Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
JESSY

ПРАВИЛА РИТУАЛА ГУРАЊА ЗА БАДЊАК

Recommended Posts

Сутра је посебан дан за све Православне Србе. Сутра се обавља ритуал гурања у порти храма. Ритуал гурања, како историчари и људи са добрим памћењем тврде, обавља се од изненадног повратка Хришћанства у наше крајеве изазване необичним процватом веома необичног Србства. Легенда каже да се људи пре тих времена нису гурали за бадњак или да су често сами одлазили у оближњу шуму по исти. Исте легенде тврде да су храмови били препуни уочи Божића и на сам Божић, те да се нико није гурао ни урлао, већ су се молили Богу и причешћивали.
Данас се ритуал гурања обавља на Бадње вече у свим местима у Србији; и на Божић, у Београду, кад људи праве масовну шутку да би одредили ко ће добити златник убачен у чесницу.
Забавно.
Ово су нека опште прихваћена правила ритуала гурања.
1) Загрејте се литром куваног вина или с пола литре куване ракије (зависно од капацитета), добро је за крвоток и мишиће. Опустићете се и сигурније гурати лактове у зубе.
2) Да бисте збунили противнике, бацајте петарде док се читају молитве и гласно разговарајте. Ако немате с ким, а ви назовите некога мобилним телефоном и причајте као Шојић.
3) Слободно искористите време док су молитве и попушите још коју цигару, или попијте још коју чашу кувана вина.
4) Посвађајте се да би баш ви били онај који ће положити велико храстово дрво у ватру, јер полагање великог храстовог дрвета у ватру је есенција бивања Србином Православцем.
5) Фотографишите унедоглед. И снимајте.
6) Приликом поделе бадњака, арлаучите на сав глас име свештеника, ако знате како се ваш свештеник уопште и зове - може и ,,попе” (мада не успева толико, боље ,,оче”, воле кад смо фини). Можете да урличете име неснађеног помоћника који дели бадњак - може и ,,момак”, или ,,Ацо”, сваки трећи богослов је Александар. При том млатарајте рукама и подесите израз лица као да сте просјак који није јео десет дана.
7) Молите, кумите, плачите, преклињите да вам да 2, 3, 10 свежања бадњака јер вам треба да тетки однесете лек.
8) Деца су сувише мала и незрела, отмите им бадњак из руке ако добију пре вас, не знају они шта је то, поквариће или ставити у уста.
9) Кидајте велико бадње дрво док гори, доводећи у опасност и себе и друге да живи изгорите, и упркос могућности да запалите цркву и све присутне, нема везе, једном годишње је Бадње вече.
10) Не заборавите петарде, пиштоље, бомбе. Једном годишње је Бадње вече.
11) Кад узмете бадњак, ставите га на браник кола, лепши букет бадњака сте узели у маркету за 180 динара, он ће поред Слобове слике.
12) Попијте сво бесплатно кувано вино које има на располагању, поједите рибу код куће, одгледајте мало Парове, па у кафану до зоре.
13) На Божић се пробудите мамурни и испсујте жену што није офарбала јаја.

(Написао изреволтиран чињеницом да ми се сваке друге године деца жале како су им из руке отели бадњак. Јасно је да не исмевам сам обичај, већ погрешно схватање и бадњака и празника. Сретни празници свима :) )

https://plus.google.com/u/0/115018821573237098008

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Због самог обичаја бдења и некадашње ситуације без електричне струје било је нужно осветлити просторије свећама, које су уједно и - пре свега - биле символ новог живота и наде.

   На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом.   Извор: Српска Православна Црква
   View full Странице
  • Од Логос,
   На сам Бадњи дан су укућани рано устајали, а жене су правиле божићни ручак, спремале дом и припремале посну храну за вечеру, будући да се на Бадњак пости. Вечера је почињала после вечерњег богослужења и паљења бадњака пред Храмом.   Извор: Српска Православна Црква
  • Од Ћириличар,
   Након слушања анализе ове књиге, зажелио сам да је прочитам. Невјероватно су прецизни увиди у динамику боре за моћ:
    
  • Од Икар Губелкијан,
   Ćao,
   Pomenuh pre neki dan da ću za vreme odmora obići nekoliko manastira: Dobrun, Mileševu, Đurđeve stupove, Sopoćane, Crnu reku, Ostrog i Tvrdoš. Zanima me, pošto ćemo biti u putu i konstantno u pokretu, a i cenim da će biti 30+ stepeni, da li su u nekom od tih manastira posebno strogi kada su u pitanju pravila odevanja. Znači, da li dolaže u obzir Teva papuče (one sportske, treking papuče:

   I kako je kod muškaraca sa majicama kratkih rukava i šorcevima tipa:

   Dalje, za ženu, čega se treba pridržavati. Da li može da uđe sa pantalonama dužim od kolena. Tamo gde treba suknja, da li imaju one suknje 'navlakuše' na ulazu, kakve sam video u Ravanici jedared. Za maramu nije nikakav problem, jer barem je to ništa lakše za poneti, ali dobar deo puta pičimo pešaka, pa nam je svaki nepotreban prtljag višak.
   Razlog zbog kojeg pitam je taj, da i nismo imali prilike da posetimo baš puno manastira. Bio sam dosad u Ravanici i Manasiji, obišao nekolicinu rumunskih manastira, i u njih su ljudi ulazili odeveni kako im volja, neki su čak izgledali kao 'buy a bride' stranice. Ostrog takođe cenim da ne bi trebao da bude problem, pošto je turistički napastvovan. 
   Svaka pomoć je dobrodošla, pogotovu iskustvo iz prve ruke, gde da obratim pažnju na šta.
   Takođe:
   cenim da ako se pojavim u manastiru u pristojnim satima, isti ne bi trebalo da bude zatvoren (od gore pomenutih)? Da li se u nekom od pobrojanih manastira naplaćuje ulaz (ikone ionako darujem, skromno ali redovno). Gde preporučujete da se kupi neka ikona za uspomenu?
   Ima li neka preporuka za posetu neke prirodne lepote ili slično u blizini nekog od pobrojanih manastira?
   I poslednje, ima valjda kod ostroga neki pokajnički put, koji se pešači bos, može neki opis, slika, mapa, gde počinje i koliko dugo traje?
   Hvala svima na pomoći,
×
×
 • Create New...