Jump to content

Препоручена порука

Jedan od najpoznatijih jezika današnjice "JavaScript", počeo je prvo u web pregledače a danas se nalazi i na desktop kao i mobilne aplikacije.

Node.js - https://nodejs.org/en/

Image result for node.js

Node.js je JavaScript biblioteka, koja u sebi sadrži Google Chrome v8 "motor" i namenjena je za programiranje serverskih aplikacija. U svojoj instalaciji, sadrži i aplikaciju "npm" što je izuzetno koristan alat, koji omogućava programeru da koristi neke od biblioteka, alata, itd. koje je napravila neka zajednica i te "npm" aplikacije su open-source.  

git - https://git-scm.com/

Image result for git

git je alat za kontrolu verzije projekta. Šta to u prevodu na srpskom znači? To znači da taj alat služi, da kada pravite neku aplikaciju, koristite "git" kako bi sačuvali neke izmene u svom kodu. Nije baš "Ctrl + S" već je mnogo više od toga. Naime, alat vaš projekat čuva na cloud, i ako ste se predomislili u vezi nekih izmena u svom kodu, ovaj alat vam omogućava da otvorite kod kakav je bio tog datuma u to vreme, bez obzira koji je današnji datum. Najpoznatiji sajt koji koristi "git" alat je GitHub.

Atom - https://atom.io/

Image result for atom

Atom.io je tekstualni editor koji služi za pisanje koda. Najviše ga koriste web programeri jer je prost za korišćenje. "Atom" takođe može da služi i softwerskim arhitektama koji rade u druge jezike, kao što su "Java, Swift, Objective-C, C#, ..." a služi im tako što im omogućava da otvore file koji sadrži njihov kod za velike projekte (Da ne bi pokretali ceo IDE kao što su "Visual Studio" ili "XCode").

Visual Studio Code - https://code.visualstudio.com/ 

Image result for visual studio code

Visual Studio Code je takođe tekstualni editor prvenstveno namenjen web programerima. Ima iste funkcije kao i "Atom", s tim što je "Visual Studio Code" napravio "Microsoft", a "Atom.io" je napravio "GitHub inc."

'use strict';

const taster = document.getElementById('pristup'); 

function dobrodošlica() {
 alert("Dobro došli na JavaScript temu!");
}

taster.addEventListener('click', dobrodošlica);

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...