Кратос 15345 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Da,ali Hristos nije imao samo 5 rana... Pet ubodnih rana. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Pontifex Emeritus 2096 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Да, грб Србије, а који се погрешно сматра за српски народни грб (јер народи немају грбове) је комбинација византијских знамења (двоглави орао) и знамења династије Палеолога (крст са четири "оцила") и Анжујаца (љиљани). какве везе имају хералдички кринови/љиљани у грбу Србије са Анжујцима? никакве. то је стара заблуда која нема историјску подлогу, јер Немањићи са Анжујцима нису били у сродству. кринови не долазе са грба Анжујаца, него са краљевских инсигнија (круне и жезла) које је Стефан Првовенчани добио из Рима. 2 Благовесник and Ћириличар је реаговао/ла на ово Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Arsenija 12172 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Pet ubodnih rana. Mislis-> sake,stopala,rebro ? Ja sam mislila na sve rane. P.s. A rana,ni broja se ne zna... Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Кратос 15345 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Mislis-> sake,stopala,rebro ? Da.Pet krsnih rana. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Pontifex Emeritus 2096 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 иначе, у грбу Србије не налазе се слова, него огњила. уосталом, као и у знамењу Палеолога (јер Псеудо-Кодин не каже да су бете/вите, него ''пирекволон'' - огњила). сам грб спада у загонетне, јер нема званично тумачење. мађутим, грб треба посматрати као целину и према њој тражити и смисао. који је свакако сакралне природе, с обзиром да је крст средишњи елемент (ординарија). Псалам 96. 1. Господ царује: нек се радује земља! нек се веселе острва многа.2. Облак је и мрак око Њега; благост и правда подножје пријестолу Његову.3. Огањ пред Њим иде, и пали наоколо непријатеље Његове.4. Муње Његове сијевају по васиљени; види и стрепи земља.5. Горе као восак топе се од лица Господњега, од лица Господа свој земљи.6. Небеса казују правду Његову, и сви народи виде славу Његову.7. Нек се стиде сви који се клањају киповима, који се хвале идолима својим. Поклоните му се сви богови.8. Чује и радује се Сион, и кћери се Јудејске веселе ради сýдôвâ Твојих, Господе!9. Јер си ти, Господе, висок над свом земљом и надвишујеш све богове.10. Који љубите Господа, мрзите на зло. Он чува душе светаца својих; из руку безбожничких отима их.11. Свјетлост се просипа на праведника, и весеље на оне који су права срца.12. Радујте се праведни о Господу, и славите свето име његово. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Рилски 1193 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Pet ubodnih rana. Ма не ради се о ранама.. То најбоље да нам профа Зоки (Ђуровић) појасни .. али ја у слободном тумачењу бих у симболику Католичког ,,кршћења'' убацио и један прст за Папу.. А на концу ..и ми се ,,крстимо,, целом шаком, само су нам три прста спојена и одигнута у односу на остала два..јер сваки прст има своју симболику при ,,кршћењу'' .. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Кратос 15345 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Ма не ради се о ранама.. То најбоље да нам профа Зоки (Ђуровић) појасни .. али ја у слободном тумачењу бих у симболику Католичког ,,кршћења'' убацио и један прст за Папу.. А на концу ..и ми се ,,крстимо,, целом шаком, само су нам три прста спојена и одигнута у односу на остала два..јер сваки прст има своју симболику при ,,кршћењу'' .. Pa dobro da.Kod nas tri spojena označavaju Svetu Trojicu a dva dvostruku prirodu Hrista,Bogočoveka.Koliko znam katolici imaju ovu simboliku koju sam napomenuo i krste se otvorenom šakom. Papa mi je totalno nebitan lik tako da ne bi trošio prste na njega. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Arsenija 12172 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 @@Рилски, Pitajte profesora Djurovica da nam pojasni tu simboliku. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Jace Jerimoth 10103 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 https://www.pouke.org/forum/topic/31789-%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B0/ Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Данче* 38178 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Значи да смо народ најпрви Вала и најкреативнији. 5 Ignjatije, Плутон, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Рилски 1193 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Pa dobro da.Kod nas tri spojena označavaju Svetu Trojicu a dva dvostruku prirodu Hrista,Bogočoveka.Koliko znam katolici imaju ovu simboliku koju sam napomenuo i krste se otvorenom šakom. Papa mi je totalno nebitan lik tako da ne bi trošio prste na njega. Ja ne$to tripujem da je Palac ..ili Policis na latinskom heh .. Papin udeo .. Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Zayron 8331 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 @@Рилски, Pitajte profesora Djurovica da nam pojasni tu simboliku. No, heraldika iliti grboslovie je dosta komplikovana i zahtjevna stvar, tamo se i zbog najmanje sitnice zvrtlo značenje i simbolika naopako: Evropski parlament zabunom dočekao Hrvatsku znakom iz vlade fašista Tamo ih je bilo sigurno i takvih oduševljenih dočekom europslanika, mogu mislit. Evropský parlament omylem přivítal Chorvatsko znakem z vlády fašistů http://zpravy.idnes.cz/evropsky-parlament-zamenil-chorvatsky-znak-fm5-/zahranicni.aspx?c=A130628_162117_zahranicni_im Цитат Share this post Link to post Share on other sites
Pontifex Emeritus 2096 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 На пример, хрватски национални грб "шаховница" је заправо једно од старословенских знамења. могуће је.. међутим, шаховница није постала грб Хрватске због старих Словена, него зато што су је увели Хабзбурзи (крајем 15. и почетком 16. века), да би тим новоустановљеним грбом означили свој крунски посед на који су претендовали. иначе, шаховница је врло чест мотив у немачкој хералдици, довољно је прелистати старе грбовнике па да се закључи одакле је дошла. 2 RYLAH and Плутон је реаговао/ла на ово Цитат Share this post Link to post Share on other sites
kordun 7984 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 Па на овој слици Милош и свештеник имају спојена три прста, као и још неки, а ови који имају раздвојене не делују да су их намерно раздвојили a kako izgleda kad dijeluje namjerno razdvojeno, mislim koja je razlika kad djeluje namjerno razdvojeno od nenamijerno razdvojenog, jel me mores nauciti tom cudu ziv bio? 1 Crveni Baron је реаговао/ла на ово Цитат Share this post Link to post Share on other sites
kordun 7984 Пријави поруку Написано Октобар 1, 2015 осим традиције митинга из 1990-их a sta ti je tradicija mitinga devedesetih? 1 Crveni Baron је реаговао/ла на ово Цитат Share this post Link to post Share on other sites