Jump to content

Шта ми можемо учинити да се Архиепископ Јован охридски ослободи?

Оцени ову тему


Препоручена порука

10687068_749486201773823_147241946971479

 

 

Поштовани чланови и посетиоци православне друштвене мреже Поуке.орг,

 

Покрећемо ову тешку и болну тему у намери да учинимо шта је у нашим могућностима да се ослободи Архиепископ Јован охридски.

 

Овде можете погледати тему о свему шта се дешава у мученичкој и напаћеној Архиепископији

 

https://www.pouke.org/forum/topic/9128-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%83/?st=528/

 

 

Архиепископ је много оболео, здравље му је опасно нарушено, живи у нехуманим условима БЕЗ ИКАКВИХ ПРАВА! То што раде њему- никоме другом не раде!

 

Наравно, јасно је свима да је једини разлог тај што је уз његову Мајку Цркву и што се одрекао раскола у који су упали клирици предвођени владикама из тзв. "Македонске Православне Цркве".

 

Основали смо и страницу подршке на фејсбуку са намером да се људи информишу и да знају шта се дешава са Архиепископом:

 

https://www.facebook.com/arhjovan

 

 

Молимо вас, изнесите ваше предлоге и да кренемо много активније да се бавимо овим питањем- јер како је стање од државе Србије нема вајде. Њих као да није брига шта се дешава са Архиепископом!

 

 

Послушајте и предавање арх. Јована о расколу у Македонији

 

 

 

Админ-тим Поуке.орг

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 114
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Видео сам читаву тему на овом форуму. Не располажем таквим детаљима и не знам баш све као појединци овде, али знам шта се дешава доле. Мислим да је то дужност сваког православног хришћанина, да бар зна о чему се ради. Кад сам био доле на једном off road пропутовању, имао сам прилике да се упознам са тим стварима лично. Убеђен сам да држава може много више да уради, али она то не ради. Зашто? Зашто о овоме не може нигде да се сазна осим овде на форуму? На овом питању се показује и наша свесност о неким стварима. Човек нам страда пред очима, а ми... Како онда да имамо разумевања за проблем православних у Сирији, Ираку?

После сам на литургијама вл. Андреја и вл. Јована Славонског (тада сам се детљано и информисао о свему што се овог раскола тиче) по Београду видео да га редовно помињу на литургији. Вл. Славонски помиње чак и вл. Павла који је киднапован у Сирији... Нисам баш сигуран да сви остали то раде, а насушно је потребно да се покаже јединство - оно што је нама општи проблем или болест која ће нам доћи главе. Поделићемо се лако око милион стварчица, потпуно небитних за нас, наше животе и животе ближњих, али тешко да ћемо се сложити око овако битних ствари. Опустили смо се превише. И једноставно нас није брига за другог. Па макар ми он био и ближњи. Све ово што се дешава са Арх. Јованом је проблем свих нас верујућих, али и свих осталих правдољубивих.

 

Шта ми можемо урадити? Не знам, ја нисам паметан. Нити сам теолог, нити сам на неки начин човек цркве, до обичан верник.

Прво треба да подигнемо свест људима у нашој околини, слабо људи и знају о томе због сопствене хроничне незаинтересованости за живот ближњих, па кад нас буде више и кад будемо имали јединство, можемо видљивије да деламо.

Да штампамо мајице са ликом Арх. Јована иза решетака? Да делимо летке? Протест испред амбасаде Македоније? Све ми је пролазило кроз главу, али не могу сам. Мора нас бити бар двоје, троје сабраних у име Божије, да би и Он био са нама.

 

Тргнимо се коначно! Ако се не тргнемо, боље да пропаднемо и да нестанемо да нас више не буде. Нас великих Срба, православаца и зналаца сваке врсте каквих нигде нема.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да штампамо мајице са ликом Арх. Јована иза решетака? Да делимо летке? Протест испред амбасаде Македоније? Све ми је пролазило кроз главу, али не могу сам. Мора нас бити бар двоје, троје сабраних у име Божије, да би и Он био са нама.
 

 

Da.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Многима се неће свидети моје мишљење, али покушајте да размислите:

кључеви су у рукама Српске Православне Цркве. Убеђен сам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Многима се неће свидети моје мишљење, али покушајте да размислите:

кључеви су у рукама Српске Православне Цркве. Убеђен сам.

Како то мислиш? Ја мислим да је проблем искључиво политичке природе, и да може да се реши једино између две државе.

 

Ако би образложио како су кључеви у рукама Цркве, стварно нисам сконтао на који начин?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ако би образложио како су кључеви у рукама Цркве, стварно нисам сконтао на који начин?

 

Ја мислим да је проблем црквен, пре свега јер црква је такође и политика, воља за моћ, интриге, бизнис, мафијашење и остало. Нисам ја то измислио, тако је од почетка хришћанства.

Ово је сукоб две цркве око воље за моћ и сукоб око пара и имања, и СПЦ (не наравно као целина, већ епископски део) држи кључеве у том смислу што мора да нађе начин да се реши расподела територије и престане овај мафијашки рат. Потребно је једно сопрановско решење: да се босови договоре коме шта припада и да се почне поштовати туђа територија, бизнис, итд. То је сурова стварност цркве, остало је мазање очију. Верници овде не могу ништа. Лопта је на терену епископства.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Чек, Абу...

А јел им није понуђено све то у оквиру Нишког споразума? Све је њихово. Ако има међуцрквеног проблема, да немају тај проблем са Грцима и такозваним грчким црквама? 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А јел им није понуђено све то у оквиру Нишког споразума?

 

Нисам сигуран. Јел видео неко јавно шта је стварно све писало у том споразуму? Зашто би га онда одбацили ако је толико повољан по њих? Ја слутим да је био непоштен у овом бизнис смислу ...

 

да немају тај проблем са Грцима и такозваним грчким црквама?

 

Прича се да је и то у питању, али ја мислим да је овде СПЦ главни играч и ствари које сам горе описао.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Можда је како кажеш, ал мислим да баш ти обични верници могу да утичу на излаз из овог схизофреног стања. Кад би прешли сви у Охридску Архиепископију (а "медији" их доста бомбардују како је он лопов, разбојник, и самим тим држе ван цркве...), да видиш како би се ствари муњевито промениле. Остали би без свега. И све би прихватили. :)

 

Зато мислим да ту има политике, и да се народ смишљено држи у незнању, бомбардован лажима по 1000 пута... А то онда постане истина на крају.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Они једноставно нису спремни.

Тито им је дао ветар у леђа који су они искористили и водили се влашћу, а не љубављу.

И вл Григорије је причао да им је понуђено да прво време имају привремену аутокефалност где би помињали патријарха српског, па за годину, две, ако покажу зрелост, да добију самосталност. На крају је рекао да би се тиме видела њихова зрелост и спремност, али се видело на крају да они нису зрели и спремни за тај потез.

Једноставно су тврдоглави и без љубави, а онда почињу и да чине недела, само да би добили "власт". Ни у једном тренутку нису показали ни трунку неке жеље за решењем. Њихово решење је или нам дајте одмах самосталност или ћемо да вам овде загорчавамо живот и тераћемо своју цркву.

Са друге стране, овим испашта народ у Македонији, лута се, нормално да су уз своје, али са друге стране тај нерашчишћен статус је погодан и за трећу страну која може то да искористи.

Е сада, да их СПЦ призна, доводи се у питање какви би односи били и да ли би и даље терали своју политику терања ината СПЦ или би ослободили

вл. Јована, а то би онда са друге стране било да су уценом дошли до циља.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@@Богдан_,

 

Могуће је и тако, али звучи нереално. Уосталом, ето ја сам само изнео једно своје мишљење. Не кажем да сам у праву по сваку цену ... :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Убеђен сам да држава може много више да уради, али она то не ради. Зашто? Зашто о овоме не може нигде да се сазна осим овде на форуму? На овом питању се показује и наша свесност о неким стварима. Човек нам страда пред очима, а ми... Како онда да имамо разумевања за проблем православних у Сирији, Ираку?
насушно је потребно да се покаже јединство - оно што је нама општи проблем или болест која ће нам доћи главе. Поделићемо се лако око милион стварчица, потпуно небитних за нас, наше животе и животе ближњих, али тешко да ћемо се сложити око овако битних ствари. Опустили смо се превише. И једноставно нас није брига за другог. Па макар ми он био и ближњи. Све ово што се дешава са Арх. Јованом је проблем свих нас верујућих, али и свих осталих правдољубивих.
Прво треба да подигнемо свест људима у нашој околини, слабо људи и знају о томе због сопствене хроничне незаинтересованости за живот ближњих, па кад нас буде више и кад будемо имали јединство, можемо видљивије да деламо. Да штампамо мајице са ликом Арх. Јована иза решетака? Да делимо летке? Протест испред амбасаде Македоније? Све ми је пролазило кроз главу, али не могу сам. Мора нас бити бар двоје, троје сабраних у име Божије, да би и Он био са нама.
facenew22222222
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...