Jump to content
Sign in to follow this  
JESSY

"DA SVI ZNAJU DA JE SRPSKI BOŽIĆ" Kada vidite kako slave Srbi u američkom gradiću, krenuće vam SUZE RADOSNICE (VIDEO)

Rate this topic

Recommended Posts

Policijski auto na čelu kolone blješti sa uključenim svim rotacijama, iza njega džip sa velikim zvučnicima sa kojih odjekuju srpske božične pesme. Potom kolona automobila. Bruje sirene, svetle baklje. Sa prozora, iz dvorišta, Amerikanci koji su proslavili Božić pre dve nedelje, pozdravljaju svoje komšije Srbe. Od sirena jedva se probija uzvikivanje: “Meri krismas“, „Srećan Božić“!

 
Ovako je počelo: Crkvenjak Majk sprema se za božićnu gozbu u Midlandu
Foto: RAS SrbijaOvako je počelo: Crkvenjak Majk sprema se za božićnu gozbu u Midlandu
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Na Badnji dan i Božić zatekli smo se sa Srbima u Midlandu. Varošici u Pensilvaniji na 40 kilometara od Pitsburga. Danas ovde živi oko 150 porodica, i iako ima mešovitih brakova deklarišu se po veri – pravoslavlju. Žene poreklom Srpkinje u šali kažu da ih muževi slušaju pa se većina pokrstila i danas su Irci, Nemci, Italijani u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 
 
 
 
Bozic_usa_blic_vesti_safe
 

Ako neko iz Amerike očekuje slavljenje Badnjeg dana i Božića kao usputnu stavku, davno zaboravljenu tradiciju predaka, prevario se. Kao malo gde, poreklom Srbi u Midlandu, danas sa imenima po kojima se nikada ne bi pretpostavilo da su iz Šumadije ili Like, žive tradiciju i običaje države u kojoj nikada nisu bili. Vole tu na mapi daleku Srbiju iako je ne znaju, iako nikada nisu bili, iako tamo nikoga nemaju.

OYGktkqTURBXy82OTUzODc1ZjRlM2M4MThkYzg0O
Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

- Izvinite, kuda treba da vozim, prvi put sam u koloni. Znam da obilazimo ulice, ali koje? Inače, danas mi je rođendan – kaže mladi policajac Kajl, šef stanice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
XtKktkqTURBXy9lNzQxNjA2YWIxZDNhM2ViMTFjY
Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Nikola, predsednik crkvene opštine nutka okupljenima ispred crkve „čaj“, za koji se na metar oseti da je kuvana rakija. Eto obilazimo ceo Midland, uostalom kao i svake godine. Kao i „džedo“ i „pradžedo“ nekad.

FCTktkqTURBXy80YTRmM2U0ODgwZGIzMmFhM2M3M
Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Preci mindlandških Srba došli su u ameriku početkom prošlog veka, gotovo svi pre Drugog svetskog rata. Sagradili su crkvu posvećenu Svetom Đorđu kasnije, pedesetih godina. A tada su uveli tradiciju koja ne prestaje oko 70 godina. Na Badnje veče bruji ceo Midland. Kažu: „Da svi znaju da je srpski Božić“.

lJ_ktkqTURBXy84YjAyMDczMDg3NGZjODUxMmNkY
Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Srpsku kolonu otpozdravljaju sirenama i trubama i iz drugih automobila. Božićna parada, kako je zovu, traje oko sat koliko treba da se obiđu sve ulice u centralnom delu Midlanda. Završava se kod srpsko-američkog kluba.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Srbi su OK narod"

Majkl voli pesmu "Pevaj mi sokole"
Foto: RAS SrbijaMajkl voli pesmu "Pevaj mi sokole"
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Stefani na džuboksu pušta srpsku muziku. Nikada nije bila u Srbiji, još je njen deda došao u Ameriku. Ipak zna svako kolo, muzika počinje sa „Hajde Jano“. Pije se šljivovica, viski, pivo. U drugom mirnijem delu kluba deca čekaju Božić batu.

Srpsko – američki klub je jedino mesto na koje smo naišli u Americi, a da je pušenje dozvoljeno. Kao i svi Amerikanci i naši Amerikanci vole zagrljaj. Tako se pozdravljaju kada se susretnu, isto se pozdravljaju kada se rastaju. Sa svih strana se čuje Krajst born!

Džu boks sa srpskom muzikom
Foto: RAS SrbijaDžu boks sa srpskom muzikom
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

- Ovaj klub su naši očevi i dedovi sagradili 1941. godine. I od tada radi svaki dan i otvoren je za sve. Malo je srpskih zajednica koje su uspele ovako da se sačuvaju. Ja volim što sam Srbin, ponosan sam zbog toga – priča nam Majkl Drakulić i nazdravlja šljivovicom.

I naravno - kuvana rakija
Foto: RAS SrbijaI naravno - kuvana rakija
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

Majklu je deda došao u Ameriku još pre Drugog svetskog rata. Voli da otpeva pesmu svoje pokojne majke „Pevaj mi sokole“. Na srpskom uz osmeh rado kaže ono što zna, „Ako Bog da“ i „mene nije briga“.

Paul, Sindi, Dajen, Majkl, Dejvid, Majk, Gugu, Ken, Džoržd, Debra, Stefani, Alfred, Tom, Tutsi, Evi, Kerol, Elejn, ali i Mara, Jelena...i još njih... Zahvaljujući kojima za sve druge Amerikance u Midlandu „Srbi su ok narod“. Oni skromno međutim, kažu: „Mi se samo trudimo da naša crkva ostane otvorena“.

 

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/da-svi-znaju-da-je-srpski-bozic-kada-vidite-kako-slave-srbi-u-americkom-gradicu/bmh7jll

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Драгана Милошевић
   Nastava za osnovce na RTS 3 i RTS planeta, počinje sutra od osam sati i trajaće do 18 sati, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević. U ovoj vesti pronaći ćete i detaljan dokument o nastavi.
   On je za TV Pink naglasio da su za kratko vreme uspeli da snime kvalitetan školski program, koji je simulacija redovne nastave u školama.
   "Osnovna škola je pokrivena. Program počinje da se emituje sutra i trajaće svakog radnog dana od 8 do 18 sati. U pitanju su polučasovne lekcije", rekao je ministar. Kasnije je izdato i saopštenje Ministarstva prosvete u kom se navodi da će časovi biti emitovani šest dana tokom nedelje.
    
   Za niže razrede osnovnih škola organizovana su predavanja iz srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovnih škola - srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, hemije, fizike.
   "Naročitio mnogo će biti časova za osmake. Škole će raditi, ali na drugi način", rekao je ministar.
   Za učenike osnovnih škola, počev od sutra od osam sati, šest dana u nedelji biće emitovan posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja, navodi se u uputstvu koje je Ministarstvo prosvete sinoć uputilo svim školama.
   Za niže razrede osnovnih škola emitovaće se časovi srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovne škole - srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.
   Časovi će biti emitovani na RTS 3, prema rasporedu po razredima koji će dan pre emitovanja biti dostupni na sajtu MInistarstva prosvete (www.rasporednastave.gov.rs).
   Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno.
   Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.
   Kako je navedeno u uputstvu školama, u slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenskih starešina da raspored časova koji će biti emitovan na RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima.
   Mesta na kojima može biti istaknut raspored su : ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla.
    
   Nastava na daljinu u vanrednom stanju  
   Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža.
   Obaveza škole je, takođe, da se na školski sajt postavi baner sa linkom ka sajtu www.rasporednastave.gov.rs i ka obaveštenjima koji se odnose na emitovanje časova na RTS 3.
   Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.
   Ukazuje se na potrebu da, osim sadržaja koji će biti emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, nastavnici osnovnih i srednjih škola, da koriste dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu.
   Navodi se da su nastavnicima i učenicima osnovne i srednje škole na raspolaganju veliki broj on-line platformi kao što su Viber, Zoom, Microsoft Teams.
   Obavezuju se direktor škole, nastavničko veće i pedagoški kolegijum da bez odlaganja pristupre izradi nedeljnog operativnog plana sa ključnim aktivnostima u ostvarivanju obrazovno-vaspitanog rada.
   Takođe, navodi se da je potrebno da nastavnici prate i beleže podatke o napredovanju učenika u periodu učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije koje učenici mogu dostavljati putem mejla ili u okviru odabrane onlajn platforme.
   Za evidenciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti na daljinu odgovorni su nastavnici i direktor škole.
   Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom...).
   Direktori škola se obavezuju da prate i ažuriraju sve vidove evidencije koja se vodi u periodu kada postoji organizovano učenje na daljinu.
   Ukazuje se i na dodatne vidove podrške učenicima u učenju na daljinu i potrebu da odeljenske starešine podstiču učenike na redovno učenje koristeći različite vodove elektronske komunikacije.
   Ističe se važnost psiho-socijalne podrške za učenike i roditelje u privremeno otežanim uslovima i u pripremi za prelazak na redovni režim nastave i učenja.
   Takode, obavezuju se direktori škola da informacije o zdravstvenom statusu učenika, dobijene od roditelja učenika i odeljenskih starešina, redovno prosleđuju nadležnoj školskoj upravi.
   Dodatne informacije u vezi da učenjem na daljinu, kao vidom podrške nastavi, roditelji mogu dobiti pozivom na broj telefona 011/735 05 57.
   Ministar Šarčević nije danas mogao da precizira kako će biti organizovana mala matura za osmake, ali je rekao da se štampaju testovi za probu male mature, kao i za malu maturu.
   Ministar je naglasio da je susedna Hrvatska, koja ima mnogo više resursa od Srbije, uspela da organizuje nastavu na daljinu od prvog do četvrtog razreda.
   Napominje da će roditelji morati mnogi više da se uključe, a da će to moći jer će mnogi zbog novonastale situacije raditi od kuće.
   U ministarstvu koje on vodi svi stariji od 60 godina, kao i roditelji dece mlađe od 12 godina, radiće od kuće.
    
   NEMA ODMORA: TV časovi počinju SUTRA OD 8, OVO su SVI DETALJI NASTAVE
   MONDO.RS Nastava za osnovce na RTS 3 i RTS planeta, počinje sutra od osam sati i trajaće do 18 sati, najavio je danas...  
  • By Broken
   Kako je po vasem misljenju najbolje organizovati nastavu na daljinu i sve u vezi sa tim.
   Ima li nekih saznanja i ideja ?
    
  • By Zmaj Pisum
   Njegova Svetost patrijarh srpski o dešavanjima u eparhijama SPC u SAD, samo je potvrdio da se prošlih meseci vodila besomučna kampanja protiv vladika SPC koji stoluju u eparhijama SPC u Americi, a time i protiv vernika SPC, naše srpske dijaspore.
   Suvišno je sada govoriti ko je vodio takvu kampanju i zašto, pa je stoga i suvišno pozivati se na sve one koji su bili sa razlogom i argumentovano protiv takve kampanje, a doživeli su mnogo neprijatnosti počev od pokušaja diskreditacije, omalovažavanja i vredjanja sve do banovanja na ovom formu. 
   Kao što smo tokom prošlih meseci stalno govorili da nije sve kao što nam se servira, sada smo uvereni, nakon ove izjave Njegove Svetosti, da smo bili u pravu.
   Napokon, približava se majski SASabor pa verujem da će se situacija na njemu iskristalisati, a odluke biti dostupne javnosti, bez skrivanja i motanja u celofan. 
   Neka ova izjava i podsećanje na nemile dogadjaje bude opomena za sve nas, da u buduće diskusije po ovakvim, "škaljivim" temama, budu argumentovane, analitičke uz najveće poštovanje prema svakom mišljenju slagali se mi ili ne sa njime.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...