Jump to content

Исус вређа

Оцени ову тему


Go to solution Solved by Иван ♪♫,

Recommended Posts

Исус вређа

 

 

 

Да ли је Исус увек био сладак? Како се обраћао људима? Овде ћу изнети само текстове који показују да није био баш много фин, али нећу третирати проблем ружних речи у Библији и код Отаца. Требало би да то буде неки шири текст. Узех да ово публикујем, јер нас Павле позива да следимо пример Исусов, а многи се на овом форуму побуне када им се стави до знања да нису у праву, а да не помињем друге који су мотивисани разлозима само њима знаним. Ни форум ни Јеванђеље нису академске природе. Али, да сада видимо како је Исус вређао људе и колико је био „пристојан“. Побројаћу његове увреде на рачун других које налазимо у Јеванђељу. Нећу помињати дупла места.

 

Лисица (ἀλώπηξ, 1 пут, Лк 31-32).

31. У тај дан приступише неки фарисеји говорећи му: Изиђи и иди одавде, јер Ирод хоће да те убије. 32. И рече им: Идите и кажите тој лисици (εἴπατε τῇ ἀλώπεκι ταύτῃ): Ево изгоним демоне и вршим исцјељења данас и сутра, а трећи дан завршићу.

 

ἀλώπηξ. Метафорички назива Ирода Антипу лисицом. Могућа је дупла симболичка алузија: са једне стране пошто је лукав и опасан, са друге перверзан и нечист, пошто, Јевреји израз лисица су користили и за шакала, животињу која је изазивала гађење јер се хранила и лешевима.

 

 

VqtTwnL.jpg

З. Ђ. 

 

 

 

Лажов (ψεύστης, 1 пут, Јн 8, 54-55)

54. А Исус одговори: Ако ја прослављам самога себе, слава је моја ништа. Отац је мој онај који ме прославља, за кога ви говорите да је Бог ваш, 55. И не познајете га, а ја га знам. И ако кажем да га не знам, бићу лажов (ψεύστης) као и ви.

 

ψεύστης. Лажов, човек коме се не може веровати. Тако назива фарисеје.
 

Куче (κυνάριον, 1 пут, 15, 22-27)

22. И гле, жена Хананејка изиђе из оних крајева и повика му говорећи: Помилуј ме, Господе, сине Давидов, кћер моју много мучи ђаво! 23. А он јој не одговори ни речи. И приступивши ученици његови мољаху га говорећи: Отпусти је, јер виче за нама. 24. А он одговарајући рече: Ја сам послан само изгубљеним овцама дома Израиљева. 25. А она приступивши поклони му се говорећи: Господе, помози ми! 26. А он одговарајући рече: Није добро узети хлеб од деце и бацити кучићима (βαλεῖν τοῖς κυναρίοις). 27. А она рече: Да, Господе! али и кучићи једу од мрва што падају са трпезе господара њихових.

 

κυνάριον. Деминутив од κύων (пас), псић, домаће куче. Погрешно би било веровати да овде може имати и „позитивни“ смисао, симпатију. Уклопљен је овде у контекст разликовања Јевреја као синова и изабраних и домаћих животиња, осталих народа, гојим. Исус само следи јеврејски обичај, где су странци називани пашчад. Пас је према Левитском закону био нечиста животиња. Чак и данас кад некога хоћемо да увредимо кажемо: „псето“!, али у смислу животиње, док је ово било још горе, јер је за Исуса пас био нечиста животиња.

 

Разбојник (λῃστής, 1 пут, Мт 21, 12-13)

12. И уђе Исус у храм Божији, и изгна све који продаваху и куповаху по храму, и испремета столове оних што мењаху новце, и клупе оних што продаваху голубове. 13. И рече им: написано је: Дом мој - дом молитве нека се зове; а ви начинисте од њега пећину разбојничку (ποιεῖτε σπήλαιον λῃστῶν).

 

λῃστής. Разбојник, бандит. Тако назива оне који су развили бизнис у и око Храма. Реч означава неког ко на силу отима и не треба је бркати са лоповом (κλέπτης), који на кварно краде.

 

mKwvDU5.jpg

З. Ђ. 

 

Пас и свиња (κύων, χοῖρος, 1 пут, 7, 6)

6. Не дајте светиње псима (τοῖς κυσίν); нити бацајте бисера својих пред свиње (τῶν χοίρων), да их не погазе ногама својим, и окренувши се не растргну вас.

 

κύων. Пас. Метафорично: странац, човек са нечистим мислима, неразуман, содомит (вероватно у Откр 22, 15).

 

χοῖρος. Свиња. Тако тешка увреда се нигде није срела у СЗ.

 

Без мозга (ἀσύνετος, 1 пут, Mт 15, 15-16)

15. А Петар одговарајући рече му: Растумачи нам причу ову. 16. А Исус рече: Еда ли сте и ви још без мозга (ἀσύνετοί)?

 

ἀσύνετος. Непаметан, без мозга, без памети, неразуман, будала, глуп. Није проблем што неко може бити само глуп, него у јеврејском миљеу означава и покварену особу која одбија Бога (према јевр. נָבָל, Прем 1, 5; Сирах 15, 7), тако да је ова глупост, којом је Исус „частио“ своје ученике изузетне тежине. Наиме, покварен човек нема слуха за божанске ствари (Рим 1, 31).

 

Сатана (Σατανᾶς, 1 пут, 16, 21-23)

21. Од тада поче Исус казивати ученицима својим да њему ваља ићи у Јерусалим, и много пострадати од старешина и првосвештеника и књижевника, и убијен бити, и трећи дан да ће устати. 22. И узевши га Петар поче га одвраћати говорећи: Боже сачувај, Господе! то неће бити од тебе! 23. А он окренувши се рече Петру: Иди од мене, сатано (Σατανᾶ)! Саблазан си ми, јер не мислиш што је Божије него што је људско.

 

Σατανᾶς. Сатана, клеветник, непријатељ. Тако и самом Петру.

 

Неверник и перверзњак (ἄπιστος, διαστρέφω, 1 пут, 17, 14-17)

14. И када дођоше народу, приступи му човек и паде на колена пред њим говорећи: 15. Господе, помилуј сина мојега, јер је мјесечар и мучи се љуто; јер много пута пада у ватру, и много пута у воду. 16. И доведох га ученицима твојим и не могоше га исцелити. 17. А Исус одговарајући рече: O роде невјерни и покварени ( γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη)! Докле ћу бити с вама? Докле ћу вас трпети? Доведите ми га амо.

 

ἄπιστος. Неверник, непоуздан. За нас, данас, није увреда. У Исусово време је значило да не припадаш свом народу и вери, да си изопштен. Код нас може да има само моралну конотацију. Тако би неко могао рећи: Добро су га трпели...

διαστρέφω, διεστραμμένος. Окренут наопако, покварен, первертиран, корумпиран, ко оставља прави пут, враћа се уназад. 

 

Зао и прељубник (πονηρός, μοιχαλίς, 1 пут, 16, 4)

4. Род зли и прељуботворни (γενεὰ πονηρὰ καὶ μοιχαλὶς) тражи знак, и неће му се дати знак осим знака Јоне пророка.

 

πονηρός. Зао, лош, покварен, кривац, злотвор, онај ко рањава, причињава зло, за разлику од какос који се односи на суштински карактер, као што се разликује од сапрос, труо изнутра, односно дегенерисан морално).

μοιχαλίς. Прељубнца. Удата жена која чини прељубу, у преносном смислу сношај са боговима (туђим).

 

Злотвор (πονηρός, 2 пута, 7, 9-11)

9. Или који је међу вама човек од кога ако син његов заиште хлеба, камен да му да? 10. Или ако рибе заиште, да му да змију? 11. Када, дакле, ви, зли будући (πονηροὶ ὄντες), умете даре добре давати деци својој, колико ће више Отац ваш небески дати добра онима који му ишту? (Видети претходну референцу).

 

Будала (ἄφρων, 2 пута, Лк 11, 40-41)

40. Будале (ἄφρονες), није ли онај начинио и изнутра који је начинио споља? 41. Али подајте милостињу од онога што је унутра; и гле, све ће вам бити чисто.

 

ἄφρων. Неразуман, без унутарње просуде понашања, будала, глупак, без разума.

 

Пород отровница (ἔχιδνα, 2 пута, 12, 33-34)

33. Или усадите добро дрво, и род његов биће добар, или усадите рђаво дрво, и род његов биће рђав; јер се по роду дрво познаје. 34. Породи отровница (γεννήματα ἐχιδνῶν), како можете добро говорити, када сте зли? Јер од сувишка срца уста говоре.

 

ἔχιδνα. Змија, отровница, фигуративно онај који хули и онај ко преокреће лаж у истину и обратно.

 

 

xklZnwW.jpg

З. Ђ. 

 

Слепац (τυφλός, 6 пута, 15, 12-14)

12. Тада приступише ученици његови и рекоше му: Знаш ли да фарисеји, чувши ту реч, саблазнише се? 13. А он одговарајући рече: Свако дрво које није усадио Отац мој небески, искорениће се. 14. Оставите их, слепи (τυφλοί εἰσιν) су вођи слепима; а слепи слепога ако води, оба ће у јаму пасти.

 

τυφλός. Слеп, слепац. Духовно слеп. Ендемијска болест на Блиском Истоку. Можда се овде осећа резигнација код Исуса, препуштање слепаца њиховој судбини. Јер они не постоје у Очевој оптици.

 

Лицемер (ὑποκριτής, и побочни термини, 15 пута, 6, 2-7; 16-18)

2. Када, дакле, дајеш милостињу, не труби пред собом, као што чине лицемери (οἱ ὑποκριταὶ) по синагогама и по улицама да их људи хвале. Заиста вам кажем: Примили су плату своју. 3. А ти кад чиниш милостињу, да не зна левица твоја шта чини десница твоја, 4. Да би милостиња твоја била у тајности: и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. 5. И када се молиш Богу, не буди као лицемери, који радо по синагогама и на раскршћу улица стоје и моле се да их виде људи. Заиста вам кажем: Примили су плату своју. 6. А ти када се молиш, уђи у клет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме који је у тајности: и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. 7. А када се молите, не празнословите као незнабошци, јер они мисле да ће за многе рјечи своје бити услишени. 16. А кад постите, не будите суморни као лицемери: јер они натмуре лица своја да се покажу људима како посте. Заиста вам кажем: примили су плату своју. 17. А ти када постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, 18. Да те не виде људи гдје постиш, него Отац твој који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.

 ( 22, 18) 18. Разумијевши Исус лукавство њихово рече: Што ме кушате, лицемери?

 ( 23, 13-33) 13. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што затварате Царство небеско пред људима... 15. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што проходите море и копно да бисте добили једнога следбеника, и кад га придобијете, чините га сином пакла двоструко већим од себе. 16. Тешко вама, вођи слијепи... 17. Безумници и слепци!... 24. Вођи слепих, који оцеђујете комарца а камилу прождирете... 27. Тешко вама... што сте као окречени гробови, који споља изгледају лепи, а унутра су пуни костију мртвачких и сваке нечистоте. 28. Тако и ви: споља се показујете људима праведни, а изнутра сте пуни лицемјерја и безакоња (ἀνομίας). 29. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што зидате гробове пророцима и красите споменике праведника, 30. И говорите: Да смо ми били у време отаца својих, не бисмо с њима пристали у крв пророка. 31. Тиме сами сведочите за себе да сте синови оних који су побили пророке. 32. Испуните и ви меру отаца ваших. 33. Змије (ὄφεις), породи аспидини, како ћете побећи од осуде за пакао?

 

KWO1xSy.jpg

 

ὑποκριτής. Лицемер, хипокрита, дволичњак, глумац, говори једно а ради друго. Најомраженија ствар за Исуса, ако ћемо ценити по понављању увреде и систематској борби против лицемерја као „пристојног владања“ које нема живота у себи. Човек који се не предаје Богу искрено. Не верује и стога глуми да би се добро уклопио у систем.

 

ἀνομία. Безакоње. Онај ко живи ван Писма, ван Закона.

 

ὄφις. Змија. Означава и ђавола и сатану у преносном смислу. Кушала Адама и Еву у рају.

 

Закључак

Исус јасно и отворено жигоше људске мане и грешке. Не користи „пристојан“ речник. Страдају и његови следбеници. Нема расправе и убеђивања. Каже: лупио си, покварењак си, лицемер си, нема ти спаса. Како ту „терминологију“ користи и за ученике, да се наслутити да је она програмска. Он пророчки малтретира и вређа људе не би ли их освестио. То је за оне за које има наде. За другу, „непоправљиву“ групу, не показује самилост, али им једнако говори да су будале и осуђени на пропаст (подразумева се да су они својевољно пошли тим путем). Дакле, бруталност и вређање има свог смисла, јер неке побуђује на покајање, прене их из самоумишљености, другима пак само потврђује стање, оно у чему су. Не додаје квалитативно ништа ново. Слепац остаје слепац, тако да Исус ладно вели: Нека се узму за руку, ионако ће да упадну у рупу.   Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Одговори 197
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Исус вређа       Да ли је Исус увек био сладак? Како се обраћао људима? Овде ћу изнети само текстове који показују да није био баш много фин, али нећу третирати проблем ружних речи у Библији и код

Dobro, mozda je do jezika, tako su ljudi nekada pricali, bilo sasvim normalno reci nekom da je budala, glupan, pokvarenjak itd.    Ne treba sad ici u tu bukvalisticku biblijsku krajnost pa ako cemo

Ako mogu nesto da dodam. ,,Kome", da, bas tako, ali... Hristos nije vredjao. On je govorio istinu. Onaj ko vredja on to najcesce radi iz sujete, da povredi. Hristos nije to radio, on je poucavao, leci

... Исус Христос, " Господ мој, и Бог мој"...како то лепо звучи, и колико много говори... :)

"U Njegovom srcu sav oganj Bozanske ljubavi..."

     Vladika Danilo Krstic

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Dobro, mozda je do jezika, tako su ljudi nekada pricali, bilo sasvim normalno reci nekom da je budala, glupan, pokvarenjak itd. 

 

Ne treba sad ici u tu bukvalisticku biblijsku krajnost pa ako cemo da budemo Isus, ajd da koristimo iste termine koje koristi On u Bibliji, ako ih je uopste i koristio posto su drugi zapisli njegove misli i dela pa malo "ulepsali" citav govor. 

 

Sa ljudima fino koliko mozes, prijateljski. Ponekad kad preteruju onda izgrdis, a ne na svaku odvalu, pogresan potez izvredjati ko da su glupi i retardirani do bola. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Провокативан наслов, занимљив текст, не предугачак, прелепе илустрације, свекупни визуелни утисак савршен, јасно и веома читљиво, покреће на размишљање, свака част!

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Dobro, mozda je do jezika, tako su ljudi nekada pricali, bilo sasvim normalno reci nekom da je budala, glupan, pokvarenjak itd. 

 

Ne treba sad ici u tu bukvalisticku biblijsku krajnost pa ako cemo da budemo Isus, ajd da koristimo iste termine koje koristi On u Bibliji, ako ih je uopste i koristio posto su drugi zapisli njegove misli i dela pa malo "ulepsali" citav govor. 

 

Sa ljudima fino koliko mozes, prijateljski. Ponekad kad preteruju onda izgrdis, a ne na svaku odvalu, pogresan potez izvredjati ko da su glupi i retardirani do bola. 

Потписујем. Друга су времена. Али кад се неко намерно кретенише, онда му извући уши. То је све. Не видимо ни да се Исус на сваку нервирао... али кад претерају, онда им је на срБском одговарао да би га разумели. :D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Провокативан наслов, занимљив текст, не предугачак, прелепе илустрације, свекупни визуелни утисак савршен, јасно и веома читљиво, покреће на размишљање, свака част!

Хвала. То ми је и била идеја. Провокативнији и дужи текст би био за неку другу прилику. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

 

 

Будала (ἄφρων, 2 пута, Лк 11, 40-41)

40. Будале (ἄφρονες), није ли онај начинио и изнутра који је начинио споља? 41. Али подајте милостињу од онога што је унутра; и гле, све ће вам бити чисто.

 

ἄφρων. Неразуман, без унутарње просуде понашања, будала, глупак, без разума.

 

 ,,А ако ли ко рече ... Будало! Биће крив паклу огњеном." (Мт 5, 22)

 

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Dobro, mozda je do jezika, tako su ljudi nekada pricali, bilo sasvim normalno reci nekom da je budala, glupan, pokvarenjak itd. 

 

Ne treba sad ici u tu bukvalisticku biblijsku krajnost pa ako cemo da budemo Isus, ajd da koristimo iste termine koje koristi On u Bibliji, ako ih je uopste i koristio posto su drugi zapisli njegove misli i dela pa malo "ulepsali" citav govor. 

 

Sa ljudima fino koliko mozes, prijateljski. Ponekad kad preteruju onda izgrdis, a ne na svaku odvalu, pogresan potez izvredjati ko da su glupi i retardirani do bola. 

A koja je danas razlika majke ti?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

 ,,А ако ли ко рече ... Будало! Биће крив паклу огњеном." (Мт 5, 22)

 

 

Тамо је морон, будала. Ово су све синоними. Тако у Павла, 1 Кор, 1, 18 морија је оно чиме се спасавамо. Глупост, будалаштина је крст. Али се тиме спасавамо. Где је разлика? У томе што у Мт 5, 22 Ис каже ако брату кажеш будало. Није загонетка у синонимима и колико је сваки од њих тежак. Не, него коме га кажеш. Кад имаш посла са кретеном, слободно му реци. Али брату, који је заједно са тобом, месо твога меса, учесник у евхаристији, у Христу, не можеш тако да му се обраћаш. То је осуда на пакао. Зато и вели: Не судите. Зато и вели: Ако си љут на брата, иди да се помириш. Зато ти и каже: Сунце да не зађе у твом гневу.

Твоје питање је било класичан казуистички писмозналачки пример :D. Ја сам га и очекивао, азто и нисам предупредио са напоменом у главном тексту. Боље је овако. Јасније.      

  • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Isus vređa jer je istina.Razgolitio je sve iluzije i zablude ljudskog ega.

Али онда, угледајући се на њега, јер нам је то заповеђено, могу и Ава и Кратос! А лепо су се извређали у више наврата! :)) Сада умиремо од досаде... Баш безвезе... Кратос, ако ти нећеш да ме оплетеш, ја ћу тебе! :D Нема везе за шта, нешто ћу већ да ти нађем... 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Али онда, угледајући се на њега, јер нам је то заповеђено, могу и Ава и Кратос! А лепо су се извређали у више наврата! :)) Сада умиремо од досаде... Баш безвезе... Кратос, ако ти нећеш да ме оплетеш, ја ћу тебе! :D Нема везе за шта, нешто ћу већ да ти нађем... 

Ljudski je izvređati,božanski oprostiti.Šetamo međ ta dva extrema.Mada jeste dosadno to stalno kao sve fino i lepo,nema vatre...al valjda se pripremamo za eshaton...moram da osmislim sad neke prepodobne uvrede.. :)))

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ljudski je izvređati,božanski oprostiti.Šetamo međ ta dva extrema.Mada jeste dosadno to stalno kao sve fino i lepo,nema vatre...al valjda se pripremamo za eshaton...moram da osmislim sad neke prepodobne uvrede.. :)))

Паде ми једна на памет: познам ти најлепшу сестру коју имаш! :cheesy3:  :))  :D

Е, немој да се љутиш - то је библијски речено...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

 

Закључак

Исус јасно и отворено жигоше људске мане и грешке. Не користи „пристојан“ речник. Страдају и његови следбеници. Нема расправе и убеђивања. Каже: лупио си, покварењак си, лицемер си, нема ти спаса. Како ту „терминологију“ користи и за ученике, да се наслутити да је она програмска. Он пророчки малтретира и вређа људе не би ли их освестио. То је за оне за које има наде. За другу, „непоправљиву“ групу, не показује самилост, али им једнако говори да су будале и осуђени на пропаст (подразумева се да су они својевољно пошли тим путем). Дакле, бруталност и вређање има свог смисла, јер неке побуђује на покајање, прене их из самоумишљености, другима пак само потврђује стање, оно у чему су. Не додаје квалитативно ништа ново. Слепац остаје слепац, тако да Исус ладно вели: Нека се узму за руку, ионако ће да упадну у рупу.   

 

 

Осврнуо бих се на ово. Можда сам цепидлака, али када се исказ (закључак) започне са "Дакле," он мора да буде потпун, логички беспрекоран и да у потпуности следи из претходно установљеног (премиса). Овде закључак није да бруталност и вређање има свог смисла, то је "тачан али непотпун" исказ, да употребим фразу из оног вица. Закључак је да ако је човек у истини, види истину и зна (не само убеђено верује) да је то истина, односно у Исусовом случају да јесте Истина, тек онда бруталност и вређање има свог смисла. Тај степен сигурности имамо нпр. у васпитној комуникацији са децом. Или са непросвећеним људима око неких елементарних ствари. Али ако се ради о комплексним питањима, како можемо бити сигурни да ако неко исказује ароганцију заиста зна о чему говори? Да, Исус је испољавао арогантно понашање према незналицама, а незналице нису биле свесне да су незналице и био је у праву. Али исто тако и незналица на положају испољава арогантно понашање према другим незналицама и није у праву, а једнако се понаша. Скромност код великих умова не мора бити проста болећивост према другима и фино и пристојно понашање. Можда нису 100% сигурни у оно што говоре, јер исто тако велики умови себе преиспитују и не излазе са нечим самоубеђено ако унапред нису свесни са којих се све страна њихова идеја може напасти и свесни да сваки од тих напада пада у воду. Тако да човек који сме себи да допусти Исусов арогантни став (и остала понашања која бисмо окарактерисали као "проблематична"), мора претходно у себи да оствари све Исусове врлине, иначе зида кућу од крова. Зар не?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Осврнуо бих се на ово. Можда сам цепидлака, али када се исказ (закључак) започне са "Дакле," он мора да буде потпун, логички беспрекоран и да у потпуности следи из претходно установљеног (премиса). Овде закључак није да бруталност и вређање има свог смисла, то је "тачан али непотпун" исказ, да употребим фразу из оног вица. Закључак је да ако је човек у истини, види истину и зна (не само убеђено верује) да је то истина, односно у Исусовом случају да јесте Истина, тек онда бруталност и вређање има свог смисла. Тај степен сигурности имамо нпр. у васпитној комуникацији са децом. Или са непросвећеним људима око неких елементарних ствари. Али ако се ради о комплексним питањима, како можемо бити сигурни да ако неко исказује ароганцију заиста зна о чему говори? Да, Исус је испољавао арогантно понашање према незналицама, а незналице нису биле свесне да су незналице и био је у праву. Али исто тако и незналица на положају испољава арогантно понашање према другим незналицама и није у праву, а једнако се понаша. Скромност код великих умова не мора бити проста болећивост према другима и фино и пристојно понашање. Можда нису 100% сигурни у оно што говоре, јер исто тако велики умови себе преиспитују и не излазе са нечим самоубеђено ако унапред нису свесни са којих се све страна њихова идеја може напасти и свесни да сваки од тих напада пада у воду. Тако да човек који сме себи да допусти Исусов арогантни став (и остала понашања која бисмо окарактерисали као "проблематична"), мора претходно у себи да оствари све Исусове врлине, иначе зида кућу од крова. Зар не?

Хвала на прецизирању Закључка. Ово је добро тумачење онога што сам изнео. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу


×
×
  • Креирај ново...