Jump to content
JESSY

Muke roditelja teško obolele dece

Recommended Posts

Naša deca ne mogu da čekaju!

- Izgubili smo mesec dana čekajući da se donese novi pravilnik koji bi moje dete odveo na transplantaciju u inostranstvo, ali je sada sve ponovo na mrtvoj tački. Za nas roditelje i za bolesnu decu svaki dan je važan i zbog odluke da promene pravilnika ne bude potpuno smo očajni - kaže za “Blic” Ksenija Balaž, majka Anite Balaž (12), koja već duže vreme čeka na transplantaciju srca i pluća.

369080_erdevik-sid-anita-transplantacija
Anita Balaž (12) sa porodicom

Ovo je bila njena reakcija na zaključke juče održanog okruglog stola gde je rečeno da dok se ne promeni Ustav i pojedini zakoni, država neće moći o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da šalje decu do 18 godina na transplantacije srca u inostranstvo niti će moći da izmeni postojeći pravilnik koji uređuje tu oblast.

 

 

 

Ako bi on bio izmenjen u korist maloletnih osoba, svi stariji od 18 godina kojima je transplantacija takođe jedini lek bili bi diskriminisani, a Ksenija Balaž je potpuno očajna zbog ovakvog razvoja događaja jer su, pored izgubljenog vremena i najave da bi ovakve transplantacije mogla da finansira država, skoro potpuno prestale i uplate i finansijska pomoć.

 

- Sve je na mrtvoj tački. Prikupljali smo novac i imali smo neke akcije sve dok država nije izašla u medije i rekla da će finansirati transplantacije koje ne mogu da se obave u našoj zemlji. Međutim, juče smo saznali da nikakvu pomoć od države nećemo dobiti, jer se pravilnik kosi sa Ustavom - priča kroz plač Ksenija Balaž i napominje da nijedno obećanje države još nije ispunjeno i da je i za Anitu, ali i za ostalu bolesnu decu vreme dragoceno.
 

Ona se nada da će bar inostrani stručnjaci, kao što je najavljeno, biti dovedeni da bi pregledali decu kojoj treba transplantacija.
 

Upravo bi stručnjaci za transplantaciju iz inostranstva, tačnije iz Brisela i Beča, sledeće nedelje trebalo da stignu u Srbiju i da zajedno sa našim lekarima pregledaju najhitnije slučajeve.
 

- Tražili smo od bolnice u Tiršovoj i od Instituta za majku i dete da odrede koji su im najprioritetniji slučajevi kako bi ih naše kolege iz inostranstva pregledale i rekle šta i gde može da se radi, da li u Srbiji ili u inostranstvu, i koliko to košta. Na ovaj način će jedan deo problema biti rešen. U pitanju je sedam do dvanaest dece - kaže dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, istakavši da ništa neće biti urađeno ako se budu čekale izmene zakona i ostalih propisa.

 

http://www.blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beograd/Banja Koviljača -- Gorica Lukić iz Banje Koviljače, majka teško obolele devojčice, razočarana nebrigom države o deci, sutra kreće pešice za Beograd da tako izrazi ogorčenost.

 

Gorica Lukić iz Banje Koviljače, majka trinaestogodišnje Darije Petrović, devojčice koja boluje od teške bolesti, razočarana nebrigom države o deci, odlučila je da sutra peške krene u Beograd i javno izrazi nezadovoljstvo, piše Blic.

"Planiram da Dariju ispratim u školu u pola osam, a onda krećem peške u prestonicu. Razlog mog protesta su obećanja nadležnih institucija i neispunjavanje obaveza prema ljudima, koji su materijalno, zdravstveno i moralno osiromašeni i odbačeni od svih. Krećem jer ne mogu više da izdržim lažna obećanja. Verujte, ja bolesno dete ne mogu da gledam da živi u ovoj vlazi i nemaštini", kaže za Blic Gorica.

Ona kaže da će poneti transparent na kome će pisati: "I ja sam majka - za svu bolesnu decu koja su zaboravljena“.

Kako je potvrdila, od policije je dobila saglasnost da se može kretati trasom Banja Koviljača - Loznica - Lešnica - Prnjavor - Šabac - Platičevo - Grabovci - Buđanovci - Pećinci - Šimanovci - Beograd.

 

Darija boluje od hemofilije

 

Posle četiri godine lečenja, Dariji Petrović tek nedavno u Turskoj postavljena prava dijagnoza, a lekari u istanbulskoj bolnici Acibadem ustanovili su da boluje od hemofilije tip A. Reč je o retkoj genetskoj bolesti koja sprečava zgrušavanje krvi, za koju zasad nema leka, ali uz stalnu terapiju, oboleli mogu da obavljaju normalne aktivnosti.

 

Kretaću se isključivo po danu, a prespavaću tamo gde se zadesim. Rečeno mi je da ne idem auto-putem zbog bezbednosti, a računam da ću u ponedeljak stići u Beograd. Planiram da odem pred Ministarstvo rada i da ministru Vulinu predam pet zahteva. Na ovaj korak sam se odlučila zbog diskriminacije bolesne dece", kaže Gorica.

Ona kaže da ne odustaje od protesta, iako je posle više lažnih obećanja dobila nadoknadu za štetu od poplave u kojoj joj je uništena kuća.

"Zahtevaću da neko od nadležnih obiđe svu decu koja su bolesna i poplavljena, da se vidi u kakvim uslovima žive i da se na osnovu činjenica napravi prioritet za pomoć porodicama bolesne i ugrožene dece. Zahtevaću da im se obezbede redovna nega, udžbenici i lekovi i da se svaka diskriminacija bolesnih i ugroženih osoba novčano kažnjava, a taj novac da ide u humanitarni fond", kaže Gorica.

Ona je danas zamolila sve političke stranke da se uzdrže od bilo kakvih komentara jer njen protest nema stranačka ili politička obeležja.

Zamolila je i policiju da ukoliko neko pokuša da njen protest iskoristi za promociju stranke i pridruži joj se noseći stranačka obeležja, takve odmah ukloni dalje od nje.

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=10&nav_category=12&nav_id=898427

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janković: Podrška porodicama sa teško bolesnom decom

158958.jpg

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković podržao je Goricu Petrović, koja je iz Banje Koviljače peške krenula u Beogradu, kako bi skrenula pažnju na probleme porodica sa teško bolesnom decom i nastradalih u poplavama.

Majka se na put dug 150 kilometara, do Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja uputila jer njena bolesna devojčica živi u nehumanim uslovima, nakon što im je tokom majskih poplava kuća uništena.

"Ta majka je potpuno u pravu i njen gest je za svako poštovanje. Pre više od godinu dana Narodnoj skupštini podneo sam predloge dva zakona radi veće podrške deci sa invaliditetom i teškoćama u razvoju i deci oboleloj od teških i retkih bolesti i njihovim porodicama", rekao je Janković.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima on navodi da se ti predlozi nisu našli na dnevnom redu parlamenta zbog protivljenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.

Janković je dodao da Ministarstvo za rad nije pripremilo bolja zakonska rešenja od onih koje je on predložio što je obećalo da će učiniti.

"Roditelji i deca više ne mogu, niti treba da čekaju, već administracija treba da radi svoj posao ili odgovara za nerad", stav je Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana podneo je 7. maja prošle godine Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

http://www.tanjug.rs/novosti/144495/jankovic--podrska-porodicama-sa-tesko-bolesnom-decom.htm#.VBG2VMDDrhA.twitter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majka u protestu, a država nema

 

Beograd -- Majka bolesne devojčice iz Banje Koviljače, koja je iz protesta krenula pešice u Beograd, kaže da je niko iz državnih institucija nije kontaktirao.

 

650010675411a8742c43a336553302_368x286.J

Foto: Tanjug
 

Majka bolesne devojčice iz Banje Koviljače Gorica Petrović, koja je krenula peške u Beograd, izjavila je danas da je niko iz državnih institucija još nije kontaktirao, ali da dobija podršku lokalnih službi policije i centara za socijalni rad.

"Izlaze ljudi i nude mi pomoć, pitaju da li sam dobro i hvala im na tome. Umorna sam i iscrpljenja, ali nastavljam", kazala je Petrovićeva agenciji Beta.

Petrovićeva, koja je najavila da bi u Beograd trebalo da stigne najkasnije do srede, danas je u blizini Šapca, gde joj je obezbedjeno prenoćiste, a lokalna policijska i socijalna služba se stalno raspituju za njeno zdravstveno stanje.

"Juče su me zbrinuli u policijskoj stanici u Prnjavoru, oni su mi pronašli i prenoćište u kući jednog od njihovih službenika", kazala je Petrović.

Ona je navela da je njena želja da se skrene pažnja na probleme bolesne dece, pre svega iz poplavljenih područja, da se ona redovno obilaze, da se izrade precizne socijalne karte i napravi fond za njihovo lečenje i zbrinjavanje.

Gorica Petrović je apelovala i na predstavnike političkih stranaka da je ne zovu i ne koriste njenu borbu u političke svrhe i za reklamu. Nije želela da navede iz kojih stranaka su joj stigli pozivi.

Ona na put ka Beogradu od oko 150 kilometara uputila juče u 9h.

Gorici Petrović je u majskim poplavama potpuno uništena kuća, i kako tvrdi, u njoj nema uslova za lečenje deteta, a nije dobila nikakvu pomoć, sve dok policiji nije podnela zahtev da želi peške da krene za Beograd u znak protesta.

Njena trinaestogodišnja ćerka je, kako je navela, pet godina pogrešno lečena u Srbiji od epilepsije, ali je na klinici u Turskoj utvrdjeno da od te bolesti nikada nije bolovala, već joj je konstatovana hemofilija.

Gorica Petrović na majici nosi natpis "I ja sam majka", kao i "Borba za svu bolesnu i poplavama ugroženu decu, a zaboravljenu".

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=12&nav_category=12&nav_id=898974

Share this post


Link to post
Share on other sites

Очајна мајка пешке кренула од Бање Ковиљаче до Београда

 

 

Горица Лукић Петровић, због своје болесне тринаестогодишње кћерке Дарије и све деце која су угрожена, решила да пешке дође до министра за рад и социјална питања Александра Вулина и преда му захтеве које је руком написала

 

Gorica-lukic-jpg.jpg

 

Горица Лукић Петровић Фото М. Ераковић
 

Шабац – Горица је из Бање Ковиљаче кренула у четвртак. Пошто је препешачила 30 километара, у Прњавору је свратила у полицијску станицу да се окрепи. Један од полицајаца одвео ју је својој кући и Горица је преспавала у његовом дому, захвална за љубазност коју јој је показала његова породица.

У петак је кренула пут Шапца, под будним оком полиције која је бринула о њеној безбедности. Горица је затражила њихову помоћ и да би избегла мешање странака и појединаца који би да искористе њену тешку породичну муку због које се упутила до Београда.

 

Шабачки Центар за социјални рад уступио је Горици прихватилиште које се налази на периферији града, у кругу геронтолошког центра. Љубазно особље чекало је Горицу са припремљеним оброком,али њој није било до хране.У контејнеру са две собице и два кревета намерава да се одмори и настави пут. Пре него што је стигла у прихватилиште, мобилни тим Центра за социјални рад одвезао ју је до Хитне помоћи.

 

–Измерили су ми притисак и, пошто је био повишен, добила сам лек под језик,али нисам се распитивала много о свом здрављу.Урадили су ми ЕКГ, било је све у реду –каже Горица.

Препланула од сунца,уморна од напорног пута, једва чека да легне у кревет. Показује шта је све понела на пут: качкет против сунца, кишобран, лагани подметач за седење на трави.Каже да се распитала и сазнала да је најбоље да седи на трави са испруженим ногама јер ће их тако најбоље одморити.Ту су и ханзапласт за жуљеве, јод, пинцета да извади трн ако се убоде, коњска маст против болова у ногама, флашица с водом и мало преобуке.

 

Прича нам каква ју је мука натерала да се упути у Београд министру Вулину. Њена кћи Дарија, која има 13 година, оболела је када је имала девет.Тада је Горица морала да престане да ради, а пензија супруга Драгише, пензионисаног полицајца, мала је за Даријино лечење. Девојчица је, каже, погрешно лечена од епилепсије, а тек кад је отишла на испитивање у Турску констатовано је да има редак облик хемофилије А. Због раниjеg лечења, боравка по болницама и скупих лекова, потрошили су скоро све што су имали. Најпре су продали кућу у Шапцу, па њено имање у Змињаку. Решили су да се одселе у Бању Ковиљачу, јер су мислили да ће јој клима у бањи пријати.Дарија се опоравила, али невоља је сустигла породицу: поплава им је оштетила кућу, уништила чак и скупе лекове које су куповали за девојчицу. А помоћи ниоткуда, само обећања.

За боравак у Турској, где је девојчица била два пута и где треба опет да иду, било им је потребно много пара.

 

–Све што смо тражили за дугогодишње лечење детета добили смо од добрих људи из целог света. Помагали су нам наши људи из иностранства, на жиро-рачун који смо отворили за Даријино лечење уплаћивали су по 300 динара. То ме је дубоко дирнуло, јер знам да су дали све што су имали. И нисам више хтела да просим, већ тражим од државе да помогне и мени и другој деци која су угрожена. Тражим да се обиђу сва деца у поплављеним подручјима и да виде како живе, да се направи приоритет над приоритетима. Хоћу да се укине сваки вид дискриминације, јер су болесна деца дискриминисана, да им се обезбеде основна средства, лекови, уџбеници, нега, да ми родитељи који морамо да будемо уз њих не будемо социјални случајеви – објашњава Горица шта тражи.

 

Све је руком написала и тај папир хоће да преда Вулину, а ако он није надлежан, нека се види ко јесте.

Објашњава да Дарија уз адекватно лечење може имати потпуно нормалан живот, али да она и њен муж сами не могу то да омогуће.

–Лекари су нам објаснили да је хемофилија А код жена ретка и да има само шест случајева оболелих у светуод ове врсте болести. Сада треба исправљати и последице погрешног лечења – појашњава Горица.

 

Горица је привукла пажњу многих пролазника и људи у местима кроз која је ишла. На носи најлон с натписом „За сву децу болесну и поплавама угрожену, а заборављену”.

–Дирнута сам пажњом људи. Пролазници из кола показивали су ми подигнут палац, а свуда су ме свраћали да се окрепим. Износили су ми храну,слаткише, воду, баке су ми давале јабуке. Нисам могла да их одбијем, објашњавала сам да не могу толико да носим, али да их не увредим, узимала сам, па сам уз пут то делила деци. Сви су одобравали мој поступак, нико ми није рекао ниједну ружну реч – каже Горица.

 

На мобилни телефон стижу јој само речи охрабрења, а најважније јој је што је у томе подржава супруг. Стално се чује с Даријом, јер ће она први пут после четири године, од како се разболела, спавати без маме, која је била уз њу приликом сваког боравка у болници.

 

–Када сам кренула из Бање Ковиљаче и када су медији објавили да идем, стигло ми је обавештење из канцеларије за поплаве да сам добила новац и да одустанем. Нису ме одвратили ни људи из Центра за социјални рад, а руководству Града Лознице упућивала сам захтеве за помоћ. Сем обећања, ништа нисам добила. Не одустајем, због све деце – одлучна је да истраје Горица.

 

Миланка Ераковић

 

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Ocajna-majka-peske-krenula-od-Banje-Koviljace-do-Beograda.sr.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tokom lečenja dece obolele od raka roditelji u Srbiji imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu NURDOR-u i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze.

dete-bolnica.jpg
Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock, ilustracija

Predstavnik NURDOR-a Ljubiša Stanić kaže da je zakonska mogućnost odlaska na bolovanje četiri meseca nedovoljna i da bi roditelji trebali da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje.

"U proceduri je zakon za koga se borimo već dve godine i nadam se da će stići i on na red. Cilj nam je da roditelji dobiju bolovanje tokom kompletnog lečenja svoje dece, što postoji u razvijenim zemljama", rekao je Stanić Tanjugu.

On kaže da se Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR, već deset godina bori za poboljšanje uslova i pomoć roditeljima i deci koja se leče od malignih bolesti.

Osim bolovanja, problem za roditelje koji dolaze iz unutrašnjosti predstavlja i smeštaj. Trenutno postoji pet roditeljskih kuća u Beogradu, ali to je i dalje malo da primi sve male pacijente i njihove pratioce.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Jelena Savić iz Trstenika, čija je ćerka bolovala od akutne limfoblastne leukemije, kaže da je tokom sedam meseci lečenja deteta u Tiršovoj, stanovala u roditeljskoj kući na Senjaku.
"To nam je puno značilo, jer je najveći materijalni izdatak iznajmljivanje stana u Beogradu. Imali smo veliku podrška NURDOR-a i to nam je puno značilo", naglašava Savić.

"Izborićemo se da roditelji imaju pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta, povećaće se kapaciteti roditeljskih kuća, kao što smo se izborili da bolesna deca nakon izlečenja imaju pravo na rehabilitaciju. Posle 20 godina pauze rehabilizacija je ponovo uvedena 2012. godine", kaže Stanić.

Majka izlečenog dečaka iz Niša Ninoslava Lilić kaže da je najveći problem Dečjeg onkološkog odeljenja u tom gradu skučen prostor, loše je rešen sanitarni čvor, te da je kuhinja Dečje klinike smeštena uz Hematoonkološko odeljenje. Zato je odlučeno, nastavlja ona, da se gradi novi hematoonkološki blok koji će biti na dva sprata i u kome će biti dnevna bolnica, sa većim brojem ležajeva, zatim igraonica, dnevni boravak, sobe i ordinacije za lekare.

"Svaka soba će imati kupatilo, ležaj za dete i pomoćni ležaj za roditelje. Veoma su važni uslovi u kojima se deca leče, jer znamo da i to doprinosi izlečenju", kaže Lilić i dodaje da će prva faza izgradnje - stavljanje objekta pod krov biti završena do septembra.

Ona dodaje da je NURDOR imao poteškoće jer je trebalo da se plati PDV za izgrađeni prostor, za šta nije bilo sredstava, ali da se država obavezala da će platiti porez na dodatu vrednost od pet miliona dinara.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Izgradnju hematoonkološkog bloka u Nišu finansira NURDOR, a novac je prikupljen u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, uz pomoć prijatelja, ljudi dobre volje, a u toku je prikupljanje novca za drugu fazu radova.

Tako roditelji bolesne dece borbu vode na više frontova. Umesto da budu usredsređeni samo na lečenje deteta, moraju da brinu kako da zadrže posao, gde će biti smešteni tokom lečenja...

Jelena Savić kaže da je samo saznanje da joj dete boluje od raka za nju bilo šokantno, da je imala brojne strahove. Plašila se za ishod lečenja, kako će njena trinaestogodišnja devojčica podneti hemoteraiju i eventualno opadanje kose...

"Na svu sreću sve je prošlo dobro. Jovana je bila pozitivna tokom lečenja, jaka. Oduševila me koliko je to lako podnosila", kazuje Savić.

Psiholog u NURDOR-u Nebojša Miljević kaže da je roditeljima najteži prvi period kada ne znaju sa čime se bore, kada im neko saopšti tako strašnu dijagnozu.

"Prva pomisao je najgora, onda je važno da im neko priđe i prijateljski kaže da to može da se leči, da sakupe snage i da budu jaki za svoje dete. Izuzetno je važno u tom početnom periodu da imaju pažnju i podršku", priča Miljević.

On kaže da psiholozi jednom nedeljno obilaze dečja onkološka odeljenja gde roditelje obaveštavaju na koje sve vrste pomoći mogu da računaju kod nas, te da "tu steknu uvid da nisu sami i da imaju na koga da se oslone".

 

http://mondo.rs/a925665/Magazin/Porodica/Deca-obolela-od-raka-prava-roditelja.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Што нељуди, од људи чините?

Мајка има право да је до 3. године стално са ђететом, а са болијесним увијек.

Све остало су ММФ измишљотине.

 

С

Share this post


Link to post
Share on other sites

“Borba s rakom zahteva i mnogo vremena i angažovanja, a neki ljudi čija deca obole, čak dobiju i otkaz. U tom periodu nemate vremena ni da terate pravdu, nego ste zaokupljeni time kako da se vaše dete izleči”, objašnjava Radulović. 

Kod dece ne postoji preventiva kao kod odraslih, jer ne postoje neki uzroci na koje se može uticati kako bi se sprečio nastanak raka. Ipak, daleko od toga da se ništa ne može učiniti. 

“Roditelji zdrave dece treba redovno da posećuju lekara, ali i lekari treba da budu edukovani da prepoznaju simptome i tih retkih bolesti u koje spada dečji karcinom”, objašnjava Radulović. 

2001733380571a3d237e199509222129_v4%20bi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mjesto ovoj i sličnim temama, koje govore o problemima djece koji iziskuju pažnju, podršku, pomoć zajednice, institucija, društva u cjelini, je u odjeljku Društvena briga o ljudima. Dakle teme o bolesnoj djeci, s 'posebnim potrebama', zlostavljanoj/zanemarivanoj, zloupotrebljenoj na bilo koji način, bez roditeljskog staranja, na staranju kod drugih osoba, itd. Ovde sam ih prebacila i trebalo bi ih ovde postavljati. Prije kad nije bilo ovog odjeljka ni ŽRU zajednica podrške bilo je logično da se postave u porodični ili dječiji odjeljak, a sada oni mogu biti  'oslobođeni' od socijalno-političkih i socijalno-zaštitnih tema, i imati, sve u svemu, ljepše i prijatnije, pedagoško-psihološke sadržaje...1324_womens

Share this post


Link to post
Share on other sites

Уколико се дете роди болесно тј са хендикепом, мајка има право на 5 година боловања.

Ако нешто нису променили.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roditeljima bolesne dece bolovanje tokom kompletnog lečenja

 
 
Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta i primaće 100 odsto zarade, predviđeno je Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen, rečeno je danas u Ministarstvu zdravlja.

Kako navode zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a stupio bi na snagu verovatno od 1. januara 2017. godine, kada se usvoji novi finansijski plan zdravstvenog fonda sa sredstvima predviđenim za tu namenu.

Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu u organizaciji NURDOR i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine.

Predstavnik NURDOR-a Ljubiša Stanić rekao je ranije da je zakonska mogućnost odlaska na bolovanje četiri meseca nedovoljna i da bi roditelji trebali da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje.

„U proceduri je zakon za koga se borimo već dve godine i nadam se da će stići i on na red. Cilj nam je da roditelji dobiju bolovanje tokom kompletnog lečenja svoje dece, što postoji u razvijenim zemljama“, rekao je Stanić.

Predsednica skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović očekuje da će se izmene zakona naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine i veruje da će sve poslaničke grupe po tom pitanju naći zajednički jezik.

Ona kaže da takvu inicijativu podržavaju i stručnjaci i građani, ali ističe da dobra ideja Ministarstva zdravlja nije dovoljna i da je potrebno obezbediti budžetska sredstva.

„To bi trebalo da bude zajednička aktivnost većeg broja ministarstava u vladi“, navodi Đukić Dejanović i dodaje da je uverena da će takva inicijativa vrlo brzo biti pred poslanicima.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da prema važećem zakonu u slučaju maligne bolesti deteta do 18. godine, drugostepena lekarska komisija može da produži bolovanje majke do četiri meseca u toku kalendarske godine.

„Za vreme stacionarnog lečenja deteta majka ima pravo na bolovanje za sve vreme trajanja lečenja bez obzira na dužinu lečenja, kao pratilac deteta na stacionarnom lečenju“, navode iz RFZO.

Majka ima pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u visini od 65 odsto od osnovice, bez obzira da li se dete leči u ambulantnim, ili stacionarnim uslovima.

(Tanjug)

http://www.krstarica.com/vesti/srbija/roditeljima-bolesne-dece-bolovanje-tokom-kompletnog-lecenja/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...