Jump to content

Свјакоје диханије да хвалит Господа!

Оцени ову тему


Guest Светлана

Препоручена порука

 • Гости
Guest Светлана

20. Потом рече Бог: Нека врве по води живе душе, и птице нека лете изнад земље под свод небески.

Псал. 104:24

21. И створи Бог китове велике и све живе душе што се мичу, што проврвеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховим. И виде Бог да је добро;

22. И благослови их Бог говорећи: Рађајте се и множите се, и напуните воду по морима, и птице нека се множе на земљи.

1 Мој. 8:17, Јер. 29:6

23. И би вече и би јутро, дан пети.

24. Потом рече Бог: Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим, стоку и ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим. И би тако.

Псал. 33:9

25. И створи Бог звери земаљске по врстама њиховим, и стоку по врстама њеним, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховим. И виде Бог да је добро.

26. Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи.

Јов 20:4, Псал. 8:6, Псал. 100:3, Ефес. 4:24, Јаков 3:9

27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.

Проп. 7:29, Мал. 2:15, Мат. 19:4, Мар. 10:6, 1 Кор. 11:7, Кол. 3:10

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи.

1 Мој. 6:1, 1 Мој. 9:1, 1 Мој. 9:7, 1 Мој. 35:11, 3 Мој. 26:9, Псал. 127:3, Псал. 128:3, Иса. 45:18, 1 Тим. 4:3

29. И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну.

Јов 36:31, Псал. 136:25, Псал. 146:7, Дела 14:17

30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

Јов 39:3, Псал. 145:15, Псал. 147:9

31. Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома. И би вече и би јутро, дан шести.

Псал. 104:24, 1 Тим. 4:4

(Прва књига Мојсијева, глава 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости
Guest Светлана

17. Јер ево пустићу потоп на земљу да истребим свако тело у коме има жива душа под небом; шта је год на земљи све ће изгинути.

Рим. 5:12, Рим. 5:14, 2 Пет. 2:5

18. Али ћу с тобом учинити завет свој: и ући ћеш у ковчег ти и синови твоји и жена твоја и жене синова твојих с тобом.

19. И од свега живог, од сваког тела, узећеш у ковчег по двоје, да сачуваш у животу са собом, а мушко и женско нека буде.

20. Од птица по врстама њиховим, од стоке по врстама њеним, и од свега што се миче на земљи по врстама његовим, од свега по двоје нека уђе с тобом, да их сачуваш у животу.

21. И узми са собом свега што се једе, и чувај код себе, да буде хране теби и њима.

1 Мој. 1:29, Псал. 104:26

22. И Ноје учини, како му заповеди Бог, све онако учини.

(1. Мојсијева, глава 6)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости
Guest Светлана

СВЕТИ ГЕРАСИМ ЈОРДАНСКИ

Постављена слика

ИСТИНА - Издавачка установа Епархије далматинске

2008. Београд - Шибеник

Едиција: Житија светих

Превод с грчког: Сестринство Тројеручице, Шибеник

Свети Герасим и лав /одломак/

Такву духовну висину беше достигао свети Герасим, да су га и дивље звери поштовале, покоравале му се и служиле му. Велика благодат коју му Бог даде, пројавила се у причи о Светитељу и лаву.

Наш Светитељ се увек иконопише са једним лавом. Због чега? Овај дивљи лав је живео поред преподобног Герасима и чудесно га служио сво време његовог живота. Али, и кад се Светитељ упокојио чудесно га је пратио, и над његовим гробом неизмерно туговао.

Једног дана, док је Светитељ шетао обалом реке Јордана, срео је тога лава. Чим се појавио, почео је да риче и да са великом муком подиже једну ногу. Шта се то беше догодило? Један велики трн се забио у ногу, која је отекла, напунила се гнојем, те лав није могао ни да хода од бола.

Кад је старац видео у како се тешком стању нашао лав, веома се ожалостио. Приближивши му се, сео је на један камен, узео лавову шапу и пажљиво је посматрао. Ножићем ју је засекао, извадио трн са много гноја, па затим очистио рану. Пошто ју је превио неком тканином, отерао је лава. Међутим, он није отишао. Након излечења, остао је поред Светитеља и никад га више није напустио; припитомио се као овца и пратио је старца попут истинског ученика. Старац се чудио великој благодарности дивље звери, која се заиста ретко сретала са другим људима...

http://www.spc.yu/sr/sveti_gerasim_jordanski

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...
 • 3 weeks later...

ево да помогнем мало са сличицама Светог Серафима Саровског :)

Постављена сликаПостављена слика

п.с. исправљене су само неке штампарске грешке  kucanje.gif' class='bbc_emoticon' alt='0205_whistling' />

Милица

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хм, моја прва књига је била Само дела љубави остају

и у њој за инжењерски мозак постојање Бога постаје логично

а то је за прве кораке сасвим довољно  1414_feel

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 4 months later...

СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ КОПРИЈА

Свети Коприје би рођен на ђубришту близу зидина манастира светог Теодосија Великог, началника општежића, где мајка његова са многим другима беше добегла тражећи склониште од агарјана који су их гонили. Кад се агарјани повукоше, монаси изађоше из манастира и нађоше новорођенче на ђубришту. По наређењу свога игумана, светог Теодосија Великог, монаси узеше детенце и наденуше му име Коприје. Детенце хранише козјим млеком. Ради тога монаси нарочито изабраше из стада једну козу. Сваки пут кад би дете затражило хране, коза се сама издвајала из стада, силазила са планине, и нахранивши дете опет се враћала у стадо. Тако је радила коза све док дете није одрасло и почело да прима чврсту храну.

Када Коприје постаде пунолетан, њега особито заволе преподобни Теодосије Велики. Својим побожним животом Коприје начини своју боголику душу обиталиштем Светога Духа; стога су га и дивље звери слушале. Тако једном приликом он угледа у манастирској градини медведа где тамани поврће, приђе му, изведе га из градине и запрети му да више не долази у градину. Другом приликом он изиђе са магарцем у планину да донесе дрва у манастир. Но док он скупљаше дрва, медвед уједе магарца за бут. Тада свети Коприје натовари дрва на медведа, рекавши му: Нећу те пустити, ти сада мораш вршити магарчев посао све док не оздрави магарац коме си ти рану нанео Медвед се покори, и ношаше дрва и воду док магарац не оздрави; тек тада преподобни отпусти звера.

Неко време свети Коприје беше на послушању у манастирској кујни. Једном поче вариво у котлу да кипи и да се прелива; немајући при руци кутлачу, преподобни стаде голом руком скидати пену; затим завуче руку у котао мешајући, и тако спречи кипљење, а сам остаде потпуно неповређен.

Преподобни се целог живота подвизавао у свима врлинама, па то није престајао чинити ни у дубокој старости када достиже деведесет година; и сијаше међу братијом као сунце. Зато је био удостојен свештеничког чина. Често се повлачио у усамљена места, где се усрдно молио Богу. Због свих христочежњивих подвига својих, он би удостојен да му се јавља свети Теодосије Велики после свога упокојења. Јављао му се, и заједно са њим читао молитве и певао. А кад му се последњи пут јави, свети Теодосије му рече: "Брате Коприје, ево дође крај твом земаљском животу; хајде к мени да се настаниш у месту покоја које ти је припремљено".

Убрзо после овог виђења дивни подвижник се разболе мало, па пошто се опрости са свима оцима и братијом, отиде ка Господу

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...

"У списима о животу древних келтских светитеља могу се наћи бројне паралеле између њих и оних из пустиње Отаца. Као и светитељи из пустиње Отаца, као што су ава Ор и Теонас, и свети Самсон из Дола понекад се појављује преображен, док је откривење нестворене божанске светлости пратила светог Колумба Ајонског (Ione), како је то забележено у житију овог светитеља, које је написао свети Адамнан. Такође и њихова способност да кроте дивље животиње и да живе у хармонији са њима изједначавана је са, на пример, дирљивом узајамном побожности светог Герасима и његовог лава. Света Бригита је укротивши дивљу лисицу спасила једном човеку живот, а ученици светог Брендана су чак служили литургији на леђима кита!"

                Аутор – монахиња Бриџит Лорд, манастир Манасија

          ПРАВОСЛАВНО ПУТОВАЊЕ

http://www.ccc.org.rs/monahinja%20Bridzit%20Lord.doc

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 3 months later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...