Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Оцени ову тему

Recommended Posts

Ja sam Marija Popovic, porijeklom iz Crne Gore.  

Крајем априла прошле године сам остала сама са дјецом. Њихов тата, мој „муж“ је отишао својој кући. Тако је требало да буде. Од септембра су се Богу хвала јављали разни људи. Људи ко људи. Грешници ко грешници. Нудили помоћ у разним облицима. Отишла сам била али само на мјесец дана код човјека који је понудио храну и смјештај (понудио је још нешто, тј. поставио услов који нисам могла прихватити). Божја воља. Божја воља је била и да се с дјецом вратим на мјесец дана код њиховог тате, те још једном задњи пут покушам да створим дјеци породицу сама. Било ме страх и да их не отргне од мене. (Дјеца су од рођења пријављена на негову адресу, на њега а ја на другу адресу). Исти човјек ме је трудну тукао (у несвјесном стању), нек му Бог опрости. Само сам једном пријавила и повукла пријаву јер нисам имала српска документа те би моја старија ћерка од 3 године отишла у хранитељску породицу. Одбила сам СЗК и повукла пријаву. Били смо мјесец дана заједно у Новом Саду након тога. Трпјела сам и ћутала, зарад дјеце. Опет су била гладна жедна, најгоре од свега – мир нису имала.

 

 

U martu sam, neposredno pred pocetak Vaskrsnjeg posta, sa 2-3 kese, 2 andjela Bogu fala dosla kod covjeka u NS, koji je slava Bogu kumovao djeci u maju), , , 2 andjela Dao nam je sobu, priliku da ostanem zajedno. Pokrenula sam proces tuzbu.

nedavno sam dobila licnu kartu, zdravstvenu ne jos. kad da li cu ne znam.

Божија милост је што смо заједно нас три.

Тек сам добила личну карту, никаквих примања немам, њихов отац не плаћа привремено одређену алиментацију, нити социјално реагује па да имамо социјалу… Ствари су код њиховог оца остале. Изјаве на суду да ће вратити, донијети, платити… – то су папири на којима то пише а не испуњава се.

Са државним органима, судовима, се борим ко с вјетрењачама. Знате какви су… Без коментара.

Страшно компликован случај због тога што су дјеца на његовој адреси још. Не могу их у обданиште до пребацивања на моју адресу, немају дјечји додатак, немамо социјалу. Здравствену књижицу још три мјесеца не могу добити јер сам „добила“држављанство на основу брака. До окончања судског процеса не могу да остварим ништа од наведеног. А рочишта се одлажу због годишњих одмора…

Заказују органи – заказујемо ми. Мјесто да мени неку помоћ дају да могу да задржим дјецу, укључују хранитељске породице плаћају њих! Говорили су ми да оставим дјецу, чудили се и чуде даље шта покушавам. Ја не могу да их оставим.

Плаћају људима хранитељским да чувају дјецу, а ја желим да задржим своју, само немам никакву помоћ, приходе. Треба да помогну родитељима који желе дјецу своју а не да дају хранитељским породицама!

Судија има пред собом све папиролошки доказе о насиљу нада мном, а о њему посједовање дроге, утаја насиља…

Због дјеце сам трпјела… И до задњег момента ћу трпјети док сам жива штагод треба за њих.
Богу захваљујући мала је проходала. Rodjena je iscasenog kuka, pola zivota jeprovela sto u extenziji, sto u gipsu, sto u aparati.

Дјеца имају још нешто хране, али нормално сваки дан им треба. Треба мени да припадну, али немам средстава. У соби сам, хвала Богу с њима. Помагали су из цркве. Ништа не могу док их не преведем и добијем самостално старатељство. Поступак и због веза његових траје а дјеца га на жалост не занимају.

Имају још нешто и пелена, у храни су помагали браћа и сестре из цркве. Социјално ни за себе још не могу да добијем, дјечји додатак немају, нису на адреси истој. Пишем испрекидано док спавају. Ја се Богу хвала некако држим.

У случају да је неко у могућности – ако може паковање пелена нека пошаље. Никаквих прихода немамо не памтим од када. И тако ће бити и надаље ако се неко Божје чудо не деси.

Новац, намирнице, хигијена, штагод… Ако можете помозите …

Ако Бог да да их преведем на себе. Требам овој дјеци. МОРАМ СЕ ИЗБОРИТИ НЕКАКО. Није ми их Бог подарио случајно. Морам. Хвала Вам од срца. Хвала и слава Богу.

Тражим посао онлајн већ не знам колико дуго (онлајн јер нема код да их чува). Професор сам енглеског, али прихватам било који поштен онлајн посао од куће. Човјек чијим се компјутером, Богу хвала, служим, ради 2 ноћи па 2 ноћи не. Ако међу вама неко има неки лаптоп који вам је „вишка“, не користите га, пошаљите ми га како бих могла између њихових активности радити.

Могуће и посао овако, само би потребан био неко да причува дјевојчице. Могла бих наћи посао на пар сати дневно. Какавгод посао…

Молим Вас јавите се, помозите ми да останем са својом дјецом.

Са Маријом Поповић можете контактирати преко њеног мобилног телефона 061-298-5831 како би сва помоћ у новцу, храни, одећи ишла директно Марији и њеној деци.

Наводимо и број текућег рачуна у Ерсте банци на који се може упутити помоћ овој породици: 340 76 501516 98 

Ако знате некога коме је потребан преводилац или ко би могао да ангажује Марију за неки други посао јавите се, и молим Вас поделите овај апел.

https://www.facebook.com/marija.popovic.54738
https://www.facebook.com/Prevodilac-English-Serbian-
Email: MARYPOPKINSMNE@GMAL.COM

 

 

 

 

 

 

https://facebookreporter.org/2016/07/02/молим-вас-јавите-се-помозите-ми-да-ост/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala brate  sto si se javio.

Nisam napomenula da je racun devizni..ranije su mi iz inostranstva uplacivali za prevode, zato je ostalo tako

 

Ako neko lucajno krene da uplacuje treba da zapise

 

 

erste banka a.d.

bulevar oslobodjenja 5

novi sad

 

CORRESPODENT BANK FOR EURINCOMING PEYMENTS:

 

SWIFT CODE: GIBAATWG

ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

 

ACCOUNT OD THE BENIFICIARY WITH: SWIFT CODE:GIBARS22

ERSTE BANK A.D NOVI SAD

 

 

BENIFICIARY:

 

IBAN: RS35340000003600217107

IME MARIJA POPOVIC

 broj racuna pise gore

 

nemam pristup internetu tako da ne mogu da se javim kadgod zelim. Veceras opet mogu. pa 2 veceri ne, ukoliko Bog svemoguci ne nacini cudo neko

 

 

 

 

 

 

 

 

ERSTE BANKA a.d.

Share this post


Link to post
Share on other sites

molim nekog brata ili sestru da potvrdi da sam napisala kako da se uplati jer sam fala bogu imala 1 poziv jutros a imam pritup internetu ok djeca spavaju, veceras tek pa posle 2 noci.

SWIFT CODE:GIBAATWG

ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

 

 

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:

SWIFTCODE:GIBARS22

ERSTE BANK  A.D NOVI SAD

 

benificiary IBAN RS35340000003600217107

ime marija popovic

 

 

Nek nam je Bog upomoc btaco i sestre..javljam se..hvala sto ste procitali.Hvala Bogu na svemu na trpljenju i stropljenjeu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ВИЛМА рече

Fejk k'o vrata.

ja sam stala kod onog dela sa adresom. Ovakve stvari me raspamecuju jer toliko je onih kojima je potrebna pomoc, al koji sigurno nece o tome govoriti ne na ovakav nacin. I tacno sam znala ko ce da namirise prvi, sta ti je iskustvo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jelo i Vilma, ako može za nas neupućene, na osnovu čega konkretno možemo sa velikom dozom sigurnosti zaključiti da se radi o prevari? Dakle obični ljudi, ne-psiholozi i ne-socijjalni radnici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Previše toga,ako mene pitaš. Od načina pisanja, izbora imena, patetike sa tužnom pričom, repetativnim ostavljanjem računa, a i viđala sam slične fejkove već po internetu, koji su brzo provaljivani. Skoro je bilo na netu, neka osoba se predstavljala kao monahinja koja moli za pomoć nekom našem čoveku koji je navodno u inostranstvu. Vrlo sličan stil pisanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne samo to, navodno dobila lk, nije knjizicu, navodno proces u toku, on ne isplacuje alimentaciju, a ona ne sme da podnese u csr zahtev za pomoc da ne oduzmu decu. Pa ta prica o prijavi boravka, uh sto je tesko da odes u mup i prijavis adresu, i kad bi socijalno gledalo to gde je ko prijavljen u ovakvim slucajevima. Ako je vec proces u toku sto se ne obrati sluzbi csr? I kakve veze imaju hranitelji sa ovim, i taj dobri cika koji joj je krstio decu, svaka dva dana radi pa nema kompjuter, a nje eto jutros. Sto nelogicnosti u tekstu plus stil, plus devizni racun, plus previse pobozne patetike.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre god dana je isto bilo, samo su joj deca bila manja i nije davala casove i prevode nego pomoc po kuci. U sustini problem je sto su ovakve stvari tesko proverive, sto je sasvim moguce da deca i ona nemaju, ali da je situacija drugacija i uzroci drugaciji. Al okreni obrni tekst je pun rupa svih vrsta, vidi se da je sklepan. Apeli za pomoc koji su validni, izgledaju sasvim drugacije i zaista je ruzno igrati se na taj nacin.

Prosle god je pominjala kiriju, sad zivi kod nekog, gde je bila izmedju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето каква сам ја, ни у једном моменту нисам посумњала да би ово могло бити било који облик преваре. Вјерујем да је овој жени потребна помоћ. Вјерујем, зато што је све више породица којима је потребан неки облик помоћи. Искрено ми је жао ове жене. Можда не могу ни претпоставити са каквим патњама живи, али сам била свједок више пута и суочила се са породицама сличног проблема. Жалосно.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

И Вилма и Јелена су мајке, и сигуран сам да од њих, барем колико их познајем, не би изостало саосјећање. С друге стране, са овим се професионално сусрећу тако да ми је њихов суд вјеродостојан.

 Опет, Нови Сад није преко свијета, а има и форумаша из НС, тако да се све да врло лако провјерити. Али нема адресе, а има девизни жиро рачун...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Милан Ракић,
   Nova knjiga Borisa Ciglića u izdanju Tango Six Publishinga „Zaboravljeni album“donosi i interesantnu priču o jugoslovenskoj potrazi za uranijumom uz do sada neviđene fotografije koje su nedavno kupljene na Kalenić pijaci u Beogradu.

   Geolozi SGZ pored Rendžera ev.br.11562 na fudbalskom terenu u Bugojnu septembra 1961. godine. Od pet AB 47J kupljenih između 1959. i 1963, čak tri su izgubljena u udesima do povlačenja tipa iz RV i PVO 1967. godine / Foto: Zaboravljeni album
   Tokom pedesetih, Jugoslavija je otpočela potragu za radiokativnim materijalima, u nameri da razvije održiv nuklearni program. Traganje za uranijumom ‘peške’, sa Gajger-Milerovim brojačima, se pokazalo suviše komplikovanim i sporim, a nova metoda – aeroprospekcija – delovala je obećavajuće. Nakon što je nekoliko naučnika Saveznog geološkog zavoda (SGZ) završilo obuku iz aero-radiometrije u Sovjetskom Savezu 1957, kupljen je detektor ACGM-25 i ugrađen na Sikorski S-51 iz 27. helikopterske eskadrile (he) JRV.
   Nakon ispitivanja 1958. odlučeno je da se nabave helikopteri koji će biti namenjeni isključivo za prospekciju i SGZ je poručio u Italiji dve Aguste-Bel AB 47J Rendžer, pogonjene motorima Frenklin VO-435-A1D od 194 kW. Laki helikopteri sa fabričkim brojevima 1052 i 1055 isporučeni su u proleće 1959. Uključeni su privrednu flotu Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) i dodeljene su im civilne registracije: ‘YU-HAC’ je izveo prvi let iz Zemuna 4. maja a ‘YU-HAD’ dva dana kasnije. Nakon ispitivanja iznad Avale i oblasti oko Krupnja tokom juna, Rendžeri su početkom jula upućeni u Makedoniju, gde su leteli do novembra.Pri tom su ostvarili najveći nalet u privrednoj avijaciji JAT-a te godine: 198 sati ‘YU-HAC’ i 189 ‘YU-HAD’.
   Pilot iz 783.he (stoji s desna) sa članovima tima i Rendžerom ev.br.11562 u Bugojnu, septembar 1961. godine. Te godine su tri Rendžera iz Odeljenja za prospekciju iz vazduha ostvarila neverovatan nalet od 1.313 sati i 14 minuta / Foto: Zaboravljeni album  Kako se održavanje na terenu pokazalo veoma zahtevnim i skupim za JAT, obe letelice su 13. februara 1960. uključene u sastav Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) – što je bio naziv jugoslovenskih vazdušnih snaga od 1959 – gde su dobili ev. br. 11561 i 11562. Dodeljeni su Odeljenju za prospekciju iz vazduha 27. he (preimenovana u 783. he marta 1961.). Odeljenje je ojačano trećim Rendžerom (fabrički broj 1109; ev. br. 11563) tokom maja, ali je on izgubljen u udesu već 16. juna u blizini Kuršumlijske Banje. Kao zamena, u oktobru je iz Italije stigla letelica fabričkog broja 1117, upisana u registar RV i PVO kao ev. br. 11564.
   Par Rendžera je korišćen za radiometriju i opremljen sa američkim detektorom ASC-10 i francuskim SPA-3. Treći je služio kao platforma za kombinovanu aeromagnetnu i radiometrijsku pretragu sa starim uređajem ACGM-25, gama sondom i 72 Gajger-Milerova brojača. Zadaci aeroprospekcije bili su izuzetno zahtevni. Terenski tim činila su uglavnom četiri pilota i tri mehaničara sa dva Rendžera, tri geologa i tehničar koji je održavao detektore, kao i nekoliko pripadnika pomoćnog osoblja. Letovi su morali da se vrše na visini od 50 m, bez obzira da li nad ravnicom ili planinama. U proseku je izvođeno četiri leta dnevno, svaki duži od dva časa. Teški uslovi uzeli su težak danak maloj floti. U udesu jugoistočno od Podujeva 31. maja 1963. izgubljen je ev.br. 11562. Njegovo mesto zauzeo je novi helikopter, fabričkog broja 1152 (ev. br. 11565) u septembru. I on je izgubljen, kod Blaca 15. jula 1964, pri čemu su poginuli kapetan I klase Savo Bilić i geolozi Mile Miličević i Edrinich Chetenbash (turski državljanin). Svega nedelju dana kasnije, 22. jula srušio se kod Goražda ev. br. 11561: pilot je prošao sa lakim povredama ali je tehničar Milan Pešić podlegao teškim opekotinama nekoliko dana kasnije. Još ranije je odlučeno je da se više ne kupuju stariji modeli AB 47J, već noviji AB 47G-4 sa motorom Lajkoming VO-540B1B3 snage 208 kW. Prvi od njih, 2507 (ev. br. 11566) je stigao u maju, a 2508 (ev. br. 11567) tokom septembra 1965.
   Pilot Rendžera je obučen poprilično neformalno, što zbog vrućine, što zbog velikog naprezanja i izolovanosti na terenu / Foto: Zaboravljeni album  Iznenada i neočekivano, jugoslovenski nuklearni program je prekinut krajem 1966. Nakon političkih potresa na Brionskom plenumu tokom jula, potpredsednik SFRJ i predsednik Savezne komisije za nukelarnu energiju Aleksandar Ranković je uklonjen sa političke scene. Sa odlaskom njega i njegovih bliskih saradnika, budžet za istraživanja je drastično smanjen a terenski rad prekinut. Poslednji letovi za aeroprospekciju zabeleženi su u novembru, pre nego su sve tri Aguste-Bel prodate. Angažovani širom Jugoslavije, timovi sa lakim helikopterima ostvarili su neverovatan nalet od 5.948 sati, a tokom 1961. i 1963. AB 47J je bio tip sa najvećim naletom po pojedinačnom primerku u RV i PVO. Najvredniji rezultat aeroprospekcije bilo je otkriće ležišta uranijuma u kanjonu Zletovske reke u Makedoniji juna 1962.
   Poručite knjigu „Zaboravljeni album“ putem ovog linka za još interesantnih priča i do sada neobjavljenih fotografija iz istorije jugoslovenskog vazduhoplovstva – www.tangosix.rs/zaboravljenialbum/ 
   Petar VOJINOVIĆ

  • Од Nemanja Stanulovic,
   Ukoliko sam pogresio sekciju zamolio bih Moderatore da mi se jave u privatnoj poruci sa linkom gde bih mogao da psotavim ovo, hvala i izvinite na smetnji. 
   Pozdrav, potrebna mi je pomoc oko ispita, idem na fakultet akademije sprpske pravoslavne crkve, i imam ispite iz istorije crkve i dogmatike, dobio sam 50 pitanja, na neka sam nasao odgovore dok na neka ne mogu nigde da nadjem... Srecom pa sam nasao ovaj forum i primetio da ima dosta dobrih osoba koje zele da pomognu pa bih vas ovom prilikom zamolio za pomoc. 
   Pitanja na koja nisam mogao da nadjem odgovore i koja su mi problmaticna su sledeca: 
   1. Izvori i pomocne discipline crkvene istorije.
   2. Literatura izvora crkvene istorije i narocito najvaznijih zbirki u crkveno-istorijskih izvora.
   3. Religiozne prilike u vreme osnivanja hriscanske crkve.
   4. Kulturne prilike,narocito filosofsko obrazovanje sveta u vreme osnivanja i prvog sirenja hriscanstva.
   5. Svedocanstvo i zapisi o misiji Gospoda Isusa Hrista na zemlji. 
   6. Pomaganje misionarskog rada apostolskog od strane apostolskih saradnika i ucenika.
   7. Rezultat apostolskog i posleapostolskog  misionarskog rada.

   Hvala na izdvojenom vremenu. 
  • Од Милан Ракић,
   U udesu vojnog aviona Super galeb G-4 koji se srušio na području sela Slatina kod Šapca tokom izvođenjа redovne borbene letаčke obuke 7. aprila prošle godine, stradala su dva pilota – potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

   Tim povodom je, uz saglasnost porodice Pandurović, 7. aprila ove godine nekoliko prijatelja i kolega pokojnih pilota osnovalo „Fondaciju Dejan Pandurović“, čiji je jedan od ciljeva pružanje pomoći i podrške članovima njegove uže i šire porodice, kao i članovima porodica poginulih ili teško povređenih pilota, letača i ostalih pripadnika Vojske Srbije u vazduhoplovnim i drugim nesrećama, navodi se u osnivačkom aktu Fondacije.
   Foto: Fondacija Dejan Pandurović Prema navodima Fondacije, porodici Pandurovic dodeljen je stan od strane Ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, što predstavlja značajni pozitivni iskorak u pomoći porodicama nastradalih pilota. Kako kažu, njihov plan je da u budućem periodu nastave sa prikupljanjem sredstava i pružanjem pomoći, te da se na taj način pobrinu za one kojima je to potrebno:
   – Kako bismo bili u mogućnosti da efektivno nastavimo sa radom i pomažemo drugima, potrebno je da prvo mi zatražimo pomoć. Ovim putem želimo da pozovemo sve vazduhoplovne entuzijaste iz IT struke da nam, ukoliko su u mogućnosti, pomognu pri izradi sajta Fondacije i na taj način budu naši donatori. –
   Dejan Pandurović, kapetan avijacije , u kabini svog Super Galeba pred promociju potporučnika 13.09.2014. godine na Batajnici / Foto: Vladimir Luković Kako objašnjavaju, pored usluge koju pojedinac ili kompanija mogu da ponude, pomoć može biti i uplata novca na žiro račun Fondacije, a svi zainteresovani mogu se upisati na listu donatora.
   Žiro račun Fondacije Dejan Pandurović na koji se može izvršiti uplata je 160-0000000507331-13 (Banka Intesa), dok je devizni račun 160-0054000027858-40 (Banka Intesa).
   Za više informacija Fondaciju je moguće kontaktirati putem sledeće e-mail adrese: fondacijadejanpandurovic@gmail.com ili pozivom na broj: 060-348-8906.
   Marta LUTOVAC

  • Од Nadajuća,
   Braćo i sestre. Obraćala sam se na mnogo foruma i društvenim mrežama ali nije urodilo plodom "Ljudska srca su se okamenila"
   Nadam se da ćete pre svega ceniti moju iskrenost jer laganje nikom dobro nije donelo.Pre svega želim da napomenem da nismo Bogu hvala bolesni niti sam socijalni slučaj. Trenutno sam upala u problem jer zbog štete koju sam nenamerno napravila u firmi ostajem bez plate za ovaj mesec. Muž prima minimalac a treba decu opremiti za školu, platiti račune...Ne mogu da pozajmljujem jer se još nismo izvukli iz dugova od kad je bivša fabrika mog muža propala.Bukvalno mi treba oko 15000 samo da premostim ovaj težak period a posle uz božiju pomoć borićemo se i uspeti.
   Ako ste u mogućnosti da pomognete možete mi se obratiti putem privatne poruke da vam dam broj računa ili broj za post net.
  • Од Драгана Милошевић,
   Više od 200 porodica u Žagubici je i dalje u jako teškoj i bezizlaznoj situaciji, zbog posledica poplave u ovoj varoši 2. avgusta. Ovaj biser Braničevskog okruga je uništen, a šteta ne može da se izmeri u novcu.
   0Piše: Danas Online11. avgusta 2018. 17.38 Izmenjeno: 17.42       ‘Nedostaju nam najosnovnija higijenska i prehrambena sredstva, ali i bela tehnika. U Žagubici živi pretežno starije stanovništvo, koje je u ovim poplavama izgubilo sve što su sticali godinama, pa i  decenijama“, ističe Živojin Trifunović savetnik predsednika opštine Žagubica.
   On napominje da su osim kuća, uništene i njive i zasadi tako da sada se mora videti na koji način da se pomogne napaćenom stanovništvu ali na duži vremenski period.
   „Ne smemo da dozvolimo da stariji ljudi gladuju na ovako plodnoj zemlji, jer su im njive i bašte uništene za 10 minuta bujice. Otvorili smo i narodnu kuhinju kako bi pomogli što većem broju pretežno starijeg stanovništva ali sve je to nedovoljno jer mora biti održivo na duži vremenski period. Ovaj narod je ponosan i njima je jako teško da uzmu hranu iz narodne kuhinje, tako da ako nekima ne odnesemo u kuću ne bi ni uzeli hranu nego bi gladovali od stida. Oni su celog života od poljoprivrede hranili svoje porodice, školovali ih, a sada treba da uzmu od nekoga pomoć. To je jako teško za njih, objašnjava Trifunović. 
   Trifunović ističe i da deo štete nemerljiv novcem. 
   „Bujica je u svakoj kući koju je potopila odnela i deo kulturnog i istorijskog blaga. Uništeni su ćilimi i narodna nošnja, koji su se generacijama prenosili s jednog kolena na drugo. To je naše porodično nasleđe i ne postoji novac koji može da to kompenzuje jer je to deo nas. Ručni rad koji se prenosio sa majke na ćerku, da li mislite da postoji novčana komepnzacija za tu vrednost. Uostalom, i da imaš ne znam koliko novca sada niko  i ne zna da to napravi“, objašnjava Trifunović. 
   Posledice poplave će se dugo osećati, dodaje on, jer je svojom razornošću dovela u pitanje egzistenciju brojnih porodica u Žagubici na duži vremenski period.
   Osim što je poljoprivreda devastirana, uništena je i mehanizacija tako da je pitanje kako će se ubuduće obrađivati njive. Takođe, stočni fond je desetkovan, a da ne pričamo da je uništeno skoro 30 tona riba iz ribnjaka, koji je jedan od najvećih u Srbiji. 
   “ Žalosna je bila slika utopljenih homoljskih jagnjadi nakon poplave. Ovi ljudi su uložili trud, vreme i srce u to. I to je uništeno u nekoliko minuta. Sigurno će ovo dovesti i do manjka homoljskih jagnjadi na tržištu, što će opet da utiče i na cenu. Uništene su i brojne košnice, tako da će biti veliki problem uopšte nabaviti homoljski med i u budućnosti jer treba velika ulaganja u obnovu košnica. 
   Kaže da je lično pogođen i brojnim dezinformacijama koje se plasiraju iz određenih krugova ljudi a tiču se toga da je navodno pukla neka termoelektrana i da je to potopilo Žagubicu, jer tom prljavom kampanjom odvraćaju ljude koji žele da pomogli unesrećenom narodu. Ovim lažima su ogorčeni i ljudi u Žagubici. 
   „Ova reka, koja je potopila Žagubicu, generalno najveći deo godine je bez vode, odnosno potpuno je suvo korito. Zato nas je i tako iznenadila ova bujica. Ko normalan bi pravio neke hidroelektrane na reci gde nema vode najveći deo godine?“, pita se Trifunović. 
   U skladu sa tim, Trifunovic apeluje na sve ljude u Srbiji i inostranstvu da ne veruju lažima već da pomognu ovim unesrećenim ljudima i to na način na koji oni odaberu. Dodaje da to može biti kroz doniranje frižidera, veš mašine, šporeta ili uplatom na neki od žiro računa: dinarski račun 840-2978740-33 sa nazanakom za pomoć poplavljeniam u Opštini Žagubica. 
   Zbog poziva iz dijaspore otvoreni su žiro računi za uplate u inostranim valutama: RS35840000000013577024,  Opština Žagubica, Trg Oslobođena 1.
   link
        
×
×
 • Create New...