Jump to content

Епископи на Твитеру?

Оцени ову тему


Препоручена порука

458391_tviter_orig.jpg

 

 

Имам конкретан предлог. Сматрам да би наши Архијереји СПЦ требали да отворе профиле на Твитеру (барем они који су склони ка употреби савремених средстава комуникације и савремене технологије). Чињеница да је ова друштвена мрежа све заступљенија у свету па и код нас, да се поприлично разликује од Фејсбука и да је јавна и отворена. Свако на интернету може читати било чије твитове (није услов да и ти имаш профил да би другог читао), осим ако профил није закључан.

Како сам и сам дугогодишњи корисник Твитера, планирао сам да овај предлог (немој да се смејете) пошаљем неким епархијама, па ће можда неко од секретара (или особља) који чита мејл да пренесе свом Епископу овај скромни, искрени предлог.

 

Свако ће се запитати- А што да наши Епископи отварају профил?

Чињеница је да Цркву (СПЦ) нападају данас сви редом, од политичара (скоро и потпредседник ДС-а Борко Стефановић у свом Програму изнео предлог да веронаука треба да се "врати" у цркву и да се верске заједнице опорезују, и није једини који то мисли) до лаика. Новинари раде свој део "посла" (читај: битна им је афера, а то што не познају материју, нема везе...). 

Јесте, имамо и веронауку и сајтове и свашта нешто... али на Твитеру, мислим, некако би ти наши Епископи били ближе лаицима, и верном и неверном народу, који очигледно тражи одговоре.

 

Скоро прочитах да је Твитер тим направио сарадњу са Католичком црквом. Наиме, ради организације посете Папе САД-у, Твитер тим на семинарима обучава њихове великодостојнике (кардинале, надбискупе, бискупе) око употребе ове друштвене мреже. Многи кардинали и бискупи већ имају профиле. И, могу вам рећи, делује доста занимљиво.

 

 

п.с. У следећем посту преносим тај текст.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Преносим линк једног текста са насловом "Папа долази. Бискупи, крените са твитањем."

Линк ка оригиналном тексту, на енглеском језику, налази се на дну овог поста.

 

 

(мој превод за оне који не знају енглески. Морам да се оградим- превод и није баш нешто квалитетан, не замерите)  

 

 

Папа долази; бискупи, почните са твитањем

 

Надбискуп Џон Вестер је приметио да је свештеник, коме се обраћао, ометен.

Заинтригиран, Вестер га је питао о чему се ради. Свештеник је објаснио да је његов нећак направио ново средство комуникације и да сада међусобно размењују  кратке поруке о томе где су били, шта су јели. Вестер се нашалио да свештеников нећак треба да се врати учењу.

Годинама касније, свештеник и нећак, оснивач Твитера Џек Дорси, су се последњи смејали.

Не само да је платформа друштвеног медија у вредности од неколико стотина милиона долара, него је постала главно средство комуникације папе Фрање и десетине кардинала и бискупа, укључујући и самог Вестера. Данас, када се амерички католици припремају за долазак папе Фрање, шачица твитујућих бискупа нерадо припрема своје вршњаке да се логују и да почну да твитују.

Вестер, који ће ускоро бити постављен за надбискупа Санта Фе, један је од око 40 бискупа који су активни на Твитеру, према Америчкој бискупској конференцији (АБК). То значи да око 160 не твитује и АБК  ради да то промени. Представници фирме са седиштем у Сан Франциску обучавају бискупе, и њихово особље, како да користе Твитер и како да Твитер буде део папских разговора у септембру.

Бискуп Берлингтона (Вермонт) Кристофер Којн, председник Одбора за комуникацију АБФ, изјавио је сајту КРУКС,  да су два хаштага (кратка фраза која почиње # тарабом и помаже да се сортирају хиљаде твитова који се објаве сваке секунде) изабрана да помогну твитер корисницима да буду у току са папином посетом Вашингтону, Њујорку и Филаделфији #PopeInUs  #ElPapaEnUSA

Којн је изјавио да има смисла то што користи Твитер у својој бискупији, како би се одазвао папином позиву да цркву  приближи људима тамо где се они налазе.

„Они не морају да долазе код вас, ви идите к њима. То је више јеванђељски, изаћи и проповедати добру вест“, рекао је он.

Вестер се слаже, говорећи за КРУКС, „да је Св.Павле данас жив, верујем да би непрестано користио друштвене мреже, јер је то одличан начин да ширите вест.“

Када се папа Бенедикт XVI придружио Твитеру, Ватикан је морао да превазиђе оштар скептицизам код неких старијих црквених лидера у погледу коришћења нове технологије. Неки су сматрали да 140 карактера у папиној поруци, што је лимит на Твитеру, јесте испод достојанства папске канцеларије.

„Али људи су рекли исту ствар и о Радио Ватикану пре 50 година“, рекла је Клер Дијаз Ортиз, аутор књиге „Twitter for Good“ и члан Твитер тима који је помогао Светој Столици да се повеже 2013. године. Она је рекла да је изненађена отвореношћу одређеног особља  Ватикана ка новим медијима као и ефикасношћу папе Фрање у употреби овог средства.

 

 „То је супер органско“, рекла је она, „очигледно је да је он папа и да ту има више слојева, али када погледате његове твитове, схватићете  да је он транспарентан, онолико колико може бити у односу на његову позицију.“

Пре неколико година, Твитер је увидео да су верски лидери међу најактивнијим корисницима друштвене мреже а данас тим људи ради на обучавању верских лидера, међу њима и католичких бискупа.

Папа Фрања је један од најутицајнијих верских лидера на Твитеру, твитује на 9 језика уз око 20 милиона пратиоца. Овај успех помаже при убеђивању неких америчких бискупа, који су скептични по питању коришћења Твитера, да се придруже мрежи.

 

„Мислим да све што виде да Св.Столица ради, они желе да се угледају на то што ради“, каже Којн. Наравно, неће сваки бискуп да дође на мрежу. „Увек ће бити неких који ће нерадо користити друштвену мрежу. Не значи да је неуспешан, већ само другачији.“

Хелен Осман, секретар Одбора за комуникацију при АБК, која координира Твитер обуком, изјавила је да има велика очекивања.

 „Нисам сигурна да је Црква икада била авангарда неком медију, али када једном уђемо у то, онда смо максимално у томе“, рекла је она.

Особље конференције је присуствовало вишесатном семинару ове недеље, и очекивано је учешће бискупа, уживо и „online и у наредним месецима.

 

Када је папа посетио Филипине ове године, постављен је нови рекорд у твитању. Десило се да је мрежа тада пала. Да би ово избегли, „AT&T and Verizon“ планирају да поставе  хотспот уређаје у Вашингтону и Филаделфији да би посетиоцима дали могућност да на друштвеној мрежу учествују у папиној посети.

Међу онима који ће твитовати из Вашингтона (ДК), биће и ,некада скептични, Вестер.

„То је начин да непосредно одговорим, да поделим шта видим и мислим, да се повежем са људима у надбискупији“, каже он.

 

Ево неких примера како амерички бискупи твитају:

 

(саме твитове нисам преводио- погледај линк и на крају текста и саме твитове)

 

http://www.cruxnow.com/church/2015/05/29/the-pope-is-coming-bishops-start-your-tweets/

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Гости

Веома занимљиво. 

 

Лично не користим много твитер али схватам његов потенцијал. Оно што мислим да је потребно јесте већа присутност епископа и свештеника на друштвеним мрежама, оваквим сајтовима као што су Поуке и сл.

 

На пример, патријарх Кирил има свој профил на овом сајту https://elitsy.ru/где објављује слике са служења, посета итд.. такође има профил на фб.

 

Не знам да ли неки епископ има званичан профил на фб? Колико сам приметио само вл. Андреј и вл. Антоније.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Да, и то што имају на ФБ-у сигурно уређује неко од секретара, администрације, сарадника. А верујем да би било занимљиво, уз то и корисно, да људе мало ближе упознају наше епископе. Да то нису људи који седе иза затворених двери и воде велику политику, склони аферама. Већ су то људи као и сви ми.

 

А скроз ми је занимљиво како су то, делимично наравно, прихватили католички кардинали.

 

Твитер је огроман потенцијал јер га многи прате, читају. Данас је, чак, постао и извор информације за новинаре.

 

Нпр, сећам се да сам један од првих сазнао да ће папа посетити Сарајево 6.јуна, тако што је новинар који прати папу то твитнуо 2 минута након што је овај објавио да ће посетити Сарајево 6.јуна (на тргу Св.Петра, за време Ангелус молитве).

 

Твитер данас имају, не само новинари и "звезде", већ и разни државници, политичари. То је мрежа где не постоје границе. Свако се свакоме може обратити.

  • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ne znam, meni je to baš neprikladno...Razumem i podržavam arhimandrite i istaknutija monaška lica i sveštenike, ali za Episkope, vikarne i obične, koji imaju svoje press službe, to je nepotrebno. I siguran sam da oni ne bi pisali na njima

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

У принципу, епископи би за почетак требало да почну да користе интернет. Да им се лепо објасни шта је то, где се кликће... и најважније - за шта служи ово црвено дугме?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ево овде имамо прилику да било шта питамо истакнуте људе из црквеног живота. А сви смо поучени у вери да је икона Христова управо епископ на Литургији. Зар не би било корисно за све да чују и формалне и неформалне речи наших архијереја. Лично мислим да имамо епископе којима треба да се поносимо, људе који су велики духовници, мисионари, интелектуалци. 

Владику Порфирија углавном нападају због његовог ангажовања око РРА. Али, сви они који га нападају никад нису саслушали неку његову проповед и слично.

 

Не могу баш да замислим да Атанасије Јевтић користи Твитер или Његова Светост, патријарх Иринеј, али ми је скроз реално да га користе Порфирије, Максим, Теодосије, Андреј, Григорије...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

У принципу, епископи би за почетак требало да почну да користе интернет. Да им се лепо објасни шта је то, где се кликће... и најважније - за шта служи ово црвено дугме?

misliš da ne znaju?  :D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ево овде имамо прилику да било шта питамо истакнуте људе из црквеног живота. А сви смо поучени у вери да је икона Христова управо епископ на Литургији. Зар не би било корисно за све да чују и формалне и неформалне речи наших архијереја. Лично мислим да имамо епископе којима треба да се поносимо, људе који су велики духовници, мисионари, интелектуалци. 

Владику Порфирија углавном нападају због његовог ангажовања око РРА. Али, сви они који га нападају никад нису саслушали неку његову проповед и слично.

 

Не могу баш да замислим да Атанасије Јевтић користи Твитер или Његова Светост, патријарх Иринеј, али ми је скроз реално да га користе Порфирије, Максим, Теодосије, Андреј, Григорије...

Koristi kompjuter sigurno dok piše naučna dela...a od Word-a do Interneta mali je korak... :)

  • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

То је супер, али се занемарује време. Да ли стварно мислите да епископ треба да своје слободно време проводи по интернету, фб, твитеру? Они и овако имају мало времена за молитву, читање, и ако би те активности заменили Интернетом, мислим да би било лоше и за њих и за све нас.

 

Сматрам да је Интернет, па и друштвене мреже, поље где Црква треба више да се ангажује.

 

Рецимо, ја бих решио на такав начин да као послушање буде и праћење Интернета, и активно учешће на њему, али ограничено, и под контролом духовника. И мислим да би на том послушању монаси требали да се мењају на недељном нивоу. Једне недеље је један монах на интернету где преставља себе, свој манастир, своју епархију, Цркву, следеће други, и тако редом. Око онога што прочита, и што напише, пошаље у етар, треба да се консултује, пита, разговара о томе са игуманом (духовником, братијом), где би потврђивао (кориговао) и своје ставове, и разумевање прочитаног.

 

Ипак на Интернету, поред корисних информација, се налази гомила будалаштина, којима хранимо своју душу, и уносимо то несвесно у себе.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...