Jump to content

Најблесавија и најсмешнија имена која су се појавила у историји.

Оцени ову тему


Препоручена порука

http://sh.wikipedia.org/wiki/Hetiti

ШУПИ-ЛУЛИ-УМИ.

Да добро сте прочитали име је краља Хетита.

ŠUPILULIUMA

Najveći hetski car

Постављена сликаПостављена сликаПостављена сликаПостављена слика

Na prostorima Male Azije nakada je živeo narod Hata. Krajem trećeg milenijuma dolaze indoevropska plemena Nesita, Luvijaca i Palajaca koji se vremenom stapaju i nastaje narod koji poznajemo pod imenom Heta ili Hetita. Posle uspona u XVI veku i stvaranja jake države, koja čak ruši Vavilon 1595. godine pre Hrista, Heti propadaju.

To je jedan od razloga što se o početku života vladara kakav je Šupiluliuma bio malo zna. To je doba rasula. Sigurno je jedino da je posle smrti svog oca Tudhalija III nasledio presto i to otprilike u doba vladavine Amenhotepa III, krajem XV veka.

Početak vladavine

Prvo što je mladi Šupiluliuma uradio bila je ponovna izgradnja stare hetske prestonice i simbola snažne države iz doba Hatušiliša - Hatušaša. Ovaj grad koji se nalazio kod današnje Bogaskeje u Turskoj oživljava. Pretpostavka mnogih arheologa je da je upravo on izgradio velike zidine oko grada koje su karakteristične za tu kulturu i koje kasnije nasleđuju Grci.

Šupiluliuma prvo konsoliduje razjedinjene hetske kneževine, a onda im prisajedinjuje zemlju Kisvanda. Knez ove zemlje, po rečima Šupiluliume, postaje "slobodan" prestavši da bude rob Hurita.

Koristeći borbu Mitanija i Asirije u severozapadnoj Mesopotamiji Šupiluliuma jača i Hetima prilaze sve kneževine koje se nalaze u gornjem toku Tigra i kneževina Alze. Ova država postaje velika i obuhvata teritoriju koja dolazi do Livanskih planina i Eufrata.

Uništenje protivnika

Zbog unutrašnje slabosti Egipta, on im oduzima severnosirijske države, osvaja zemlju Amuru i nameće joj godišnji danak od 300 šekela zlata, a strah od imena Heta koji uništavaju svoje neprijatelje se širi.

"Čuo sam da Heti predaju zemlje ognju. Pisao sam caru, svom gospodaru, o tome, ali moj gospodar ćuti. Osvojene su sve oblasti cara, ali on se drži po strani. I eto, baš sada će biti poslati vojnici iz hetskih zemalja da osvoje Biblos," piše Rib-Adi, upravljač Biblosa faraonu.

Osvajajući Šupiluliuma i njegova vojska stižu čak i do Damaska. Sinu Telepinu ostavio je da upravlja ovim delom sveta, a on se vratio u prestonicu kako bi obavljao svoje vladarske i svešteničke dužnosti.

Konačni pohod

Krajem vladavine Ehnatona pažnju je posvetio državi Mitani na istoku. Posle prvog neuspešnog pohoda on je krenuo u drugi i preko Eufrata je udario direktno na prestonicu Vasukani. Strategija je uspela: grad je bio poražen, a kralj Tušrata ubijen.

Posle nekoliko godina mira dolazi do ustanaka u Siriji. Šupiluliuma ponovo polazi u pohod i osvaja Karhemiš koji mu se odupirao svega osam dana. Postavio je sinove Telepina i Pijasala za kraljeve Alepa i Karhemiša, a Tušratinog sina Mativazu za vazalnog kralja Vasukanija. To je bio jedini način da napravi neku prepreku između svoje države i Asirije. Pogotovo zato što ponovo oslobođena Asirija posle pada Mitanija sve više jača.

Pismo Tutankamonove udovice

Poznata je i priča o pismu koje je udovica čuvenog egipatskog faraona Tutankamona poslala Šupiluliumi. Ona, navodno, objašnjava probleme u kojima se našla posle smrti svog muža, a pošto je bez muških potomaka, moli velikog Heta da joj pošalje nekog od svojih sinova za muža.

Sumnjičavi Šupiluliuma se dosta raspitivao šta da uradi, ali je na kraju prihvatio ponudu. Poslao je svog sina Zananzu u zemlju piramida, ali ovaj nije odmakao daleko od granice pre nego što je umro ili bio ubijen. Šupiluliuma, ipak, nije stigao da se osveti. On ubrzo umire od kuge koju je zaradio od egipatskih zarobljenika. Nasledio ga je sin Arnuvanda koji ubrzo umire, ali to ne slabi državu suviše. Ona opstaje sve do pravog uspona Asirije i naleta "naroda s mora".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Једном сма у једном манастиру куцао на компу имена за манастирски помјаник... кад одједном име ХИДРОГЕН... прескочим то име и после питам јеромонаха, аон ће ми рећи: "ма, пусти није грешка, него циганска посла!"  0202_238

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

Трактор и Тракторка

Причао нам Владика Јован да је та имена дао неки човек за своју децу и дошао код њега (тада је био игуман студенички) да их крсти.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Електрификација - женско име  0202_238

До скора је живела баба под тим именом негде око ужица, мислим, а најчешће су је звали Ела...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Винограда, Милосија, Роберт мислим ужас ја би  sFun_bat родитеље ако су ми дали овакво име  0202_238  4chsmu1 4chsmu1 0110_hahaha

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мени је екстра смешно Сигурни Вивер

И мени , ал се не сетих, само не знам зашто , ваљда због оног Сигурни ... 0202_238

Такође ми је блесаво име унд презиме комбинејшн типа:

Квентин Тарантино

Е сад , ел му то уметничко номе или заправе, нем знајем...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Асфалтина ...

Надам се да не измишљаш.

Ја сам чуо за име Авионка.

не, а знам и за горе - Румена Гузина. 0202_238 4chsmu1 4chsmu1

име и презиме  0110_hahaha

брате, девојка је урбана легенда, има је на гуглу!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...