Jump to content

Migovi u Srbiju, a srpski piloti u Rusiju: BARS 2017

Оцени ову тему


Препоручена порука

U trenutku dok se transportni avion An-124 koji prevozi prva dva aviona MiG-29 za Srbiju nalazi u vazduhu, na putu do vojnog aerodroma Batajnica, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je da su srpski piloti-lovci danas stigli u Lipeck, u 4. Centar za borbenu obuku i preobuku letačkog sastava, elitnu školu za pilote koja se može uporediti sa nekada u pop-kulturi popularnim američkim Top Ganom.

AP-LD-89-850x350.jpg

Pripadnici 101. lovačko-avijacijske eskadrile i 890. mešovite helikopterske eskadrile provešće nedelju dana u Lipecku (kako je Tango Six već ranije izvestio) u okviru trećeg izdanja vežbe BARS. Najznačajnije vazduhoplovne vežbe koju je Srbija sa Rusijom izvela u novembru 2015. i zatim u oktobru 2016. godine.

– U vazduhoplovnom centru Lipeck danas počinje najznačajnija zajednička Rusko-Srpska vežba u obuci borbene upotrebe aviona MiG-29 i helikotera Mi-8 – „BARS 2017“.

Teme vežbi koje će biti realizovane biće u oblastima presretanja u vazduhu, borbenog traganja i spasavanja, gašenja požara, desantu borbenih trupa i jurišnih dejstava po zemaljskim ciljevima.

Kao dodatak, piloti dve države vežbaće vazdušnu borbu na srednjim daljinama kao i gađanje zemaljskih ciljeva. – stoji u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

AP-LD-110-1600x900.jpg

Ko zna bolje da koristi MiG-29 od zemlje koja ga je proizvela? Detalj sa prvog BARS-a / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Lipeck je danas glavna baza za proučavanje borbenih sposobnosti različitih tipova taktičkih aviona koji se nalaze u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije a iskustva koja su stečena iz različitih letnih eksperimenata se primenjuju u daljem razvoju vazduhoplova kao i u definisanju njihove borbene primene.

U njegovom sastavu se nalaze i akro-grupe ’’Ruski Vitezovi’’, ’’Striži’’ i ’’Sokolovi Rusije’’ koji na najbolji način predstavljaju rusku avijaciju, veštinu pilota i manevarskih sposobnosti aviona.

Strukturu centra čine Avijacijska grupa sa 968. instruktorskim mešovitim avijacijskim pukom za istraživanje sa 4 eskadrile i to 1. lovačkom eskadrilom sa avionima Su-27 i UB, Su-27SM, Su-30SM, Su-35S, 2. lovačkom eskadrilom sa MiG-ovima 29, MiG-29SMT, 3. bombarderskom eskadrilom sa avionima Su-24M i Su-34 i 4. jurišnom eskadrilom koja leti na Su-25 i Su-25SM.

Pripadnici jedinica koje se nalaze u formaciji Centra učestvuju na svim važnim vazduhoplovnim događajima, kako u Rusiji tako i u inostranstvu. Nijedna velika vežba, parada ili aeromiting ne može da prođe bez letenja aviona Lipeckog aviocentra.

Petar VOJINOVIĆ

tango-six.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

На базе Липецкого авиацентра началось российско-сербское авиационное учение «БАРС-2017»

На базе Государственного центра подготовки авиационного персонала и войсковых испытаний Минобороны России стартовало совместное российско-сербское летно-тактическое учение «БАРС-2017» (Братство авиаторов России и Сербии).

В нем участвуют совместные экипажи двух стран истребительной и армейской авиации на самолетах МиГ-29 и вертолетах Ми-8 Воздушно-космических сил России. Всего будет задействовано до 20 единиц авиационной техники.

0_10cb6f_ff2e6e8a_XXL.jpg

В рамках учения будут отработаны следующие задачи: перехват воздушных целей, ближний маневренный воздушный бой, применение авиационных средств поражения по наземным целям, поиск и эвакуация потерпевших бедствие экипажей, тушение пожаров, десантирование подразделений специального назначения, прикрытие действий авиации от атак с воздуха и принуждение к посадке воздушного судна условного противника.

Полеты будут проходить в дневное и ночное время.

Совместное российско-сербское летно-тактическое учение «БАРС-2017» завершится в конце недели. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

У тренутку док се Ан-124 са прва два МиГ 29 налазио у ваздуху на путу за Србију до војног аеродрома „Батајница, Министарство одбране Руске Федерације објавило је да су српски пилоти-ловци стигли у Липецк, у Центар за борбену обуку и преобуку летачког састава, где се од данас одржава трећи „БАРС 2017“, заједничка руско-српска војна вежба.

1112896451.jpg

„Братство пилота Русије и Србије“ ове године окупило је посаде авиона МиГ 29 и хеликоптера Ми 8 који ће увежбавати пресретање мета у ваздуху, маневрисање и гађање циљева у ваздуху и на земљи.

Војни аналитичар Виктор Баранец каже да ће Руси и Срби имати веома захтевне вежбе, између осталог и у ноћним условима. У Русију је стигла екипа веома искусних српских пилота, који су дочекани на највишем нивоу, каже Баранец за Спутњик.

„Српски пилоти су у Липецку дочекани као рођена браћа. За њих су издвојени најбољи аутомобили, резервисан је најбољи хотел. Кува се и српска храна, и за то се побринула команда Ваздушно-космичких снага Русије. Важно је да постоји тај пријатељски однос и да Русија и Србија јачају војну сарадњу упркос незадовољству ЕУ и упркос томе што је политика антируских санкција и даље на снази“, каже Баранец.

Пилоти две државе вежбаће и ваздушну борбу на средњим даљинама, као и гађање земаљских циљева. Уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Виктор Мураховски подсећа да у тим вежбама учествују авиони МиГ 29, што је веома важно, јер ће Србија до краја недеље добити шест руских авиона тог типа. Може се рећи да ће у Липецку српски пилоти проћи додатну обуку, која ће бити од велике користи када се буду вратили кући, каже он. 

„За обуку пилота је од пресудног значаја колико сата налета имају. Добро припремљен пилот мора да има од 90 до 120 сата лета годишње. Наравно да је важно да сада српски пилоти добијају прилику да вежбају пилотирање авионом МиГ-29 и да размене искуства са руским колегама, који су ’ловачки асова‘ и боље од свих знају све што се тиче овог авиона“, објашњава Мураховски.

Одличан познавалац авијације, уредник ваздухопловног портала „Танго сикс“ Петар Војиновић пратио је претходне две вежбе БАРС. Он за Спутњик каже да су српски пилоти на најбољем месту на којем могу да буду у овом тренутку, када се у нашој авијацији коначно дешавају велике новине.

„Центар у Липецку може да се упореди са некада славним америчким Топ Ганом, у питању је место на којем се чува најнапредније знање практичне и теоријске борбене ваздухопловне мисли у Русији. Реч је о најискуснијим инструкторима–пилотима у главној бази за проучавање борбених способности различитих типова авиона које Русија има, говоримо пре свега о ловцима, јуришницима и хеликоптерима“, објашњава Војиновић.

Он додаје да ће вежба трајати шест дана, а чак три дана биће летачка. Реч је о напредној обуци у борбеној употреби ловаца МиГ 29 и хеликоптера Ми 8.

„У Центру ће се дешавати ствари које пилоти у Србији не могу да искусе, јер за то немају прилику. У кокпиту они седе са пилотом инструктором из Руске Федерације који у тој бази представља апсолутни врх њиховог Ратног ваздухопловства. То су летачи који су прошли више ратова, конкретних борбених употреба авијације“, каже Војиновић.

Подсетимо да се у саставу Центра у којем ће наредних дана вежбати српски пилоти налазе и акро-групе „Руски Витезови“, „Стрижи“ и „Соколови Русије“, који на најбољи начин представљају руску авијацију, вештину пилота и маневарских способности авиона.

Сенка МИЛОШ

logo-soc.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Почела летно-тактичка вежба БАРС 2017

Пилоти Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и пилоти Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације данас су почели трећу по реду заједничку летно-тактичку вежбу БАРС 2017. Ове године БАРС се одржава на аеродрому „Липецк-2“ у истоименом граду, око 500 километара југоисточно од Москве.
 
NOV_2787(1).jpg
Планирано је да пилоти авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8 и Ми-17 од 2. до 8. октобра у мешовитим посадама спроведу низ летачких активности са темом – „Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.“

nov_2674_1507100217.JPG

Групу од 17 пилота Војске Србије коју предводи командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић у Липецку је дочекао генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања. Сушков је пожелео добродошлицу колегама из Србије високо оценивши досадашњу сарадњу између два ваздухопловства и свеукупне односе две земље.
 NOV_2612.JPG
У зависности од метеоролошких услова током наредна четири дана руски и српски пилоти  размењиваће искуства и знања у области борбене употребе летелица које се налазе у наоружању обе војске. У вежби учествује девет авиона МиГ-29  и то у верзијама УБ, СМТ и УБМ, као и 11 хеликоптера Ми-8 у модификацијама МТ, МТВ-5 и АМТШ. Поред летачког састава на овогодишњем БАРС-у учествује и група „Спецназ“ из састава Ваздушно-десантне војске ОС Руске Федерације.

logo_mod.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

На полигоне под Воронежем прошла активная фаза учения «БАРС-2017»

Совместные российско-сербские экипажи истребителей МиГ-29 и вертолетов Ми-8 отработали боевое применение по наземным целям, а также выполнили авиационное прикрытие действий наземных групп в ходе основного этапа летно-тактического учения «БАРС-2017».

В рамках розыгрышей практических эпизодов летчики двух стран выполнили бомбометание, пуски неуправляемых ракет и стрельбу из авиационных пушек по мишеням на полигоне. Полеты проходили в сложных метеоусловиях.

Экипажи армейской авиации отработали высадку тактического десанта комбинированным способом с использованием спусковых устройств при зависании вертолета над точкой и при приземлении на неподготовленную площадку.

ALYS3161_550.jpg

Также летный состав выполнил эвакуации условно нуждающихся в медицинской помощи, используя лебедку. При этом действия экипажей армейской авиации на земле прикрывали подразделения специального назначения, а с воздуха – вертолеты Ми-8.

ALYS3011_550.jpg

В завершении эпизода учения экипажи вертолетов отработали тушение пожаров с использованием водосливных устройств ВСУ-5, емкостью до 5 тонн воды.

ALYS3559_550.jpg

Летчики истребительной авиации в ходе летно-тактического учения отработали перехват воздушных целей на большом расстоянии, элементы ближнего маневренного воздушного боя, а также фигуры сложного и высшего пилотажа.

ALYS2983_550.jpg

Полеты проходили в дневное и ночное время. Всего в ходе этапа было более 30 вылетов истребителей и вертолетов, задействованных в учении.

ALYS2733_550.jpg

Совместное летно-тактическое учение «БАРС-2017» проходит в соответствии с планом международного военного сотрудничества. В нем  участвуют совместные экипажи истребительной и армейской авиации России и Сербии на самолетах МиГ-29 и вертолетах Ми-8 Воздушно-космических сил России. Всего задействовано до 20 единиц авиационной техники.

w200.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Успешно завршена вежба „БАРС 2017“

После 75 полетања, 91 час и 10 минута проведених у ваздуху, 123.400 килограма утрошеног керозина и укупно 1.096 комада муниције, ракета и авио-бомби испаљених и бачених на циљеве на земљи, руски и српски пилоти искључили су моторе својих авиона и хеликоптера закључивши сложно да је заједничка летно-тактичка вежба „БАРС 2017“ у потпуности испунила свој циљ.
 
NOV_3835.JPG
Вођа српске делегације пуковник Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде веома је задовољан радом свих 14 пилота РВ и ПВО који су са руским колегама претходних дана реализовали летачке задатке.

nov_3222_1507379231.JPG

Он истиче да је гостопримство и висок ниво професионалности коју су испољили домаћини допринео да наши пилоти ефикасно искористе прилику да стекну драгоцена искуства у вези са борбеном употребом ловачких авиона и хеликоптера којима располаже РВ и ПВО.

nov_2947_1507379192.JPG

Генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања који је на аеродрому „Липецк-2“ угостио колеге из Србије, нагласио је да БАРС у потпуности оправдава своје име – братсво авијатичара Русије и Србије.

nov_3777_1507379314.JPG

Генерал Сушков рекао је да су српски и руски пилоти веома брзо постигли висок ново синхронизације и када би, којим случајем, имали прлику да још неколико дана лете заједно изгледало би као да су одувек били у истој јединици.
NOV_4458.JPG 
Активност коју већ трећу годину заредом организују Ратно ваздухопловство и противваздухоплавна одбрана Војске Србије и Ваздушно-космичке снаге ОС Руске Федерације имала је три основна циља.

nov_3201_1507379226.JPG

Први – „садејство током извршења заједничких задатака на уништавању копнених објеката мешовитим посадама ВКС ОС Руске Федерације и РВ и ПВО Војске Србије“. Затим, „провера борбене оспособљености летачког састава и спремности за заједничко извршавање борбених задатака“ и „унапређење нивоа сарадње међу члановима посада, дежурним јединицама и службама обезбеђења“.

nov_2883_1507379158.JPG

Тема овогодишње летно тактичке вежбе БАРС 2017 била је „Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.

nov_2840_1507379126.JPG

Пилоти Мигова 29 и хеликоптера Ми-8 реализовали су сложене летачке задатке дању и ноћу у повољним и сложеним метеоролошким условима и реализовали су гађања, ракетирања и бомбардовања земаљских циљева на полигону „Пагоново“ надомак Вороњежа.
 NOV_2560.JPG
На овогодишњем БАРС-у учесвовала је и група специјалаца из састава Ваздушно десантне војске који су увежбавали анти-терористичка дејства и акције спасавања и евакуације рањеника што је летачке задатке наших и руских пилота хеликоптера Ми-8 приближило реалним борбеним условима.

logo_mod.png

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Danijela,
   Iz produkcijske kuće Contrast Studios ove jeseni na male ekrane stiže drugi ciklus igrano-dokumentarnog serijala "Srpski junaci srednjeg veka", reditelja i scenariste Gordana Matića.
    
   Nakon prve sezone koja je 2017. premijerno emitovana na RTS-u, uz odlične reakcije i interesovanje publike i snažan odjek u javnosti, stiže novih deset epizoda koje će nam doneti malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine - petkom u 20.00 na RTS 2 (repriza nedeljom u 12.20 na RTS 1).

   "Srpski junaci srednjeg veka" Realizovan u produkciji Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji Contras Studios, ovaj veliki projekat nošen je idejom da se gledaocima svih generacija ponudi svež i atraktivan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na popularne inostrane formate ovog tipa, a sve sa ciljem edukacije publike svih uzrasta i očuvanja nasleđa i identiteta srpskog naroda.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Svesni važnosti ovakvih televizijskih projekata, producenti su u projektu, uz stalnu autorsku ekipu, angažovali brojne domaće i strane eksperte iz različitih oblasti, koji su svojom stručnošću dali dodatnu vrednost i legitimitet serijalu, stavljajući akcenat na duboko edukativni karakter, koji, pored onog zabavnog, ovaj igrano-dokumentarnog serijal ima.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Druga sezona serijala "Srpski junaci srednjeg veka" istorijski obuhvata period četrnaestog i prve polovine petnaestog veka. Kao i u prvih deset epizoda i ovoga puta prepliće se istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na prostoru Balkana u ovom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije.

   "Srpski junaci srednjeg veka" - Anđela Jovanović Ipak, ovo nisu samo svedočanstva o njihovim biografijama, već i o tadašnjem načinu života, običajima, tradiciji i uticajima koji su ostali do dana današnjeg.

   "Srpski junaciu srednjeg veka" Nova sezona "Srpskih junaka srednjeg veka" donosi priče o istorijskim, ali i izmaštanim likovima. O onima koji su bili predodređeni da postanu "junaci", kao i onima koji su to postali mačem ili sticajem okolnosti - svakako priče o likovima o kojima nismo dovoljno znali. Junaci novih deset priča biće despot Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Jelena Balšić, car Uroš, vojvoda Momčilo, Tvrtko Prvi Kotromanić, Banović Strahinja i Jug Bogdan.

   "Srpski junaci srednjeg veka" Realizacija drugog ciklusa ovog igrano-dokumentarnog serijala bila je dugotrajna i temeljna. Snimajući nove epizode, ekipa "Junaka" obišla je ceo Balkan i posetila lokacije od kojih neke do tada nisu bile zabeležene okom kamere, slikajući mnoge dokumente o čijem se postojanju samo spekulisalo, ali su ih retki zaista videli. Snimalo se na lokacijama širom Srbije, zatim u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Pojedini segmenti zabeleženi su i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i u manastirima Svete Gore.

   "Srpski junaci srednjeg veka" - Branka Pujić i reditelj Gordan Matić Kao i u prvom ciklusu, u ulozi naratora koji publiku vodi kroz priče, biće glumac Vladimir Aleksić, dok će Tihomir Stanić govoriti stihove epske narodne poezije, vešto ukomponovane u priče o junacima. Uz bogate rekonstrukcije istorijskih događaja, u kombinaciji najsavremenije animacije i igranih segmenata sa autentičnim kostimima, oružjem i rekvizitom, gledaoci će moći da uživaju u nesvakidašnjim svedočanstvima o srpskom srednjem veku.
    
   http://www.rts.rs/upload/thumbnail/2020/09/22/6838699_srpski-junaci-srednjeg-veka-andjela-jovanovicjpg "Srpski junaci srednjeg veka" - nova sezona petkom u 20.00 na RTS 2
   WWW.RTS.RS Iz produkcijske kuće Contrast Studios ove jeseni na male ekrane stiže drugi ciklus igrano-dokumentarnog serijala "Srpski junaci srednjeg veka", reditelja i scenariste Gordana Matića.  
  • Од Драгана Милошевић,
   Jadranka Barjaktarović našla na meti osuda zbog nastupa u Podgorici, kada je pesmu Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa" otpevala sa izmenjenim tekstom, pa se holom gde je nastupala orilo "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije".
   Ona se ubrzo oglasila i poručila da "nikome neće da se izvinjava", a potom i obrisala sve objave sa svog Instagrama koji je tada još uvek bio aktivan, a potom je svojim prijateljima na Fejsbuku saopštila da ga je zvanično ugasila.
   Jadranka se sada ponovo oglasila i istakla da joj je mnogo teško, te da nije imala loše namere.
   "Sama sam pala, sama se ubila. Jako mi je žao zbog cele situacije, otkako se to desilo nisam pri sebi i ne osećam se uopšte dobro. Pijem lekove da se smirim. Ja imam toliko prijatelja u Srbiji, da nikako ne bih mogla da išta loše za njih kažem. Teško mi je ne znam gde sam, nažalost sad nema nazad. Ja nisam ničija, ja ne pevam nikome, ja pevam samo za narod. Nadam se da će jednog dana proći sve ovo", rekla je Jadranka, a onda prokomentarisala i to što su je kolege osudile.
   "Čula sam sve, ali svako ko me zna, zna da volim i Srbiju", završila je.
   OGLASILA SE JADRANKA BARJAKTAROVIĆ: Na lekovima sam, svako ko me zna, zna da VOLIM SRBIJU!
   MONDO.RS Pevačica o čijem se nastupu priča već nekoliko dana!  
  • Од Jestira.,
   SVETI JOVAN VLADIMIR • Poportal
   WWW.POPORTAL.RS    
  • Од Драгана Милошевић,
   Nastava za osnovce na RTS 3 i RTS planeta, počinje sutra od osam sati i trajaće do 18 sati, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević. U ovoj vesti pronaći ćete i detaljan dokument o nastavi.
   On je za TV Pink naglasio da su za kratko vreme uspeli da snime kvalitetan školski program, koji je simulacija redovne nastave u školama.
   "Osnovna škola je pokrivena. Program počinje da se emituje sutra i trajaće svakog radnog dana od 8 do 18 sati. U pitanju su polučasovne lekcije", rekao je ministar. Kasnije je izdato i saopštenje Ministarstva prosvete u kom se navodi da će časovi biti emitovani šest dana tokom nedelje.
    
   Za niže razrede osnovnih škola organizovana su predavanja iz srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovnih škola - srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, hemije, fizike.
   "Naročitio mnogo će biti časova za osmake. Škole će raditi, ali na drugi način", rekao je ministar.
   Za učenike osnovnih škola, počev od sutra od osam sati, šest dana u nedelji biće emitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja, navodi se u uputstvu koje je Ministarstvo prosvete sinoć uputilo svim školama.
   Za niže razrede osnovnih škola emitovaće se časovi srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovne škole - srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.
   Časovi će biti emitovani na RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti dostupni na sajtu MInistarstva prosvete (www.rasporednastave.gov.rs).
   Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno.
   Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.
   Kako je navedeno u uputstvu školama, u slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovan na RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima.
   Mesta na kojima može biti istaknut raspored su : ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla.
    
   Nastava na daljinu u vanrednom stanju  
   Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža.
   Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu www.rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koji se odnose na emitovanje časova na RTS 3.
   Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.
   Ukazuje se na potrebu da, osim sadržaja koji će biti emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, nastavnici osnovnih i srednjih škola, da koriste dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu.
   Navodi se da su nastavnicima i učenicima osnovne i srednje škole na raspolaganju veliki broj on-line platformi kao što su Viber, Zoom, Microsoft Teams.
   Obavezuju se direktor škole, nastavničko veće i pedagoški kolegijum da bez odlaganja pristupre izradi nedeljnog operativnog plana sa ključnim aktivnostima u ostvarivanju obrazovno-vaspitanog rada.
   Takođe, navodi se da je potrebno da nastavnici prate i beleže podatke o napredovanju učenika u periodu učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije koje učenici mogu dostavljati putem mejla ili u okviru odabrane onlajn platforme.
   Za evidenciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti na daljinu odgovorni su nastavnici i direktor škole.
   Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom...).
   Direktori škola se obavezuju da prate i ažuriraju sve vidove evidencije koja se vodi u periodu kada postoji organizovano učenje na daljinu.
   Ukazuje se i na dodatne vidove podrške učenicima u učenju na daljinu i potrebu da odeljenske starešine podstiču učenike na redovno učenje koristeći različite vodove elektronske komunikacije.
   Ističe se važnost psiho-socijalne podrške za učenike i roditelje u privremeno otežanim uslovima i u pripremi za prelazak na redovni režim nastave i učenja.
   Takode, obavezuju se direktori škola da informacije o zdravstvenom statusu učenika, dobijene od roditelja učenika i odeljenskih starešina, redovno prosleđuju nadležnoj školskoj upravi.
   Dodatne informacije u vezi da učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.
   Ministar Šarčević nije danas mogao da precizira kako će biti organizovana mala matura za osmake, ali je rekao da se štampaju testovi za probu male mature, kao i za malu maturu.
   Ministar je naglasio da je susedna Hrvatska, koja ima mnogo više resursa od Srbije, uspela da organizuje nastavu na daljinu od prvog do četvrtog razreda.
   Napominje da će roditelji morati mnogi više da se uključe, a da će to moći jer će mnogi zbog novonastale situacije raditi od kuće.
   U ministarstvu koje on vodi svi stariji od 60 godina, kao i roditelji dece mlađe od 12 godina, radiće od kuće.
    
   NEMA ODMORA: TV časovi počinju SUTRA OD 8, OVO su SVI DETALJI NASTAVE
   MONDO.RS Nastava za osnovce na RTS 3 i RTS planeta, počinje sutra od osam sati i trajaće do 18 sati, najavio je danas...  
  • Од Zmaj Pisum,
   Njegova Svetost patrijarh srpski o dešavanjima u eparhijama SPC u SAD, samo je potvrdio da se prošlih meseci vodila besomučna kampanja protiv vladika SPC koji stoluju u eparhijama SPC u Americi, a time i protiv vernika SPC, naše srpske dijaspore.
   Suvišno je sada govoriti ko je vodio takvu kampanju i zašto, pa je stoga i suvišno pozivati se na sve one koji su bili sa razlogom i argumentovano protiv takve kampanje, a doživeli su mnogo neprijatnosti počev od pokušaja diskreditacije, omalovažavanja i vredjanja sve do banovanja na ovom formu. 
   Kao što smo tokom prošlih meseci stalno govorili da nije sve kao što nam se servira, sada smo uvereni, nakon ove izjave Njegove Svetosti, da smo bili u pravu.
   Napokon, približava se majski SASabor pa verujem da će se situacija na njemu iskristalisati, a odluke biti dostupne javnosti, bez skrivanja i motanja u celofan. 
   Neka ova izjava i podsećanje na nemile dogadjaje bude opomena za sve nas, da u buduće diskusije po ovakvim, "škaljivim" temama, budu argumentovane, analitičke uz najveće poštovanje prema svakom mišljenju slagali se mi ili ne sa njime.
×
×
 • Креирај ново...