Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Оцени ову тему

Recommended Posts

За Дарка Станојевића, артиљеријског поручника из Кнића, цео досадашњни живот као да је био борба. Најпре се за отаџбину борио на КиМ у рату 1999, затим против тумора на мозгу, од кога је оболео три године после, а како је после операције којом му је одстрањен тумор оболео од епилепсије, од тада до данас се бори и са том болешћу и у судници за права која још увек није остварио иако у своју корист има две пресуде којима се Република Србија обавезује да му исплати накнаду штете у висини изгубљене зараде за период од 2002. до 2012. После 13 година, суђење још траје, Дарко за све време ни динар није добио, а повремена помоћ коју прима од људи добре воље ни изблиза не може да покрије трошкове лечења и свакодневних најосновнијих потреба. Поред свега овог, кућа у којој живи, прављена од блата још пре Другог светског рата, оштећена је у земљотресу 2010. и од тада није потпуно санирана.

 

4.jpg    

 

fotografija0236.jpg

 

Међутим, поред осећања која човека обузимају када се сусретне са неким кога је задесило толико несрећа за непуних 40 година живота, најјачи утисак при сусрету са Дарком је то што се упркос свему ради о  човеку, који није изгубио веру и наду у будућнст и који, поред свих својих мука, и даље има снаге да се срдачно осмехује и топло прима свакога ко наврати у његов скормни дом. А рећи да се ради о скромном смештају би свакако било претеривање, јер док смо разговарали у кући која је цела величине једне повеће собе, греде на таваници су одавале утисак да би сваког часа могле да попусте и стропоштају се на нас.

 

У кратком разговору са нама- колико је дозвољавало његово здравствено стање, јер када је лоше време напади епилепсије постају болна свакодневица за Дарка- рекао је да се на војнички позив одлучио јер је у томе видео начин да служи својој држави и народу. Није могао ни да замисли да ће се некад са том истом државом спорити више од деценије само да би добио оно што му припада и што је зарадио служећи у њеној униформи. Ипак, каже да не очајава, верује да ће једном бити боље, да ће коначна пресудa бити праведна и нада се да ће му Бог дати снаге да издржи сва искушења, како он храбро назива све недаће кроз које пролази. Замолио је једино да пренесемо позив да уколико је неко од оних до којих допре прича о њему у могућности, помогне на било који начин, иако је свестан да је данас оних којима је потребна нека помоћ све више а оних који могу да помогну све мање.

 

Остаје да се види како ће се судски процес завршити. Остаје и питање колико ће будуће генерације бити вољне да се одлуче за позив бранилаца своје земље уз овакав однос друштва према онима који су га, верни заклетви коју су положили, једном бранили.

 

До тада сви који желе да му помогну то могу учинити новчано путем Пост-Нета или на неки други начин. Његов број телефона је 060/511-2181 а адреса е-поште darko.stanojevic22@gmail.com.

 

Фејсбук профил: https://www.facebook...ic.5437?fref=ts

 

 

Прилог тексту

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ова прича је још увек на снази...

Ratni vojni invalid iz Pančeva: “Više sam gladan nego sit”

 

РВИ Иван Матузовић тренутно има потребе и за храном, гардеробом, средствима за хигијену и лековима.

 

Лекови који су му потребни су:

 

Ciprocinal10 (500mg, 2x1)

OXA BE (ампуле, инјекције)

1х1 Бесандин (ампуле, инјекције)

Рапидол (таблете, 400mg)

 

Зодол (таблете 10mg)

Панадол (500mg)

Бевиплекс или Милгама (таблете)

Кадиопирин (100mg)

Ксалол 0,25mg

Парацетамол (таблете 500mg)

Arcoxia (таблете 120mg)

Ранисан (таблете 50mg)

Неуронит (капсуле 100mg)

Тродон (таблете 100mg)

 

Број телефона је 0611588547. Може се користити и за уплате путем Пост-нета.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За Дарка Станојевића

Одговор Министарства одбране... По Дарковом објашњењу ради се о одуговлачењу и пребацивању одговорности.

 

post-17495-0-98508900-1432318190_thumb.j     post-17495-0-84950200-1432318241_thumb.j

 

 

Један скорашњи извештај о здравственом стању:

post-17495-0-73340400-1432318553_thumb.j

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Život sa 5.000 dinara invalidnine

U Srbiji ima oko 17.000 ratnih vojnih invalida, a mnogi od njih teško ostvaruju svoja prava

 

invalidi-foto-BETA.jpg

Sa jednog od protesta ratnih veterana u Beogradu Foto Beta
 

Ivan Matuzović je na Svetog Iliju, proslavio 50. godina. On je ratni vojni invalid u kolicima, koji živi u Pančevu, sa suprugom koja je nezaposlena. U Vukovaru je 1991. ranjen, dobio je metak u kičmu, a od države dobija 5.000 dinara invalidnine mesečno.

 

Proletos mu je ustanovljen tumor na mozgu i neko mora da bude stalno sa njim. Zato njegova supruga ne traži posao.

– Živimo u opštinskom stanu. Pristižu nam opomene u vezi Infostana, struje, vode. Samo za komunalije dugujemo više od 100.000 dinara– priča Matuzović.

Prilikom ranjavanja, kaže, ostao je nepokretan. Ležao je na VMA tri i po godine. Do sada je imao devet operacija na kičmi, ali uzalud. Operacije je plaćao iz svog džepa. Kako, još mu nije jasno. Prepušten je na milost i nemilost dobrim ljudima.

 

– Odeću i obuću dobijam od njih. Prijatelji nas pozivaju na ručak, tako se prehranjujemo – objašnjava ovaj ratni veteran.

Za pomoć se obraćao funkcionerima, ali i mnogim drugim ljudima, ustanovama. Odgovora nije bilo.

 

U Savezu ratnih vojnih invalida Srbije, ističu da mnogi ratni veterani imaju probleme zbog nerešenih pitanja invalidnosti.

– Upoznat sam sa Ivanovim slučajem. Nadležno ministarstvo me uputilo na Boračku upravu u Pančevu, jer svaka opština ima upravu koja se bavi problemom invalidnosti. Rekli su nam da Ivan nema validnu dokumentaciju i da nije ostvario pravo kao ratni vojni invalid. Po osnovu invalidnosti bi mogao da dobije veći novčani iznos, ali i da ostvari i druga prava, kao što su tuđa nega i pomoć. Nažalost, savez ne može mnogo da pomogne, jer je reč o ličnoj invalidnini. Nas je takođe zainteresovao njegov problem, jer u Pančevu tvrde da on uopšte nema rešenje da je ratni invalid. Po osnovu ranjavanja, rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na invalidninu prava ratnog invalida ne zastareva, međutim, po osnovu bolesti, zastareva posle pet godina – kaže Predrag Ivanović, predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije.

 

Međutim, Ivan Matuzović tvrdi da poseduje uverenje o mobilizaciji, o ranjavanju, zatim, rešenje o priznavanju prava ratnog vojnog invalida, kao i potvrdu o prvom stepenu svojstva teretnog oštećenja u iznosu od 100 odsto.

 

Problem ratnih vojnih invalida je u novoj vladi u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, ali juče nadležni u ovom ministarstvu nisu mogli da nam daju odgovore na pitanja o slučaju Matuzovića, ali i drugih ratnih veterana koji teško ostvaruju svoja prava.

Potpredsednik Skupštine Srbije i general-potpukovnik u penziji Konstantin Arsenović, zamenik predsednika PUPS-a, partije čiji je lider Jovan Krkobabić, ističe tradicionalni problem u Srbiji – da ona vodi malo računa o svojim ratnicima.

 

–Država se nije odužila tim ljudima koji su ostali invalidi rata. Nadam se da je došlo vreme da se vrednuje onaj koji je zaslužio poštovanje, a ne ratni profiteri.Većina tih ljudi se odazvala pozivu, jer je verovala svojoj otadžbini. Zato očekujem i nadam se da će ministarstvo detaljno ispitati slučaj Ivana Matuzovića – naglašava zamenik predsednika PUPS-a sa generalskim epoletama.

 

Prema poslednjim procenama, u Srbiji živi oko 17.000 ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, iz ratova devedesetih.

A. Apostolovski

-----------------------------------------------------------

 

Razjedinjena udruženja

U Srbiji postoji desetak republičkih i lokalnih udruženja ratnih vojnih invalida.

–Razlog je nejedinstvo među ratnim veteranima. Malo se tu uplela politika, malo lični interesi, pa je dolazilo do rascepa u udruženjima. Država se, inače, odnosi prema nama tako da bi najviše volela da nas nema. Za razliku od naših kolega iz regiona protiv kojih smo, nažalost, ratovali. Ratne vojne invalide, naročito u Hrvatskoj, tretiraju mnogo bolje – napominje predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije.

 

objavljeno: 04.08.2012.
 

 

 

РВИ Иван Матузовић тренутно има потребе и за храном, гардеробом, средствима за хигијену и лековима.

 

Лекови који су му потребни су:

 

Ciprocinal10 (500mg, 2x1)

OXA BE (ампуле, инјекције)

1х1 Бесандин (ампуле, инјекције)

Рапидол (таблете, 400mg)

Зодол (таблете 10mg)

Панадол (500mg)

Бевиплекс или Милгама (таблете)

Кадиопирин (100mg)

Ксалол 0,25mg

Парацетамол (таблете 500mg)

Arcoxia (таблете 120mg)

Ранисан (таблете 50mg)

Неуронит (капсуле 100mg)

Тродон (таблете 100mg)

 

Број телефона је 0611588547. Може се користити и за уплате путем Пост-нета.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ране боле за 5.200 динара

 
 
Извор: Вечерње Новости 06. септембар 2012.

Двадесет година голготе Ивана Матузовића. У ПИО одбрусили: "Нека те издржава онај ко те послао у рат". Рањен код Вуковара дум-дум метком...

rep-ivan-matuzovic.jpg

Иван Матузовић

ЧЕКАЈУЋИ десету операцију кичме, која ми је током битке код Вуковара 1991. разорена снајперским дум-дум метком, све се чешће питам чији сам ја инвалид - с тешком муком изговара Панчевац Иван Матузовић.

- Мобилисан сам у јуну 1991. у ЈНА. Рекли су нам да идемо да бранимо Југославију - каже Матузовић. - Рањен сам 17. октобра исте године, а кад сам после три и по године изашао из болнице у колицима, те Југославије више није било. Остале су само ране и бол. Војска је рекла да не може да ми да пензију и упутила ме на Републички фонд за пензијско-инвалидско осигурање. У општинској филијали Фонда ПИО су одбрусили: "Нека те издржава онај ко те послао у рат."

Саговорник "Новости" дрхтавим рукама из брда преписке с државним институцијама вади папире који доказују да му је тек 2001. после десет година чекања и девет операција Фонд ПИО признао статус стопостотног ратног војног инвалида. Међутим, прву пензију добио је тек пет година касније, у фебруару 2006. године.

- Добио сам 5.200 динара јер је држава сматрала да толико заслужује стопостотни инвалид с одузетим ногама - горко каже Матузовић. - Годинама шаљем молбе од општине до министарстава да ми повећају пензију, али увек добијам одговор да за то нема законског основа. Где су им били ти закони 28. јуна 1991. године, усред ноћи, кад су дошли по мене, пробудили ме и из кревета одвели у рат. Чији сам ја то војник био? За коју је државу ратовао мој саборац који ми је издахнуо на рукама?

Наш саговорник наглашава да је био припадник диверзантске јединице која је 17. октобра 1991. настрадала због издаје.

- Од нас педесетак, које су рано ујутро послали у акцију, преживело је само дванаест - каже Матузовић. - Зенге су биле обавештене да долазимо и поставили су нам заседу. Наше јединице, које је требало да нам штите одступницу, повучене су и остали смо у клопци. Мене је метак погодио у кичму кад сам покушао да извучем Зорана Цигоја, кога је рафал пресекао преко стомака.

Рањеници су покупљени с бојишта тек дан касније, по закључењу примирја, али наш саговорник се тога не сећа јер је свести дошао тек на ВМА. С болом се сећа три и по године проведене на неурохируршком одељењу и бројних операција.

- Дум-дум метак ми је тешко оштетио шест пршљенова, ноге су остале одузете - каже Матузовић. - Први пут сам сео после четири месеца. Зрно ми је покидало и мишиће па од тада више не могу да контролишем нужду. Обилазила ме је само мајка, а жену сам видео кад сам дошао кући, са другим човеком. Као у причи "Све ће то народ позлатити", никоме нисам био потребан.

Ветеран показује папире по којима је панчевачка филијала ПИО лаконски закључила да му не треба помоћ трећег лица.

- Иста служба је одбила све препоруке ВМА да ми је неопходно бањско лечење, а ни за инвалидска колица никад се није нашло пара у буџету - каже Матузовић. - Живим, просто речено од милостиња и добре воље људи. Носим половну одећу коју ми поклоне, једем храну коју ми уделе. Месечно ми за лекове треба 3.000 динара, али пошто немам те паре, онда их и не пијем. Тражио сам и да ми дају пелене на рецепт али су ме одбили. Кад се унередим супруга ме одгура у купатило и опере.

Матузовић се оженио други пут 2009, Жаклином, која брине о овом тешком инвалиду.

- Шта да кажем, ја без посла он неспособан, живимо од данас до сутра - каже Жаклина.

- Храна нам је при крају, за лекове нема, дугови се гомилају, за дрва немамо. Не знам како ћемо кад се врати с операције.

Крајем септембра Матузовић очекује нову тешку операцију.

- Пролетос су ми открили тумор кичмене мождине и морају поново да ми отварају кичму и главу. Не знам шта ме чека кад се вратим. Можда ће ми искључити воду и струју. Дугујем више од 100.000 динара, стигла ми је опомена пред утужење. Понекад помислим да су боље прошли моји саборци који су погинули.

БИРОКРАТЕ СУЗАМА НЕ ВЕРУЈУ

У ГОМИЛИ преписке стоји и молба команданта панчевачке Војне поште 2875 Заводу за социјално пензијско и инвалидско осигурање у Панчеву, упућена 1998. године, којом се за бившег војника тражи потврда за бесплатан превоз.
- Матузовић је ратни инвалид 3. категорије са 80 одсто неспособности и оваква потврда му је потребна ради честог одласка с пратиоцем на лечење на ВМА у Београд, а посебно сада кад поново иде на операцију. Молимо вас да издате овакав документ - пише у молби коју је потписао пуковник Зоран Кандић. Међутим, ни овакве ургенције нису омекшале срца бирократа.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:395903-Rane-bole-za-5200-dinara

 

 

РВИ Иван Матузовић тренутно има потребе и за храном, гардеробом, средствима за хигијену и лековима.

 

Лекови који су му потребни су:

 

Ciprocinal10 (500mg, 2x1)

OXA BE (ампуле, инјекције)

1х1 Бесандин (ампуле, инјекције)

Рапидол (таблете, 400mg)

Зодол (таблете 10mg)

Панадол (500mg)

Бевиплекс или Милгама (таблете)

Кадиопирин (100mg)

Ксалол 0,25mg

Парацетамол (таблете 500mg)

Arcoxia (таблете 120mg)

Ранисан (таблете 50mg)

Неуронит (капсуле 100mg)

Тродон (таблете 100mg)

 

Број телефона је 0611588547. Може се користити и за уплате путем Пост-нета.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мало да подихнемо тему... Можда види неко ко је у могућности да помогне, сваки динар би добро дошао...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јуче је Дарко имао рочиште које је одложено за 13. октобар јер позив није достављен Министарству одбране... Агонија- није претерано рећи- се нажалост наставља.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Видим да је много људи присутно, па бих волео да заједно размислимо да ли овим људима можемо и више и боље помоћи осим својим појединачним прилогом.

Било би много добро ако неко од ових 16000+ људи има приступ Министарству одбране, макар посредно...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Каже Дарко да је покушао да допре до Вучића. Ево одговора који је добио (нажалост није ми послао ни фотографију ни фотокопију али може му се веровати на реч).

 

 

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

СЛУЖБА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ И ПРОЈЕКТЕ

 

Булевар Михаила Пупина 2

Палата "Србија"

11070 Београд

+381 11 3111 473

 

Поштовани,

Ради евидентирања Вашег мејла, као и даље комуникације, молимо Вас да нам доставите неопходне контакт податке (пуно име и презиме, адресу и место становања, као и број телефона), да би Ваше обраћање било узето у разматрање.

 

Срдачан поздрав.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Причао сам са Дарком, изгледа да нажалост и поред све псоећености теме и Форума уопште, њему се нико није јавио ради помоћи нити иначе... 

 

Узгред, упркос свему што му се дешава Дарко је ретко позитиван човек, има праву хришћанску трпељивост...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

 • Сличан садржај

  • Од Ромејац,
   О дочеку српске војске у Сплиту, у тексту "Српска војска на Јадрану", пише очевидац проф. Стјепан Роза:
   "И напокон јавише да ће српска војска стићи у Сплит днева 20. новембра (1918)... Све плива у необичном весељу, пјесми и смјеху, срећи и задовољству. И кад је освануо жељковани дан, већ јутром рано почело се с кићењем дућана, кућа, звоника, обале и лађа. На средини обале подигоше славолук урешен грбовима наших покрајина над којима се раскрилио Бијели Орао. Под њиме натпис ћирилицом: 'Добро дошли'.
   Грађани се окитише цвијећем и српском тробојком, симболом слободе и јунаштва, из поштовања према онима који све дадоше за наше ослобођење и уједињење. Пароброд је имао да стигне у три сата послије подне. Већ около 1 сата обала је била пуна као шипак... сви раме уз раме да поздраве осветнике Косова... Кад набијене прангије са Бачвица и Сустјепана забректаше, био је знак да је пароброд близу... У тај час чуо се заједнички уздах као да је земља затутњала и све се слива у један нечувен урнебес и грмљавину:
   - 'Ено их на прови!.. Ено спаситеља наших!.. Ено јунака с Кајмакчалана!.. Живила српска војска! Живио краљ Петар! Живио Престолонаследник!' – орило се из хиљада и хиљада грла. Младићи се јагме да прихвате коноп, да се поносе што су везали пароброд којим су стигли Бијели Орлови... Спустише мост и настаде тајац... Помоли се мајор Стојан Трнокоповић, и са оним истим гласом с којим је на бојном пољу командовао: 'На јуриш, јунаци!' поздравио је:
   - 'Помоз Бог, браћо'!
   Сузе нас облише и задрхтасмо од превелике среће и радости.
   Приђе му др Смодлака и у име Земаљске владе назове добродошлицу:
   - „Браћо срцу нашем најмилија, неумрли витезови српски! Добро нам дошли непобједиви соколови наши! Добро нам дошли ослободитељи наши, поносни наш цвијете, најљепши и најмилији. Благословен био час када вас видјесмо. Благословена вам свака стопа била! Благословене мајке које вас родише! Благословена колијевка која вас је одњихала! Благословени опустјели домови ваши, који се у црно завише да нама узмогне синути ово златно сунце слободе, што нас сада обасјава. Колико смо чезнули за овим часом! Заједно са вама кличемо ономе који вас је припремио за побједе, врховноме вођи вашему, унуку великог вожда Карађорђа, Краљу вашему и нашему. Да живи Краљ Петар! Да живи Српска војска“!
   Најсвечанији дочеци одиграли су се у Сплиту, Ријеци (Ријечане остали Хрвати чак и данас зову „Србима“), Дубровнику и Шибенику.
   Сплит – који је био и остао све до друге половине XX столећа најјугословенскији од свих градова Југославије, који је претио загребачким политичарима да ће сам Далмацију ујединити са Краљевином Србијом ако они одлуче да створе независну Хрватску – сав се окупио на Риви том приликом.
   20.000 Сплићана српску је војску дочекало повицима: „Живјела Српска војска! Живјела Југославија!“.
  • Од Милан Ракић,
   Министарство одбране Русије ће изградити главни храм Оружаних снага Русије у подмосковском парку за културу и одмор „Патриот“, изјавио је министар Сергеј Шојгу.
   „Министарство одбране реализује план изградње главног храма Оружаних снага у парку ’Патриот‘. Та идеја је добила подршку јавности, државних власти, војне управе, свештенства и  већ је направљена визуелна концепција храма“, казао је Шојгу јуче на седници колегијума Министарства одбране Русије.
   Према његовим речима, храм ће постати духовни, научни и просветни центар за војнике, православне свештенике и грађане Русије. У њему ће постојати музејска поставка посвећена историји формирања руске државе и оружаних снага.  

  • Од Milan Nikolic,
   Војска Кине објавила је узбудљив видео у знак обележавања Дана војске. Видео наглашава пожртвованост војника у Народноослободилачкој војсци, али такође показује своје најновије високотехнолошко оружје.
    
    
    
  • Од Милан Ракић,
   На војном полигону "Алабино" крај Москве одржано је велико финале "Тенковског биатлона" коме је, на позив министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, присуствовао и српски министар одбране Александар Вулин. Као и што је очекивано, на овогодишњем "Тенковскомм биатлону" победу је однела екипа домаћина, Русије.

    
   Министри Вулин и Шојгу су пре финалне трке обишли штанд Министарства одбране и Војске Србије у Дому дружбе, а у току вечери одржаће се и билатерални састанак министара одбране Србије и Русије.
    
   Министар Вулин је, одговарајући на питања руских новинара који су веома заинтересовани за Међународне војне игре, истакао да је задовољан резултатима екипе Војске Србије и да смо и на овом међународном војном такмичењу показали да Војска Србије није највећа војска на свету, али да је најтврдоглавија и најжилавија.
    
   - Ми сваке године повећавамо обим нашег учешћа. Ове године смо учествовали у Тенковском биатлону, у категорији снајпериста и такмичењу инжињеријских јединица. Ми смо војска која није превише бројна, али се успешно носимо са много већим и развијенијим од нас. У Тенковском биатлону смо ушли у полуфинале као шести, инжињерци су нам трећи, а мешовити снајперски пар је први, нагласио је министар Вулин.
    
   Међународне војне игре су почеле 28. јула, а у двонедељном такмичењу је учествовало више од 5.000 војника из 32 земље. Такмичили су се у 28 дисциплина које обухватају готово све конвенционалне родове војске. Такмичења су истовремено одржана на територијама седам држава.
    
   Према досадашњим резултатима, Русија је освојила највише медаља - 18 златних, 5 сребрних и две бронзане. Кина је на другом месту, следи је Казахстан.
    
   Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа и спадају међу највећа војно-спортска такмичења на свету.

    http://www.mod.gov.rs/cir/12899/ministar-vulin-nismo-najveca-ali-smo-najzilavija-vojska-na-svetu-12899
  • Од Милан Ракић,
   Непуних пет година по успоствљању верске службе у Војсци Србије, група припадника Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије кренула је на, још једно у низу, поклоничко путовање које организује Одељење за веру Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије.

   Овај пут одредиште је у братској Црној Гори, у крајевима Старе Херцеговине, подно острошких врлети. Свима нама, бар из прича, познат крај. Свето место где се, у стрмој острошкој литици, угнездио небески чаробан манастир Острог. И што је најважније, место где почивају чудотворни земни остаци једног од највећих и најпоштованијих светитеља којег наш народ, и многи други православни, али и инославни народи, поштују и коме непрестано молитвено хрле и поклањају му се - Свети Василије Острошки.
   Небројени су случајеви посведочених исцељења и оздрављења и многобројних чуда којим се овај велики светитељ пројављује као образац Божје милости и љубави према људима. Непрегледна река оних који трагају за Истином и оних измучених разним недаћама и бригама овоземаљског живота вековима чини јединствену, непрекидну колону поклоника, којој се, напокон, придружила и поменута група, која је и претходница и представник свих оних који часно служе отаџбини Србији бранећи и гарантујући мир свим њеним грађанима.
   У складу са важећим прописима, Министар одбране је својим наређењем омогућио стварање услова да би група предвођена Поклоничком агенцијом Српске Православне Цркве Доброчинство са дугогодишњим искуством и под будним оком писца ових редова, духовника на овом путовању, главног војног свештеника мајора Слађана Влајића, остварила зацртане циљеве и отворила врата и наредним групама поклоника из Министарства одбране и Војске Србије. А то ће свакако бити могуће и много лакше захваљујући и очинској и братској љубави којом је, по Архијерејском благослову, група дочекана у Митрополији црногорско-приморској.

   Након ноћног путовања, нови дан је поклонике дочекао дарујући им јутарњу молитву са игуманом и братством манастира Морача, где су се заједнички помолили за здравље над руком Светог свештеномученика Харалампија која се чува у овом манастиру. Након братског освежења и духовног окрепљења у манастирској порти, група је, пратећи жубор бистрозелене лепотице Мораче, кренула пут Подгорице. Преподневно јужњачко сунце топло је дочекало поклонике испред подгоричке краснице, Саборне цркве Васкрсења Христовог. Са истом топлином и братском добродошлицом групу су дочекали и подгорички свештеници, протопрезвитер-ставрофор Драган Митровић, старешина храма, и протопрезвитер Мирчета Шљиванчанин, који су поклонике провели кроз храм и упознали их са свим његовим лепотама и узвишеношћу. Врхунац обиласка храма свакако је предстваљало целивање многобројних моштију које се овде чувају, а које, уистину, чувају и овај храм и све нас. Уследила је трпеза љубави и разговор са свештеницима, а потом је група испраћена ка Даниловграду и  манастиру Ждребаоник.
   У овој предивној оази, смештеној у кршевитој, али плодној, Бјелопавлићкој равници, својом лепотом зрачи Светоархангелски манастир у коме почива свето тело Светог Арсенија Сремца, другог Архиепископа српског, наследника Светог Саве на трону Српске Цркве. Црква, која је почетком 19. века изграђена на темељима немањићког храма, чува и мошчаник у којем су похрањене мошти неколико великих православних светитеља. Након целивања светих моштију и упознавања са историјом и значајем манастира, дивно сестринство је сабрало поклонике под трем манастирског конака на освежење како телесно тако и духовно. Дивно је било осетити мир и лепоту манастира за које се старају вредне монахиње ждребаоничког сестринства.

   Окрепљени и оснажени, поклоници су се упутили ка дугоочекиваном сусрету са Острогом и Светим Василијем. По доласку у манастир, скоро сви из групе су се пешице упутили ка Горњем манастиру, где су провели поподне и вече, молећи се поред светитељевог кивота. Ту су и преноћили. Већина под отвореним небом, целоноћно созерцавајући сву силу овог светог места и љубави Божје и Светитељеве која се непрестано излива на род наш српски.
   Део онога што краси острошку обитељ јесте и гостољубље и братољубље које су поклоници могли да осете током вечере, када их је, у Митрополитово име, поздравио и духовно саветовао и јеванђелски снажио протосинђел Сергије. Није било онога чије срце и душа нису били дирнути благошћу и лепотом његових поучних речи, а сваки поклоник је дарован иконом Светог Василија и књигом о његовом житију, чудима и о самом манастру Острог. Посебан дар захвалности за подршку овој групи поклоника, светитељеву икону и књиге о светитељу, отац Сргије је уручио и за Министра одбране.
   Након исповести и литургијског сабрања у Горњем манастиру, део поклоника је приступио и светој тајни причешћа потврдивши и запечативши тако на најбољи начин завет по којем су кренули на овај пут. Духовник и вођа овог путовања, протонамесник Слађан Влајић, био је почаствован служењем јутарења и свете Литургије и причешћем у Светотројичној цркви Доњег манастира.
   Са осећајем синовске захвалности Богу и острошком светитељу као и целокупном клиру Митрополије црногорско-приморске, поклоници су кренули назад за Србију и Београд. На том путу, немогуће је мимоићи манастир Милешеву и љубав Епископа милешевског који је одувек био искрен пријатељ и молитвени заступник Војске Србије и војног свештенства. И овај пут је владика Атанасије дочекао представнике Војске Србије, указавши им част и поштовање, лично им предстваљајући манастир, а потом је са сестринством угостио поклонике у манастирској гостопримници, где су уз трпезу љубави провели пријатно време поучавајући се у мудрим речима овог драгог Архипастира. У духу припрема за обележавање осамстоте годишњице манастира Милешева, поклоници су даровани најновијом монографијом о манастиру која је публикована само пар дана пре ове посете.

   И тако, напојени слатким чарима православне духовности и осведочени у љубав и очинску и братску бригу свих оних дивних предстваника Српске Православне Цркве, који даноноћно бдију и чувају поменута света места и светиње, поклоници су се вратили у српску престоницу, својим породицама и својим дужностима које обављају како би грађани Србије могли мирно да спавају. Верујемо да ће мир и спокој, који су осетили и задобили на овом путовању, донети у своје домове и своје касарне, и да ће га умножавати и ширити својим ближњима и свима око себе, а за добро свих нас.
   На крају, важно је исказати и неизмерну захвалност дивном протојереју-ставрофору Обрену Јовановићу, секретару Митрополије црногорско-приморске, који је непрестано бдио и пратио сваки корак ове групе, како би путовање припадника Војске Србије протекло у најсавршенијем поретку и у славу Богу.
    А да другачије није могло бити, сведочи и својеврсна чудновата околност коју, за крај овог извештаја, подносимо читаоцима на увид и суд. Наиме, повратак ове групе поклоника је непланирано, услед ранијег почетка богослужења суботом ујутру, уследио један сат раније од оног што је било предвиђено планом путовања. Чини нам се, сасвим довољно да група око 15.20 часова прође поред недавног масовног протестног окупљања у Пријепољу, када је, десетак минута после проласка групе ка манастиру Милешева, за саобраћај блокиран магистрални пут који спаја Србију и Црну Гору. Блокада је потрајала два-три дана, а група поклоника се, као што рекосмо, благодаћу и благословом Светог Василија Острошког, слава му и милост, срећно, сигурно и на време вратила у Београд.
   Главни свештеник Војске Србије
   протонамесник мајор Слађан Влајић

   View full Странице
×