Jump to content
Sign in to follow this  
Милан Ракић

Отворена Конференција "Старе и нове границе Европе: идентитетска истраживања"

Recommended Posts

Институт за културу сакралног „Монс Хемус“ и Институт за литургику и црквену уметност ПБФ Универзитета у Београду организују Међународну конференцију „Старе и нове границе Европе: идентитетска истраживања“ на Православном богословском факултету у Београду, под покровитељством Фондације „Конрад Аденауер“, у трајању од 3. до 4. новембра текуће године. 

stare-i-nove-granice-evrope.jpg

Институт за културу сакралног „Монс Хемус“ и Институт за литургику и црквену уметност ПБФ Универзитета у Београду организују Међународну конференцију „Старе и нове границе Европе: идентитетска истраживања“ на Православном богословском факултету у Београду, под покровитељством Фондације „Конрад Аденауер“, у трајању од 3. до 4. новембра текуће године. 

program.jpg

Конференција је отворена данас у Великом амфитеатру Факултета у 10 часова. Током дводневног рада конференције, који ће се састојати из четири сесије и једног округлог стола, своја саопштења ће изложити двадесет еминентних учесника из земље и иностранства.

%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%9F%D0%91%D0

 

View full Странице

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Врло занимљива и актуелна тема, и изгледа озбиљно припремљен скуп, срце ме вуче да га послушам, али истовремено и жали, што су те "границе" и "идентитети" толико битни данас у Европи. Чак мислим да је актуелност теме показатељ да је Европа ( а ту мислим и на нас а не само на неке "западњаке" ) потпуно дехристијанизована. Да смо се о Оваплоћени Логос сви огријешили.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 16 минута, александар живаљев рече

 што су те "границе" и "идентитети" толико битни данас у Европи. 

Te "granice" a posebno "IDENTITETI", ako se na njima bude insistiralo preko svake mere, vratiće Evropu stotinu godina unazad. No, poslije katastrofe (koje nije neizbežna) lupićemo se (Evropljani) sedeći na ruševinama đuture po čelu i (za)pitaćemo se đe smo bili, šta smo radili. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ево шта је, донекле, на ову тему рекао Мухамед Филиповић:

Цитат

U mom životu, kako sam to nekom prilikom i napisao, još od ranog djetinjstva posebno mjesto je imala česta uzrečica, zapravo upit koji je moj rahmetli otac postavljao mojoj rahmetli majki, a koji glasi: “Šta ti misliš, Đula, šta će biti s nama, muslimanima?!”

U znaku tog pitanja odvijao se moj život jer su svi događaji koji su se odigrali još od vremena dolaska Austrije na ovaj prostor, a pogotovo za vrijeme obje Jugoslavije bili obilježeni antimuslimanskim idejama, mišljenjima, stavovima i aktivnostima gotovo sa svih strana, kad se radilo o onima s kojima su dolazili u dodir.

Kada sam svojim studijima i proučavanjima pokušavao odgonetnuti tajnu ponavljanja ovakvih stavova, shvatio sam da se radi o inercijama određenih historijskih ideja i političkih shvatanja koja su nastala na temelju osnovne ideje koja je formirala Evropu, a to je ona koja potječe još od Karla Velikog, a koja je glasila da Evropa mora ostati kršćanska i da nikakva druga vjera i narod koji je nosi ne smije prebivati na evropskom tlu.

https://web.archive.org/web/20170305233438/http://www.avaz.ba/clanak/279792/kud-plovi-ovaj-brod

Европа мора да нађе нову равнотежу, да старе хришћанске вриједности постави чврсто и у секуларни простор. Ту постоји проблем са двије стране - са једне су они вјерници који тврде да нема моралности, поготово не хришћанске, без вјере у Бога и Христа, а са друге су атеисти и секуларисти који на религију генерално, а поготово хришћанство, гледају као нешто застарјело и непотребно. И то је уско везано са овом експлозијом десничара и националиста по Европи. Превише и пребрзо се почело кретати ка наднационалноме и ишло се ка погрешној варијанти мултикултурализма ( оног сегрегационистичког, умјесто америчког интеграционистичког ) и сада када су људи видјели да због хира једне државе или чак једног политичара, историјских комплекса који су данас нерационални, читава Европа може претрпјети, почели су се враћати корјенима гдје имају једино упориште и сигурност.

Занимљив ми је феномен, са овог стајалишта, "атеистичког хришћанина" за којег сам чуо пар пута, а који је везан за оног Џордана Питерсона. Својим предавањима од неких секуларних атеиста створио је људе који се више отварају религијским, а поготово хришћанским, учењима и узимају хришћанску моралност као добру и оправдану без нужне вјере у Бога. И то ме јако подсјећа на мене када сам тек дошао на ЖРУ, па сам пар пута говорио како сам више "културни православац него прави вјерски". 

Као да Европа се титра између двије крајности, покушавајући сазнати ко је она у суштини и гдје јој се данас налази равнотежа.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 3 часа, Ћириличар рече

хришћанску моралност

Sta podrazumjeva ta hriscanska moralnost, mislis na etiku koja proizilazi iz hriscanske vjere i koja je primjenjiva na vecinu realnih situacija. Kakvo je tvoje misljenje o konsekvencijalizmu ili Singerovskom pristupu opisanom u Prakticnoj etici?

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 18 минута, Ronald рече

Sta podrazumjeva ta hriscanska moralnost, mislis na etiku koja proizilazi iz hriscanske vjere i koja je primjenjiva na vecinu realnih situacija. 

Да, али и на неке основне поставке хришћанства које се прихватају "at face value" - тј. став да је сваки појединац јединствен и да сваки појединац има неку себи својствену, инхерентну вриједност и да због тога заслужује поштовање; као и да је сваки човјек слободан да прави изборе у свом животу као што је слободан и да сноси посљедице својих одлука и дјела. Тј. сви смо ми "прављени по лику Божјем" и ми бирамо да ли ћемо ићи путем гријеха и смрти или путем Истине и Живота. Из тих основних ставова могу изаћи само одређени ставови који не излазе ван тог етичког оквира. Тако се друштво "социјалне правде" заснива на хришћанском учењу о љубави и бризи за ближњег свог, а друштво "слободе" на личној одговорности за сопствене слободне одлуке, друштво традиције у поштовању дотадашњих успостављених закона и супротстављању рушилачким елементима који ништа не граде итд. итд. Али из тих основа не могу изаћи идеологије или ставови у којима је неко доминантан или у којима људи требају да се раздвајају по људски измишљеним категоријама, или које на прво мјесто стављају било какав израз себичности или тираније. То је оно што рекох на теми "Да ли је Исус био конзервативац" - лакше је рећи шта није био, а није био комуниста, нациста, фашиста, расиста, националиста, шовиниста... 

пре 26 минута, Ronald рече

Kakvo je tvoje misljenje o konsekvencijalizmu ili Singerovskom pristupu opisanom u Prakticnoj etici?

Мислим да требам сазнати шта је то прво :smeh1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Логос
   Како би спречила пораст оболелих од Ковида-19, Влада Републике Србије пооштрила је мере које се односе на слободу кретања људи.     Полицијски час ће бити продужен од 22. марта 2020. године, те ће на снази бити забрана кретања од 17 часова до 5 ујутру.   Од 21. марта обустављен је јавни градски превоз на територији Републике Србије. Одлука је ступила на снагу од 20 часова, и не односи се на такси превоз, путничка возила и превоз за запослене.   Забрањен је рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека. Забрањен је боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт.   Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.   Сутра, у недељу, рано ујутру од четири до седам часова, више од 1.000 продавница широм Србије биће отворено за грађане старије од 65 година, којима је, у борби против ширења вируса корона, забрањен излазак напоље. Списак продавница за читаву Србију можете прочитати путем следећег линка:   Списак трговинских објеката за рад недељом од 4 до 7 часова за снабдевање старијих од 65 година     Епархија бачка Српске Православне Цркве позвала је вернике да – у циљу спречавања ширења короновирусне заразе – у потпуности поштују мере које је донела Влада наше земље, укључујући и долазак у храмове на света богослужења.   Богослужења у складу са новим мерама донесеним у циљу спречавања ширења вируса COVID-19     Епархија бачка ће преко својих црквених општина и парохија, Катихетског одбора и добротворне службе Платон Атанацковић, уз сагласност општинских кризних штабова, указати помоћ свима којима је она потребна. Парохијани се могу јавити својим парохијским свештеницима, као и на број телефона епархијске добротворне службе Платон Атанцковић 064/800 27 64 и дежурни телефон број 021/402 403. Број телефона кол центра Црвеног крста Нови Сад је 021/4871 700.   На конференцији за новинаре, одржаној 21. марта у Скупштини Града Новог Сада, г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, најавио је да ће већ почетком идуће седмице бити донета одлука о једнократној помоћи за више од 33 хиљаде пензионера у Новом Саду.     У објекту Дома здравља, у Змај Огњена Вука бр. 18, отворена је нова амбуланта само за особе са респираторним обољењима, уведено је нових 14 телефонских линија и 6 линија за психолошку подршку. У објекту на Новом насељу се отвара и диспанзер за децу са респираторним тегобама.   Kontakt centar COVID-19   Црвени крст Србије отворио је 56 кол центара за психосоцијалну подршку грађанима којима је ограничено кретање. Црвени крст Новог Сада је оформио волонтерски кол центар (који је почео са радом 16. марта, за старије Новосађане којима је потребна помоћ за доставу основних животних намирница, средстава за хигијену и лекова). Сви старији суграђани могу позвати на број 021/4871 700 сваког радног дана од 8 до 22 часа, а на основу потреба формира се списак за посете. Волонтери Црвеног крста Новог Сада, видно обележени и са идентификационом картицом, одлазе у кућне посете и спроводе потребну набавку прехрамбених намирница, средстава за хигијену и лекова, поштујући здравствене препоруке које се односе на спречавање ширења инфекције корона вирусом.  http://www.gockns.org.rs/    Детаљније информације потражите на сајту www.covid19.rs   Извор: Инфо-служба Епархије бачке
  • By Логос
   Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и чланови Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић (координатор)  и адвокат Драган Шоћ говорили су данас на конференцији за медије о уписима православних цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретности. Конференција је одржана у Медија центру у Подгорици.     Извор: Митрополија црногорско-приморска
   View full Странице
  • By Логос
   Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и чланови Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић (координатор)  и адвокат Драган Шоћ говорили су данас на конференцији за медије о уписима православних цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретности. Конференција је одржана у Медија центру у Подгорици.     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • By Логос
   Молебан за спас светиња у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, 23. фебруара, служио је и литију градским улицама предводио протосинђел Андреј, сабрат манастира Високи Дечани са Косова и Метохије. У крсном ходу је учествовао велики број Барана, међу којима је традиционално био велики број дјеце.       Испред Саборног храма Светог Јована Владимира вјерном народу благослове косовско-метохијских светиња и Епископа рашко-призренског г. Теодосија је пренио протосинђел Андреј. Он је подсјетио да владика осјећа шта је суштина борбе у Црној Гори и свесрдно је подржава. Говорећи о везама Дечана и Црне Горе, исказану и кроз химну Онамо, ‘намо коју је написао краљ Николе, о. Андреј је казао да су  Дечани имали игумане из Паштровића, и дан данас монахе који су родом из Црне Горе, „и сви као један се молимо за вас и вашу борбу.“   „Увјеравам вас да се за вас моле и сестре из Грачанице и Пећке патријаршије, да се испред кивота новопројављене светице Босиљке мученице, моле свештеници и сва народ. Једно смо у Христу, а кад је нама било најтеже долазио је, прије свих, Митрополит Амфилохије да нас посјети и укријепи.“   Он је казао да је 1998. године дечанска обитељ била забарикадирана и у сталној неизвјесности шта би се могло догодити, а први који их је посјетио био је Митрополит Амфилохије, који је на тај начин посвједочио своју вјеру која не тражи ништа, а којом се човјек предаје у руке Божије. Његов примјер слиједили су и владика Јоаникије, свештенство и вјерни народ. Позвао је све који нијесу долазали да буду гости манастира „да једни друге тешимо заједничком вјером и тиме покажемо и свједочимо да смо једно у Христу.“   Примјетивши да је у Бару копија Пећке Краснице, отац Андреј је подсјетио да је народ ову чудотворну икону из Пећке патријаршије у тешким, али и добрим временима, носио литијски кроз град и да су се тада дешавала чудесна исцјељења:   „Пећка Красница, као некада у Пећи, поново благосиља литију и поново је благослов Пресвете Богородице над људима. А благослов Мајке Божије се познаје по томе каква је ово литија и какви су њени учесници. Познаје се по достојанству и жељи, не да се некоме науди или да се увриједи, него да достојанствено покажемо да нас има и да нећемо дозолити да неко насрће на оно што је сама сржа нашега бића.“   Литија је отворена за све и има мјеста за свакога јер Господ је дошао да спаси све људе и сва колена, казао је протосинђел Андреј, сабрат манастира Високи Дечани, и поручио:   „Истрајте овако како сте почели, останите достојанствени и мирољубиви, одлучни и истрајни и одбранићемо светиње.“     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • By Логос
   Дана 18. фебруара 2020. године, у просторијама Црквене општине Врање одржана је конференција за штампу, а поводом обележавања јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског.     Уз присуство представника штампаних и електронских медија, конференцију је одржао Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије. На конференцији су, такође, говорили игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит мр Методије (Марковић) и професор Философског факултета у Београду господин Влада Станковић.   Конференцији су присуствовали: представници Радио Телевизије Врање, Врањске Плус ТВ, Фокус телевизије, представници штампаних и електронских медија: ОК радио и портал, Блиц, Информер, Ало и Телеграф, затим Југ медиа портал и интернет портал Врање Њуз.     950 ГОДИНА МАНАСТИРА ПРЕПОДОБНОГ ПРОХОРА ПЧИЊСКОГ     Прве активности поводом јубиларне годишњице манастира Преподобног Прохора Пчињског почеле су 01. 11. 2019. године, када је у манастиру Преподобног Прохора Пчињског одржан састанак Организационог одбора за обележавање јубиларне 950. годишњице. Састанку су присуствовали многи представници црквених, друштвених, научних, културних и других институција у земљи, укључујући и господина Николу Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије, господина Александра Вучића, покровитеља манифестације. Одлучено је да медијски покровитељ буде Радио Телевизија Врање.   На састанку су утврђене активности које ће се одвијати током целе године. Том приликом изабрани су чланови Извршног одбора и Програмског савета.   - Највећа свечаност поводом јубилеја биће уприличена средином маја месеца, тачније 14. маја, када ће, по одлуци Светог архијерејског Синода Српске Православне Цркве, започети редовно заседање Светог архијерејског Сабора у манастиру Преподобног Прохора Пчињског и трајаће 15. и 16. маја 2020. године.   Свечана прослава 950-годишњице манастира Преподобног Прохора Пчињског биће обележена у недељу 17. маја 2020. године Светом саборном архијерејском Литургијом, којом ће началствовати Патријарх Српски Господин Иринеј. У наставку ће бити пригодни културно-уметнички програми, на којима ће учествовати значајни уметници и фолклорне групе из земље и региона.   Издвојићемо део активности којима ће бити обележена јубиларна 950. годишњица манастира Преподобног Прохора Пчињског:   - Од 11-13. јуна биће одржан Међународни научни скуп на тему „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“. За овај Научни скуп одазвало се око 50 истраживача са многих научних и образовних институција из земље и иностранства.   - Поводом славе Св. Прохора Пчињског, 1. новембра, у манастиру ће бити организован Симпозијум на тему “Монаштво кроз векове“;   - Свечана академија поводом Светог Краља Милутина, обновитеља манастира Преподобног Прохора Пчињског пре 700 година, биће одржана поводом славе Манастира 12. новембра. Тиме би се и окончало обележавање јубилеја 950 година Манастира;   - До краја новембра 2020. године у плану је објављивање неколико пригодних публикација, међу којима издвајамо монографије о Преподобном Прохору Пчињском. Већ је објављено фототипско издање веома ретке кратке монографије аутора Архимандрита Методија Ж. Миловановића, Манастир Св. Оца Прохора Пчињског,из 1924. године. Припремљено је, такође ретко издање монографије аутора Јована Хаџи-Васиљевића, Свети Прохор Пчињски и његов манастир, из 1900. године. У току је припремање рукописа превода Монографије о Светом Прохору Пчињском од групе аутора, на енглески и руски језик. У плану је објављивање још неколико наслова и другог пратећег материјала (каталога, календара, флајера, плаката, икона и иконица, спотова, филма, итд).   Треба напоменути да ће се током целе године одвијати многа ликовна, литерарна и друга такмичења на тему о Преподобном Прохору Пчињском, на којима ће учествовати деца и ученици основних и средњих школа. Такође, и друге секције и друштва ће својим активностима обележити овај значајан јубилеј, најпре Свеправославно друштво Св. Јустин Ћелијски и Врањски, Коло српских сестара, Јустинова омладина и други.   Молимо медије да прате наше активности и свечаности, доприносећи и својој професији и своме манастиру који вековима осветљава наше национално биће и душе свих нас!     Извор: Епархија врањска

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...