Jump to content

Војни синдикат министру Вулину: НЕ БРУКАЈТЕ ВИШЕ ВОЈСКУ СРБИЈЕ!


Препоручена порука

Отворено писмо министру одбране Александру Вулину: НЕ БРУКАЈТЕ ВИШЕ ВОЈСКУ СРБИЈЕ!

Presentation1.jpg

Поштовани господине министре,

На војној вежби на Пасуљанским ливадама примећено је, поново сте носили црну униформу, непознате намене и порекла, коју не препознају прописи Војске Србије, нити закони ове земље.

Престаните, аман да брукате славну српску униформу! Униформа српског војника натопљена је крвљу наших славних предака од Косова, преко Дрине и Цера до Паштрика и Кошара.

Лечење адолосцентских комплекса, насталих у време када нисте служили војску, политички заштићени од тада владајуће номенклатуре могу се донекле схватити у бесмисленим покушајима да Војску Србије претворите у идеопоклоничку партијску организацију. Бесмислене наредбе о качењу слика вође, прећуткивању мобинга понижених и осиромашених војника доведених до просјачког штапа, и најновијег противуставног и противзаконитог покушаја одузимања мобилних телефона у страху да разноразне махинације  и финансијске малверзације не дођу у јавност - ипак јесу ствар нашег унутрашњег непристајања и домен синдикалне борбе да се све такве девастације Војске Србије спрече. Константно и свесно кршење закона, од Вас и Ваших најближи сарадника када не достављате нацрте прописа о радно-правном социјалном и материјалном положају буквално гладних војника је свакодневница.

Најновији пример је нацрт Правилника о стамбеним потребама у ВС и МО, који није достављен једино једином репрезантивном синдикату као представнику оних на који се тај пропис односи. Међутим, у актуелном геополитичком тренутку, када нам шиптарски терористи, на српском Косову и Метохији хапсе, шутирају и развлаче по улици српске државнике ма ко они били, у покушају отимања 15 одсто државне територије, авантуристичко облачење црне униформе пред државним врхом порука је која може нанети велику штету угледу српске државе и националним интересима. Униформу црне боје носиле су СС дивизије, италијански фашисти и озлоглашене усташе у НДХ. Исти они који су извршили геноцид у Јасеновцу током Другог светског рата.

Када Ви носите црну униформу налазећи се на челу Министарства одбране то је порука која вређа најдубља осећања жртава и потомке оних који су погубљени у геноциду и стрељању од Бањице до Шумарица. Да ли свету поручујемо да се као славна војска која је увек стајала насупрот највећој пошасти у 20 веку, идентификујемо управо са злом од кога смо као народ брутално страдали. Коју поруку шаљете међународној јавности? Зашто Вам на то не сугеришу Љубиша Диковић, начелник Генералштаба, саветници у Министарству којима је главни проблем да ли војник има капу, суђењем за вербални деликт и мобингом исцрпљене и буквално гладне војске.

Уместо да Вам кажу да је црна униформа примеренија игрању кантер страјка, они вас полтронски охрабрују да бацате љагу на све оне који ће сутра својим животима бранити нашу отаџбину. Апелујемо на Вас да обучете униформу Војске Србије, ону која је прописана да је носите приликом посете јединицама наше славне војске, да поштујете законе ове земље и не брукате нас више.

logo_sindikat.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Милан Ракић рече

а војној вежби на Пасуљанским ливадама примећено је, поново сте носили црну униформу, непознате намене и порекла, коју не препознају прописи Војске Србије, нити закони ове земље.

Престаните, аман да брукате славну српску униформу! Униформа српског војника натопљена је крвљу наших славних предака од Косова, преко Дрине и Цера до Паштрика и Кошара.

 

пре 5 минута, Милан Ракић рече

Апелујемо на Вас да обучете униформу Војске Србије, ону која је прописана да је носите приликом посете јединицама наше славне војске, да поштујете законе ове земље и не брукате нас више.

Кад би обукао униформу Бојске Србије, тек би је онда обрукао.

Не може човјек који није служио војску да буде војни министар...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Војвода7 рече

Не може човјек који није служио војску да буде војни министар...

Проблем је што он није служио када није постојала законска могућност за то. Него је као и Вођа нам и остали јуначки побегао кад је загустило, да би сад изигравали највеће патриоте (иначе Вођа је прво тврдио за себе да је ослобођен због равних табана, да би се после напрасно сетио да јесте служио ЈНА у Сарајеву :ani_biggrin:)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

буквално гладних војника

Ако је ово истина, а вјероватно јесте, министар се можда због тога облачи у црно.

Како оно уигравају опозицију у Домановићевој Страдији:

- Ти ћеш да питаш министра зашто војска гладује. И, шта ће министар да ти одговори?

- Војска гладује зато што нема шта да једе.

- И шта ћеш ти да му одговориш?

- Да сам потпуно задовољан одговором, рече народни посланик.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Човек бре није сав свој. Он би да се игра Црвених Кмера, Кастра, хунте...

А тек комдија пре тога кад је био министар за рад и запошљавање. 

Он се буквално игра Че Геваре. Еј бре са 45 година?!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne razumem u čemu je problem. Vulini su poseban rod vojske (jedinice za zasmejavanje). Zašto je problem da imaju malko drugačiju uniformu, još nam samo fali da ih pomešamo sa ostatkom vojske?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Вулин не носи униформу, него заштитно-техничку одећу"

Министарство одбране саопштило је да министар Александар Вулин не носи војну униформу, већ заштитно-техничку одећу, што није у супротности са законом.

Vukin%20uniforma.jpg

Објашњење је Министарство одбране упутило поводом замерки Војног синдиката да црна одећа коју често носи министар Александар Вулин представља повреду Закона о Војсци и Правилника о војним униформама и ознакама чинова Војске Србије.

"Идентичну радно-заштитну опрему носе државни секретари и помоћници министра одбране, што је у складу са Правилником о општим логистичким потребама у Министарству одбране и Војсци Србије", навели су у Министарству.

Истичу да су такву униформу носили и претходни министри Борис Тадић, Драган Шутановац, Братислав Гашић и Зоран Ђорђевић, као и државни секретари и помоћници министра.

NFRk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 30/03/2018 at 22:10, GeniusAtWork рече

да би се после напрасно сетио да јесте служио ЈНА у Сарајеву :ani_biggrin:

Nije AV bio u JNA, tvrdio je da je bio dobrovoljac na jevrejskom groblju na Grbavici.

Četnički vojvoda koji je bio tamo kaže da ga je samo jednom video kad je došao da se slika sa nekim novinarima i da je to bilo sve, a da je ovaj posle išao okolo i pričao. Dakle još jedna izmišljotina, surprajz, surprajz...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Аурор рече

Nije AV bio u JNA, tvrdio je da je bio dobrovoljac na jevrejskom groblju na Grbavici.

И то је слагао! Сарајевско јеврејско гробље је у Ковачићима и делом се наслања на Соукбунар изнад Скендерије.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Милан Ракић рече

И то је слагао! Сарајевско јеврејско гробље је у Ковачићима и делом се наслања на Соукбунар изнад Скендерије.

On je tu gde jeste zato što je dobar u laganju.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...

Господине министре,

Мисао у коју би могла да се сажме порука саопштења надлежних у Министарству одбране о томе да носите “радно-техничку одећу” током посета јединицама војске и на војним вежбама, и то у овом посебно осетљивом геополитичком тренутку гласи:

“После разговора много пута сам се кајао. После ћутања-никада!“.

Констатовали смо једном приликом, народски речено, да Вама није ни замерити. Ви нисте служили војску, нити сте, како се то у озбиљним земљама ради, припремани, школовани и обучавани да водите један од најважнијих ресора у Влади. Продукт сте свега што нам се као народу и држави последњих тридесетак година издешавало у стихијском и бахатом разарању државе и њених институција. Због тога наша очекивања нису била велика када су у питању ваши лични домети у решавању нагомиланих проблема у Војсци Србије. Једноставно не знате шта вам је посао. Али очекивали смо бар да се окружите људима, који знају тежину официрске речи, шта српском народу представља симболика војне униформе, и шта је образ српског војника. Уместо, тога окружили сте се идопоклоницима, који су зарад својих паразитских интереса спремни да газе Устав, међународне конвенције и законе ове земље, на очиглед свих и некажњено. Питање је зашто то ви радите?

Управо за то су доказ поштапалице које се дају прочитати у саопштењу Министарства одбране бранећи Ваше неукусно ношење црне, како рекосте “радно-заштитно-техничке одеће" све у складу са Правилником о општим логистичким потребама у Министарству одбране и Војсци Србије, који не прописује то што су вам потурили да обучете. Кад већ носите радну одећу онда почните нешто да радите, за почетак бар оно што вам је законска обавеза.

Дакле, “министре у радној и заштитно-техничкој одећи”- боље је да Вас више не бране, јер са таквим сарадницима букагије вам не гину.

Шалу на страну, ти ваши неуки саветници вам свакодневно наносе штету, радна и заштитно-техничка одећа је такозвана ХТЗ одећа и у Војсци Србије у црној боји она НЕ ПОСТОЈИ! Нити је игде као таква прописана! Зато што сте на њој носили ознаке Војске Србије које се носе искључиво на униформи, учинили сте да та одећа коју носите постане униформа и тако сте прекршили чл 32, став 2. Закона о Војсци Србије!? Није господине министре довољно да за собом од положаја до положаја "као мечку" водите некакве адвокате који ће за дебелу плату, очигледно неуспешно, радити оно што је заправо ваш посао. Потребно је да и сами прочитате бар законе и подзаконска акта која уређују функционисање институције на чијем сте челу. Да сте то учинили не би вас сад на танак лед навлачили они који су зарад додворавања бившој власти, у годинама иза нас, изјављивали да им је покојни премијер Ђинђић важнија историјска личност од Тесле. Ти и такви и даље седе на важним положајима у Министарству одбране и сад вама "кроје капу". Њих слепо слушате док са нама нећете ни да се састанете ево више од осам месеци, иако вас на то обавезују закони Србије. Зар сте већ заборавили заклетву члана Владе и шта су вам дужности?

Овде долазимо до суштине мудре мисли са почетка овог текста. Боље је, дакле, да су ти и такви ћутали и да ова срамота и брука која је нанета славној униформи српске војске, а која је отпочела њеном извргавању руглу у ријалити програмима на телевизији са националном фреквенцијом - буде што пре заборављена у тишини.

Ми смо извршили своју законску обавезу и против одговорних за урушавање угледа Војске Србије у ријалити програму поднели кривичну пријаву надлежном тужиоцу и тако препустили државним органима да раде свој посао!

А Ваши врли, и перу вешти сарадници када је у питању мобинговање, бесмислено кажњавање војника, крађе буџета и ко зна који све примери незакоња, сада су ћутали. Та пискарала и душебрижници из Министарства одбране, Генералштаба и посебно Управе за информисање, ћутали су на чињеницу да нам униформу развлаче пробисвети, проститутке и наркомани у ријалити програму. Зашто се тад нису огласили саопштењем, а били су дужни? Да ли тако прећутно одобравају урушавање угледа Војске Србије, да ли је то нечији циљ, или можда задатак....

Зато су се сада огласили, да Вас на овакав начин бране и још више деградирају институцију Војске Србије. Зар не схватате да сте злоупотребљени. Боље је да су и сада оћутали. Ваљда су уљуљкани вишедеценијским уживањем функционерских привилегија изгубили перцепцију о томе када треба да нешто кажу, а када да прећуте! Чујемо да та "Управа за дезинформисање" има годишњи буџет од милион евра, а кад ми тражимо да нам омогућите спортске игре у војим одмаралиштима или тражимо оно што нас по закону припада кажете да нема новца.

Можда су ти душебрижници преморени од писања лажних извештаја о стању у Војсци Србије, у коме све лепрша од благодети и напретка. Кога то лажу? Нас не могу будите сигурни. Ти идеопоклоници не виде, а уз њих ни Ви, да су нам припадници Војске Србије деморалисани платама којима не могу да прехране породице, да војници немају регрес и топли оброк, о колективнон уговору да не говоримо, да нам је војску у задње две године због незадовољства напустило три хиљаде обучених професионалаца, да нам се војно здравство распада баш као и оних пет возила која ремонтујете за 131.000 евра, која стају на путевима и због чије неисправности нам гину колеге!

Натерали сте нас на борбу, устали смо у одбрану достојанства српске униформе, не против вас лично. Што се нас тиче ставили смо тачку на ову тему, а на вашој савести је да ли ћете "завијени у црно" и даље будити сећања на страдање Срба од следбеника најзлочиначкије идеологије у историји. Од ваших “модних креатора” који су склепали ову комичну конструкцију “радне, заштитно- техничке одеће”, очекујемо много горе ствари које, на жалост, по припаднике Војске Србије нису смешне, а Вама са таквим сарадницима, нека је Бог у помоћи.

И за крај господине министре, кад већ носите "радну одећу" иако би смо ми више волели да носите ону која вам је прописана чланом 11. Правилника о војним униформама, почните да радите. Почните да радите оно што вам је посао, оно на шта вас закони и положај обавезују. Ми се још једном нудимо за помоћ и искрену, на закону и прописима засновану сарадњу која за циљ има унапређење положаја припадника Војске Србије и њеног целокупног стања.

logo_sindikat.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Milan Nikolic,
   ПОКРЕТ обнове Краљевине Србије затражио је од Скупштинског одбора за безбедност да по хитном поступку формира радну групу за израду закона по коме би војни рок поново био обавезан, али овог пута не само за мушкарце, већ и за жене.
   - Предлажемо да у радну групу за израду тог закона поред народних посланика, буду позвани и представници ванпарламентарних странака које то желе - изјавио је пуковник Љубинко Ђурковић, члан председништва ПОКС-а.
   Ова странка сматра да би регрути, поред обавезног рока од шест месеци, требало да имају и нека права која до сада нису имали, као што је радни стаж током служења војног рока и плату у износу минималне зараде.
   Такође, предлажу да запошљавање у државној администрацији, јавним предузећима и локалним самоуправама треба да буде дозвољено само грађанима Србије који су одслужили војни рок.
    
   https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1004363/vojsku-muskarci-zene-zahtev-poks-skupstinskom-odboru-bezbednost
    
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Њeгова Светост Патријарх српски г. Порфирје захвалио је данас Њеној Екселенцији госпођи Маји Гојковић, министру културе и информисања Републике Србије, на одлуци да процедура доношења Закона о културном наслеђу буде закључена када са Српском Православном Црквом, највећим појединачним власником духовног, покретног и непокретног културног блага у Републици Србији, буде усаглашен текст овог, веома важног закона.

    
   У писму упућеном данас Министарству културе и информисања Патријарх истиче да одлуку гђе Гојковић, не види само као израз одговорности једног од највиших представника власти у нашој земљи, него и као лични чин интелектуалца и патриоте. Патријарх српски је става да се ради о гесту који заслужује највеће поштовање и може да служи за углед носицима различитих функција у држави и друштву. Српска Православна Црква ће уважавајући став  Министарства у најкраћем року одредити представнике који ће са  стучњацима из Министарства учествовати у брзом довршетку овог веома важног посла.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Нека знања – заправо, већина вриједних знања – не долазе из дара предвиђања већ из историјског искуства као казивања о конкретно живљеном животу. Зато реченица „знао сам ко да ће Свети архијерејски сабор изабрати Владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског“ не говори ништа о мојој моћи предвиђања. Немам је. Не говори ништа ни о (црквено) обавјештајним подацима и тајним сазнањима. Немам их нити желим да их имам нити им вјерујем.

    
   Безврједни су. Ништа не говоре осим о ономе који их сакупља: полуинформације свједоче получовјека кога не интересује знање вјекова, већ половична истина, како би рекао патр. Павле, гора од сваке лажи. Не, нисам ни мислио на локал-расистичко убјеђење нас динарских Срба свих фела да неко „наш“ мора бити на „тако високо мјесто“.
   Није Владику Јоаникија на Цетиње повео дух масивно халуциниране гордости већ тежина задатка: нема данас у Српској Цркви ниједног Митрополита – а они су сви исти, у Загребу, Сарајеву, на Цетињу – да му је ваздух благонаклон од како се пробуди. Па гдје је најтеже – а не највише – бирај најбоље.
   Више свједока ми казује како св. Патријарх Павле није волио брзину у саборским одлукама: „ако је тај човјек свет, моли му се, а ако није, не жури да га упишеш у календар, не може то тако. „Није то прича о располагању временом у времену када оно располаже људима. То је став човјека који гледа вијековима у оно што се њему догађа. То је Сабор.
   Сабори, иначе, нису догађаји мирног карактера, гдје стари ђедови у мантијама читају досадне документе и жваћу свагда исте слогове. Не: сјећамо ли се само прасабора, оног Апостолског, из 55.г. „послије не мале распре“. Знамо ли за онај детаљ из житија св. Николаја о ћалаушки Арију? Стварни познаваоци црквене историје знају какве је све драме било на васељенским саборима. За неке од њих, попут Халкидонског сабора, данас знамо да су их водили ни по чему епохални богослови, али су њихове одредбе вјере и етоса данас наш идентитет: не само оно што вјерујемо, него ко јесмо.
   И зато имам повјерење у Сабор. Знам да ти људи памте вијекове. Да знају оно што ми не знамо не као људи, не као надљуди, већ као Сабор. Јер, велики су и свети и Павле и Атанасије и Амфилохије, али је мудрост тог Сабора знала да ће бити боље да Павле буде Патријарх српски, Атанасије епископ херцеговачки, Амфилохије митрополит црногорски. Замијени им мјеста: то не би било то, пут кроз она времена. Не би се ове српске земље наш, тај српски свѣт, та васељеница наша дивна, од сурдуличких до пребиловачких мученика и од Коштане преко Луче микрокозма до Пилипенде онако просвијетила. Требало је тако.
   Сабор је то, памтивјековни ум и срце Србиново.
   Београдски сабор. Београд: та престоница наша, тај вјечити кривац и метафора свега што нам се стављало на плећа. Град који се и сам бори за душу јер када волиш без потребе да ти се врати, срце отвараш и за ране. Колико је само неповјерења и мржње доживио протеклих дана?
   Јесте: сви бисмо вољели да је штошта у њему боље. Али та ендемска есенцијална кривица Срба коју је сваки наш непријатељ смјестио у Београд чини га именом више него мјестом, другим именом народа коме је престоница. Јер један народ чини народом заједнички доживљај историје, географије и смисла у њима. Није једна конверзија из Србина (некад и преко надСрбина) у неСрбина започела саморазумљивом ‘кривицом’ и ‘агресијом’ Београда. Крив је Београд: он заиста тако зароби нас динарске Србе да углавном остајемо у њему омађијани његовим улицама и људима. Ето, упркос многим бојазнима, није нам заробио Владику Јоаникија, ни када бијаше избор Главе Српске Цркве, није га отео ни данас. Београд је за племенита човјека град најплеменитијих људи и нашег Сабора.
   За оне баждарене на ситне мјере, нано-ума и нано-срца, стварност несавладива и зато увијек крива. Јесте, понекад је и Мегалополис сами. Али чак и у њему таквом, Сабор ове јасеновачке Цркве чини да све има смисла и да га свједочи.
   Онима који су до јуче узнемирено прихватали демонску мисао из кулоара другофамилијашке продукције о злом Београду од кога ће да нас бране крипто-усташе, поред заједничке нам радости што гледамо високог Србина из Бањана на престолу св. Петра, предстоји да се запитају јесмо ли исти народ. Ако више вјерујете њиховим Vijestima него својим архијерејима.
    
   Али пролазни је час то био.
   Сада је тренутак радости.
   А ти… „весели се српски роде!“
    
   Извор: Ин4с
  • Од Иван Ивковић,
   Аутор овог снимка је отац Серафим (Алдеа) из манастира Мaл (Mull Monastery) посвећеног свим келтским светитељима. Његовим благословом делимо га са вама.
   Извор: https://youtu.be/9GyBpF9YfwU
   Званична презентација: https://mullmonastery.com/
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Рекао бих да је највећи дар који ми, православни Срби, имамо - дар православне вере или Православља. Он је најдрагоценији и најважнији, јер у себи садржи и све друге дарове. Шта то уствари значи?
    

    
   Дар православне вере значи да живимо у истини, да живимо у истинској Цркви; да је свештеник коме се обраћамо, истински свештеник, јер када православни свештеник чита молитву, онда то јесте молитва за здравље, за благослов, или било шта друго. Исто тако, када православни епископ или свештениик служе литургију – то је истинска литургија. На њој се причешћујемо стварним Телом и Крвљу Христовом и тако учествујемо у светотајинском животу Цркве. То је највеће што ми православни Срби имамо. 
   Ми, међутим, често тога нисмо довољно свесни, па имамо обичај да кажемо како пуно страдамо и како смо мученички народ. То заиста јесте тако, али морамо да знамо да ми страдамо зато што смо православни, зато што смо у Истини, зато што сведочимо Истину.
    Исто тако, када човек живи унутар православне Цркве, онда му Бог даје разне дарове. Свети апостол Павле сведочи да Дух Свети даје различите дарове у Цркви, па тако једне поставља за учитеље, друге за епископе, треће за чудотворце; једнима даје дар језика, другима дар музике, трећима дар песништва.
    
   ДАРОВИ И ЛИЧНИ ПУТ
    
   У светом Јеванђељу се говори и о умножењу дарова. То бисмо могли да протумачимо као својеврстан пут од обичног човека до стицања Христовог лика у нама самима. То је, богословски речено, наш пут од лика до подобија. То је дар и призив сваког крштеног православног човека: да обичан човек Петар, Марко, Милица, Зорица, постане обожена, охристовљена личност и да се у њему доживи та тајна сједињења човека и Бога, као што су у личности Христовој сједињени Бог и човек. На то смо призвани и ту тајну обожења можемо да доживимо и доживљавамо у православној Цркви.
   Многи други, нажалост, хришћани имају добре жеље, добре намере, читају дебеле књиге, иду на богослужења, слушају дуге проповеди, али немају то што ми чувамо у недрима својим, то што чува свето Православље. То је света Литургија, то је светотајински живот Цркве. Због тога се ми не плашимо, на пример ни овог вируса и долазимо на богослужења и причешћујемо се слободно. Причешћујемо се и из једне кашичице, јер је то свети, освештани предмет преко којега нам се дарује сам Христос на исцелење душе и тела. Он не преноси никакве болести, јер нам се преко њега дарује Свето Причешће, које нас исцељује.
   Данас постоје извесни људи који покушавају да помуте ум народу обесхрабре га да долази у цркву. На нама је да чинимо управо супротно: да долазимо у цркву, јер нам Бог може највише помоћи. Поштујемо лекаре, поштујемо медицину, али Бог може много више. Ми то непрестано доживљавамо у Цркви и то је оно што имамо као највећи дар.
    
   ПОКРЕТ ИЛИ ЦРКВА?
    
   Питање дарова је свакако уско повезано са учењем о Цркви. Шта је православна Црква? Ко чини јерархију Цркве?
   Јерархија може да постоји само у православној Цркви, и њу чине епископ, свештеници, ђакони; док су сви други крштени људи чланови народа Божијег. Зашто је битно да знају шта је канонски шта је неканонски? Зато што, уствари, данас имамо много примера неканонског свештенства. Кад кажемо неканонског, мислимо на људе који припадају разним групацијама. Ево, да почнемо од Грчке. Тамо постоје „старокалендарци“ који су одвојени од канонске Грчке православне Цркве. Они су се после раздвојили у неколико струја и има их свуда у свету. Код нас, нажалост, у Српској православној Цркви у новије време имамо такође неканонског свештенства. Да поменемо само тзв. Артемијев покрет, затим многе друге зилотске групе које су одвојене од православне Цркве. Они нису део православне јерархије, али са друге стране изгледају исто као ми. Нема их много овде код нас Републици Српској, поготово у нашој Епархији зворничко-тузланској.
   У сваком случају, има их довољно да могу да збуне народ својим лажним деловањем и лажном проповеди, јер се представљају као свештеници Српске православне Цркве, а они то нису. Значи, веома је битно да народ има контакт са канонским свештеником на простору на коме живи. На пример, ако човек живи у Добоју или у Бијељини, он треба да зна ко је канонски свештеник парохије у којој живи. Њему треба да се обраћа у цркви када служи или за одређене савете и друге потребе. Што је најважније, канонски свештеници су они који носе благодат Светога Духа, који су истински проповедници Христови и чувари црквеног учења. Они врше благодатне и канонске свете тајне Цркве, без којих нема истинитог богослужења, нити истините вере, па самим тим ни истините заједнице са Богом.
    Са друге стране постоје свештеници који нису канонски, који су на неки начин дошли у сукоб са Црквом, са њеним канонима, одвојили се од црквене заједнице, наводно из неког свог зилотизма или било ког другог разлога. Неки су рашчињени због моралних преступа, неки су удаљени из Цркве због неправославног, односно догматски искривљеног учења. Постоје разни случајеви и људи морају да буду обазриви.
    
   НЕПОГРЕШИВИ ИЗВОР БЛАГОДАТИ
    
   Свети старац Пајсије је говорио да добрих људи има свуда у свету, у свакој религији, у сваком учењу философском, религијском, у политици, уметности, музици; свугде има људи добрих у земаљском смислу, али светитеља има само код православних. Само у православној Цркви. О томе смо малопре говорили. Дакле, самим тим што Црква даје светитеље, она показује да јесте Црква, да је ту присутна благодат Божија, да ту живи Дух Свети. То не значи да се, како то бива код појединих учења, неко канонизује, то јесте постаје светитељ, по диктату или неком декрету. Светитељ је извор благодати Божје и то Црква непогрешиво препознаје, али у време кад то Бог одреди. Неко је био канонизован убрзо после своје смрти, неко је канонизован после сто или двеста година.
   Са друге стране, ми морамо људима преносити црквено учење. Живимо у апокалиптичком времену, где се појављују и појављиваће се лажни пророци, лажни исцелитељи, лажни учитељи, или како каже Јеванђеље, лажни христоси и повући ће за собом многе људе који нису утемељени у заједници Цркве. То значи да сваки човек кад има неку дилему, треба да пита свога свештеника: Оче, шта је то? Да ли је то у реду? Како Црква о томе учи? Тако ће човек пронаћи одговор и неће се олако уплести у мреже тих лукавих људи који делују демонским силама.
   Због тога је потребно да се непрестано враћамо својој светој, саборној и апостолској православној Цркви, јер је она наш Дом у којем имамо заједницу са Богом и свим светитељима.
    
   „АТЛАС“ И СТВАРНИ КОНТАКТ СА ЦРКВОМ
    
   Ми тренутно у епархији радимо један пројекат који ћемо назвати ''Атлас Епархије зворничко-тузланске'' или ''Црквена карта Епархије зворничко-тузланске''. То је пионирски покушај да некако објединимо црквене податке од наших свештеника из епархије, али и статистичке податке из државних табела и података. То бисмо волели да објединимо у облику једне карте и да је презентујемо, како бисмо видели колико наших људи долази у цркву, а колико има православних који то не чине. Тако ћемо у сваком граду и крају отворити велики простор за мисију Цркве.
   За наше људе је најважније да постану православни Срби; да сваке недеље и празника иду у своју цркву; да схвате да је то једини пут којим ће нас Бог благословити и којим ћемо открити смисао и овога и вечнога живота. Тако ћемо постати литургијски народ. Тако ћемо обожити своје народно и национално биће и бити достојни наследници наших светих Немањића. Нека би Бог дао да наша вера не остане само некаква археологија или, не дај Боже, празна прича.
    
   БУДИМО СВЕСНИ ДА БОГ ПОСТОЈИ
    
   Према досадашњим подацима из поменутог „Атласа“ који припремамо, види се да врло мали број људи, процентуално, долази на литургије и има реалан контакт са Црквом. Народ се окупи на великим догађајима, славама и све то лепо изгледа, али се при томе губи унутрашњи, суштински, литургијски елеменат тога сабора и сабрања и све некако буде усмерено ка нечему спољашњем, земаљском и световном.
   Дакле, најважнијим сматрам да преко проповеди, преко веронауке приводимо српски народ светој Цркви. Када би то било тако, онда би Бог свакога понаособ и наш народ у целини водио путем спасења. Е, то је наша мисија. Зато имамо веронауку, зато штампамо књиге, зато проповедамо. Једини смисао је да некако постанемо свесни да Бог постоји; да је Христос Бог, да нас Он призива у заједницу са собом и у заједницу Цркве. Оно што су некада чинили свети апостоли и свети оци, то и данас Црква говори и сведочи. То је свим својим бићем сведочио и наш недавно упокојени митрополит Амфилохије. Свим својим бићем се трудио да Црну Гору врати светом Василију Острошком и светом Петру Цетињском. То је заиста велики благослов. Нека би Бог дао да тако чинимо сви ми. Свако у свом домену и свако по мери своје вере и подвига.
   Држимо се своје православне Цркве, па ћемо пронаћи смисао свог земаљског живота и открићемо живот будућег века.
   Из разговора са Његовим Преосвештенством Епископом зворничко-тузланским Фотијем у емисији "Живе речи", 04. новембар 2020. године; Са преосвећеним владиком разговарао катихета Бранислав Илић
    
   Извор: Епархија зворничко-тузланска
×
×
 • Креирај ново...