Jump to content
Ronald

Nikolić uneo badnjak u zgradu Predsedništva

Rate this topic

Recommended Posts

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je proslavio Badnji dan u zgradi Predsedništva Srbije.

Tomislav Nikolić Badnji danTomislav Nikolić sa saradnicima, Foto: Tanjug / Marko Đoković 

Nikolić je danas tradicionalno uneo badnjak sa saradnicima u zgradu Predsedništva.

On je poručio da se nada da je ova godina jedna od poslednjih u kojoj u Srbiji vlada kriza i da će se živeti bolje.

"Kao što se iščekuje sutrašnji najradosniji dan, tako i Srbija sa pravom očekuje da ovo bude jedna od poslednjih godina u kojoj Srbijom vlada kriza, nespokojstvo, nesigurnost i neverica i da konačno počnemo da živimo bolje nego do sada", istakao je Nikolić nakon unošenja badnjaka.

Predsednik je vernicima čestitao nastupajući Božić, poželevši im da im 2016. godina bude bolja od prethodne.

http://www.alo.rs/nikolic-uneo-badnjak-u-zgradu-predsednistva-foto/27810

Badnji dan u zgradi Predsedništva SrbijeTomislav Nikolić Badnji dan

Tomislav Nikolić Badnji danTomislav Nikolić Badnji danTomislav Nikolić Badnji dan
 
 

 

"Svim građanima Srbije i onima koji pripadaju SPC, a i onima koji ne pripadaju, želim da kažem da na njih pođednako mislim baš kao i na one sa kojima sam u istoj veri, najradosnijim hrišćanskim pozdravom Mir božiji, Hristos se rodi. Neka da Bog da ova godina bude bolja od prethodne", poručio je Nikolić.

Poželeo je i da poruka o miru među ljudima dopre do svakog srca ne samo u Srbiji, već i širom sveta.

"Unošenjem badnjaka u Predsednistvo Srbije želeo bih da simbolično pozovem sve građane Srbije da se okrenu ljudima oko sebe, ne samo sebi, nego i onima oko njih, koji možda tiho pate zbog njihovog činjenja ili nečinjenja. Srbija je dovoljno velika, mudra i plemenita da svako može barem jednom pored sebe da pomogne", istakao je Nikolić.

Službu u Predsedništvu Srbije služio je protojerej Milojko Milivančević iz Vaznesenjske crvke, koji je predsedniku države i njegovim saradnicima čestitao Božić, poželevši im mir i zdravlje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila prošle godine slična tema, doduše vezana za izjavu jednog ministra (ili pomoćnika ne sećam se). Kada sam skrenuo pažnju da je izjava neprimerena jer je on zvaničnik fržave završilo se na optužbama da bi ja vernicima branio šta da pričaju komšijama gde i kako da se mole i da je većina ovde pravoslavaca pa su ovakve pojave normalne itd. itd.

Kakva crna sekularnost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Како се крши секуларност? Тиме што председник исказује своја верска убеђења?

Имали смо пре једно две године на форуму Авокадо и ја расправу око начела секуларности која је поприлично трајала (отерали смо са теме све остале), и око тога шта све обухвата, која права штити и кога штити.

Не бих да се опет упуштам у тако нешто, само бих да скренем пажњу да је то начело прешироко и не може да се тумачи без екстентивне правне праксе из те области. Какве год да су нечије позиције, не може тек тако изнебуха да доноси закључке из те области. У ствари, може, ал је огромна шанса да ће да погреши и да се закључак сведе на неко предубеђење које је постојало и пре "тумачења".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iako sam ja poprilično za sekularnu državu jer mislim da je to bolje i za državu i za crkvu, ovo sa Badnjakom je narodni običaj sa prethrišćanskim korenima. Znači, nije predsednik terao svoje savetnike da se ispovedaju ili pričešćuju niti slušaju predavanja iz vronauke, već je obavio jedan simbolični ritual. Niko ovim nije primoran da veruje.

Čistunstvo u sekularnosti ima granice preko koje postaje ideologija, i to naporna. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 11 минута, Paradoksologija рече

Znači, nije predsednik terao svoje savetnike da se ispovedaju ili pričešćuju niti slušaju predavanja iz vronauke, već je obavio jedan simbolični ritual

Priznajem nisam znao da zgrada predsedništva služi i za izvođenje nekakvih rituala, al ajde čovek se uči dok je živ

пре 15 минута, Paradoksologija рече

Čistunstvo u sekularnosti ima granice preko koje postaje ideologija, i to naporna. 

Koja je to granica (čista radoznalost)

Inače meni lično ne smeta ovako ponašanje, više mi smeta licemerstvo. Lepo u ustav da se unese pravoslavna vera kao državna (90% pravoslavaca).

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 29 минута, Paradoksologija рече

Čistunstvo u sekularnosti ima granice preko koje postaje ideologija, i to naporna. 


Очигледно је да пред изборе 'вата поене како зна (сад са овим - да би испао 'човек из народа' као), а и да су наши политичари мали антихристи, сви до једног.  

Ако хоће да буде Хришћанин, онда одлично - нека се бори против бескрајног јавашлука, бахатости и корупције око себе (и у себи) против тираније владајуће политичке банде, а не само да узме и унесе одсечено дрво у зграду Председништва...   

Као да је то само по себи нешто сад.  :)


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
пре 1 сат, Ronald рече

Čini mi se da se ovim postupkom krsi sekularnost države, odnosno član 11. Ustava Republike Srbije.

Мени се чини

Не можете замислити каква туга и срџба обузимају душу када велику идеју, коју одавно поштујемо као своју светињу, дохвате невешти људи и извуку је на улицу пред глупаке какви су и сами

...да ово штети само и само Цркви.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Управо сада, VaSa110 рече

Priznajem nisam znao da zgrada predsedništva služi i za izvođenje nekakvih rituala, al ajde čovek se uči dok je živ

Koja je to granica (čista radoznalost)

Inače meni lično ne smeta ovako ponašanje, više mi smeta licemerstvo. Lepo u ustav da se unese pravoslavna vera kao državna (90% pravoslavaca).

Nema države koja ne izvodi rituale i ceremonije. Krunisanja, inauguracije, polaganja zakletvi, većina njih ima neki koren u nekoj praksi makar tangencijalno povezanoj sa nekim verovanjem.

Deda Mraz koji se pojavljuje u mnogim državnim institucijama i donosi deci poklone je poreklom iz domena verovanja, uključujući hrišćansko verovanje u Sv. Nikolu.

Meni je lično granica tamo gde bi bilo koji učesnik koji bi se tu zadesio morao da (se pretvara da) veruje u Boga samim prisustvom. Unošenje Badnjaka je narodni običaj koji prethodi hrišćanstvu i prisustvovanje tome ne iziskuje ma kakvu veru.

To što neke afričke države imaju ritualne narodne plesove u kojima učestvuje predsednik ne znači da svi veruju ili moraju da veruju u vudu i animizam - u pitanju je kulturni obred koji povezuje zajednicu.

Ja sam vernica kojoj cela ta priča oko Badnjaka ne znači baš mnogo, i ne vidim je kao preterano hriščansku, ali mi nešto mnogo ni ne smeta. A ne bih se nešto posebno sablaznila ni kad bih prisustvovala afričkom plesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By JESSY
   Desetine miliona dinara godišnje građane Srbije košta rad bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, koji je formiran nakon njegovog odlaska sa Andrićevog venca. Nekoliko hiljada evra mesečno košta ih i njegov život na Dedinju, pošto je i nakon isteka predsedničkog mandata nastavio da stanuje u državnoj vili, naravno sve o trošku države.
   Ovako bi ukratko izgledao račun bivšeg predsednika kada bi ga on na kraju godine ispostavljao građanima Srbije. Milionske cifre, međutim, još lošije izgledaju kada se u obzir uzme da, barem koliko je javnosti stavljeno na uvid, njegova kancelacija i nema baš neke drastične uspehe. Drugačije rečeno, puno troškova, malo rezultata.
   Rezultati rada Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem je čelu Nikolić, naime baš i nisu vidljivi, tako da nije najjasnije u šta se konkretno ulaže novac što za prostorije, što za rad, ali i plate čak 30 zaposlenih u ovom vladinom telu.
  • By Милан Ракић
   Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića izabrana je za počasnog člana ULUS-a, objavljeno je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".
   Ovo  je potvrdio i bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora, Dušan Rusalić, prenosi Kaleidoskop media, gde se može pogledati i mozaik Nikolićeve.
   Istovremeno, rad Dragice Nikolić - mozaik Presvete Bogorodice, izložen je na ovom bijenalu, na koje je konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.
   FOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA Dragica Nikolić Pravo iz Statuta ULUS-a, rukovodstvo Udruženja iskoristilo je pod obrazloženjem "doprinosa likovnoj umetnosti" Dragice Nikolić, ali i njenom donacijom, kao i pokroviteljstvom nad donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara, piše "Danas".
   - Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše - objašnjava Rusalić, naglašavajući da je ranije Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara, a za operativne troškove "Cvijete" i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.
     - Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a - rekao je Rusalić, i naveo da u "bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi".
   ULUS je formiran 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu: Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević… Ubrzo su mu se priključili Moša Pijade, Marko Murat...
   https://www.blic.rs/vesti/politika/pocasna-titula-dragica-nikolic-se-sada-pronasla-u-ovom-zanimanju/57mppxr
  • By geronymo
   Ljudi ovaj čovjek je nevjerovatan!
   Sad mi natjera suze , priča o jednom čovjeku iz Kenije što dodje na školovanje u BG i njegovim drugarima iz srednje laboratorijske.  
  • Guest
   By Guest
   Zagreb -- Poslanik Živog zida Ivan Pernar na svojoj Fejsbuk stranici objavio je da više nije katolik i da se ispisao iz Katoličke crkve, prenosi zagrebački “Indeks”.
     Foto: Tanjug  
    
    
    
    
    
    
    
    
    
   Kako navodi, "se ne slaže s verskim naukom njenim, niti političkim porukama", a potom je nabrojao nekoliko primera sa čime u crkvi nije saglasan: “Zabrana ženidbe za svećenstvo, čistilište, ispravnost klanjanja pred kipovima, nepogrešivost pape, da sveštenici mogu opraštati grehe".
    
   Osim toga, prethodno je objasnio i zašto je u petak bio na proslavi pravoslavnog Badnjaka u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, dok nije bio na proslavi katoličkog Božića ili Badnjaka: 
   "Razloga je više, ali dva su osnovna, na sam događaj pozvan sam od strane njihovog sveštenstva. Poziv od katoličkog nikada nisam dobio pa se u skladu s tim nisam niti osetio pozvanim”, ističe Pernar. 

   Kako kaže, drugi razlog je u tome što je “katoličko sveštenstvo u službi HDZ”. 

   “Potpuno je instrumentalizovano, a HDZ osim što je uništio našu zemlju, želi i mene lično – montiranim postupcima, zloupotrebnom državnih institucija i putem državne televizije. Srpska pravoslavna crkva nema za cilj dovođenje HDZ-a na vlast niti se meša u našu politiku i bavi se verskim pitanjima. Za katoličku crkvu se to ne može reći”, ocenjuje Pernar.
   “Indeks” na kraju teksta ističe da je Pernarov potez izazvao niz negativnih i šovinističkih reakcija na Fejsbuku. 
   Zbog takvih komentara Pernar je objavio još jedan post u kojem se osvrnuo na sve oni koji ga “nazivaju "Srbinom i komunistom zato što nije katolik ni član HDZ”.
   http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=01&dd=07&nav_category=167&nav_id=1217844

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...