Jump to content

Вулин на а. Батајница најавио набавку шест нових хеликоптера из Русије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић су у пратњи државног секретара Александра Живковића и команданта РВиПВО генерал-мајора Ранка Живака присуствовали приказу узбуњивања дежурне јединице ловачке авијације у систему ПВО на Аеродрому „Батајница“.

JOV_7734.JPG

Министар одбране Александар Вулин рекао је да од времена НАТО агресије наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана никада нису били у бољем стању.

- Никада нисмо имали већи број оспособљених ваздухоплова. Никада нисмо имали боље системе. Никада нисмо могли за себе да кажемо да смо  у потпуности спремни да испунимо сваки задатак. Имамо довољно технике и довољно људи да наше небо буде сигурно, да буде заштићено сваког тренутка и да испуњавамо све своје обавезе. Тако ћемо наставити и у будућем периоду - истакао је министар одбране.

jov_7823_1514897558.JPG

Он је рекао да је тренутно у току, када је реч о Војнотехничком споразуму са Руском Федерацијом, друга фаза ремонтовања „мигова“.

- Настављамо све по плану. Све се одвија у роковима и баш онако као што је договорено. Задовољни смо и техничким квалитетом свих радова на нашим ваздухопловима и управо тако ће се наставити. Ми се надамо да ћемо ову годину ''крунисати'' набавком шест нових вишенаменских хеликоптера Ми-17 и да ћемо на тај начин заокружити све што је потребно нашим ваздухопловним снагама – истакао је Вулин.

jov_7850_1514897566.JPG

Такође, министар Вулин је нагласио да ће се за смештај авиона и хеликоптера обезбедити одговарајућа инфраструктура, јер нова техника мора да буде збринута и чувана, како би још дуго могла да функционише.

jov_8251_1514897605.JPG

Командант  РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак рекао је да Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана има трајни задатак – 24 сата да штити и контролише суверенитет нашег ваздушног простора. То ради и током празника.

jov_7867_1514897573.JPG

- Данас смо имали прилику да присуствујемо провери дела снага које се налазе у дежурном систему. Поред авиона МиГ-29, ловачке авијације у систему сталног дежурства налазе се и снаге ваздушног осматрања, јављања и навођења, које будно прате шта се дешава у нашем ваздушном простору, као и ракетне јединице за ПВО.

jov_8021_1514897588.JPG

Наша обученост и исправност авиона је на високом нивоу и на основу тога поуздано контролишемо и штитимо наш ваздушни простор. И, наравно, наставићемо и даље да радимо на подизању те своје способности – истакао је генерал Живак.

jov_8096_1514897592.JPG

Пуковник Александар Пипоски, командир дежурне јединице на Аеродрому „Батајница“ рекао је да је данас дежурна јединица узбуњена и поступила по процедури до фазе полетања.

jov_8237_1514897602.JPG

- Приказали смо нашу спремност и брзину да реагујемо на узбуну. Дежурна јединица је стационирана овде на Аеродрому „Батајница“. У дежурству се налазе два авиона МиГ-29, пилоти и технички састав. Авиони су оспособљени за лет у свим метео-условима и у сваком тренутку могу да полете.

logo_mod.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 2.1.2018. at 18:57, Милан Ракић рече

су у пратњи државног секретара Александра Живковића и команданта РВиПВО генерал-мајора Ранка Живака

Сигурно је сила овај мој имењак и презимењак државни секретар, али ваљда се по старешинству прво набраја командант рода војске (у овом случају авијације). У реду су све приче о цивилној контроли итд, али лично сам сигурнији када командују и дају узбуну команданти. Министри и државни секретари имају толико другог, не мање значајног посла, да не знам шта се постиже њиховим сликањем на редовним војним активностима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Све присутне је изненадио долазак Првог Пилота Србије, председника Александра Вучића, који је сео у један од Мигова и управљавши летелицом једном руком и затворених очију, и наравно без радара, погодио циљ на удаљености од више хиљада километара! По слетању председник је изјавио да га "чекају друге обавезе јер Србија више нема времена за губљење" и да зато није могао дуже да лети, као и да би неко други на његовом месту "вероватно искористио прилику за рекламу и самопромоцију". Председник је се потом удаљио, праћен овацијама и одушевљеним аплаузом спонтано окупљених грађана.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, александар живаљев рече

Сигурно је сила овај мој имењак и презимењак државни секретар, али ваљда се по старешинству прво набраја командант рода војске (у овом случају авијације). У реду су све приче о цивилној контроли итд, али лично сам сигурнији када командују и дају узбуну команданти. Министри и државни секретари имају толико другог, не мање значајног посла, да не знам шта се постиже њиховим сликањем на редовним војним активностима.

Јесте он "сила". Био је к-дант КоВ, а на то место је дошао са дужности к-данта "Кобри". Београђанин који је читав живот, тј. свој професионални век провео у трупи и у "чизмама", тј. никада није био "салонски официр". Жиле како га у војсци зову је причало се, био најозбиљнији "кандидат" да наследи Диковића (пошто су код нас, је ли, "прашинари претплаћени" на ту дужност). И онда волшебно, 2014. године без неког посебна приопћења за јавнос` бива умировљен, а након извесног времена постављен беше прво за саветнiка Слини, а сада овом несрећнику (Вулину) у својству државног секретара. И надам се и да је и даље сила, а не политички полтрончић и послушник, те да се прихватио ове улоге само да би оног аналфабету имао ko да контролише и научи и подучи када негде, војних ствари гледе треба.

Што се тиче помињања у вести, а гледано по субординацији, очито је да је са доласком Воолина, у информатичко одељење које одржава "војне сајтове" примљена и удомљена екипа заслужних ботова који су то "заслуживали" "пишући" по српским медијима годинама унатраг. Три најчитанија сајта Војске Србије (има их два туцета, али су најчитанији сајт Војске, сајт Министарста оодбране и сајт Медија центра "Одбрана") дефинитивно по стилу, естетици, писмености свеукупној и проче нису исти са доласком Воолина на месту военог милистора. ГОРИ СУ. Мсм, бивали су на тој функцији министра и по неозбиљности и трагичности и слични неки ликови к`о и овај сват, али такве панегирике и текстове нису "завређивали" на "војним сајтовима". Мсм, шта рећи о озбиљности војног сајта који најваљује позоришну представу о Севтом Сави која се има одржати у Централном лубу Војске Србије где ће гледаоци моћи да виде фрагменте наше историје и "ко је од синова Светог Саве постао српски краљ". Sapienti sat

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Muramasa рече

Mislio sam na auxiliary power unit, onaj motor koji daje prvi mlaz kompresovanog vrućeg vazduha za startovanje glavnih. Kako se to zove na srpskom?

Шта ће то МиГ-29? Мсм. не постоји и није предвиђено. Једини зракоплов код нас који има АПУ (а не АПА, па отуда АПУ-где си ме збунио) је транспортни (и ианче ова технологија се користи код транспортних и "тешких" авиона) АН-26 који има два турбоелисна мотора, а пре њих, нарочито у зимским условима, е да би се постигли оптимални услови за покретање ова два турболесина има један млазни мотрор (АПУ) који се прво покрене. И ови хеликоптери које је Воолин најавио (Ми-17) и којих неколико имамо (у старој ЈНА их било близу 200) има једну врсту АПУ-а, тј. грејач КО-50, мали млазни мотро кој прво стартујеш у екстремним условима и загрејеш пилотску и путничку кабину, па разледиш уводнике ваздуха и лопатице ротора и онда можеш да стартујеш моторе и на Арктику. Сви поменути случајеви подразумевају да су ти АПУ-и уграђени већ на летелице. 

Када би дошло до залеђивања код летелица које немају уграђене АПУ-е (лаки и борбени хеликоптери, борбени авиони), а оне рецимо преноћиле на отвореном и замрзле, није проблем да се старују, чак и до -50 степени, само треба уводнике ваздуха разледити (и сад да будем искрен заборваио сам, али знам да треба проверити додатке у уљима-па можда загревати и резервоаре мотроског уља). Углавном, ове ситуације се не дешавају често, али свака ескадрила има тај ручни разлеђивач, заправо један "шпорет" на дизел гориво које има вентилатор и туба црево и ти са њоме већ третираш или уводнике ваздуха или лопатице ротора да се скине лед (нарочито битно са лопатица због аеродинамике)...

А када се у нашем РВ каже АПА, онда се мисли или на уређај на камиону или самоходни (којем "тепају" АДПС), за објашњење скраћенице треба питати електричаре, долази из руског језика, углавном то су електрични агрегати који дају довољан капацитет и јачину струје како би се покренули зракопловни мотори на стајанци, тј. како се не би рабили акумулатори. Значи то су ови камиони што стоје поред 29-ки и зује (ради агрегат) и промене звук чим пилот почне да стартује "машину", јер просто тада стартер генератор повуче вееелику струју и тако то...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Muramasa рече

Znači to na kamionu je običan agregat. Znam da sam za B17 gledao da se koristio eksterni agregat da bi se prištedeli akumulatori, ali sam pomislio da je tehnologija malo napredovala od tridesetih.

Ма да. Најобичнији агрегат. Мсм. технологија јессте узнапредовала. Капацитет свих ћелија у акумулаторима уграђеним у летелице треба да омогући неколико стартовања "на суво". Мсм ја сам икс пута у својој каријери када одеш до неке чуке па нема агрегата. Па иако "мало натегнуто", али успеш да стартујеш машину помоћи њених акумулатора. тако и авион. Нпр. у ваздуху, дође до пумпања мотрора и агшења истих. Пилот онда мора неколико пута да покуша да их поново стартује у ваздуху нпр. Углавном, суштина је да "злу не требало" са уграђеним акумулаторима летелице данас, свака, може да се стартује (ако се акумулатори редовно одржавају), али ако већ има агрегат, што би трошио акумулаторе.

Рецимо порд те две летелице које су у 24/7/365 дежусртву на Батајници и по једна у Нишу и Лађевцима увек стоји по један агрегат. Чак је некада, сада не, али "оних" година, агрегати се ницу ни гасили, а пореед авина биле камп приколице у којима су седели пилот (утегнут у анти Г одело) и механичар, оружар и електричар. И тако седе и чекају, агрегат све време ради, а ако стигне наредба, нема ништа да се гледа 8све је прегелдан веч), мора у ваздуху да буде за минут. Значи буквално из камп кућице прескаче тих 10 метара улеће у кабину и стартује мотор, оружар вади осигураче из ракета, механичар осигураче из седиђшта. електричар склања кабал од агрегата и подметаче из точкова и он већ за 30 секунди рула у 40-ој је већ назалету у 60-ој секунди је већ у ваздуху...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Muramasa рече

Zašto se ne koristi energija glavnih motora za dopunjavanje akumulatora?

Током лета да, као и у сваком аутомобилу нпр.

Али се након летења акумулатори скидају са летелица и носе на одржавање у акумулаторске станице. И опет се изузимају када је летење,

Нпр. уобичајена радна седмица, на почетку месеца у једној (било којој) српској зракопловној ескадрили.

Понедељак: Технички дан. Врши се детаљнији преглед летелице и свих њених склопова. Планира се летење за наступајућу седмицу. Два летачка дан плус један резервни. Електричари из акумулаторске станице доносе акумулаторе и уграђују на летелице.

Уторак: Летачки дан

Среда: Летачки дан

Четвратак: Резервни дан

Петак: Анализа претходне седмице и постигнутог нивоа обуке. За ову причу је битно да се прегледају капацитети акуулатора и ако је све у реду они остају на летелицама, ако не, онај који не ваља иде у станицу на замену ћелија итд... Али се сви акумулатори проверавају у станици једном месечно.

Од свега овога су изузете наравно дежурне екипе

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије служио је 28. јула 2021. године, на дан сећања на Светог равноапостолног кнеза Владимира, поводом 1033. годишњице Крштења Русије, Божанствену Литургију на тргу испред Успенске саборне цркве у Кијеву.

   Повезане вести:
   Поздравна порука Патријарха српског г. Порфирија поводом прославе 1033. годишњице Крштења Русије
   Прослава празника Крштења Русије у Кијеву
   На Дан Крштавања Русије 350 хиљада верника учествовало на Великој литији у Кијеву
   Представници Српске Патријаршије на пријему код Митрополита Онуфрија поводом свечане прославе 1033. годишњице Крштења Русије
   Посланство Српске Православне Цркве у Кијеву на прослави 1033. годишњице Крштења Русије

   Саслуживали су архијереји Украјинске Православне Цркве са гостима из Антиохијске Патријаршије, Српске Патријаршије и Православне Цркве Чешких земаља и Словачке.
   Хиљадама поклоника, који су стигли у Кијев из свих крајева Украјине, након читања Речи Божје обратио се Блажењејши Митрополит  говоривши о значају Светог кнеза Владимира: - Будемо достојни јер смо потомци Светог равноапостолног крститеља Русије не само по телу, већ и у духу. Да би то постигли потребно је да се држимо заповести љубави према Богу и ближњем. Љубав према Богу се манифестује када се молимо, када постимо, када покушавамо да чинимо добра дела, када се уздржавамо од греха, док је наша љубав према ближњем у томе што  прихватамо ближњег онакав какав јесте.. То је први степен љубави. Ако нам се не свиђа, не треба да га осуђујемо, већ треба да се молимо за њега и молимо Бога да му помогне да се побољша. Ово је љубав према ближњем, поручио је митрополит Онуфрије који се помолио за крај епидемије, снагу лекарима и опоравак оболелих.
   Српску Патријаршију на свечаностима представљали су изасланици Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, викарни епископи ремезијански г. Стефан и топлички г. Јеротеј који је прочитао поздравно писмо предстојатеља Српске Православне Цркве.
     Извор: Инфо-служба СПЦ

   View full Странице
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије служио је 28. јула 2021. године, на дан сећања на Светог равноапостолног кнеза Владимира, поводом 1033. годишњице Крштења Русије, Божанствену Литургију на тргу испред Успенске саборне цркве у Кијеву.

   Повезане вести:
   Поздравна порука Патријарха српског г. Порфирија поводом прославе 1033. годишњице Крштења Русије
   Прослава празника Крштења Русије у Кијеву
   На Дан Крштавања Русије 350 хиљада верника учествовало на Великој литији у Кијеву
   Представници Српске Патријаршије на пријему код Митрополита Онуфрија поводом свечане прославе 1033. годишњице Крштења Русије
   Посланство Српске Православне Цркве у Кијеву на прослави 1033. годишњице Крштења Русије

   Саслуживали су архијереји Украјинске Православне Цркве са гостима из Антиохијске Патријаршије, Српске Патријаршије и Православне Цркве Чешких земаља и Словачке.
   Хиљадама поклоника, који су стигли у Кијев из свих крајева Украјине, након читања Речи Божје обратио се Блажењејши Митрополит  говоривши о значају Светог кнеза Владимира: - Будемо достојни јер смо потомци Светог равноапостолног крститеља Русије не само по телу, већ и у духу. Да би то постигли потребно је да се држимо заповести љубави према Богу и ближњем. Љубав према Богу се манифестује када се молимо, када постимо, када покушавамо да чинимо добра дела, када се уздржавамо од греха, док је наша љубав према ближњем у томе што  прихватамо ближњег онакав какав јесте.. То је први степен љубави. Ако нам се не свиђа, не треба да га осуђујемо, већ треба да се молимо за њега и молимо Бога да му помогне да се побољша. Ово је љубав према ближњем, поручио је митрополит Онуфрије који се помолио за крај епидемије, снагу лекарима и опоравак оболелих.
   Српску Патријаршију на свечаностима представљали су изасланици Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, викарни епископи ремезијански г. Стефан и топлички г. Јеротеј који је прочитао поздравно писмо предстојатеља Српске Православне Цркве.
     Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије началствовао је 27. јула 2021. године традиционалним чином благодарења код споменика Светом кнезу Владимиру, Крститељу Русије, на Владимирскоj гори у Кијеву.
   Повезане вести: 
   На Дан Крштавања Русије 350 хиљада верника учествовало на Великој литији у Кијеву
   Представници Српске Патријаршије на пријему код Митрополита Онуфрија поводом свечане прославе 1033. годишњице Крштења Русије
   Посланство Српске Православне Цркве у Кијеву на прослави 1033. годишњице Крштења Русије
   У богослужењу су учествовали представници Антиохијске Патријаршије, Српске Патријаршије и Православне Цркве Чешких земаља и Словачке, епископи, свештенство и монаштво из свих епархија Украјинске Православне Цркве и десетине хиљада православних верника.
   Појао је хор Кијевске богословске академије и богословије под управом архимандрита Романа (Пидлубњака). На богослужењу су узнете молитве и благодарење Господу за изобиље благослова које је подарио овој земљи и што је изабрао да овај народ преко Светог кнеза Владимира прими веру православну. Упућене су молитве да се Црква спаси од раскола и невоља, да се умножи љубав у народу и да завлада мир и просперитет у украјинској држави.
   По завршетку молебна, Његово Блаженство Митрополит г. Онуфрије се обратио сабранима поздравима и духовним поукама: „Срдачно вам честитам Дан крштења Русије - дан духовног рођења нашег народа! Нека нам Бог помогне молитвама Светог кнеза Владимира. Нека нас Бог заштити молитвама Своје Пречисте Мајке“.
   После молебна, централним улицама престонице ка Кијево-Печерској лаври кренуло је десетине хиљада верних у величанственој литији са чудотворним моштима Светог кнеза Владимира и иконама Преосвете Богородице.
   Литију је предводио Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије са преставницима помесних Православних Цркава, архијерејима, свештенством и монаштвом Украјинске Православне Цркве. 
   Како је касније на конференцији за медије истакао Митрополит бориспољски и броварски г. Антоније, управник послова Украјинске Православне Цркве, у молитвеној поворци је учествовало више од 350.000 православних верника који су прошли централним улицама Кијева од Владимирске горе до Кијево-печерске лавре где су учествовали у свечаном свеноћном бденију.
   У литији су пронете мошти Светог кнеза Владимира и чудотворне иконе Пресвете Богородице - Почајевске и Зимненске донете са запада земље, Свјатогорске са истока и Касперовске из северног дела Украјине.
   Током крсног хода митрополит Онуфрије се помолио за покој душа пострадалих у трагичним догађајима фебруара 2014. године.
   У тренутку када су се архијереји и свештенство већ сабрали на тргу испред Успенске цркве Кијево-Печерске лавре како би служили свеноћно бденије, поклоници су у дугој поворци и даље пристизали улицама престонице појући молитвене песме. После литије и бденија, чудотворне светиње су изложене верном наорду на поклоњење у цркви Преподобних Антонија и Теодосија Печерских у Кијево-печерској лаври.
   После одслуженог свеноћног бденија, митрополит Онуфрије је примио представнике помесних Православних Цркава који су узели учешће у данашњим свечаностима. Српску Патријаршију су представљали изасланици Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, викарни епископи ремезијански г. Стефан и топлички г. Јеротеј.
   Сутра, 28. јула, на сам дан празника, митрополит Онуфрије ће служити свету Литургију на тргу испред Успенске Cаборне цркве. Истог дана у подне звона ће се огласити у свим црквама и манастирима Украјинске Православне Цркве.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Поуке.орг - инфо,
   На дан 27. јула 2021. године у Кијеву уочи празника поводом 1033. годишњице Крштавања Русије, а након молитве на Владимирском брду, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије заједно са представницима Помесних Православних Цркава, епископа и свештенства Украјинске Православне Цркве предводио је Велику литију до Свето-Успенске Кијево-Печерске лавре.

    
   На свечаној молитвеној поворци изнете су мошти светог кнеза Владимира и чудотворне иконе Пресвете Богородице – Зимненска, Почајевска, Касперовска, Свјатогорска, Љубечка које су у Кијев донете из различитих региона Украјине.
   Учесници поворке шетали су централним улицама Кијева од Владимирске горе до Кијево-Печерске лавре, како би затим учествовали у свеноћном бдењу.
   Код крста-спомен обележја у улици Хрушевског Његово Блаженство Митрополит Онуфрије, заједно са свештенством и мирјанима, молио се за покој душа погинулих у трагичним догађајима у фебруару 2014. године и положио цвеће.
   Када су се епископи и свештенство окупили на тргу испред Успенског сабора Кијево-Печерске лавре да одрже свеноћно бдење, ходочасници су тек напуштали Владимирску гору и ходали улицама украјинске престонице певајући молитве.
   На крају молитвене поворке у Кијево-Печерској лаври одржан је састанак за представнике медија.
   Ове године у литији је учествовало 350 хиљада православних верника. Ову цифру навео је током састанка за представнике медија митрополит бориспољски и броварски Антоније, руководилац послова Украјинске Православне Цркве.
    
   Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Поводом свечане прославе 1033. годишњице Крштења Русије и прославе Светог равноапостолног великог кнеза Владимира, у уторак 27. јула Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Г. Онуфрије предводио је свечану литију улицама града Кијева, са свештенством, монаштвом, и верним народом.

    
   У литији су молитвено учествовали представници Српске Цркве на челу са Преосвећеним Епископом ремезијанским Г. Стефаном и Преосвећним Епископом топличким Г. Јеротејом, викарима Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија. Након свечане литије и празничног вечерњег богослужења, у својој резиденцији у Кијево-Печерској лаври Митрополит Онуфрије примио је представнике Српске Православне Цркве Преосвећену Господу Епископе ремезијанског Стефана и топличког Јеротеја, протођакона Младена Ковачевића, др Владимира Рогановића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, г. Дејана Накића, Милоша Шарића и Николаја Вуковића.  
   У среду 28 јула, на дан молитвеног спомена Светог кнеза Владимира, Митрополит Онуфрије ће са архијерејима и свештенослужитељима Украјинске Православне Цркве и других Помесних Цркава, служити Свету Архијерејску Литургију на тргу испред Успенске Cаборне цркве.
    
   Извор: Телевизија Храм
×
×
 • Креирај ново...