Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Снежана

Изречена првостепена пресуда: Ратку Младићу казна доживотног затвора

Оцени ову тему

Recommended Posts

Izrečena prvostepena presuda: Ratku Mladiću kazna doživotnog zatvora 

 
Mladić je proglašen krivim za genocid, udruženi zločinački poduhvat, ubistva, progone, terorisanje civila, uzimanje talaca....Izrečena prvostepena presuda: Ratku Mladiću kazna doživotnog zatvora 
lg.php?bannerid=57&campaignid=5&zoneid=1
 

Pred Sudskim vijećem Haškog tribunala, u kojem su Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi), počelo je čitanje prvostepene presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske. Mladić se, iako je postojala opcija da neće prisustvovati izricanju presude, pojavio se u sudnici.

- Vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv po tački 1- genocid, ali da jeste kriv kao učesnik UZP i to po tačkama 2. genocid, 3 - progon i zločin protiv čovječnosti 4 - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, 5. ubistvo, zločin protiv čovječnosti 6. ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, 7 - deportacija, zločin protiv čovječnosti, 8 - nehumano djelo prisilnog premiještanja, zločin protiv čovječnosti, 9 - terorisanje civila kršenje zakona i običaja ratovanja, napad na civile te uzimanje talaca kršenje zakona ratovanja.

Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora!

11:59

UZP je postojao i u slučaju Srebrenice. a obuhvatao je progon, odnosno zločine koji su se događali pošto je VRS napao grad.

Krivična djela genocida 1995. također su postala sredstva za ostvenje tog cilja. Logor Batković je trebao biti pripremljen za veliki broj osoba, a UZP je postojao do oktobra '95.

image
/EPA

11:51

Udruženi zločinački poduhvat (UZP) potvrđen je za Sarajevo, ali i Srebrenicu.

Naime, od 12. maja '92 do novembra '95 postojao je UZP sa ciljem širenja terora, protivpravnih napada na civile, te ubistva, a zločine su počinile jedinice VRS-a. Mladić je naređivao proizvodnju i korištenje modificiranih bombi u napadu na Sarajevo te učestvovao u političkim raspravama bosasnskih srba sa bosanskim muslimanima i bosanskim hrvatima.

Radnje optuženog su doprinijele cilju UZP-a u vezi sa Sarajevom, predložio da se Sarajevo bombarduje zanemarujući bezbjednost civila te naredio da se prekine sanbdijevanje vodom i strujom.

Izricanje presude Mladiću prati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i to kabinetu u Palati Republike u Banjoj Luci. On je, podsjećamo, uoči izricanja presude izjavio da "Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu".

image
MILORAD DODIK: 

11.41

U nastavku čitanja sažetka presude istaknuto je da je Mladić komandovao i rukovodio jedinicama VRS-a. Također, on je od 10. aprila 94. uveo ograničenja humanitarne pomoći civilnom stanovištu, a od septembra '92 do marta '95. uveo je i održavao kontrolisani i centralni sistem širenja propagande protiv bosanskih muslimana i hrvata. Radnje optuženog su u značajnoj mjeri doprinjele zajedničkog cilja - nehumanog djela da se muslimani i hrvati trajno uklone sa teritorije BiH.

Počevši od 1992. bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata

11.31

Mladiću je izmjeren povišen krvni pritisak 180/80, pa je advokat zatražio da se prekid čitanja presude ili da se odustane od čitanja rezimea.

No, Vijeće je odlučilo da se nastavi sa čitanjem presude. Pošto je Mladić odbio da sjedne, odlukom Vijeća je udaljen iz sudnice.

11.30

- Mladiću je pozlilo i sa njim je ljekarski tim.

U Tribunalu izricanju presude prisustvuju i Mladićev sin Darko te supruga Ljiljana, kao i novinarka Ljiljana Bulatović i grupa njegovih prijatelja iz BiH.

11.10

Nakon pauze, koja je produžena do 11.15 sati, a koju je tražio Mladić radi odlaska u toalet, bit će nastavljeno čitanje presude.

Čitanje presude Mladiću prati se i na Sokocu, a organizovala ga je Udruženje Čast otadžbine iz Beograda. Tu je i Staša Košarac.

image
SOKOLAC

10.43

Napad VRS na Srebrenicu je počeo 6. jula, kada su pripadnici ušli u grad..

U periodu od 12 do 14 jula VRS i MUP su organizovali prevoz prbližno 25.000 bosanskih muslimana iz srebreničke enklave na teritoriju pod kontrolom Armije BiH. Muškarci su zatočeni u privremenim objektima, a kasnije su ih odvezli na razna mjesta pogubljenja. Mnoge od tih muškaraca psovali, tjerali da pjevaju srpske pjesme i tukli ih.

Sistematski su poubijali nekoliko hiljada muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana.

Vijeće je utvrdilo da su fizički izvršioci izvršili radnje lišavanja života nad bosanskim muslimanima iz Srebrenice. Vijeće je ispitalo posebnu namjeru fizičkih počinitelja zločina. Konstatovano je da su počinjena krivična djela genocida, progona i ubistva.

10.33

U dijelu presude koji se tiče zločina počinjenih u Sarajevu, ustanovljeno je da su od maja 1992. do novembra 1995. Vojska RS-a i Sarajevsko-romanijski korpus (SRK) namjerno granatama gađali civilno stanovništvo. 18. nov. 1994. gađana je žena koja je sa svojom djecom išla ulicom. Metak joj je pogodio trbuh i pogodio njenog sina u glavu. Pripadnici SRK-a granatirali su Markale, a sve žrtve su bili civili među kojima je bilo žena, djece i staraca. 1994. i 1995. SRK je napado Sarajevo modificiranim avio bombama, oružjem koje je imalo razoran učinak.

Konstatiralo je da je namjera izvršioca koji su bili pripadnici SSK da gađaju civile i da na neselektivan način granatiraju grad

Pripadnici SRK počinili su ubistva, protupravne napade na civile, zločin protiv čovječnosti.

image
/EPA

10.25.

Otprilike 31. maja 1992 snage bosanskih srba okupile su grupu muškaraca bosanskih muslimana u općini Sanski Most, Četvorica su ubijena ubijena na putu do mosta, a ostali su na mostu prisiljeni da skaču jedan po jedan. Preživio je jedan čovjek.

Kada su stigli u logor Manjača za koje se smatralo da nisu zdravi, Božidar Popović je kazao: Vratite govna natrag, mrtvi mi ne trebaju.

U julu 1992. godine policija i pripasnici VRS-a su u logoru Keraterm držali veliki broj zatvorenika. Tokom noći je u sobu ubaceno hemijsko sredstvo koje je izazvalo paniku. Vojnici i stražari su na zatvorenike otvorili vatru i mnoge od njih ubili. Zatim nastavili pucati na zatocenike koji su bili unutra.

Vijeće je konstatovalo da su počevši od 12 maja '92 lokalne vlasti bosanskim muslimanima i hrvatima ograničili kretanje.

... Prisilno iseljenje počinjeno je u općini Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Ključ, Kotor Varoš, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica. No, utvrđeno je i to da nije bio plan da se počini genocid u šest općina (Ključ, Kotor Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica, Foča).

10:16

Uz napomenu da će na današnjem zasjedanju iznijeti samo rezime svojih konstatacija, sudija je podsjetio za šta se tereti Mladić te dodao kako je održano 530 dana suđenja, te saslušano 592 svjedoka.

Dodao je kako će Vijeće zapčeti iznošenje činjeničnih i pravnih konstatacija te naglasio da je tokom cijelog perioda na koji se odnosi optužnica postojao oružani sukob. U nekoliko općina počinjena su ubistva koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti. Izvršavana su i masovna pogbljena.

10.10

image
/SCREENSHOT

Izricanju presude u Hagu prisustvuju brojna udruženja žrtava iz BiH.

image
/ANADOLIJA

Mladića optužnica tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premiještanje i za zločine protiv čovječnosti, preciznije za genocid u šest bh. općina 1992. godine, genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva kao i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да ли је могуће да смо ми криви у прошлом рату? Као да друге две стране нису радиле то исто са нашим цивилним становништвом?

Да ли су ове оптужбе уопште реалне у ратним условима?

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 часа, Снежана рече

Vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv po tački 1- genocid, ali da jeste kriv kao učesnik UZP i to po tačkama 2. genocid, 3 - progon i zločin protiv čovječnosti 4 - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, 5. ubistvo, zločin protiv čovječnosti 6. ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, 7 - deportacija, zločin protiv čovječnosti, 8 - nehumano djelo prisilnog premiještanja, zločin protiv čovječnosti, 9 - terorisanje civila kršenje zakona i običaja ratovanja, napad na civile te uzimanje talaca kršenje zakona ratovanja.

Какве су ово "игре речи" Хашког трибунала. Осуђен је за геноцид иако није осуђен за геноцид. 

Није крив за тачку 1 геноцид. Али је крив јер је као надлежно војно лице по уставу вршио депортације цивила из конфликтне зоне, због убистава која су се десила у грађанском рату који није он одпочео већ је по службеној дужности покушавао да заустави грађански рат неби ли поново правни поредак завладао. Отео је стране агенте на свом терену и пустио их, због чега је осуђен за узимање талаца... Нацисти су били искренији у излагању пресудеconfused1.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 6 минута, Mиљан Л. рече

Какве су ово "игре речи" Хашког трибунала. Осуђен је за геноцид иако није осуђен за геноцид. 

Није крив за тачку 1 геноцид. Али је крив јер је као надлежно војно лице по уставу вршио депортације цивила из конфликтне зоне, због убистава која су се десила у грађанском рату који није он одпочео већ је по службеној дужности покушавао да заустави грађански рат неби ли поново правни поредак завладао. Отео је стране агенте на свом терену и пустио их, због чега је осуђен за узимање талаца... Нацисти су били искренији у излагању пресудеconfused1.

Nisam čitao detaljno ali pretpostavljam da to znači da nije utvrđeno da je on učinio genocid ali je utvrđeno da je učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvatu" koji je počinio genocid... u smislu UZP je počinio genocid, a on je učestvovao u UZP...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 6 минута, Avocado рече

 UZP...

 

Кафка не би лепше формулисао.

Него, јесмо ушли сад у Европу?

Да ли је сад завладала вечна толеранција и европска вечна правда на Балкану? Мислим рекоше да ће тако бити...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Снежана рече

Čitanje presude Mladiću prati se i na Sokocu, a organizovala ga je Udruženje Čast otadžbine iz Beograda. Tu je i Staša Košarac.

image
SOKOLAC

Јој, вид' ти мојих :)))

пре 47 минута, Драгана Милошевић рече

Да ли је могуће да смо ми криви у прошлом рату? Као да друге две стране нису радиле то исто са нашим цивилним становништвом?

Да ли су ове оптужбе уопште реалне у ратним условима?

Има један занимљив поглед на ово. Фасцинирао ме је угао гледања на пресуду. Мислим, јесте чиста хрватска перспектива, али је свакако валидна и домишљата, иако је на први поглед идиотна:

Цитат

Presuda generalu Vojske Republike Srpkse izrečena na sudu u Haagu je, politički gledano, pobjeda Srbije, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

 

Извор

пре 42 минута, Mиљан Л. рече

Какве су ово "игре речи" Хашког трибунала. Осуђен је за геноцид иако није осуђен за геноцид. 

Није крив за тачку 1 геноцид. Али је крив јер је као надлежно војно лице по уставу вршио депортације цивила из конфликтне зоне, због убистава која су се десила у грађанском рату који није он одпочео већ је по службеној дужности покушавао да заустави грађански рат неби ли поново правни поредак завладао. Отео је стране агенте на свом терену и пустио их, због чега је осуђен за узимање талаца... Нацисти су били искренији у излагању пресудеconfused1.

и

пре 35 минута, Avocado рече

Nisam čitao detaljno ali pretpostavljam da to znači da nije utvrđeno da je on učinio genocid ali je utvrđeno da je učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvatu" koji je počinio genocid... u smislu UZP je počinio genocid, a on je učestvovao u UZP...

 

Још је ослобођен за геноцид у 6 општина ( Фоча, Власеница, Приједор и још неке три ) јер је утврђено да су се ту десили само ратни злочини и злочини против цивилног становништва, а не геноцид. 

пре 31 минута, Вилер Текс рече

Кафка не би лепше формулисао.

Него, јесмо ушли сад у Европу?

Да ли је сад завладала вечна толеранција и европска вечна правда на Балкану? Мислим рекоше да ће тако бити...

Нико није тврдио да ће толеранција и мир доћи због овога, тако да... Много је битније запитати се:

Да ли је Младић крив? Ако јесте, за шта? ( мислим ово је више питање за нас као људе, без икакве везе за правне пресуде )

Шта са чињеницом да је читав војни и политички врх Р. Српске осуђен сада? ( Плавшић, Караџић, Младић, Крајишник )

Да ли је дошао тренутак да из корјена преиспитамо наше досадашње поступање и покушамо наћи неки нови модус операнди?

Ламентирање над посљедицама сопствених дјела и цинизам због тога су ионако одавно исфурана фора. И бесплодна.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

А уосталом, што се мене тиче, Младићу хвала за стварање и одбрану Српске, али највећа осуда за силне злочине без којих се свакако могло проћи...да се хтјело.

Прва рунда са Сарајевом је сада званично готова. Иде се у другу.

Биће занимљиво... и ружно.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 часа, Драгана Милошевић рече

Да ли је могуће да смо ми криви у прошлом рату? Као да друге две стране нису радиле то исто са нашим цивилним становништвом?

Нисмо, насилно и мимо Уставних метода су одређене западне силе са неким паравојним формацијама девалвирале Устав Југославије на њеној територији и оптужили Србе одмах као "цели народ" да су одпочели грађански рат са потенцијалним актом геноцида, док се остали бране. Тако да је изгледало као да су Срби полудели, док су се остали бранили од нас. Па је и Олуја представљена као неки нужан одбрамбени потез...

пре 10 часа, Драгана Милошевић рече

Да ли су ове оптужбе уопште реалне у ратним условима?

Оптужбе у ратним условима нису реалне, јер је генерал "водио одбрамбени рат" у складу са Уставом који су Југословенске републике и међународна (УН) заједница признавале. Војска ЈНА и касније Српске трупе нису користиле бојне отрове, нису вршиле геноциде (по конвенцији о ратном злочину-геноцид УН) и протеривања. Било је проблема у српским грађанским редовима, али ти људи нису били део званичне војске, већ су се борили против окупатора за своја огњишта у краини, славонији, далмацији... То што то данас другачије делује многима, је већ прича за себе.

Разлог је прост, Ђинђић је потписао документа у којима стоји да Србија никада не може (да се одриче) да тужи било коју државу чланицу НАТО алијансе због ратних злочина, пропагандног дезинформисања или обавештајних радњи. Такође и Хрватску, Албанију и данас Црну Гору као чланицу НАТО алијансе... Због тога свака одбрана Српских "војних лица" у Хагу нема подлогу одбране која би дозволила генералу и осталима да се одбране, могу само лажне сведоке да ухвате у очигледним лажима или да демантују очигледно лажне НАТО анализе и новинарске чланке које су део материјала оптужнице. Тако да му је одбрана била инвалидског типа и унапред је био осуђен.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 минут, Ћириличар рече

 

Ламентирање над посљедицама сопствених дјела и цинизам због тога су ионако одавно исфурана фора. И бесплодна.

 

Нико не ламентира а ја брате само кажем шта су обећали. 

Али ако се теби игра васпостављања "реал политике" на форуму, удри.То је плодно много.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 9 минута, Ћириличар рече

А уосталом, што се мене тиче, Младићу хвала за стварање и одбрану Српске, али највећа осуда за силне злочине без којих се свакако могло проћи...да се хтјело.

 

Можда се и хтело па се није успело...ко зна. Можда је осветољубивост преовладала. Нико није за злочине. 

Само немојмо бити генерали после битке и памењаковићи.

Али ови хашки паметњаковићи имају задатак да потврде политичку идеју да је РС настала на злочину. Није него на борби за опстанак и хвала генералу Младићу за то. Да је било злочина било је али да је било удруженог злочиначког подухвата, није. Не могу се муслимани и Хрвати аболирати и а Срби сатанизовати.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Вилер Текс,
   Шта кажу ваши жупници на ову тему? Заиста ме занима, да ли је ово тема икада била међу вама? Мислим на хрватске католике.
   Да ли ваши жупници икада спомињу страдање православних Срба у Хрватској и НДХ?
  • Од Ромејац,
   У Манастирском дому Свете Петке у Извору код Параћина, уточишту за одрасле заробљеног детињства. Монахиње брину о 86 жена које су, откако су избачене из родитељског гнезда овде нашле мир.

   ЈЕСИ ли ти моја мама?
   - Како су твоје бебе, како су мушки?
   - Сутра идем кући, по мене долази моја Коса...
   - А, како се ти зовеш? Ја сам Ивана. Како се зовеш? Ја сам... Ја сам...
   Питања једва разговетна. Речи покидане, ко зна када. Пружене руке. Траже наручје. Све руке желе у један загрљај. Све одједном да помилују туђе образе. А очи... Очи упрте у саму зеницу и продиру ти поглед.
   Из групе се пробија Евица:
   - Добро нам дошли, ми вас чекамо. Одавно вас чекамо. Нама је овде лепо. Ја сам дошла из Сремчице. Ми смо велика породица. Ми волимо наше сестре. Оне брину о нама - изговорила је готово у даху. И једном руком загрлила монахињу Севастију, а другом монахињу Анисију. Онда су сви, у тренутку, били око мати Гликерије. А загрљаји не престају.
    
    
   - Добро децо, добро је, идемо да послужимо госте - казала је мати Гликерија, старешина манастира.
   Али ова “деца”, нису и по годинама - деца. Детињство је заробљено у њима. И покрет, некад давно спутан. И судбине, потресне.
   Ово је Манастирски дом Свете Петке у Извору код Параћина, уточиште за девојчице и одрасле жене “оштећеног ума и телесних недостатака”... Осамдесет шест их је, од осамнаесте до осамдесете године живота. Већина је потпуно непокретна. О њима брине шеснаест монахиња овог манастира. Даноноћно. Дом има лекара, долазе психолози, неуропсихијатри. Питамо се, ко да залечи овакве и оволике ране отворене у душама ове “деце”, избачене из родитељског гнезда, као ружни пачићи. Испали испод њиховог крила, које није имало снагу да их узнесе. Ко да размрси чворове у мозгу у ком су неразмршена питања са почетка ове приче. И жеље које се не остварују. И то је болно.
   Сви желе загрљај

   - Дај ми длан, дај, пружи... Не тако, овако... Сад ће звезда... Ја сам Нина...
   - Дођи да видиш моје цртеже, узми један за Осми март. Ја сам Драгана.
   - Ја ћу да ти поклоним џемпер... Ја сам Сара, Нови Пазар.
   После нас ова “деца” и њихове жеље из собе у собу манастирског дома у стопу прате. У једној од тих соба девојка, прикована за кревет, читав живот живи уз свој радио. Згрчено тело.
   Мати Гликерија каже:
    
   - Она воли песме, срећа, чује. Кад песма престане, она се буни. Свака од наших штићеница је судбина за себе. Наше сестринство сваку до танчина зна, али о томе се овде не говори. Тешко је кад за њих, многе од њих, нико не пита. Нико од родбине. Никад. Родитељи се бране заборавом, а то је за ове душе најтежа казна. Руку на срце, долазе многи, посећују своју децу у Дому. Али мука је то. А најтеже нам је кад их, ми, само ми, сестринство, испраћамо из живота, ту, на сеоском гробљу. Само ми. Ипак, наша је мисија да помажемо, да другима пружимо руку у невољи и захвалне смо што смо дароване таквом мисијом.
   Време растанка са Домом, његовом “децом” и монахињама које беспоштедно раде и брину, не само о Дому, већ и о читавом манастирском домаћинству. Али нико од њих које остављамо не воли растанке. “Деца” су сада само у загрљају монахиња.
   Штићенице дома у Извору

   Нашег фото-репортера пита Евица:
   - Да нас сликаш за успомену, Милутине?
   - И, настала је слика “деце” коју нико неће... Нико неће, осим овог пожртвованог сестринства.
   - Сад да се поздравимо и испратимо наше госте - казала је монахиња Севастија.
   И, поново руке. Руке сплетене да додир дуже траје. Додир руке овде откључава заробљене душе, а затвара велике ране.
    
   ТРАДИЦИЈА ОД СЕДАМ И ПО ДЕЦЕНИЈА
   ДОМ при Манастиру Свете Петке у Извору код Параћина пре седам и по деценија примио је прву децу: избеглице и ратну сирочад из Хрватске 1942. године. Деценију касније, намењен је искључиво женској деци оштећеног умног и физичког здравља. Данас је ово дом за жене од пунолетства до... краја.
   Већина станара је непокретна

   "НОВОСТИ" ПОМАЖУ
   ПОВОД за нашу посету дому за одрасле заробљеног детињства, и спутаног корака, био је и дар овој кући чистог срца коју је наменио Фонд хуманости “Новости”. Сваке године наша фондација дарује штићенике дома, уз помоћ пословних пријатеља Компаније “Новости” и многих добрих људи. Овога пута у мисији хуманости нашег листа придружили су се “Дијамант”, “Свислајон” и “Хајат”.
   Извор
  • Од NinaSavic,
   ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Пресуда Младићу је дело ђавола!
   Патријарх српски Иринеј је прокоментарисао хашку пресуду изречену Ратку Младићу, генералу Војске Републике Српске, који је осуђен на доживотну робију, речима да је то нешто што је било сасвим очекивано.
    
   Он је истакао да је уверен да је и та пресуда, као и свака друга против Срба ту „јер силни светски моћници раде ђаволска дела“.
    
   - Још један Србин осуђен је у Хагу. Ми смо знали да ће Ратко Младић бити осуђен и да ће све бити тако и ми, нажалост, ту ништа не можемо да учинимо. Све се то дешава јер силни светски моћници раде ђаволска дела, а ми трпимо последице - каже на самом почетку поглавар СПЦ.
    
   Патријарх констатује да неправда што се у Хагу суди само српским генералима, а што се сви остали пуштају на слободу траје дуго и да јој се не види крај.
    
   - Није од јуче да испада да су само Срби криви за све, а да су остали невини - истиче патријарх, додајући да се са том великом неправдом само на један једини начин можемо изборити...
    
   - Са том неправдом можемо се борити једино тако што ћемо водити рачуна о себи, бити јединствени и сложни, што ћемо радити више и гледати своја посла. Другог начина нема - закључио је патријарх српски.
    
   Подсећања ради, Хашки трибунал осудио је у среду генерала и ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора због доприноса извршењу геноцида у Сребреници, злочина против човечности и кршења закона и обичаја рата у БиХ. Пресуда Младићу изазвала је бројне и бурне реакције у Србији, региону и свету.
    
   Пре самог изрицања пресуде Младић је удаљен из суднице јер је викао: „Лаж, лаж, све је лаж, мамицу вам је*ем натоовску.“
    
   Судија Алфонс Ори прочитао је пресуду Ратку Младићу, а током читања је одређена пауза на молбу генерала Младића, коме је позлило. Младић се, ипак, након двадесет минута вратио у судницу и бурно протестовао, тражећи да се читање пресуде прекине и да се одмах изрекне казна, или да се читав процес одложи.
    
   Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трећи пут 180/80.
    
   Ратко Младић је после изрицања поручио да ће се док је жив борити да се открије права истина о борби Срба у том рату.
    
   - Ово је било само прво полувреме, борићу се да се укину ове наметнуте лажи и открије права истина о борби Срба. Ово је било само прво полувреме - поручио је Младић преко свог сина Дарка Младића.
    
   Београд је јуче освануо са исписаним графитима подршке генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, који је осуђен пред Хашким судом. „Твоја часна борба, наша вечна слобода” и „Генерал Ратко Младић” графити су исписани широм престонице Србије.
    
   Пресуда Младићу је цена коју Србија плаћа за улазак у ЕУ. (извор за вест: Ало)
   Послато са Lenovo K53a48 користећи Pouke.org мобилну апликацију
    
    
    
  • Од PredragVId,
   МОНАХ КОЈИ ЈЕ УЧИНИО ПРАВИ ПОДВИГ - ОТКУПИО 15.000 ОСУЂЕНИХ ИЗ ЗАТВОРА

   Архимандрита Гервасију (Раптопулоса) из Солуна су предложили за Нобелову награду за мир. За последњих 35 година, он је откупио из затвора више од 15 000 људи, на шта је потрошио више од 4 милиона евра. После неколико разговора с њим, један познати преступник-рецидивист је решио да оде на Атон. Коментаришу руски затворски свештеници.
   Доброг свештеника су имали прилику да упознају и московски затвореници.

   2010. године, о. Гервасије је служио у храму Покрова Пресвете Богородице у Бутирском затвору. То је била, вероватно, прва у Русији, служба свештеника разних земаља у затвору.
   За успомену, госту су дали икону „Спаситељ у белом хитону“ (хитон - дуга бела старогрчка кошуља до пета), коју је некада насликао мученик који је робијао у Бутирки (затвор у Москви), митрополит Серафим (Чичагов).
   Зато што је отац Гервасије посветио свој живот помоћи затвореницима, они су га прозвали светим. „Светац затвореника“ је плаћао казне за сиромашне људе, који су направили мале преступе, што им је помогло да избегну затвор. Новац за помоћ затвореницима, оцу Гервасију су давали многи грчки и инострани добротвори.
   Поред откупа људи, свештеник је помагао и онима који остају иза решетака. Његовом заслугом затвореници су добијали одећу, обућу, средства хигијене и чак стоматолошку помоћ. За само 35 година свог рада, он је потрошио на помоћ затвореницима више од 4 милиона евра
   За неке људе, сусрет с оцем Гервасијем је доводио до потпуног преображаја њиховог живота и дубоког покајања. Како извештавају средства масовног информисања, недавно је отац Гервасије посетио преступника из Грчке, који издржава казну у Румунији. После неколико разговора рецидивиста (човек који је поново извршио преступ за који је већ био осуђиван) је замолио оца да онде на Атон и да се замонаши. Данас се он још налази у затвору, али свакодневно извршава монашко правило и обележава црквене празнике.
   Међу затвореницима има много бивших хришћана
   Повраћај људи вери у време издржавања казне је масовна појава, примећује протојереј Константин Кобељев, старији свештеник Покровског храма у Бутирском затвору. Последњих неколико година, проценат оних који се причешћују у храму је много већи, него на средњем московском нивоу. Причешћује се око 68% људи, од оних који су дошли на службу.
   - Истовремено, - додаје отац Константин, - међу затвореницима има много људи који су раније били верујући, али их је овоземаљско одвукло на странпутицу и престали су да се исповедају и причешћују.
   По речима оца Константина, људи своју веру у много случајева задрже и после ослобађања, али због одсуства система рехабилитације, они често не могу да нађу себи место у животу и поново се нађу иза решетака.
    
   Делимично, у решењу проблема рехабилитације могу помоћи манастири.  За то су неопходни добро припремљен игуман и добронамерно настројена братија. Тада је рехабилитација у потпуности могућа, - сматра заменик председника Синодског одељења за манастире и монаштво, игуман Стефан (Тараканов).
   – Главно је да то за манастир не буде наредба „пристигла одозго“, зато што ће тада рад бити формалан и неће дати резултата.
   За још једну опасност игуман Стефан сматра превелик број бивших затвореника у манастиру. - Ако је то 1-2 човека, онда је рехабилитација сасвим могућа – говори о. Стефан.
   – Али ако је половина братије из те категорије, онда ће се пре мењати облик самог манастира, а не бивши затвореници. Ипак, тачан број бивших затвореника међу манастирском братијом, представник Синодског одељења није могао да изнесе, зато што се таква статистика не води.
   Изгледа, да је најпознатији манастир који ради с ослобођеним затвореницима, по његовим речима, Антонијево-Сијски манастир у Архангелској области.
   Враћали смо у нормалан живот разборите затворенике
   - 2000-их година код нас је било, скоро непрекидно, око 60 послушника, од којих су велики део чинили бивши затвореници, - сећа се архимандрит Трифон (Плотников), који је 18 година био настојатељ Антонијево-Сијског манастира, а данас је на челу Одељења социјалног служења Екатеринодарске епархије. По речима бившег настојатеља, првих година постојања обитељи, када се језгро братије још није оформило, на бивше затворенике се, понекад, могло ослонити више него на послушнике који су се припремали за монашки пут.
   - Они су много пута спасавали манастир, преузимајући на себе много тога и много су се трудили у обнови манастира и обнављању монашког живота, - додаје архимандрит Трифон (Плотников).
   – Ипак с њима није било лако, нимало лако. Некада смо се осећали као да седимо на бурету барута. Ипак, атмосфера је била прилично добра. Како ја понекад кажем, ми смо враћали у нормалан живот разборите разбојнике. Сачували смо многе од тих, који су били на путу да постану практично професионални разбојници.
   Манастир може да препороди човека – сматра архимандрит Трифон, али постоји једно велико „али“ – захтева се његова жеља и унутрашњи (духовни) рад на самом себи.
   - Манастирски живот, богослужење, покајање, молитва – све то толико помаже,  - сматра отац архимандрит. – Човек, сам, мора веома много да „изгара“, да би се то остварило, а манастир му у томе само помаже. По аутоматизму нико не постаје бољи.
   Али, наравно, није способан сваки манастир да ради с бившим затвореницима, упозорава о. Трифон, зато што такав рад захтева „зној и крв“. У Сијском манастиру, рад с затвореницима није почео по сопственој жељи, већ стицајем околности – у области има много затвора и људи који излазе на слободу су понекад куцали на манастирска врата.
   По речима оца Трифона, ти људи нису имали куда да оду и било им их је толико жао, тако да у манастиру просто нису имали другог избора, но да их приме.
   - Ето, он само што је изашао из затвора, он се боји света – све у свету се изменило, док је он лежао у затвору. Он је усплахирен, као сатерана у угао звер, - сећа се отац архимандрит. – И куда да иде? Он мора негде да иде, бар на кратко време, бар на недељу. Поживеће, прилагодиће се. Гледаш – већ је некако постао веселији и другачије гледа на људе.
   - Веома је пријатно, што на овом свету има таквих људи какав је отац Гервасије, - закључио је отац Трифон. – То је подвиг, помагати затвореницима, и дај Боже да таквих људи као што је отац Гервасије буде што више“.
   Напомињемо да ће се 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, по благослову Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, у Москви одржати добротворна акција „Дан милосрђа и саосећања са свима који су у затворима“.
   На тај дан, у сваком храму престонице ће, после завршетка Божанствене литургије, да буде одржан молебан за „православне хришћане, који су у затворима“.
   У храмовима истражних затвора престонице, православни свештеници ће одржати празнични молебан и честитати затвореницима празник.

   Кирил Миловидов, 11. 10. 2012.
   Превод с руског: С. М.
   22. 12. 2012.
    
   Извор: архива манастира Лепавина

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...