Jump to content

Колико струје троши ваш компјутер?

Оцени ову тему


Тања1

Препоручена порука

Видим да нема ова тема па реко да отворим, ако има или слична нека је неко споји.

 

Имам више апарата на струју код куће и у контору на послу (код куће).

 

Једна фирма је у оквиру тестирања измерила потрошњу енергије обичних апарата и постоје велике варијације у резултатима.

 

Стони компјутер и монитор (са катодним цевима) ТВ (слика)  је са највећом потрошњом енергије од односно до 130 вати и 80 вати. Насупрот томе бежични рутер користи само 2 вата, а бежични телефон 1-2 вати. Лаптоп: 21-34 вати, компјутер десктоп 88-130 вати, 19“ЛЦД монитор 26 вати, модем 5 вати, рутер 4-5 вати, ви-фи рутер 2 вата, бежични телефон 1-2 вати, мобилни телефон пуњач 3 вати, пуњач за дигиталну камеру 1 ват, штампач 4-11 вати, усб хард диск 8-12 вати, канцеларијско осветљење 41-55 вати, хард диск рекордер 28 вати, Wii 7-18 вати, апарат за уништавање папира (Макулатор) 70 вати,  десктоп рачунар са ЛЦД екраном и звучницима са свом опремом до 6 вати, 3Д принтер и електронске компоненте до 300 вати.

Најгори је стандби у дневној соби где кабловска кутија има уграђен дигитални хард диск рекордер око 28 вати, а стари телевизор монитор користи само два вати. Наравно има уређаја који су у операцији скоро цео дан, осим ако не одлучим да искључим. У канцеларији је посебна опрема за мрежу која стално ради. Један од канцеларијских два десктопа, сва мерења за оба укључују потрошњу екрана и звучника 25 и 4 вати, пасивна потрошња за оба је између 3 и 5 вати, компјутер са графичком картицом потроши између 105 и 130 вати са е-маилом и веб бровсером, а максимална потрошња је око 164 вати. Када је систем искључен, али не у хибернацији, употреба је 78 вати. Пошто је графичка картица типа који захтева сопствени прикључак за напајање мерена је потрошња током 3Д игре. Потрошња је била између 140 и 164 вати, али чешће око 140 него 164. Максимална потрошња је достигла врхунац од 180 вати. Други графички чип на матичној картици је  више типичан канцеларијски, и имао је нижу потрошњу него рачунар са 3Д картицом. Максимална потрошња је достигла 129 вати, док је потрошња са офис програмима и веб бровесером између 88 и 102 вати. Итд.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zar je bitno koliko kompjuter trosi struje?

 

Битно је. Који лаптоп троши највише енергије? Модел 2001, 2005 или 2008? Модел 2005 има најнижу потрошњу енергије, док модел 2001 има не само најгоре перформансе по. вати, већ највећу потрошњу од друга два.  Пример модел 2001 је  Dell Inspiron 2500 са Intel Pentium III процесором и нема бежичну мрежу за разлику од остала два. Током пуњења користи између 16 и 20 вати и током учитавања програма достиже врхунац потрошње од 56 вати. Учитавање офис програма повукао је ефекат између 34 и 49 вати. Модел 2005 је  HP Compaq V2000 са AMD Turion 1,6 гигахерца процесором. Овде је достигнут врхунац потрошње у ситуацијама у којима вентилатор мора да охлади процесор, на око 44 вати. Са офис програмима потрошња је између 21 и 23 вати. Модел 2008 био је Dell Inspiron 1420 са  Intel Core 2 Duo процесором. Овде је измерена максимална потрошња 37 вати, што је ниже од Compaq лаптопа, који мора да ради теже да покрене исте програме. Типичња потрошња током учитавања офис програма кретала се између  24 и 32 вати.

 

Већина модерних производа развијени су у циљу да пруже кориснику „избор“. То може бити висока стандби потрошња, и кратко време покретања – електроника се чува топла уз мало напора – или може бити „хладна“, и много времена за покретање...

 

Битно је, јер као жена, на твој ужас  :bleh:   пратим потрошњу енергије, задовољна сам својим дигиталним очитавањем потрошње електричне енергије, и тако не може да ме изненади рачун за струју. Битно је погледати која ИТ опрема апсорбује највише енергије. Мобилни пуњач који седи онако у утичницу поједе 0,1 ват. Исто важи и за напајање за лаптоп. Тако да нема потребе  извадити из утичнице када се не користи. 

 

Микроталасна користи 40 пута више енергије само да покаже колико је сати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zar je bitno koliko kompjuter trosi struje?

 

Ако теби није битно да замениш стони компјутер са лаптопом, можда је другима битно да смање трошкове електричне енергије од на пример 600 динара годишње на 50 динара. Можда није довољно да одбрани куповину у односу на ниже трошкове електричне енергије, али је боље да смањи него да повећа.

 

Одрицање од фиксног путем интернета, може да уштеди на пример првих 100-300 динара годишње, нема се телефонска кутија која гута струју, и не мора се се бити укључен на интернет толико сати дневно. Може се задовољити наплатом пуњача за мобилне телефоне. Тако више нема фиксне телефоније која гута струју сво време.

 

Ако купите бежични рутер са више излаза ( 4 или више) могу се спојити у један уређај. Уштеда је можда пример 100 динара годишње са овим триком. Друга корист је да се мрежа може лакше поставити. Мали број људи данас има два рутера у кући. Штампач и скенер такође могу да се комбинују у један уређај. Има мултифункцијских машина за мале паре, а камере могу евентуално много од онога што скенери могу. Рачуни за струју ће максимално бити пример 100 динара нижи годишње са овим манервима. Искључени скенери, који су испод 10 година, не гутају струју.

 

Можеш смањити потрошњу без одустајања удобности. Само треба да си свестан својих навика и енергетски најефикаснијих апарата пре куповине нових.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zar je bitno koliko kompjuter trosi struje?

 

Ако тебе није брига и нема шта да кажеш, заобиђи тему. Тема хоће да баци мало светла на најважније ствари које треба знати пре куповине рачунара. Компјутер није само компјутер, има и сву другу рачунарску опрему, пуњач, меморију, компјутерске торбе, иПхоне/смартпхоне, каблове, хардвер – компоненте, миш, тастатура, видео надзор, дигиталне камере, ТВ поред…

 

Потрошња може порасти на више вати. Ако ти не желиш да смањиш потрошњу енергије или осветљеност у дневној соби  остај срећан и користи телевизор као да користиш радио. :bleh:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...