Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Никола Попмихајлов

Пети глас

Recommended Posts

Ти глас си туге, и веље штедроте

Но често играш, у доброме ритму

Музички зналац, што уметност позна,

Зна да к'о искра међ' искарњим блисташ?

По реду пети, но изнад си свију

А име ти је Искарњи Први.

 

Гласови од првог до четвртог воде порекло од четири античка модуса, Дорског, Лидијског, Фригијског и Миксолидијског. Они се стога називају изворним или аутентичнима гласовима. Ипак, ова четири гласа чине само половину православног осмогласника. Преостала четири гласа настала су као својеврсне копије, односно плагијати изворних гласова.

 

Гласови од петог до осмог се зато називају изведеним односно палгалним, а у словенској традицији до 18. века називали су се искарњим гласовима. По овој класификацији ови гласови се називају: Искарњи првом, Искарњи другом, Тежак и Искарњи четвртом.

 

Пети глас се сматра тужним гласом. Али та туга није неутешна. Он у души буди осећај радосне туге и преданости Богу. Слушајући мелодије овог гласа ми се лично обнављамо и доживљавамо лично мало васкрсење. Због тога не само тропар Пасхе „Христос васкрсе“, већ такоће и велики део службе Васкрса пева се у петом гласу. На тај начин се нагласшава прелазак са Крста у Васкрсење, из туге у радост.

 

Карактер овог гласа варира у зависности од појединачног напева. Штавише, понекад је његов карактер заиста празничан и радостан, а други пут изражава страдање и жалост.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Слава Оцу и Сину и Свјатому Духу 

 И ниње и присно и во вјек и вјеков амин

 

Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју сњем Јосиф с древа с Никодимом, и видјев мертва нага непогребена, благосердниј плач воспријим, ридаја глаголаше: уви мње сладчајшиј Исусе, јегоже вмаље Солнце на Крестје висима узрјевшеје мраком облагашесја, и земља страхом колебашесја, и раздирашесја церковнаја завјеса: но се ниње вижу Тја, мене ради вољеју подемша смерт. Како погребу Тја Боже мој, или какоју плашчаницеју обвију; коима ли рукама прикоснусја нетљеному Твојему тјелу; или кија пјесни воспоју Твојему исходу шчедре, величају Страсти Твоја, пјеснословљу и погребеније Твоје со Воскресенијем, зовиј: Господи слава Тебје.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...