Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)


RYLAH

Препоручена порука

cekic-sud-tuzba-1341483721-181841.jpg

 

 

Ово је тема где чланови ЖРУ могу добити бесплатне правне савете, уколико имају потребе за правним саветима. Питања се постављају на овој теми или на ПП, док се одговори добијају искључиво на овој теми.

 

Пре него што поставите питање, прочитајте пар правила везаних за постављање питања:

 

1. Правни савети се односе на ствари које је могуће размотрити преко Интернета.  Дакле, уколико се ради о сложеном проблему, или проблему који траје неколико година, или уколико има много документације, ово није место за постављање таквих питања, због тога што се та питања и иначе не би могла обрадити без живог разговора.

 

2. Ово није адвокатска канцеларија нити може бити замена за адвокатску канцеларију, те стога немојте тражити адвокатске услуге или се погађати, јер их на овом месту нећете уговорити. Ово је још једна у низу услуга коју је Форум обезбедио својим учесницима, и задржаће се искључиво на томе.

 

3. Питања се постављају на теми или у ПП, а одговори се добијају на теми. Уколико из било ког разлога не желите да Ваш идентитет буде доступан осталим учесницима Форума, то ће поштовати, и Ваши подаци никада и ни под којим условима неће бити злоупотребљени ). У том случају, питање можете поставити у ПП (за сада мени, видећемо ако се јави још неко да модерише тему), а одговор ћете добити на овој теми, наравно, уз шифру уместо Вашег корисничког имена. Ово због тога што ће се можда наћи још неко са сличним проблемом. Приватна порука са питањем ће се обрисати одмах по истицању одговора на ову тему, зарад максималне заштите приватности корисника.

 

4. Питања се не смеју односити на хитне ствари. Ово је због тога што рок за одговор често зависи од заузетости, сложености проблема, и много других ствари, и не можемо гарантовати брз одговор. Увек ћемо се трудити да одговор добијете у што краћем року, али Вам било какав кратак рок не можемо гарантовати. Дакле, уколико се ради о хитним стварима, ризикујете губитак права уколико чекате на одговор само на овом месту.

 

5. Позивам остале колеге дипломиране правнике да нам се придруже. Циљ целог форума је да у заједници помажемо једни другима. Уколико неки колега дипломирани правник сматра да може дати допринос теми, и уколико жели да помогне, нека се јави, видећу да администрацијом око могућности модераторских привилегија за ову тему или за подфорум "Право".

 

6. Свако давање одговора од стране неквалификованих лица је забрањено, и биће санкционисано брисањем поруке и баном на одређени временски период!

 

7. Уколико добијете задовољавајући одговор, захвалност можете показати тако што ћете уплатити донацију, у складу са својим могућностима, Форуму ЖРУ, који се издржава искључиво од донација својих чланова, и који нам је ово и омогућио.

 

8. Корисници којима можете поставити питања, и чији одговори на теми ће се сматрати валидним, су:

 

https://www.pouke.org/forum/user/6726-rylah/ - Rylah

 

https://www.pouke.org/forum/user/6816-%D1%81%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%BD-%D1%88%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%9A%D0%B8%D1%9B/ - Срђан Шијакињић

 

 

Срећно свима, и надам се да ће и ова услуга коју је Форум пружио бити на корист члановима Форума.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Lepa ti je ova ideja, nadam se da neće proći kao moja,onomad - ne mogu sad da je nađem. Nudila sam besplatne savete iz svoje oblasti, na par pohvala se završilo. Nikome nije trebao savet. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Lepa ti je ova ideja, nadam se da neće proći kao moja,onomad - ne mogu sad da je nađem. Nudila sam besplatne savete iz svoje oblasti, na par pohvala se završilo. Nikome nije trebao savet. 

Надам се да ће се одважити да питају, кад већ имају прилике.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Надам се да ће се одважити да питају, кад већ имају прилике.

 

Ja cu da pitam sigurno, samo malo kasnije sad nemam vremena. Radi se o nasim zakonima u vezi sa internet poslovanjem...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости

Можете ли да ми појасните како се сада правно гледа на клевету у јавним медијима? Да ли је то кривично дело или може само парнично да се оствари надокнада?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Aj ako uspes da odgovris  i meni.

 

Imam neke svoje literarne radove koje bih objavio na internetu s namerom da ih prodajem. Dela su moja, ja sam ih pisao a naplata bi najverovatnije isla preko nekog  od ebanking servisa (banke koje nisu u nasoj zemlji).

 

moja pitanja su sledeca:

1. Na koji nacin ja to mogu da uradim a da budem siguran da je  u skladu sa zakonom. Konkretnije, kakve poreze treba da platim i na koji nacin da to kao fizicko lice uradim.

2. Mislio sam da svakom autorskom delu treba da se zastiti autorsko pravo, ali sam skoro na netu procitao da nasa zemlja priznaje autorsko pravo bez ikakve registracije vec samim tom sto ste delo napisali priznaje vam se to pravo. To mi je bilo malo zbunjujuce pa sam hteo neko pojasnjenje.

 

Hvala najlepse unapred.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Брат и ја бисмо уступили део земљишта које је у нашем власништву непрофитној организацији. Да ли за џабе или за неку минималну новчану надокнаду (то од њих зависи, ако инсистирају да дају бар нешто), а они би морали да на том земљишту саграде објекат и све што је потребно. Не бисмо их временски ограничили, тј. могли би то све да користе колико год им буде потребно, а уз то би могли и да обрађују земљу, виноград и воћнак, као и да користе нашу шуму, изворе, пашњаке и све што имамо.

 

Нама не треба никаква материјална корист од тога, из те организације не би ни помислили да нама учине нешто лоше, па је моје питање да ли смо ми обавезни да правимо уговор или можемо све усмено да се договоримо?

 

Јесте мало глупо питање, али ме то мучи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Rođak mi je ugovorom o poklonu  preneo na moje ime veći deo svog poljoprivrednog zemljišta. Živi sam,žena mu je umrla a dece nisu imali. Ne bavi se više poljoprivredom zbog godina a tu zemlju daje u zakup svake godine istom zakupcu, svake godine prave ugovor na godinu dana da zakupac može ostvariti subvencije od države za naftu, seme, đubrivo...Rođak se plaši bolesti, šloga i sličnog i iz tog razloga je prepisao to na mene, da za nedaj Bože ako mu se nešto desi da  mogu prodajom njegove zemlje koja je na mom imenu obezbediti mu starački dom, lečenje, platiti medicinsku sestru  i slično. Iz tog razloga ugovor o zakupu piše samo na godinu dana da u takvoj situaciji mogu relativno brzo (za manje od godinu dana) prodati zemlju.

Imam pitanje.Plaća se godišnji porez na imovinu, a ugovor sa zakupcem treba da potpišem ja. Zakupac taj overen ugovor predaje  gde treba da bi dobio te subvencije,

taj ugovor se negde evidentira.Da li pristup tim ugovorima podnetim u prijavi za subvencije ima poreska ?Ako poreska može da ima uvid u te ugovore , zašto sama ne šalje neko rešenje već treba da strepim od kazne ako i ja ne prijavim ugovor ? Da li treba da se plati neki porez na vrednost tog ugovora ?

Deo ugovora zakupac plaća u novcu( to pokriva rođaku porez na imovinu i ogrev) a deo u odrađivanju (tj. u obrađivanju bašte, težim fizičkim poslovima po kući, hranjenju stoke, održavanju dvorišta i slično). Želim čist račun sa poreskom da se nekad u budućnosti poreznici ne "povampire". U poreskoj upravi su mnogo neobavešteni, na šalteru mi je neki poreznik rekao da on ima zemlju, daje je u zakup  ali ne prijavljuje taj ugovor a mene upućuje u pisarnicu da tamo "ako hoću mogu" predati poresku prijavu za taj ugovor. Mogu ili moram ??? nije znao da mi odgovori.Njegovo mišljenje je da kad već plaća porez na imovinu poreskoj da je to dovoljno i da kad prodaje svoje poljoprivredne proizvode na pijaci nije lud da sam sebe prijavljuje šta je kad prodao da bi državi davao  20%novca.

Unapred hvala na odgovoru,

sa željom da imate punooo pitanja za savete i joooš više uplaćenih donacija :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Можете ли да ми појасните како се сада правно гледа на клевету у јавним медијима? Да ли је то кривично дело или може само парнично да се оствари надокнада?

 

Задњим изменама КЗ, клевета је декриминализована, тако да се накнада може остварити само у парничном поступку.

 

Међутим, поред клевете, постоје гранична кривична дела, као што је увреда, као и изношење личних и породичних прилика, које у појединим ситуацијама могу послужити уместо кривичног дела клевете. Такође, постоје посебне одредбе о одговорности за дела учињена путем штампаних медија, тако да се одређена морална сатисфакција може добити приватном кривичном тужбом против медија и/или одговорног лица у том медију.

 

Међутим, уколико се жели добити материјална сатисфакција (новац) за клевету, она ће се најбрже остварити у парничном поступку. Наиме, чак и ако би се добила кривична пресуда за неко од поменутих кривичних дела која би евентуално могла послужити као замена за кривично дело клевете, највероватнији исход би био да ће кривични суд оштећеног опет упутити на парнични суд ради добијања одштете. Тако да је најбржи (не и најсигурнији, али најбржи свакако) пут за остваривање надокнаде по том основу парнични суд.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mene interesuje koliko po zakonu traje otkazni rok, tj koliko dana unapred sam ja u obavezi da vlasniku najavim otkaz? U ugovoru ne piše ništa u vezi toga. Hvala lepo  :)

:aplauz:  za temu.

Уколико у уговору о раду ништа не пише, рок према Закону о раду је најмање 15 дана, али свакако не може бити прописан дужи рок од 30 дана, колико износи законски рок.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Брат и ја бисмо уступили део земљишта које је у нашем власништву непрофитној организацији. Да ли за џабе или за неку минималну новчану надокнаду (то од њих зависи, ако инсистирају да дају бар нешто), а они би морали да на том земљишту саграде објекат и све што је потребно. Не бисмо их временски ограничили, тј. могли би то све да користе колико год им буде потребно, а уз то би могли и да обрађују земљу, виноград и воћнак, као и да користе нашу шуму, изворе, пашњаке и све што имамо.

 

Нама не треба никаква материјална корист од тога, из те организације не би ни помислили да нама учине нешто лоше, па је моје питање да ли смо ми обавезни да правимо уговор или можемо све усмено да се договоримо?

 

Јесте мало глупо питање, али ме то мучи.

Ништа што има везе са преносом права на некретнинама не може бити валидно уколико нема писмену форму, уз обавезну оверу.

 

Како ствари тренутно стоје, највероватније да ће се, најављеним изменама закона, вратити да се уговор саставља између парничних странака, или од стране адвоката или неког другог лица које зна да састави уговор, а овера вршити код јавног бележника (нотара). 

 

Сачекај измене закона, верујем да ће бити далеко јефтиније да нађете некога ко ће да вам састави уговор, и само одете код нотара да вам овери.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Rođak mi je ugovorom o poklonu  preneo na moje ime veći deo svog poljoprivrednog zemljišta. Živi sam,žena mu je umrla a dece nisu imali. Ne bavi se više poljoprivredom zbog godina a tu zemlju daje u zakup svake godine istom zakupcu, svake godine prave ugovor na godinu dana da zakupac može ostvariti subvencije od države za naftu, seme, đubrivo...Rođak se plaši bolesti, šloga i sličnog i iz tog razloga je prepisao to na mene, da za nedaj Bože ako mu se nešto desi da  mogu prodajom njegove zemlje koja je na mom imenu obezbediti mu starački dom, lečenje, platiti medicinsku sestru  i slično. Iz tog razloga ugovor o zakupu piše samo na godinu dana da u takvoj situaciji mogu relativno brzo (za manje od godinu dana) prodati zemlju.

Imam pitanje.Plaća se godišnji porez na imovinu, a ugovor sa zakupcem treba da potpišem ja. Zakupac taj overen ugovor predaje  gde treba da bi dobio te subvencije,

taj ugovor se negde evidentira.Da li pristup tim ugovorima podnetim u prijavi za subvencije ima poreska ?Ako poreska može da ima uvid u te ugovore , zašto sama ne šalje neko rešenje već treba da strepim od kazne ako i ja ne prijavim ugovor ? Da li treba da se plati neki porez na vrednost tog ugovora ?

Deo ugovora zakupac plaća u novcu( to pokriva rođaku porez na imovinu i ogrev) a deo u odrađivanju (tj. u obrađivanju bašte, težim fizičkim poslovima po kući, hranjenju stoke, održavanju dvorišta i slično). Želim čist račun sa poreskom da se nekad u budućnosti poreznici ne "povampire". U poreskoj upravi su mnogo neobavešteni, na šalteru mi je neki poreznik rekao da on ima zemlju, daje je u zakup  ali ne prijavljuje taj ugovor a mene upućuje u pisarnicu da tamo "ako hoću mogu" predati poresku prijavu za taj ugovor. Mogu ili moram ??? nije znao da mi odgovori.Njegovo mišljenje je da kad već plaća porez na imovinu poreskoj da je to dovoljno i da kad prodaje svoje poljoprivredne proizvode na pijaci nije lud da sam sebe prijavljuje šta je kad prodao da bi državi davao  20%novca.

Unapred hvala na odgovoru,

sa željom da imate punooo pitanja za savete i joooš više uplaćenih donacija :)

Што се тиче закона, морали бисте да пријавите закуп.

 

Не могу да Вам саветујем да не пријавите закуп, јер би то било против закона. Могу да Вам кажем, ради неког Вашег личног мира, да нисам чуо да је неко у скорије време гоњен због тога што није пријавио закуп и платио порез на приход од закупа. Ипак, ради Ваше правне сигурности, видите шта Вам је чинити.

 

Као што сам већ напоменуо, не могу Вам саветовати да не пријавите закуп или приход од закупа, јер бих Вам онда саветовао да се понашате противзаконито. Уколико одлучите да пријавите, видите да се договорите са закупцем да платите порез по пола, посебно јер је таква ситација какву описујете.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

По образовању сам Дипломирани васпитач у предшколским установама, али већ 8 година радим као медицинска сестра у једној школи за ученике са посебним потребама. Када сам конкурисала за посао у струци у Предшколској установи, рекли су ми да не могу да ме приме јер сам у радном односу. Да ли то значи да ја немам право на промену посла и треба да угњилим као медицинска сестра?

С друге стране, у школи у којој радим, радим стално поподне, са само једним слободним даном (већ 8 година!!!). То ме онемогућава да се дружим, да похађам разне курсеве, присуствујем разним културним мамифестацијама... Када сам питала директора да ли је могуће да ми се смена промени, (пошто већ има 3 смене) речено ми је да са колегиницом из ноћне смене не могу да се мењам, јер је она примљена искључиво за ноћни рад. Могу да се мењам једино с колегом из преподневне смене, када то њему одговара, али ми је подвучено да је он пре подне неопходан. Значи, мрка капа!

Сад мене интересује каква су моја права и могућности у целом том систему?

(Молим, ако није проблем, да ми се одговори анонимно.)

Унапред велико хвала!

 

 

1. Могућа је промена послодавца, свакако, али нисам упућен какве су биле околности на том конкурсу за радно место. Можда су тражили неког са бироа, да би узели накнаду коју биро даје у одређеним ситуацијама.

 

2. Проучите Правилник код послодавца. Уколико не постoји Правилник код Вашег послодавца, мора постојати колективни уговор за Вашу конкретну браншу. Закон о раду је веома штур и непотпун што се тиче рада у сменам, и прописује само одређена ограничења, док је остатак на послодавцу, односно на договору послодаваца и радника. Уколико имате Правилник, или уговор о раду, можете ми га доставити, па да видимо да ли се може нешто учинити по том питању.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Ромејац,
   Код Новог Места купљено је имање за изградњу првог православног манастира у Словенији. Манастир ће бити посвећен Рођењу Пресвете Богородице, објавио је на свом званичном Инстаграм налогу Његова светост Патријарх српски г. Порфирије.
   “Наша срећа је огромна. Код Новог Места смо купили имање за први православни манастир у Словенији. Посвећујем га Рођењу Пресвете Богородице. Дивни пејзажи, дивне монахиње, дивни људи… Благослов за пријатељску Словенију”, написао је Патријарх Порфирије.
   Извор
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Код Новог Места купљено је имање за изградњу првог православног манастира у Словенији. Манастир ће бити посвећен Рођењу Пресвете Богородице, објавио је на свом званичном Инстаграм налогу Његова светост Патријарх српски г. Порфирије.

    
   “Наша срећа је огромна. Код Новог Места смо купили имање за први православни манастир у Словенији. Посвећујем га Рођењу Пресвете Богородице. Дивни пејзажи, дивне монахиње, дивни људи… Благослов за пријатељску Словенију”, написао је Патријарх Порфирије.
  • Од JESSY,
   САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
   17. јул 2021.
   Дана 16. јула 2021. године у Подгорици одржан је редовни састанак Правног савјета Митрополије црногорско-приморске коме су присуствовали чланови Савјета, као и митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи захумско-херцеговачки Димитрије и новоизабрани епископ будимљанско-никшићки Методије.
   На састанку су разматрана текућа правна питања укључујући и питање Темељног уговора између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе о коме се води дијалог међу уговорним странама са циљем да исти што прије буде усаглашен и потписан.
   Све медијске спекулације и манипулације којих је било и има напретек могу само нанијети штету поменутом дијалогу између Цркве и државе који, по мишљењу Правног савјета, иде ка позитивном и очекиваном исходу.
   Координатор Правног савјета Митрополије
   протојереј Игор Балабан
    
   https://mitropolija.com/2021/07/17/pravni-savjet-mitropolije-medijske-spekulacije-i-manipulacije-samo-stete-dijalogu-crkve-i-drzave-o-temeljnom-ugovoru/
    
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Епископ бачки Иринеј: „По трпљењу, по страдању, по мукама и невољама, апостоли су први. Суштина њиховог првенства је у томе да они служе свима другима, а њима не служи нико. Служећи другима – ближњима – служе Богу, а служећи Живоме Богу, служе, самим тим, и ближњима својим. Бити први значи: подносити највећу жртву, служити свима и, кроз то, служити Господу Христу, Који је Себе, као Господ и Господар свега и свих, учинио Слугом Господњим, Слугом нашега спасења и спасења свеколике творевине.”
   Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј началствовао је, на празник Светих апостола Петра и Павла, у понедељак, 29. јуна/12. јула 2021. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном владици  Иринеју су саслуживали свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.
   Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, Епископ бачки је поучио сабрани верни народ о празнику светих апостола Петра и Павла и о смислу њиховог првенства међу дванаесторицом апостола. „Данас је један од великих црквених празника у току године – празник двојице врховних међу дванаесторицом апостола, непосредних Христових ученика, чија служба (реч апостол ту службу изражава) значи да су они посланици, изасланици, гласници Христови; да оно што нам Он говори непосредно у Јеванђељу, говорили су и они, говоре нам и данас, кроз речи Светога Писма, и зато се, са правом, називају апостолима. Они јесу врхунски благодатни дар људима у Цркви, јер Господ Христос је њима поверио да врше Његово дело и зато су посебно поштовани већ за живота, а посебно касније – због тога свога плодотворног делања у славу Божју и на назидање Цркве Божје. Чули смо како апостол Павле описује шта значи бити апостол. Говори о свим напорима, мукама, страдањима, гоњењима, трпљењу, које су апостоли морали да поднесу ради Христа и љубави Његове и да би сведочили веру у Њега. По трпљењу, по страдању, по мукама и невољама, апостоли су први. Нису први на начин како су то први силни овога света и века – да други морају да служе њима, да они над њима господаре, да владају, угњетавају их. Суштина њиховог првенства је у томе да они служе свима другима, а њима не служи нико. Служећи другима – ближњима – служе Богу, а служећи Живоме Богу, служе, самим тим, и ближњима својим. Првенство није у томе да смо ми први по слави, по власти, по богатству, по угледу, по томе да смо неупоредиви са другима. Бити први значи: подносити највећу жртву, служити свима и, кроз то, служити Господу Христу, Који је Себе, као Господ и Господар свега и свих, учинио Слугом Господњим, Слугом нашега спасења и спасења свеколике творевине. Зато су, и у наше дане, раправе о томе ко је први и бољи не само потпуно излишне него су супротне духу Јеванђеља и духу светих апостола. Нарочито је опасно – што се, нажалост, збива у наше време – када, на нивоу епископâ и помесних Цркава, дође до расправе ко је први и ко има власт над ким. Власт у Цркви не постоји, осим служење једних другима, а бити први значи: бити први по том служењу. Зато, дакле,  славимо ову двојицу великих апостола, да бисмо сутра то слављење продужили, прослављајући  сву дванаесторицу првих Христових ученика. У раној Цркви је постојала посебна служба која се звала апостолска. Све службе у Цркви су апостолске: и свештеничка, и бити верник Цркве, јер исповедамо веру, трудимо се да живимо по вери и за њу и да Господ, кроз свакога од нас, посведочи Своју љубав и Своје даривање спасења свету. Зато је ово празник, браћо и сестре, не појединачни, не, назовимо га условно, приватни него празник Цркве и нас све позива да и ми живимо да бисмо се развијали, као личности, до савршенства; да будемо и ми у Цркви последњи, а онда ћемо бити, пред Господом, први”, навео је, поред осталог, Епископ бачки Иринеј у својој архипастирској беседи.
    
   Извор: Инфо-служба Епархије бачке
×
×
 • Креирај ново...