Jump to content

Сиријски побуњеници киднаповали 12 православних монахиња!!!

Оцени ову тему


Препоручена порука

image-288020-panoV9free-cjjf.jpg

 

3. децембар 2013

 

 

Дамаск – Исламистички борци у Сирији заузели су стари део хришћанског града Малула и заробили неколико монахиња у тамошњем грчком православном манастиру.

 

Сукоби око Малуле, који је удаљен око пет километара од главног аутопута између Дамаска и Хомса, део су шире борбе између побуњеника и државних снага за контролу стратешки веома важног централног сиријског аутопута.

 

Организација Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је данас да су побуњеници из Фронта ал Нусра, организације повезане са Ал Каидом, након вишедневних борби заузели стари део Малуле.

 

Званичник организације Рами Абдулрахман није могао да потврди да су побуњеници из Ал нусре упали у манастир Мар Текла и да су заробили неколико монахиња.

 

Он је истакао да се манастир налази у старом делу Малуле, који је сада под контролом Ал нусре и осталих побуњеника.

 

Срна

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нама је једино остало да их споменемо у својим молитвама и молимо Бога да за њихов живот и да их што пре пусте.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Сиријски побуњеници киднаповали 12 православних монахиња

 

 

malula-monahinja.jpg

 

 

 

Група сиријских побуњеника киднаповала је јуче дванаест монахиња из православног манастира свете Текле у Малули, градићу сјеверно од Дамаска. Ову информацију потврдио је монсињор Марио Зенари, ватикански нунцио у Дамаску, након разговора са представницима Антиохијске патријаршије.

 

Претпоставља се да су монахиње одведене у Јабруд, 80 километара од Дамаска.

 

Исламисти Слободне сиријске армије заузели су Малулу 5. септембра, истиснувши владине трупе уз помоћ Ал-Нусра бригаде, која је уско повезана са Ал-Каидом.

 

Више од три хиљаде становника, цјелокупна хришћанска популација Малуле, напустила је градић, потраживши уточиште у хришћанским четвртима Дамаска или сусједним земљама.

 

У граду су остали само муслимани и 40 монахиња у манастиру свете Текле са неколико десетина сирочади.

 

Од недеље 1. децембра Малула је поново постала поприште жестоких окршаја између војске и побуњеника. Сукоби се углавном одвијају у горњем, старом дијелу града, у коме се налази манастир свете Текле, као и унијатски манастир светих Сергија и Вакха.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Колико год контрадикторно звучало, али испада да се треба молити за Асада, алавите и хезбулах, јер они једини у овом тренутку могу да спасу Хришћане.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Антиохијски патријарх позвао свјетску заједницу да помогне ослобађање киднапованих монахиња

04 среда дец 2013

 

Jovan-antiohijski-apel.jpg

 

Његово блаженство Патријарх антиохијски Јован упутио је у понедељак апел свјетској заједници да мобилише своје снаге и помогне ослобађање монахиња киднапованих из древног манастира свете Текле у сиријском градићу Малула.

 

„Наш вапај је упућен међународној заједници и свјетским владама за ослобођење монахиња свете Текле и сирочади који су јуче затворени“, каже се у позиву.

 

„Хапшење монахиња је груба увреда људског достојанства и гласа мира у Сирији и цијелом Леванту“

 

Као што је раније саопштено, група сиријских побуњеника киднаповала је у недељу 1. новембра дванаест монахиња из православног манастира свете Текле у Малули, градићу сјеверно од Дамаска. Претпоставља се да су монахиње одведене у Јабруд, упориште побуњеника 80 километара од Дамаска.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нека благи Господ буде са нашим сестрама сиријским монахињама и избави их од агарјанске напасти!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

zasto nisu zarobili katolike, al bas nasli da zarobe prvoslavce? pa papa sine. Kad bi bili katolici slali bi imperiju za oslobodjenje.

 

 

Kad je neka zemlja u ratu umesto da spase oni daju oruzije da se sami brane ccc

Link to comment
Подели на овим сајтовима

zasto nisu zarobili katolike, al bas nasli da zarobe prvoslavce? pa papa sine. Kad bi bili katolici slali bi imperiju za oslobodjenje.

 

 

Kad je neka zemlja u ratu umesto da spase oni daju oruzije da se sami brane ccc

Мислим да ни католици не пролазе пуно боље, а сем тога мислим да не бисмо смјели размишљати на такав начин. Хришћани у Сирији морају бити солидарни, чак не само међу собом, већ и са умјереним и нормалним муслиманима. Мислим да Епископи то и чине.

Што се тиче осталог, то је већ чиста политика. Наше је да се молимо или евентуално ко је вољан да оде тамо и помогне и дјелом

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Сиријски побуњеници траже ослобађање 1000 жена у замјену за отете монахиње

07 субота дец 2013

 

Телевизијска станица Ал-Џазира емитовала је у петак 6. децембра снимак православних монахиња отетих из манастира свете Текле у сиријском граду Малула.

 

„Има нас тринаест монахиња и три мирјана и налазимо се у једној, веома, веома лијепој вили… бићемо овдје још два дана“, одговорила је једна од монахиња на питање човјека иза камере.

 

На питање да ли себе сматрају таоцима, друга монахиња је казала да су евакуисани из Малуле на безбједније мјесто због бомбардовања овог хришћанског града.

 

Једна од монахиња је, такође, рекла да се према њима односе уљудно, позвавши опозиционе снаге у Сирији да се уздрже од напада на вјерске објекте какви су цркве и џамије.

 

Група која себе зове Ослободилачки фронт Каламон тражи ослобађање 1000 жена у замјену за монахиње.

 

„Монахиње су безбједне, али неће бити ослобођене док не буде испуњено неколико захтијева, прије свега ослобађање 1000 жена из затвора сиријског режима“, казао је представник групе, Моханад Абу ал-Фида.

 

По његовим ријечима ови захтијеви су пренијети сиријском режиму преко Ватикана, када је између игуманије манастира свете Текле, мати Пелагије, и ватиканског представника успостављен контакт преко сателитског телефона.

 

Захтијеве су заједнички упутили Ослободилачки фронт Каламон и Нурса фронт, група повезана са Ал-Каидом.

 

Монахиње и неколико сирочади одведени су у петак из манастира када су сиријски побуњеници заузели Малулу након три дана жестоких сукоба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Драма отетих монахиња у Сирији се наставља

 

 

tekla01.jpg

 

Сиријска групација «Бригаде слободног Каламуна» преузела је на себе одговорност за отмицу монахиња из манастира у граду Малули и захтевала је да се из затвора ослободи хиљаду затвореница, преноси Интерфакс-Религија позивајући се на либански лист «Дејли стар».

 

 

 

 

- Монахиње се налазе на сигурном месту, али неће бити ослобођене док не буде задовољено неколико наших захтева. Главни је ослобађање хиљаду сиријских жена из режимских затвора, наводе се речи представника групације Мухамеда Абу ал-Фида. По његовим речима, захтеви отмичара су предати Ватикану у току телефонског разговора између настојатељице манастира и представника Католичке цркве.

 

jovan_antohijski.jpg

 

 

Његово Блаженство Патријарх антиохијски г. Јован упутио је у понедељак апел светској заједници да мобилише своје снаге и помогне ослобађање монахиња киднапованих из древног манастира Свете Текле у сиријском граду Малула: -Наш вапај је упућен међународној заједници и светским владама за ослобођење монахиња Свете Текле и сирочади који су јуче затворени. Отмица монахиња је груба увреда људског достојанства и гласа мира у Сирији и целом Средоземљу.

 

И Московска Патријаршија је осудила ову, како се наводи, циничну акцију екстремиста који заслужују праведну казну. Другог дана децембра 2013. године припадници наоружане сиријске опозиције су у току борби за древни град Малула, који претежно насељавају хришћани, запосели православни женски манастир Свете првомученице Текле, при којем ради и сиротиште за неколико десетина девојчица. По пристиглим информацијама део сестринства и штићеница ове свете обитељи, на челу с настојатељицом игуманијом Пелагијом (Сајаф), екстремисти су узели као таоце и одвезли у непознатом правцу. Постоје информације да су неке монахиње за време напада на манастир задобиле ране различитог степена тежине, а сама обитељ је знатно оштећена.

 

moskovska_patrijarsija.jpg

 

Московска Патријаршија се придружује апелу Његовог Блаженства Патријарха Антиохијског, изражава пуну солидарност са Светом Антиохијском Црквом, дубоко саосећа са свима настрадилима и категорички осуђује циничну акцију екстремиста који заслужују праведну казну. Наступило је време кад људи добре воље треба да изразе недвосмислено неприхватање оваквих нељудских дела, да једнодушно осуде тероризам, без обзира на то под каквим паролама да се скрива. Руска Православна Црква се ватрено моли за отете сестре манастира свете Текле исто као и за митрополита Павла и Григорија Јована Ибрахима које су терористи раније киднаповали, и за друге заробљене хришћане, свештенослужитеље и мирјане, за сав многострадални сиријски народ.

 

tekla02.jpg

 

Као што је раније саопштено, група сиријских побуњеника киднаповала је 1. новембра 2013. године дванаест монахиња из православног манастира Свете Текле у Малули, граду северно од Дамаска. Претпоставља се да су монахиње одведене у Јабруд, упориште побуњеника удаљеном 80 километара од Дамаска.

 

према прилозима преузетим са www. pravoslavie.ru

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Саопштење Међупарламентарне скупштине Православља поводом киднаповања монахиња из манастира Свете Текле из сиријског града Маалуле

 

 

 

logo710x290.png

 

У вези са бруталним нападом исламских екстремиста на сиријске хришћане, МСП изражава солидарност са хришћанским становништвом у Сирији и на Блиском истоку. У саопштењу се каже:

 

 

Међупарламентарна скупштина Православља је са јаким огорчењем и дубоком забринутошћу примила вест о новом бруталном нападу извршеном на хришћане у Сирији од стране радикалних муслиманских оружаних група, а посебно о киднаповању монахиња из грчког православног манастира Свете Текле у граду Малули и њихово насилно одвођење.

 

Бруталност ове акције је утолико гора ако се има у виду невиност монахиња, историјска вредност манастира и његова друштвена улога, као и чињеница да се ово десило седам месеци након што су исте снаге отеле Митрополита алепског Павла и Митрополита Марка из сиријске Јаковитске Цркве.

 

Међупарламентарна скупштина Православља:

 

·         Снажно осуђује овај злочиначки чин;

 

·         Изражава дубоку забринутост и огорчење због новог варварства;

 

·         Поново потврђује пуну солидарност са хришћанима у Сирији и на Блиском истоку уопште;

 

·         Захтева од свих страна да поштују места богослужења, верске установе и хришћане; и

 

·         Позива посланике чланове и владе земаља МСП да осуде овај чин који прети нестајању хришћана данас у пространом региону Блиског истока и  да искористе сва средства како би ослободили отете ради подршке сиријском многонапаћеном народу.

 

Међупарламентарна скупштина Православља је међупарламентарно тело чије су чланице парламентарне делегације из Албаније, Јерменије, Белорусије, Бугарске, Кипра, Чешке, Естоније, Финске, Грузије, Грчке, Казахстана, Летоније, Литваније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Руске Федерације, Румуније, Србије, Словачке, Украјине као и посланичке делегације из Аустралије, Сједињених Држава, Азије и Африке.

 

Председник МСП је С.А. Попов, посланик Думе Руске Федерације, а генерални секретар је А. Неранцис, Грчка. 

 

Извор: Московска Патријаршија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...