Jump to content

Да ли користите пчелиње производе ?


  

9 члановâ је гласало

 1. 1. Да ли користите пчелиње производе ?

  • Да
   9
  • Не
   0


Препоручена порука

Propolis, borac protiv mnogih upala

| IZVOR: VIJESTI.ME

 

Propolis je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekciono dejstvo, tako i analgetičko i imunostimulaciono delovanje. Prirodna lekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača lekovita svojstva.

 
 
113965691452a344753d750396200334_orig.jp
 
Foto: wikipedia.org, Abalg
 

 

Propolis se od davnina koristi za lečenje i prevenciju mnogih bolesti: 

Stomačni problemi 

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Sprečava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa. 

Upale 

Propolis ima jak analgetičko i antiupalno delovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome, da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprečava pojavu karijesa. 

Zračna i rentgenska oštećenja 

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osaoba koje su izložene zračenju i rentgenskim uticajima. Koristi se i kao preventivna mera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala. 

Kožna oboljenja 

Propolis ima dokazano delovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože, i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis leči stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju). 

Slab imunitet 

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Smatra se da propolis leči stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju) 

Kako se uzima propolis? 

Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. 

Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe. 

Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i lekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

ИЗВОР:http://www.b92.co.rs/zdravlje/vesti.php?yyyy=2013&mm=12&nav_id=786483

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Восак је веома делотворан за органе за варење , тако да восак у меду не треба избацивати .

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Не треба претеривати . Најчешће се препоручује да се користи грам меда на килограм телесне тежине дневно.

На пример ако је особа тешка 100 килограма , препоручује се доза од 100 грама дневно.

 • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

то ти ја причам, већ сам мислио вагу да бацим пошто се покварила, не помера се :)))

 

корисно је знати за количину меда да се ипак не претера :D

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Конзумирање велике количине меда редовно доводи до појаве алергије . Када се једном појави алергија , она је доживотна.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Med: Hrani i od bolesti brani

B. Laćarak | 03. novembar 2012. 12:01 | Komentara: 5

Svako bi dnevno trebalo da pojede onoliko grama meda koliko ima kilograma

 

20-med_620x0.jpg

Ako bismo se više pridržavali izreke „med hrani i od mnogih bolesti brani“ manje vremena bismo provodili po čekaonicama u domovima zdravlja. Stručnjaci kažu da bi svakoga dana trebalo da pojedemo onoliko grama meda koliko imamo kilograma, podeljeno u dve-tri doze.

 

Najbolje je da se uzima 15-30 minuta pre jela sa mlakom vodom ili čajem ili da se stavi ispod jezika da se lagano istopi. Za spavanje je bolje razmutiti kašiku meda u mlakom mleku. Da ne bismo preterali sa dozvoljenom dozom, treba znati da kašikom može da se zahvati od 28 do 30 grama meda, a kašičicom oko 15 grama.

- Med nije lek već samo pomoćno lekovito sredstvo, a to što ga neko donosi sa Homolja, a drugi sa Stare planine ne utiče na kvalitet - objašnjava za čitaoce „Večernjih novosti“ dr Mića Mladenović, profesor pčelarstva Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. - Svi medari imaju istu rasu pčela, a razlika može da bude samo u sadržaju mineralnih materija. Bagremov ima najmanje, samo sedam-osam minerala, lipov ima 16-18, livadski oko 25, šumski 40, a najviše ima kestenov 45. Ovaj poslednji je zato idealan za „jačanje“ uma. Iako mu se pripisuju razna lekovita svojstva, med je prvenstveno hrana, i zato treba da se uzima velikom kašikom. Tegla treba uvek da stoji na stolu, a stvar ukusa je da li ćete jesti bagremov, livadski, lipov, cvetni ili šumski med.

 

PREDOZIRANJEAko neko prekorači preporučenu dnevnu dozu meda i uzme duplu meru ili više mogu da se jave ozbiljne komplikacije. Med je visoko ugljenohidratantna komponenta i oslobađa veliku temperaturu tako da kao posledica „predoziranja“ može da skoči temperatura, da se jave srčane aritmije, mučnina, povraćanje, proliv. Tegobe uglavnom nestaju nakon nekoliko sati kada se pojedeni med svari.

 

Bagremov je najsvetliji, ima malo polenovog praha pa mogu da ga jedu i ljudi koji su alergični na polen. U odnosu na druge medove, ima najviše fruktoze koja sporo kristališe, pa ostaje u tečnom stanju i do tri godine. Kako je najslađi med, deca ga vole, a preporučuje se i trudnicama, jer se najbolje usvaja u crevnom traktu i najbrže resorbuje kroz krvni sistem i transportuje u vitalne organe koji ga koriste. Kod sportista to su mišići, kod učenika mozak, kod rekonvalescenata mesto gde se obavlja regeneracija tkiva i slično.

Livadski med je najkompleksniji i sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih biljaka, a svaka biljka ima specifičan hemijski sastav. Negde u medu ima više alkaloida, negde mineralnih materija, negde vitamina, a posebno je značajno prisustvo eteričnih ulja i fitoncida (biljnih antibiotika sa kojima se biljka brane od mikroorganizama). Zbog sadržaja vitamina, livadski med treba uzimati u vreme jesenjih i prolećnih prehlada.

- Šumski med je crvenkastobraon do crne boje i specifičan je po velikom sadržaju mineralnih materija koje su značajne za obavljanje umnih i fizičkih aktivnosti i zbog toga ima visoku cenu - objašnjava dr Mladenović. - Kod nas nemamo stalnu produkciju ove vrste koja obično medi svake druge, treće i pete godine. Najčešće medi u toku leta kada su tople noći sa jutarnjom vlagom ili rosom, što se retko javlja. Međutim, kada se svi uslovi slože, dolazi do medobranja, a često je hrast najizdašniji u medljiki. Daje je i lipa, a posebno je interesantna medljika od bora i jele u Grčkoj, koji su bogati mineralnim materijama.

 

KAKO SE MED POKVARI

 Med može da se pokvari ako je loše zatvoren. On je hidroskopan, upija vlagu, i u površinskom sloju može da se razredi. Tada počinje proces tihe fermentacije, što znači da med može da se ukiseli. Na površini takvog meda javlja se pena i menja se miris, ali tada je dovoljno samo ukloniti sloj sa površine i jesti ostatak meda.

 

U kombinaciji sa polenovim prahom, matičnim mlečom i propolisom, od meda se priprema koktel koji sadrži sve one materije koje su potrebne čoveku tokom dana. Ima dosta ugljenih hidrata koji daju snagu, a polenov prah je koncentrat biogenih materija koje obezbeđuju sve mikroelemente. Propolis ima zaštitnu ulogu, a pčela ga koristi kao dezinficijens ili kao sredstvo sa kojim reguliše ili suzbija sve uzročnike bolesti u košnici.

Sa flavonima i flavonoidima, koje propolis najviše sadrži, deluje baktericidno i bakterostatički i koristi se u sanaciji bolesti, naročito u proleće i jesen. On štiti, zaustavlja ili ubija uzročnike.

- Matični mleč ili u prevodu kraljičino mleko, izuzetno je hranljiv različitim količinama esencijalnih kiselina, mineralnih materija, vitamina, hormona - ističe naš sagovornik. - Hraneći se mlečom, matica živi i do sedam godina za razliku od pčele koja živi 40 dana. Osim regulisanja metabolizma, može da pomogne u sanaciji nekih bolesti - srčanih tegoba, čira i nekih drugih bolesti digestivnog trakta.

PROVERA KVALITETA

Ako želite da proverite kakav med kupujete, ne morate da budete posebno obučeni. Dovoljno je da zahvatite kašičicom med i da pratite nit koja se stvara prilikom pada. Za razliku od voćnog sirupa, koji pri kraju pada u kapljicama, nit meda se nikada ne prekida, nego se samo istanjuje. Razlika je takođe i u tome što sirup sa kašike pada pravo, a med pravi slapove.

- A to što prodavci nekada pokušavaju da namame kupce time što okreću teglu, to je više reklama i nema veze sa kvalitetom meda - priča dr Mića Mladenović. - To samo ukazuje koliko vode sadrži med. Po pravilniku može da sadrži od 16 do 20 procenata vode, a kad klobuk ide sporije, to samo znači da med ima nešto manje vode.

 

ИЗВОР:http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.285.html:403834-Med-Hrani-i-od-bolesti-brani

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 4 weeks later...

Ne jedem nista sto je zivotinjskog porekla..niko se jos nije razboleo zato sto nije jeo med.

Мед није животинског порекла , већ биљног .Пчеле га сакупљају са цвета биљака и преносе у кошницу . Додају му само одређене ензиме ради бржег сазревања .

Истина је да се нико није разболео што није јео мед , али ти саветујем да не будеш лењ и да прочиташ нешто о пчелињим производима , али да пробаш мед јер га лучи биљка у цвету ( нектар ) а не животиња.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 1 year later...
 • 11 months later...

Ево још једне потврде колико је здраво користити пчелиње производе.http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/2333052/med-sundjeri-i-pivo-kao-novi-antibiotici.html?message=ok&noCnt=true#thanks

Пошто знам да овде није баш пожељно да се нешто релкрамира, али ја овде не рекламирам себе ( и ако сам пчелар) већ здраве навике. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 5 years later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...