокат
   29)Ђорђе Ђоковић, саветник министра и члан Главног одбора СПС
   30)Мишо Вујовић, национална ревија Србија
   31)Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине
   32)Владимир Добросављевић, историчар
   33)Свештеник Бобан Миловановић
   34)Синиша Милић, одборник у Граду Сомбору
   35)Василије Паповић, главни и одговорни уредник новина АЛО
   36)Ладислав Лазић, магистар историјских наука
   37)Слободан Ерић, главни и одговорни уредник Геополитике
   38)Бранко Радун, политички аналитичар
   39)Стојков Д. Стефан, адвокат
   40)Драган Вујичић, новинар Новости
   41)Александра Јанковић, психолог
   42)Оливера Милетовић, новинар
   43)Владан Глишић, народни посланик
   44)Филип Родић, новинар Печата
   45)Милан Лађевић, главни уредник Српског телеграфа
   46)Бојан Билбија, новинар
   47)Саша Адамовић, историчар
   48)Милијана Балетић, новинар
   49)Ирена Петровић, дипл. технолог Мр. из нафтне индустрије
   50)Др. Коста Петровић, дипл. физикохемичар
   51)Др. Љиљана Петровић, мастер клиничке фармације
   52)Тијана Марковић, драмски уметник
   53)Гордана Ђурђевић – Димић, драмска уметница, СНП
   54)Доситеј Томашевић, дипл. филмски и ТВ редитељ
   55)Драгана Томашевић геометар
   56)Душан Одобашић, предузетник
   57)Сара Томашевић, психолог
   58)Татјана Думић, економиста
   59)Проф. др Срђан Перишић, политиколог
   60)Радиша Томашевић – приватни предузетник
   61)Горан Миленковић, архитекта
   62)Тома Фила, адвокат из Београда
   63)Душан Новаковић, грађ. инжињер, Нови Сад
   64)Миле Новаковић, пензионисани пуковник полиције
   65)Дано Јукић, војно лице у пензији
   66)Данијел Кулачин, историчар
   67)др сци. мед. Гордана Шошић генетичар КЦ Крагујевац
   68)Александра Драганић дипл. економиста
   69)Софија Лолић, дипломирани правник
   70)Марко Филипендин историчар
   71)Ласло Парацки новинар
   72)Катарина Лолић, Студент Медицинског факултета у Београду
   73)Иван Мркић, бивши министар иностраних послова Р. Србије
   74)Радмила Мишев, уредник Светосавског звонца
   75)Сунчица Марковић, академски сликар
   76)Сања Стојановић, Геометар
   77)Пуниша Зељковић – Billy King, уметник
   78)Игор Ивановић, писац
   79)Дане Чанковић, председник организације ИЗБОР ЈЕ НАШ из Бања Луке
   80)Доц др Драгослава Живков Шапоња, кардиолог Институт за кардиваскуларне болести Војводине
   81)Дарко Миличић, српски кошаркаш у НБА и произвођач воћа у Срему
   82)Проф. др Игор Стаменковић, професор Природно’математичког факултета Универзитета у Новом Саду
   83)Андреј Протић, комуниколог
   84)Драган Ћирјанић, редитељ
   ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧКО УМРЕЖАВАЊЕ
   IPU.RS  
  • Од Тражитељ,
   Пре него што се затвори форум, ако могу да се "огребем" о неку препоруку, мишљење или став о постојећим преводима.
   1. Мој апсолутни фаворит је превод Лује Бакотића (Стари и Нови завет) - ово је прво издање Библије које сам прочитао (њега смо имали у кући кад сам био дете), у питању је екавско српско издање на ћирилици. Занима ме да ли постоји нека анти-препорука за ово издање или разлог због ког га треба избегавати? Лујо Бакотић је био римокатолик, истина Србин-римокатолик, али не знам у ком контексту је његов превод настао. По мени је најпиткији за читање, не знам само да ли постоје неки отклони у вези са њим (нпр. ускрсење уместо васкрсење, уистину уместо ваистину и сл. јер је превод конзистентно на савременом српском, без архаизама, чак и традиционалних нпр. вазнесење уместо узнесење)
   2. Вуков превод ми се не допада нарочито, поготово ако имам у свести колико се СПЦ његовог времена бунила што је на своју руку узео и преводио. Вуков превод је превод са црквенословенског и указивано је на велик број грешака, које би требало да су поправљене у Синодовом преводу. Када је у питању комплетна Библија, обично Вуков превод Новог завета иде са Даничићевим преводом Старог, а који је опет по мом вкусу архаичан.
   3. Пре неколико година се говорило о издању еп. шабачког Лаврентија и у рекламама се истицало баш то, како је написан на екавици и по савременој норми српског језика, али већ има доста времена како за тај превод нисам чуо да се помиње. (Наравно, далеко од тога да подређујем равноправну и традиционално значајнију ијекавску норму екавици, само наводим да постоји. Лично ми је можда ијекавица чак и милија, али да је савременија варијанта)
   4. Адвенстисти и јеховити су форсирали Чарнићев превод о ком не знам ништа. Имао сам га у рукама, и опет ми је Бакотићев милији.
    
   Ово су моје личне импресије, као читаоца-лаика, а никако стручан став. Највише ме занима да ли постоји неки негативан став наших теолога према Бакотићевом преводу, као и њихов стручни утисак који им је превод најдражи.
×
×
 • Креирај ново...