Jump to content

Јеврејским заједницама враћена имовина у вредности више од 14 милиона евра

Оцени ову тему


Препоручена порука

Јеврејским заједницама враћена имовина у вредности више од 14 милиона евра

среда, 17. мај 2017, 21:24 -> 21:57

Извор: Танјуг

 

Од доношења Закона о отклањању последица Холокауста до сада, Јеврејским заједницама Србије враћена је имовина у вредности од преко 14 милиона евра, изјавио је за "Танјуг" потпредседник Јеврејске општине Београд Харис Дајч.

Према речима Дајча, највећи део те имовине је враћен Јеврејској општини Београд, а у питању је имовина углавном у централним градским општинама Стари град, Врачар и Савски венац.

Потпредседник Јеврејске општине Београд Харис Дајч
Потпредседник Јеврејске општине Београд Харис Дајч

"Веома смо задовољни тиме јер је то пре свега резултат веома добрих односа. Оно што је предуслов свега је закон, који је свеобухватан и јединствен у Европи, као и врло професионалан и савестан однос Агенције за реституцију, али и других државних институција које учествују у том процесу", рекао је Дајч.

Наводећи да је од укупног броја захтева, Јеврејска општина Београд поднела три четвртине, Дајч је напоменуо да је скоро половина захтева што се тиче Београда решена.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић каже да је Закон о отклањању последица Холкауста први и једини у Европи, подсетивши да се он примењује од марта 2016. године.

Он је поновио да је од тада Јеврејским заједницама враћена имовина од преко 14 милиона евра.

"Врло је ефикасан поступак. Доносимо одлуке краће од законских рокова који су нам дати. Очекујемо да ћемо решити све захтеве у року од три године. Сви захтеви су у поступку, ниједан не стоји", рекао је он Танјугу.

Како каже, закон се спроводи веома ефикасно.

Истичући да је недавно био на Међународној конференцији у Бриселу на којој се говорило о искуству других земаља, Секулић је напоменуо да у Србији нема оних проблема који су тамо препознати.

Каже да су архиве у Србији отворене за све и да је однос државних органа потпуно отворен, без икакве дискриминације. Одлука се, додаје, донесе ефикасно у складу са законом без икаквих проблема.

"Осам година једна жена у Пољској није успела да уђе у архиву како би добила податке о опственом идентитету. Требало је да добије извод из матичне књиге рођених. Осам година је чекала и након тога су јој одбацили захтев јер је застарео", наводи један од примера директор Агенције за реституцију.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић
Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић

Он је подсетио и да је Закон о отклањању последица Холокауста у Скупштини Србије прошао без иједног гласа против и без иједног отпора у јавности.

"Србија има право да тражи признање од Међународне заједнице за то јер га је заслужила", закључио је Секулић.

Скупштина Србије усвојила је Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника у фебруару 2016. године. Законом се уређује поступак враћања имовине припадницима јеврејске заједнице који немају правне наследнике и организацијама које су у време када им је одузета имовина биле у функцији јеврејске заједнице.

Према том пропису, захтев за враћање имовине подносице јеврејска општина, а поступак врацања имовине поверава се Агенцији за реституцију која у року од шест месеци мора да донесе решење по поднетом захтеву.

У случају посебно сложених предмета, рок је годину дана од пријема захтева.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
пре 5 часа, Снежана рече

Сјајно, када ће СПЦ бити враћена њена имовина? 0703_read

Vracena je u velikoj meri. Ostali su jos SAMO Srbi, gradjani da im se vrati ali oni izgleda nisu zanimljivi ni za vlast ni za javnost.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
1 hour ago, florenntina рече

Vracena je u velikoj meri. Ostali su jos SAMO Srbi, gradjani da im se vrati ali oni izgleda nisu zanimljivi ni za vlast ni za javnost.

Nije ni crkvi vraćena imovina u velikoj meri. Vraćen je neki manji procenat. Manje više obradivo zemljište, nekretnine vrlo slabo, a o Kosovou i Metohiji da ne govorim.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од obi-wan,
   https://www.businessinsider.com/stolen-data-of-533-million-facebook-users-leaked-online-2021-4
   ...

   ...
   The personal data of over 500 million Facebook users has been posted online in a low-level hacking forum.
   The data includes phone numbers, full names, location, email address, and biographical information.
   Security researchers warn that the data could be used by hackers to impersonate people and commit fraud.
   A user in a low level hacking forum on Saturday published the phone numbers and personal data of hundreds of millions of Facebook users for free online.
   The exposed data includes personal information of over 533 million Facebook users from 106 countries, including over 32 million records on users in the US, 11 million on users in the UK, and 6 million on users in India. It includes their phone numbers, Facebook IDs, full names, locations, birthdates, bios, and — in some cases — email addresses.
   Insider reviewed a sample of the leaked data and verified several records by matching known Facebook users' phone numbers with the IDs listed in the data set. We also verified records by testing email addresses from the data set in Facebook's password reset feature, which can be used to partially reveal a user's phone number.
   A Facebook spokesperson told Insider that the data was scraped due to a vulnerability that the company patched in 2019.
   While a couple of years old, the leaked data could provide valuable information to cybercriminals who use people's personal information to impersonate them or scam them into handing over login credentials, according to Alon Gal, CTO of cybercrime intelligence firm Hudson Rock, who first discovered the entire trough of leaked data online on Saturday.
   "A database of that size containing the private information such as phone numbers of a lot of Facebook's users would certainly lead to bad actors taking advantage of the data to perform social engineering attacks [or] hacking attempts," Gal told Insider.
   Gal first discovered the leaked data in January when a user in the same hacking forum advertised an automated bot that could provide phone numbers for hundreds of millions of Facebook users in exchange for a price. Motherboard reported on that bot's existence at the time and verified that the data was legitimate.
   Now, the entire dataset has been posted on the hacking forum for free, making it widely available to anyone with rudimentary data skills.
   Insider attempted to reach the leaker through messaging app Telegram but did not get a response.
   This is not the first time that a huge number of Facebook users' phone numbers have been found exposed online. The vulnerability that was uncovered in 2019 allowed millions of people's phone numbers to be scraped from Facebook's servers in violation of its terms of service. Facebook said that vulnerability was patched in August 2019. 
   Facebook previously vowed to crack down on mass data-scraping after Cambridge Analytica scraped the data of 80 million users in violation of Facebook's terms of service to target voters with political ads in the 2016 election.
   Gal said that, from a security standpoint, there's not much Facebook can do to help users affected by the breach since their data is already out in the open — but he added that Facebook could notify users so they could remain vigilant for possible phishing schemes or fraud using their personal data.
   "Individuals signing up to a reputable company like Facebook are trusting them with their data and Facebook [is] supposed to treat the data with utmost respect," Gal said. "Users having their personal information leaked is a huge breach of trust and should be handled accordingly."
  • Од Ćiriličar,
   Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода
   25. Март 2021 - 9:47 Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је благовремено и у законом предвиђеном року поднео Влади Републике Србије  примедбе и мишљење о  предлогу закона о истополним заједницама.
   Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација.
   Недопустиво је истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се тако дискриминише брачна заједница, као хришћанска и Законом заштићена вредност. Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине.

   Свети Архијерејски Синод је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство. 

   Свети Архијерејски Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажењe решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, као и по овом питању које је изазвало велику забринутост.
   Свети Архијерејски Синод је изразио очекивање да ће по овом питању бити уважени  аргументи Српске Православне Цркве.
   http://spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_svetog_arhijerejskog_sinoda_13
    
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је благовремено и у законом предвиђеном року поднео Влади Републике Србије  примедбе и мишљење о  предлогу закона о истополним заједницама.

    
   Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација.
   Недопустиво је истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се тако дискриминише брачна заједница, као хришћанска и Законом заштићена вредност. Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине.
   Свети Архијерејски Синод је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство. 
   Свети Архијерејски Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажењe решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, као и по овом питању које је изазвало велику забринутост.
   Свети Архијерејски Синод је изразио очекивање да ће по овом питању бити уважени  аргументи Српске Православне Цркве.
    
   Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Иван Ивковић,
   Аутор овог снимка је отац Серафим (Алдеа) из манастира Мaл (Mull Monastery) посвећеног свим келтским светитељима. Његовим благословом делимо га са вама.
   Извор: https://youtu.be/9GyBpF9YfwU
   Званична презентација: https://mullmonastery.com/
  • Од dragisa,
   Pošto je ovo jedna od "vrućih" tema o kojima se raspravlja, smatram da bi bilo od koristi da prodiskutujemo o nacrtu i bolje razumemo šta je to što nam nije prihvatljivo ili jeste prihvatljivo. Sam nacrt možete pogledati na linku 
   Јавна расправа о Нацрту закона о истополним заједницама
   JAVNERASPRAVE.EUPRAVA.GOV.RS (nema potrebe reći da sam ga jedva pronašao, toliko o našim portalima i medijima generalno)
   Meni lično dokument koji bi se zvao zakon o istopolnim zajednicama je načalno prihvatljiv. Smatram da ljudima takve orijentacije mora da se ponudi pravni okvir u kom mogu definisati i regulisati svoje odnose a koji se tiču prava i obaveza zajedničkog života. Dakle da se razumemo niti odobravam niti podržavam njihovu seksualnu orijentaciju ali nemam ništa protiv da ukoliko žele tako da žive da im se to i omogući.
   Ono što je za mene sporno u ovom nacrtu jesu članovi 36 i 37 koji dotiču pitanja dece ukoliko ona postoje u istopolnoj zajednici, i kažu sledeće:
   Da li su ovde zaštićena prava deteta? Koliko sam razumeo seksualna orijentacija je izbor, ukoliko je izbor šta se dešava sa izborom deteta da ne želi da živi u takvoj zajednici? Da pojasnim, roditelj je naprasno otkrio u sebi svoju novu seksualnu orijentaciju (kažem naprasno jer po zakonima prirode da bi dobio dete pre toga je morao imati heteroseksualni odnos) dakle dete je rođeno i živi u "životnoj zajednici", gde je tu njegovo pravo da ima majku i oca? Šta ukoliko ne želi da živi u takvoj zajednici jer ima problema povodom sexualnog izbora svog roditelja (npr maltretiranje u školi, stigmatizovanje u društvu, hladan odnos prema heteroseksualnim partnerima/partnerkama sa kojima bi bilo u vezi, u krajnjem slučaju čežnja za majkom ili ocem koji su mu prinudno (van njegove volje) nametnuti).
   Dakle rezime mog viđenja je da treba usvojiti zakon koji bi ponudio rešavanje međusobnih odnosa LGBT populacije ali da iz njega treba izostaviti bilo kakvo rešavsanje pitanja dece. Jednostavnije rečeno možete imati zajednicu koja je ravnopravna braku ali ne možete imati decu u bilo kakvoj formi. Ukoliko već imate decu a sad želite istopolnu zajednicu, morate se opredeliti ili jedno ili drugo, ne možete imati oboje. Ovo iz razloga jer priroda uređuje rađanje. To što mi danas imamo mogućnost tehnologije vantelesne oplodnje ili moralno vrlo klizavo "surogat materinstvo" ne znači da se usvajanjem predloženog rešenja ne bi direktno kršila prava novorođenog deteta. Ovo posebno napominjem u svetlu manipulacija koja će praktično biti omogućena bilo tehnikama veštačke oplodnje, surogat majčinstva ili jednostavno crnim tržištem fiktivnih brakova.
×
×
 • Креирај ново...