Jump to content

Божићни пост - мисли и молитве за сваки дан Божићног поста


Препоручена порука

598808846.jpg

 

Ето, Божић је пред нама, та велика вододелница историје рода људског, та велика и највећа скретница у историји рода људског. Бог силази на земљу, како да га сретнемо? У дивној песми једној пева се: Христос с небес, срјашчите! Христос силази с неба, сретните га! Како Господе да те сретенмо? Како? Постом, браћо и сестре. Ето, Света Црква је одредила шестонедељни пост пред Божић. Зашто? Зато што се јавља Бог на земљи. Како да га сретнеш, ако постом не очистиш душу своју прљаву и грешну?

Како да га сретнеш, ако љубављу не испуниш душу своју и не украсиш? Како да га сретнеш, ако молитвом душу своју не опајаш, не ометеш, не очистиш, не узнесеш? Како да га сретнеш, ако душу своју не испуниш еванђељским врлинама?

 

Свети Јустин Ћелијски

 

Одломак из књиге

 

150 динара

 

Више о књизи

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

4782076.jpg

Божићна размишљања - Опасност од претеране бриге о овоземљаском

 

Кратак је живот наш, браћо, у овоме свету, кратак исувише, а иза овога живота – вечност, твоја и моја вечност, вечни Живот, и мој и твој. Ради тога ми смо и створени. Не само за двадесет, тридесет и четрдесет година, ваљамо се у земаљском блату, него да у то блато свучемо небески бисер, да нађемо бисер, да нађемо Христа, јединог Спаситеља од греха и смрти.

И да за Њим идемо у овом свету, и да са вером и надом почнемо још овде на земљи тај Живот Вечни у Господу Христу. Та вера, вера Христова уноси у твоју душу Вечну Истину. Када ти унесеш Вечну Истину, Христову Истину у своју душу, ти већ постајеш бесмртан и вечан. Никаква смрт нема више власти над тобом, никакав ђаво не може ти украсти оно што ти је Бог дао, ако ти не допустиш. Али, ако си нехатан, ако си немаран, ако ти не гледаш где обрађујеш своју душу, ако сматраш овај живот пролазним: да једемо и пијемо и да ћемо сутра умрети (1. Кор. 15, 32), тешко теби! Када душа изађе из тела, када прогледа, а оно пред њом – Вечни Живот, Небеско Царство пуно Анђела, а око те грешне душе пуно црних демона! Тада, тада биће доцкан, све ће бити доцкан. Тада, ако си остао у гресима непокајан, ако си остао у непокајаним гресима, тада ће демони дограбити твоју душу и одвести у царство таме, у царство зла и греха, којим си живео овде на замљи, то је природно. Да се разумемо, ко чини грех и воли грех, и остаје стално у греху и не каје се због греха, њему се и даје царство греха – пакао. А тамо и вечне муке. Тамо тек човек види ко је. Шта сам радио са својим животом на земљи, са својим телом на земљи, шта сам радио са својом душом? Ево шта сам зарадио!

 

Свети Јустин Ћелијски

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...

Божићна размишљања - О љубави

 

Еванђелски љуби онај који љубљеноме жели оно што је корисно и добро. Љубав чини те љубећи и љубљени сачињавају не два одвојена лица, него једнога "човека; a то сем љубави никаква сила учинити не може... Који љуби, тај никада не може мрзети, ма шта се десило; и теже је и највеће благо љубави. Шта, рећи ћеш, зар не треба мрзети ни непријатеље ни незнабошце? Треба мрзети, али не њих већ њихово учење, не човека већ порочни живот и покварену вољу. Човек је дело Божије, а заблуда дело ђавола.

Зато немој мешати Божје с ђавољим. Ако ми станемо мрзети безбожнике и незнабошце, онда, продужујући тако, ми ћемо почети мрзети и грешнике; а идући таким путем, ми ћемо се мало-помало одвојити од већине браће, или тачније, од свих, јер нема никога без греха. Ако треба мрзети непријатеље Божије, онда треба мрзети не само безбожнике него и грешнике. У таком пак случају ми ћемо бити гори од зверова, гнушајући се свих и надимајући се гордошћу као фарисеј... Еванђеље наређује: мрзети оно што је рђаво у човеку, а не човека. Ђаволов је посао: отргавати нас једног од другог; он се упорно стара да истреби љубав, да би човеку пресекао пут ка поправљењу и задржао га у заблуди, а тебе у непријатељству, и на тај начин затворио му пут ка спасењу. Ако лекар буде мрзео и избегавао болесника, а болесник се клонио лекара, онда може ли болесник оздравити? Реци ми, што се ти клониш њега и избегаваш га? Зато ли што је безбожник? Но, са тог баш разлога и треба му одлазити и лечити га, да би болесника повратио здрављу. Макар он боловао од неизлечиве болести, теби је наређено да вршиш свој посао. Јуда је исто тако боловао од неизлечиве болести, али Бог није престајао лечити га. Стога и ти не малаксавај.

 

Свети Јован Златоуст

 

Божићни пост - Књиге манастира Св. Архангела Михаила

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...

Божићна размишљања - О Светој ревности

 

Не можемо ми рећи: Е па немамо силе. Јер и он је човек. Свети Николај је човек, и он је са крви људском, ни он нема већи број чула од тебе и од мене: он нема десет очију, нема десет пари ушију, него два ока, него два ува, једно тело као ти и ја, једну душу као ти и ја. Чиме се он разликује од тебе и мене? Ревношћу својом, вером својом великом, трудом својим, трудољубљем својим.

Ми људи шта можемо дати Богу? Шта треба Богу од нас? Све што чинимо, чинимо себе ради, спасења свога ради. Ми, ми можемо дати Богу труд свој, трудољубље своје, а Господ Христос – шта је дао сишавши у овај свет? Показао је Свети Николај: дао нам Вечни Живот, дао нам је Вечну Истину, Вечну Правду, дао нам је Вечну Божанску Силу која побеђује смрт, свакога ђавола, сваки грех, сваку страст. Све то дао је Господ и теби и мени, не само Светоме Николају Чудотворцу. Само, шта треба да чинимо ми? Да се трудимо да негујемо своју веру. Како ћемо неговати веру, питаш ти? Молитвом. Кад се молиш Богу, молиш се што више, што чешће: и кад се молиш Богу ти везујеш себе са Небом, постајеш стуб између земље и Неба. Ко ће те оборити? Нико. Можеш се везати са Господом на Небу и ти добијаш од Њега силе. И та молитва узраста твоју веру, и вера расте молитвом, расте ка небу, ка свима небесима, шири се и јача, постаје бесмртна и силна.

 

Свети Јустин Ћелијски

 

"Божићни пост", издање манастира Св. Архагела Михаила, Михољска превлака

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 1 year later...

Начало Божићне четрдесетнице

 

Установљавање Божићног поста, као и других вишедневних постова, датира се у прве векове Хришћанства. Већ од IV века свети Амвросије Милански, Филистрије, блажени Августин помињу у својим делима Божићни пост. У V веку је о Божићном посту писао Лав Велики. Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге - мало дуже. На сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40 - дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.

Антиохијски патријарх Валсамон је писао, да "је сам Свјатијеши Патријарх рекао да иако дани тих постова (Успењског и Божићног) нису одређени правилом, потрудимо се међутим да следимо неписано црквено предање и дужни смо да постимо ...од 15 дана новембра". Божићни пост је последњи вишедневни пост у години. Почиње 14/27. новембра и траје до 24. децембра/6. јануара, траје четрдесет дана и због тога се у црквеном уставу назива Четрдесетницом, као и Велики пост.

Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег Који се јавио свету, и да би Му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.

Утемељитељем хришћанскога подвига сматра се сам Господ наш Исус Христос, који је уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога укрепио себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост.

* Мојсије после поста од четрдесет дана усудио се да се попне на врх горе Синаја, и да прими од Бога плоче са десет заповести.

* Пророк Самуило био је плод поста. Његова мајка Ана, пошто је постила, помолила се Богу: "Господе сила, помилуј ме и подари ми дете, па ћу га посветити Теби".

* Великог јунака Сампсона је пост учинио непобедивим. Преко поста је зачет у утроби матере своје. Пост га је родио. Пост га је одојио. Пост га је одхранио. Онај пост којег је одредио анђео: "Дете које ћеш родити, не треба да окуси ништа од плодова винограда. Неће пити вина нити било које друго опојно пиће". Док је Сампсон живео са постом, побеђивао је на хиљаде Филистејаца, рушио врата утврђених градова, задавио рукама лава. Међутим када је напустио пост и Далилда га навела на пијанство и у блуд, био је заробљен, ослепљен и исмејан од својих непријатеља.

* После поста од четрдесет дана удостојио се пророк Илија да се сретне са Господом лицем у лице. После поста васкрсао је умрло дете и показао се јачим од смрти. После поста затворио је небо да не пада киша за три и по године. То је учинио да би омекшао тврдокорност срца Израиљаца који су се били предали разврату и безакоњу. Тако је изазвао принудни пост у целом народу, док се не покају и исправе своје грехе, који су проистекли од удобног и разнеженог живота.

* Пророк Данило, који за двадесет дана није окусио хлеба нити пио воде, поучио је чак и лавове да посте. Гладни лавови нису га растргли, као да је имао тело од камена или бакра или неког другог тврдог материјала. Пост је ојачао тело Пророка и учинио га неповредивим за зубе звери, као што боја чини гвожђе неповредивим за рђу.

* Живот Светог Јована Крститеља био је непрекидни пост. Није имао ни кревета, ни трпезе, ни имања, ни стоке, ни магацине хране, нити било шта друго од онога што се сматра неопходно за живот. Но управо због тога Господ је посведочио да је он "највећи од рођених од жене".

* Пост је подигао до трећег неба и Апостола Павла. Њега чак убраја у невоље и страдања која је поднео у своме мисионарском раду за славу Божију и спасење људи.

* Ниневљани, да нису постили и они сами и њихова стока, не би избегли катастрофу.

* Пост је моћно оружје против демона. "Овај род (демонски) не изгони се ничим другим, до само молитвом и постом", рекао је Исус након истеривања демона који је био обузео једног младића.

Ми не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ је то првенствено одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство у борби против страсти, нарочито против гордости која се сматра кореном сваког даљег зла. Стваран пост је првенствено уздржавање од сваке похоте. Без духовног поста, кажу оци, сам телесни пост Бог не прихвата. Пост има у првом реду духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом. Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно, и онога што је штетно - тамо где је истина, и тамо где је лаж.

Лав Велики пише: "Само поштовање уздржања је одређено у четири временска периода, како бисмо у току године спознали да нам је непрестано неопходно очишћење и да при расејаности живота увек треба да се трудимо да постом и милостињом чистимо грех, који се умножава због телесних слабости и нечистоте жеља".

Према речима Лава Великог, Божићни пост је жртва Богу за сакупљене плодове. "Као што је нама Господ подарио овоземаљске плодове, - пише светитељ - тако и ми у време тог поста треба да будемо дарежљиви према сиромашнима".

Према речима Симеона Солунског, "пост Божићне Четрдесетнице изображава пост Мојсија, који је постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи добио на каменим таблицама Божије заповести. А ми, постећи четрдесет дана, созерцавамо и примамо живу Реч од Дјеве, не нацртану на камену, већ оваплоћену и рођену, и присаједињујемо се Његовој Божанској плоти".

Свети Фотије патријарх Цариградски каже:

"Пост благопријатан Богу је онај који подразумева поред уздржања од хране и удаљење од сваког греха, мржње, зависти, оговарања, неумесних шала, празнословља и других зала. Оној који пости само телесно не трудећи се у врлини личи на човека који је саградио лепу кућу, али у њој живи са змијама и скорпијама."

 

Да нас Господ укрепи у посту и да нам снаге да сва искушења

издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења!

 

http://svetogorac.blogspot.rs/2016/11/blog-post_27.html

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

30. новембар

читање из светог Писма

Посланица 1. Коринћанима 2.7-11

Јеванђеље Мт.10, 1; 5-8

 

Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе.

 • Волим 2
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ето, Божић је пред нама, та велика вододелница историје рода људског, та велика и највећа скретница у историји рода људског. Бог силази на земљу, како да га сретнемо? У дивној песми једној пева се: Христос с небес, срјашчите! Христос силази с неба, сретните га! Како Господе да те сретенмо? Како? Постом, браћо и сестре. Ето, Света Црква је одредила шестонедељни пост пред Божић. Зашто? Зато што се јавља Бог на земљи. Како да га сретнеш, ако постом не очистиш душу своју прљаву и грешну?


Како да га сретнеш, ако љубављу не испуниш душу своју и не украсиш? Како да га сретнеш, ако молитвом душу своју не опајаш, не ометеш, не очистиш, не узнесеш? Како да га сретнеш, ако душу своју не испуниш еванђељским врлинама?

Свети Јустин Ћелијски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1.децембар

 

читање из Светог Писма : посланица Еф: 2, 1-10

                                        Јеванђеље: Лк. 15, 1-10

 

Мајци Божјој

Мајко Божја, Ти си истинска лоза која рађа плод Живота: стога ти се молимо, Господђо, заступи нас са апостолима и светима да би наше душе задобиле милост.

Богородичан, Вечерње

 

Стих из Светог Писма

Кажем вам да ће тако бити већа радост на небу за једног грешника који се каје, неголи за деведесет и девет праведника којима не треба покајање.

 

sveti-luka.jpg

 • Волим 2
Link to comment
Подели на овим сајтовима

3. децембар

 

На богослужењу

Ходите, људи, прославимо Беспрекорну, коју су предсказали пророци и која се уводи у храм, Мајку предодређену пре свих векова, која се у ово последње време показа као Богородица. Господе, њеним молитвама, даруј нам мир Свој и велику милост.

 

Стих из Светог Писма

 

"Пазите на себе! А ако ти сагреши брат твој, покарај га;па ако се покаје, опрости му." ( Лк. 17,3 )

 

               bogorodica-foto-stil-1474449920-97360.jp

Link to comment
Подели на овим сајтовима

4. децембар

 

Мајци Божјој

Богородице Дјево, заступи оне који верно траже Сина Твога, као Бога и Господара васељене, да би се избавили од трулежи и опасности и многоструких искушења.

Вечерње

 

Из Светог Писма

"А он рече: Ваистину, блажени су они који слушају ријеч Божију и држе је."  (Лк. 11, 28 )

 

                                      picture-043.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

8.децембар

Мајци Божјој

Дјево, Мајко Божија, Ти си она о којој проповедају пророци и слава апостола. Ти си понос мученика и узрок препорода читавог људског рода, јер смо се Тобом помирили с Господом.

Стога поштујемо Твоје увођење у храм Господљи, поновивши ти анђелски поздрав, јер се Твојим молитвама спасавамо, о Пречасна!

Вечерње

 

Стих из Св.Писма

"А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега, који се роди од жене, који би под законом." ( Гал.4,4.)

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 12/8/2016 at 15:23, JESSY рече

8.децембар

Мајци Божјој

Дјево, Мајко Божија, Ти си она о којој проповедају пророци и слава апостола. Ти си понос мученика и узрок препорода читавог људског рода, јер смо се Тобом помирили с Господом.

Стога поштујемо Твоје увођење у храм Господљи, поновивши ти анђелски поздрав, јер се Твојим молитвама спасавамо, о Пречасна!

Вечерње

 

Стих из Св.Писма

"А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега, који се роди од жене, који би под законом." ( Гал.4,4.)

Predivna naša Bogomajčica! 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

10.децембар

 

Мајци Божјој

 

Ти си ваистину чиста златна кадилница, обитавалиште несместиве Тројице, Дјево Марија, јер си угодила Оцу; у Тебе се уселио Син, и осенивши те, Дух Свети Те је учинио Мајком Божјом- 

Јутрење

 

Стих из Св.Писма

 

"Ти, дакле...јачај у благодати која је у Христу Исусу"  ( 2.Тим. 2, 1 )

Link to comment
Подели на овим сајтовима

11.децембар

 

На богослужењу

 

Сину, од Дјеве рођеном, пре свих векова и у Коме нема промене, Христу Богу нашем, Који је у ово време благоизволео да се оваплоти од Дјеве Марије, гласно рецимо: "Свет си, Господе, подигао си нас, пале."

Јутрење

 

Из Св.Писма

 

"Као образац здраве науке имај оно што си чуо од мене у вјери и љубави у Христу" (2. Ти. 1, 13 )

 

                                                       picture-0481.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

12. децембар

 

Из Светог Писма

 

речи Светог апостола Павла које је упутио свештенослужитељима: „Молим вас, дакле, ја сужањ у Господу, да се владате достојно звања на које сте позвани, са сваком смиреношћу и кротошћу, са дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, старајући се да чувате јединство Духа свезом мира... “ (Еф 4, 1-3).

 

Пророштво из књиге пророка Данила

 

13. Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човјечји иђаше с облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим.

14. И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
 • Креирај ново...