Jump to content
Жељко

Писмо Патријарха српског г. Иринеја монаху Артемију

Оцени ову тему

Recommended Posts

Писмо Патријарха српског г. Иринеја монаху Артемију

13. Јануар 2014 - 15:40

АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ

МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО–КАРЛОВАЧКИ

И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

АЕМ бр. 10 од 13. јануара 2014. године

Преподобном монаху

АРТЕМИЈУ (РАДОСАВЉЕВИЋУ)

Београд

Предмет: позив на повратак јединству Цркве      

У ове празничне дане мира, радости и праштања обраћамо Вам се још једном, и подсећамо Вас на одлуку Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, АСбр. 60/ и 61/зап. 153 од 23. маја 2012. године, којом сте, у духу и у име Христове љубави, позвани да се – заједно са својим следбеницима, бившим јеромонасима, монасима и монахињама – у покајању вратите са пута раскола у свештено јединство, у окриље Српске Православне Цркве.                     

С обзиром на то да на ову одлуку нисте одговорили, Ми смо Вам, 4. фебруара 2013. године, упутили и своје лично писмо, са истим апелом какав је садржан у споменутој саборској одлуци. Оно Нам је, нажалост, враћено, јер са Ваше стране није било преузето. Истога дана смо Вам поменуто писмо доставили путем телефакса, и пријем је потврђен у 14 часова и 14 минута. Ни на њега, међутим, никада нисте одговорили. И поред тога, нисмо сматрали за понижење, него за своју дужност и према нашој Светој Цркви и према Вашој личности, да Вас и лично посетимо и покушамо да непосредно, живом речју, у љубави Христовој, утичемо на Вашу савест. Ни то, нажалост, није помогло.    Са истом леденом равнодушношћу, уз пропратне знаке самоуверености и уверености у сопствену непогрешивост, реаговали сте и на непосредна и посредна обраћања и апеле – како појединих архијереја наше Цркве, тако и њених угледних духовника и верника.   

Због свега тога Вам поново – и последњи пут – пишемо, и упозоравамо Вас, искрено и отворено: не идите даље странпутицом раскола, и то у времену препуном искушењâ по наш многонапаћени верни народ! Опет и опет Вас подсећамо на велику јеванђелску и светоотачку истину коју сте својевремено и сами истицали: раскол је велика рана на телу Цркве, велики грех пред Богом, грех који ни мученичка крв не може опрати. Очигледно тога свесни, својевремено сте обећавали Светом Архијерејском Сабору и Светом Архијерејском Синоду да никада нећете учинити тај пагубни корак; а данас, својим неодговорним поступцима, сведочите супротно. Тврдите, штавише, да сте Ви једини на путу истине, и да сте епископ рашко-призренски у егзилу, чиме потврђујете Ваше претходне изјаве да Вам је Епархија рашко-призренска „од Бога дата“, да сте одговорни једино пред Христом Спаситељем и доживотно обавезни само „пред Свевишњим Богом“. Овим радикално поричете Цркву као саборни богочовечански организам, успостављајући непосредни однос са Богом – без Цркве и ван Цркве која је и Вама и свима нама дала и даје како хришћански тако и епископски идентитет, служење и духовну власт.              

Питамо себе и Вас: У којој сте Ви то Цркви и пред којим Богом „доживотни канонски архипастир“. Да ли је могуће да Ви поричете да Вас је Сабор Српске Православне Цркве изабрао, хиротонисао и устоличио, поверивши Вам, у своје време, Епархију рашко-призренску. Тада сте ту саборску одлуку прихватили, а сада горе поменуту којом сте лишени епископског чина и враћени у ред монахâ, коју је исто тако донео Свети Архијерејски Сабор, то јест, сви архијереји Српске Православне Цркве, 19. новембра 2010. године, одбацујете, чиме се одричете јединства за које сте се заклели при хиротонији.                                                                                      

Иначе, морамо констатовати да сте поменуту саборску одлуку „изнудили“, као и ону којом сте умировљени због дугогодишњег неизвршавања, или пак игнорисања одлука Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода, укључујући и одбацивање одлука Светог Архијерејског Синода, и због поступака којима сте угрозили јединство Српске Православне Цркве. Једном речју: због показане немоћи да одговорно управљате повереном Вам Епархијом. Одлука којом сте, због доказаних и од Вас самих потврђених најтежих канонских кривица (свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Светом Архијерејском Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске Православне Цркве у Епархији рашко-призренској и физичко угрожавање монахâ у тим манастирима), лишени епископског чина и враћени у ред монахâ, достављена је ради знања свим сестринским помесним Православним Црквама, које су са своје стране пријем исте и потврдиле.   

Нажалост, и поред тога што Вас нико у Сабору наше Цркве, као и у Православном свету уопште, не подржава, Ви и даље истрајавате на путу раскола, уносећи забуну и немир међу верне што се јасно да видети Вашим обмањивањем недовољно упућеног народа нашега, да сте, поред осталог, лишени епископског чина због наводног притиска светске политике на нашу Цркву, којем сте се Ви противили.

Уместо ових неистина било би боље да се сетите онога што сте сами тврдили и што је свакоме у Цркви јасно – да ,,литургија” коју служе расколници није Литургија. Према томе, Ваше ,,причешће” није Причешће, Ваше ,,тајне” нису Свете Тајне Цркве Божје, и све што чинете служи једино на духовну пропаст како Вас тако и оних који Вас следе и који учествују на тим сабрањима. Тврдећи да Богу службу приносите Ви под видом одбране Православља разарате јединство Цркве Христове, одвајајући се од њене живе спасоносне Заједнице и лишавајући себе и друге вечног спасења.                               

До сада смо Вам се увек са љубављу обраћали, и то чинимо и у ове празничне дане, и позивамо Вас да се вратите са погубног пута канонском поретку Цркве и јединству са Црквом, и тако зацелите отворену рану на Христовом Телу.

Уколико се и овога пута оглушите о Наш позив, тешка срца морамо да Вам предочимо да ћете Нас приморати – заједно са осталом браћом архијерејима, нарочито онима у чијим епархијама покушавате да успоставите паралелну парасинагогалну и расколничку структуру – да предузмемо даље канонске мере против Вас; а сами знате која је следећа канонска мера.

Ви сте слободан човек и на Вама је да одлучите којим ћете путем даље ићи. Са своје стране, молимо се Богомладенцу Христу да Вас осени Духом мудрости и знања како бисте се вратили на Његов пут, пут истине и вечног живота.

Очекујући Вашу одлуку, молимо Вас да пред лицем Живога Христа, ради сопственог спасења, ради спасења оних које сте повели путем раскола, преиспитате своје поступке и одустанете од пута који води у пропаст вечну.                        

У нади да ћете ради добра Цркве Божје и народа Божјег, ради добра Вашег и оних који су са Вама, донети спасоносну одлуку, поздрављамо Вас древним и радосним божићним поздравом:

Мир Божји, Христос се роди!

Архиепископ пећки

Митрополит београдско-карловачки

и Патријарх српски

И Р И Н Е Ј

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na trenutak sam pomislio da će se monah Artemije možda predomisliti pa se onda vratih u realnost jer to bi zaista bilo čudo Božije... ne zvuče ove reči isto svima. Daj Bože da grešim! Inače svaka čast za pismo Njegovoj svetosti, patrijarhu Irineju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Прво ово патријарх Иринеј није писао. То је као када би рекли да патријарх пише посланицу.

Друго, смешно је што је писмо јавно, иако је упућено њему.

А треће. што монаху, персирају и великим словом назначавају.

Шта друго рећи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicno, dobro je da se odrzavaju bilo kakvi kontakti, koliko znam bilo je i neformalnih sastanaka bez ociju javnosti.

Uglavnom nadamo se da ce se vladika Artemije dozvati pameti i vratiti u krilo jedinstvene SPC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Когод да је састављао писмо је веома лепо написано. Јасно и бираним речима указује на проблем и искрено позива на решење (покајање и повратак Цркви). Нека Бог отвори очи и срце монаху Артемију.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Литургија у Барајеву од м.Артемија. Мене само интересује, да ако се он покаје и врати под окриље СПЦ,да ли би за њим опет пошли и монаси и народ или би и он био оптужен да је опет паписта?
Нека Бог да памети свима нама у овим временима.

1551503_654902374552183_985304658_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

RAdio sam dosta raznih skupova, mitinga i sl. pa znam kako to izgleda uživo a kako kad se uslika, ovaj ugao slikanja ne pokazuje realno stanje ali nije ni bitno.

Ovaj poziv ka pomirenju je samo poziv pre isključenja iz Crkve, jer ne postoji šansa da će se oni vratiti u okrilje Crkve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne znam šta se dešava u vezi sa ovim slučajem, ne znam dovoljno argumente sa jedne i sa druge strane, pa se ne usuđujem ni formirati neki moj stav, znam samo da je sve ovo skupa ruglo jedno za našu Crkvu a i za sve nas koji smo pripadnici te Crkve....

Reći ću samo da se nadam da naš patrijarh nije pisao ovo pismo, zato što u njemu nema nikakve ljubavi a pominje se na više mjesta, uopšte mi se ne sviđa tekst , ispoliran je pažljivo da bude fin ,a zrači sa strasti....

Meni tako izgleda, al šta znam, možda sam u zabludi, nemam ja papire da sam pametan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Па писмо мора да указује на проблем, како рече и Александар. Не знам како је другачије могло да буде. А као што сви слутимо, ово води ка искључењу из цркве о. Артемија.

 

Когод да је састављао писмо је веома лепо написано. Јасно и бираним речима указује на проблем и искрено позива на решење (покајање и повратак Цркви).
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj Bože da sve brzo prodje,jer imam dragu poznanicu a nekad smo bili prijatelji, dok nije zauzela jedan stav koji  ja nisam odobrio.

 

O čemu se radi: ovako ona je navodno imala san gde joj se javio glas u koga je poverovala i rekao joj je da postoji monah koju će on uvesti u spasenje.

 

Desilo se sledeće ušla je u krug artemijevca koji su joj otvorili oči da je taj "monah" Artemije.

 

Mislim da će završiti u ludari. (pomolite se samnom jer ja poznajem njenu iskrenu ljubav koja je bila upućivana Bogu.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...