Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

о.Горан

Православни духовници о дарвинизму

Recommended Posts

Свети Николај Жички о три авети европске цивилизације

 

 

 

vladika-nikolaj.jpg

 

 

Године 1939, у сенци Другог светског рата, Свети Николај Жички пише посланицу хришћанској омладини Европе, тврдећи да је Дарвин, отац Ничеове филозофије и Марксове социологије, замислио свет у коме "постоје све могуће силе и фактори изузев Бога, духа и морала". Празнину која је остала да зјапи на месту Божјем, Ниче је покушао да попуни измаштаним ликом натчовека, а Маркс пролетерском војском у борби за "хлеб И моћ". Аријевац Ниче и Јеврејин Маркс сигурно би били одбојни један другом, али су ипак близанци свог оца Дарвина. Један је "риђа звер", други "црвена звер", и оба јуре да прождеру Јагње Божје. Лудило дарвинизма које су европски универзитети свима проповедали довело је до свеопште несреће, и до тога да су "читави народи поведени путем ничеизма или марксизма". Зато "ничеанске наднације и марксистичке интернационале држе данас васцели свет у чуду и страху" (наравно, овде Николај мисли на Хитлерову Немачку и Стаљинову Совјетију).

Ниче је такође био доследан дарвиниста, који је веровао да човек мора да преузме кораке у исправљању еволутивног тока ка натчовеку. У "Вољи за моћ" Ниче подржава обрачун друштва са немоћнима и слабима: "Друштво би у великом броју случајева требало да спречи рађање: са тим циљем оно може да, без обзира на порекло, ранг или дух, држи у приправности најстроже мере присиле, лишавања слободе, а у неким случајевима и кастрирања." Најављивао је да ће у будућности, после "уништења свих дегенерика и паразита", моћи да се појаве нове дионисијске форме живота.

Међутим, Николај вели да се дарвинизам клони свом крају, јер га нова наука пориче; али, и његова чеда, макар да сад делују моћно, ничеанство и марксизам, такође морају пасти. Николај, шаљући свој благослов европској хришћанској омладини, указује на то да ће Јагње победити све звери дарвиновског порекла - јер је Оно Христос Свепобедни.

Николај позива омладину Европе да устане против безбожја због којег "наша браћа других раса и религија" (обратимо пажњу - у ово доба буја нацистички расизам) презиру и мрзе Европу. Једино добро што из Европе долази другим континентима је Христова наука и ништа друго. Тек ако се то схвати - човечанство ће се опет вратити себи.

Колико је Николај дубоко упућен у тему "пропасти Запада", може се видети ако се заиста истражи утицај дарвинизма на злочиначке идеологије двадесетог века - комунизам и нацизам.

Кренимо од сродности, оне дубинске, у прихватању Дарвина као духовног оца - код Маркса и Ничеа. Чим се појавило Дарвиново "Порекло врста", Маркс је 19. децембра 1860. Енгелсу писао: "Ово је књига која, у области природне историје, садржи основу за наше гледиште." Маркс је послао примерак "Капитала" Дарвину, са посветом, у којој себе представља ка" његовог великог поштоваоца. Марксов сарадник Енгелс истицао је да је Дарвин задао "најјачи ударац метафизичкој концепцији природе својим доказом да је садашњи органски свет /.../ производ процеса еволуције који се одиграва милионима година".

Марксови следбеници били су доследни дарвинисти. Лењин га је ценио као оног ко је доказао да Бог није створио биљке и животиње, Троцки је сматрао да је његово "откриће највећи тријумф дијалектике у целој области органске материје", Стаљин је, читајући Дарвина у богословији, постао атеиста, а Дарвинови поштоваоци били су Мао Цедунг и Пол Пот. Следећи дарвинистичку логику "борбе за опстанак" претворене у "класну борбу", комунисти су, према сведочењу "Црне књиге комунизма", побили око сто милиона људи, од Русије до Јужне Америке. Комунисти су људе истребљивали стрељање, вешање, дављење, пребијање, тровање. Убијали су популацију изгладњивањем, вештачком глађу, депортацијама, присилним радом. Комунистички концлогори истребили су више људи од нацистичких.

Вулгарни ничеанац Хитлер такође је био доследни дарвиниста. Он је јасно рекао да "држава мора да се постара да само здрави рађају децу" - једино тако ће се створити надљуди достојни живота. У тексту Џорџа Стајна, "Биологија и корени нацизма", овај истраживач тврди да је нацизам први покушај организовања заједнице на начелима биополитике "потпуно сагласне са научним чињеницама дарвинистичке еволуције". А еволуциониста Артур Кит, у својој књизи "Еволуција и етика", тврдио је да је Фирер "свесно покушавао да усагласи немачку праксу са теоријом еволуције". Нису само Јевреји и Словени то осетили; законом из 1933. године, 350.000 ментално заосталих и умно поремећених, и око 30 хиљада Рома стерилисано је разним методама - од кастрације до електричних шокова у гениталије. На другој страни, аријевци par excellence, есесовци, парили су се са девојкама намењеним за рађање "чисте расе" - брак је престао да важи, а људи су постали само биолошки материјал.

Ко год би хтео да Дарвина ослободи од одговорности за погрешну интерпретацију његовог основног става, наилази на саме Дарвинове тврдње. У својој књизи "Порекло човека" Дарвин је тврдио да ниже расе треба да нестану, и да бели људи немају потребе да их штите. Такође, веровао је да су домороци Африке и Аустралије исто што и гориле и веровао је да ће те расе нестати.

Сви дарвинисти су били расисти, који су говорили о супериорности беле расе над другим расама. Херберт Спенсер је говорио да су нецивилизовани одрасли на нивоу деце цивилизованих, а Хавелок Елис је говорио како Африканац, одрастајући, постаје "глуп и тупав".

Хитлер није дошао ниоткуда.

Цео Запад га је припремао. Британија је свој колонијализам правдала "борбом за опстанак". Сам Дарвин је велики део својих идеја добио од Малтуса, који се бавио растом популације, и чије су идеје нашле одјека у британском друштву под паролом "Сломи сиромашне". Деца од осам и девет година приморавана су да раде по 16 сати дневно у рудницима угља, а на хиљаде људи је умирало у беди и прљавштини - зато што је Малтус устврдио да се бедници брзо множе, и да на свету неће бити места за све. Дарвин је "борбу за опстанак" видео у природи тек пошто ју је, као "опстанак најспособнијих", Малтус видео у друштву.

Пре но што се прстом упре у Хитлера, сетимо се да је амерички председник Теодор Рузвелт, у свом делу "Победа Запада" соција/лдарвинизам прогласио философијом Америке. У тој књизи тврдио је да је расни рат са Индијанцима неизбежан, и то до истребљења. Рузвелт је сматрао да америчку државу не обавезују никакви уговори према индијанцима јер су они "примитивна раса". Хенри Ферфилд Озборн, еволуциониста, тврдио је да је интелигенција одраслог црнца на нивоу једанаестогодишњег детета врсте homo sapiens (белаца).

Године 1875, у јужним државама САД донети су закони о апартхејду, одвајању белих и црних свуда - по болницама, затворима, гробљима; било је апартхејда у школама и лифтовима. Од 1890. до 1901. око 1300 црних људи било је линчовано, амерички "научници", попут Р. Б. Бина мерили су људима лобање да би доказали савршенство беле расе.

Међутим, злочини над Абориџинима у Аустралији права су хитлеровска прича. Дарвинизам је буквално оправдао покољ ових несрећника. Социјал-дарвиниста X. К. Рузден је 1876. тврдио да убијањем Абориџина и Маора белци испуњавају "неумољиви закон природног одабирања" док је 1890, потпредседник Краљевског друштва Тасманије Џејмс Бернард, рекао да је "процес истребљивања аксиом закона еволуције".

Абориџини су ловљени као дивље звери. Одсецане су им главе, и трована им је храна. Користили су их као експерименталне животиње. Едвард Ремзи, надзорник аустралијског музеја у Сиднеју, објавио је музејски каталог у коме су Абориџини били престављени као "аустралијске животиње", а он сам се бавио хватањем "примерака" за "научне огледе". Мисионар из Новог јужног Велса гледао је покољ групе Абориџина, одраслих и деце, после чега је "десет најбољих лобања" послато преко океана, "научницима".

Од 1910. до седамдесетих година 20. века око 100.000 абориџинске деце одузето је од својих родитеља; белопута деца давана су на усвајање белцима, а тамнопута су стављана у сиротишта.

Без Америке се не може нигде, па ни у области еугенике. Први еугенички закон донет је 1907. донет је у Индијани (САД). До 1930. године 31 америчка држава имала је еугеничке законе, који су у репродукцији спречавали "умоболне, пијанице, епилептичаре, дегенерике". До јануара 1935. присилно је стерилисано 20 000 људи. На основу еугенике, стварани су тестови за имигранте, по којима је 80% имиграната из источне Европе (Пољака, Јевреја, Руса) сврстано у малоумне, па је, на основу тога, 1924. године, донет закон о ограничавању усељења Источноевропљана на основу њихове генетичке инфериорности Закон је важио до 1965, двадесет година после Хитлерове смрти.

Америка је, слободно то рецимо, могла бити узор Хитлеру. Године 1904, еволуциониста - истраживач Семјуел Вернер ухватио је у Конгу Пигмеја Ота Бенгу, ожењеног и оца двоје деце. Бенга је окован у ланце, да би на светској изложби у Сен Луису био приказан као "карика еволуције" најближа човеку. Затим је, са горилом и орангутаном, био изложен у зоо-врту Бронкса у Њујорку, као представник "најстаријих људских предака". Око 40 хиљада посетилаца зоо-врта седмично понашало се према Оту Бенги као да је мајмун. Он им је био главна атракција. Директор зоо-врта, др Виљем Хорнадај, еволуциониста, на питање новинара да ли би баш тако требало поступати с јадним Бенгом, љупко је одговарао: "Ако је мала особа у кавезу, то је зато што му је ту најудобније, и зато што не знамо шта друго да радимо са њим. Он није ни у каквом смислу затвореник, осим да нико не би рекао да би било мудро дозволити му да лута по граду, а да га нико не надгледа." (Прођу ли те, читаоче, жмарци кад ово читаш, и кад се сетиш "беле шенгенске листе" или "спољњег зида санкција"?)

Амерички истраживач Арктика, Роберт Пири, довео је са свог пута групу Ескима, које су изложили у Америчком природњачком музеју. Једном дечаку, Минику, умро је отац, чије су кости остале изложене као "примерак врсте". Миник је тражио посмртне остатке свог оца, да би их сахранио, али управа музеја је то одбила.

Еугенику су ценили и први "планери породице".

Маргарет Сејнџер, "мајка сексуалне револуције", залагала се за кастрирање свих ментално заосталих, али и црнаца. Америчким еугеничарима је сметало што се у Немачкој под Хитлером ипак рађа много више деце но што то њима прија, па је челник Америчке федерације за контролу рађања упозоравао: "Ми смо такође свесни проблема изградње једне расе, али ми се бринемо о квалитету наших људи, не само о количини." То јест, ми нисмо против расистичке еугенике, него само против метода које нацисти примењују - популација у Немачкој ипак расте пребрзо.

Нацисти и комунисти нису једини дарвинисти. Глобални капиталисти су међу њима, живи и здрави и после Хитлера и после Стаљина. Глобални капиталисти, они злочинци са Вол Стрита, који су својим крвавим парама помагали и бољшевике и хитлеровце, одавно цитирају Дарвина као своје оправдање. Својевремено је професор са Јејла, Грејем Самнер, говорио да дарвинизам у друштву значи - "да би подигли једног човека навише, гурамо другог надоле", а социјал-дарвиниста Виљем Милнер је тврдио да су милионери победници борбе за "опстанак најспособнијих".

Капитализам је у дарвинизму нашао своје оправдање. Амерички "научник" Е. А. Рос је тврдио да је и "религијски култ милосрђа" створио "склониште под којим су се идиоти и кретени скривали и множили".

Чувени богаташ Ендрју Карнеги ("миротворац" - "Карнегијева фондација за светски мир") тврдио је да закон конкуренције можда јесте незгодан за појединца, али је одличан за расу, јер обезбеђује "опстанак најспособнијих", а један од Рокфелера је тврдио да је капиталистичка конкуренција "закон природе који се не може избећи". (Карнегијев институт и Рокфелерова фондација и даље дају велику новчану помоћ научницима - еволуционистима. Јадна Љиљана Чолић, бивша министарка просвете! Није знала с каквим се зверима сукобљава!)

Људи су увек били (од пада Адамовог) и грешни и зли и немилосрдни. Али, знали су шта је грех и зло, и именовали су га. Дарвин им је дао "научно оправдање" - побеђују најспособнији. А најспособнији су најсуровији, најнечовечнији.

Николај је свим својим бићем био против "дарвинистичког света". Био је и против картелског, глобалистичког капитализма, и против комунизма, и против нацифашизма, а за Христово друштво милости и љубави.

Николајев народ је, у овом тренутку, на удару америчких социјалних дарвиниста, спремних на истребљење свих слабијих народа и држава, маскирано у причу о људским правима и демократији. И опет имају "научнике", који овог пута оправдавају лов на Србе (као што су некад оправдали лов на Абориџине).

Када је Америка са својим сателитима бомбардовала Србију 1999. године, професор социологије и философије на Универзитету државе Мериленд, др Џон Хјуер, тврдио је да је америчко друштво - друштво будућности, а србско - друштво прошлости.

По Хјуеру, Американци улазе у постхумано доба, "када ће сви аспекти друштвеног живота бити сведени у предвидљиве шаблоне и рационализовани, а све нијансе међуљудских односа претворене у рутинске процедуре и препуштене плаћеним професионалцима попут адвоката, психолога и бирократа". По Хјуеру, "Американци су прототип људи будућности, Срби атавистички остатак прошлости". Ако то не схвате, Срби ће нестати.

Све је то слутио Николај, учећи и Европљане и Србе да се не поклоне аветима европске цивилизације, Дарвину, Ничеу и Марксу. Зато је таква повика на њега. А Срби треба да се радују у својим страдањима, јер страдају од новог нацизма, који мисли да је у свом "лонцу за топљење" (metting pot), вештичјем лонцу из "Фауста" Гетеовог, створио некакву "постхуману" расу. Јер опет страдају за Христа, и опет ће се, ако остану верни Христу, с Њим и прославити.

За крај, да се заувек сећамо речи жичког светлосника: "Ништа на свету не може правдати очајање једног хришћанина." Свет још увек није у власти зла. И благи Бог све још може изменити набоље.

 

https://svetosavlje.org/oklevetani-svetac-vladika-nikolaj-i-srbofobija/

 

Извор: ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ – ОКЛЕВЕТАНИ СВЕТАЦ Владика Николај и србофобија, 2007. ЛИО: Горњи Милановац.
 За издавача: Слободан Обрадовић
 Рецензенти: Предраг Р. Драгић Кијук и Бошко Обрадовић
 Уредник издања: Јован Србуљ
 Штампа: Светлост, Чачак

Share this post


Link to post
Share on other sites

ПРОТОЈЕРЕЈ  КОНСТАНТИН БУФЕЈЕВ:

„ДАРВИНИЗАМ – ГРЕХ  (ИСКУШЕЊЕ) ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА“

 

007881.jpg

 

 

Протојереј Константин Буфејев, руководилац мисионарско-просветитељског центра „ Шестоднев“, руководилац предавања „Православно схватање стварања света“: „Дарвинизам – грех (искушење) за савременог човека“

·         Да ли свештеници који покушавају да помире теорију  еволуције са  хришћанском вером, чине грех против учења Цркве?

Без сумње, чине! Ми верујемо, да је Христ други Адам, Спаситељ свог људског рода. Ако је Адам имао предке оца и мајку – орангутана и питекантропа (човек-мајмун)  или још даље – рибе , сиње-зелене алге и амебе, зашто се онда ти преци Адамови лишавају благодети крштења – поновног рађања у животу вечном кроз Свето Тројство   -  и да се причесте телом и крвљу Христовом?

Очигледно, предлагати нешто тако – по свој прилици је богохулно, бесмислено и немогуће. Господ је други Адам, зато што је постојао први Адам, а пре првог Адама само земаљски прах. Такво је Црквено учење.Тако су учили сви свети оци. Тако је написано у Библији. А налазити Адаму претке и причати о томе, да је постојала смрт до стварања Адама   несумњиво је изопачавање основа православног учења.

·         Еволуционисти, у виду креациониста не могу да се суздрже од заједљивих примедби, наводећи аргументе попут: “Ви заснивате своју теорију на предрасудама.Откривене су нове чињенице , које оповргавају речено у Библији!“. Шта можемо на то рећи?

Поводом нових чињеница говорио је свети Феофан Затворник: „Ми смо дужни да разликујемо теорије од изворних чињеница. Теорије су лични рад научника, чињенице – опште власништво.Тачна и права теорија је она, која је сагласна са хришћанским истинама.“ Заиста, нема такве чињенице , која би била безусловна и не тражи тумачење. У зависности од човековог погледа на свет – да ли је атеиста, будиста, било ко – исте те чињенице могу бити уграђене у познату концепцију.Треба знати, да нема ни једне чињенице која доказује еволуцију, ни у свету биологије , као Дарвиново учење и каснија, ни у еволуцији, рецимо, слојева земљине коре, ни у еволуцији звезданих система. Ми видимо разне врсте на различитом нивоу њиховог постојања, али то не значи да се изграђују хронолошки у некој еволуционој линији, која нас принуђује да утврђујемо наслеђе. Напротив, Библија каже, да су све врсте саздане „по роду њиховом“. Тај израз „по роду њиховом“, више пута се понавља у Светом Писму и у односу на биљке, животиње, настале у води – рибе, гмизавце и друге, и у односу на птице, животиње, које живе на сувом. Зашто је Мојсије понављао сваки стих до једанаест или до тринаест пута? Тиме то прецизирање нема сувишно, него више суштинско значење.

·         Одакле онда толики успех Дарвинове теорије?

Дарвинова теорија одговара потребама данашњице.  Та мисао је убедљиво зазвучала у многим рефератима. Дарвинизам несумњиво носи са собом искушење за савременог човека. Такво јеретичко учење, које је ђаво посејао. Људи, који отпадају од црквеног живота, људи који су изгубили побожност и везу са традицијом светих отаца, који су заборавили Јеванђеље, лако прихватају оно што је доступно. Довољно некритично, неразумно и резулатат тога је да се вера замењује псеудонауком. Кажемо „псеудонаука“ , зато што озбиљно изучавање, које полази од тога, да еволуција није чињеница, уздржава од изјаве о научности дарвинизма.

·         Да ли сам правилно разумео, да дарвинизам не треба оцењивати као науку и треба ли се односити према њему као некаквом учењу или филозофском систему?

Да. Дарвинизам је вера.То је филозофско учење. То је и дарвинизам  и све друге неодарвинистичке теорије а такође и учењаТејара де Шардена.Слична су по томе, што немају  библијску основу, непознате су традицијама хришћанства и излагањима светих отаца и због тога су фактички непомирљиве и несагласне са православљем.

·         Еволуционисти кажу, да се све развија од једноставног ка сложенијем, од лошијег ка бољем. Зашто онда од друге половине двадесетог века ситуација изгледа пре обрнуто?

Нико од светих отаца, заснивајући се на Светом Писму, није нам прорекао брзу срећу и благостање. Напротив, свет иде ка свом крају. Пред други славни Христов долазак, не смемо то заборавити, мора доћи антихрист. Не зато да бисмо заплашили људе или их натерали да у стаху беже, ми кажемо: свет се не развија и не долази у царство разума и благостања, него свет на страшан начин пада. Пада у грех. Огњено крштење, које ће опрати свегрешност све земље, прорекли су пророци Старога Завета, апостоли нам потврдили, и свети оци нам не дозвољавају да у то сумњамо, да ће зацарити антихрист и да ће само мало стадо изнети живу главу. Да не изгубимо трезвено осећање блиског краја света подсећа нас баш Православна Црква.

·         Може ли православац бити еволуциониста?

Никако! То је противречност у терминима, као оксиморон „гласна тишина“ или „посно месо“.

·         Из разговора са вама разумем, да се трудите да убедите одрасле људе, а деца истовремено настављају да изучавају исту ту Дарвинову теорију... Са извештајем је иступила г-ђа Љиљана Чолић, бивши министар образовања Србије. Тамо је био бар покушај да се одустане од тога, а код нас?

Пример г-ђе Љиљане Чолић треба бити оцењен и треба бити познат свим савременим људима. Србија је осетила два најјача ударца.Прво, ратни, када су се уништавале светиње, манастири, насеља и мирни народ, али о томе је Српско министарство иностраних послова већ информисало, и свет о томе зна. За други удар по Србији зна се мање. Љиљана Чолић, будући на месту министра просвете Србије, у септембру прошле године укинула је у школама часове дарвинизма. То је изазвало такву буру негодовања и притисак „цивилизоване“  друштвене заједнице, да су је приморали да да оставку. Радујем се што смо на нашим предавањима чули Љиљанин говор  и наравно, једнодушну подршку, саосећање смо могли да јој изразимо. Стварно, то је подвиг. То је подвиг, који је жена изнела због своје вере. Рекла је: „Ја сам православна хришћанка. Не могу мимо своје савести потписивати та наређења, који изобличавају моју савест.“

·         А како је са тим у Русији?

Ситуација код нас је доста тешка. Зато што смо наследили систем образовања совјетске школе, а у совјетској школи дарвинизам, заснован на материјализму, био је је јединствена, безусловна, безалтернативна коцепција. У времену перестојке, мада политички живимо у гругој земљи, други систем образовања нико није предложио. Зато чак у програмима православних школа и гимназија опстају питања, када предавачи треба да доказују и објашњавају оправданост теорије еволуције. Дешава се смешна ситуација: на часовима веронауке и Закона Божијег ученици чују да је Бог створио свет за шест дана, помињу „Шестоднев“ Василија Великог и других светих отаца, говори се о буквалном значењу тих библијских стихова, слушају како су апостоли говорили о томе, а на часовима биологије принуђени су да понављају под видом некакве науке некакве јако чудне ствари, несагласне са хришћанским убеђењима. Слично је и у високом образовању: Геолошки, Биолошки факултети немају у програму алтернативу дарвинизму. Шта се може урадити? Да се укину сасвим предаваља о дарвинизму, јасно је, немогуће је и нема потребе, зато што за њу треба да зна сваки цивилизовани човек. Али једна ствар је знати, а друга проповедати. Једна је ствар знати за лажно учење , као што постоје семинари за упознавање са деловањем секти, упоредне богословије где се изучавају јеретичка, неправославна учења. Сасвим је друга ствар – бити православац и знати, шта је истина, шта је црквено учење, шта је наслеђе светих отаца, о чему говори Библија а о чему не говори. То треба имати у виду. И перспектива свих црквених школа и високих, попут Академија, Теолошких факултета  је једнака.

Треба писати уџбенике, и поставити то питање, не правити се да проблеми не постоје.

·         На Божићним предавањима та тема се прва поставила?

Заиста, наше излагање је било прво у оквирима Божићних предавања. Секција се зове „Православно схватање стварања света“. Организатор секције је мисионарско-просветитељски центар „Шестоднев“, чији сам руководилац. Центар је основан са благословом Светог Партијарха Алексеја II заједно са Одсеком образовања и катехизиса Руске Православне Цркве. На велико задовољство, заседање је започело молитвеним појањем, које је установио Архиепископ Тобољски и Тјуменски Димитрије. У разговору са Владиком разумео сам да се он у потпуности слаже са нама. Знам такође да и остали архијереји наше Цркве, подржавају наш покрет и рад секције. Пред почетак конференције добио сам благослов архиепископа Владивосочког и Приморског Вениамина, који је рекао да га „јако брине савремено школа, која наставља да у духу дарвинизма учи нашу децу.“

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, о.Горан рече

Аутор је Владимир Димитријевић.

Умољавам модерацију да стави посебну напомену!

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Џуманџи рече

Аутор је Владимир Димитријевић.

Умољавам модерацију да стави посебну напомену!

Учињено.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мислим да се не ради о тачности теорије са научне стране пер се, него о импликацијама за људско друштво и цивилизацију које се изводе одатле.

А изгледа да је и Дарвин мислио да оне постоје...

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, Muramasa рече

Nekada su pravoslavni duhovnici tvrdili i da je Zemlja ravna ploča

Никада нико у Европи није тврдио да је Земља равна плоча :) Још од трећег века п.н.е. и Ерастотена су сви знали да није. То је урбана легенда која се појавила у 19. веку и која је и даље жива из неког разлога.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, GeniusAtWork рече

Још од трећег века п.н.е. и Ерастотена су сви знали да није. То је урбана легенда која се појавила у 19. веку и која је и даље жива из неког разлога.

Управо тако: https://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_flat_Earth

 

47 minutes ago, Muramasa рече

da se Sunce kreće oko Zemlje.

А ово је била опште прихваћена научна теорија, нема пуно везе са православним духовницима... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Господин Дареалис рече

Мислим да се не ради о тачности теорије са научне стране пер се, него о импликацијама за људско друштво и цивилизацију које се изводе одатле.

А изгледа да је и Дарвин мислио да оне постоје...

 

Socijalni darvinizam je ideologija.

Teorija evolucije je naučna teorija koja stalno prolazi kroz promene i ne zanima je mnogo šta bi Darvin mislio o njoj :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Господин Дареалис рече

Мислим да се не ради о тачности теорије са научне стране пер се, него о импликацијама за људско друштво и цивилизацију које се изводе одатле.

А изгледа да је и Дарвин мислио да оне постоје...

Мене су учили да су ратови "добри" зато што се "прочишћава човечанство"... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Paradoksologija рече

Socijalni darvinizam je ideologija.

Teorija evolucije je naučna teorija koja stalno prolazi kroz promene i ne zanima je mnogo šta bi Darvin mislio o njoj :D

Погледај онај клип, и имај у виду да је Србија изгубила 30% популације у том рату...  
Говоримо о Другом Рајху још увек, не о Трећем, ово је WW1. :)


А ако ћеш тако, и Дарвин је био (социјални) дарвиниста - мислио је да постоје импликације његове теорије за људску цивилизацију (да је геноцид потпуно нормална ствар, да је рат еволутивна неопходност итд.).

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Господин Дареалис рече

Погледај онај клип, и имај у виду да је Србија изгубила 30% популације у том рату...  
Говоримо о Другом Рајху још увек, не о Трећем, ово је WW1. :)


А ако ћеш тако, и Дарвин је био (социјални) дарвиниста - мислио је да постоје импликације његове теорије за људску цивилизацију (да је геноцид потпуно нормална ствар, да је рат еволутивна неопходност итд.).

Pa šta je pogrijesio ako je rekao da je genocid onakav kakav postoji kod zivotinja, moguć i kod ljudi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Џуманџи рече

Зашто православнима уопште смета дарвинизам?

Jer pod tim misle totalno nešto pogrešno. Vladika Nikolaj je napadao Darvina jer je mislio da je njegova teorija imala odredjene implikacije na socijalni inženjering. Vladika Nikolaj je u mladosti hvalio Darvina takodje. Medjutim vladika nije baš imao mnogo znanja o nauci, pogotovo biologiji, tako da on uopšte nije kompetentan jer je bio opijen svetosavskim nacionalizmom iz kojeg su i došle pohvale za Hitlera itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Џуманџи рече

Зашто православнима уопште смета дарвинизам?

Православнима не смета дарвинизам него дарвинизам смета православљу. Све објашњавају ови текстови сами по себи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...