Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Изида

Milunka Savić - zanemarena i zaboravljena srpska heroina

Оцени ову тему

Recommended Posts

     

                Постављена слика

    Milunka Savić bila je podnarednik u 2. puku i srpska heroina Prvog svetskog rata. Ranjavana je u borbama devet puta.

Rođena 1888. godine u selu Koprivnici kod Raške, Milunka Savić se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila kao dobrovoljac. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju Miloš Obilić. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Nakon Prvog svetskog rata, zanemarena i od svih napuštena, penziju je, radeći 20 godina kao pomoćno osoblje, stekla u Državnoj hipotekarnoj banci. Ipak, odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, ona će izabrati da živi u Beogradu, ali ljudi su brzo zaboravili njene zasluge.

Za vreme Drugog svetskog rata 10 meseci je zatočena u logoru Banjica. Prethodno naočigled dece biva pretučena. Posebno promenom politike sa dolaskom Tita pada opet u zaborav, tada se ona definitivno smatra za nepoželjnu osobu u svojoj sopstvenoj zemlji i biva primorana da živi život preživljavajući kao čistačica. Zbog pritužbi građana Beograda i jednog novinskog teksta koji je uzburkao javnost grad se smilovao i dodelio joj mali stan u kome je živela do svoje smrti 1973.

Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973.Sahranjena je na Novom groblju u aleji velikana uz najviše državne i vojne počasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Конференција за новинаре о Милунки Савић

 

Поводом низа предстојећих догађаја којима ће бити обележено 40 година од смрти најодликованије жене Великог рата Милунке Савић, у  четвртак 19. септембра 2013. године у 13 часова,  у  Дому Војске Србије (Браће Југовића 19) одржаће се конференција за новинаре.

milunka-savic.jpg

 

Организатори догађаја су Министарство одбране Републике Србије, Радио телевизија Србије и Историјски музеј Србије.
 
На конференцији за новинаре биће речи о неколико манифестација у част Милунке Савић:
 
изложби фотографија и ордења Милунке Савић,
 
премијери РТС-овог документрано-играног филма о српској хероини,
 
премештању посмртних остатака у Алеју великана и
 
презентацији сајта посвећеног Милунки Савић.
 
Учесници конференције за новинаре биће: пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу МО, Слађана Зарић из Радио-Телевизије Србије; Слађана Бојковић, кустос Историјског музеја Србије и Мирко Радаковић, продуцент Феникс креативог студија.

 

МОРС

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иначе, занимиљивост везана за филм о којем ће сутра бити речи, а чија ће премијера по свој прилици бити 5-ог октобра на дан Милункине смрти је да у том филму Милунку игра Тања Тачић, кадеткиња Војне академије...

 

milunka-savic-snimanje-filma-dokumentarn

Извор: Курир

 

Milunka-savic-1-(3)_620x0.jpg

Извор: Вечерње новости

 

prijem_turska_2010_2.jpg

Извор: ВА ВС

Share this post


Link to post
Share on other sites

Конференција за новинаре поводом пројекта о Милунки Савић

 

На конференцији за новинаре, одржаној у Дому Војске Србије, представници Министарства одбране, РТС и Историјског музеја Србије предочили су догађаје којима ће се у наредном периоду обележити 40 година од смрти Милунке Савић и одати почаст најодликованијој жени Великог рата. 

1266410_10151831735463672_1670376708_o.j

 

Најпре нас очекује изложба фотографија и ордења Милунке Савић, која ће бити отворена од 25. септембра до 12. октобра у Малој галерији Дома Војске, затим следи премијера РТС-овог документарно-играног филма, најваљена за почетак наредног месеца, средином октобра биће презентован и сајт, својеврсни дигитални музеј посвећен нашој хероини, а у међувремену је предвиђен и пренос посмртних остатака Милунке Савић с Новог гробља у Алеју великана. Сви ти догађаји, према речима пуковника Александра Буквића, из Управе за односе с јавношћу Министарства одбране, представљају закаснели покушај да српској хероини вратимо место у историји које јој, по заслугама, припада. 

 
- Изложба “Милунка Савић – хероина Великог рата“ обухвата претежно репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, насталих углавном у Тунису, Солуну и Паризу од којих многе до сада никада нису презентоване. Својим значајем на изложби се посебно истичу, први пут јавно изложена, одликовања српске хероине, која се налазе у поседу породице. Поред тога, лик и херојска дела Милунке Савић посетиоцима ће илустровати и богата архивска грађа – копије докумената, реконструкције заставе Другог Гвозденог пука у коме се Милунка борила и униформи официра и војника српске војске тог периода, из колекције Војног музеја. Поставку ће употпунити и до сада неизлаган портрет Милунке Савић сликара Синише Лабуса, дар Друштва српских домаћина Историјском музеју Србије. У склопу изложбе посетиоци ће имати прилику да виде и инсерте из документарно-играног филма „Хероина Великог рата“, рекао је пуковник Буквић. 
 
О пројекту Радио телевизије Србије говорила је аутор филма Слађана Зарић која је, најпре, нагласила да животни и ратни пут Милунке Савић до сада нису истраживали историчари, већ публицисти и новинари, што је „допринело да прича о њој обилује више митовима, него чињеницама“. 
 
- Наше истраживање базирано је на документима српских и француских архива. Коришћени су цитати Милунке Савић, објављени у новинским чланцима и публикацијама. У филму учествују еминентни српски и француски историчари као и чланови породице Милунке Савић. Документарна форма обогаћена је реконструкцијама и драматизацијом појединих догађаја, али и играним сценама којима су илустровани битни тренуци Милункиног војевања. У филму су коришћене бројне, до сада необјављене, фотографије и једини сачувани видео записи Милунке Савић, рекла је Слађана Зарић. 
 
Документарни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата“, редитељке Иване Стивенс, рађен је у продукцији Информативног програма РТС-а уз подршку Министарства културе. Реализацију су помогли Министарство одбране које је пружило техничку подршку и Министарство спољних послова. У улози Милунке Савић је кадеткиња Војне академије Тања Тачић. У играном делу филма појављују се глумци Аљоша Вучковић и Бранислав Трифуновић. 
 
Документарни филм о Милунки Савић биће премијерно приказан почетком октобра на Првом програму Радио телевизије Србије. Представљајући допринос и подршку Историјског музеја Србије Пројекту о Милунки Савић и предстојећем обележавању 40 година од смрти храбре српске ратнице, Лидија Богдановић је истакла да је планирана заједничка изложба из фондова свих музеја у Србији, о чему је „постигнут договор“.
 
- Остварен је и контакт са француским „Музејем великог рата“, предвиђено је пресељење посмртних остатака велике хероине у Алеју великана, одмах поред места где је сахрањен њен велики командант Живојин Мишић, а планирано је још неколико догађаја у част Милунке Савић. Ово што данас најављујемо само је увод у реализацију великог пројекта. Придружили смо се Министарству одбране и Радио телевизији Србије да би смо омогућили најширој јавности да сазна истину о нашој Јованки Орлеанки, рекла је Лидија Богдановић.
 
Средином октобра биће презентован и сајт о Милунки Савић, који је израдио Феникс креативни центар. Својим богатим и мултидисциплинарним садржајем, приказаним на неколико светских језика, тај својеврсни дигитални музеј Милунке Савић, али и Великог рата у коме смо имали своју хероину, на свој начин ће отклонити грехе које је, заборавом, према Милунки Савић учинио њен народ. 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

До премијере филма...

http://www.youtube.com/watch?v=ODZacj8QUAc

И два старија рада, посвећена овој чудесној жени...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отварање изложбе „Милунка Савић – хероина Великог рата“

 

Мултимедијална изложба ордења, фотографија и докумената под називом „Милунка Савић – хероина Великог рата“ биће отворена у Малој галерији Дома Војске Србије, Браће Југовића 19, у среду, 25. септембра у 19 часова.

 

581225_10151842461158672_388496023_n.jpg

 

Изложба коју организују Министарство одбране Републике Србије, Радио – телевизија Србије и Историјски музеј Србије отвориће председник Народне скупштине др Небојша Стефановић.

 

На изложби ће први пут бити изложена одликовања српске хероине, која су власништво њене породице. Поставка “Милунка Савић – хероина Великог рата“ обухвата претежно репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, насталих углавном у Тунису, Солуну и Паризу, од којих многе до сада никада нису презентоване. Богата архивска грађа – копије докумената, реконструкције заставе Другог Гвозденог пука, у коме се Милунка борила и униформе официра и војника српске војске тог периода, илустроваће посетиоцима лик и херојска дела Милунке Савић.

У склопу изложбе посетиоци ће имати прилику да виде и инсерте из документарно-играног филма „Хероина Великог рата“ ауторке Слађане Зарић. Филм, снимљен у продукцији РТС, режирала је Ивана Стивенс, а премијерно ће бити приказан током октобра на РТС. 

Изложба ће трајати до 12. октобра 2013. године.

 

МОРС

Share this post


Link to post
Share on other sites

Премијера филма „Милунка Савић – хероина Великог рата“

 

Документарно-играни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата“ премијерно је приказан вечерас у Конгресној сали Дома Гарде на Топчидеру. Пројекцији су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Небојша Родић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и представници државног и војног руководства и дипломатског кора.

 

MJV_2568.JPG

 

Реч је о документарном остварењу ауторке Слађане Зарић, у режији Иване Стивенс, настао поводом четири деценије од смрти Милунке Савић, најодликованије жене Великог рата. Рањавана четири пута, за војничке подвиге одликована је златном Карађорђевом звездом са мачевима, златном Медаљом за храброст „Милош Обилић“, орденима Легије части IV степена (официр) и Легије части V степена (витез), француским Ратним крстом, Албанском споменицом и јубиларном спомен-медаљом Солунског фронта.

 

Најављујући премијеру филма, пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, које је домаћин вечерашњег програма, подсетио је на херојску улогу жена добровољаца у Великом рату и на значај учешћа Милунке Савић као добровољца у Балканским ратовима и Првом светском рату. 

MJV_2665.JPG

 

- Пред светом успоменом на наредника Милунку Савић, као стари морнар, стојим мирно, као што су и све савезничке војске стајале мирно у ратној луци Бизерта, давне 1918. године, када јој је адмирал Гепрат дао француски Ратни крст са златном палмом, јединој српској жени која је добила то високо одликовање – исткао је пуковник Бошковић додајући да је Милунка Савић дала Србији много више него што је Србија дала њој. 
 
Према његовим речима, Србија јој је дала четири одликовања, само једно више од савезничке Француске. 
- Зато, нека филм који ћете видети вечерас, буде још једно одликовање Милунки Савић – одликовање незаборава – поручио је пуковник Бошковић.
 
MJV_2575.JPG
 
Вечерашњи програм употпунили су и кадети Војне академије у репликама униформи српске војске као и наступ Дечијег хора „Колибри“ који је извео химну „Боже правде“ и нумеру „Креће се лађа француска“.
 
MJV_2646.JPG
 
У филму „Милунка Савић – хероина Великог рата“ учествују еминентни српски и француски историчари као и чланови породице Милунке Савић. Документарна форма обогаћена је реконструкцијама и драматизацијом појединих догађаја, али и играним сценама којима су илустровани битни тренуци Милункиног војевања. У филму су коришћене бројне, до сада необјављене фотографије и једини сачувани видео записи Милунке Савић. 
 
Филм је рађен у продукцији Информативног програма РТС-а уз подршку Министарства културе. Реализацију су помогли Министарство одбране које је пружило техничку подршку и Министарство спољних послова. У улози Милунке Савић је кадеткиња Војне академије Тања Тачић. У играном делу филма појављују се глумци Аљоша Вучковић и Бранислав Трифуновић.
 
MJV_2641.JPG
 
MJV_2692.JPG
 
Милунка Савић рођена је у Копривници код Рашке. Као двадесетрогодишња девојка, прерушена у мушкарца, као добровољац Милун Савић учествовала је у балканским ратовима. Добровољац је била и у Првом светском рату и почетком јануара 1916. године, у време повлачења Српске војске, била је тешко рањена и упућена је у Бизерту на опоравак. Други светски рат затекао ју је у Београду, када је због држања мале болнице за лечење рањених одведена у логор на Бањици. Ослобођена је захваљујући својој ратничкој слави. Умрла је октобра 1973. године и сахрањена у породичној гробници на Новом гробљу.
 
MJV_2671.JPG
 
Вечерашња премијера и приказивање филма на програму РТС-а део су активности у оквиру обележавања 40 година од смрти Милунке Савић. Осим мултимедијалне изложбе у Дому војске у Београду отворена до 12. октобра, ускоро ће бити презентован и веб сајт, својеврсни дигитални музеј посвећен нашој хероини. Предвиђен је и пренос посмртних остатака Милунке Савић с Новог гробља у Алеју великана.
 
Говорећи о утисцима наком премијере филма о Милунки Савић, начелник Војне Академије генерал-мајор др Младен Вуруна истакао је да је реч о изванредном остварењу о хероини ратова које је Србија водила почетком овог века.
 - Нажалост, неке од тих епизода у нашој историји су остале заборављене и верујем да је овај филм искупљење за тај заборав – истакао је генерал Вуруна изражавајући задовољство што су кадети Војне академије учествовали у том пројекту.  
 
Према речима ауторке филма Слађане Зарић, присуство државног врха на вечерашњој премијери веома је важно, јер на тај начин,  симболички, одају признање и државну почаст Милунки која такву врсту почасти за живота није добила. 
 - Тања Тачић и остали кадети који се појављују у овом остварењу били су веома драгоцени јер су већ упознати са војничким вештинама, што би за глумце био велики изазов – закључила је ауторка.  
 
Потпоручница Тања Тачић, која је тумачила Милунку Савић, нагласила је да је први утисак после одгледаног филма било задовољство како је све на крају испало. 
 - Велика ми је част што сам имала прилику га глумим једну тако изузетну особу која је велико име у Србији и у свету, али и то што су и моје колеге, кадети, учествовали у настајању филма – истакла је потпоручница Тања Тачић изражавајући надање да ће се филм допасти и широј гледалачкој публици.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Милунка Савић – хероина Великог рата

 

Радио-телевизија Србије премијерно ће емитовати документарно-играни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата", у понедељак 7. октобра у 21 час на Првом и Сателитском програму.

 

Филм је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима. Екранизацији приче претходило је вишемесечно истраживање и снимање у Србији и Француској, с обзиром на то да је Милунка Савић била носилац највиших одликовања обе армије: Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Легије части петог степена и Официрске легије части, француског Ратног крста, медаље за храброст „Милош Обилић". Ових дана навршава се четрдесет година од њене смрти, што је био један од повода да РТС сними и гледаоцима прикаже документарни филм о заборављеној хероини базиран на историјским чињеницама и веродостојним подацима пронађеним у српским и француским архивима. Коришћени су цитати Милунке Савић, фотографије из породичног албума као и једини сачувани видео-записи.

2U%20PRAGU,%201914.jpg

 

Документарна форма употпуњена је реконструкцијама и играним сценама из Милункиног живота. Лик Милунке Савић понела је кадеткиња Војне академије Тања Тачић, краља Александра - Бранислав Трифуновић, а војводе Путника Аљоша Вучковић.
 
То није само сведочанство о жени-борцу вредној дивљења, него и прича о жени која је уз своју ћерку одгајила још три усвојене девојчице и одшколовала још тридесеторо деце. Говори се и о улози жена у рату, о неправедно заборављеним женама које су се тада бориле у српској војсци, о Енглескињи Флори Сендс, која је заједно са Милунком Савић била у редовима елитног Другог пука, познатијег као Гвоздени пук.
milunka%201.jpg
 
Снимање филма помогло је Министарство културе, техничку подршку пружило је Министарство одбране и Министарство спољних послова.
 
Редитељ филма је Ивана Стивенс, извршни продуцент је Снежана Родић Синђелић, новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажер Мирјана Митровић, сценограф Мирослава Андрејевић, костимограф Биљана Михаиловић, продуцент Добривоје Илић, композитор Владимир Тошић. Графику и 3Д анимацију потписују Борко Ћирић и "Феникс - креативни студио".
 
Аутор филма је Слађана Зарић, уредница у РТС-у, која је аутор бројних документарних филмова: "Патријарх Павле - живот по јеванђељу", "Другарица Јованка", "Нико није рекао нећу", "Последњи дан Зорана Ђинђића"...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Само да подсетим! За који тренутак, на Првом програму Јавног сервиса ће почети емитовање документарно-играног филма "Милунка Савић-хероина Великог рата"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...