Jump to content

Програмирање - дигресије

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Па у праву си - то је то, не може другачије да се види.

Eh i dalje ne razumem šta je onda mysql. To je nešto sto stoji "iza" phpMyAdmina kao što uvek neki program stoji "iza" nekog interfejsa?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Eh i dalje ne razumem šta je onda mysql. To je nešto sto stoji "iza" phpMyAdmina kao što uvek neki program stoji "iza" nekog interfejsa?

MySQL је "невидљиви" програм који ради у позадини и "сервира" податке из база података које креираш преко phpMyAdmina. Он у принципу нема "кориснички интерфејс". Као на пример, што антивирус стоји у позадини и стално нешто ради.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Druga stvar. U samom kodu, na jednom primeru - ovo mi nije jasno:

<select>
<?php
while($red = $rezultat->fetch_assoc()){
?>
  <option value="<?php echo $red['id']?>"><?php echo $red['naziv']?></option>

    <?php
}
?>

</select>

 

Dakle, php zatvorim posle zagrade {  onda otkucam u htmlu kod u telu funkcije a onda opet otvorim i zatvorim php "oko" zagrade }  A sve to u okviru <select> html taga.

Mislim to iskakanje i uskakanje u php mi nije jasno. Iskoci i ostavi kod u f-ji da ide u htmlu. Deluje mi bizarno to "sečenje" f-je oko tih zagrada..

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Dakle, php zatvorim posle zagrade {  onda otkucam u htmlu kod u telu funkcije a onda opet otvorim i zatvorim php "oko" zagrade }  A sve to u okviru <select> html taga.

Mislim to iskakanje i uskakanje u php mi nije jasno. Iskoci i ostavi kod u f-ji da ide u htmlu. Deluje mi bizarno to "sečenje" f-je oko tih zagrada..

Па јесте мало блесаво, ал тако је PHP направљен да се "меша" са HTML. Кад се навикнеш и није толико лоше, осим кад правиш баш велике и комплексне странице - онда постане купус. У сложенијим ситуацијама користе се обично неке библиотекте за "темплејте" где се PHP код потпуно одвоји од HTML-a, али то остави за касније.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Е, нисам ти одговорио... вероватно ти и даље није јасно како то "ради".

Значи, web server кад "процесира" PHP фајл он ове ствари које су "изван кода" (тј. HTML) само избаци кориснику такве какве су. Значи, ово:

<select>

Се само проследи клијетну (тј. твом рачунару, браузеру), ништа се ту не "изршава".

Кад наиђе на ово:

<?php
while($red = $rezultat->fetch_assoc()){
?>

Онда су то команде које "раде" на серверу, оне не долазе до твог рачунара, већ само њихов резултат.

Надам се да сам успео да појасним...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Кад наиђе на ово:

<?php
while($red = $rezultat->fetch_assoc()){
?>

Онда су то команде које "раде" на серверу, оне не долазе до твог рачунара, већ само њихов резултат.

 

A kako one "odu na server" bez sadržine? Mislim, zar u ovom slučaju ne ide prazna f-ja na server jer smo joj "isekli" body? Dakle, zar nismo poslali na sever ovo:

while($red = $rezultat->fetch_assoc()){

}

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

A kako one "odu na server" bez sadržine? Mislim, zar u ovom slučaju ne ide prazna f-ja na server jer smo joj "isekli" body? Dakle, zar nismo poslali na sever ovo:

while($red = $rezultat->fetch_assoc()){

}

Ево сад ћу да ти разјасним све. :)

Оно што си горе поставио преводи се у ово:

<?php

echo "<select>";

while($red = $rezultat->fetch_assoc()){
  echo "<option value="<?php echo $red['id']?>"><?php echo $red['naziv']?></option>";

}

echo "</select>";

?>

Значи, све што је изван овог <?php ... ?> претвара се интерно у echo команду.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

  echo "<option value="<?php echo $red['id']?>"><?php echo $red['naziv']?></option>";

Овде нисам пазио, овај ред би био још "исецканији":

echo "<option value=";

echo $red['id'];

echo ">";

echo $red['naziv'];

echo "</option>";

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

@Grizzly Adams

А која је тебе мука натерала да научиш ту ругобу?

:smeh1:

Мало знатижеља, а више што ме у почетку нису питали шта волим...

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

А која је тебе мука натерала да научиш ту ругобу?

Е, ал звали ме сад почетком јуна на састанак - треба да се ради неки "Industrial IoT", па питају "ел може то?"

Ја се правим озбиљан као "паааа, ајде... моооже кад сте запели..."

А кад сам спустио слушалицу:

katherine-heigl-funny-dance-o.gif

 

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

3. Koristeći neku od petlji izračunajte koliko će se puta okrenuti točak, ako je prešao put
od 100m a obim točka je 0.7m. Rezultat mora biti sa ostatkom. Npr. 93.5 puta.

 

<?php
$brojac = 0;
for ($x=0; $x<100;) {
    $x = $x+ 0.7;
    $brojac = $brojac + 1;  

}
 
 
  echo"broj prolaska: $brojac <br>";
?>

Jel ovo dobro rešenje?

 A ne ovo? -

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=100;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Давор73 рече

Колико као програмер мораш да одеш у дубиозу са базом података, зна ли неко ?

Ако радиш са базом података, требало би да добро знаш бар основе и да будеш свестан шта још све постоји, без улажења у дубину, да ако ти некад затреба знаш где можеш да прочиташ.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Колико као програмер мораш да одеш у дубиозу са базом података, зна ли неко ?


Па мораш солидно да знаш, то не може да се заобиђе.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

  • Сличан садржај

    • Од Давор73,
      Има ли кога да се бахће са Пајтоном?  Планирам да по трећи пут кренем из почетка, мада сам својевремено био дошао до класа али сам направио за мене већу паузу тако да...Ако је неко вољан за размену мишљења, искуства, заједничко учење  нека цимне. Иначе тотални сам почетник и ово ми је први језик тако да ми аналогије са неким другим језицима за сада нису од користи.
    • Од Juanito,
      Уз једну важну разлику...

    • Од Grizzly Adams,
      За оне који су завршили лекцију бр. 1 следи наставак.
      Почећемо са малом причицом, молим за пажњу и стрпљење.
      Замислите да правимо игрицу, трку аутомобила. Значи, наш програм приказује на екрану аутомобиле различитих боја који се међусобно утркују:

      И онда имамо "зелени ауто", "црвени ауто" и "плави ауто". Е сад, они се разликују по боји, али осим тога имају пуно сличности - свима се управља на исти начин. Имају педалу за гас, кочницу, могу да скрену лево или десно.
      Замислите сада да је неко већ испрограмирао све што је потребно за "ауто" и да постоји некаква "фабрика" која може да нам у тренутку направи ауто било које боје. Онда би програмирање наше игрице било врло једноставно, на пример - у програмском језику Срб# то би изгледало овако:
         Направи нови зелени ауто.
         Направи нови црвени ауто.
         Направи нови плави ауто.

         зелениАуто.Убрзај();

         if (иде кривина улево) {
            црвениАуто.Кочи();
            плавиАуто.СкрениЛево();
         }
      Веома једноставно и лако за разумевање.
      Такав начин програмирања зове се "објектно програмирање" јер правимо некакве "објекте" и онда само њима "командујемо" шта да раде (слично као што "објекту" Console издајемо "команде" типа WriteLine(), ReadLine() и слично). Нажалост, програмски језици немају унапред уграђен тип "аутомобил" па морамо да га направимо сами. Тај нови тип податка "аутомобил" зове се "класа". То је као "упутство" за фабрику како се прави аутомобил, срећом - програмски језици имају уграђену "фабрику" која може у делићу секунде да направи колико год хоћеш аутомобила различитих боја. Само је прво потребно направити "упутство".
      Како се то ради може се прочитати овде: http://csharp.net-tutorials.com/classes/introduction/
      Очекујем пуно питања.
    • Од Grizzly Adams,
      Ко је завршио све са почетне теме, ово је наставак.
      На теми већ има један задатак ("Регистар каса"), овде да додамо још неке идеје шта би могло да се направи са знањем из првог поглавља ("The Basics"). Веома је битно испробати што више примера тако се сви концепти потпуно разјасне и стекне способност да се примене на практичне проблеме.
      У првом делу научили смо:
      Основне типове података и варијабле, Условне наредбе (if, switch), Петље (while, do-while, for, foreach), Функције и параметре, Низове (arrays). Сада све то треба применити на што више примера.
      За оне који су тамо завршили све што има, ево другог задатка - направити "калкулатор".

      Кад се отвори, програм прво пита само за број. Кад се унесе број, освежи се екран, прикаже унет број, онда се тражи операција - само један "карактер", може бити: '+', '-', '*', '/'.
      Затим поново тражи број. Када се унесе број, екран се освежава приказује операција, број и резултат као на слици изнад и тако у круг. Предлажем да овде употребите while, низове, функције и switch наредбу.
      -
      Ако имате још коју идеју за једноставан програм, слободно јавите!
    • Од Grizzly Adams,
      Ово је прва лекција, а овде можете да видите цео план овог нашег "курса":
      За почетак, потребан је Windows (може и Linux или други OS - погледај поруке испод) и знање како да се иде на интернет и инсталирају програми.
      Циљ ове прве лекције је да "пробијемо лед" и направимо најједноставнији могућ програм.
      1) Инсталирати Visual Studio Community Edition (бесплатно и легално)
      https://www.visualstudio.com/vs/community/
      При инсталацији одабери опцију ".NET Desktop Development":

      2) Отвори Visual Studio и пажљиво следи ово упутство:
      https://msdn.microsoft.com/en-us/library/k1sx6ed2.aspx
      Осим последњег дела (Command-Line Compilation and Execution), то ти не треба.
      Направио си свој први програм. Покушај да измениш поруку која се појављује на екрану - нпр. преведи на српски језик. Јави кад завршиш или ако не иде и треба помоћ.
      -
      Молим овде само конкретна питања везана за тему, све остало ће бити брисано без милости. Данке шен.
      Потребно је све укупно око 15 минута, ко не уради требало би да буде кажњен...
      ----------------------------------
      Кад се ово претходо успешно заврши, наставити овде:
      http://csharp.net-tutorials.com/basics/hello-world/
      Почиње са овим што смо већ урадили па наставља даље где треба. Пробајте да изгурате поглавље "The Basics" до краја и питајте одма шта није јасно. То је циљ ове "лекције бр. 1".
      ----------------------------------
      Када завршите прво поглавље, овде је задатак за "испит":
       
×
×
  • Креирај ново...