Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Страле

Црква Светог Пантелејмона у Нишу

Оцени ову тему

Recommended Posts

Одредити тачно годину подизања или обнове манастирског храма посвећеног светом Пантелејмону у Нишу није лако. Свакако овај подухват Немањин није могао бити изведен за време трајања рата. Имајући ово у виду можемо рећи да је Немања почео подизати ову своју задужбину од 1184. до 1185. године, или до 1188. године. 
Немања је, вероватно, затекао скроман манастирчић, па га је обновио и подигао, проширио и украсио споља и изнутра, те га је прилозима материјално обезбедио и верски живот појачао. Ово је, по монументалности архитектуре и лепоти живописа, била величанствена Немањина задужбина. Првовенчани у очевој биографији равна је са најлепшим и највећим манастирима и црквама из доба великог жупана Немање, па и са манастиром Студеницом.

Првобитна Црква била је више садашње Цркве, и као све ондашње творевине, одликовала се лепотом и величином. Како је храм изгледао може се само претпостављати. Основ му је, изгледа, у виду крста. Вероватно је био богато украшен и у сјају и богатству, као остале Немањине задужбине и лавре.

Такође поред овога храма дошло је до историског сусрета великог жупана Стевана Немање и енергичног немачког цара Фридриха Барбаросе. До њиховог личног сусрета дошло је 27. јула 1189. године, када је Барбароса кренуо у Трећи крсташки рат за ослобођење Јерусалима. Том приликом, кажу неки историчари, потписан је међусобни уговор о пријатељству. 

На Марковдан 25. априла, 1878. године положен је камен темељац за нови храм у част и славу светог великомученика Пантелејмона. Место за храм изабрано је југозападно ниже од темеља старе Немањине задужбине и поред самог извора лековите воде. Народ жељан да види обновљену светињу готово за три месеца сагради садашњи храм и освети га 27. јула исте године. Чин освећења обавио је ондашњи нишки митрополит деда Виктор Чолаковић Хиландарац.

 На дан светог Симеона Мироточивог 27. фебруара 2008. године, на Архијерејској Литургији освештан је темељ новог дела храма који је на постојећу црквицу са источне стране дозидан. Темеље је осветио Преосвећени Епископ нишки Господин Иринеј. 
2010. године служена је прва света Литургија у новом делу храма, коју је служио Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј. На храму предстоји иконописање како би заблистао у пуном сјају.

pantelej

Извор текста и фотографије: сајт Епархије нишке 

http://eparhijaniska.rs/намесништва/143-а-н-треће-нишко/4131-ниш-храм-св-пантелејмона

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Стефан Немања-Свети Симеон Мироточиви 

Извор фотографије: сајт http://www.nisandbyzantium.org.rs/manastiri_i_crkve_grada_nisa/tekst/crkva sv Pantelejmona.html

СТЕФАН НЕМАЊА - СВ. СИМЕОН (РАД ЂОРЂА ЗОГРАФСКОГ)

Share this post


Link to post
Share on other sites

СВЕТОПАНТЕЛЕЈСКА ВОДА 

Када пођемо у храм Св. Пантелеја у Нишу и уђемо у пространо двориште нађемо се у склопу бујног дрвећа које окружује храм. У њиховој хладовини нађемо изворе чисте пијаће воде, која својим жуборењем нарушава ову манастирску тишину. Ту заборавимо свакодневне бриге и осетимо у себи токове неког новог живота...

За светопантелејску воду везана је успомена о чудесном исцељењу оболелих Немањиних храбрих војника. Немања, који је подигао или обновио манастир Св. Пантелеја, свакако се руководио светињом која је у снази воде у овим изворима. Ту њену моћ народ поштује и к светињи долази са нарочитим расположењем. Та њена чудесна моћ одледала се на свим онима који су с вером воду пили. Побожне поклонике није интересовао минерални састав воде. То је за њих од мање важности. Они у њој виде невидљиву силу Божију. Видљива вода, а невидљива сила којом располаже Бог и коју даје Бог. Све је у Његовој руци, у Његовој моћи. Бог зна шта треба узети од онога што је Његово, из природе над којојом је Он господар...Састојци минерални и примесе хемијске то је оно, што рука Свемоћнога распоређује...Што је нарочито вредно споменути, то је народно искуство, које има често ауторитет који се поклапа са ауторитетом науке...Тако у области медицине и народног здравља, а тако и у области вере. Да се стекне такво искуство потребни су векови. Пет пуних векова чува се на један начин једна иста традиција. На дан Св. Пантелеја стиче се овде силан свет из ближе и даље околине и преко границе41. Турци су порушили манастир, али је за наш народ било и остало свето место, свете рушевине. Када су оне почеле да губе траг у дугим вековима, остало је у свести народа место светиње коју је њихов славни предак подигао и помогао. Остао је траг храма и источник исцељења. Око њих се народ окупљао и ту пет векова кандило вере није гасио.

Један посетилац овог храма и његових извора, који је у једном надахнућу читао прошлост овог места каже: Ја сам не једанпут код Св. Пантелејског извора изводио тако рећи Немању, Немању у свој лепоти душе и карактера његова, у склопу снажног, борбеног и симпатичног са особинама мудрог државника, међутим побожног и религиозног...Ја сам у духу, у визији, гледао Немању крај извора, замореног у борби и наслоњеног на камен, из којег је текла вода, ова иста вода, која и данас тече. За мене је ово јача слика од сваке друге и најлепша у најбогатијим галеријама, зато  што је пред очи износи снага осећања...Свакако да је Немања, освежавајући себе и војску на том извору, морао усповедати своје људско ништавило...Погледајући на воду и непрекидни од векова ток њен, Немања је морао учинити признање какво у свима епохама под сенки смрти чине људи, кад с погледом на земаљски ток живота изражавају своју пролазност: тебе ће битим, али нас бити неће...То је мисао Немањина. Требало је да прође толико векова, каже побожни молитвеник, па да тој истој води говоримо те исте речи и ми, и ко зна колико ће још после нас исто маштати толики други и исказивати једну истину о немоћи пропадљивости онога што је земаљско и о постојаности и непропадљивости онога, што је божанско у нама...42

И данас кад пођемо ка храму Св. Пантелеја у Нишу и к изворима његове воде, полазимо са неким прикривеним страхопоштовањем. Брижљиво се припремамо као да полазимо на хаџилук, на поклоњење светињи и са страхом да нас грешне у додиру светиње не спали света ватра.

41Православни молитвеник,Изд. свешт. цркве светопанталејске у Нишу, стр 88-89.

42Миливој Петровић, Шта казују старине, Београд, стр. 13-19.

Одломак из дела проте Петра Гагулића Црква св. Пантелеја у Нишу

Извор текста: др Драгиша Бојовић (приређивач):Црква светог Пантелејмона у Нишу, Центар за црквене студије, Ниш 2002. године, стране 52 и 53

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ПАНТЕЛЈМОНА У НИШУ 2016. ГОДИНЕ

Дана 9. августа када Црква прославља Светог Великомученика Пантелејмона, у храму посвећеном овом Божијем угоднику у Богом спасаваној Епархији нишкој, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и администратор Епархије нишке Г. Г. Теодосије служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу је саслуживало свештенство овог светог храма, свештенство других нишких храмова, као и верни богољубиви народ.

aXsMpBUl.jpg

  Nz8OiEDl.jpg

 

cRqx5vFl.jpg

tzejenel.jpg

У току свете Литургије чином протопрезвитера одликовани су свештеници Златко Василић и Небојша Вујић а Владика Теодосије је овом приликом и рукоположио у ђаконски чин Ивана Марковића, дипломираног теолога из Лесковца, а у свештенички чин досадашњег ђакона нишке Саборне цркве - оца Николу Миљковића.

  IsjNS9Ql.jpg

ZAaNmULl.jpg

Fc17hxXl.jpg

Ново рукоположеном презвитеру и ђакону најсветије Цркве Христове, нека свеблаги Господ молитвама свeтог Пантејлемона и свих светих најпре из рода нашега подари укрепљења и снаге у предстојећим службама у које их је Црква позвала. Пригодном беседом Епископ се обратио свом присутном верном народу и свештеницима.

xyUNPtcl.jpg

 По завршетку Свете Литургије, владика Теодосије пререзао је славски колач. У наставку је љубављу братства цркве св. Великомученика Пантелејмона приређена и трпеза љубави.

NA00pr8l.jpg

   Извор текста и фотографија: сајт Епархије нишке 

http://eparhijaniska.rs/епархија/актуелно/5914-свети-великомученик-и-исцелитељ-пантелејмон-прослављен-у-нишу

Share this post


Link to post
Share on other sites

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У НИШУ

У среду 4. јануара 2017. године, у предпразништво Рождества Христовог, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, администратор Епархије нишке, служио је Свету литургију у Храму светог Пантелејмона у Нишу.

  Pantelej

Епископу је саслуживало свештенство овог храма.

Yr1TE40l.jpg

YsSmsQSl.jpg

Владика се обратио присутном народу пригодном беседом, а након тога уприличена је трпеза љубави.

Извор текста и фотографија: сајт Епархије нишке http://eparhijaniska.rs/епархија/актуелно/6057-света-архијерејска-литургија-у-храму-светог-пантелејмона-у-нишу

Share this post


Link to post
Share on other sites

Одавно планирам да одем у Пантелејску цркву на храмовну славу али ето никако да одем. То одавно, значи, 3-4 године уназад. Чак сам и неколико свештеника те цркве упознао у нашој сокобањској цркви. Изгледа, да ће бити по оној нашој народној, пре ће брег Мухамеду него Мухамед брегу, тја.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА

Божићна радост у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, започета је 5. јануара у поподневним сатима, када су дечица из наше парохије са великом радошћу украсила црквени бадњак. Празновање је настављено на Бадњи дан, када је братство храма служило Литургију светог Василија Великог. У поподневним часовима, служено је вечерње богослужење и наложен је Бадњак. И поред изузетно лошег времена, учешће у молитви и свечаном чину, узело је мноштво народа наше парохије и нашег града. Посебну част учинили су представници градских власти, г. Дарко Крстић, градоначелник Ниша и г. Братимир Васиљевић, председник општине Пантелеј, са многобројним представницима градских институција. Присутне вернике поздравио је старешина храма честитајући свима празник Рођења Христовог. По завршетку вечерњег богослужења свештенство храма је заједно са представницима војске наложило овогодишњи Бадњак, а сабрање је настављено послужењем у парохијском дому. Послужење је прирпремљено љубављу верника, Војске и нишких пекара. На празник Божић, братство храма служило је свету Литургију у препуном храму светог Пантелејмона, а светој чаши приступило је велики број верних. Свим нашим парохијанима желимо сваки напредак у животу, вери и разуму духовноме и свако добро од Богомладенца Христа!!!

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Извор текста и фотографија: ФБ страница Црква СВ. Пантелејмона https://www.facebook.com/467502226696222/photos/a.1154814191298352.1073741896.467502226696222/1154818627964575/?type=3&theater

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Драга браћо и сестре,

Обавештавамо вас да смо у петак, 17. марта 2017. године прикупљену помоћ донирали Дечијој интерној клиници Клиничког центра у Нишу. Уз вашу помоћ успели смо да сакупимо 245 убруса, 271 паковање влажних марамица и 152 сапуна. Процењена вредност донације је 37 315 динара. Захваљујемо се свима који су помогли у прикупљању помоћи. Нека вам  благи Господ узврати сваким добром.

 

 

БРАТСТВО ХРАМА СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА

klin%2B001.jpg

Извор: http://vdspantelejmon.blogspot.rs/2017/03/blog-post_18.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Библијска школа ВДС-а

 
Miroslavljevo-jevandjelje-svetigora-com.jpg
Позивамо све парохијане нашег храма и становнике нашег града да узму учешћа у раду Библијске школе, која се организује у црквеној сали нашег храма. Школа траје четири месеца, а курс ће обухватити 15 предавања на тему Светог писма. Предавања ће почети 8. априла 2017. године, а наставиће се сваке суботе у 18:00 часова, након вечерњег богослужења.

Циљ Библијске школе је, да се поред приближавања Речи Божије, верни подробније упознају са историјатом настанка, садржајем и значајем Библије за историју светске културе и цивилизације, као и значаја Светог писма за живот Цркве.

Библијска школа је прилагођена слушаоцима старијим од 15 година. На крају курса, сви учесници ће добити сертификат и на поклон по један примерак Светог писма, као и додатну литературу. Пријаве се могу вршити у црквеној продавници храма светог Пантелејмона, као и на пријави изнад текста.

 
Учешће у Библијској школи је бесплатно за све.
 
Извор: http://vdspantelejmon.blogspot.rs/2017/03/blog-post.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Завршен први курс БИБЛИЈСКЕ ШКОЛЕ ВДС-а

У суботу 22. јула 2017. године, завршен је први курс Библијске школе Верског добротворног старатељства храма светог Пантелејмона у Нишу. Учешће у Библијској школи узело је 42 полазника, који су кроз петнаест предавања у протекла четири месеца могли да стекну основно познавање Светог писма Старог и Новог завета. Свим полазницима су на крају курса подељени сертификати, пригодни поклони и литература који ће им помоћи у њиховом даљем изучавању Светог писма.

Верско добротворно старатељство се захваљује свим полазницима на издвојеном времену, труду и ревности у изучавању Светог писма. Најсрачније се захваљујемо на труду и љубави и предавачима који су несебично уградили себе у ово добро дело:
·         Протојереју ставрофору Јовану Д. Илићу, храм светог Пантелејмона у Нишу
·  Јереју Огњену Станковићу, храм Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини
·         Јереју Игору Стојковићу, пароху јелашничком
·         Ђакону Димитрију Маринковићу, Саборни храм у Нишу
·    Господину Милошу Станојевићу, катихети у ОШ „Десанка Максимовић“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“
IMG_0042.JPG
Групна фотографија
biblijska%2Bskola.png
фотографија са првог предавања
IMG_0001.JPG
Фотографија са доделе сертификата и поклона-књига
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Свечана литургијска прослава спомена Свете преподобне мученице параскеве-славе параклиса Храма Светог Пантелејмона у Нишу

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Фотографија корисника Црква СВ. Пантелејмона

Слике са ФБ странице Црква СВ. Пантелејмона https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1377179782395124.1073741902.467502226696222&type=3

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

scan0003.thumb.jpg.5d67ff716ec7b1852f2957433905e19f.jpg

Света Петка (из параклиса Свете Петке)

Аутор фотографије: Срђан Јовановић

Преузето из:др Драгиша Бојовић (приређивач):Црква светог Пантелејмона у Нишу, Центар за црквене студије, Ниш 2002. године

Share this post


Link to post
Share on other sites

scan0004.thumb.jpg.6b18fc1fd1e1cc92dbe4d1920ee070db.jpg

Чесма ''Света Петка''

Аутор фотографије: Срђан Јовановић

Преузето из:др Драгиша Бојовић (приређивач):Црква светог Пантелејмона у Нишу, Центар за црквене студије, Ниш 2002. године

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...