Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Ромејац

Уништавање православних светиња на тлу Косова и Метохије

Оцени ову тему

Recommended Posts

До сада су овакви напади били повремени, али сада је већ постало скоро свакодневно да у разним новинама бивају објављивани текстови у којима се све отвореније пљује по Цркви и по епископима. Најновији пример јесте текст из листа АЛО објављен у данашњем издању:

http://www.alo.rs/ve...recio_puc_u_SPC

Пре тога било је подоста разних писанија и јавних иступа уперених против Цркве, а посебно се истичу нападима на епископа бачког Иринеја.

Мало ми изгледа чудно да одједном са више страна крене блаћење епископата и Цркве и да је све то као случајно (мени је то мало превише случајности).

Share this post


Link to post
Share on other sites

неки људи још увек не могу да појме да Црква није демократска и правно-политичка организација, па се сходно томе и понашају.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Косово и Метохија - територија на којој је више од 1.300 споменика

хришћанске културе.

Према подацима Министарства за Косово и Метохију од 1999. су уништена,

оштећена и оскрнављена око 150 цркава и манастира и других сакралних

објеката, од којих 61 имају статус споменика културе. 18 од њих су од

посебног значаја за државу Србију.

Према приближним подацима украдено и уништено је више од 10.000 икона,

дела црквене уметности и литургијских предмета од прибора, од којих су

многи завршили на илегалном тржишту антиквитета.

http://www.pravoslavie.ru/foto/set488.htm

поглед из уништеног конака манастира Девич

15300.jpg

проповед испред спаљеног олтарског дела у манастиру Девич

3980120539_8cd80017f4_o.jpg

Пантократор, црква Богородице Љевишке

2737269549_efaf4eda51_o.jpg

Фреска Богородица Љевишка

2738105892_b70def7731_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

И ове године, добротом оца Радивоја Панића, а благословом Његове Светости Патријарха Иринеја, биће изложба копија фресака из манастира Дечани, у парохијском дому храма Светог Саве. На нама је да обиђемо, погледамо и умножимо молитве, колико је у нашој моћи. Докажимо да нећемо заборавити!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да се никад не заборави „Косовска кристална ноћ“. Држава да пронађе и казни безумнике који су ово учинили, зарад благостања и поштовања права свих грађана.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ОБРАЩЕНИЕ КО ВСЕМ ГОТОВЫМ ОКАЗАТЬ ПОМОЩЬ СВЯТОЙ ХРИСТОВОЙ ЦЕРКВИ В КОСОВО

ОБРАЩЕНИЕ К ПРИХОЖАНАМ СРЕТЕНСКОГО МОНАСТЫРЯ,

К ЧИТАТЕЛЯМ САЙТА «ПРАВОСЛАВИЕ. RU»

И КО ВСЕМ ГОТОВЫМ ОКАЗАТЬ ПОМОЩЬ

СВЯТОЙ ХРИСТОВОЙ ЦЕРКВИ

В КОСОВО И МЕТОХИИ

55158.p.jpg?0.39851378081598826

Вот уже два десятилетия на Сербской земле не прекращается страшная трагедия: православный народ Косово и Метохии вытесняют с его родных исконных земель. За последние годы множество христиан убито, немало храмов и монастырей поругано и разрушено . Все это сделано при попустительстве, а иногда и по наущению руководителей стран, называющих себя свободными и цивилизованными. Это беззаконие продолжается до сих пор.

Нет на свете другой земли, подобной Косово и Метохии, где на такой небольшой территории было бы построено столь много храмов и монастырей. Само название «Метохия» переводится как «Церковная земля». И это воистину – древняя, церковная, святая земля.

Большая часть косовских сербов – 250 тысяч – вынуждены были бежать с родины своих предков после 1999 года. Но все же там остаются православные люди. Они отказываются уезжать, потому что всем сердцем чувствуют и понимают: необходимо сохранить Святое Православие на родной земле – даже в тяжелейших условиях, даже в крайне недружественном, враждебном окружении.

55156.p.jpg?0.24085941307907677

В некоторых городах Косово и Метохии православных остается буквально по нескольку человек. Они превращены в изгоев в своем Отечестве. Но именно эти мужественные люди не дают загасить свечу Православия на этой древней христианской земле. В монастырях и храмах совершаются богослужения, хотя монахи, живущие в своих обителях, без риска для жизни не могут даже просто выйти за стены монастырей – им угрожают насилием и смертью. Для того чтобы приобрести самое необходимое, им приходится передвигаться под конвоем международных сил.

Несмотря на огромные политические и материальные трудности, Сербская Церковь заботится о спасении своего народа. По ее благословению в Косово действуют благотворительные организации, медицинские учреждения и бесплатные «народные кухни» – в них получают дневное пропитание те, кто лишен куска хлеба и возможности работать.

Несомненно, было бы намного безопаснее покинуть эти места и уехать в Центральную Сербию. Но несколько десятков тысяч сербских христиан и сегодня остаются на родине своих православных предков. И одним только этим совершают свой неизвестный и зачастую непонятный миру ежедневный подвиг.

Все это очень близко и памятно нам, в России.

55145.p.jpg?0.4718569150964186 Учащиеся Призренской семинарии. Осень 2011 г.

Можно много и высокопарно говорить о христианском подвиге. Но недавно сербские православные христиане совершили еще один – настоящий и поразительно самоотверженный подвиг. Они послали в Косово самое дорогое, что у них есть, – своих детей. В городе Призрене, населенном сейчас практически исключительно албанцами, после многих лет запустения вновь открылась одна из старейших духовных семинарий Сербской Церкви ­– Призренская. Сюда прибыли юноши, почти еще подростки, им лет по 15–16, – будущие священники Святой Христовой Церкви. К сожалению, албанцы, которые живут вокруг, относятся к ним жестоко. Никто из этих юных сербов почти не выходит за территорию своего учебного заведения по соображениям безопасности.

55157.p.jpg?0.33354187967579585

Но эти мужественные юные христиане никуда не уезжают. Весь учебный семестр они живут за стенами семинарии, а самое необходимое для них – пища, медикаменты, одежда – привозится из Сербии. Вся их семинария – храм и здания – в 2004 году были разграблены и сожжены. Сейчас восстановлена лишь небольшая часть.

По благословению Святейшего Патриарха Кирилла мы начинаем сбор помощи для семинарии в Призрене, для монастырей и храмов в Косово. Конечно же, мы знаем, что немалому числу православных и у нас в России живется совсем нелегко. Но косовским сербам сегодня много тяжелее… Помните, как мы двенадцать лет назад собирали помощь для Православной Церкви в Грозном? Им тогда тоже было много тяжелее, чем нам.

Братия Сретенской обители часть заработанных средств от своих книжного издательства и сельскохозяйственного производства передаст для косовских православных. И вас, братья и сестры, от лица и по благословению Святейшего Патриарха Кирилла, настоятеля нашего монастыря, мы призываем принять участие в помощи христианам, мужественно сохраняющим Православие в одном из самых святых и самых неспокойных мест на нашей земле.

И еще: если Господь благословит, мы вместе с вами поможем церковной утварью и книгами оскверненным и разграбленным монастырям и храмам в Косово , чтобы в них возродилась и продолжалась Божественная служба.

В храме нашего монастыря мы повесили особый ящик для сбора пожертвований, на котором написано: «Для помощи монастырям и храмам Косово и Метохии». На сайте «Православие.ру» открыта страница, где вы сможете найти все необходимые финансовые инструменты для перечисления средств.

Бог даст, после Великого поста мы с нашими сретенскими семинаристами отправимся в Косово передать собранные всеми вами пожертвования для этой сегодня гонимой Церкви, чтобы наши сербские братья знали: русские православные христиане рядом с ними. Чтобы семинаристы из России и Косово смогли подружиться и почувствовать, что они – единая Христова Церковь.

От лица и по благословению Святейшего Патриарха Кирилла особо прошу ваших молитв за страждущую Сербскую Церковь.

«Друг друга тяготы носите и тако исполните закон Христов»(Гал.6.2). Дай Господь, чтобы своими малыми усилиями, своей лептой мы бы смогли хоть в чем-то облегчить жизнь наших православных братьев и сестер, поддержать их и не дать загаснуть свече Православия в Косовской земле.

Наместник московского Сретенского монастыря

архимандрит Тихон (Шевкунов)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Za svaku osudu: Srpski hram posvećen Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja u Samodreži oskrnavljen i pretvoren u deponiju

hram-svetinja-samodreza-albanci-skrnavlj

Bez blama... Uriniranje na oltaru

BEOGRAD - Gde će im duša?
Pravoslavni hram posvećen Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Samodreži kod Vučitrna oskrnavljen je i pretvorena u deponiju smeća. Oltar ove srpske svetinje, sagrađene na mestu na kojem se pričestio knez Lazar s vojskom pred Kosovsku bitku, albanska deca pretvorila su u javni toalet. 

Uništena

Svi pokušaji da se višegodišnje skrnavljenje pravoslavne svetinje zaustavi ostali su bezuspešni jer se albansko stanovništvo protivi njenoj obnovi.
Crkva je zapaljena, demolirana i prvi put oskrnavljena 1999. posle dolaska međunarodnih snaga na Kosmet. Najgore od svega je to što se skrnavljenje ove pravoslavne svetinje godinama ponavlja, a da nikad niko nije odgovarao zbog toga.

Krov crkve je uništen, prozori su polupani, metalna vrata na njoj su razbijena, a nad oltarskom apsidom probijena je velika rupa. Unutrašnjost crkve pretvorena je u javnu deponiju i toalet u kojem stoka i ljudi vrše nuždu. Zid oko crkve i zvonik su porušeni... Ovaj pravoslavni hram bukvalno je zatrpan smećem, koje albanski đaci godinama u njega bacaju.

Neće obnovu

- Svetinja je uništena još 1999, kad je zapaljena, a poslednjih godina albanska deca iz okolne škole u svetinju bacaju smeće. Više puta smo preko međunarodne zajednice pokušavali da sprečimo dalje skrnavljenje crkve i predlagali da se na njoj postave limena vrata i prozori, ali se albanska zajednica protivi obnovi - izjavio je vladika raško-prizrenski Teodosije za Telegraf.

Bruka... Crkva rušena više putahram-svetinja-samodreza-albanci-skrnavlj

 

izvor http://www.kurir-info.rs/uzas-albanci-od-crkve-napravili-javni-wc-clanak-1151009

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...