Jump to content
JESSY

Ђавола ни у шали не треба призивати - поводом "Ноћи вештица"

Recommended Posts

Живот нас православних Хришћана у Северној Америци, пун је искушења и потешкоћа и са собом увек носи једно тешко и мучно питање: Како да се спасе човек који живи у времену опште апостасије и безакоња. Лако! Човек једино и само може да се спасе кроз Цркву; на тој Лађи која сигурно плови ка спасењу а којој је Крмарош сам Христос! Управо тога ради, човекомрзац Сатана нас својим лукавствима одвраћа од Цркве и води на странпутицу. Лукав је душеловац и човекубица, те нам често нуди ”бродове и бродиће” који се по правилу преобразе у подморнице и своје путнике шаљу у бездан.

Једна од таквих лудости, коју Сатана има у својој палети погубељних злоба, је и Хеловин (Halloween). Овај назови празник, нама на старом кoнтиненту је био готово непознат. Једини додир са Хеловином, или Ноћи вештица, имали смо кроз ”популарну културу”. Сретали смо га у Америчким филмовима и књигама где смо га могли видети као део локалног фолклора. Зато није ни чудо што велики број нас Православних Хришћана, који смо досељенци у Северну Америку, лако упаднемо у ову сатанску замку. Често се без размишљања и под утицајем ”локалаца” лако прилагодимо и своја колена пресавијемо пред Мамоном, принесемо жртву идолима и одрекнемо се Христа а да тога нисмо ни свесни. О страшне ли погибије! Тешке речи зар не!? Па је ли стварно тај Halloween толико опасан? Може ли се стварно Православни Хришћанин одрећи Христа ако учествује у овако нечему? Многи на ово само одмахују руком и говоре: добро, добро... Оно шта се овде може чути, од оних који покушавају да се оправдају, су углавном следећи аргументи:

- ”Ма то је све безазлена и шаљива прослава”

- ”То је само обичан маскембал, леп провод за децу”

- ”Ма то је само прослава јесени”

- ”Нема ту никаквог зла то је само обично глупирање”
 

                                                Photo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Управо ови и овакви аргументи су релативизација зла! Реторика којом Сатана увек оправдава и релативизује грех, говорећи: ма није то ништа страшно, само ти уради и видећеш да није страшно! Једно је истинито у свим овим тврдњама: Све се на површини чини наивним и безазленим. Наводно данашњи Холовин нема никакве везе са оним ”правим” и изворним Келтским светковаљем Принца Смрти . Ако је воистину тако као што причају, зашто се онда слави у исти дан? Зашто има исту ”иконографију” и исти обредослов као и тај пагански празник? Да би смо ово разумели морамо да откријемо историју, демонолошку догматску позадину, и практикум овог паганског обичаја. Само ће мо тако јасно и исправно моћи да расудимо и добијемо одговор на питаље: Може ли Православни верник на било који начин да учествује у прослави Холовина!?

Прва замка лукавог лежи у самом имену Хеловин. Овај израз је Старо-Енглески ”All Hallow E'en” и у преводу са истог би значио: Ноћ свих Светих. Дакле сам израз нема никакве везе ни са тим Келтским Култом Смрти, већ са Богоносним Оцима Цркве, Келтским и Галским Просветитељима и Равноапостолним Свецима који су ширили Хришћанство на Северу Европе. Оци су установили празноваље Свих Хришћанских Светих управо на овај дан како би се борили против паганизма. Као би се Светлом Истине и Силом Крста разобличила паганска ђавопоклона пракса. Само незнањем и Сатаниним лукавство, ово свето име се везује поново за паганско световање смрти.

Данашњи Хеловин је празник базиран на празновању Келтског Култа Нове Године, кога су славили народа паганске Ирске, Британије и делова Француске. Њихова паганска идолопоклона религија је учила да се живот рађа из смрти, па се смрт узимала за почетак живота. Управо због тога нови циклус живота, нова година, славила се умирањем природе. Зато је празник везан за Први Новембар, почетак ”умирања природе” хладноће, мрака, трулежи и распада из којега ће се поново поникути живот. Почетак владавине Самхаина за кога су древни Келти веровали да је Принц Смрти и таме. Управо су њега, ”Принца Смрти” прослављали на своју нову годину. Недвосмислено је ко је тај Самхаина по предању наше Свете Цркве и колико ђаволопоклоничког има у самој ”теологији” Келтског култа. Ипак погледајмо дубље и уверићмо се да је по среди прави култ ђавола. Сам ритуал древног ”Келтско Култа Мртвих” готово се мало разликује од данашње световне прославе Холовина у Севрној Америци. Некада су Друзи, свештеници култа, налагали да се сва светла затру. Потом би се на сред села ложила ломача од храстовине, за келте светог дрвета. Управо на овој ватри су се приносиле жртве Принцу Смрти, спаљивала се стока и живина, е да би се он одобровољио и у овај свет пустио духове. Духови предака једном пуштени у овај свет ишли су својим некадашњим кућама да са живима ”заједничаре”. Управо се на овај начин кроз Сатану остварује јединство са свима онима који су у царству смрти. Ако верујемо у оно шта Црква учи, онда је то од праоца Адам па до силаска Господа Исуса Христа у пакао, дакле читавог људског рода у Аду!!! Управо у овом изласку душа из пакла у свет, лежи корен маскирања у акрепе, духове и њиховог тумарања по мраку. Живи се маскирају у мртве, па читав људски род, они у свету и они из пакла постају једно. Пако је на земљи а Принц Смрти је краљ! У краткоме то би била ”теолошка” снова самог ”празника”. Како дакле неко ко верује и исповеда да је Исусу Христос, Оваплођени Бог који је победио ђавола, грах и смрт; како такав може да учествује у прослави празника Самхаина где пакао царује земљом? Једна о главних активности током ”Хеловина” јесте да маскиран деца иду около, куцају на врата и кажу ”trick or treat” у буквално преводу Лукавство или Дар. Но, хајмо да видимо шта је то заправо и шта заправо тај обичај представља.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Древни Келти су веровали да кад душе умрлих уђу у царство смрти кроз трулежи тела, да у мраку и смраду оне остварују целовиту заједницу са Самхаин (Сатаном). Веровали су да су душе у царству смрти гладне и да у агонији гладују. Једном пуштене у свет, душе и духови из подземља, као и они који их поражавају у својим костимима, ишли би по кућама да се нахране и напоје. Погледајте сад само то: жив човек узима на себе обличје душе из пакла, подражава је, тумара улицама и лупа на врата говорећи: ”trick or treat”! Нахрани моју вечну глад! То казује маскирани у име духа кога он изображава. Управо то је тај Дар, жртва који мора да се принесе! Ако ми не даш жртву онда ево ти ”лукавство” то јест проклетство мога господара Самхаина то јест Сатане! Дакле именом ђаволским се уцењује: Дај или буди проклет и име Самаханово! на овај начин уцењени не приноси дар лажноме духу, детету оденутом у чаршаф, већ он приноси жртву Сатани. Дакле ако сагледамо обичај и догматске основе култа онда ”trick or treat” би се боље могло превести као ”Проклетство или Жртва”. Погледајте само страхоту кад мало дете говори: Принеси жртву Сатани или буди проклет! Јасно је и слепцу да било који Православни хришћанин који учествује у оваквом обреду, својом слободном вољом склапа завез са царством смрти и слави његов тријумф, те у његово име уцењује. Такво заједничарење са царством смрти коме је цар није Смахаин него Сатана лично, је ништа друго до вољног богоодрицања и издаје Христа и Цркве!

Оно што су Друзи (свештеници култа) чинили током ранохришћанског периода, и данас се чини! Кад је Хришћанство стигло међу Келте, када су Богоносни оци Јеванђелском истином растерали мрак незнабоштва, многи су се Келти борили против Хришћана. Пракса коју су Друзи у то време имали је да се на прослави Дана Мртвих, кад су Хришћани почели славити Све Свете, изругује Хришћанским симболима. Обично распињањем мачака на крстове, и изругивањем Крсту нарочито на гробљима. Много касније почетком поновног васпостављаља овог назови ”празника” у Северној Америци, видимо присаједињење и других сатанистичких симбола овом Келтском култу. Тако да данас на ”безазленим” пластичним декорацијама видимо и наопачке крстове, пентаграме, око у изврнутом троуглу... али и делове вештичарког култа као и Вудуа и Јурубе, присутних кроз симболику живих мртваца, зомбија. Дакле са једне стране лаковерни ће рећи: Па ето обједињено је све из поп-културе што је плашљиво у један забавни догађај! Истина је другачија: Отац сваке лажи Сатана је заокружио сваку душегубну злобу и себи сотворио прославу на земљи, какве није било преко Хиљаду Година!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Суновратом Хришћанског Запада, падом система вредности и губитком морала, па и самог Хришћанског идентитета, ми као друштво смо се одаљили од Бога. Тако раслабљени постајемо лак плен; како скривеном тако и отвореном деловању Сатане. Како је могуће да данас просвећени свет слави лешеве, смрт и трулеж? Да крштене душе иду у ђавоље литије одевени у акрепе? Је ли то либерализам и дехристијанизација секуларног Запада или отворени култ Сатане? Сатанизам вешто маскиран у допадљиви шоу програм, забаву и разоноду за децу? Зар ми родитељи да скрнавимо своју децу, одевајући их у Акрепе, шаљемо их да у име Сатанино скупљају жртву? Све то чинимо са смешком и говоримо: Ма није то ништа, то нема никакво дубље значење, све је то само игра и провод...!

Како са овим искушењем да се носимо? На који начин да својој деци објаснимо? Зар да она буду изопштена? Зар да им се смеју у школи што у прославама не учествују? Па зар да ми деца буду са Мормонима и Јеховиним сведоцима? Хоћеш ли да му браним, па да се опире и у инат мени направи нешто горе...? све су то питања која ми Православни родитељи имамо, но како даље?

Прво и основно морамо чврсто веровати у Бога! Господ вели: Који верује у мене, ако и умре, живеће. И ниједан који живи и верује у мене, неће умрети вавек (Јн. 11,25-25). Па зар онда ми да верујемо Сатаниној обмани? Па зар онда да идемо и да тражимо Дарове у име Сатанино? Да чинимо тако безумље а онамо да говоримо: Верујем у Господа Исуса Христа који рече: Ја сам хлеб живота, који мени долази неће огладнети, и који у мене верује неће никад ожеднети (Јеванђеље по Јовану гл. 6 стих 35).

Ако су нам деца оцрковљена, ако се Прићешчују Светим и Живототворним Даровима, ако ми као родитељи живимо Јеванђелским животом, дакако ћемо се лакше изборити против ове саблазни. Ако пустимо нашу децу и да их васпитавају Ријалити програми, естрада и Јутјуб онда ће мо тешко савладати Сатану. Црквени Живот није гаранције да нећемо имати искушења, напротив! Ако се против ђавоље сили боримо и ђаво ће ударати на нас свом жестином. Треба знати да кад смо у Цркви, у заједници са Самим Господом Богом и Богородицом и Свим Светим и Славним Мученицима и Преподобним оцима и матерама нашим, одолећемо напасти ђаволској.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Данас када наша Света Црква слави Јеванђелисту и Апостола Христовог Луку, кад готово сви парохијски Храмови у дијаспори служе Свету Литургију, узми децу и иди у Цркву! Као што старац Тадеј Витановачки говораше: Свака Света Литургија је као Атомска бомба бачена у пакао! На Литургији се све освештава и сви бар на кратко постајемо свети у присуству толике Светиње: Крви и Тела Самог Господа Исуса Христа! Пред толиком силом ђаво узмиче! Тако Православни родитељ треба да супротставља овом отвореном сатанизму и безакоњу!

Нека славе смрт они који то желе, ми славимо онога који је Смрт Смрћу победио, Господа Исуса Христа који се ради нас обукао у смртно тело и принео себе на жртву, за спас људског рода и коме са Беспочетним Оцем и Благим и Живототворним Духом, Слава у све векове векова! Њега и само Њега, Једнога у Тројици, Славимо и друге богове до Њега не познајемо! Амин!

Отац Лука

+ + +

МОЛИТВА ЧАСНОМЕ КРСТУ

Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

О! пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин.

 

извор: Православни Мисионар

Share this post


Link to post
Share on other sites

Рекох ономад да су многе у цркву убацили циа, кгб, ми6, сороши и рокфелери да људима потпуно огаде православље како би онда без проблема успоставили нови светски поредак. Нема другог објашњења за овакве текстове...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Рекох ономад да су многе у цркву убацили циа, кгб, ми6, сороши и рокфелери да људима потпуно огаде православље како би онда без проблема успоставили нови светски поредак. Нема другог објашњења за овакве текстове...

Jel misliš da rasuđivanje u tekstu nije kako treba? Kako bi pravoslavni trebalo da se odnose prema pomenutom,,prazniku?

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мада духовници знају да претерају по овом и сличним стварима,заиста не видим ништа спорно у тексту,једино што је сигурно,да је Јуан све даљи од повратка Цркви...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vec par godina nazad imam ideju za kostim povodom Halloweena. 

Nije stra$na, cak je spolja njezna i seksi... ali ima poruqu koja bi mogla da se protumaci kao zastrasujuca. Naime, radi se o jednom 'kostimu' koji je Prince nosio na koncertnom izdanju albuma 'Sign o' the times', u pjesmi 'If i was your girlfriend'. Ne bi tu nista bilo narocito spektakualrno, da prije pocetka te pjesme, djevojka misleci o njemu zapisuje svoje misli u nekom notesu i  pita se "I wanna know why a wolf is dressed up like a lamb?". Tu poruqu bi stampao na malim karticama (dimenzija onih vizitki) i dijelio pri susretu u hladnoj noci halloweena.

Inace 'kostim' izgleda ovako, sva prava na fotografiju idu Jeff Katz-u, koji je radio foto sesiju u toj eri '87:

29c8eac3f2074cfa662f6daedcd4a3c7.jpg

a posto nema boljih fotorgrafija konrektno ovog kostima, evo mali gif sa koncerta da bi se poblize stekao utisak kako to izgleda (svakako, to lamb u potpunosti odgovara ovom fluffy gornjem dijelu)

giphy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Панацакес, мало гушиш са овијем Принцом,врати се на прогресив повер метал...:D

Ех,кад су монтенигери почели да се ложе на хеловин,стварно је овај свијет на самом крају ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Зосима рече

Ех,кад су монтенигери почели да се ложе на хеловин,стварно је овај свијет на самом крају ...

ne lozim se ja na helovin zbog helovina, no zbog jednog stvorenja bozijeg sto ce na taj helovin biti...

njoj bih cak urucio karticu potpuno drugacije poruke... ali necu da pisem sta bi se tu naslo... :+} 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ноћ вештица на Сава променади

 
недеља, 30.10.2016. у 17:12
3010_bundeve_promenada_pok2.jpg
Ноћ вештица је светковина који се обележава 31. октобра (Фото Танјуг)

Поводом Ноћи вештица савско шеталиште Сава променада је декорисано у духу те светковине која се обележава 31. октобра, а углавном је популарна у западним земљама.

Грађанима су пажњу привукли аниматори (зомбији и вештице) са којима су углавном желели да се фотографишу, али и да сазнају нешто више о томе како се праве декорације за Ноћ вештица.

Малишанима је посебно био забаван кутак где су могли да се опробају у новој врсти голфа - „Пумпкин голфу”.

Како је најављено, грађани који желе да чују занимљивости о Ноћи вештица и да на тренутак осете „дух” те светковине имаће за то прилику на Сава променади и током сутрашњег дана, у периоду од 16 до 20 сати.

Ноћ вештица је светковина који се обележава 31. октобра, ноћ уочи дана Свих светих, а своје порекло има у келтској митологији и паганским обичајима у вези са њом.

Прославља се у САД, Ирској, Канади, Уједињеном Краљевству, Шведској, Порто Рику, Јапану, Новом Зеланду и у неким деловима Аустралије, а најчешће активности које обележавају Ноћ вештица су костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича... – преноси Танјуг.

http://www.politika.rs/scc/clanak/366813/Noc-vestica-na-Sava-promenadi

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, JESSY рече

Овај назови празник, нама на старом кoнтиненту је био готово непознат.

Глупост. Ноћ вјештица је израсла из европских обичаја гдје су се људи масирали у чудовишта како их по ноћи не би та иста нападала, ејр су вјеровала да у вријеме зимске равнодневнице се границе свијета живих и мртвих бришу и да духови и остале санђаме и акрепи прелазе у наш свијет и раде свашта људима. То основно вјеровање је присутно како у Ирској тако и код Словена, на другом крају Европе. Код нас је то случај када се каже нпр. да се вампири и вукодлаци најчешће појављују зими ( мислим да је од Божића па до Митровдана, или тако нешто ).

Још к томе, обичај за Ноћ вјештица - "trick or treat" је присутно и код нас. Макар у неким дијеловима нашег народа. У мом крају су се за Петровдан палиле лиле ( бакље, а не ватре на земљи ) и ишло се по сусједству тражећи од комшија сира и кајмака. А са друге стране, обичај пјевања божићних пјесми по сусједству ( Christmas carols ) је буквално наше коледање. Дакле, ова теза да је Ноћ вјештица непозната Европи је крајње нетачна.

А остало нема потребе ни коментарисати. Ако су пагански обичаји призивање ђавола, онда је хришћанство сачињено од сатанистичких празника. Толико.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...