Jump to content

Програмирање - дигресије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ок...разумем да треба да знам селект, дистинкт и тако то. Али колико можда још даље се иде од тога у просеку? Бекапи, репликације, пермишни...Имам ја подебљу књижурину за Скул сервере него ми то није оријентација,  мислим да ми не треба баш све одатле. Типа не планирам да радим за кладионицу или банку...За неки самостални истраживачки рад рецимо у Пајтону..А можда сам и ја мало уопштен, не замерите. Тек сам увидео потребу за тиме па ме занима на шта да се припремим...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ок, капирам сад питање. Администрација може некад да ти затреба нешто, ал тад ћеш да нађеш на нету решење. Администратор базе је посебно занимање, бар у већим фирмама. Значи то ти не треба. Те књиге покушавају да буду "свеобухватне" па постану непрактичне...

Треба ти знање како да дизајнираш базу и манипулишеш подацима (DDL, SQL, нормализација и сл). То мора да знаш у прсте, ово остало ти не треба.


Sent from my iPad using Tapatalk

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 13. 05. 2017. at 20:37, Tumaralo. рече

3. Koristeći neku od petlji izračunajte koliko će se puta okrenuti točak, ako je prešao put
od 100m a obim točka je 0.7m. Rezultat mora biti sa ostatkom. Npr. 93.5 puta.

 

<?php
$brojac = 0;
for ($x=0; $x<100;) {
    $x = $x+ 0.7;
    $brojac = $brojac + 1;  

}
 
 
  echo"broj prolaska: $brojac <br>";
?>

Jel ovo dobro rešenje?

 A ne ovo? -

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=100;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

 

 

@Grizzly Adams;

@Juanito;

@WiseMan;

Anyone? :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Grizzly Adams рече

Треба ти знање како да дизајнираш базу и манипулишеш подацима (DDL, SQL, нормализација и сл). То мора да знаш у прсте, ово остало ти не треба.

Ће се потрудим...:)  Хвала...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

@Tumaralo.

Прво, ово је само за вежбу, никада иначе не бисмо тако рачунали овај конретан проблем, већ просто 100 / 0.7 = 142.9

Али кад већ морамо, Шта добијаш као решење у првом случају, а шта у другом? Тј. колико су ти бројач односно број?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 5/13/2017 at 20:37, Tumaralo. рече

3. Koristeći neku od petlji izračunajte koliko će se puta okrenuti točak, ako je prešao put
od 100m a obim točka je 0.7m. Rezultat mora biti sa ostatkom. Npr. 93.5 puta.

 

<?php
$brojac = 0;
for ($x=0; $x<100;) {
    $x = $x+ 0.7;
    $brojac = $brojac + 1;  Tvoj rezultat treba da bude 142.86 okretaja, je l da? Ne znam kako ces da dobijes da $brojac dotera do te vrednosti kad mu uvek dodajes keca?

}
 
 
  echo"broj prolaska: $brojac <br>";
?>

Jel ovo dobro rešenje?

 A ne ovo? -

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=100;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

 

Hajde da uzmemo da treba da predje 10m umesto 100m  i da onda mi izvrsimo ovaj drugi prokleti program mesto racunara. Praticemo sta se desava sa varijablama. Ockeujemo rezultat 14.286 rotacija.

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=10;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

Imamo da je $broj=0, zatim $i=0, a to je manje od destet, zatim $i=0+0.7=0.7, zatim $broj= 0 + 0.7= 0.7, kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=0.7, a to je manje od destet, zatim $i=0.7+0.7=1.4, zatim $broj= 0.7 + 1.4 = 2.1 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=1.4 , a to je manje od destet, zatim $i=1.4+0.7=2.1, zatim $broj= 2.1 + 2.1 = 4.2 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=2.1 , a to je manje od destet, zatim $i=2.1+0.7=2.8, zatim $broj= 4.2 + 2.8 = 7 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=2.8 , a to je manje od destet, zatim $i=2.8+0.7=3.5, zatim $broj= 7 + 3.5 = 10.5 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=3.5 , a to je manje od destet, zatim $i=3.5+0.7=4.2, zatim $broj= 10.5 + 4.2 = 14.7 , kraj petlje idemo iznova:

...

Vidimo da je $broj prekardasio ocekivani rezultat, a da petlja ima jos da se okrece.

Dakle, zeznuo si obe verzije.

Ako imas petlju koja se izvrsava ravno 100 puta, onda na neki brojac, koji si prethodno ponistio, u petlji dodajes odnos 1/0.7=1.4286 jer za jedan metar toliko pravis rotacija. E, ti sad to vidi kako ces da napises u konkretnom jeziku, vako ti je na srpskom.

giphy.gif

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Juanito рече

 

@Tumaralo.

Прво, ово је само за вежбу, никада иначе не бисмо тако рачунали овај конретан проблем, већ просто 100 / 0.7 = 142.9

Али кад већ морамо, Шта добијаш као решење у првом случају, а шта у другом? Тј. колико су ти бројач односно број?

Eh naravno, nisam ni bio obratio pažnju dovoljno inače bih proverio i skapirao da u ovom drugom slučaju ispada neka katastrofa.

U ovom prvom mi ispada ceo broj 143 a treba 142.9.

Ne znam šta treba da mu dodam a da ispadne tačan a ne ceo broj ...

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Tumaralo

У пајтону имаш више врста дељења. Са остатком, без остатка, цели бројеви, децимални...Вероватно ти је квака у томе, погледај на ту страну.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Tumaralo. рече

Eh naravno, nisam ni bio obratio pažnju dovoljno inače bih proverio i skapirao da u ovom drugom slučaju ispada neka katastrofa.

U ovom prvom mi ispada ceo broj 143 a treba 142.9.

Ne znam šta treba da mu dodam a da ispadne tačan a ne ceo broj ...

Мислим да је проблем само у испису, пробај ово:

$foo = "105";
echo number_format((float)$foo, 2, '.', '');  // Outputs -> 105.00
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

$foo = "105"; echo number_format((float)$foo, 2, '.', ''); // Outputs -> 105.00

Значи и код вас се то ,,зове" float ? :) Сад озбиљно, је ли то униформна ознака за децималне бројеве у већини језика или се само поклопило?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Давор73 рече

Значи и код вас се то ,,зове" float ? :) Сад озбиљно, је ли то униформна ознака за децималне бројеве у већини језика или се само поклопило?

Па називи су углавном слични, мада не постоји ту неки стандард. Float иначе није исто што и decimal.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја сам то скапирао као бројеве са децималом, реалне да кажем . 33.333 се у Пајтону  третира као флоат. Не знам у чему је разлика?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Давор73 рече

Ја сам то скапирао као бројеве са децималом, реалне да кажем . 33.333 се у Пајтону  третира као флоат. Не знам у чему је разлика?

Па можеш да потражиш на гуглу неко детаљније објашњење, ево укратко:

"Decimal" су бројеви који захтевају апсолутну прецизност нпр. као цене на рачуну - ту нећеш да ти се у рачунским операцијама нешто "изгуби". Зато се они "интерно" у меморију смештају "строго" и имају мањи "опсег". "Float" се технички зове "floating point number", они се у меморију смештају на другачији начин, у облику - на пример: 12345 * 10^8. Тако да омогућавају много већи опсег, али губе на "прецизности". Они су погоднији за научне прорачуне и сл. где ти није битна стота децимала, већ и овако радиш са приближним вредностима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

  • Сличан садржај

    • Од Давор73,
      Има ли кога да се бахће са Пајтоном?  Планирам да по трећи пут кренем из почетка, мада сам својевремено био дошао до класа али сам направио за мене већу паузу тако да...Ако је неко вољан за размену мишљења, искуства, заједничко учење  нека цимне. Иначе тотални сам почетник и ово ми је први језик тако да ми аналогије са неким другим језицима за сада нису од користи.
    • Од Juanito,
      Уз једну важну разлику...

    • Од Grizzly Adams,
      За оне који су завршили лекцију бр. 1 следи наставак.
      Почећемо са малом причицом, молим за пажњу и стрпљење.
      Замислите да правимо игрицу, трку аутомобила. Значи, наш програм приказује на екрану аутомобиле различитих боја који се међусобно утркују:

      И онда имамо "зелени ауто", "црвени ауто" и "плави ауто". Е сад, они се разликују по боји, али осим тога имају пуно сличности - свима се управља на исти начин. Имају педалу за гас, кочницу, могу да скрену лево или десно.
      Замислите сада да је неко већ испрограмирао све што је потребно за "ауто" и да постоји некаква "фабрика" која може да нам у тренутку направи ауто било које боје. Онда би програмирање наше игрице било врло једноставно, на пример - у програмском језику Срб# то би изгледало овако:
         Направи нови зелени ауто.
         Направи нови црвени ауто.
         Направи нови плави ауто.

         зелениАуто.Убрзај();

         if (иде кривина улево) {
            црвениАуто.Кочи();
            плавиАуто.СкрениЛево();
         }
      Веома једноставно и лако за разумевање.
      Такав начин програмирања зове се "објектно програмирање" јер правимо некакве "објекте" и онда само њима "командујемо" шта да раде (слично као што "објекту" Console издајемо "команде" типа WriteLine(), ReadLine() и слично). Нажалост, програмски језици немају унапред уграђен тип "аутомобил" па морамо да га направимо сами. Тај нови тип податка "аутомобил" зове се "класа". То је као "упутство" за фабрику како се прави аутомобил, срећом - програмски језици имају уграђену "фабрику" која може у делићу секунде да направи колико год хоћеш аутомобила различитих боја. Само је прво потребно направити "упутство".
      Како се то ради може се прочитати овде: http://csharp.net-tutorials.com/classes/introduction/
      Очекујем пуно питања.
    • Од Grizzly Adams,
      Ко је завршио све са почетне теме, ово је наставак.
      На теми већ има један задатак ("Регистар каса"), овде да додамо још неке идеје шта би могло да се направи са знањем из првог поглавља ("The Basics"). Веома је битно испробати што више примера тако се сви концепти потпуно разјасне и стекне способност да се примене на практичне проблеме.
      У првом делу научили смо:
      Основне типове података и варијабле, Условне наредбе (if, switch), Петље (while, do-while, for, foreach), Функције и параметре, Низове (arrays). Сада све то треба применити на што више примера.
      За оне који су тамо завршили све што има, ево другог задатка - направити "калкулатор".

      Кад се отвори, програм прво пита само за број. Кад се унесе број, освежи се екран, прикаже унет број, онда се тражи операција - само један "карактер", може бити: '+', '-', '*', '/'.
      Затим поново тражи број. Када се унесе број, екран се освежава приказује операција, број и резултат као на слици изнад и тако у круг. Предлажем да овде употребите while, низове, функције и switch наредбу.
      -
      Ако имате још коју идеју за једноставан програм, слободно јавите!
    • Од Grizzly Adams,
      Ово је прва лекција, а овде можете да видите цео план овог нашег "курса":
      За почетак, потребан је Windows (може и Linux или други OS - погледај поруке испод) и знање како да се иде на интернет и инсталирају програми.
      Циљ ове прве лекције је да "пробијемо лед" и направимо најједноставнији могућ програм.
      1) Инсталирати Visual Studio Community Edition (бесплатно и легално)
      https://www.visualstudio.com/vs/community/
      При инсталацији одабери опцију ".NET Desktop Development":

      2) Отвори Visual Studio и пажљиво следи ово упутство:
      https://msdn.microsoft.com/en-us/library/k1sx6ed2.aspx
      Осим последњег дела (Command-Line Compilation and Execution), то ти не треба.
      Направио си свој први програм. Покушај да измениш поруку која се појављује на екрану - нпр. преведи на српски језик. Јави кад завршиш или ако не иде и треба помоћ.
      -
      Молим овде само конкретна питања везана за тему, све остало ће бити брисано без милости. Данке шен.
      Потребно је све укупно око 15 минута, ко не уради требало би да буде кажњен...
      ----------------------------------
      Кад се ово претходо успешно заврши, наставити овде:
      http://csharp.net-tutorials.com/basics/hello-world/
      Почиње са овим што смо већ урадили па наставља даље где треба. Пробајте да изгурате поглавље "The Basics" до краја и питајте одма шта није јасно. То је циљ ове "лекције бр. 1".
      ----------------------------------
      Када завршите прво поглавље, овде је задатак за "испит":
       
×
×
  • Креирај ново...