Jump to content
Guest Alefshin

Вести из Бугарске Православне Цркве

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Alefshin

ИЗ БУГАРСКЕ ЦРКВЕ

Митрополит старозагорски Галактион осветио је темељно обновљен храм „Живопријемни источник“. Радове је у потпуности финансирао турски бизнисмен Фуад Ђувен. Тиме је желео да, колико се може, исправи историјску неправду. Наиме, у Балканском рату је турска војска 1912. при повлачењу потпуно срушила свиленградски храм, подигнут 1850. Бугари су на истом месту подигли 1924. мању богомољу. Освећењу је присуствовао сам дародавац, у пратњи бугарске олимпијске шампионке Румјане Најкове, као и многобројни становници тога краја, припадници обе вере.

У селу Оходен, округ Враце, на Велики петак један гимназијалац је починио самоубиство, оставивши опроштајно писмо. То је било седмо самоубиство у том крају за кратко време. Није служено опело, а речено је да се ни помени касније не могу држати.

Сеоски начелник (кмет) замолио је архијерејског намесника из оближње Беле Слатине, да деци која су у шоку због губитка друга на тај начин, објасни како Црква на то гледа и како препознати симптоме планирања самоуништења како би се спречила трагедија. И у другим деловима земље потребно је да Црква младима помогне у стицању хришћанске оријетнтације.

Аутор:  Живица Туцић, Број 1012, Рубрика Кроз хришћански свет

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1012/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Светлана

Бугарска Православна Црква одустала од учешћа у дијалогу са представницима PMK

Софија, 10 јули 2009. године

Свети Синод Бугарске Православне Цркве отказао је слање својих делегата на сусрет представника Православне Цркве и римокатоличке цркве, који ће се одржати од 16 до 23 октобра ове године на Кипру, преноси званични сајт Бугарске Православне Цркве.

8 јула Свети Синод Бугарске Православне Цркве размотрио је писмо – позив организатора сусрета, који је планиран за октобар ове године (16-23) и донео одлуку да не шаље своје делегате на њега.

Учешће у том дијалогу Бугарске Православне Цркве било је названо неумесним, јер подробно анализиравши сличне конференције које су се одржале раније, Свети Синод је дошао до закључка да богословски дијалози између православних и римокатолика који су се одржавали раније, нису довели макар до минималног зближавања римокатоличке догматике  и православног вероучења .

Истовремено, Свети Синод је изразио спремност да у будућности разматра, у време сличних сусрета, социјалне и друге проблеме заједничке људском роду.

http://www.sedmitza.ru/news/733142.html

Извор

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

БУГАРСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Бугарска Православна Црква је веома изненађена слабим одзивом за упис у софијску и пловдивску богословију, најмањим у стогодишњој историји. На пријемни испит у Софији се пријавило десет кандидата за редовни, и исто толико за такозвани паралелни програм. То се сматра недовољним за одвијање редовне наставе. За 5. септембар је предвиђен допунски испит. Софијска духовна семинарија већ два месеца је у центру пажње јавности због наводног скандала са ректором, чија кривица није доказана. Он је поднео оставку, а уз велике тешкоће нађена је замена.

Мало кандидата јавило се и у Пловдиву. Свети Синод је за ректора именовао викарног епископа Антонија, међутим, он је замолио да се не прими дужности пошто веома активно мисионари у Родопима, у смољанском крају. Његово дирљиво писмо патријарху Максиму било је доступно јавности. Из града Смољан 2000 варника и локалне власти упутиле су Синоду апел да им оставе епископа Антонија и да му неодлазак у Пловдив не узму као непослушност. Све политичке партије заступљене у среској скупштини биле су јединствено за владику. Свети Синод је прихватио њихове молбе.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1016/rubrika/kroz-hriscanski-svet

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Alefshin

ПРАВОСЛАВНА КЊИГА

У бугарском лучком граду Варна, под покровитељством митрополита варнеско-великопреславског Кирила од 7. до 13. септембра оџана је "Седмица православне књиге". Посебно интересовање изазвало је представљање књиге митрополита Јеротеја (Влахоса) "Православна психотерапија" као и наступ струмучког митрополита Наума о исихазму светогораца у 20. веку. Међу бугарским ауторима били су Теодор Стојчев, Валентин Кужухаров, Златина Карчева, Љубомир Текеџијев. Представљена је књига чешког митрополита Христофора о историји и садашњици Православља, присутан је био и аутор. Учествовала су и двојица руских предавача, Андреј Разин и архимандрит Макарије (Варетеников), директор диригентске школе Московске духовне академије.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1020/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Контакти

Главен секретар на Св. Синод на БПЦ:

Негово Преосвещенство †Стобийски епископ На

info@bg-patriarshia.bg

administrator@bg-patriarshia.bg

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

БЕЗ ВЕНЧАЊА СУБОТОМ

Свети Синод Бугарске Православне Цркве донео је одлуку да се од почетка следеће године венчања у храмовима не могу обављати „средом, петком и суботом“, као и у време постова и још 11 дана. Ако епископ благослови, изузетак су дани од 27. 12. до 4. јануара.

Ова одлука је наишла на различите реакције како у самој Цркви, тако и ван ње. Свештенство Благојевграда у свом обраћању истиче да им за венчавање заправо остаје само недеља, што је недовољно. Поведена је дискусија о томе да ли је субота само „дан мртвих“, што је био један од мотива одлуке. Неки истичу да се на задушницама, које су увек суботом, посебно одлази на гробље, а да се на друге суботе у храмовима моли за упокојене.

Други разлог је да, ако је славље након венчања суботом, у недељу се неће отићи у храм. Митрополит ловечки Гаврило је изјавио да није у реду да прва брачна ноћ буде у суботу ноћу. Једнини члан Синода који није потписао одлуку, митрополит неврокопски Натанаил, потпуно се уздржао од коментара одлуке. За сада, венчања се обављају и суботом, а свештеници изјављују да још нису примили одлуку преко својих архијереја.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1024/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

У 97. години упокојио се најстарији бугарски архијереј, митрополит доростолски (седиште у Силистри) Иларион (Цонев). Сахрањен је у порти саборног храма. Градска управа прогласила је дан жалости. Дошло је до спора са родбином која је желела да се сахрана обави у родном месту Елена.

Митрополит је рођен почетком 1913. године. После окончања Богословског факултета у Софији, замонашен је (1938). За епископа тројанског биран је 1973. а за митрополита доростолског 2003, када му је било 90 година.

Митрополит Иларион је аутор четрдесетак књига, бројних стихова „у славу лепоте Православља“, многобројних студија и чланака.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1024/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Постављена слика

ПАТРИАРШЕСКО НОВОГОДИШНО ПОСЛАНИЕ

† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Благослови венец лета благости Твоея, Господи!

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

Намираме се в началото на новата 2010 година. Сърцата ни се изпълват с благодарност към всеблагия Господ за проявените Му щедри благодеяния към нас. С възторжен глас към небесния ни Отец отправяме славословие: „Благославяй, душо моя, Господа и не забравяй ни едно от Неговите благодеяния" (Пс. 102:2).

В Новата 2010 година встъпваме със светла надежда за безбедно битие, благословено прекарване на всички нейни дни и достоен за християнското ни знание живот, за земно благополучие и душевно спасение. Нека в нашите трудове винаги да поддържаме пламъка на православната ни вяра, на братолюбието, на родолюбието. Да помним, че „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие" (Прем. 2:23) и да не заравяме дадените ни дарования, сили и способности, а добросъвестно да ги преумножаваме и развиваме в добри начинания и полезни дела.

Нека вършим всичко с любов и търпение, с чувство за християнски дълг и преданост към светата ни Πравославна църква и да радеем за църковното единство.

През годината, която изпращаме, родната ни Църква продължи с успех своята душеспасителна мисия, положи старания за добри постижения в нейната вътрешна дейност и в междуцърковното православно единство. По решение на Св. Синод се проведе в нашата столица през месец март на изтеклата година работна среща на представителите на Провославните автокефални църкви като естествено продължение на Светия разширен надюрисдикционен Всеправославен събор от 1998 година. Представителите на Проместните православни църкви категорично заявиха пълната си поддръжка за каноничната БПЦ.

С публикуването му в „Църковен вестник" влезе в сила приетия от VI Църковен-народен събор обновен устав на БПЦ - Българска Патриаршия. На Велики четвъртък вече за седми път родната ни света Църква чрез своите йерарси извърши освещаване на свето миро - един високодуховен, сакрален и благодатен акт.

Благодарим на Бога, че благослови тази година да бъде открит Официален електронен сайт на БПЦ. Молитвено отпразнувахме и 540 години от връщането мощите на преп. Йоан рилски от гр. Търново в Рилската света обител.

Продължаваτ с още по-голяма настойчивост и старание усилията за въвеждането на задължителна подготовка по предмет „Религия" с профил „Религия-Православие" в българското училище. С изявена твърдост, духовна загриженост и отговорност пред скъпата ни Родина, светата ни Църква отстоява и приемането на новия Семеен кодекс в такива рамки, които ще станат гарант за здрави духовни устои и утвърждаване на православното християнско семейство.

И през настоящата година Българската православна църква няма да спре да работи за добруването на нашето Отечество. И не ще се поколебае пред нищо, но ще призовава и действа така, че с мъдрост и любов да се погрижи за своите най-малки чеда, като ги приведе до съкровищницата на вярата и духовното познание.

Пред прага на новолетието сме изпълнени с надежда и упование, че Господ е с нас „през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). В старанията ни за вършене на добри дела, в душеспасението нека изпросваме в молитва Божията помощ: „Да бъде милостта Ти над нас, Господи, според както Ти се уповаваме" (Пс. 32;22). По съвета на Спасителя да бъдем усърдни в труда (Еф. 4:28). Да избягваме злото. Да вършим добро. Да се стремим,тъй да светне пред човеците светлината ни, та да видят добрите ни дела и да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16).

На всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нейните предели молитствам честита, мирна и доброплодна Новата 2010 година.

„Не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си" (Еф 1:16). Амин.

http://www.bg-patriarshia.bg/

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

КЊИГА О СВ. САВИ

Издавач православних књига „Омофор” је на сајму у Софији почетком децембра изложио превод књиге „Живот светог Саве” од светог Николаја Жичког. Предговор је написао Андреј Романов, истакавши да у Рилском манастиру, „срцу Хришћанства Бугарске”, постоји параклис посвећен српским светитељима, Сави и Симеону, о којима се у Бугарској мало зна. „Србија је земља светог Саве”, присутан је у толико топонима, прича, легенди, у фолклору, песмама, заштитник је просвете. Сличан је светом Клименту Охридском, или бугарском патријарху Евтимију.

Свети Сава је „вечан мост између Бугарске и Србије”, стоји у предговору, који превазилази и „глупе братоубилачке конфликте у 19. и 20. веку између наших народа”. Свети краљ Стефан Милутин, „крвни и духовни потомак св. Саве”, је „софијски светитељ”. Док политичари и генерали деле народе, светитељи лече и стварају љубав, напомиње Романов у предговору на више страница.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1026/rubrika/kroz-hriscanski-svet

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Постављена слика

БУГАРСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ СРЕО СА КОНСТАНТИНОПОЉСКИМ ПАТРИЈАРХОМ ВАРТОЛОМЕЈЕМ

Објављено од стране svetigora на 02/02/2010

СОФИЈА, 2. фебруара - 30. јануара бугарски премијер-министар, Бојко Борисов током своје официјелне посјете Турској, срео се са Патријархом Константинопољским Вартоломејем Првим у његовој резиденцији у истанбулском кварту Фанар.

Патријарх је говорио о братским везама Бугарске православне цркве са Константинопољском патријаршијом, нагласивши своју љубав и уважавање према Његовој Светости Патријарху Максиму. Он је такође истакао добросусједске односе своје Цркве са бугарском заједницом Константинопоља.

Бугарски премијер је изразио сљедећу жељу: „Да нам Господ пошаље мира на Балкану“. Он је казао да Бугарска влада тежи томе да и православни грађани земље и странци имају потпуну вјерску слободу. Премијер је истакао да Влада цијени сарадњу са Бугарском православном црквом.

Бојко Борисов намјерава да у скорије вријеме посјети Патријараха јерусалимског Теофила.

http://www.sedmitza.ru/news/951336.html

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

РИЛСКИ СВЕТИТЕЉ

У Софији се обављају значајна археолошка истраживања на месту на коме се претпоставља да се налазио храм Светог Јована Рилског, где су чуване његове свете мошти од 10. до 12. века. Тада се град звао Средец. У средњовековним текстовима светитељ се помиње као „средечко светило“. Угри су заузели те крајеве, а мошти су склоњене. Потом су више векова чуване у Великом Трнову. Султан је рилским монасима 1469. допустио да их пренесу у своју обитељ. Сада је изнета инцијатива да се светитељу у самом центру Софије подигне велики споменик. Неки изражавају чуђење да у Софији, која је главни град већ 130 година, то до сада није учињено. Истиче се да се култ светитеља већ у 12. веку пренео на Србију, Русију, Молдавију, Влашку и Свету Гору. Данас је он „небески покровитељ и молитвени заступник бугарског народа и државе“, симбол љубави према ближњем и према отаџбини. Храмови су му посвећени и ван Бугарске: Беч, Лондон, Печ, Лисабон, Сиднеј, Чикаго, Нијагара Фолс. Слави се 18. августа и 19. октобра (пренос моштију у Трново).

Извор: Православље

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Постављена слика

ЖИТЕЉ БУГАРСКОГ ВЕЛИКОГ ТРНОВА ДВА ДАНА ШТРАЈКОВАО ГЛАЂУ У ЗНАК ПРОТЕСТА ПРОТИВ ПРЕТВАРАЊА СТАРОГА ХРАМА У МУЗЕЈ

ВЕЛИКО ТРНОВО, 6. фебруара - Становник Великог Трнова два дана је штрајковао глађу у знак протеста против претварања древног храма у музеј, саопштава бугарска агенција Darik.News.

Валентин Деневски је 3. и 4. фебруара протестовао глађу поред средњевјековне цркве Четрдесет мученика у Великом Трнову, због претварања тог храма у пеантеон и музеј.

Специјалиста за етнографију инсистира на томе да тај споменик архитектуре буде нормалан храм са редовним богослужењима, а не музеј за који се наплаћује улаз и ријетко служи за велике празнике.

Деневски је увјерен да град има могућност за финансирање храма и више пута је покушавао да свој став изнесе одговорним лицима, али никада није био саслушан и зато се одлучио на овако очајан корак.

Црква Четрдесет мученика у Великом Трнову повезана је са важним догађајем бугарске историје – са побједом бугарског цара Јована Асена Другог над Византијцима 1230. године. О томе свједочи натпис на једном стубу храма.

У храму су два стуба подигнута у част бугарских ханова Крума и Омуртага, саркофази неких бугарских царева, чија оригиналност још није установљена.

По мишљењу историчара И.Лазарова, идеја стварања пантеона бугарским царевима припада још Јовану Асену Другом, када је он ту поставио стубове Омуртагу и Круму. Та црква се разликује од свих других цркава у Бугарској, зхваљујући историјским догађајима, који су је претворили у светињу.

Историчар сматра да се споменик не може издржавати само од финансирања Министарства за културу и да свако ко улази у цркву „треба да остави своју лепту“. Улаз у цркву кошта 5 лева. За мјештане је бесплатно, али морају показати исправе. Улаз је такође бесплатан и за вријеме великих празника. Прошле године цркву је посјетило 24 хиљаде туриста, од чега 13 хиљада бесплатно.

У 14. вијеку око цркве је створен манастир, који се помиње као Велика лавра Четрдесет мученика.Сагласно археолошким подацима, храм се стално дограђивао и био је жив до 18. вијека, а затим су га Турци претворили у џамију. Око њега су никле турске и бугарске некропоље. У 20. вијеку је рестауриран, 2006. г. освештан, а следеће године предат Националном историјском музеју.

http://www.sedmitza.ru/news/960434.html

Објављено од стране svetigora на 06/02/2010

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...