Jump to content

НЕРОЂЕНИ - савест друштва


Препоручена порука

Средњошколци: Брак је светиња, а абортус грех

235.jpg

Фото: Блиц

Београд – Већина средњошколаца у Србији верује да су породица и брак светиња, половина њих сматра да је абортус грех, док нешто више од 60 одсто ученика не подржава брак између особа истог пола, резултати су истраживања Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Истраживање је спроведено од априла до јуна ове године, међу ученицима средњих школа у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Крушевцу, Нишу и Новом Пазару. Ставови средњошколаца према породици, браку и насиљу сведоче да је међу њима 33,9 одсто екстремно традиционалних, али да су девојке скоро пет пута мање традиционалне од мушкараца.

Став типичан за испитивање традиционализма – „Породица и брак су светиња“ подржало је 77 одсто средњошколаца, а висок ниво традиционализма показује и то што 30 одсто ученика подржава став „Жена је испуњена једино кад постане мајка“, али се, ипак, 80 одсто испитаних слаже да мушкарац треба да се укључи у родитељство.

Абортус је осудила Половина упитаних ученика, а неки сматрају да је само мушкарац тај који може да одлучује о абортусу. Да „жене повремено заслужују батине“ оценило је 10 одсто испитаника, али ипак 60 одсто њих свесно је да је насиље у породици велики проблем и било је спремно да такав случај пријави.

Средњошколци махом тврде да не разумеју особе које припадају ЛГБТ популацији, па тако 41 одсто мисли да су то болесне особе, а око 62 одсто се не слаже да особама истог пола треба дозволити да ступе у брачну заједницу и усвајају децу.

Што се тиче ставова према припадницима ромске популације, 40 одсто ђака сматра да Роми неће да уче, а нешто већи проценат подржао је тврдњу да „Роми рађају пуно деце да би их злоупотребљавали за просјачење“. Средњошколци су били у прилици и да одреде и ставове на скали националних пријатеља и непријатеља, па су међу непријатеље сврстали најпре Албанце, Хрвате и Роме, па затим Американце, док на скали пријатељства убедљиво воде Руси и Грци, а следе их Бошњаци.

На крају, половина испитаника изјавила је да је, на неки начин, била суочена са насиљем у школи, док је 37 одсто њих тврдило са су и сами били жртве насиља.

http://www.vaseljenska.com/drustvo/srednjoskolci-brak-je-svetinja-a-abortus-greh/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 7 months later...
 • Одговори 41
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Улази забринута жена код свог гинеколога и каже:

„Докторе, имам озбиљан проблем и очајнички ми је потребна ваша помоћ. Моја беба још нема ни годину дана, а ја сам опет трудна. Не желим друго дете тако брзо.“

„Шта хоћете да урадим?“, упитао је доктор.

„Желим да прекинете моју трудноћу. Рачунам на Вас.“

Доктор је мало размислио и одговорио:

„Имам боље решење за Ваш проблем. Сем тога мање је опасно.“

Жена се осмехнула мислећи да ће доктор да прихвати њен захтев.

Доктор је наставио:

„Видите, да не би морали да водите рачуна о два детета у исто време хајде да убијемо ово што вам је на рукама. На тај начин можете да се одморите пре него се друго роди. Ако већ треба да убијемо једно, све једно је које убијемо, јел тако? Сем тога нема никаквог ризика за Вас ако убијемо ово које вам је а рукама.“

Жена је узвикнула:

„Не докторе! Ужас! Злочин је убити дете!

„Слажем се“ рече доктор, „али мени се чинило да Вама то не смета, зато сам Вам предложио најбоље решење.“

Доктор је успео да убеди маму да нема разлике између убиства рођеног или нерођеног детета. Злочин је исти!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 4 weeks later...

НЕ СМЕМ ДА УБИЈЕМ ДЕТЕ

Било је то одмах после рата (другог светског). Комунизам се већ био зацарио и учврстио, на телима своје деце (револуција је већ позамашно јела своју децу), а омладина је похрлила из села у град где год није било чврстог и истинског васпитања; све се одметнуло од команде патријархалне породице похотом и распуштеношћу, охрабрени од новог система који је устао против Бога, породице, морала. Градови су били пуни искрених бораца за лажну "правду револуционарну", човек је уходио човека и све тако до врха, пирамидално. У тој атмосфери, младе жене удате ако би затруднеле, а да нису то планирале одлазиле би на прекид трудноће (чедоморство), које је све више улазило у моду. Јер ако "нема Бога" - "све је дозвољено". То је био слоган којим се тада живело. Једна од младих жена која беше срећно удата и већ имадеше сина, рече свом мужу да не жели више деце, каже мало да се проведу, поживе (науживају у изласцима у кафану и сл.). Муж, који беше често на путу по природи свог посла и није баш волео бахатости које је доносило време мољаше жену да не убија дете, па на крају попусти, вели па јесте то је твоје тело па ради шта знаш. Он јој остави новац за ту работу и оде на пут. Жена још мало задрема, пре него што ће да пође код лекара, тако заспи, кад усни овакав сан.

Девојчица око пет година са шишкама, приђе и сласно је пољуби у образ - ЦМОК.

Она се осмехну и упита - А ко си ти? Девојчица је загрли са обе руке око врата и погледа је право у очи, својим малим окицама и рече:

- Ја сам твоја девојчица.

Жена скочи из сна, погледа, успавала се; поче да се спрема и у трену застаде. Шта ја радим. Где ћу. Па дете се јавило. Сад не смем.

Кад се муж вратио са посла, уместо да затекне болесну и изнемоглу жену, он виде да је здрава. Јеси ли била, питао је са стрепњом.

- Нисам, рече му и све исприповеда. Он се обрадова и то му је дете увек било на радост. Јер заиста се након шест месеци родила девојчица и када јој је било пет година, позна мати да је то она из сна.

А кад девојчица некрштена узрасташе, мучена очајањем атеизма, слагаше разочарање на разочарање и бол на бол. Свет јој се није никако свиђао (мучило је питање смисла људског живота), беше Боготражитељ од малена, а мајка слуђена очајањем не знаде ни да саветује ни куда да поведе своје необично дете. Само је стрепела и посматрала како се дете непрестано бори и у очајању често пребива.

Тад јој исприча о њеном рођењу и рече:

- Ја сине не знам зашто си рођена, али неки разлог има и нека те сила довела на свет. Та сила је јача и од тебе и од мене (има нешто - показивала би главом ка небу). Мораш да издржиш невоље па ће се сигурно појавити и објашњење свега.

Много је година прошло од тада, упокојили су се родитељи, девојчица је одрасла и након много странпутица и лутања у тражењу смисла одржавала је нада да постоји пут у животу. То је и пронашла, постала је монахиња и много година се молила она, а и манастир за покој душе родитеља који су живели и умрли на странпутици, неосвешћени као хришћани.

Монахиња је ову причу причала женама да се оставе греха чедоморства јер ми не знамо промисао Божији о нама и кога све убијају када своју децу убијају. Сваки је човек важан и за сваког се Господ распео.

Монахиња Атанасија Рашић

http://www.scribd.co...настир-Рукумија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:(

Захваљујући овом споту, једна мама је одлучила да задржи своју бебу, и сада је та беба цуретак и по... ма шта и по!?... и три четвртине !!! :cheesy3:

Вероватно ово није усамљен случај.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И сад кад кажем да сам се расплакала :cmizdrenje:због ега ( ego ), сви ће да ме критикују. :-

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 years later...

EUROPEAN PARLIAMENT DECLARES GAY MARRIAGE AND ABORTION ‘HUMAN RIGHTS’

 
 
Rainbow-Flag_reuters.jpg
Reuters

by THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.13 Mar 2015245

 
On Thursday, the European Parliament voted to approve its “Annual Report on Human Rights and Democracy in the World 2013 and the European Union’s policy on the matter,” which declares both same-sex marriage and abortion to be fundamental human rights.

The Parliament, which enjoys freedom from voter accountability, continues its legislative activism, pushing member states toward more liberal positions on virtually every social issue, and slinging loose language such as “homophobia.”

The report says it is “regrettable” that women and girls’ bodies “still remain an ideological battleground,” and calls for the EU and its member states to recognize the inalienable rights of women, including “the right to access voluntary family planning and safe and legal abortion.”

 

It also states that “the denial of lifesaving abortion amounts to a serious breach of human rights.”

 

In the area of sexual orientation, the report urges the Commission “to raise the issue of LGBTI rights in political and human rights dialogues with third countries and multilateral forums” and enjoins its policy-working group, the European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) to “support organisations defending LGBTI rights by empowering them to challenge homophobic and transphobic laws and discrimination against LGBTI people.”

The report applauds the legalization of same-sex marriage in an increasing number of countries (17 to date), and encourages the EU institutions and the member states to frame “the recognition of same-sex marriage or same-sex civil union as a political, social and human and civil rights issue.”

 

It is “regrettable,” the report states, that in the former Yugoslav Republic of Macedonia “a bill constitutionally banning same-sex marriage is currently being considered in parliament,” claiming that “such developments contribute to a climate of homophobia and discrimination.”

 

The Federation of Catholic Family Associations in Europe said that the resolution’s position on marriage “threatens the right of children to have a father and a mother.” It said children’s best interest should be considered, and their needs “should be respected” and “cannot be neglected in favor of adults’ desires.”

An overwhelming majority approved the report Thursday, with 390 voting yes, 151 no, and 97 abstaining, during the plenary meeting of the European Parliament in Strasbourg.

 

Liberal parliamentarian Antonio Panzeri prepared the report, which has come to be known simply as the “Panzeri Report.”

 

 

http://www.breitbart.com/national-security/2015/03/13/european-parliament-declares-gay-marriage-and-abortion-human-rights/

-------------------------------------------------------------Vaše mišljenje? :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 3/15/2015 at 14:17, Auror рече

Jesi li siguran baš?

Sigurno ima ovlašćenja neka, uticaj EU na države članice nije mali uopšte... :)

Ne bi se okupljali bezveze, mislim, ako nikakve poente nema.

Управо се окупљају безвезе, никакве поенте нема, и разглабају о нечему вазда. Нит бирају оне који стварно управљају, нит доносе било какве законе или било шта обавезујуће.

 

Једино што раде је да примају огромне плате, имају велике бенефиције и то је то.

 

On 8/10/2015 at 10:43, kopitar рече

ima velikog utjecaja, ako neka država članica to neprihvati vrše se svi mogući pritisci, zanimljivo je što to još nije učinila ni Njemačka..

Нема апсолутно никаквог утицаја. Проучи мало структуру и функционисање Европске Уније, али не приче које причају притупи НВО или "национални" активисти, него праву литературу, и видећеш каква је права ситуација.

 

On 3/15/2015 at 14:06, Auror рече
continues its legislative activism

 

Не постоји законодавни активизам европског парламента. Европски парламент је нека врста саветодавног тела, где се могу водити бесконачни дијалози и доносити некакве резолуције, ал све то не обавезује никог ни на шта, сем што евентуално може носити некакву моралну тежину, која је такође дискутабилна.

 

Укратко: Докон поп и јариће крсти :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 9 months later...

Његова Светост патријарх Кирил: Важно је да свака жена и девојка знају да је абортус убиство

kiril%2B1.jpg

У свом реферату на Епархијској скупштини града Москве, која је одржана 21. децембра 2015. године Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил поново је подсетио на однос Цркве према проблему абортуса, преноси Патриархия.ru.

«Драго ми је што су многи Московљани, укључујући и медицинске раднике, педагоге и родитеље подржали иницијативу Руске Православне Цркве о искључивању абортуса из система обавезног медицинског осигурања,» - изјавио је Свјатејши владика.

 
Своју забринутост због постојеће праксе државног финансирања абортуса поглавар Руске Православне Цркве је изразио у току састанка с члановима парламента у оквиру Међународних Божићних образовних предавања.
 
Свјатејши патријарх је саопштио да је у многим регионима «у подршку смањења броја абортуса, укључујући и подршку поменутој иницијативи прикупљено преко 183.000 потписа, а преко интернета још 65.000 потписа».
 
Дана 18. јуна ове године потписан је Споразум о сарадњи између Руске Православне Цркве и Министарства здравља Руске Федерације. Овај споразум предвиђа «развој заједничког рада у области превенције абортуса, као и вођење бриге о зависницима од алкохола и дроге, инвалидима, бескућницима, настрадалима у ванредним ситуацијама и за вођење здравог живота».
 
«С лекарима пре свега сарађују свештеници који се налазе на послушањима у различитим болницама,» - истакао је поглавар позвавши свештенослужитеље на сарадњу с радном групом за координацију и развој болничког служења и ширење сарадње између клира и медицинског друштва у области припреме кадрова, која је основана при Епархијском савету града Москве.
 
«Политички и друштвени радници сносе личну моралну одговорност за активности везане за абортусе, - рекао је Његова Светост патријарх Кирил. – Људи који подржавају абортус сад несвесно постају присталице уништавања традиционалне породице и легализације разврата и неморала. Треба да нам буде јасно и то да постоји низ глобалних програма који уживају велику финансијску подршку, а чији је циљ смањење броја становника на планети. Ови програми су усмерени на пропаганду нерађања деце, хедонизма, нетрадиционалних сексуалних односа, такозване слободне љубави и безбедног секса, другим речима – блуда, као и на приказивање абортуса као природне појаве. Организације које се залажу за абортусе често се финансирају из ових програма.»
 
По мишљењу Његове Светости врло је важно ширити информацију о томе да је абортус убиство. Поглавар је изразио жељу да максимално јасна информација о томе да се људски живот развија од тренутка зачећа буде укључена у програм општег образовања и медицинског просвећивања.
 
Са руског Марина Тодић
Православие.ру
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Врло је важно да  Руска Црква и руска држава сарађују у заједничкој борби против тог великог зла званог абортус. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

По мишљењу Његове Светости врло је важно ширити информацију о томе да је абортус убиство.
 

Teške, vrlo teške reči. Čak ću da se usudim da kažem i neodgovorne.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 12/23/2015 at 21:37, VaSa110 рече

 

Teške, vrlo teške reči. Čak ću da se usudim da kažem i neodgovorne.

 

Istinite a istina je mnogima teška.Abortus jeste ubistvo,ubistvo života  jednog bića u njegov začetku.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 4 months later...

Руска православна црква је спремна да преузме бригу о дјеци жена које одбију да изврше абортус

Руска православна црква је спремна да на себе преузме бригу и васпитање деце жена које одбију да изврше абортус, а немају могућност да брину о детету, изјавио је патријарх Московски и целе Русије Кирил

Depositphotos_33781099__468.jpg

Руски патријарх је то изјавио приликом посете московској „Кући за маму” поводом Васкрса. „Кућа за маму” је црквено уточиште за жене у другом стању које су се нашле у тешкој животној ситуацији.„Црква треба да има начин да помогне овим женама: треба да постоје овакве куће, можда и већи број њих, где би могле да буду прихваћене жене које немају где да оду или које смо убедили да одустану од абортуса”, изјавио је патријарх Кирил, а преноси „Взгляд”.

Он је истакао да је помоћ често потребна „сасвим младим девојкама”, које се боје да се врате кући и немају средства за живот. РПЦ, уверен је патријарх, „треба да пружи смештај и заштиту” тим женама.

„Ако жена ипак не може да брине о детету, ми треба да га задржимо код нас. Али то не треба да буде усвајање, ни одузимање родитељских права”, изјавио је патријарх. „Треба да јој кажемо: ти ћеш остати мајка, можеш овамо да долазиш, можеш да виђаш своје дете, и можеш у сваком тренутку да га поведеш са собом, али само га оставите да живи, а ми ћемо вам помоћи да га одгајите и васпитате.”

„Наше добре речи морамо поткрепити реалним делима. Тада нико неће упирати у нас прстом: да, лако је говорити, а шта можете реално да урадите?” – изјавио је патријарх. Он је истакао да РПЦ „није много богата”. „Ми не можемо да градимо ексклузивне велике собе, сад смо смештени у овој малој кући, али то је наш мали, али реалан допринос ономе што проповедамо”, истакао је он.

На Васкрс руски патријарх увек посећује људе којима је потребна помоћ и брига: ветеране, инвалиде, сирочад. Ове године патријарх је посетио „Кућу за маму”, која је отворена крајем 2012. године. Кризни центар може да прими до десет жена са децом. Помоћ им се пружа независно од узраста, држављанства, националности и вероисповести. Центар је досад помогао не само држављанкама Русије, него и држављанкама Украјине, Молдавије, Таџикистана, Венецуеле  и Конга.

Раније је Министарство здравља Русије истакло да се број абортуса у Русији за пет година смањио за скоро 25%.

Извор: Руска реч

http://www.mitropolija.com/ruska-pravoslavna-crkva-je-spremna-da-preuzme-brigu-o-djeci-zena-koje-odbiju-da-izvrse-abortus/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
 • Креирај ново...