Jump to content
Хајдук

Икона Свете Матроне са Стаљиновим ликом

Rate this topic

Recommended Posts

Икона Свете Матроне са Стаљиновим ликом

| Бранко Ракочевић   | 03.06.2015.
Икона Свете Матроне са Стаљиновим ликом
 
 

На Прохоровском пољу у Белгородској  области,  где  је 12. јула 1943.  г. вођена  једна од највећих тенковских битака у историји и  где јеоподигнут музеј посвећен чувеној Курској бици,   пводом прославе  70.  годишњице Победе над фашизмом,  приређена је  свечана церемонија  доделе књижевне награде „Прохоровско поље“.  

Ово престижно кнњижвно признање  установило је 1999. г. нациоално-конзервативни Савез писаца Русије уз подршку Владе Белогородске  области и Белогородске Староскољске епархије Руске Православне Цркве (РПЦ)

Икона са ликом Јосифа Стаљина-главни догађај


Како пишу руски медији и портали,  главни догађaј приликом доделе нагрaде је  била   икона  са ликом Јосифа Стаљина,  коју је у салу унео  Александр Проханов,  познати руски писац и глвни уредник недељника „Сутра”  (Завтра),   а  затим је  јеромонах са Свете горе  Афиноген  одржао  богослужење посевћно  Стаљиновој икони.   

Проханов  је такође позвао јеромонаха  Афиногена и на   редовни плеум Савеза писаца Русије  који делује од 1991.   г.  након  раскола некад  јединстевне, моћне и утицајне  совјетске књижевничке организације   од које  су настале нацонално-конзервативна  и либерално-демократска  фракција. 

Врховни вођа и учитељ,  генералисмус Јосиф Џугашвили је на икони „Пресвете Богородице“   приказан у лику Деве Марије.  Политиколог Алексеј Ворбјев је потврдио меидјима да је икона освештана. 

Икону је осликао  рибински иконописац  по наруџби и Изборског клуба  чији је представник Проханов. 

Изборски клуб окупља ултра конзервативне присталице  Владимира Путина међу којима су и председник покрета „Антимајдан“   историчатр  Николај Стариков  и бивши  предавача на Московском државном уноверзитету „Ломоносов“  (МГУ)  Александр Дугин. 
 
Стаљин као Мојсије 


Прохорин сматра да је победа Русије у Великом отаџбинском рату носила  мистични и религиозни  карактер  и да то Стаљина  чини сличним  Мојсију. 

„Стаљин је на овој икони представљен као војсковођа победник,  лидер са заставом победе,  док на његовој глави сија  икона Пресвете Богородице.  

Ту икону   не треба схватити  као икону светог Јосифа,  не,   над Стаљиновом главом као и над главом његових сабораца   нема златних ореола,  то је икона Пресвете Богородице. 

А она,  та икона,  симболизује   и државу,  победу  Светла над Тамом,  она надкриљује својим покровом ту грандиозну  групу  победника”,  изјавио је Проханов.  

Различита мишљења иконописаца

Иконописци имају разлиичта  мишљења  кад  сликањем обогтворују тако противуречне личности као што је био Јосиф Стаљин. 

ikona-staljina.png

У Рибинском одељењу Савеза сликара Русије многи су изјавили  да се никад не би прихватили сличног  посла,  али међу онима познатим ликовним ствараоцима  који нису  чланови сталешког удружења живописца,  има и оних који би  се прихватили сличног посла кад би им био понуђен. 

Аутор  иоконе „Пресвете Богродице“ је категорички одбио сваки коментар. 

Белогородска епархија одбила  своје  учешће  у  ритуалу

Истовремено  Белгородска митрополија  је одбила  не само да учесвује,  него и да присуствује ритуалу богослужења  на Прохоровском пољу  изјаснивши се против  одређених ликова осликаних  на икони. 

Официјелно саопштње на сајту  Епархије

Црква се огалсила офицјелним саопштејем на сајту Епархије: 

„Премда је слика урађена иконописним стилом,  ипак,  из више разлога, она  се не може сматрати иконом. 

Најпре зато  што ниједан лик  на њој  осликан  није од стране Руске православне  цркве  уврштен у свеце.   

Други разог је што су неки ликови обоготворени на њој били отворени прогонотељи цркве. 

Трећи разлог је што јеромонох господина Прохарова   не припада клеру   Белогородске митроплије.”

Икона - својеврсни  манифест и илустација идеје тзв. „грађнке религије“ 

На сајту  надлежне Митрополије, у званичном саопштењу-документу се даље истиче:

„Слика  коју су  по наруџбини Изборског клуба урадили  уметници из града Рибинска,  представља својеврсни манифест  и илустарцију идеје  тзв. „грађанске религије“ која је у протовуречности са боготвроном религијом и Православном црквом. 

Литију за упокојење је вршио „Атонски јеромонах  Афиноген“, (како су га представили,  који је уставри „приручни“  јеромонах господина Прогнова. 

Одговор Проханова

Проханов: И вође које су вршиле  репресије  могу се сматрати „светим“ ако су победили силе које су угрожавале опстанк нације

Са своје  стране,  аутор романа „Дрво у  центру Кабула”  и „Господин Хексоген“ Александр Проханов сматра да се  и оне вође које су криве за репресије  свеједно могу сматрати „светима” ако су извојевали победу  у сукобу са мрачним силама  намереним да угрозе постојање нације.


„Отуда се  и Мао Це Тунг,  који је убио многе људе  исто као и Мојсије,   збг кога је страдао велики број  Јевреја могу потенцијлно сматрати веома узвишеним,  малте не светим људима>… <

Тако на пример,  мој књижевни учитељ,  Јуриј Трифонов, чијег је оца  стрељао Стаљин,  који  је пошто му је погубио оца сину  доделио Стаљинову награду.  И Јуриј Валентинович Трифонов је примио  ту нагрду сматрајућои при том да поступа и морално и логично.”

Икона са Стаљионовим ликом пронађена у Никоајевској цркви  у Москви још 2010.  

Jош пре пет година новинари високотиражног руског листа „Московски комсомолац“  (Московский комсомолец,  МК) пронашли су у једној престоничкој цркви  икону са ликом Јосифа Висарионовича Стаљина,  о чему  је тада  писао не само овај лист,  него и други руски медији.

ikona%20staljinova-matrona%20moskovska(2

Реч је  о невеликом храму Светог Николе  који се налази  између зграда Руске државне  бибилиотеке.  

Око десет метара од улаза у храм,  виси велика икона Свете Матроне Московске  упоредо са приказима главних момената из живота светице чудотворке. 

На једној од тих композиција Матрони Московској  друштво прави нико други него – Јосиф Џугашвили лично!

Ништа се не зна о настанку иконе 

О настанку иконе ништа није познато,  а у цркви нису хтели да одају име њеног аутора. 

Са своје стране преосвештени  отац Владимир, старешина храмова Централног округа, претпоставља да је храм Светог Николаја добио икону на дар. 

Што се пак аутора иконе тиче,  отац Владимир  не искључује могућност да је  ово дело  са Стаљиновим ликом могао  насликати један од иконописаца Покровског манастира  у којему се чувају мошти свете Матроне. 

„Очигледно, неко је осликао Стаљина,  а ко би то могао бити,  о томе засад само круже гласине,  и ништа се поуздано не може рећи док се не сазна пуна истина“,   рекао је отац Владимир репортеру МК.  

Легенда да је Стаљин посетио Матрону Московску у новембру 1941.

Распрострањена  је легенда по којој је Јосиф Стаљин посетио Матрону Москвоску 1941.  на почетку  рата. 

Управо је тај момемнат и осликан на икони  која виси у храму Светог Николаја. 

Руска Православна Црква, (РПЦ), а такође већина свештеника и верника категорички негирају  да је икад Стаљин посетио Матрону,  сматрајући то најобичнијом,  чак и гнусном измишљотином. 

И раније је било покушаја канинизације Јосифа Висарионовича

Подсетимо да ово није био  први пут како руски медији откривају покушаје „канонизације“  Јосифа Висарионовича.  

Године 2008.   избио  је скандал око храма Свете кнегиње Олге из Стрељне, (Лењинградска област) где је била нађена икона исте те свете Матроне  Москвске,  а с њом упоредо је у приордној величини био насликан Стаљин. 

Икону су на крају склонили, а игуман Јевстафије (Жаков) који је икону истакао,  ражалован је у обичног свештеника. 

Он је тада  икону однео кући где је окачио на почасном месту. 

Скандал је  је давно заборављен,  а побуњеног игумана се мало ко сада сећа. 

Од тада   је у обитавалиште  свештеника - стаљинисте  почело право ходочашће.  Да би видели лик вође, његови обожавтељи су  долазили  и  из иностранства

Оживљено сећање на игумана –стаљинисту,  оца Јестафија (Жакова)

Ипак је репортер „Московског комсомолца“ покушао и успео да оживи сећање на  свештеника стаљинисту оца Јестафја  (Жаркова). 

Тако је к оцу Јевстафију у походе дошао један Италијан у знак захвалности Стаљину што је у унверзитетима у СССР-у увео  катедру Римског права,  у том моменту јединствену  у Европи.  

Ходочасник Стаљинове иконе био је иначе,  професор Римског права. 

„Ја сам за време Стаљина проживео 12 година,  то је тада била прелепа земља.  Детињство ми је прошло у Иванову,  где сам учио и  школу.  У нашем малом граду се нису дешавала убиства,  а и мањи облици насиља су се догађали врло ретко. 

Све девјке су до удаје остајале девице што је врло важно,  јер сматрам да је сваки грђански брак срамота,  уколико није потрђен и црквенм.  

Године 1947.   више није било глади. 

Тај период је завршен.   У продавницама су се појавили лепи и укусни  прехамбени артикли.  Мој отац,  професор је као и наш сусед,  шофер ватрогасних кола,   могли су да купује деликатесе …”,  сећа се  рашчињении игуман  Јевстафиј (Жаков). 

Остао је и даље побожни стаљиниста,  напустио  је дефинитвно храма Свете Олге  у Стрељни, а све те  неприајтности је доживео због “нестандардне“ иконе. 

Добио је ново намештење: настојника храма Рождества светог Јована Претече у тврђави  Орешек у Шлиселбитгу,  рушевини  која се налази у ужансом стању,  нема крова,  а недостаје јој и један зид. 

„Никако ћу се ипак снаћи”,  објашњава ражаловани игуман.  “Поставићу  сточич и почећу да служим.  Доделили  су ми и четири помоћника,  и храм покушаћу   да  обновим храм. 

Шљисебирг за мене није обично мето. У њему су обесели  брата од стица мога деде који је заједно са  другим завререницима покушао да извршио атентат  на  цара Александра III. 

Деди је било име  Александр Иљич Уљанов. 

Моја баба Јевдокија Александровна Ардашева припадала је   роду Уљанових  по линији  Александара Бланка. 

Можете замислити како су сви Александрови другови одгурнули свештеникову руку пружену за последње целивање. Једино мој предак  то није урадио“,  с поносом истиче рашчињени игуман храма Светог Николаја у Москви, страдао због превелике однаости икони Матрони Московској са ликом великог вође,  отац  Јевстафиј (Жаков). 

Од лекара за лепрозне болести постао свештеник 

И сама биогафија оца Јевстафија (Жакова) је   необична.  Пре него је постао свештеник, радио је као лекар у   служби хитне помоћи у једом заводу  за лепрозне 

Посветио  се цркви кад је схватио да  га је лекарска пракса довела до душевног растројства. 

„Престао сам да жалим болеснике” прићао је Жаков и уплашио се.  

Године 1987.  рукопложио га је за свештеника будућин птријарх московски и целе Русије Алексеј II. 

Како је настала идеја да се уради икона  са Стаљиновим ликом?

По речима оца  Јевстафија,  до идеје  иконе са Стаљиновим ликон дошао је   након што је видео  вођу у храму Светог  Николаја   у Москви. 

После тога је замолио иконописца  Иљка Пивника  да наслика увеличану копију светониколске иконе.  Плаћен му је хонорар у износу од 35 хиљада рубаља прикупљених доборовољним прилозима. 

Света Матрона Стаљину: „Нека сви иду из Моксве,  а ти остани овде. Црвени петао ће победити црог петла.” 

„Историја о Матрони је необична”,  прича отац  Јевстафиј.  

„Упознао сам се са очевицима тих догађаја.  

Седамдесетих година сам разговарао с  извесном   Анастасијом,  старицом која је дошла у Петербург из Москве. Примила ме је у своје друштво зато што сам био лекар и помагао сам јој: мерио сам јој притиск,  преписивао лекове,  итд. И тако ми је Анасасија једном испричала: 

А знаш ли ти да је Стаљин долазио био код иконе Матроне за време рата?”

Испоставило се да је старица некад била у персоналу који је обслуживао  храм.  И видела како   се   једног дана  испред  дома светице  зуставио аутомобил из кога је изашао Стаљин у  пратњи још једног човека. Ушли су у њен дом  и задржали се у разговру с њом око пет минута.

staljin-ikona-1.jpg

Матрона је рекла генералисимусу:

„Нека сви иду из Москве,  а ти остани овде. Црвени петао ће победити црног петла.”

Те речи и  данас круже Русијом“,  каже отац  Јевстафиј I  и наставља:

„Не разумем због чега  се 2008. г.  подигла онолика бука. Светица је на икони благословила вођу.  Људи због тога треба да се радују.”

Нажалост,  сви људи се нису радовали

Али,  нажалот,  нису се сви људи рдовали. 

Нашле су  се неке  старице-активисткиње  које у покренуле кампању против  оца Јевстафија. 

Оне су писале жалбе црквеним властима,  медијима,         оптужујући   га за мрачњаштво.  

Треба истаћи да је и  то да је И отац Јевстафиј имао своје  заштинике у високим духовним круговим.  


Зато је и икона још извесно време могла да виси у храму, а онда су је одатле „транспортовали“ код свештеника кући. 

Отац Јевстафиј  нема   деце,  премда се у младости често заљубљивао.  

Правда се  да је остао неожењен и без порода „зато што  његовој  мајци није  била по вољи  ниједна снаха у најави”. 


Бранко Ракочевић

 

http://mojenovosti.com/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=9&idnovost=109875&Ikona-Svete-Matrone-sa-Staljinovim-likom#.WVZcloTyvmE

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 2 минута, Хајдук рече

Нажалост,  сви људи се нису радовали

Па можда се нису радовали оних пар десетина милиона које је поменути непомјаник побио током своје владавине.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 11 минута, Хајдук рече

Нажалост,  сви људи се нису радовали

Стварно чудно што се нису сви радовали што је други највећи убица Руса у историји осликан на икони.

А Немци су успели да побију више Руса од њега управо и само захваљујући његовој тоталној неспособности и тврдоглавости.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Чињеница је и да је Св. Лука Кримски имао изузетно високо мишљење о товариш Стаљину, али став РПЦ је јасан иако га са једне стране верници сматрају за злочинца, а са друге стране за истинског православног верника. По речима РПЦ клира: Стаљин се није покајао ни у једном тренутку свог живота и то је оно што је пресудно. Слично као Толстој.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, Хајдук рече

Стаљин се није покајао ни у једном тренутку свог живота и то је оно што је пресудно. Слично као Толстој.

Баш је слично... Колико беше људи Толстој побио?

Осим тога је Толстој био верник, а овај други ратоборни атеиста.

Не знам стварно шта је са тим људима, ваљда је то нека мала група замлата... Иначе, није добро...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бог је сигурно водио кроз историју хероје великог отаџбинског рата тако да је вероватно и Света Макрона имала велику улогу, можда баш као на икони. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 Објављено 01 април 2017
 

5411607На овај уистину велики празнични дан за сваког истинског српског и руског патриоту, на Дан Победе над нацистичким и окултистичким Трећим Рајхом, једна недоумица и нелогичност остају прилично несхваћене у српском (и не само српском) јавном дискурсу. Чак и огроман део патриотски настројених медија одаје почаст Великој Победи, истовремено настављајући да у свакој прилици уз помен имена вође те победе, стављају реч диктатор или још горе, зликовац, злочинац итд. О личности Јосифа Висарионовича Стаљина писао сам у више наврата и на овом порталу и на другим местима.

У светлу неких нових докумената који су публиковани у самој Русији, ова значајна тема се свакако може надоградити. Као православни публициста, држаћу се онога на чему инсистирам у историјским темама, о улози Промисли у историјским процесима, па и овај текст представља покушај осветљавања личности Јосифа Висарионовича Стаљина управо кроз такво промишљање о историјским процесима.

Прво што треба схватити, јесте чињеница да је дехристијанизација и дух протестантизма на који су као на кугу упозоравали многи руски великани ХIХ века, био владајући „дух руске интелигенције“ пред катастрофу 1917. године. Нису сви били у стању (попут Пушкиновог генија) издићи се изнад духа масонерије и волтеријанства који је владао у многим руским лицејима. Није велики Гогољ тек тако указивао на „мртве душе“, нити је Достојевски тек тако пророчки указивао на „зле духове“, него је на жалост та пошаст увелико завладала умовима не само обезбожене руске интелигенције, него добрим делом и у јерархији Руске Православне Цркве. Није се свети праведни Јован Кронштатски на почетку ХХ века тек тако жалио: „Престали су схватати руски људи шта је то Русија. А она је подножје Престола Господњег“.

Дакле, дух одступништва од живота по Јеванђељу је, на жалост, владао међу многим ученим људима тог периода. Стаљин свакако није био једина личност која је из богословије закорачила у револуцију. На једном предсаборском саветовању уочи избијања Првог светског рата, Н.Д. Кузњецов је у свом реферату написао: „У свести многих људи се укоренила представа о Епископима као о лицима која су у Табели о рангирању – у рангу генерала“. Највећи светитељи који су живели деценију-две пре катастрофе 1917. године, Теофан Затворник и Игњатије Брјанчанинов, у таквој клими су се повукли у затворништво. Догађаји из 1917. године показали су тужну слику тадашњег стања и у РПЦ – добар део јерархије је одступио од православног императора, заборавио на заклетву верности Епископа Божијем Помазанику и приближио се масонској Привременој влади. Ево речи светог Јована Кронштатског из 1906. године: „Вера Речи Истине, Речи Божије – нестала је и замењена је вером у људски разум. Новинари су се претворили у лажљивце, за штампу нема ничег светог и достојног поштовања, осим њиховог лукавог пера, неретко уроњеног у отров клевете и подсмевања, деца се више не повинују родитељима, ученици – наставницима, бракови су поругани, породични живот се урушава, сви желе аутономију, чак и међу средњим и вишим духовенством – школске установе су заборавиле на своје назначење – бити слуге Цркве и спасења људи. Код интелигенције се изгубила љубав према Отаџбини и она је спремна да је прода инородцима, као што је Јуда продао Христа… Никоме није стало до Истине и Отаџбина је на ивици погибије…“. Зашто скривати чињеницу да је и пре доласка бољшевика на власт (после фебруарског државног удара), у ходницима Светог Синода једно време висио портрет Цара Николаја окренут наопако. Поколебала се вера у целој држави, армији, народу, па на жалост, као што видимо, ни многи људи из Цркве нису били изузетак. Изузетак није био ни студент богословије Јосиф Висарионович Џугашвили (Стаљин).

Ево како то неразумевање историјских процеса лепо сумира велики руски архијереј друге половине ХХ века, доктор црквене историје, Митрополит Јован Сничев: „Узрок несхватања је овде, као и у многим другим случајевима, један – недостатак личног духовног искуства које је присутно код оних који живе истинским неупрљаним црквеним животом. У историјским размерама, то је једина повезујућа карика у бесконачном низу поколења која се смењују. То је једина гаранција да можемо схватити нашу сопствену прошлост. Јер се садржај тог духовног искуства не мења, као што се не мења ни сам Бог – неисцрпни извор тог духовног искуства“. Без овога, сви наши покушаји да се разаберемо у нашој прошлости представљају по Сничеву само „мудровање плоти“ или „размишљања не о Божанском, него о човечанском“.

Ако покушамо да одбацимо „мудровање плоти“, не можемо пренебрегнути чињеницу појаве Државне иконе Мајке Божије на дан принудног одречења Цара Николаја од власти. На тој икони Пресвета Богородица држи руски царски скиптар у руци. То може значити само једно – да је Пресвета Богородица измолила код Свог Сина спасење Русије. Ако је то тако, зар је без Њеног допуштења био могућ долазак и вишедеценијска владавина Јосифа Висарионовича Стаљина? Пре ће бити да се радило о томе, да су синови пакла, закулисни владари света, били наменили великом руском народу улогу коју су приуштили Индијанцима у Америци. И у самој Русији су имали своју пету колону која је за њих одрађивала тај посао. Промишљу Господњом и студент богословије Јосиф Висарионович Џугашвили је залутао у својој младости, искрено се бацио у посао „усрећивања човечанства“ али је веома брзо и увидео да међу његовим партијским друговима има превише оних који у свом срцу не скривају светлост, незлобивост, некористољубивост – него таму, злобу, користољубље, осветољубивост… И догађа се истинско чудо Божије, он веома брзо почиње борбу против тих старих револуционара. Како се уопште може назвати другачије него истинским чудом Божијим, да се после катастрофе зване масонска фебруарска револуција 1917. година и грађанског рата који је уследио после бољшевичке револуције, буквално на развалинама велике Руске империје, могла појавити моћна држава која је ослободила читаву Европу од наци-фашистичке окупације? На челу државе и народа који су то урадили, налазио се Стаљин.

Прва изузетно важна Стаљинова победа, била је победа „тихоновске“ струје у РПЦ, а заслуга за то лежи управо на Стаљину и његовим најближим сарадницима. Документи које ћемо овде навести, који су код нас потпуно непознати, требало би да постиде свакога ко и даље Стаљина оптужује за погром Цркве.

На седници ЦК која је одржана 16. августа 1923. године, Стаљин је говорио о многобројним примерима изругивања над православним храмовима и репресијама над духовенством. Кратак цитат: „Ти и многобројни слични примери јасно сведоче колико се неопрезно, неозбиљно, лакомислено односе неке локалне организације Партије и локални органи власти према тако важном питању као што је питање о слободи религиозних убеђења. Те организације и органи власти, очито не схватају да својим грубим, нетактичним деловањем против верујућих који представљају огромну већину становништва, наносе непоправљиву штету совјетској власти <…>

Полазећи од реченог, ЦК доноси указ:

Забранити затварање цркви, молитвених просторија, … по мотивима неизвршених административних обавеза о регистрацији, а ако је таква одлука донета, одмах је укинути;

Забранити ликвидацију молитвених просторија, здања и осталог, путем гласања на скуповима неверујућих или људи који немају везе са онима који су потписали уговор о тој просторији или згради;

Забранити ликвидацију молитвених просторија, здања и осталог, због неплаћеног пореза, пошто таква ликвидација није у строгој сагласности са инструкцијама НКЈ 1918. г. П. II;

Забранити хапшења „религиозног карактера“, пошто она нису повезана са очигледно контрареволуционарним деловањем „служитеља цркве“ и верујућих;

Одговорност за спровођење у живот ове директиве ставити на секретаре губкома, обкома, облбироа, националног ЦК и регкома лично.

Секретар ЦК Ј. Стаљин, 16/VIII-23 г.

Овај Указ ЦК се појавио одмах после изјаве Патријарха Тихона о лојалности совјетској власти. Међутим, треба знати да је у том периоду Стаљин као секретар још увек био не само далеко од „свемоћи“, него знатно испод Лењина и Троцког као врховних руководилаца у том периоду. Због тога је и испуњавање овог указа вршено само од стране Стаљинових присталица и људи који нису били потпуно равнодушни према Цркви. Цео лењинско-троцкистички апарат био је препун жестоких сатанизованих и русофобних људи међу којима практично није ни било православних Руса, као и свакојаких злочинаца, лопова и убица пуштених из затвора и већ огрезлих у масовном терору. Бољшевици-интернационалисти су преко једног Стаљиновог „колеге“, бившег студента богословије Јакоба Петерса, покушали уз помоћ троцкиста да наметањем „јереси обновљенства“ изнутра растуре цркву. Лењин и Троцки су зацртали као циљ „окончавање са поповима и религијом“ и припремао се потпуни погром РПЦ.

Лако је било из емиграције критиковати Патријарха Тихона, а потом Сергија због његове декларације, али (наравно, част бројним истинским пастирима у Руској Заграничној Цркви) многи од њих не могу избећи одговорност за издају Цара у масонској Фебруарској револуцији. А они који су остали у земљи, упркос прогону (попут Архиепископа Илариона Тројицког који је робијао на злогласним Соловкама), подржали су тај корак Митрополита Сергија, схватајући да Црква Христова при било каквој власти мора да брине о спасењу душа своје пастве. У том тренутку, Стаљин је био једини озбиљан руководилац који је подржавао „тихоновце“ у цркви. О томе сведоче многи црквени великодостојници, на пример Митрополит Венијамин (Федченко) и Архиепископ свети Лука Војно-Јасеницки. Враћено је изучавање руске историје које је било укинуто, забрањен је рад секти и већ 1933. године Стаљин издаје и такве документе који штите Православље. Цитирамо документ од 12. септембра 1933. године.

СТРОГО ПОВЕРЉИВО
Свесавезна Комунистичка партија (бољшевика):
ЦЕНТРАЛНИ КОМИТЕТ
N0 1037/19, Менжинском В.Р. 12. септембар 1933 г.

У периоду од 1920 до 1930. године у Москви и на територији околних региона у потпуности је уништено 150 храмова. Од преосталих храмова, њих 300 су преуређени у фабричке погоне, клубове, мензе, затворе, изолаторе и колоније за малолетнике и бескућнике. Планови архитектонске изградње предвиђају уклањање више од 500 преосталих здања храмова и цркви. На основу изложеног ЦК сматра немогућим пројектовање зграда на рачун порушених храмова и цркви, које треба сматрати споменицима архитектуре древног руског градитељства. Органи совјетске власти и радничко-сељачке милиције ОГПУ обавезни су да предузму мере (све до дисциплиновања и партијске одговорности) по питању очувања споменика архитектуре древног руског градитељства.

Секретар ЦК Ј. Стаљин

Остало је забележено од стране тадашњих архитекти да је управо захваљујући инсистирању Стаљиновом био сачуван већ предвиђени за рушење, велелепни храм Василија Блаженог на Црвеном тргу!

Наводимо још једну наредбу Стаљинову из 1939. године:

СТРОГО ПОВЕРЉИВО
Свесавезна Комунистичка партија (бољшевика):
ЦЕНТРАЛНИ КОМИТЕТ
N0 1697/13, 11. новембар 1939 г. другу Берији Л.П.

Одлука од 11. новембра 1939. године

Религиозна питања.

По питању односа према религији, служитељима РПЦ и православним верницима, ЦК наређује:

Да се призна несврсисходном ранија пракса органа НКВД СССР-а у делу хапшења служитеља РПЦ и прогона верујућих.

Указ друга Уљанова (Лењина) од 1. маја 1919. године, за N0 13666 – 2 „О борби са поповима и религијом“, адресиран пред. ВЧК другу Ђержинском, и све одговарајуће инструкције ВЧК – ОГПУ – НКВД, које се тичу прогона служитеља РПЦ и православних верника – укинути.

НКВД СССР да спроведе ревизију осуђених грађана по делима повезаним са богослужбеном делатношћу. Ослободити из затвора и заменити казном која је неповезана са лишавањем слободе свим осуђеним по указаним мотивима, уколико делатност тих грађана није нанела штету совјетској власти.

По питању о судбини верујућих који припадају другим конфесијама и налазе се у затворима, ЦК ће донети додатну одлуку.

Секретар ЦК Ј. Стаљин

Уколико неко мисли да је чак и 1939. године, чак и Стаљину, било лако да наредбом укида Лењинове указе, тај ништа не зна о том периоду руске историје. А када се после Курске битке у којој је сломљена кичма Хитлеру Стаљин састао са тројицом архијереја РПЦ 5. септембра 1943. године, донета је одлука о хитној обнови статуса Московске Патријаршије, ученичкој и издавачкој делатности цркве, стварању органа који регулишу црквено-државне односе. За тај сусрет Јован Сничев каже да је био суштинска прекретница у много бољем односу државе према цркви (треба рећи да је после Стаљинове смрти Хрушчов поново започео страшан прогон РПЦ), а на крају сусрета Стаљин је ставио до знања архијерејима да овакав заокрет државе према цркви свакако не деле сви његови партијски другови и састанак је завршио речима: „То је све владике, што ја сада могу урадити за вас“.

Наводимо сатански документ Лењина и Троцког који је укинуо Стаљин горњом наредбом:

СТРОГО ПОВЕРЉИВО – Председнику ВЧК другу Ђержинском Ф.Е.
СВЕРОСИЈСКИ ЦЕНТРАЛНИ ИЗВРШНИ КОМИТЕТ
Москва-Кремљ N0 1866672; 1.V. 1919. г.
УКАЗ

У складу са одлуком ВЦИК и СОВНАРКОМА-а, неопходно је што је могуће брже окончати са поповима и религијом. Попове треба хапсити као контрареволуционаре и саботере, беспоштедно и свуда. И што је могуће више. Цркве подлежу затварању. Просторије храмова запечатити и претварати у складишта.

Председник ВЦИК М. Калинин
Председник СОВНАРКОМ-а В. Уљанов (Лењин)

Овде је одлуком Политбироа стављен потпис Калињина уместо потписа Троцког да се не би подгревао антисемитизам, који се појачавао у време Грађанског рата. Већ смо видели да је Стаљин још 1923. године покушао да умањи погубне последице овог указа као сатанског оружја у рукама лењиниста-троцкиста.

И још неколико симболичних ратних детаља. Васкрс 1942. године пао је тачно на 700-ту годишњицу немачког погрома на леду Чудског језера, чувене „Ледене погибије“ када је свети благоверни кнез Александар Невски разбио германску војску и Стаљин је наредио да се у целој Московској области празник прослави отворено. У документима НКВД-а је остало забележено да су богослужења одржана у 124 препуна храма. Такође на Васкрс, али 1945. године, руска армија је заузела зграду Рајхстага и двојица војника, представника православних народа, Рус и Грузин, ставили су на њу победничку заставу. Имајући у виду изузетан морал војника Црвене армије, може се рећи да је руски совјетски војник био православан по својој духовној суштини. Окултистички Трећи Рајх пао је на православни празник победе живота над смрћу, на Васкрсење Господње. А пошто је те 1945. године због Васкрса прослава светог Георгија померена на 9. мај, капитулацију сатанског Трећег Рајха примио је на дан прослављања светог Георгија, Георгиј Жуков, руски војсковођа чији је небески покровитељ (као и целом руском војинству) управо свети Георгије! У свему овоме, православни хришћанин не може не видети прст Господњи.

Када се све ово има у виду, постаје јасан смисао пројаве Државне иконе Мајке Божије са руским царским скиптром у руци, постаје јасно да је овај најоклеветанији човек ХХ века, Промишљу Господњом залутао у комунизам да би спасао Русију од пропасти. Како је могуће да православни људи могу схватати преображај многих људи, такав преображај попут Владимировог који је од распусног блудника који је имао по двеста љубавница, досегао равноапостолну светост, могу схватити како један такав прогонитељ хришћана Савле постаде највећи сасуд Духа Светог, могу схватити како Марија Египћанка од велике блуднице поста велика светитељка – све то могу схватати, а не могу схватити да је могућ био некакав преображај и код бившег студента богословије Јосифа Висарионовича Стаљина? Да ли је „Домом Пресвете Богородице“ како су руски светитељи називали Русију, деценијама могао владати Стаљин без Њеног одобрења? Симболично је да је приликом крштења за небеског покровитеља Јосифа Висариновича Стаљина, одређен заручник Јосиф, који је чувао Пресвету Богородицу и Господа Исуса од Иродовог погрома. Историја РПЦ ХХ века као да нам шапуће да је Пресвета Богородица после скоро два миленијума поверила једном другом Јосифу да сачува Цркву Њеног Сина од потпуног погрома који су планирали Лењин и Троцки.

Могла би се набројати подугачка листа похвалних речи руских и не само руских архијереја о Стаљину. Могле би се навести многе друге ствари, попут чињенице да од 1939 до 1952. године није сазван ни један партијски конгрес, а у том периоду је обновљена Патријаршија и одржана чак три Помесна сабора, међу њима и изузетно значајни – о неучешћу словенских православних цркава у екуменистичком покрету, навести чињеница да је од 1941 до 1953. године у СССР-у отворено 22 хиљаде парохија и многе богословије и академије, могло би се наводити још много тога да би се доказала истина из наслова текста.

Велика победа над нацизмом, највећим злом у историји човечанства, била је могућа само уз помоћ владара који у одсутним моментима руске и светске историје није ратовао против Промисли Господње. Дакле, Велика Победа имала је и Великог Вођу, а они који мисле да је могућа Велика Победа са малим вођом, плашим се да не схватају ништа из историје…

Извор: http://www.fsksrb.ru/

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 30 минута, Хајдук рече

Бог је сигурно водио кроз историју хероје великог отаџбинског рата тако да је вероватно и Света Макрона имала велику улогу, можда баш као на икони. 

Ovo treba da govoriš psihijatrima, prijatelju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 11 минута, Хајдук рече

може се рећи да је руски совјетски војник био православан по својој духовној суштини

Јес вала, питај све оне жене и девојчице које су силовали по Немачкој... Ширили "православље".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да не причамо да су силовали и код нас кад су нас "ослобађали", па кад су се наши комунисти жалили Стаљину он им одговорио у фазону "па мора војска мало да се забави".

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Јес вала, питај све оне жене и девојчице које су силовали по Немачкој... Ширили "православље".

I sa zarobljenicima su bili nežni, u Staljingradu su zarobili 91k, od toga se kući vratilo 6k, desetak godina kasnije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By dragisa
   Преноси Свете Литургије
    Субота, 28. март 2020. (15. март 2020.)   Слушаоци Радија Слово љубве АЕМ СПЦ моћи ће средом, петком и недељом да прате директне преносе Свете Литургије из храмова СПЦ широм света које ћемо реемитовати на својој фреквенцији (у Београду 107,3 МHz; на телевизијској ИПТВ мрежи Телекома - канал 957; на интернету www.slovoljubve.com).
   Као што и у нашем програму и на радијском сајту већ деценију слушаоци прате све најважније информације из живота СПЦ широм меридијана, тако и сада могу да чују и духовно се напоје са најважнијег духовног извора, а то је Света Литургија, а у складу са препоруком Светог Архијерејског Синода СПЦ који је верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљао да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому.
   С обзиром на важност учешћа верних у активном животу свете Цркве, а посебно у њеном најдубљем дисању - Светој Литургији, Радио Слово љубве доноси у наставку и информације о преносима Свете Литургије путем других медија СПЦ и осталих, као и линкове ка истим.
   Овом приликом молимо и друге медије који преносе Свету Литургију, а које овде нисмо навели, да нам јаве на радијски мејл (redakcija@slovoljubve.com) како бисмо их уврстили у следећи списак:
   Преносе врше:
   ТВ Храм АЕМ: пренос Литургије је средом, петком, суботом и недељом од 9 ч, из Крипте Храма Светог Саве на Врачару.  ТВ Храм је на мрежи ИПТВ Телекома на каналу 137. Интернет страница: http://www.tvhram.rs/
   Епархија бачка: радио станице – Беседа, Благовесник, Тавор и Славословље – вршиће пренос Свете Литургије https://eparhijabacka.info/category/radio-stanice/
   Радио Глас Епархије нишке: преноси су средом, петком, недељом (од 9 ч) и празницима, из нишког Саборног храма Силаска Светог Духа на Апостоле. http://radioglas.rs/Newsview.asp?ID=3579
   ТВ Студио Б: пренос Свете Литургије 29. марта 2020. од 9 часова - из Вазнесењске цркве у центру Београда https://studiob.rs/
   РТВ Војводина: канал 1 - пренос Свете Литургије - недеља, 29. март 2020. године, од 9 ч. Линк: https://www.rtv.rs/sr_ci/uzivo   (https://www.rtv.rs/sr_ci/program/prvi-program/satnica)
   **
   Манастир Острог – Јутјуб страница Острог студио ТВ
   https://www.youtube.com/watch?v=kfo8pB_BjNk
   https://www.youtube.com/watch?v=utEN4peSXiM&app=desktop
    Фејсбук страница Саборни храм Христовог Васкрсења - Подгорица
   https://www.facebook.com/hrampodgorica
   Портал Поуке.орг: директан пренос - недеља, 29. март 2020. - из Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици
   БЕЧ: У Саборном храму Светог Саве је пренос богослужења сваког дана преко фејсбука и јутјуба, на следећим линковима:
   YouTube: Saborna Crkva Svetog Save Bec
   https://www.youtube.com/channel/UCnSqGqNqY63JN6tYT-XmiUA
   Facebook: Саборни храм Светог Саве у Бечу
   https://www.facebook.com/HramSvetogSaveBec/?eid=ARDVig_ifIUZSW6k6qFwer4OOUtveL-fowFcUNFOMabGXMAQhtGxyRN3Le8HaK0WnBiq5qPiafn_O3dJ
   У храму Рођења Пресвете Богородице је пренос богослужења сваког дана преко фејсбука, на следећем линку:
   Facebook: Храм Рођења Пресвете Богородице у Бечу
   https://www.facebook.com/bogorodicinhrambec/
   У храму Васкрсења Христовог је пренос богослужењa преко јутјуба, на следећем линку:
   YouTube: Бисери Православља
   https://www.youtube.com/user/biseripravoslavlja
   Ван Беча пратите:
    ТУЛН
   Преко фејсбук странице:
   Facebook: SPC Tulln
   Facebook: https://www.facebook.com/SPC.Tulln/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARD4nmmiWqxVsXG3SYd9W1v8FNNRAHZ2SF2w6UP3iChNdkzs4suancNF14O9NSUsXRdXnwnXOhxV_ZJk
   YouTube: Veljko Savic Tulln
   https://www.youtube.com/channel/UCybsx-FHyGM-6xWRFVklOmw
    САНКТ ПЕЛТЕН
   Преко фејсбук странице: СПЦ Ст. Пелтен / Serbisch-orthodoxe Kirche St. Pölten
   Facebook: https://www.facebook.com/spc.stpoelten/
    САЛЗБУРГ
   Преко фејсбук странице: СПЦ Салцбург / Serbisch-orthodoxe Kirche Salzburg
   Facebook: https://www.facebook.com/spc.salzburg/
    ЕНС
   Преко фејсбук странице: https://www.facebook.com/live/producer/3108413942504396/?source=CAMERA
    ГМУНДЕН
   Преко фејсбук странице: https://www.facebook.com/vklbrck/
    БАЗЕЛ 
   Преко интернет странице: http://www.spc-basel.ch/
    ЦИРИХ
   Светоуспенски храм
   Преко јутјуба: Pravoslavlje TV
   https://www.youtube.com/channel/UCL1iwp4dVNPp9Us90SNdqdA
   Светотројични храм
   Преко фејсбука:
   https://www.facebook.com/spccirih/
    
   фото: архива СПЦ
   Извор: Радио Слово љубве
  • By Логос
   У четврту недељу Великог поста, 29. Марта 2020. Лета Господњег, са почетком од 8. Часова, емитујтемо на нашем порталу Поуке.орг директан пренос свете Литургије из Саборног храма Васкрсења Христова из Подгорице. 
   ЗВУЧНИ ПРЕНОС:
   http://svetigoralive.com:8879/; 
   Подсећамо, јуче смо благодарећи Острог ТВ Студију преносили смо свету архијерејску Литургију из храма Свете Тројице у свештеној обитељи манастира Острог. Литургију је служио Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске. Видео снимак данашње Литургије можете да погледате овде: 
    
    
  • By Логос
   Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода     Поводом најновијих препорука Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19 ,,верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникâ”, уз образложење да је циљ препорукâ безбедан начин вршења богослужења и заштита здравља становништва и истовремено омогућавање несметаног вршења богослужења, обавештавамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке, као што је то већ учинила у оним државама српске дијаспоре и региона где су овакве мере заштите донете пре неколико дана. Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога Живога. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика).   Позивамо све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на света богослужења и ни себе ни друге не изложе ризику.   Понављамо: ризик није свето Причешће (напротив, њега примамо, поред осталог и ,,на исцељење душе и тела”) већ реално присутна опасност од вируса, независно од светог Причешћа, због његове експанзије на сваком кораку у последње време, а предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцењују као најкритичнији и виде што већу изолацију као једини начин да се његово ширење заустави и да се избегне трагично искуство Италије и неких других земаља.   Нашим верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому. Остала чинодејства, нарочито свету Тајну крштења, треба одложити до нормализације стања, а када је оно ипак хитно потребно, саобразити га мерама ванредног стања. Сахране треба вршити са што мањим бројем присутних.   Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савешћу и пред ближњима за непоштовање мере самоизолације. Зато још једном позивамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да се у свему придржавају прописа које је донела држава  и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод.   Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода  Српске Православне Цркве   Извор: Инфо-служба СПЦ
   View full Странице
  • By Логос
   Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода     Поводом најновијих препорука Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19 ,,верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникâ”, уз образложење да је циљ препорукâ безбедан начин вршења богослужења и заштита здравља становништва и истовремено омогућавање несметаног вршења богослужења, обавештавамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке, као што је то већ учинила у оним државама српске дијаспоре и региона где су овакве мере заштите донете пре неколико дана. Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога Живога. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика).   Позивамо све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на света богослужења и ни себе ни друге не изложе ризику.   Понављамо: ризик није свето Причешће (напротив, њега примамо, поред осталог и ,,на исцељење душе и тела”) већ реално присутна опасност од вируса, независно од светог Причешћа, због његове експанзије на сваком кораку у последње време, а предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцењују као најкритичнији и виде што већу изолацију као једини начин да се његово ширење заустави и да се избегне трагично искуство Италије и неких других земаља.   Нашим верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому. Остала чинодејства, нарочито свету Тајну крштења, треба одложити до нормализације стања, а када је оно ипак хитно потребно, саобразити га мерама ванредног стања. Сахране треба вршити са што мањим бројем присутних.   Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савешћу и пред ближњима за непоштовање мере самоизолације. Зато још једном позивамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да се у свему придржавају прописа које је донела држава  и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод.   Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода  Српске Православне Цркве   Извор: Инфо-служба СПЦ

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...