Jump to content

Саша Јанковић: Сребреница била геноцид, политика Србије била злочиначка

Оцени ову тему


Препоручена порука

Јанковић за АЈБ: Нисам био на ратишту у БиХ, идем у Сребреницу

Од
 видовдан
 
 
01likpol_stanislav_milojkovic-640x361.jp

Вучић се смије док нас гази руском чизмом и пјева европску химну, тврди Саша Јанковић, челник Покрета слободних грађана.

Саша Јанковић, предсједник Покрета слободних грађана, потврдио је за Ал Јазееру да 11. српња иде у Сребреницу, како би одао почаст жртвама геноцида почињеног прије 22 године, али да има сазнања о могућим инцидентима. Демантирао је наводе да је у прољеће 1992. године ратовао у Бијељини, али и још једном упозорио на ‘господаре рата и мира који прете ратовима и башкаре се у нашем страху’. За Ану Брнабић не мисли да је нада за Србију, а за Вучића каже да је ‘опијум за омамљени народ’. ‘Није више питање шта ради власт и како се понаша Вучић, него шта смо ми способни да урадимо поводом тога јер су нам отели држави, слободу, елементарну правду’, поручује Јанковић.

Након што вам је упућен позив да присуствујете обиљежавању годишњице геноцида у Сребреници, у јавности се појавила прича да сте са Шешељем и Арканом ратовали у Бијељини. Како то коментирате, тко и с каквим намјерама пласира те информације у овом тренутку и што му је циљ?
– Знам да такве дезинформације пласира преко својих мање или више прикривених сарадника и извршилаца тих прљавих послова садашња власт у Србији и то чине ради дискредитације политичке опозиције. Нема тога чиме се они не служе – од лажи, манипулације, притисака до насиља да униште сваку алтернативу. Српска напредна странка и Александар Вучић нису постали моћни тиме што су у Србији нешто направили, већ што су привремено уништили и угушили сваку опозицију, сваку алтернативу свом неподношљивом начину владања.

Гдје сте, заправо, били у прољеће 1992. године кад су се догодили злочини у Бијељини?
– Тада сам се вратио из Хрватске, где сам био мобилисан, као резервиста, у редовну јединицу Војске Југославије и наставио започете студије у Београду. Чак сам својевремено и јавно дао потврде са тачним датумима када сам био мобилисан, све заједно нека три месеца. Дакле, никада ниједног јединог дана нисам био на ратишту у Босни и Херцеговини.

Идете ли у Сребреницу 11. српња?
– Добио сам позив и, упркос овим непријатностима које сасвим сигурно немају везе са организатором, отићи ћу у Сребреницу да изразим поштовање према жртвама и преживелим члановима њихових породица.

‘Брнабић није нада за Србију’
Србија је недавно добила нову/стару владу и нову премијерку. Је ли Ана Брнабић играчица Запада, Вучићева марионета или нада за Србију?
– Нада свакако није, јер нико ко учествује у власти Александра Вучића не може бити нада за Србију. Она није премијерка него председница владе и њено председавање владом је још један маркетиншки трик за Запад. И политику ће у Србији, што је супротно уставу, и даље водити Александар Вучић, а права власт ће бити његов брат, кум, Синиша Мали, Горан Весић, тајкуни, батинаши… То су људи које Србија никад није бирала, али они суштински имају власт. Вучић је само некаква врста опијума за омамљени народ, а ови које сам навео владају и богате се неслућено.

Постоје сазнања да власти у Србији и сада планирају да искористе мој одлазак у Сребреницу да би направили неки инцидент. Једноставно они не могу да поднесу да то буде све у реду. И не би ме чудило да ће све то искористити да се инсценира било какав инцидент. То ми је најтеже зато што од све муке, уместо барем да на тај дан пажња буде усмерена према жртвама и породицама, неки људи једноставно не могу да побегну од себе и своје ексцентричности.

Због чега је суочавање с прошлошћу у државама насталим распадом Југославије толико тешко? Хоће ли доћи тренутак када ће службени Београд престати негирати геноцид у Сребреници?
– Службени Београд је 2010. године у Народној скупштини Републике Србије донео декларацију о Сребреници. У њој се осуђује злочин онако како га је окарактерисао Међународни суд правде, а знамо да је тај суд окарактерисао тај злочин као геноцид. Према томе, службени Београд је већ 2010. године јасно рекао и осудио злочин геноцида у Сребреници. Како ће данашњи службени Београд да прихвати одговорност за злочин потпуно је контроверзно, зато што је Александар Вучић у кожуху по босанским брдима млатарао пушком и стајао испред џипа на коме је на мртвачкој глави шлем мировњака Уједињених нација. Србија и српски народ нису криви за геноцид, али појединци имају мању или већу одговорност за њега и међу њима су и они који су хушкали на рат и играли се рата туђим главама. Уверен сам да нема искреног сучељавања и превазилажења последица рата све док наше земље воде они који су нас у тај рат и увели или њихова политичка деца. Дакле, то су људи који једном руком праве тензије и оживљавају ратне духове, а другом као смирују то што сами праве да би се испоставили као господари рата и мира. А ми грађани док причамо ‘ћути, само да рата не буде’, они ће нам тим истим ратовима претити и башкарити се у нашем страху.

Преузимање предсједничке дужности Александра Вучића попратило је и ново батинање неистомишљеника власти, али и притисак, овога пута и физички, на новинаре. Тко туче грађане Србије, опозиционаре и споменуте неистомишљенике власти?
– Чак смо нашли и објавили фотографије, оне су и на мом Тњиттер профилу, које доказују да су управо они људи, исти они који су давили људе и малтретирали новинаре током полагања заклетве, константно у најближем окружењу и личној пратњи Александра Вучића. Објавио сам фотографије тог човека који је физички савладао новинарку Данаса, односно њега и Вучића заједно у више наврата. То је отворена и незамислива срамота и дрскост и Вучић се тако директно смеје у лице јавности пошто је претходно потчинио и полицију и правосуђе својој партији тако да не може ништа институционално да се уради по том питању. Знате да полиција и тужилаштво још нису наводно утврдили о коме се ради. Ко уствари данас гарантује безбедност грађанима у Србији? Небојша Стефановић као министар полиције, Александар Вулин као министар одбране, Братислав Гашић као директор тајне службе. Јасно је да су то људи који се не баве националном, већ партијском безбедношћу и то преко батинаша као што сам рекао. И то се у Србији више и не доказује јер је то ноторно познато свима. Чак ни они то више не крију.

‘Отели су државу, слободу, правду’
По Србији се руши, а да се никад не открије тко су рушитељи. Зар је баш онаква порука, којој смо свједочили из Земун Поља, кад је срушен месџид у изградњи, морала бити послана муслиманима на почетку њиховог светог мјесеца?
– Та порука је суштина Вучићеве власти, а она гласи – ако нисте са нама, ако нам не служите, уништићемо вас. И то се потпуно брутално и отворено ради. Зукорлићев нелегални објект у центру Новог Пазара не руше, а знамо да је Муамер Зукорлић део власти, док се истовремено у једном малом приградском насељу, у којем на ободу Београда живе најсиромашнији грађани, руши верски објект. Тачно је да тај објект нема дозволу, али се ниједном у Београду није омогућило да се та дозвола било када било коме изда. Јасно је да нема правне сигурности, владавине права и да нису сви људи равноправни пред законом у Србији, али је још јасније да се то више не крије. Није више питање шта ради власт и како се понаша Вучић, него шта смо ми способни да урадимо поводом тога јер су нам отели држави, слободу, елементарну правду.

Покрет ‘Слободни грађани Србије’, којем сте недавно стали на чело, нова је политичка снага у Србији. Но, чине га људи који су дуго врло ангажирани у различитим подручјима живота. Зашто покрет, а не политичка странка?
– Покрети су свугде у свету организовани првенствено на вредносним, а тек онда на политичким принципима. А странке прво иду за политиком, па тек онда за вредностима. Некако осећамо да су у Србији, пре свега, угрожене вредности – поштење, истина, образовање, знање, култура, институције, правна сигурност. И опредељени смо према социјалној правди, а не неограниченом и ничим омеђеном отимању у борби за профит. Проблем у Србији је цивилизацијски, а тек онда политички. Нема неорадикална власт у Србији лошу политику на папиру, него је та политика лоша у својој намери и суштини јер потире цивилизацијске и људске вредности. Ти људи нам се цере у лице док нас газе руском чизмом и певају европску химну.

Ако опет ‘изненаде’ неки нови пријевремени парламентарни избори, хоћете ли бити спремни ујединити опозицију?
– Свако од нас има своју одговорност и мора да је прихвати. Није то шта ко од нас жели, ако смо одговорни према себи, другима и друштву. Опозиција у Србији сарађује још од председничких избора. После избора још некима је постало јасно шта нам је чинити и где је такође тачка окупљања. Опозициони фронт у Србији се шири и другим демократски настројеним слободним странкама и људима. Управо то ширење опозиционог фронта, моји разговори са Вуком Јеремићем и Борисом Тадићем, који су на председничким изборима били на другој страни, неорадикална власт која се зове напредна јако добро препознаје и због тога толико нападају. Али не може да се промени историјска законитост. Њихова власт убрзава према свом крају и то је јасно. Истовремено, опозиција консолидује своје редове и настојаће на најефикаснији начин вратити грађанима Србије достојанство.

Иако се чини да Вучићева власт јача, јер има све њене полуге у својим рукама, тврдите да је на силазној путањи. Што се, доиста, мора догодити да дође до смјене власти? И како ће Србија изгледати тог ‘дана послије’?
– То је доста тешко питање. Не знам никога у Србији ко може да замисли Вучића како каже, као што је то урадио много пута критиковани Борис Тадић: ‘изгубио сам изборе, видимо се у неком другом филму’. И због тога морамо да градимо систем већ сада који ће у одсудном моменту после победе, као на некој железничкој скретници да промени правац државној композицији са све људима и стварима које носи и да кренемо у другом правцу са овог историјског ћорсокака у који нас је Вучић повео. Он не сме Србију, приликом промене власти, да поново гурне у унутрашњи и спољашни отворени конфликт и то му нећемо дозволити. Након тога ћемо спровести лустрацију, ту нема говора. Не може бити као да се све ово што се данас дешава, није дешавало. Из институција морамо уклонити и уклонићемо људе који су газили права грађана, који су газили законе и правду. Да је то учињено после 2000. године, вероватно данас не би били у овој ситуацији, живели исте муке и пратили децу у иностранство још више него што смо их пратили за време Слободана Милошевића.

Зашто су избори у Београду важни?
Предстоје и избори у Београду. Због чега су они толико важни?
Из најмање два битна разлога су важни. Пре свега, Београд је главни град, један од симбола, у њему живи готово трећина становника Србије, и страшно је битно ко је на власти у главном граду. С друге стране, није садашња власт у Београду лоша зато што је Синиша Мали нестручан, већ због тога што постоји пирамида корумпиране политички и криминалне власти. Промена власти у Београду ће бити победа у срцу корумпиране и криминалне, неподношљиве власти неорадикалне странке.

И хоћете ли прихватити кандидатуру за градоначелника?
– Одмах сам после председничких избора рекао да има других кандидата из опозиције који треба да преузму дужност градоначелника Београда. Нисам човек који сматра да му све припада и да нема других способних људи са интегритетом. Управо мислим да је супротно. У опозицији су сада часни људи који не тргују својим уверењима због власти. Оно лоше што је било у садашњој опозицији док је била власт, нашло је већ врло брзо ухлебљење код напредњака.
Спомињали сте с ким сте сурађивали и с ким намјеравате сурађивати. Но ту нема имена Чедомира Јовановића и Ненада Чанка. Због чега?
– Не сарађујем са Српском напредном странком и Александром Вучићем, па због чега бих сарађивао са њиховим реповима? У Србији је тема Јовановића и Чанка испричана давно и озбиљни људи само слегну раменима и окрену главу на другу страну. Не бих коментарисао то што они раде. Штета је што њихове странке сносе последице активности њихових лидера који нису остали достојни идеја које су некада високо носили.

Србијанске власти, а поготово изабрани предсједник, хвале се како је Србија фактор стабилности. Но, мало је потребно да та стабилност буде уздрмана и прерасте у своју негацију. Може ли Србија, између НАТО-а и ЕУ с једне стране те Русије с друге стране, доиста бити фактор стабилности или су то приче прихватљиве једнако и Западу, и Истоку?
– Теза да су Вучић и њему слични гарант стабилности је чиста супротност нашој стварности. Та стабилократија, како су је назвали, испоставља се као супротност слободи и демократији. Одржавање на власти неких људи да би земља била наводно стабилна, а при чему нестабилношћу прете управо ти људи ако их са власти макнемо, то је држање и Србије, и БиХ, и целог региона као таоца. Када се уништава владавина права и институција, поштовање људских права, социјална и елементарна људска правда и достојанство, тада се ствара дубока системска нестабилност која ће пре или касније да избије на површину. Таоци смо тих људи који су себе прогласили факторима стабилности, а у ствари изазивају конфликте и тензије, па их, као, смирују. Онда су они господари. Нема ту никаквог лавирања између Истока и Запада. Ти људи учиниће и за Исток и за Запад потпуно све да би остали на власти.

Ако се, на крају, поиграм ријечима из назива покрета којег сте основали и којег водите… Вјерујете ли доиста у слободну, грађанску Србију, државу и друштво из које се и од које се више неће бјежати него остајати?
– Верујем да нисмо проклети народи. Да не верујем и ја бих отишао одавде и то не за ‘трбухом за крухом’, него за слободом. Грађани и народи много су бољи него што власти у региону чине да изгледају и другима, и самима себи. Сигуран сам да нам ништа не фали, само имамо власти које на површину износе и подстичу оно најгоре у нама. То може и мора да се промени, али не само од себе и не под палицом неке стране силе. Готово је извесно да све више људи схвата да даљег узмицања пред овом неправдом и простотом не сме да буде и да су спремни да узму ствари у своје руке, иако се никад раније бавили политиком нису, како обично кажу. Нисам ни ја, али немамо где даље. Ово је наша последња линија одбране.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 38
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Шта ово треба Саши Јанковићу... Бар као правник би требало да зна боље. Шта добија инистирањем на "геноциду", зашто масакар, злочин и све оно што тај догађај заиста јесте, није довољно? Требало би да

To preseljavanje je negdje bilo kao da si ubio neke ljude. Recimo Banja Luka je markantan primjer jedinog grada gdje nije bilo ratnih dejstava pa opet desile su se neke stvari koje nisu na cast Srbima

А о чему си очекивао да ће да прича? О будућности, укидању партократије, корупцији од дна до врха, економији, личној иницијативи?  Нормално да ће да понавља једну исту аутистичну мантру коју врте они

Постоване слике

Шта ово треба Саши Јанковићу... Бар као правник би требало да зна боље. Шта добија инистирањем на "геноциду", зашто масакар, злочин и све оно што тај догађај заиста јесте, није довољно? Требало би да буде, да заслужује наравно подједнаку осуду, подједнак ужас, смрт је смрт, убијање је убијање, како год га звали... Инсистирањем на геноциду, у ситуацији када су аргументи за то климави, делује као инсистирање на неким политичким поентама на рачун жртава, што је неумесно.

Зашто са друге стране инсистирати и на тим политичким импликацијама односа према злочину, као да проблеми које Србија има потичу од односа са суседима или од "недовољног суочавања са злочинима"... Па скоро сви осуђени за злочине су Срби! Довољно је да се погледа проценат осуђених Срба, пред било којим судом, и проценти жртава сваког народа... Хрватска је нпр. ушла у ЕУ, упркопс скандалозном односу према својој прошлости. Тако да не разумем Јанковића... Наши проблеми леже пре у несуочавању са прошлошћу у смислу да нико није осуђен за криминал у Србији, од 45. надаље, до дана данашњег.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 17 минута, Срђан Шијакињић рече

Шта добија инистирањем на "геноциду", зашто масакар, злочин и све оно што тај догађај заиста јесте, није довољно?

 А о чему си очекивао да ће да прича? О будућности, укидању партократије, корупцији од дна до врха, економији, личној иницијативи? :) Нормално да ће да понавља једну исту аутистичну мантру коју врте они који га подражавају и који су својим заслугама и утицали да ова екипа дође на власт 2012.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 минута, GeniusAtWork рече

 А о чему си очекивао да ће да прича? О будућности, укидању партократије, корупцији од дна до врха, економији, личној иницијативи? :) Нормално да ће да понавља једну исту аутистичну мантру коју врте они који га подражавају и који су својим заслугама и утицали да ова екипа дође на власт 2012.

Ја сам изгледа наиван дечко :D Шта знам, нисам претерано очекивао неку квалитетну и свежу идеју од њега, али сам се ипак надао да ће ме можда изненадити... Па сам се сморио што видим да нема ништа од тога.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 сат, Срђан Шијакињић рече

Шта ово треба Саши Јанковићу...

Одговор лежи овдје, када га пита зашто је организовао покрет:

пре 2 часа, RYLAH рече

Покрети су свугде у свету организовани првенствено на вредносним, а тек онда на политичким принципима.

Он ово заиста вјерује, да је био геноцид. И тој логици се мало шта може приговорити, реално. Суд је донио пресуду, чича мича готова прича. Да ли суд може погријешити или бити необјективан, друга је прича.

Мислим, може се причати о томе да их је велики број погинуо у борбама, да је Младић спаковао жене и дјецу и послао у муслимански дио БиХ, да су убиства чиниле паравојне формације првенствено, али њему то изгледа само као покушај релативизовања питања. Што често и јесте у питању.

Хоће да буде поштењачина у политици. То му је, да направи бренд принципијелног политичара који прича оно што вјерује. Ништ Сале, видимо се на 5%.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 сат, GeniusAtWork рече

 А о чему си очекивао да ће да прича? О будућности, укидању партократије, корупцији од дна до врха, економији, личној иницијативи? :) Нормално да ће да понавља једну исту аутистичну мантру коју врте они који га подражавају и који су својим заслугама и утицали да ова екипа дође на власт 2012.

#he will not divide us

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Ћириличар рече

Мислим, може се причати о томе да их је велики број погинуо у борбама

80% tih žrtava "genocida" je bilo naoružano i aktivno uzvraćalo paljbu...

U prethodnim godinama su ti isti ljudi ubili oko 3000 ljudi u tom kraju.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 5 минута, Ћириличар рече

Одговор лежи овдје, када га пита зашто је организовао покрет:

Он ово заиста вјерује, да је био геноцид. И тој логици се мало шта може приговорити, реално. Суд је донио пресуду, чича мича готова прича. Да ли суд може погријешити или бити необјективан, друга је прича.

Мислим, може се причати о томе да их је велики број погинуо у борбама, да је Младић спаковао жене и дјецу и послао у муслимански дио БиХ, да су убиства чиниле паравојне формације првенствено, али њему то изгледа само као покушај релативизовања питања. Што често и јесте у питању.

Хоће да буде поштењачина у политици. То му је, да направи бренд принципијелног политичара који прича оно што вјерује. Ништ Сале, видимо се на 5%.

Хм, не бих ставио моје паре на опкладу да Саша прича само оно у шта верује, и да верује у све што говори.

После искустава са међународном правдом, свако разуман би морао да има дебеле резерве према било којим пресудама на политички осетљива питања, он би то као искусан човак мора да зна.

Са друге стране, чему стављање приче о геноциду и односа са суседима као централне теме његове политике у последње време... Ако заиста мисли да наши проблеми леже у томе, и поред тога што политичке и војне вође БиХ и Хрватске листом нису осуђени, док наши безмало сви једу, онда ту нешто није у реду.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
1 hour ago, Аурор рече

80% tih žrtava "genocida" je bilo naoružano i aktivno uzvraćalo paljbu...

U prethodnim godinama su ti isti ljudi ubili oko 3000 ljudi u tom kraju.

За тачне цифре нисам упућен. Једино што знам јесте да су се бројеви бошњачких жртава кретали од 3000 до садашњих 8000. Исто тако знам брдо прича о малверзацијама са тим цифрама. Али ко зна колико су и те приче валидне ( а опет , са друге стране, пракса да мртви гласају је позната у ФБиХ ). 

То је апсолутно небитно за питање да ли је ово био геноцид или не. Када се прича о томе јесу ли Срби једини чинили злочине, онда је итекако битно. Али у причи око правне квалификације злочина, небитно је.

Лично, мене забоље је ли био геноцид или не. То не мијења чињеницу да је хиљаде људи убијено, што у борби што недужних и ненаоружаних. Много ми је битније да се заврши са политизацијом мртвих, што се никада неће десити. 

И такође, био тај злочин геноцид или не, ове цифре ипак остају истините:

 

1.jpg

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 4 минута, Срђан Шијакињић рече

Хрватске

Osuđeni su Hrvati iz Bosne, ukupno su dobili oko 150 godina, iz Hrvatske nije osuđen ni jedan jedini čovek.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 2 минута, Ћириличар рече

За тачне цифре нисам упућен. Једино што знам јесте да су се бројеви бошњачких жртава кретали од 3000 до садашњих 8000. Исто тако знам брдо прича о малверзацијама са тим цифрама. Али ко зна колико су и те приче валидне ( а опет , са друге стране, пракса да мртви гласају је позната у ФБиХ ). 

То је апсолутно небитно за питање да ли је ово био геноцид или не. Када се прича о томе јесу ли Срби једини чинили злочине, онда је итекако битно. Али у причи око правне квалификације злочина, небитно је.

Лично, мене забоље је ли био геноцид или не. То не мијења чињеницу да је хиљаде људи убијено, што у борби што недужних и ненаоружаних. Много ми је битније да се заврши са политизацијом мртвих, што се никада неће десити. 

И такође, био тај злочин геноцид или не, ове цифре ипак остају истините:

 

1.jpg

Слажем се са свим, с тим што разумеш свакако да је промена у демографији последица пре свега пресељавања, а не тога што је не знам колико људи убијено...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Хм, не бих ставио моје паре на опкладу да Саша прича само оно у шта верује, и да верује у све што говори.

После искустава са међународном правдом, свако разуман би морао да има дебеле резерве према било којим пресудама на политички осетљива питања, он би то као искусан човак мора да зна.

Потцјењујеш моћ идеолошких убјеђења. Чак и током кампање се видјело да он вјерује да је у Сребреници био геноцид, али је тада био довољно мудар да прави дистинкцију "Суд је тако рекао и што се тиче мене као правника, ја то морам поштовати. А личном ишљење је нешто друго.". Није рекао да не вјерује у геноцид, нити да вјерује. Е, сад је дух пуштен из боце.

1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Са друге стране, чему стављање приче о геноциду и односа са суседима као централне теме његове политике у последње време... Ако заиста мисли да наши проблеми леже у томе, и поред тога што политичке и војне вође БиХ и Хрватске листом нису осуђени, док наши безмало сви једу, онда ту нешто није у реду.

То је једина ствар по којој се разликује од Вучића. Форсирај своје компаративне предности :D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 1 минут, Аурор рече

Osuđeni su Hrvati iz Bosne, ukupno su dobili oko 150 godina, iz Hrvatske nije osuđen ni jedan jedini čovek.

Апсурдно...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Слажем се са свим, с тим што разумеш свакако да је промена у демографији последица пре свега пресељавања, а не тога што је не знам колико људи убијено...

Између осталог јесте, али у питању је диспропорционална промјена Бошњака у односу на Србе, генерално.

Као у Книну, нпр:

 

1.jpg

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се 16. априла 2021. године у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Даниловском манастиру у Москви са министром спољних послова Србије г. Николом Селаковићем.

    
   У име Руске Православне Цркве састанку су присуствовали председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион и његов заменик, протојереј Николај Балашов.
   Са српске стране састанку су присуствовали службеник Патријаршије Српске г. Дејан Накић и виши саветник Амбасаде Србије у Москви г. Бранислав Радојчић.
   Његова Светост је топло поздравио госта, уз напомену да се претходно састао са г. Селаковићем 2015. године, када је био министар правде Републике Србије. Честитајући г. Селаковићу именовање на садашњу функцију, Његова Светост му је пожелео успех на месту челника српског Министарства спољних послова.
   У наставку разговора, Патријарх је приметио да су се скоро све државе, укључујући Русију и Србију, прошле године суочиле са пагубном пандемијом коронавируса. „Наравно, ово намеће одређена ограничења, укључујући и друштвене активности“, рекао је патријарх Кирил. „Ипак, живот иде даље. Упркос пандемији, дешавају се многе добре ствари. Мислим да ово сведочи о томе да савремено друштво још увек има одређену резерву снаге, знања и образовања да се одупре таквим изазовима као што је епидемија“.
   Његова Светост је са жаљењем констатовао да је пандемија коронавируса однела животе многих људи, укључујући јерархе и свештенослужитеље. „С тим у вези, посебно бих желео да поменем блаженопочивше Патријарха српског Иринеја и митрополита Амфилохија, као и нашу осталу браћу Србе који су преминули од ове болести“, рекао је предстојатељ Руске Цркве. „Сећам се своје посете Србији 2014. године, сусрета са патријархом Иринејем и братског дружења са архијерејима Српске Православне Цркве“, наставио је Његова Светост патријарх г. Кирил. „С тим у вези, још једном бих нагласио да посебну важност придајемо односима са Српском Православном Црквом. Односи наших Цркава – Српске и Руске – веома су важан, можда и одлучујући чинилац који одређује добре односе наших држава. Баш због тога придајемо посебан значај развоју тих односа“.
   Његова Светост је такође посведочио да је вест о упокојењу блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, који је био веома вољен у Србији и широм православног света, примљена са осећањем дубоке туге у Руској Православној Цркви. „Патријарх Иринеј је свима нама био пример како се и у поодмаклим годинама живота може бити активан и физички јак и достојно представљати свој народ и своју Цркву“, рекао је Његова Светост.
   У фебруару 2021. године Српска Православна Црква је добила новог предстојатеља. Према речима Његове Светости патријарха Кирила, Руска Црква је са великим задовољством примила вест о избору Његовог Високо-преосвештенства Порфирија, Митрополита загребачко-љубљанског, на древни престо српских првојерараха. „Одмах, на дан избора, позвао сам телефоном Светејшег брата Порфирија. Имали смо срдачан разговор. Уверио ме је да ће се све што је исправно и добро, уграђено у темељ односâ између наших Цркава, развијати уз његово активно учешће“, рекао је Његова Светост.
   Обраћајући се Његовој Светости патријарху Кирилу, г. Селаковић је захвалио Предстојатељу Руске Православне Цркве за пријем. „Захвалан сам Вам на овом благослову да после више од пет година могу поново да се сусретнем са Вама, сада у својству министра иностраних послова. Наш први сусрет био је један од најважнијих у мом животу. Данас, као министар спољних послова, имам прилику да Вам пренесем најтоплије поздраве и жеље нашег председника Александра Вучића, који Вас је назвао великим човеком и великим пријатељем Србије и српског народа“, рекао је први човек Министарства иностраних послова Републике Србије. Он је такође захвалио Његовој Светости патријарху Кирилу на лепим речима о блаженопочившим јерарсима Српске Цркве, Патријарху српском Иринеју и митрополиту црногорско-приморском Амфилохију. „Патријарх Иринеј је имао особину која одликује и Вашу службу, Ваша Светости. То је борба за јединство Цркве и за јединство вере. Патријарх Иринеј је имао следећи обичај: када би се постављало неко питање, увек је питао шта ће о томе рећи сестринска Руска Православна Црква“.
   Како је истакао г. Селаковић, председник Републике Србије Александар Вучић и блажене успомене патријарх Иринеј су успоставили веома добре, стабилне односе између државе и Српске Православне Цркве. „Наш новоизабрани патријарх Порфирије ће наставити тим путем. Односи између Републике Србије и Српске Православне Цркве су онакви каквима их је успоставио патријарх Иринеј“, нагласио је министар спољних послова Србије.
   Говорећи о последицама пандемије коронавируса, г. Селаковић је изразио захвалност Руској Федерацији и председнику Владимиру Путину на помоћи пруженој српском народу. „Лични односи између председникâ наших земаља, Александра Вучића и Владимира Владимировича Путина, у великој мери су допринели превазилажењу последицâ пандемије у Србији“, изјавио је г. Селаковић. „Од јуче је у нашој земљи почела производња Спутњика V. Блискост наших сестринских Цркава, Руске и Српске, у много чему доприноси добрим пријатељским односима између наших држава“, додао је.
   Током разговора је било речи и о питањима даље сарадње двеју Цркава у обнови низа црквених објеката у Хрватској, као и у Босни и Херцеговини. Дотакнуте су и теме повезане са значајем традиционалних вредности у животу народâ Русије и Србије. Министар Селаковић је изразио дубоку захвалност за учешће Руске Православне Цркве, Русије и руских добротвора у украшавању Храма Светог Саве у Београду и изразио наду да ће његово свечано освећење постати догађај од великог значаја у животу српског народа.
    
   Извор: Информативна служба Одељења спољних црквених веза московске Патријаршије  (Патриархия.ru)
  • Од Поуке.орг - инфо,
   После литургијског сабрања у храму Светог Саве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је посетио здање Главне поште у Београду где је, у молитвеном присуству директора Зорана Ђорђевића и запослених, служио чин благосиљања славског колача и жита поводом празника Благовести - крсне славе ЈП Пошта Србије.

    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 24. марта 2021. године у Патријаршији српској у Београду потпредседницу Владе Републике Србије и министра културе и информисања гђу Мају Гојковић. 

    
   Патријарх српски Порфирије је захвалио министарки Гојковић на честитки и присуству на његовом устоличењу у трон предстојатеља Српске Цркве, као и на данашњој посети током које су разговорали о продубљењу сарадње између Српске Православне Цркве и Министарства културе и информисања. Патријарх је нагласио да се заједнички рад на пројектима од националног значаја мора неговати и развијати.
   Потпредседница Владе и министарка културе и информисања је захвалила Патријарху српском на срдачном пријему и истакла значај црквеног културног и националног наслеђа. Министарка Гојковић је изразила спремност за сарадњу са Српском Православном Црквом на највишем могућем нивоу и по свим питањима која су у надлежности њеног ресора. 
   Састанку су присуствовали помоћник министра Данијела Ванушић, директор Музеја Српске Православне Цркве ђакон Владимир Радовановић, шеф и заменик шефа Кабинета министра Бранислав Маричић и Станко Благојевић, као и шеф Кабинета Патријарха српског ђакон др Александар Прашчевић.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Bilbija,
   Животом и смрћу, Милошевић је заслужио поштовање Србије и Срба
    
    
    
   Министар унутрашњих послова и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је данас да је бивши председник Србије и Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободан Милошевић „својим животом и смрћу, заслужио поштовање Србије и Срба али и свих људи који поштују борце за слободу”.
   Вулин је поводом 15. годишњице смрти бившег председника Србије оценио да ће историја „бити много праведнија према Слободану Милошевићу него што су били његови савременици”.
   „Нису сви пријатељи Слободана Милошевића били ни његови пријатељи, ни пријатељи Србије, али сви непријатељи Слободана Милошевића су били искрени непријатељи Србије и то је било непогрешиво, историја ће то потврдити”, навео је Вулин.
   Бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић преминуо је на данашњи дан 2006. године у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, где је био оптужен за ратне злочине почињене у ратовима на простору бивше СФРЈ. На првим вишестраначким председничким изборима у Србији, децембра 1990. године, као кандидат СПС-а добио је 65,34 одсто гласова и постао први председник Србије.
   За председника СРЈ изабран је у Савезној скупштини 25. јула 1997. и на тој функцији остао до 5. октобра 2000. године, када је под притиском јавности признао пораз на председничким изборима одржаним 24. септембра те године.
   Милошевић се 7. октобра повукао с власти а ухапшен је у Београду 1. априла 2001. под оптужбом за финансијске малверзације повезане с царином. Тај процес није вођен јер је на Видовдан, 28. јуна 2001. изручен Хашком трибуналу.
   Милошевић је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине на Косову и Метохији, за ратне злочине и геноцид у БиХ и ратне злочине у Хрватској али је процес обустављен 14. марта 2006. године, пренео је Танјуг.
   Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

  • Од obi-wan,
   Министру просвете, науке и технолошког развоја, Бранку Ружићу
   Ми смо се у српском образовању о много кога и о много шта огрешили. Греси нам баш иду од руке. Министри се мењају, по правилу: „Ко не буде добар, добиће Министарство просвете!“ Оде онај, дође овај, спрема се будући… и тако унедоглед. Кратко се задржавају и углавном у њиховом раду нема никаквог континуитета (што некада, нпр. сада и није тако лоше). Почињу реформе без краја и конца, а просветни радници се све жешће гурају на маргину друштва. Наде да ће се нешто променити, све је мање.
   Борба за то коме смо нанели највише штете, ипак има свог „победника“. Тешко да смо се огрешили о некога више, него о вероучитеље. Још од давне школске 2001/2002. године када је (најпре као факултативни), враћен предмет Верска настава (до 1946. године – Катехизис), ми ове људе малтретирамо. Читавих 20 година они раде на одређено време, упркос томе што је школске 2003/2004. године, предмет постао обавезан изборни! Нема тога ни у једном српском закону ни у Уставу, али кога још брига за те дебеле књижурине!? Мало-мало па неки министар одлучи да предмет укине, други се прави да не постоји, а један и то баш овај претходни је (ни мање, ни више, него) на Хиландару, српском патријарху, блаженопочившем Иринеју, обећао да ће решити радно-правни статус вероучитеља чим се укине Забрана запошљавања у јавном сектору! Реч министарска, баш ништа не кошта, а Шарчевић је вероватно претпостављао да пријем неће скоро моћи да се реализује или да тада више неће бити на најнежељенијој позицији у Влади, што се и десило. Кога сада да подсећамо шта је изјавио, заклео се, чврсто обећао?
   Знамо да је од јануара 2021. укинута поменута Забрана, мада, руку на срце, ни пре ње учитељи вере нису могли да реше свој статус.
   Пратећи овај проблем, схватили смо да је интересовање за решење изненађујуће мало и да се две деценије траже само добри (или лоши) изговори. Можда је време да бар један грех смањимо…
   Дакле, ако је предмет уведен и до сада опстао у нашим школама, ако је неко процењивао да треба да остане ту где је, апелујемо на Бранка Ружића да покрене процес примања вероучитеља на неодређено време! Нека бар нешто добро ова година донесе људима који су у великој неизвесности живели, исувише дуго трпели, били очајни јер не могу да збрину своје породице, подигну кредите и живе колико-толико заштићено од свакојаких уцена.
   Поштовани сви, министре и ини, 20 година рада на одређено време, ако је за вајду, доста је!
   Председник Уније СПРС
   Јасна Јанковић

×
×
 • Креирај ново...