Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ромејац

Зоран Кесић: Некада давно у далекој и удаљеној галаксији...

Recommended Posts

nikolic-tomislav-vucic-aleksandar-seselj

Moćni džedaj Tomi Slav Kenobi preuzeo je brigu nad mladim Alekom Skajvokerom, piše Kesić

 

Epska priča o Aleku Skajvokeru, Dartu Vojvoderu i Tomi Slavu Kenobiju i borbi za veliku moć i Srbiju.

Piše: Zoran Kesić

Kako bi čitaoci ovog bloga mogli na najbolji mogući način da uživaju u intergalaktičkom filmskom hitu “Star Wars – buđenje sile”, smatrao sam da bi bilo korisno da ih uputim u neke osnove Star Wars mitologije.

Bez brige, svima koji još nisu pogledali film neću pokvariti užitak. Naime u daljem tekstu neće biti ni reči o članovima Srpskog pokreta obnove - nema spojlera!

Mladi Alek Skajvoker nadimak je dobio još krajem osamdesetih, kada je kao “dete sa asfalta” I vatreni navijač Crvene zvezde, šetao tada popularne jakne od skaja.

Otuda skaj-voker.

Od ukupno 392 navijačke tuče u kojima je učestvovao, mladi Alek Skajvoker pobedio je u 393. Ratovao je, jasno, za svoju Zvezdu. Otuda star-vors.

Već u tim mladim danima bilo je jasno da je kod njega sila veoma jaka.

Bio je najbolja beba u jaslicama, najbolji učenik u razredu, najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta, najmlađi član predsedništva stranke i najmlađi ministar informisanja ikad igde.

Kucao je iz naskoka sa obe ruke iza leđa, a jednom prilikom je, za opkladu, pojeo čitav traktor. Dobro ajde, nije pojeo čitav traktor, ali em dobro zvuči, em je ovo moj blog i imam prava da napišem šta god poželim.

Ipak, njegov talenat ostao bi neizbrušen, da ga za učenika nije prihvatio moćni Dart Vojvoder. Naučio ga je mnogim džedajskim veštinama. Na primer da mislima savija zarđale kašike…šta savija…da mislima nove blistave kašike zarđava, pa tek onda savija!

Širenje granica

Naučio ga je kako pravi džedaj mora uvek da širi granice svojih moći. I velike Srbije. Naučio ga je tajnoj mantri koja se danas samo šapatom spominje : Karlovac, Karlobag, Ogulin…zaboravih dalje.

Uputio je moćni Dart Vojvoder mladoga Aleka Skajvokera u veštine sečenja protivnika prostaklukom, klevetama, nacionalizmom i zamenom teza, bolje nego svetlosnim mačem.

Sve što je mogao, umeo i znao, Dart Vojvoder je preneo na svog učenika.

A onda je otišao.

Daleko, daleko u udaljenu galaksiju. Tačnije u Holandiju.

Brigu nad Alekom Skajvokerom preuzeo je takođe moćni džedaj Tomi Slav Kenobi.

Taj je, čitajući Džedajsko proročanstvo, negde između poglavlja o žutim ljudima koji dolaze sa istoka i piju vodu iz reke Morave i poglavlja o otvaranju poglavlja, pronašao da je mladi Alek, kako doslovno u proročanstvu stajaše “čouzen-van”.  Zbog netačnog tumačenja proročanstva, Tomi Slav Kenobi istripovaše da čouzen van, iliti Van Čouzen svakako mora biti neki holandski fudbaler i ne shvatajući da je mladi Skajvoker taj “izabrani”, potrudi se da sam bude izabran.

Da je robot najbolji džedajev prijatelj, potvrđuju dva verna pratioca našeg mladog junaka.

Jedan je omanji, nalik kanti, često zadužen i za ne baš prijatne poslove, a pošto je stariji model, neretko i zablokira. Šifra mu je VU2LIN2 iliti Vutulintu.

Drugi je takozvani uslužni droid, ne naročito hrabar, ali do kraja odan gospodaru. Pravi doktor među robotima. Nebojša Stefanović. Znam, glupo ime za robota, ali šta da radim, nisam uspeo da mu smislim bolje.

Armija botova

Naši džedaji imaju i svoju armiju botova. U epizodi “Napad botova” otkrivamo da ta vojska broji na stotine i hiljade jednih te istih osoba koji kvantitetom pokušavaju da nadomeste odsustvo kvaliteta. U borbi. Na netu.

Bitan segment Star Wars mitologije su svemirske borbe. Tu su naravno u glavnoj ulozi razni vazduplohovi, od kojih je svakako najpoznatiji Milenijumski Dvoglavi Orao. Njega je zajahao pa ne pušta, komesar za proširenje Evropske Imperije Johanes Han Solo. Sam ga je zajahao. Otuda Solo.

Mladi Alek Skajvoker polaže velike nade u Johanesa Hana Soloa i uzda se da će ih Milenijumski Dvoglavi Orao odvesti sve do čuvene Evropske Zvezdice.

Nemojte samo Aleku otkriti da je reč zapravo o Evropskoj Zvezdi Smrti. Znate kakav je emotivac, razočaraće se i udariti u plač i kuknjavu kako ga niko ne shvata, ne voli i nema razumevanja za bolne ali neophodne reforme na našem putu ka Evropskoj Zvezdi Smrti…odnosno, pardon….Evropskoj Zvezdici.

Najbolji vazduplohovac u galaksiji je naravno Zoran Vuki Čubabić.

Usled mezoterapije koja je pošla lošim putem, čitavo Čubabićevo telo obraslo je mekanom, finom braonkastom dlakom.

Potpuno nerazumljiv jezik kojim se služi nikako ne umanjuje njegov šarm.

Omiljen je u društvu, a deca rado kupuju igračke sa njegovim likom.

Čupav je i mekan, pa može lepo da posluži i kao prostirka. Ili otirač.

Mudri džedaj

Na udaljenoj močvarnoj planeti Sinod, najstariji i najmudriji džedaj od svih – Džedaj Srpski Gospodin Joda obučava mladog Aleka Skajvokera za konačni obračun. Valja, kako mudro kaže Joda “džedajske svete, milom ili silom odbraniti zemlje”.

Joda objašnjava mladom Aleku kako se samo verom u silu protiv zlikovaca boriti može i da mladi džedaj mir u duši potražiti mora, te ga meditaciji spojenih prstiju nauči mudro on.

I zaista, Alek Skajvoker postaje uskoro moćni džedaj.

Sila u njemu je sve jača.

Zapravo, po svim ispitivanjima javnog mnjenja sila mu je u konstantnom rastu.

Vredan i marljiv, bavi se džedajskim poslovima danonoćno i ne propušta priliku da sve oko sebe na to i podseti.

Naknadno otkriva da mu je princeza Leja zapravo brat, a do zabune je došlo još na rođenju i to falsifikovanjem princezine lične karte.

Pošto je Alek u međuvremenu od radikalnog mladog džedaja naklonjenog mračnoj sili uspešno reformisan u naprednog proevropskog džedaja na strani svetle sile i pre svega na strani rada, rada, rada, rada, rada i rada, on se distancira od svog nekadašnjeg mentora, zlog Darta Vojvodera.

Kada se ovaj konačno vrati iz udaljene galaksije, konkretno Holandije, Alek je naizgled ravnodušan prema njemu.

Dart Vojvoder opet, za koga su mnogi očekivali da će se svojom svetlosnom zarđalom kašikom odmah ustremiti na nekadašnjeg učenika, odlučuje da silu upotrebi protiv Tomi Slav Kenobija, a prema Aleku bude blagonaklon.

Kobajagi obračun

U  obračunu Aleka i Dart Vojvodera, koji je zapravo kobajagi obračun, za potrebe gledanosti blokbastera, prodaje kokica i publike, Dart Vojvoder u jednom dramatičnom trenutku podseća mladog džedaja “Alek, ja sam tvoj politički otac”.

Iako ne voli da ga javno na to podsećaju, nešto se prelomi u tom trenutku u mladom džedaju i on oseti istu emociju prema Dart Vojvoderu koju je osećao i onomad kad su zajedno pretili da će za jednog uništenog droida deaktivirati 100 neprijateljskih androida.

“Pogledaj u sebe”, rekao bi mudri Džedaj Srpski Gospodin Joda. “U dubinu svoga bića zagledaj se ti i vaistinu odgovor naći ćeš.” (Ovo odmah kopipejstujem za predstojeće verske praznike. Valja slati silne sms-ove, a ovaj baš zvuči praznično).

Hoće li se Alek Skajvoker vratiti svojoj iskonskoj i pravoj prirodi, ili će nastaviti da se pretvara da je drugi džedaj od onoga koji je nekad bio?

Pogledajte već u sredu na redovnoj konferenciji za štampu. I u četvrtak na vanrednoj. Gostovaće u petak na televiziji, a ako propustite subotnje i nedeljne specijale “Rušenje džedaja” i “Povratak rušenja džedaja”, u ponedeljak i utorak će svakako biti na svim vestima.  Uostalom, uvek je tu redovna konferencija džedaja u sredu.

 

http://balkans.aljazeera.net/blog/nekada-davno-u-udaljenoj-galaksiji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...