Jump to content
JESSY

Žene koje suviše vole – Zašto žene postaju opsednute i ostaju u odnosu koji ih ugrožava?

Recommended Posts

                                                                                         zene-koje-suvise-vole.jpg?w=625

 

Zašto žene postaju opsednute i ostaju u odnosu koji ih ugrožava?
Žene koje se zaljubljuju u muškarce sa problemima (tipa: alkoholičari, nasilnici, kockari, ženskari, emotivno distancirani…) sklone su vjerovati da će ih snagom svoje ljubavi promijeniti i „pomoći im“. Nakon što detektiraju njihovu „grešku“ one se bacaju na misiju promjene njegovog ponašanja ili osećaja. Razlog zašto ih privlače „muškarci sa greškom“ je u njihovoj potrebi da budu potrebne što smanjuje rizik da će biti ostavljene. Bitan faktor magične vezanosti za ovakvog muškarca je izazov, sadržan u zadatku korekcije njegovog ponašanja i nada da će ih on na kraju voleti onako kako zaslužuju. Ženice moje, POMOZITE SEBI A NE NJEMU. S njime je sve OK (barem dok ima žena koje su kao vi).

 

Ovakve žene seksualno ne privlače muškarci s kojima se ne bore. Takvi su joj dosadni. Zabrinutost, strah i bol povod su ostanka u takvoj vezi s kojom su svi nezadovoljni. Očekivane promjene se izjednačavaju s ljubavlju a do njih ne dolazi. Mučnina u želucu koju žena osjeća u ovakvoj vezi za nju je glavni pokazatelj ljubavi. Muškarci koji su joj emotivno dostupni i bez ozbiljnijih životnih problema za nju nisu izazovni… Sa njima nema borbe, neizvesnosti i mučnine pa samim tim ni ljubavi. One ne znaju kako se ponašati sa muškarcima koji su nježni, pažljivi i stvarno zainteresirani za nju. Baš takvu kakve je. Spremne su za izazov ali ne i za jednostavno uživanje u muškarcu i zdrav partnerski odnos. U vezi u kojoj ne mora da manervrirati i manipulirati da bi je održala, takva žena ne zna što da radi. Navikla na uzbuđenje i bol, borbu, poraz, veza koja nema ove komponente za nju je previše krotka da bi bila značajna. Takva žena se čak osjeća nelagodno u prisustvu stabilnih i pouzdanih muškaraca, pa iz sebe imaju niz bezuspješnih veza. Često nakon ovih ljubavnih brodoloma pitaju šta sa njima nije u redu, da li ih je „nemoguće voljeti“, da li su vrijedne ljubavi… Ne shvaćaju da su njihovi izbori takvi da su unapred osuđeni na propast. Sve dok ne odustanu od koncepta fatalne ljubavi i potrebe da pomažu partneru u „mijenjanju nabolje“ i dok se ne nauče osećati lagodno sa muškarcem kojem je njezina dobrobit jednako važna kao i njegova, one neće uspjeti da ostvariti uspješnu vezu.
Zašto se onda kvalitetne žene uopće zaljubljuju u pogrešne muškarce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Jedan od razloga je romantiziranje patnje zbog ljubavi koja je prisutna u našoj kulturi. Od pop pjesama do opere, od sapunica do block-bustera i kazališnih predstava, okruženi smo sa bezbroj primjera neuzvraćene i bolne ljubavi koja se glorificira. Takvi kulturni modeli stalno nam govore da se dubina ljubavi može mjeriti bolom koji ona stvara i da oni koji iskreno pate-iskreno vole.
  • Pored toga, uverenost u terapijsku moć ljubavi takođe ih navodi da biraju one partnere kojima su njihove terapijske usluge potrebne. One ljubav izjednačavaju sa mijenjanjem partnera i ako nemaju osobu pored sebe kojoj pomoći, nemaju ni ljubav. Izvor ovakvih vjerovanja prvi puta nam serviraju u bajkama. Sjetite se bajke „Princeza i žaba“ u kojoj princeza poljubi ružnu, ljigavu i krastavu žabu, nakon čega se ona pretvara u prekrasnog princa. Poljubac kao simbol ljubavi predstavlja terapijsku moć koju ljubav ima i koja pretvara ružno u lijepo, zlo u dobro. Ovaj motiv i prikaz ljubavi kao moćnog sredstva da se neko promeni na bolje vidimo i u bajkama: Uspavana ljepotica, Ljepotica i zvijer…

Dakle, uverenost da ljubav znači mijenjanje partnera na bolje, je jedan od razloga zašto se neki ljudi opredeljuju za problematične partnere sa kojima ostvaruju odnos. Ipak, to nije jedini razlog…

  • Djetinjstvo. Preciznije -tata. Žene koje su imale očeve alkoholičare, nasilnike koje su u svom ljubavnom životu birale iste takve partnere. Nije rijetkost da žena koja je imala oca alkoholičara svaki put iznova bira partnera sa istim problemom. Žena čiji otac nikada nije bio emocionalno prisutan, nalazi muškarca za čijom pažnjom žudi, a ne može ga osvojiti. Žena iz nasilne porodice pronalazi muškarca koji je zlostavlja. Svako bi se normalan zapitao, što je tjera da se ponovo stavlja u situaciju u kojoj će patiti zbog istih stvari zbog kojih je patila u djetinjstvu. Ono što se dešava, naravno na nesvjesnom nivou, je da ih upravo taj bol navodi da biraju iste muškarce kao što su bile osobe koje su voljele u djetinjstvu a koje im ljubav nisu uzvraćale ili su je čak zloupotrebljavale. To nužno ne mora biti otac već i neka druga značajna figura… Žene sa bolnim iskustvima sa osobama koje su u djetinjstvu voljele, pogrešno su shvatile da je razlog zašto im ljubav (najčešće očeva) nije bila uzvraćena. Kao djevojčice nisu si mogle objasniti da sa njihovim očevima nešto nije u redu, da su oni ti koji imaju emocionalne probleme zbog kojih ih zanemaruju ili zlostavljaju. Ono što je njihov dječiji um, zaključio je da sa njima nešto nije u redu i da su one te koje nešto rade pogrešno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod tih žena prisutan je osećaj inferiornosti zato što su sebe ubijedile da nepravedan tretman kome su bile izložene u djetinjstvu i zaslužuju. Njihovo samopoštovanje je klimavo a ljubavi prema sebi, gotovo da nemaju… Uvjerene da zbog svog ponašanja nisu dobile ljubav koju zaslužuju one se upliću u vječnu borbu za ljubav. I ne samo da se kod njih na osnovu ovakvog iskustva u djetinjstu razvila težnja da se za ljubav opsesivno bore nego i da se za tu ljubav bore na pogrešnom mjestu, pored muškarca sličnog onome od koga tu ljubav nikada nisu dobile. Na taj način, one u sadašnjosti obnavljaju one odnose koje su imale u djetinjstvu u nadi da će ovog puta uspjeti izboriti se za ljubav koja im je u djetinjstvu uskračena.

Zapravo… Birajući ovakve muškarce od kojih je ljubav nemoguće dobiti, sebe utvrđuju u uvjerenju da sa njima nešto nije u redu i da su „nevoljive“. Kada im to ne uspije sa jednim (alkoholičarem, nasilnikom…), nakon što ne uspiju da ga promijene i izbore se za njegovu ljubav, one iznova biraju sličnog i ponovo se upuštaju u borbu koja je unapred osuđena na poraz. Idući iz jednog u drugi neuspjeh, njihovo samopoštovanje je sve manje, sve su više uvjerene da nemaju sreće u ljubavi i da vjerojatno ljubav i ne zaslužuju..

Ključni korak u napuštanju ovog disfunkcionalnog ponašanja je izgradnja osećanja vlastite vrijednosti i ljubavi prema sebi, koja je glavni preduvijet za ostvarenje uspješnog i ispunjavajućeg emotivnog odnosa.

Izgradnja ljubavi prema sebi vodi oslobađanju od opsesivne potrebe da se uspostavi odnos koji će biti obojen potrebom da drugome budu potrebne, da mijenjaju partnere i na taj način sebi dokažu da su vrijedne ljubavi.

 

Robin Norwood „Žene koje previše vole“

 

https://poznajsebe.wordpress.com/2015/09/24/zene-kije-suvise-vole/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ех, кад  би било могуће...овакве текстове ставити на све билборде уместо реклама  разноразних, бар на месец дана. Много нас је залуталих. Можда би некога освестиле ове речи...помогле му да схвати..- пре грешке.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ја ипак мислим да је нека софтверска грешка у питању. Треба ту мало прчкати по коду да се види гдје бочи, додати коју линију наредби и то је то.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Са наведеним категоријама мушкараца не треба ништа имати, нити било шта започињати. То се одмах у старту одбије. Што пре, то боље. Мене посебно иритирају ти емотивно дистанцирани. Фуј. А иначе, кад је у питању права особа која зна да воли и даје се, ништа није сувише. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvjerene da zbog svog ponašanja nisu dobile ljubav . . .

. . .nakon što ne uspiju da ga promijene i izbore se za njegovu ljubav . . .

Sustina problema - sloboda. :) Sto se spiska tice dodala bih i koncept "osvajanja" koji se svodi na "Kako "osvojiti" ljudsko bice k'o da je Lihtenstajn".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zašto žene postaju opsednute i ostaju u odnosu koji ih ugrožava?

Valjda zato sto nemaju dovoljno samopouzdanja,a sve cesce ni mogucnosti .Ponekad zene nemaju drugog izbora ...Da li je zapravo sve tako,ja zaista ne znam...Mozda. Ali verujem da je to mali procenat... Sta zene zele...Ne bih o tome...jer bih uglavnom napisala nesto iz svog ugla...   3384.gif    ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ма јок, опет сте скренуле у ћорсокак. Женски софтвер има проблем када дође до линије кода “да жена буде послушна мужу” и ту настане куршлус. Обично тада информација потекне у два супротна правца. Један је мисија спашавања са негативним исходом, а други тоталитарна влада са незајажљивом потребом доминације. Ја мислим да треба мијењати софтвер или га бар мало дорадити.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ма јок, опет сте скренуле у ћорсокак. Женски софтвер има проблем када дође до линије кода “да жена буде послушна мужу” и ту настане куршлус. Обично тада информација потекне у два супротна правца. Један је мисија спашавања са негативним исходом, а други тоталитарна влада са незајажљивом потребом доминације. Ја мислим да треба мијењати софтвер или га бар мало дорадити.

:)

 

Не капирам.

Share this post


Link to post
Share on other sites
......Preciznije -tata.....Žena čiji otac nikada nije bio emocionalno prisutan, nalazi muškarca za čijom pažnjom žudi, a ne može ga osvojiti.  

 

 

Велику улогу црква има овде. Не знам како, али кад жена (дете), схвати да је Бог једини Отац, чини ми се да тада отац ( телесни ) или мајка, престаје да буде "приоритетни узор". Чини ми се да је могуће да дође дође до "одвајања"  од дотадашњих илузија (не од родитеља, они су увек наши родитељи ) и до реалног погледа на живот. Прихватимо њих какви јесу,њихов живот- њихов избор, ми имамо свој. Уз то и да одбацимо самосажаљевање и престанемо да мислимо шта је нама  ускраћено у прошлости, већ шта смо добили , а било је и добитака сигурно....али нам за то опет треба Бог, Црква, преумљење...а то је доступно свима нама уз мало труда и вере.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...