Jump to content

Da li je potreban još jedan pravoslavni sajt?

Оцени ову тему


Josip Broz Tito

Препоручена порука

Sveštenik iz Hercegovine Darko Đogo pita je svoje prijatelje šta misle o tome da se pokrene jedan pravoslavni sajt. 

Većina je odgovorila da bi to bilo dobro i da je ideja doba. 

Драги пријатељи,

Замолио бих да у коментарима оставите одговоре на питања:

1.)Да ли постоји неки добар црквени сајт који цијените а да на њему можете да прочитате више од "црквених вијести" (ко је с ким служио, у којим одеждама и каква је била трпеза)? Не рачунам фб профиле, рецимо оНенад Илић и сл.

2.)Да ли сматрате да постоји потреба за тако нечим?

3.)Шта бисте очекивали од занимљивог црквеног сајта (светоотачке и богословске текстове, тумачења Светог Писма и богослужења, цртице и анегдоте из црквеног живота, савремене проблеме, одговоре на личне недоумице?)

4.)Да ли сматрате да би један нови сајт имао смисла?

5.)Колико бисте били вољни да помогнете?

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

U drugoj poruci Đogo je izneo koncept nekog budućeg sajta, ako bi bilo volje da se pokrene: 

 

Да одговорим свима у вези питања о црквеном сајтовима:

Најприје да захвалим свима који су се јавили. И да одговорим на много питања: не, нема(м) засад ништа конкретно у најави. Напросто, мени је као кориснику пало на памет да бих волио да постоји нешто такво. Цијеним и ја много који сајт који је поменут у коментарима али не познајем ниједан који није или понешто идеолошки затворен или потпуно поједен мноштвом коментара и уређивачких политика. То је разумљиво. Ако имаш идеју, мало ти недостаје да имаш и идеологију. Ако пустиш слободу, поједу те људи. Увијек си крив. А ми смо осјетљив свијет. Ако нам се једном нешто не допадне, одустанемо, а често и попљујемо.

Ја бих волио сајт без идеологија као таквих. Такав да, уколико је вриједно, на њему може да се појави и нешто од о. Александра Шмемана и Серафима Роуза, и Зизјуласа и Влахоса, и Златоуста и Августина и Паламе и Исака Сирина. Да од тренутно активних многи квалитетни људи имају мало простора. Не само клирици. Рецимо, пада ми на памет, да Раде Ликић и његове приче могу да се нађу ту. Све што је животно и хришћанско, не нужно "на прву лопту". Не нужно и увијек текст. Понекад само слика.

Волио бих и поучно-педагошки приступ. Не капитулацију пред масовношћу као таквом. Јер ако се помиримо да увијек све буде допадљиво масама, имаћемо турбо фолк. Него - формом приступачно, садржајем просвијетљено.

Без форума. Добра замисао, али ужасно много снаге. Ми смо прњкав и горд свијет. Нико не трпи ни сугестије, ни модерације, ни различитости. И без форума тешко трпимо другачије мишљење, а поента би управо била да се покаже да волимо Цркву и да нас она обједињује и ако нисмо увијек у сваком детаљу истомишљеници (попут КПЈ).

Без тривијалија, без хистерија, без теорија завјера, без анонимности, без трачева - све то неко већ ради.

Техничко знање немам. Паре за домен немам. Волио бих да негдје побјегнем кад ми досади мржња ка Цркви, "унутар" Цркве, ка драгим људима, мени... Знам да ће и сам бијег од мржње изазивати мржњу - али волио бих да пробам(о).

Тако некако...

Ако је неко још при руци пруженој, јавите се. Не знам што ми све то треба. Ваљда зато што и мени то мјесто треба...

Уз помоћ Божију...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sve što pomenu pop Đogo odavno postoji na Poukama. Sa svim iteracijama i preko jednog desetljeća...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Josip Broz Tito рече

Pouke imaju forum. To je upravo ono što Đoko zamjera. 

 

Па шта ја да му радим. Како рекох, све што је навео на Поукама постоји 10 и више година. И база знања у виду светоотачких и текстова модерних богослова. И лични опити вере у виду блогова и поучних прича наших чланова. Но добро. Вероватно се нашао неко ко ће да да паре и да препише оно добро са Поука. На том сајту бар неће чланове молити сваког месеца да плаћају чланарину... Нек су сви живи и здрави

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Милан Ракић рече

Па шта ја да му радим. Како рекох, све што је навео на Поукама постоји 10 и више година. И база знања у виду светоотачких и текстова модерних богослова. И лични опити вере у виду блогова и поучних прича наших чланова. Но добро. Вероватно се нашао неко ко ће да да паре и да препише оно добро са Поука. На том сајту бар неће чланове молити сваког месеца да плаћају чланарину... Нек су сви живи и здрави

Pratim tamo uporedno već dva dana i upoznat sa sa tim što je o.Darko pomenuo-

Nego ko je ovaj tito el to proveren naš član ili neka vrsta gluvog telefona?

Mi nijesmo tikve bez korena da ne znamo šta se dešava po profilima verujućih ljudi, nisam siguran da je gosn Broz baš to kontekstualno verno preneo.

Pošto je tema sastavljena u tri zasebne tematike, pa se vrlo lako može izvući neki drugi koncept.

Prosto predlažem da ako nastavimo temu budemo skoncentrisani samo na pitanja a ne i na razmišljanja o.Darka na tu temu, što vidim broz ubacuje pomalo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nego ko je ovaj tito el to proveren naš član ili neka vrsta gluvog telefona?

Duže sam od tebe na ovom forumu. 

Nisam ja kriv što mi je moderacija brisala poruke. 

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mi nijesmo tikve bez korena da ne znamo šta se dešava po profilima verujućih ljudi, nisam siguran da je gosn Broz baš to kontekstualno verno preneo.

Šta sam pogrešno preneo? 

Iskopirao sam ono što je Đogo postavio u status. 

Njegovo je pitanje da li treba novi pravoslavni sajt, moje je pitanje šta mislite o tome. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Josip Broz Tito рече

да на њему можете да прочитате више од "црквених вијести" (ко је с ким служио, у којим одеждама и каква је била трпеза)?

Скандалозно је да је ово написао професор и донедавни декан БФ у Фочи. СПЦ у БиХ нема ни један ваљан сајт, осим вјеронауке.рс (нек погледа мало сајтове Католичке цркве у БиХ, а ваљда зна да сајт факултета чији је декан био јесте испод сваког нивоа, заправо скандалозан. Морам да нагласим да веома поштујем оца Ђога послије предавања о Пекићу и гноцистизму на симпозијуму Матице српске - Друштва чланова у Подгорици, који су једино Поуке донијеле у својој видео рубрици (док су имале техничке могућности за њено одржавање, јутјуб канал МС из Подгорице је мало развијен и гледан). Запањен сам да пријатељи једног таквог интелектуалца не читају и очигледно немају појма за сајт богослов.ру, најозбиљнији теолошки сајт, (о западним сајтовима да не говоримо), седмица- црквена енциклопедија, где можете да читате вијести из цијелог хришћанског свијета још да прочитате томове изванредне Православне енциклопедије, какву наши теолози никада неће написати јер су заузети фејсбук мисионарањем.

Лако је спрдати се са вијестима "ко је с ким служио", одмах ћете да добијете симпатије критичнијих читалаца, али то су реакције на прву лопту: управо те вијести су најбитније, читам "Јеврејски преглед" београдске јеврејске општине од своје осме године, 1976., они доносе само кратке вијести о Јеврејима у цијелом свијету. Само смо ми Срби медијски паметан народ:mahmah:не можемо да се саберемо ни око чега. Ето, покренута је црква. нет свака парохија је могла да представи колико хоће своју дјелатност, али ФБ вјерници читају самозаљубљене ФБ теологе...

                                                                                                                                др Александар Живковић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сада када сам видио дискусију на профилу оца Ђога, оставих му овај коментар:

Поштовани професоре, свој коментар на Ваш чудноват упитник, написао сам овдје, гдје и пронађох тему. Ако наставите са крајње медијски неупућеном антицрквеном дјелатношћу, бићу принуђен да покренем поступак против Вас и пред надлежним црквеним тјелима и пред Судом части Универзитета у Источном Сарајеву. Руку на срце, нијесте Ви много криви, него ја што нијесам покренуо поступак (водио сам тему о Критском сабору на сајту Поуке) против владике Максима када је објавио да "Српска црква није пре Крита имала саборску него само само индивидуалну икономију", чиме је порекао не само своје архијерејство, за шта мање-више, него и моје крштење, вјенчање, причешћа Тијелом Христовим, на начин гори од несрећног Акакија. Повео сам тада поступак против епископа Игнатија пред Етичким комитетом Српског љекарског друштва, јер као љекар нијесам, могао да прећутим његове недопустиве олаке ставове о научној медицини изречене на Криту. Етички комитет састављен од најугледнијих професора медицине је одлучио да су се стекли сви основи да се покрене поступак против епископа Игнатија, али је уважена моја молба да се позове на јавни дијалог. Истина, мени је као духовном сину почившег Влладике Саве Вуковића дојадио "швиндлерај" наших савремених теолога, али хоћу да кажем, нијесам баш кверулант (патолошки парничар), али јесам Чевљанин а ми смо Вас Херцеговце одржили и код нас је ријеч оштра - очекујем од Вас да до почетка школске године, по највећим стандардима теолошких високошколских установа уредите сајт Богословског факултета Светог Василија Острошког. Поздрав, др Александар Живковићhttps://pouke.org/forum/topic/47686-da-li-je-potre...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Џуманџи рече

Нисам сконтала замисао. Хоће нешто као verujem.org + текстови уметника, политиколога, историчара и сл.?

Оће паре. Ко и сви што праве црквене сајтове. Оће да му неко да паре и финансира га, он да објављује текстове Светих отаца (које ће у дигиталном облику да нађе на Поукама вероватно) и пробраних владика и тиме ради даље на свом статусу. А тај што даје паре за сајт треба да буде срећан јер ради богоугодну ствар.

Пошто сајтови на којима верници причају слободно нису богоугодни и не заслужују да имају обезбеђен ни голи опстанак (уместо тога морамо да кукамо и смарамо и вас сцаког месеца). Прихватљива интеракција, према замислима многих из СПЦ, изгледа није двосмерна.

Кад схвате да таква интеракција не пролази на Интернету и да су им зато сви пројекти пропали а Поуке се одржале, и Интернет ће да буде застарео.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

О.Дарку смо све рекли и предочили, тако да нема потребе за неким новим сајтом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Милан Ракић,
   Kako je juče preneo portal Obris, Hrvatska je započela proces nabavke američkih višenamenskih helikoptera Sikorsky UH-60M Black Hawk. Nakon što je američki State Department prethodnog dana odobrio moguću prodaju dva helikoptera ovog tipa Hrvatskoj, u početku nije bilo sasvim jasno da li se radi o početku sprovođenja realizacije američke donacije UH-60M koja je objavljena oktobra 2018. godine ili je u pitanju direktna nabavka ovih letelica.
   Zbog ove nedoumice, iz Obris-a su pokrenuli detaljnu proveru o čemu se tu radi i iz službenih američkih izvora im je potvrđeno da se zapravo radi o kupovini UH-60M preko linije FMS – Foreign Military Sales a nezavisno od donacije dva helikoptera koja je dogovorena ranije. Kako dalje navode isti izvori, Hrvatska je zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu dva UH-60M poslala još u julu ove godine. Hrvatski portal podsetio je i da je to deo plana da hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo postepeno dobije ukupno 10 Crnih jastrebova.

   Obris takođe podseća da bi prva dva UH-60M koji će biti predmet donacije (vrednost od 53,2 miliona dolara u potpunosti pokrivaju SAD) i koji bi trebali da stignu sledeće godine, trebala biti u konfiguraciji za specijalne jedinice i iznosi informaciju da je ovoga puta reč o dva primerka u standardnoj varijanti. Kada je reč o vrednosti helikoptera koji se kupuju, navodi se da je procenjena vrednost čitavog paketa oko 115 miliona dolara od kojih se oko 38 miliona dolara odnosi na same helikoptere a ostatak na prateću opremu i rezervne delove.
   U prenošenju vesti da je američka Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) objavila da je State Department odobrio moguću kupovinu dva helikoptera UH-60M, Obris je naveo i spisak dodatne opreme koja je navedena u saopštenju DSCA a koju je, pored dva helikoptera, Hrvatska zatražila od SAD.
   Na spisku se, pored dva UH-60M u standardnoj konfiguraciji za američke državne korisnike (GFE – Government Furnished Equipment) nalazi i do 9 motora T700-GE-70 ID, do 9 sistema navigacije GPS/INS H-764GU (Embeded Global Positioning/Inertial Navigation – EGI), IFF transponderi AN/APX-123A, radio uređaji AN/ARC-201D RT-1478D i AN/ARC-231 RT-1808A, potom rezervni delovi, oprema za logističku podršku, oprema za komunikaciju, uređaji za noćno letenje, alati, oprema za ispitivanje, usluge kalibracije, naoružanje, municiju, osiguranje samih helikoptera, podrška za osiguranje operativnosti, publikacije i tehnička dokumentacija, obuka kadra i uređaji za obuku, izviđanje lokacija, usluge tehničke logističke podrške Vlade SAD i ugovornih izvršitelja kao i ostala logistička i programska podrška vezana za čitav posao.
   DSCA u svom saopštenju napominje da obaveštenje da je State Department odobrio Hrvatskoj nabavku helikoptera ne znači da je posao sklopljen, što kako Obris navodi predstavlja formalnu činjenicu. Hrvatski portal takođe podseća da se priča o nabavci UH-60 provlači još od 2014. godine, da su od tada američki helikopteri ovog tipa dva puta boravili u Hrvatskoj i da je sada konačno izvesno da će doći do potpisivanja ugovora za kupovinu prva dva helikoptera.
   Međutim, Ministarstvo odbrane Hrvatske će ovaj posao morati prvo da predstavi pred Odborom za odbranu hrvatskog Sabora, koji bi, kako navodi Obris, prema Zakonu o odbrani, pre pokretanja procesa trebalo da iznese svoje mišljenje. Prema izvorima Obrisa, iz SAD bi za oko 15 dana u Hrvatsku trebalo stići službeni dokument sa konkretnom cenom ove željene nabavke Hrvatske nakon čega bi odbrambeni resor trebao pokrenuti proceduru u Saboru.
   Hrvatskoj nakon donacije dva helikoptera UH-60M odobrena nabavka još dva helikoptera istog tipa - Tango Six
   TANGOSIX.RS Kako je juče preneo portal Obris, Hrvatska je započela proces nabae američkih višenamenskih helikoptera Sikorsky UH-60M Black Hawk. Nakon što...  
  • Од Милан Ракић,
   Nejasno je da li se inicijativa pokojnog Olivera Ivanovića pridružila Srpskoj listi ili je to istup pojedinaca. Iz Beograda pred kosovske izbore poručuju da je samo Srpska lista dovoljno srpska, a ostali kvare jedinstvo.

   Izbori početkom oktobra mogli bi da donesu tektonske promene na kosovskoj političkoj sceni, nove većine i možda prvi odlazak Demokratske partije Kosova (PDK) Hašima Tačija u opoziciju. No za srpsku zajednicu neizvesnost nije takve političke prirode.
   Naime, tri partije i jedna koalicija su Centralnoj izbornoj komisiji predale liste štiklirajući da kandidati na njima predstavljaju srpsku zajednicu. No sudeći prema izjavama beogradskih Naprednjaka, samo su jedni „pravi“, dok su drugi „albanski predstavnici Srba“.
   Taj jedan „jedinstven i monolitan“ predstavnik Srba, kako je nazivan u kampanjama od 2013. naovamo, je po čitanju iz Beograda samo Srpska lista.
   Svi ostali – Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba i koalicija Progresivne demokratske stranke, Nove partije Kosova, dve građanske inicijative i dva nezavisna kandidata pod nazivom „Sloboda“ – „ne žele da budu deo jedinstvenog nacionalnog korpusa i ne žele da rade u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom“.
   Hvalospevi o jedinstvu koje održava Srpska lista pred svake izbore bivali su propraćeni i mračnim, kritičkim tonovima koji su ukazivali na pretnje, zastrašivanja kandidata, psihološke pritiske na birače. Ta je stvar kulminirala ubistvima dvojice kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice – kumova, Dimitrija Janićijevića i Olivera Ivanovića.

    
   U „monolit“ Srpske liste je, prema vestima koje su potresle javnost, stupila i građanska inicijativa ubijenog Ivanovića „Sloboda demokratija pravda“ (SDP). To je prvi put da ta inicijativa učestvuje na kosovskim parlamentarnim izborima i to u redovima onih koji su Ivanovića targetirali kao „izdajnika“ i „albanskog čoveka“. Za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem kosovske vlasti tragaju u vezi sa ubistvom Ivanovića.
   „Veliki greh“, „sramota“ samo su neke od reakcija kosovskih Srba na vest da će se potpredsednica SDP Ksenija Božović naći na Srpskoj list. Uzvratili su predsednik Aleksandar Vučić i Marko Đurić opisujući Kseniju Božović kao „ozbiljnu, inteligentnu ženu“ koja se „opredelila da bude u okviru jedinstvene državne politike Srbije“ i kojoj zbog toga „tajkunski mediji i predstavnici opozicije“ žele da „uzmu politički skalp“.
   „Zbijamo redove“
   Ubrzo nakon što je sa zvanične adrese SDP stiglo saopštenje o priključenju Srpskoj listi reagovao je Dušan Milunović, jedan od odbornika SDP u Severnoj Mitrovici. Milunović i Igor Rajčić, koji su uz Božović lokalni odbornici SDP, optužili su Božović da se oglušila o volju većine članova stranke, ali i volje njihovih glasača.
   „Svi smo potreseni odlukom koju je donela lično Ksenija Božović“, kaže Milunović za DW. „Što se tiče ostalih članova SDP, pokušavamo da ih ne provlačimo kroz blato i da ne koristimo ovaj momenat da radimo na bilo kakvoj prevlasti ili bilo čemu. Želimo da svako ima svoj stav, ali moje mišljenje je da je apsolutna većina smatra da nema prostora za ovu vrstu saradnje.“
   Hijerarhija u SDP je konfuzna jer ta inicijativa ni dve godine od ubistva lidera nije odabrala novo rukovodstvo. Tako političko nasleđe Ivanovića sada može postati predmet borbe dve struje – one koja podržava saradnju sa Srpskom listom i one koja se tome oštro protivi.

   Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
   Da stvari budu još komplikovanije, trenutno nije jasno koja od te dve struje ima nadmoć. S jedne strane, Božović, ali i predsednik Vučić govore o većem broju članova SDP koji su se odlučili za saradnju sa Srpskom listom, ali je Božović jedina koja je iza svoje odluke stala javno. Njoj se na listi Srpske liste pridružio i stranački kolega Svetislav Jokić što je javnost saznala tek nakon što je Srpska lista objavila imena kandidata. Međutim ni Jokić, ni ostali članovi SDP nisu se javno oglašavali o ovom pitanju.
   Ni sam Milunović ne može da potvrdi koliko članova SDP prećutno podržava odluku Božović, a ne negira da je diskusija na tu temu bilo i da Božović nije imala potrebnu većinu za zajedničku odluku.
   „Nezvanično postoji informacija da su još jedan ili dva člana prećutno saglasni sa ovim. Ali, ukoliko to sami žele, mogu javno da izraze svoj stav, bez obzira na to što nisu odbornici. Ne želim da govorim u tuđe ime. Igor (Rajčić) i ja smo se putem saopštenja javno oglasili,“ podseća za DW.
   U pomenutom saopštenju stoji da se Srpskoj listi neće pridružiti zbog ličnog dostojanstva. „Ova naša odluka ni na koji način nije usmerena na razdor jedinstva srpskog naroda, već je doneta radi očuvanja ličnog dostojanstva i dostojanstva ljudi koji su za nas glasali i podržavali.“
   Ipak Milunović ne namerava da odustane od SDP, tvrdi da ova inicijativa postoji dok traju njihovi mandati u skupštini. „Mi smo građanska inicijativa i bavimo se lokalnim temama, imamo nameru da zbijamo redove i zadržimo članstvo koje prati politiku koju nam je Oliver sam ponudio i iza koje smo stali kada smo se kandidovali na lokalnim izborima,“ navodi za DW.
   Ksenija Božović tokom jučerašnjeg dana nije bila dostupna za komentar.
   Demokratska liga favorit
   Izbori 6. oktobra dolaze nakon nešto više od mesec dana političke neizvesnosti koju je u Prištini izazvala ostavka premijera Ramuša Haradinaja zbor poziva da u svojstvu osumnjičenog da iskaz Specijalnom sudu za zločine UČK.
   Vest je mnoge stranke na Kosovu dočekala nespremne, a u prvom redu trenutno najveću parlamentarnu i opozicionu stranku na Kosovu – Demokratsku ligu Kosova (LDK), koja se našla usred procesa unutrašnjih izbora.

   Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
   Upravo ova partija je viđena kao najpoželjniji partner koji bi gotovo svakoj predizbornoj koaliciji doneo velike šanse za pobedu. Umerena, sa iskustvom u upravljanju institucijama, poštovana u međunarodnoj zajednici i bez istaknutih ratnih komandanata, LDK najbliže odražava i želje međunarodne zajednice.
   Najozbiljnije pregovore o predizbornoj koaliciji LDK je imala sa pokretom Samoopredeljenje, ali su razgovori propali na pitanju ko će biti kandidat za premijera. Da je do dogovora došlo, ta koalicija bi bez sumnje osigurala komotnu većinu i, što je za mnoge aktere u Prištini najbitnije, oformila vladu bez glasova Srba.
   Srpska lista je inače do samog kraja podržavala prošlu Vladu Ramuša Haradinaja.
   Iako do koalicije nije došlo, LDK ostaje favorit i teško je zamisliti buduću vladu bez ove partije. Neizvesnost je ogromna za sve ostale, a ponajviše Demokratsku partiju Kosova (PDK) koja bi po prvi put u dve decenije mogla da ode u opoziciju.
   Ovaj izborni proces mogao bi biti istorijski i za Samoopredeljenje koje je bliže nego ikada da po prvi put postane deo izvršne vlasti. Tada će se videti koliko su Aljbin Kurti i ostali iz ovog pokreta ozbiljno mislili kada su najavljivali borbu protiv korupcije, nepotizma, uzurpiranog sudstva i organizovanog kriminala, što bi do srži moglo da uzburka kosovsku političku senu.
   Za učešće na izborima prijavilo se ukupno dvadeset partija, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat.

  • Од Милан Ракић,
   Nakon jutrošnjeg incidenta na aerodromu Ečka kada je tokom izvođenja leta smrtno nastradao Vladimir Bulat, kako saopštava Ministarstvo odbrane, došlo je do udesa helikoptera Gazela u rejonu sela Rutevac kod Aleksinca.

   Prilikom redovne letačke obuke i vežbe „vanaerodromsko sletanje“ došlo je do oštećenja helikoptera gazela Ho-42 iz 98. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, oko 19.10 časova, u rejonu sela Rutevac u opštini Aleksinac.   U helikopteru su bila dva člana posade koji prema prvim pregledima nemaju težih povreda i koji su van životne opasnosti.
  • Од Милан Ракић,
   Ministarstvo odbrane planira da nabavi još, pre svega borbenih, helikoptera H145M. Ruski helikopteri trebalo bi da dođu dva meseca ranije od planiranog datuma, Orao 2.0 je prioritetni program za što skorije uvođenje u RV i PVO, Specijalna brigada je tražila „Zolja dron“. Ovo su ukratko najbitnije stavke koje je istakao pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović u intervjuu za Tango Six poslednjeg dana ovogodišnjeg sajma Partner.

   Kako je rekao, potrebe za helikopterom H145M za RV i PVO ne završavaju se na trenutnom broju. Razlog nabavke ove letelice po njegovim rečima je činjenica da stoji tačno između dva druga tipa helikoptera:
   – Zašto smo uzeli baš ovaj Erbasov helikopter a oni imaju toliko raznovrsnu gamu proizvoda? Ovaj helikopter tačno je na sredini između Gazele koju planiramo da ostavimo u funkciji i helikoptera Mi-17 koji će i dalje biti srednji transportni helikopter RV i PVO. Sa H145M smo dobili trenutno najmoderniju tehniku, tehnologiju, počevši od HForce sistema.
   Svetla budućnost za H145 čije će borbene verzije dobiti obeleživač ciljeva i domaće vođeno naoružanje / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Zašto baš ovaj broj naručenih helikoptera? Da bi na adekvatan način i odgovarajućim tempom primili novu tehniku, proradili njenu doktrinu, integrisali domaće naoružanje. Idemo ka domaćem vođenom oružju za H145M, za to će nam trebati i elektro-optički sistem sa obeleživačem.
   Prvi put smo opremili RV i PVO odgovarajućim helikopterom za SAR i CSAR. Kao što ste čuli od predsednika H145M priča tek počinje, potrebe Vojske Srbije za ovim helikopterom su veće, broj od samo tri borbena primerka nije dovoljan. – rekao je Miloradović.
   Protivoklopne rakete Pauk i 2T5 naći će se na H15M i Mi-17 / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Specijalna brigada Vojske Srbije tražila je „Zolja dron“ kao dopunu taktici upotrebe Malog Miloša / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Dodao je da nabavka ruskih helikoptera teče po planu, da se mogu očekivati i dva meseca ranije.
   Miloradović je takođe pojasnio zbog čega je napravljen koncept „Zolja drona“, kako napreduje projekat Orao 2.0, šta ima novo u PVO segmentu, ispričao nam je novosti o unapređenoj verziji rakete Munja ali i drugim vođenim raketama koje će u perspektivi opremiti Gazele, H145M i helikoptere Mi-17.
   Petar VOJINOVIĆ

    
  • Од Милан Ракић,
   Američka Centralna komanda potvrdila je juče da je iznad moreuza Hormuz, u međunarodnom vazdušnom prostoru, iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh oborena bespilotna letelica RQ-4.

   Obaranje se prema zvaničnom saopštenju dogodilo 19. juna približno oko 11:35po Griničkom srednjem vremenu, SAD su demantovale navode Iranaca da se njihova BPL nalazila u iranskom vazdušnom prostoru i nazvale su ovaj incident ‘’neisprovociranim napadom’’.
   Američka verzija obaranja RQ-4 – letelica je bila u međunarodnom vazdušnom prostoru. Iranski mediji preneli su da su na američki Global Hawk dejstvovale Aerokosmičke snage Revolucionarne Garde a prvobitne pretpostavke američkih medija da je oborena verzija MQ-4C Triton ispostavile su se kao netačne pošto su SAD zvanično saopštile da se radi o bespilotnoj letelici za prikupljanje obaveštajnih podataka, osmatranje i izviđanje RQ-4N BAMS-D (Broad Area Maritime Surveillance) američke Mornarice.
   Položaj iranskog PVO sistema sa kog je lansirana raketa i mesto obaranja RQ-4. Reč je o letelici sa evidencijskim broj 166510 koja je bila prototip MQ-4C a pripadala je eskadrili VX-20 US Navy. Najverovatnije je poletela iz vazduhoplovne baze Al Dafra u Ujedninjenim Arapskim Emiratima a prema rečima komandanta vazduhoplovnih snaga Centralne komande (U.S. Air Forces Central Command and the Combined Forces Air Component Commander) generala Džozefa GuasteljeRQ-4 je u vreme napada leteo na velikoj visini i na 34 km od iranske obale.
   Lansirno vozilo raketnog sistema 3. Hordad sa raketama Sayyad SD2C. Na veb-sajtu Jutjub objavljen je navodni snimak lansiranja rakete sa jednog od položaja PVO Revolucionarne garde na kome se vidi i momenat pogotka rakete. Takođe se vidi i da je u pitanju raketni PVO sistem 3. Hordad (Sevom Hordad) što je potvrdilo da je tačna informacija iranske agencije Tasnim koja je prenela vest o tome da je za obaranje američke BPL korišćen upravo ovaj sistem. Prema iranskim izvorima to se dogodilo 20. juna oko 4:05 časova po lokalnom vremenu a BPL je narušila iranski VaP u reonu mesta Kuh Mubarak, provincija Hormozgan.
   Iran trvdi da je američka BPL bila u njenom vazdušnom prostoru. RQ-4 pripada tzv. klasi HALE (High Altitude, Long Endurance) izviđačkih bespilotnih letelica, dakle BPL koje lete na velikim visinama i imaju veliki dolet. To je trenutno najnapredniji sistem koje koristi američka vojska i poseduje širok spektar senzora, od radarskog, preko elektrooptičkog do elektronskog sistema za prikupljanje informacija. Njihova aktivnost primećena je iznad gotovo svih današnjih kriznih žarišta u svetu od kojih je jedno i Persijski zaliv.
   Raketni sistem 3. Hordad je najnoviji član porodice iranskog PVO sistema Raadkoji je uveden u naoružanje septembra 2012. RQ-4 je oboren raketom Sayyad SD2C koja je razvijena na bazi američke rakete RIM-66 (SM-1) koje je Iran nabavio pre revolucije 1979. godine. Uvedena je u naoružanje 2015. godine, domet joj je do 27 km po visini a postoji mnogo različitih podataka o dometu rakete po daljini pa se tako briojke kreću od 60 do 120 km. Navođenje je poluaktivno radarsko, brzina rakete je oko 4 maha a masa bojeve glave je oko 200 kg.
   Živojin BANKOVIĆ

×
×
 • Креирај ново...