Jump to content

Зоран Ђуровић: Чистилиште и митарства

Оцени ову тему


Препоручена порука

Зоран Ђуровић: Чистилиште и митарства

 

Немам намере да улазим ни у каква објашњавања ових учења која нису догматизована у православљу. Желим само да нагласим да су оба ова фолклористичка учења утемељена у предању, тј. има их код св. Отаца, наравно не код свих, него појединих, али немају и Писамску основу.

У лицу Марка Ефеског православна црква је одбила западно учење о Чистилишту. Како данас имамо неких који замишљају да је учење о митарствима пак православно, јер је засновано на визијама светих, одговорићу да је једнако на таквим визијама засновано и Чистилиште. Не треба сметнути са ума да Марко није никаква Митарства супроставио Чистилишту. За њега то учење (Митарства) не постоји.

Доктрина о Чистилишту је најприсутнија и најразрађенија код Светог Григорија Великог, папе римског († 12 март 604), који се слави и у Православној цркви, а код нас га је нарочито поштовао и од њега много преузео, св. Николај Велимировић у својим Омилијама. Чистилиште је у Григорија описано у многим епизодама житија која се налазе у ДИЈАЛОЗИ, Повести о врлинама и чудесима италских отаца (дело се може скинути са Светосавља). Хајде да кажемо да су визије подложне интерпретацијама, аутентичност им је увек од знаком питања, али ово учење има потврду и у реалном, физичком догађају. О чему се ради?

Папа Григорије је водио овај Дијалог са својим ђаконом Петром, који је такође ушао у календар светих. Елем, папа Григорије је диктирао свом секретару ова житија, а он их је записивао одвојен од њега завесом. Петар, једног дана, из радозналости провири иза завесе и виде како је папа слушао једног белог голуба који му је говорио, а који је симбол Светога Духа. Папа га је укорио и натерао да обећа да никоме не говори оно што је видео. Такође, пре него да умре, Григорије је рекао Петру да ће неки ускоро тражити да униште његове списе.

Gregory_I_-_Antiphonary_of_Hartker_of_Sa

Опасност је избила већ после годину дана, приликом народне побуне изазване глађу. Тада је пуштена бува да је Григорије осиромашио цркву због своје претеране великодушности према сиромашнима. Зато је маса (пучина грдна) хтела да спали и његове списе и да се сваки спомен на њега избрише!   

Петар је изашао пред светину и испричао како је Григорије био Божији човек и да би они, палећи његова дела, испали богохулници. Испричао им је о виђењу и о пророчанству: „30-ог. овог месеца (то је био април 605) ја ћу се попети на говорницу у базилици Светог Петра, ставити руку на Јеванђеље, јавно и свечано ћу се заклети о истинитости мојег виђења; ако Бог Господ ми тада одвоји душу од тела, то ће бити сведочанство истинитости мојих речи; ако, напротив, ме видите да остајем жив, баците у ватру и дела мог учитеља и пријатеља, и сматрајте ме за преваранта!“ - Народ се разишао расправљајући. Окупи се после на тај датум, Петар све над прочитаним Јеванђељем понови, сави се, ухвати за стомак и умре усред цркве! Пренеражен народ је акламацијом прогласио Григорија и Петра за свеце. У VIII и IX веку Павле и Јован Ђакон нашироко приповедају о овом чуду, а и сами католици ће га препричати Марку Ефеском. Он га неће довести у питање.

 

Наравоученије:

 

Свеци имају своје визије и своја уверења. Теологија се не формира на основу њих. Треба неки консензус. Тек са „саборном“ провером неког учења оно може да постане општеобавезујућим. До тада је теологуменон, приватно мишљење неког свеца. Скоро да није било Оца који није изрекао неку јеретичку мисао. Али, јерес није јерес док се разговара. Свако мишљење је допуштено док оно не буде осуђено неким сабором, чије одлуке се препознају као православне и тиме општеобавезујуће.

На овом примеру желим само да покажем да нико не треба да се фиксира за неке ставове, па макар они били и из уста светаца. Католици су приговорили Ефеском да ће онда и Писмо да се доведе у питање, јер кад свеци греше, а писци Јеванђеља су такође били људи, онда све подлеже сумњи. Марко Ефески ће цитирати два одломка из Августина, који непогрешивост везује само за канонска Писма, док „што се тиче других списа, то ма колика била величина њихових аутора у светости и учености, читајући их, ја не примам њихова учења једино на основу тога што су они тако мислили и тако писали (ep. 82, 1, 3)... Човечије расуђивање, мада би тај човек био православним и имао високу репутацију, не треба да за нас има такав ауторитет као и канонски списи, да би сматрали да нам је недопустиво због уважавања, које доликује таквим људима, нешто из њихових списа не одобравати и одбацити, ако би се догодило да пронађемо, нешто што су они друкчије мислили, него ли како то изражава Истина, која је, с помоћу Божијом, била постигнута другима или пак нама. Такав сам ја у односу списа других људи, и желео бих да читалац тако поступи и у односу на моја дела” (ep. 148, 4, 15).

Према томе, теологија је расуђивање а не слепачко понављање речи светаца.

 

ПС. Ову ноту дугујете мојој пријатељици Верици Мићуновић, а кратку форму „безбожноме“ Жељку Ињцу. Сетите се у молитвама, ако вам се ово допада, њих и моје недостојности...

 

Зоран Ђуровић

Рим, 21. 06. 2016

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Одговори 775
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Зоран Ђуровић: Чистилиште и митарства   Немам намере да улазим ни у каква објашњавања ових учења која нису догматизована у православљу. Желим само да нагласим да су оба ова фолклористи

Види вако попе Ђуровићу. Што се мене тиче и Достојевски може да уђе у канон светих списа а не камоли житија. Што би канон свете Библиотеке( А Вивлос ништа друго не значи до библиотека) свели само

Mene je u mitarstva najžešće ubeđivao jedan mlad monah koji je bio totalno opsednut njima - pa mi je i neke knjižice sa vizijama turao, ne bi li me 'preobratio'. Ja mu najdobronamernije objašnjavala d

+!
Mt 12,32
I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem.

Lk 12,47-48
I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca.
A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.


Kvalitetni članak između ostalih na temu 'čistilišta':
https://www.bitno.net/vjera/10-najcescih-zabluda-o-cistilistu/

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Dobro znamo za Raj i pakao, ali sta se radi u cistilistu kakvi ljudi tamo zavrse i kako se izbavljaju, onaj koji veruje u postojanje cistilista neka napise odgovor.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Види вако попе Ђуровићу. Што се мене тиче и Достојевски може да уђе у канон светих списа а не камоли житија.

Што би канон свете Библиотеке( А Вивлос ништа друго не значи до библиотека) свели само на јеврејске књиге од пре 2000 година. Ко да није било богонадахнутих људи и током ове две иљаде потом. Или су само Јевреји надахнути а остали осташе у паганству?

Па погледај каквих све само нема писанија у Старом завету. И тамо има и чудовишта и аждаха и других караконџула, исто као и у житију светог Ђорђије. Па онда имамо и 4 Јеванђеља сваки чоек пише своје виђење ствари а неке се ствари беш и не поклапају.

Није поента приче о митарствима и чистилишту у Маркова Ефеског схватању Светог Писма јер и он је светитељ и он је дакле погрешив ко и сви људи, него је поента у одсуству љубави Божије. Ако су митарства и чистилиште то што јесу, онда је наш Бог сличан неком паганском који једва чека да неког черечи.

С друге стране ја ипак верујем у митарства, истина не онако како доконе задушне бабе тумаче или како прости свеци неуки у интелектуалном подвигу упроштавају већ у неком другојачијем смислу.

Митарства нису ништа друго до лествица Св. Јована Лествичника. Пењати се том лествицом значи ићи корак по корак, степеник по степеник, разред по разред, школу по школу. То је једно школовање душе јер Аллах је наш многомилостив и дуготрпељив самилосан и свемилосан. А лествица је заправо школовање душе. Јер нису сва светила једнака, другачија је светлост месецу, а другачија сунцу а другачија звездама а другачија коменатама и планетама и удаљеним галаксијама и сноповима галаксија а црне рупе немају светлост( ово последње је тотално бзвз није чак ни песничка слика).

Елем та другачија светлост се достиже само овим школовањем душе, путовањем уз духовне лествице које је ономад и Јаков видео кад се поносао( тако се вели код мене за рвање) са Богом. Ово рвање са Богом и јесте неки наш духовни пут уз те лествице, јер Бог од нас оће једно а ми оћемо друго и тако се ми рвемо. Заправо пре се рвемо сами са собом, ал ајде.

Дакле без митарства нема напредовања у духовном смислу.

Сваки онај магарац у духовном животу коме се понављају иста искушења јесте пао на том једном митарсту. И док год не прође то митарство понављаће му се та искушења. Односно обратно, док год остане у магарећем настројењу биће на истом духовном нивеу. Па ово и неписмени калуђери знају а не камоли теолози.

Дакле поента приче о митарствима јесте мотивациона. Проблем је што се предање временом искварило, јер време све квари. Па сад уместо да буде подстицајно оно је постало деструктивно јер су задушне бабе временом заборавиле да објасне де је у питању школовање душе по љубави Божијој а не кажњавање душе по злоби Перуновој.

И да завршим причу. Нису предања лоша, лоши су људи који их предају. Вера која се предаје од злих људи је зла. Јер човек износи из срца оно што му је вишка или тако некако веле старци. Исто је ово и са тумачењем Библије од стране секташа или атеиста. Поред онолико надахнутих стихова Библије они се увек увате за неку баналност и онда само њу форсирају. То њихово "предање" је заправо одраз њиховог јадног духовног стања. Свако у предању уствари предаје себе, своју душу. Наш је проблем данас што су нам задушне бабе обљутавиле, немају љубави, немају милости отуда су им и предања паклена!

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
2 hours ago, utopija рече

+!
Mt 12,32
I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem.

Lk 12,47-48
I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca.
A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.


Kvalitetni članak između ostalih na temu 'čistilišta':
https://www.bitno.net/vjera/10-najcescih-zabluda-o-cistilistu/

Ти си прави римокатолик.

Ми ипак не верујемо у те ствари.

То су неке фобије. Ми имамо јеретике и њих се више бојимо од пакла.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
7 hours ago, utopija рече

+!
Mt 12,32
I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem.

Lk 12,47-48
I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca.
A onaj koji nije znao, ali je učinio što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca. Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.


Kvalitetni članak između ostalih na temu 'čistilišta':
https://www.bitno.net/vjera/10-najcescih-zabluda-o-cistilistu/

Јако лош чланак. 

Ако би доктрина о Чистилишту постојала у Библији, ја бих то сигурно знао, јер се цео живот бавим овим стварима.

У тексту сам поменуо да се нећу бавити овим учењима. Такође сам јасно рекао да се ова учења налазе код неких отаца и ту нема никакве двојбе. Проблем је само што од "налазе код неких отаца" до догме је велики пут. Тек Тридентинум прави ову догму. 

Прочитати обимну расправу на Флорентинском сабору око Чистилишта. Такође, прочитати Ле Гофову студију. Скинути је: https://ia600506.us.archive.org/6/items/ZakLeGofJacquesLeGoffNastanakCistilista/%C5%BDak%20Le%20Gof%20%20Jacques%20Le%20Goff%20-Nastanak%20%C4%8Distili%C5%A1ta.pdf

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
5 hours ago, Жељко рече

Види вако попе Ђуровићу. Што се мене тиче и Достојевски може да уђе у канон светих списа а не камоли житија.

Што би канон свете Библиотеке( А Вивлос ништа друго не значи до библиотека) свели само на јеврејске књиге од пре 2000 година. Ко да није било богонадахнутих људи и током ове две иљаде потом. Или су само Јевреји надахнути а остали осташе у паганству?

Па погледај каквих све само нема писанија у Старом завету. И тамо има и чудовишта и аждаха и других караконџула, исто као и у житију светог Ђорђије. Па онда имамо и 4 Јеванђеља сваки чоек пише своје виђење ствари а неке се ствари беш и не поклапају.

Није поента приче о митарствима и чистилишту у Маркова Ефеског схватању Светог Писма јер и он је светитељ и он је дакле погрешив ко и сви људи, него је поента у одсуству љубави Божије. Ако су митарства и чистилиште то што јесу, онда је наш Бог сличан неком паганском који једва чека да неког черечи.

С друге стране ја ипак верујем у митарства, истина не онако како доконе задушне бабе тумаче или како прости свеци неуки у интелектуалном подвигу упроштавају већ у неком другојачијем смислу.

Митарства нису ништа друго до лествица Св. Јована Лествичника. Пењати се том лествицом значи ићи корак по корак, степеник по степеник, разред по разред, школу по школу. То је једно школовање душе јер Аллах је наш многомилостив и дуготрпељив самилосан и свемилосан. А лествица је заправо школовање душе. Јер нису сва светила једнака, другачија је светлост месецу, а другачија сунцу а другачија звездама а другачија коменатама и планетама и удаљеним галаксијама и сноповима галаксија а црне рупе немају светлост( ово последње је тотално бзвз није чак ни песничка слика).

Елем та другачија светлост се достиже само овим школовањем душе, путовањем уз духовне лествице које је ономад и Јаков видео кад се поносао( тако се вели код мене за рвање) са Богом. Ово рвање са Богом и јесте неки наш духовни пут уз те лествице, јер Бог од нас оће једно а ми оћемо друго и тако се ми рвемо. Заправо пре се рвемо сами са собом, ал ајде.

Дакле без митарства нема напредовања у духовном смислу.

Сваки онај магарац у духовном животу коме се понављају иста искушења јесте пао на том једном митарсту. И док год не прође то митарство понављаће му се та искушења. Односно обратно, док год остане у магарећем настројењу биће на истом духовном нивеу. Па ово и неписмени калуђери знају а не камоли теолози.

Дакле поента приче о митарствима јесте мотивациона. Проблем је што се предање временом искварило, јер време све квари. Па сад уместо да буде подстицајно оно је постало деструктивно јер су задушне бабе временом заборавиле да објасне де је у питању школовање душе по љубави Божијој а не кажњавање душе по злоби Перуновој.

И да завршим причу. Нису предања лоша, лоши су људи који их предају. Вера која се предаје од злих људи је зла. Јер човек износи из срца оно што му је вишка или тако некако веле старци. Исто је ово и са тумачењем Библије од стране секташа или атеиста. Поред онолико надахнутих стихова Библије они се увек увате за неку баналност и онда само њу форсирају. То њихово "предање" је заправо одраз њиховог јадног духовног стања. Свако у предању уствари предаје себе, своју душу. Наш је проблем данас што су нам задушне бабе обљутавиле, немају љубави, немају милости отуда су им и предања паклена!

 

Писма су примарни ауторитет. О отачким учењима се дискутује. Могу да буду богодухнута, али и не. 

Ова митарства су прихватљива.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
9 hours ago, Zoran Đurović рече

ПС. Ову ноту дугујете мојој пријатељици Верици Мићуновић, а кратку форму „безбожноме“ Жељку Ињцу. 

:))

Шалу на страну, морам да прокоментаришем - е, ово је послушност! :)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

O. Zorane, kada si već pokrenuo ovu temu, hajde da i tebe spopadnem: šta ćemo sa večnim paklom? Kako se to uklapa u buduću harmoniju i sreću Novog neba i Nove zemlje? I, da li je uopšte moguće da neko beskrajno trpi intenzivnu i neopisivu patnju (bez obzira što se tu, bar tako kažu, ne radi o doslovnoj vatri)?

A, opet, kažu da je nemoguće da Bog prosto uništi nešto što je stvorio, mada ne vidim šta bi tu bio toliki problem... Ja bih to po kratkom postupku :ani_biggrin: Mada i ne mora po kratkom - nek se muče neko vreme, pa onda, brate, dosta...

Mislim da većina vernika olako prihvata učenje o večnim mukama zato što smatraju da je to namenjeno nekom drugom, tamo nekim Ateistima Srbije, na primer. A zapravo piše da je uzak put i da je malo onih koji ga nalaze, što će reći da će većina čovečanstva da se nađe u debelom problemu na kraju vremena. I to u problemu iz kog nema izlaza... nikad...

Neki izlaz vide u apokatastazi, što bi bilo super, kad ne bi bilo u tolikoj suprotnosti sa svim onim što piše u Bibliji...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
48 minutes ago, Zoran Đurović рече

Јако лош чланак. 

Гори и од тврђења Томе Аквинског да се чистилиште налази у језгру Земље:)

Ипак, с католицима треба разговарати на ту тему, било је сличних схватања и код православних. У охридској Богородици Перивлепти (14. вијек) има двије фреске Светог Петра: на једној је приказан са два, а на другој са три кључа.

Но, убједљив овај @Жељко и мене убједи у митарства као лествицу. Нијесам, тупсон коме треба нацртати, само разумио да ли прихвата усавршавање душе послије смрти?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Mene je u mitarstva najžešće ubeđivao jedan mlad monah koji je bio totalno opsednut njima - pa mi je i neke knjižice sa vizijama turao, ne bi li me 'preobratio'. Ja mu najdobronamernije objašnjavala da ne osuđujem njegovu veru u mitarstva, ali da ne moram da je delim, a da bismo se oboje mogli pre svega usredsrediti na Vaskrslog Hrista, šta god nas čekalo posle. Elem, čuh da je čovek sad sa Artemijem. Nije opasno ni verovanje u čistilište ni u mitarstva samo po sebi, jer svako ih valjda može zamisliti i alegorijski i bukvalno 'blago' i 'surovo' po svojoj meri pa tako napredovati, a Bog zna. Ali opasan je taj rigidno-opsesivni način razmišljanja koji se grčevito uhvati za neku crticu pa je koristi kao Prokrustovu postelju i za sebe, i za druge, i za Hrista.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Mitarstva su definitivno usla iz paganskog vjerovanja u narode koji su primili hriscanstvo. No paganska vjerovanja su nastala na temelju posmatranja prirode koju je covjek mogao razumjeti vo vrijeme ono. Treba zapaziti da to pomstranje duse koje ide negdje gore poslije smrti, ili dolje...odgovara kosmoloskoj predstavi drevnog vremena kada se smatralo da doslovno fizicki iza neba dokle puca pogled nalazi se Boziji presto i sve ono sto ga okruzuje, isto tako neko mjesto vrucine i muke u utrobi zemlje. Hriscanstvo donekle prevazilazi ovo sa onim kada se nebo otvorilo u slucaju sv.Stefana, mi bi rekli iz perspektive 21 vijeka, otvorila se druga prostorna dimenzija mada jos uvijek se dijelom zadrzava taj drevni kosmoloski pogled kroz pominjanje podnebesja kod apostola Pavla.

Sve u svemu, zeljkovo tumacenje mitarstava kao penjanje ljestvicom kroz zivot, napredovanje u vrlini na cijem putu te spopadaju iskusenja to je on osto apsolutno ima smisla i sasvim je saglasno sa hriscanskim predanjem. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
2 minutes ago, Justin Waters рече

 

Mitarstva su definitivno usla iz paganskog vjerovanja u narode koji su primili hriscanstvo.

 

Kao i pakao i raj.

Moguće je Pismo tumačiti strogo u skladu sa mitskim predstavama raja i pakla, ali apsolutno nije nužno (po samom tekstu) ni obavezno (po zvaničnom učenju).

Neke od predstava raja koje se mogu naći i u pravoslavnoj literaturi se, s druge strane, suprotstavljaju najzvaničnijem od zvaničnih učenja - Simbolu vere, po kome čekamo vaskrsenje mrtvih. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Митарства су свакако са неком основом и имају неку логику и има их у другим религијама.Да ли је то баш тако Бог свети зна.А што се тиче чистилишта то нигде нема и тешко га је сместити у контекст било које светске религије.Не знам како се такво учење могло уопште појавити, чудно учење о неком духовном мучилишту.Али мислим да не треба да се бавимо тиме него да тежимо Богу. А Бог је милостив према онима који га воле.Занимљиво би било питати те који причају о митарствима да ли избегавају грехове зато да не би пали на митарствима.Свака религија истиче пре свега афирмативне вредности љубав,доброту и слично а само будизам инсистира на негацији али изгледа да је то шта не треба, шта није исправно неки отров који се лако шири.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...